Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5beac4190e4938cd0c8b463b/80
Foto: Grad Split

Evo rezultata on-line ankete za revitalizaciju tvrđave Gripe: Većina građana smatra da je potrebno uređenje

Rezultati ankete koristit će kao izvor informacija studentima Diplomskog studija arhitekture u Splitu koji će na temelju ulaznih podataka dobivenih iz ankete na semestralnim radionicama oblikovati ideje za revitalizaciju tvrđave Gripe

U svrhu istraživanja posjećenosti tvrđave Gripe, zadovoljstva postojećim sadržajima te ispitivanja želja građana Splita i okolnih gradova o tome što bi voljeli vidjeti na tvrđavi Gripe u budućnosti, Grad Split u suradnji s Razvojnom agencijom Split – RaST d.o.o., pripremio je anonimnu on-line anketu u trajanju od 20 dana koja je bila otvorena do 10. studenoga. Anketi je pristupilo više od 1700 građana, te je više od 98% ispitanika potvrdilo kako smatra da je ova inicijativa grada potrebna.

Rezultati ankete koristit će kao izvor informacija studentima Diplomskog studija arhitekture u Splitu koji će na temelju ulaznih podataka dobivenih iz ankete na semestralnim radionicama oblikovati ideje za revitalizaciju tvrđave Gripe. Po završetku radionica, studentski radovi biti će prezentirani na javnoj izložbi, a građani će svoje ideje moći iznijeti i na javnoj tribini. Zaključno, na temelju preporuka struke i preferencija građana, razradit će se projektni zadatak za tehničku dokumentaciju valorizacije i prezentacije same tvrđave. Semestralne radionice održavaju se u suradnji s Fakultetom građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu kao organizatorom i provoditeljem radionica te uz stručnu i operativnu pomoć Razvojne agencije Split - RaST d.o.o. i podršku Ministarstva kulture - Konzervatorskog odjela u Splitu.

Što se tiče pitanja u kojem su građani mogli predložiti svoje ideje za sadržaje na tvrđavi Gripe, najviše građana je izrazilo želju za koncertnim sadržajima zatim parkom, a neke od zanimljivijih ideja su: panoramski restoran s vinskim podrumom, kino na otvorenom, piknik zona, dječji grad, street food tržnica, knjižnica s otvorenim vrtom, kulturne večeri, virtualna šetnja s povijesnom edukacijom, teatar na otvorenom, "fortress escape" game zona, večernja tržnica, božićni i uskršnji sajam, klaster svih akademija s kvalitetnim prostorima za izvedbe i izložbe, zip line iznad grada, plesna bašta pod zvijezdama, pub u prirodi.

Grad Split zahvaljuje građanima što su sudjelovali u ovako velikom broju te u nastavku donose najrelevantnije rezultate ankete:

  • Anketi su u najvećem postotku pristupili ispitanici u dobi od 27 do 36 godina (34%) 
  • Najveći broj ispitanika tvrđavu Gripe najčešće posjećuje povodom šetnje (35.6%, odnosno 606 ispitanika), zatim koncerta i festivala (31%, odnosno 528 ispitanika). Čak 258 građana izjavilo je da najčešće posjećuje tvrđavu Gripe jer se tamo parkira (15.2%), što je zanimljivo obzirom na postojanje triju institucija na tvrđavi Gripe od čega su dvije društvene i jedna visokoobrazovna, što je u vrlo malom postotku motiv građana za posjet tvrđavi Gripe (posjećenost triju institucija zajedno kao najčešći motiv navelo je svega 11.2% građana) 
  • Najviše ispitanika ankete bilo bi motivirano češće posjećivati tvrđavu Gripe zbog zabavnih sadržaja (69.2%), zatim kulturnih sadržaja (60.3%) i na trećem mjestu obiteljskih i rekreacijskih sadržaja (47.2%) 
  •   Ispitanici ankete uglavnom su nezadovoljni izgledom i postojećim sadržajima na tvrđavi Gripe (skoro 70% ispitanika je izjavilo da su vrlo nezadovoljni ili nezadovoljni)
  • Više od 98% ispitanika ankete smatra da je inicijativa za uređenjem površine tvrđave Gripe potrebna (više od 1600 ispitanika), dok 78% ispitanika smatra da je i potrebna i važna (1329 građana) 
  •   Više od 89% građana smatra da bi uređenje i revitalizacija tvrđave Gripe novim sadržajima obogatila kulturnu ponudu i unaprijedila urbani standard grada Splita (više od 1500 građana)

 

hr Tue Nov 13 2018 13:31:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bd57ceb0e4938de168b4687/80
Foto: PIXABAY

Zamjenik predsjednika Vrhovnog suda o slučaju Daruvarac: "Razumijem da je javnost ogorčena, razumijem da je dojam o pravosuđu loš, ali..."

Niz je reakcija na slučaj puštanja na slobodu Darka Kovačevića koji je prijetio i teško ozlijedio 18-godišnju Zadranku. Pušten je na slobodu zbog isteka maksimalnog pritvorskog roka od šest mjeseci. U nizu reakcija, o ovom se slučaju oglasila i Udruga hrvatskih sudaca. U vrhu te Udruge je i sudac i zamjenik predsjednika Vrhovnog suda Marin Mrčela.

U Dnevniku Nove TV gostovao je zamjenik predsjednika Vrhovnog suda koji se osvrnuo na slučaj Daruvarac i kazao sljedeće:

Je li ovo što se dogodilo u Zadru normalno?

Ne znam je li normalno, ali je zakonito. Sud tu nije imao nikakve druge mogućnosti, nego postupiti po zakonu. Točno da to nije popularno, ali sudovi nisu tu da donose popularne odluke, nego da postupaju po zakonu.


Sud kaže obrana je odugovlačila postupak, odvjetnik okrivljenog tvrdi - sud nije poštovao zakonski rok za zakazivanje rasprave. Kome vjerovati?

To su stvari gdje bi ja donosio ocjenu za konkretan predmet, a to nije primjereno. Točno je da zakon ima procesne ovlasti koje se koriste, a sud to može spriječiti. Tu treba napraviti značajnu promjenu i te procesne mogućnosti svesti na mjeru gdje se uspostavlja ravnoteža između dvije strane, a sudu omogućiti da postoje djelotvorna procesna sredstva, da se onemogući odugovlačenje. To sada nije tako.


Jeste li nekome sugerirali takve zakonske izmjene?

Bilo je davno, ali to nije naišlo na plodno tlo. Meni je žao što je situacija takva, da je do toga došlo i da to služi kao povod za promjene. To se moglo napraviti prije.


Čekale su se i odluke Vrhovnog suda o izuzeću suca i delegaciji spisa gotovo 20 dana. Je li se moglo brže?

Spis je na Općinskom sudu u Zadru bio više od 4 mjeseca. U tom vremenu je bilo raznih procesnih radnji i to se nije moglo raditi brže. Meni je žao što je kolega koji je vodio spis završio u bolnici. Da to nije bilo tako mi o ovome ne bismo ragovarali. Ali na to doista nitko nije mogao utjecati.


Je li posjet ministra pravosuđa Zadru primjeren?

Mene je zanimalo zašto je ministar tamo išao, jer kontrolirati rad u konkretnom spisu nema nitko pravo, pa ni ministar, ali mi je drago da je išao da dobije informaciju iz prve ruke, a vezano za promjenu zakona. I sad ćemo vidjeti što će od toga biti. Znam da je Ministarstvo u postupku formiranja radne skupine za izmjenu zakona o kaznenom postupku i o tome će sigurno biti riječi.


Reagirala je i Predsjednica. Kako ste vi to doživjeli?

Mislim da predsjednica nije oštro napala pravosuđe, mislim da je samo rekla da država nije pružila okvir da se ovakve stvari ne dese. A okvir je zakonodavni okvir, a ne postupanje u konkretnom predmetu.


Čuli smo, ministar najavljuje izmjene Zakona o kaznenom postupku. Taj zakon stalno se nešto mijenja i dorađuje, a nitko s njim nije zadovoljan?

Nikad sa zakonom neće biti svi zadovoljni, ali zakon se treba napraviti sustavno. Prvo bi trebalo vidjeti platformu što se točno želi. I onda kada se donese zakon, onda ga ostaviti nekoliko godina. Stalno mijenjanje zakona nije dobro za nikoga.


Javnost je ogorčena. Povjerenje u pravosuđe je dodatno narušeno. Kako da vam građani vjeruju?

Razumijem da je javnost ogorčena, razumijem da je dojam o pravosuđu loš, ali ovo sigurno nije primjer koji bi taj dojam trebao pogoršati. Ovdje se ništa sudu ne može prigovoriti, jer je Sud radio po zakonu. Zakon nikada ne ubija čovjeka. Čovjek ubija čovjeka, stoji na portalu Dnevnik.hr

hr Sun Dec 16 2018 21:24:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c1687fe0e49387a4e8b4612/80
Foto: Facebook/ Dobrovoljno vatrogasno društvo Vodice

Veliko srce vatrogasaca: Malene sportaše kojima su zapaljeni kombiji odvest će kući

'Srce vatrogasaca je veće i jače od ijednog zla!'

“Srce vatrogasca je veće i jače od ijednog zla! Vatrogasci Zagreb (JVP i VZGZ) ponudilI su pomoć u prijevozu naše dice doma!”, stoji na Facebook stranici vodičkih vatrogasaca.


Naime, kako smo ranije izvijestili dva vozila zapaljena su u zagrebačkom naselju Savski Gaj, a sumnja se da su za nedjelo krivi članovi navijačke skupine Bad Blue Boys koji su mislili da pale kombije Torcidi. 

Kombijima šibenskih registracija su djeca u dobi od 6 do 12 godina došla na sportski turnir.

hr Sun Dec 16 2018 18:14:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5aa4071c2af47f45248b4870/80

Navijači se tukli uoči utakmice Dinamo-Hajduk: Privedena desetorica

Od 10.856 gledatelja, 1800 je bilo gostujućih
Uoči početka utakmice Dinamo-Hajduk, zbog pijanstva su privedena devetorica Hrvata u dobi od 18 do 26 godina, te 25- godišnji Slovenac.

Do 16 sati privedeno je 20 ljudi, 10 zbog tučnjave, a 10 zbog alkoholiziranosti.

U 14 sati u Ulici Divka Budaka u Zagrebu sukobili su se navijači dviju suprotstavljenih frakcija te je ukupno njih 10, slijedom brze reakcije policije, privedeno u službene prostorije Policijske uprave zagrebačke. Privedeni su starosti od 26 do 37 godina - objavila je policija.

S vanjske strane južnog ulaza u stadion nalazilo se oko 500 ljudi te se skupina od njih 50-ak počela naguravati Policajci su reagirali te ih upozorili da prestanu s takvim ponašanjem, na što su se oni oglušili zbog čega su nad njima upotrebljena sredstva prisile pa se skupina smirila. Policija nije nikoga privela, niti je itko uslijed te situacije ozlijeđen.

Od 10.856 gledatelja, gostujućih je bilo 1800 koji su došli s oko 270 vozila, bilo osobnih, kombija ili autobusa, te onih koji su došli organizirano pod pratnjom policije.
 

hr Sun Dec 16 2018 17:31:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c166f630e49389f4e8b4611/80
Foto: Ilustracija/ Pixabay

Vatrogasci i HGSS tragali za dvoje mladih na omiškom području

Pronađeni su živi i zdravi..

"Službeno je potraga počela oko dva sata iza ponoći 16.12.2018. nakon poziva od centra 112 upućenom našem zapovjedniku, vatrogasci su pokušali locirati izgubljeni par, no to je potrajalo zbog njihove dezorjentiranosti te nepoznavanja terena na koji su zalutali, te naravno, zbog noći. 

Oko 6 sati ujutro pridružio nam se član GSS-a te su skupa s policijom nastavili potragu koja je uspješno završena, te su izvukli automobil", rekao je zamjenik zapovjednika DVD-a Gata, Mario Fistanić


hr Sun Dec 16 2018 16:30:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .