Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5b129e942af47fcc128b45f4/80

Znate li da neke vrste glazbe znatno povećavaju koncentraciju pri učenju?

Uglavnom se smatra kako je učenje u tišini najbolje, no izgleda da to i nije baš točno. Nekima je potrebna neka vrsta pozadinske buke kako bi se mogli koncentrirati. Bitno je znati da ‘pozadinska buka’ koju odaberete uz učenje također može jako utjecati na vašu koncentraciju. Stoga vam donosimo 10 savjeta kako odabrati najbolju glazbu za učenje.
Iako većina smatra da ih glazba samo može omesti, a tomu je tako često zbog pogrešnog odabira glazbe, činjenica je da postoje neke vrste koje su prilično pogodne za podizanje koncentracije pri učenju, piše Go Conqr, prenosi srednja.hr.

Savjete za odabir najbolje glazbe donosimo u nastavku.

1. Klasičnu glazbu krasi mirnoća i harmonija pa je zbog toga jedna od najboljih opcija za slušanje dok učite.

2. Izgleda da postoje dokazi da Mozartova glazba poboljšava mentalnu aktivnost. Zovu to ‘Mozartovim efektom’.

3. Slušajte ambijentalnu instrumentalnu glazbu. Ona je nešto modernija od klasične, a ima sličan efekt.

4. Slušajte prirodne zvukove kao što su kiša, valovi, šumovi džungle ili životinja.

5. Glazbu slušajte na srednjoj tišini. Ne zaboravite da učite, a ne spremate se za izlazak.

6. Odmah napravite playlistu kako ne biste morali svakih 5 minuta birati pjesmu i tako si narušavati koncentraciju.

7. Nemojte slušati glazbu na radiju dok učite. Reklame i voditelji će vas stalno ometati.

8. Neka vam playlista traje 40 do 50 minuta. Kada završi, to će vam biti podsjetnik za uzeti kratku pauzu od učenja.

9. Slušajte glazbu noć prije ispita ili neposredno prije ispita. Opustit će vas i pomoći sa stresom.

10. Nemojte utrošiti nekoliko sati na odabir pjesme. Naposljetku, bitno je da vam učenje bude produktivno, a ne glazba savršena.
hr Sat Jun 02 2018 15:42:57 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b9e8bd5cb557a8ea08b4907/80
Foto: Fotoklub Split

Od ponedjeljka: Izložba Split fotomaraton 2018.

U ponedjeljak, 24. rujna 2018. u 20 sati u Galeriji fotografije Fotokluba Split, Marmontova 5, otvara se izložba fotografija Split fotomaraton 2018., a možete je pogedati do 29. rujna.
Izložba predstavlja 84 fotografije nastale na fotografskom natjecanju Split fotomaraton 2018., a o pobjednicima su odlučili nagrađivani fotoreporteri Joško Ponoš, Milan Šabić i Branimir Džaja.

Fotografije su nastale prema temama: Dnevna doza,Civilizacija, Crveno, Na duge staze, Izgubljeno u prijevodu, Siva zona, Standardna procedura, Paralelni svjetovi, Ludilo, Hipnotiziran, Površina i Kako to.

Na otvaranju izložbe će se proglasiti pobjednici i uručiti vrijedne nagrade.

Split fotomaraton podržavaju: Splitsko-dalmatinska županija, Sail Week, Anigota, DigitalFoto magazin, Yellow Store Split, Lumis, Fototeh grupa, Prizma, Foto Dalmacija, Tiskara Dvornik, Cineplexx, Karting Arena Split, FantaSTikon,Leventić doo, Festival mediteranskog filma Split, Kinoteka Zlatna vrata, Gradska knjižnica Marko Marulić, Different Split, Mič Styling Split, kozmetički salon Lola's Sinj, restorani  i pizzerie: Corto Maltese freestyle food, DeBelly,Matoni, Terminal F, Bepa, Zora bila, UJE oil bar, Artičok, Bokeria Kitchen&Wine, Bakra - Steak & Pizza Bar,Đir, Movi,Bajamonti i Mirakul Pizza Split, te medijski pokrovitelji Dalmatinski  portal, DalmacijaDanas, fotozine.org i split.com.hr.
hr Fri Sep 21 2018 14:50:20 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/546a4868189942e425000203/80
Foto: Screenshot YouTube

Oprez, dosada i depresija su usko povezane

Znanstvenici s Harvarda su proveli istraživanje u kojem je sudjelovalo više od 2000 ljudi te zaključili da dosada može biti jako opasna

Osobe kojima nije dosadno sretnije od onih koje su sklone dosađivati se, tvrde znastvenici nakon studije provedene na Harvardu u kojoj je sudjelovalo više od 2000 osoba, piše Život i stil.

Psiholozi upozoravaju kako se treba trgnuti iz stanja u kojem ne znate što sa sobom i u kojem ne možete dovršiti zadatke jer su vam dosadni. Naime, tanka je granica između tog stanja i depresije.

"Osobe koje su sposobne dugo biti fokusirane na određeni zadatak puno su sretnije od onih kojima je često dosadno i manji je rizik da obole od depresije", tvrde znanstvenici. Oni su tijekom studije zaključili kako je vrludanje misli i nemogućnost fokusiranjana okidač za depresiju. 

Dosada nije opasna samo za psihu, nego i za tijelo. Utvrđeno je da osobe kojima je dosadno imaju dva i pol puta veći rizik od infarkta i moždanog udara. Postoji sasvim prizemno objašnjenje za to. Naime, oni kojima je dosadno više vremena provode u kafićima, puše, piju, jedu nezdravo i loše su volje. 

hr Fri Sep 21 2018 12:59:02 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/53c12254179942387b373483/80

Veliko istraživanje pokazalo da je zdravo jesti čokoladu, piti pivo i crno vino

Nove studije pokazuju da prehrana koja uključuje čokoladu, crno vino i pivo može biti ključ dugog i zdravog života. Istraživači na Sveučilištu životnih znanosti u Varšavi proveli su istraživanje na 70 tisuća muškaraca i žena čije su životne stilove pomno ispitivali tijekom 16 godina.
Istraživanje je trajalo 16 godina i provedeno je na 70 000 osoba

 Istraživanje provedeno na 70 000 osoba i objavljeno u Journal of Internal Medicine uspoređivalo je smrtnost onih koji su slijedili ovakvu prehranu i one koji to nisu. Došli su do rezultata da oni koji redovito konzumiraju voće, povrće, čaj, kavu, orašaste plodove, čokoladu i umjerene količine crnog vina i piva, imaju smanjeni rizik od smrti od bilo kojeg uzroka. Takva konzumacija hrane naziva se protuupalna dijeta, piše Zdrava krava.

The Independent ističe da su imali 20% niži rizik od kardiovaskularnih bolesti i 13% manji rizik od smrti uzrokovane nekom vrstom raka. Pušači koji su slijedili takav način prehrane također su zabilježili smanjeni rizik od kardiovaskularnih bolesti.  

Protuupalna dijeta

"Protuupalna dijeta može biti korisna i za ljude koji pate od raznih zdravstvenih stanja", objasnila je Fran McElwaine, direktorica Britanskog saveza zdravstvenih savjetnika. 

"Budući da je upala korijen najčešćih kroničnih bolesti povezanih s načinom života, uključujući artritis, demenciju, neke vrste raka i kardiovaskularne bolesti, dijeta koja smanjuje upalu može biti dobra stvar", rekla McElwaine za The Independent. 

"Postoji mnogo namirnica koje smanjuju upalu - tamna čokolada, koja je bogat izvor magnezija, cinka i drugih važnih minerala te crveno vino."

Iako je ova studija provedena s velikim brojem ljudi, nutricionistica Rhiannon Lambert upozorava da je neophodno biti oprezan pri shvaćanju prehrambenih savjeta jer nijedan nije prikladan za sve. 

"Važno je zapamtiti da istraživanja nikada neće moći precizno predstavljati svakog ispitanika niti njihove jedinstvene životne stilove", rekla je Lambert: "toliko se čimbenika mora uzeti u obzir.  Spavanje, razina aktivnosti, genetika i posao samo su neki od čimbenika koji mogu utjecati na naše zdravlje."

"Prehrana je, naravno, važna komponenta za dobro zdravlje i dugovječnost, ali usredotočenost na hranu kao dobru ili lošu, također ne pomaže", zaključila je Lambert.


hr Fri Sep 21 2018 12:52:45 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/56b86baef864d109008b4ba1/80

Milijuni korisnika više neće moći koristiti WhatsApp

Najnovija verzija ažuriranja uklanja podršku nekim uređajima.

Iako je WhatsApp trenutno najpopularniji servis za dopisivanje kojeg koristi više od milijardu ljudi, moglo bi se dogoditi da postane nedostupan za milijune korisnika, piše News24, prenosi N1.

Najnovija verzija ažuriranja, naime, uklanja podršku nekim starijim uređajima, a time će najviše biti pogođeni vlasnici iPhonea 4 (i ranijih modela) koji koriste operativni sustav iOS 7.

Ova promjena bit će uvedena u veljači 2020. godine.


hr Fri Sep 21 2018 10:27:39 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .