Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5ad43fdc2af47ff5738b4914/80
Foto: Pixabay/Ilustracija

Laserskom metodom zauvijek nestaje želja za pušenjem!

Ukoliko se želite osloboditi ove ovisnosti, a potrebna vam je pomoć onda je ovo pravi trenutak jer nam ponovno dolazi Biljana Marinović iz „Korak ka Zdravlju“.

Kao pomoć u odvikavanju od pušenja koristi se laserskom metodom. Od 17. do 21. rujna boravi u Splitu, a moći  će te  ju  posjetiti od 11 do 18 sati na adresi Lička 27. Broj termina je ograničen, stoga je potrebno na vrijeme rezervirati svoje mjesto. Zainteresirani pozivom na broj 091-798-1888 mogu dogovoriti svoj termin.

Laserska metoda je relativno nova metoda odvikavanja od pušenja? Na koji način se ona primjenjuje? 
 

- Da, laserska metoda odvikavanja od pušenja je relativno nova metoda. Trenutno se ova metoda smatra najdjelotvornijom i najučinkovitijom metodom u svijetu kod prestanka pušenja. Bitno je istaknuti da je to individualan pristup sa visokom stopom uspjeha preko 90%.

Terapija laserom je metoda koja koristi hladni laserski snop visoke valne dužine i male energije koji se primjenjuju na određene energetsko-akupunkturne točke na rukama, ušima i nosu.  Prednosti laserske metode  u odnosu na klasičnu akupunkturu su isto tako značajne, jer sam laserski snop prodire dublje od iglica, a samim time je i učinak djelotvorniji i dugotrajniji, bezbolna je, bezopasna.

Kako djeluje? 

- Znamo kako prilikom pušenja organizam oslobađa endorfin (hormon sreće), koji pušačima daje osjećaj opuštenosti, no nažalost taj osjećaj brzo prolazi i dolazi do nove želje za cigaretom. Djelovanje ovog tretmana je usmjereno upravo da  stimulira endorfin što dovodi do gubitka fizičke želje za pušenjem, te na taj način bez stresa, napetosti i nervoze ostavljate pušenje, a isto tako dolazi do ubrzanja Vašeg metabolizma što znači da se Vaš apetit neće povećati, te nema straha od dodatnih kilograma što je veoma često pitanje koje mi se postavlja.

Ovom terapijom  dolazi  do podizanja Vašeg endorfina na razinu u kojoj Vaš organizam misli kako ste upravo sada ugasili cigaretu.

Dakle, ako cigaretu zamijenimo laserskom stimulacijom, naš organizam će vjerovati da mi i dalje pušimo i na taj način neće tražiti novu dozu nikotina?

- Upravo tako. Gubi se fizička potreba za cigaretom i osoba nakon terapije nema potrebu zapaliti cigaretu.

Koliko je tretmana potrebno?  I kako izgleda sam tretman?

- Većina osoba kao što sam i ja sama već poslije prvog tretmana ostavlja cigarete jednom zauvijek, ali obavezno se rade dva tretmana.  Drugi se radi vrlo brzo već 48 sati poslije prvog, jer se  u tom periodu urazumi razina endorfina u organizmu i Vi postajete nepušač.

Druga terapija pomaže i onim najokorjelijim pušačima prebroditi krizu i oni postaju nepušači. Tretman je prilagođen  potrebama svakog pojedinca, te upravo zato u tolikom postotku pomaže u postizanju cilja: postati slobodan od nikotinske ovisnosti

Što se događa ako za neko vrijeme, mjesec - dva, osoba ponovno posegne za cigaretom?

 Tri mjeseca nakon završenog tretmana pratim svačiji napredak. Ako u tom razdoblju osoba posegne za cigaretom, ponavlja se tretman bez dodatnih nadoplata.

Pitali smo i neke naše sugrađane koji su Vas posjetili , evo što su nam rekli. 

Marija D. : Iako je već skoro godinu dana kako ne pušim, ne mogu samoj sebi vjerovati da sam ovaj puta zaista uspjela jer sam i ranije pokušavala, ali sve se završavalo samo na pokušajima koji su uz velike muke trajali nekoliko dana. Ovo je za mene stvarno savršena metoda za pomoć kod prestanka pušenja, a što je najbitnije uopće nemam želju za cigaretom niti sam ju imala nakon tretmana.

Nada G. : Iskreno više se i ne sjećam kako je bilo biti pušač budući da je prošlo više od dvije godine kako ne pušim, a pušila sam 30-ak godina i to zadnjih godina više od kutije dnevno. Jako sam sretna i zadovoljna sobom, najvažnije  je što nije bilo nervoze, stresa i što mi cigareta uopće nije nedostajala. Moram dodati još i kako se nisam ugojila niti kilograma što mi je isto jako bitno, naravno da se sada bolje i osjećam, a i financijski sam osjetila dobrobiti svoga uspjeha.  

Ivan D. : Pušio sam više od 20 godina i to oko dvije kutije dnevno kada sam od prijatelja na poslu saznao za ovaj tretman. Iskreno nisam baš puno vjerovao da će i meni to pomoći jer još uvijek je jedan veliki dio mene uživao u toj cigareti i nisam se baš mogao vidjeti kao nepušača, ali odlučio sam bez previše očekivanja pokušati. I evo sada je prošlo 7 mjeseci od kada sam zapalio svoju posljednju cigaretu, već nakon prvog tretmana ostavio sam pušenje, u početku sam se sjetio cigarete, ali bitan mi je bio osjećaj da ju ne moram zapaliti,  a što drugo reći osim jedno veliko hvala. 

Imate li još nešto za reći? Prokomentirati ova iskustva?

- Što dodati, osim da sam izuzetno sretna zbog svih ljudi sa kojima sam uspjela doći do zajedničkog cilja, a to je njihovo ostavljanje cigareta. Jednom zauvijek. Ono što uvijek volim naglasiti je: „ne ostavljam Vas dok ne ostavite cigarete“. Moj telefon i moja podrška su svima na raspolaganju zaista 24 sata na dan.


hr Fri Sep 14 2018 08:04:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c3ba1290e4938dc788b45ae/80

Sedam pogrešaka kod pripreme pilećih prsa, većina ljudi ih radi

Kada već imate dobar komad mesa pred sobom, napravite od njega savršeno ukusan, mekan i sočan obrok. Pileća prsa su hrana s kojom mnogi ljudi griješe, evo kako...

1. Uklanjanje kože sa mesa

To je velika pogreška. Naime, pileća prsa su sama po sebi suha jer u njima nema puno masnoće kao u ostalim dijelovima pileta.

Ostavljanje kože na njima tijekom pečenja ili dinstanja, osigurat će da na kraju budu sočnija, a samim time i ukusnija jer vlaga neće ispariti iz njih u tolikoj mjeri. Ako kožu ne volite, jednostavno je prije jela maknite.

2. Ne stavljanje mesa u marinadu

Kako što je već spomenuto, pileća prsa su suha, ali dobra marinada osigurat će da nešto vlage ostane u njima. Osim toga, marinada će im dati fantastičan okus koji će ući i u najdublje slojeve.

Recepata za marinade je puno i svatko može pronaći okus savršen za sebe. Važno je da meso malo odstoji u mješavini začina.

3. Ne udaranje batom po mesu

Kuhari preporučuju batom dobro izudarati pileća prsa kako bi se u njima počeli razbijati proteini jer će na taj način meso biti mekanije. Osim toga, šnicle će postati tanje pa će vrijeme pripreme na štednjaku ili roštilju trajati kraće, prenosi Reader's Digest.

4. Šnicle nisu podjednake debljine

To je vrlo čest propust - šnicle pilećih prsa nisu ravnomjerne debljine posvuda pa se tijekom pripreme dio previše ispeče i tako osuši, a dio ostane dovoljno pečen ili čak pomalo sirov, ovisno o tome kolika je razlika u debljini.

5. Prekuhano meso

Važno je paziti da se pileća prsa u komadu ne ispeku previše. Kuhari rado koriste posebnu vrstu termometra koji se zabode u meso i očitava temperaturu u najdubljim dijelovima mesa. Savjetuju pečenje sve dok unutarnja temperatura ne bude oko 70 stupnjeva.

6. Meso ne odstoji prije jela

Vjerojatno ste primijetili da, izrežete li komad mesa odmah nakon pečenja i stavite na tanjur, iz njega pojačano cure sokovi. Na taj način zapravo meso gubi dragocjenu vlagu što kasnije utječe na okus.

Nakon termičke obrade važno je pustiti meso da se malo 'odmori' jer će se tako sokovi u njemu stabilizirati. Prekrijte ga i ostavite nakratko pa tek onda jedite. 

7. Ne dodavanje umaka

Pileća prsa će uz umak biti sočnija, posebno ako su se malo prepekla. Osim toga, dobar umak doprinosi okusu koji tako postaje još bolji.

Ako malo razmislite, sjetit ćete se da niti jedno meso samo po sebi nema neki fini okus - začini i razni dodaci zaslužni su za to što ga volimo jesti, piše 24sata.hr

hr Tue Jan 22 2019 10:15:12 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c46d2e50e4938c9868b457d/80
Foto: Promo

Josipa Lisac ekskluzivno 13.02. na filmskom platnu u Cinestaru 4DX Mall of Split

Ovo jedinstveno audiovizualno iskustvo je esencija glazbe i emocija, a donosi kultne hitove kraljice rocka u savršenom ambijentu za slušanje i gledanje u kinu! Kad je pogledala ovu jedinstvenu snimku iz studija Croatia Recordsa, izjavila je: “Ovo je fenomenalno, kakva slika, kakav ton!“

Josipa Lisac još jednom ide korak dalje. U Hrvatskoj, jedino u zagrebačkom Kaptol Boutique Cinema i splitskom CineStar 4DX Mall of Split, uoči Valentinova, 13. veljače moći ćete doživjeti jedinstvenu projekciju na filmskom platnu: “Josipa Lisac from Croatia Records studio… tu u mojoj duši stanuješ…”. Riječ je o ekskluzivnoj projekciji kao što to rade popularni svjetski bendovi, a koja se događa samo jednom tako da nema reprizu. Upravo je u tome i čar ovakvog projekta.

Snimka koju ćete moći pogledati u kinu, nastala je u studiju krajem prošle godine kada je Josipa Lisac okupila ekipu sjajnih glazbenika koji ju već godinama prate na koncertima; Davora Črnigoja, Josipa Graha, Borne Šercara i Tonija Starešinića, te je krenula u nesvakidašnji pothvat: snimanje albuma koje je trajalo punih šest sati! Vidjeti sve glazbenike koji snimaju odjednom danas je gotovo nezamislivo. Ako se tome doda činjenica da je uz ekipu snimatelja koju je predvodio sjajni Marko Zeljković, ovaj materijal snimljen po prvi put u studiju s 4K kamerama i u Dolby 5.1 tehnici, možemo reći da ovo glazbeno izdanje može stati uz bok svjetskim izdanjima.

Uz kultne hitove kao „Dok razmišljam o nama”, “Nismo mi bez cilja”, “Gdje Dunav ljubi nebo”, “Danas sam luda”, “Hir”, “Magla”, te uz Josipine omiljene suradnike, nastala je prava čarolija. Upravo su Josipa Lisac, CineStar i Croatia Records odlučili na filmskom platnu i uz vrhunsku audiovizualnu opremu prikazati ovaj sjajan materijal povodom dana zaljubljenih. Nakon toliko godina izuzetne karijere i nepresušne inspiracije, jasno je da je okosnica cijelog njezinog stvaralaštva – ljubav.

Dvanaest pjesama u novim aranžmanima kao presjek Josipine karijere koja traje više od 50 godina uz njezina intimna razmišljanja između pjesama, oduševit će  13. veljače sve ljubitelje njenog lika i djela. Izvan Hrvatske, projekciju će još jedino moći doživjeti publika u CineStaru 4DX Novi Sad.

Ulaznice za ovaj pionirski projekt Josipe Lisac u Zagrebu i Splitu su u prodaji na blagajnama kina, putem iCineStar aplikacije ili online.


hr Tue Jan 22 2019 09:23:26 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c46cae40e4938c8868b457c/80
Foto: Getty

Zašto se osjećamo tako dobro kada kihnemo?

Stručnjaci tvrde da se prije kihanja stvara napetost mišića koja se oslobađa nakon što kihnete i to stvara taj osjećaj ugode.
Znate li onaj osjećaj kada imate potrebu za kihanjem, a ne možete? To je jedan od najiritantnijih osjećaja, a neki ljudi će pokušati sve njima poznate metode da "isprovociraju " kihanje. 

Zašto je kada kihnemo taj osjećaj toliko dobar? 

Stručnjaci tvrde da se prije kihanja stvara napetost mišića koja se oslobađa nakon što kihnete i to stvara taj osjećaj ugode. Slično je, tvrde, kao i kada imate pun mjehur, nemate mogućnost ići odmah u wc pa zadržavate urin još neko vrijeme. I onda ga konačno ispraznite uz duboki uzdah olakšanja. 

To je i onaj osjećaj koji imate nakon vježbanja, kada se osjećate tako dobro i pitate se zašto prije niste počeli vježbati? Za taj osjećaj "sreće" i ugode zaslužni su endorfini koji simuliraju osjećaj ugode u mozgu.  

Ponekad se dogodi da vas ulovi kihanje u nizu? Jednom, dvaput, četiri puta? Nije ništa neuobičajeno, to se događa zato jer je kihanje refleks i ne možemo ga zaustaviti kada jednom krene. Mozgu se šalje poruka da je nešto u nosu što izaziva iritaciju i treba to "izbaciti". Rezultat tih signala jest - kihanje, piše vecernji.hr
hr Tue Jan 22 2019 08:49:27 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bb7b295cb557a24c58b495c/80
Foto: Pixabay

Zagrlite nekog - danas je Međunarodni dan zagrljaja!

Međunarodni dan zagrljaja prvi put obilježen je 1986. godine u Michiganu, a obilježava se na današnji datum - 21. siječnja. Zato danas nekoga zaglite i popravite si dan.

Psiholozi smatraju da nam je dan zagrljaja itekako potreban. Pet do šest zagrljaja dnevno može učiniti život dužim i ljepšim, tvrde. Osim stručnjaka, zaključio je to i američki svećenik Kevin Zaborney koji je 1986. godine današnji dan proglasio Međunarodnim danom zagrljaja.

Zagrljaj je nerijetko predmet znanstvenih istraživanja, a najpoznatije je vodio poznati psiholog Jay Gordon. Rezultati kažu da je grljenje povezano s inteligencijom - vjeruje se da će djeca koju roditelji više grle biti inteligentnija od djece koju roditelji grle manje.

Krilatica psihoterapeutkinje i autorice Virginije Satir glasi: 4 zagrljaja za preživljavanje, 8 za održavanje, a 12 za napredovanje.

Bonton grljenja

Bonton grljenja nalaže da poštujete osobni prostor osobe koju grlite, ali i da zatražite dopuštenje prije zagrljaja. Zagrljaj je neseksualni oblik pokazivanja privlačnosti ili naklonosti, pa grljenje treba biti suglasno s tom činjenicom. I zapamtite - zagrljaj treba biti nježan i topao.

Vrste zagrljaja

Zagrljaji se razlikuju prema položaju ruku i tijela, ali i prema sentimentu koji projicira. Tako razlikujemo 'medjeđi zagrljaj', koji je čvrst i u kojem jedna ruka ide preko ramena, a druga preko struka grljene osobe, koja grli na isti način. Zatim postoji zagrljaj 'slovo A' u kojem su tijela su nagnuta jedno prema drugom, grli se s obje ruke, jednom preko ramena, a drugom u predjelu pazuha druge osobe, a lica su pripijena, tako da obje osobe gledaju u istom smjeru. Tu je i 'čeoni zagrljaj', u kojem ruke idu na ramena druge osobe, a čela se naslanjaju jedno na drugo, pa 'obrazni zagrljaj' kojeg odlikuje nježnost, a grli se stojeći ili sjedeći dok se obrazi istaknuto dodiruju, a ruka obično na drugoj strani lica - i brojne druge varijacije zagrljaja koje čekaju da ih isprobate. 

A za to nema boljeg dana od današnjeg. Zato ne štedite na zagrljajima i naravno, ne zaboravite na bonton, piše N1.


hr Mon Jan 21 2019 21:46:02 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .