Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5a34f6dbb9e03eab278b45fc/80

Kebabdžije tvrde: Meso je svježe, domaće i bez fosfata

EU pravila općenito ne dopuštaju korištenje fosfata u mesu, ali prisutan je sve veći broj iznimaka.

Unatoč fosfatima - neželjenim supstancama koje se dodaju u zamrznuto meso za pripremu kebaba radi očuvanja njegove sočnosti i okusa, a koji su navodno povezani s kardiovaskularnim bolestima, u Europskoj uniji to popularno jelo brze hrane ipak neće biti zabranjeno.

Naime, da bi se prijedlog EK o zabrani usvojio, za njega je u Europskom parlamentu trebalo glasati 376 zastupnika, no nedostajala su tri glasa. Za prijedlog je glasalo njih 373, 272 glasala su protiv, dok je 30 bilo suzdržano. Iz Hrvatske agencije za hranu ističu kako je ipak sve pogrešno interpetirano i da se ne radi o zabrani kebaba., piše Glas Slavonije

- Radi se o tome da je Europska komisija predložila dopuštenje korištenja fosfatnih aditiva (fosforne kiseline, difosfata, trifosfata i polifosfata) označenih E brojevima: E 338 - 452 u mesu kebaba od ovčetine, janjetine, teletine, govedine ili peradi te su članovi Zdravstvenog odbora Europskog parlamenta iskazali zabrinutost zbog potencijalnog štetnog utjecaja na zdravlje fosfata koji se koriste kao aditivi – objašnjavaju iz Hrvatske agencije za hranu. Dodaju da kada je riječ o fosfatima kao vrsti aditiva koji se dodaju hrani, propisi EU ograničavaju ukupnu količinu fosfata za različite proizvode. Uloga je tih aditiva prije svega očuvanje okusa i zadržavanje vode, a prisutni su u puno više proizvoda nego što je to poznato.

Neopravdano

Zastupnica u Europskom parlamentu Dubravka Šuica izjavila je kako smatra da inicijativa za zabranom nije bila opravdana.

“Fosfati se u mesnim ražnjićima koriste već desetljećima, ne postoje neupitni dokazi da su oni štetni za zdravlje čovjeka, a i količina njihova unosa u organizam kroz kebab je zanemariva, stoga ne smatram opravdanim zahtjeve Socijalista i Zelenih oko zabrane kebaba”, poručila je.

Zastupnik Tonino Picula smatra kako je potrebno provesti dodatna istraživanja, prikupiti još informacija i pronaći rješenje koje neće zatirati tradiciju, a ni dovoditi u pitanje zdravstvenu ispravnost proizvoda. “Kebab neće biti zabranjen, ali će proizvođači u pripremi svog proizvoda umjesto fosfata trebati koristiti sigurnije alternative koje su trenutno dostupne na tržištu", rekao je.

- Procjena Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) iz 2013. godine navodi kako nema dovoljno dokaza koji upućuju na povezanost unosa fosfata s povećanim rizikom kardiovaskularnog sustava te kako se još uvijek ne može sa sigurnošću utvrditi može li se promatrani rizik pripisati razlikama u prehrambenom unosu fosfora općenito ili u obliku fosfata i razine serumskih fosfata – ističu iz Hrvatske agencije za hranu, koja se bavila utjecajem polifosfata te 2012. godine donijela Znanstveno mišljenje o utjecaju fosfata i polifosfata iz mesnih proizvoda na zdravlje potrošača. Ondje se ističe kako fosfor koji unosimo aditivima može poremetiti odnos kalcija i fosfora u organizmu, pa u većim količinama i dovesti do toga da ga tijelo nadomješta iz kostiju.


Facebook komentari

hr Sat Dec 16 2017 11:35:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/591f3b59b9e03e55138b45cf/80
Foto: RTL

Ivan Pažanin vraća se na male ekrane: "Što da kažem, nego evo me doma"

Šarmantni splitski chef se u šestoj sezoni RTL-ovog kulinarskog showa 'Tri, dva, jedan – kuhaj' pridružuje Mateji Domitrović Sabo, Tomislavu Špičeku i Mati Jankoviću kao četvrti član žirija

- A što da drugo kažem, nego: Evo me doma! Ovdje, na setu showa „Tri, dva, jedan – kuhaj!“ uvijek se osjećam kao kod kuće jer volim ovaj format, a i većinu ljudi koja radi na showu itekako dobro poznajem. Prvi dan snimanja prošao je odlično, kao da nikada nisam bio odsutan… Jesam li imao tremu? Ma, kakva trema! Nju sam zaboravio još u svojoj prvoj sezoni!. - kaže Ivan Pažanin, jedno od omiljenih kulinarskih TV lica, čiji je povratak u popularni RTL-ov gastro show najveće iznenađenje nove sezone.

S obzirom da se ovaj kulinarsko-natjecateljski show prikazuje već šestu sezonu zaredom, producenti su odlučili iznenaditi vjerne gledatelje novitetima. Pojačanje u žiriju pozdravili su i gastrosuci, koji već snimaju nove nastavke ovog kulinarsko-natjecateljskog showa u zagrebačkom „Jadran filmu“.

- Čini se da je produkcija odradila odličan posao kod izbora četiri suca različitih kulinarskih podneblja. Napokon se ujedinila Hrvatska, barem što se gastronomije tiče. Mate savršeno poznaje tradiciju i delicije s Kvarnera i Istre, Tomeku su zagorska i slavonska kuhinja u malom prstu, Mateja dolazi s područja Posavine, a ja guštam u dalmatinskoj spizi. - kaže Ivan dodajući kako ga veseli i novi koncept showa.

- Apsolutno ću biti stroži ove sezone prema kandidatima. Žarko želim da svi oni dođu na set s puno ljubavi i znanja prema hrani. No, moraju shvatiti da se ovaj show već gleda dugi niz godina i da već vrapci na grani znaju osnove kuhanja i što žiri traži na samom početku showa! Kolege suci i ja ovdje nismo pokusni kunići i teško ćemo pustiti dalje nekoga tko je došao u show samo zbog pet minuta slave. - objasnio je Ivan što donosi nova sezona kulinarskog showa „Tri, dva, jedan – kuhaj!“, koji uskoro počinje s prikazivanjem na RTL-u!

Facebook komentari

hr Wed Jan 17 2018 19:00:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a2b9aa0b9e03e81208b45af/80
Foto: Pixabay / Ilustracija

Ovo su četiri zanimanja koja najviše ugrožavaju brakove

Statistički podaci pokazali su da radno vrijeme, stres, razdvojenost i okruženje na poslu ključni su za opstanak brakova i veza

Stres, radno vrijeme koje traje i više od deset sati i dugotrajna razdvojenost od životnih partnera svrstali su pojedina zanimanja na sam vrh onih u kojima su najčešće rastave braka. Osim toga, među ljudima koji se bave tim zanimanjima zabilježen je i visok postotak nevjere.

Pokazuju to podaci američkog statističara Nathana Yaua koji je objavio rezultate istraživanja temeljene na petogodišnjim podacima američkog nacionalnog ureda za statistiku (United States Census Bureau). Istraživanje koje je Yau objavio pokazalo je da su neka zanimanja posebno opasna za održavanje brakova i veza, a među njima su četiri iskočila u prvi plan kao najopasnija.

Na prvom su mjestu barmeni ili konobari čijih čak 52,7 posto veza ne uspije opstati. Istraživanje je pokazalo da je glavni razlog zbog kojeg veze i brakovi konobara i barmena propadaju radno vrijeme i okruženje. Naime, oni koji su u vezi s osobom koja se bavi tim zanimanjem u večernjim su satima uglavnom sami jer njihov partner u to vrijeme radi. Osim toga, posao sa sobom nosi brojne kontakte s drugim ljudima, često pod utjecajem alkohola, što zna rezultirati preljubima.

Na drugom mjestu prema američkim statističkim podacima nalazi se zanimanje stjuarda odnosno stjuardesa među kojima 50,5 posto veza doživi krah. Uzrok najviše leži u tome da su stjuardi i stjuardese puno vremena na putu pa njihovi partneri u konačnici više ne mogu podnijeti toliku razdvojenost.

Čak 50,1 posto rastava zabilježeno je i među građevinskim radnicima, što se pripisuje velikoj fizičkoj iscrpljenosti koja često utječe i na psihu pojedinaca pa dolazi do pomanjkanja komunikacije i kvalitetnih odnosa među partnerima.

Na četvrtom je mjestu zanimanja najopasnijih za veze i brakove, pomalo iznenađujuće, rad u pozivnom centru. Osobe koje tamo rade na drugoj strani linije često imaju osobe koje su negativno nastrojene i čije pritužbe slušaju pa svoje frustracije donose kući, što rezultira s 49,7 posto rastava. - piše Večernji.

Facebook komentari

hr Wed Jan 17 2018 18:29:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a5f7153b9e03e0e508b45af/80
Foto: Imotske novine

"Imocki crnjaci" hit na Facebook-u: Anegdote o vozačima Autopoduzeća Imotski su za umrijet od smijeha

Ovih dana jedna objava je postala pravi viralni hit u imotskom kraju

Facebook stranica Imotski crnjaci svojim objavama već duže vrijeme nasmijava Dalmatince i Hercegovce. Tako je ovih dana jedna objava postala pravi viralni hit u ovom kraju. Naime, na stranici je objavljena slika autobusa “Autopoduzeće Imotski” uz opis “Post koji mi je popravio godinu”, zatim su u komentarima pratitelji počeli opisivati svoje anegdote s vozačima ovog poduzeća. - piše Grude online

U nastavku možete pročitati neke od njih, a za više posjetite njihovu stranicu ovdje

"Vozim se jednom iz Splita za Osijek upadaju neki amerikanci s ruksacima (backpackeri) nije im baš jasno je l pravi bus pitaju vozača jednog koji je bus ovo on odmahuje rukom oni pitaju drugog on samo prođe , oni ostadoše zbunjeni a pajdo viče e tužni li svatova došli u nas a ne znaju jezik hahahahahaa"

"Stojim u redu za ostavito kofere i šofer po naški viče jednoj babi “šta turaš tuten te vriće” pa se okrene prema meni i na čistom gospodskom:”a kamo ćete vi gospođo” 

"Jos dok je Mile vozio ima tome i 10 godina.. linija split-imocki. Stane Mile na splitu3 da pokupi ljude i kad je vec zaguzvalo u autobusu naplati posljednjem kartu al ga posalje na zadnja vrata da udje.. Bili smo negdi oko Zadvarja kad se sitio da coviku nije otvorio vrata."

Facebook komentari

hr Wed Jan 17 2018 16:54:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a5f56cdb9e03e68508b4574/80
Foto: Pixabay

Recepti s lanom: za bolju probavu, protiv upale i svrbeža kože, protiv čira

Sjemenke lana bogate su omega - 3 nezasićenim masnim kiselinama koje štite od problema sa srcem i cirkulacijom te imaju protuupalna svojstva. No da bi ih tijelo moglo iskoristiti, sjemenke moraju biti svježe mljevene (npr. u mlincu za kavu) jer već deset minuta nakon mljevenja njihova hranjiva vrijednost opada.
Protiv upale i svrbeža kože - kuhati dvije žlice sjemenki lana u 2 dl vode oko 5 minuta, poklopiti, ostaviti da odstoji pola sata i procijediti. Ispirati sva inficirana ili upaljena mjesta na koži.

Protiv upale i svrbeža kože - kuhati dvije žlice sjemenki lana u 2 dl vode oko 5 minuta, poklopiti, ostaviti da odstoji pola sata i procijediti. Ispirati sva inficirana ili upaljena mjesta na koži.

Za bolju probavu - zgnječiti 125 g svježeg sira i pomiješati s naribanom jabukom. Dodati žlicu sjemenki lana i žličicu meda. Uzimati kao jutarnji ili večernji obrok.

Marmelada od lana protiv zatvora - samljeti ili grubo zdrobiti 2 - 3 žlice sjemenki lana  i pomiješati s 2 žličice marmelade. protiv zatvora uzimati nekoliko dana, tri puta na dan, ujutro na prazan želudac, poslije ručka i navečer.

Oblog za bolne dojke - žlicu sjemenki lana samljeti i pomiješati s 2 do 3 žlice maslinova ulja te toliko vruće vode da se dobije glatka smjesa. Još toplu kašu u debelom sloju  nanijeti na bolno mjesto i ostaviti da djeluje 20 minuta. Ponavljati 2 do 3 puta na dan.

Povećana prostata - tri puta na tjedan pojedite po šaku sjemenki bundeve - najbolje je nabaviti ih sirove ili ispržiti kod kuće. Sjemenke bundeve odlične su za zdravlje prostate jer sadrže velike količine cinka. Dodavanje bučina ulja salatama također može pomoći u liječenju povećane prostate, piše Zdrava krava


Facebook komentari

hr Wed Jan 17 2018 15:01:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .