Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/55eedd903bb0d9fc0a8b4f9d/80
Foto: Hina

Podršku imaju i u Hrvatskoj: Konzervativci su iskoristili pedofilske skandale u Crkvi za udar na papu Franju

‘Tko sam ja da sudim?’, poznata je papina izjava kada su ga pitali o svećenicima homoseksualcima. S druge strane, konzervativci, među kojima i neki hrvatski, za pedofilske skandale u Crkvi optužuju ‘homoseksualnu subkulturu’ koja se stvorila među klerom
Od početka njegova papinstva papa Franjo izaziva bijes kod katoličkih tradicionalista jer nastoji stvoriti sliku o otvorenijoj crkvi te pomaknuti je od pitanja koja izazivaju kulturne sukobe, poput pobačaja ili homoseksualnosti. “Tko sam ja da sudim?”, poznata je papina izjava kada su ga pitali o svećenicima homoseksualcima.

Koliko su bijesni njegovi politički i svjetonazorski neprijatelji postalo je jasno prošlog vikenda, kada je objavljeno pismo bivšeg vatikanskog diplomata u SAD-u  koji optužuje “homoseksualnu struju” u vatikanskoj hijerarhiji za seksualno zlostavljanje. Također, zatražio je ostavku pape Franje, optužujući ga da je štitio osramoćenog kardinala Theodorea E. McCarricka, smatra Jason Horowitz iz New York Timesa.

Homoseksualnost i kriza zlostavljanja

Kako je pismo objavljeno usred papinog posjeta Irskoj, ideološki motivirana opozicija iskoristila je krizu crkve nastalu seksualnim zlostavljanjem kao oružje kojim je zaprijetila ne samo papinom dnevnom redu nego cijelom njegovom papinstvu. Naposljetku, vratilo je u središte rasprave pitanje o homoseksualnosti u rimokatoličkoj crkvi, koje, kako smatraju mnogi konzervativci, stoji iza krize zlostavljanja, piše net.hr

Vatikanske intrige i borbe za moći nisu ništa novo, ali većinom ostaju iza srednjovjekovnih zidina ili prelete glave katoličkog življa diljem svijeta. Ipak, ova bitka vodi se na iznimno otvoren i brutalan način. Potaknuta je modernim medijskim dobom, papinom odlučnošću da utiša kritičare i problemom seksualnog zlostavljanja djece, koji je vjerojatno više nego bilo koji drugi izazvao nezadovoljstvo vjernika.

Što je papa Franjo znao?

Papa Franjo nerado se očituje o ovom problemu te ga pokušava ignorirati. Međutim, problem je ozbiljan pa je papin nejasan odgovor samo pojačao interes javnosti, posebice za samu srž optužbe, a to je da je bio upoznat s povijesti seksualnih odnosa McCaricka sa sjemeništarcima te da nije učinio ništa po tom pitanju.

Sandro Magister, iskusni vatikanski novinar magazina L’Espresso, smatra da će papi ovoga puta biti teško ignorirati salve frustriranih napada konzervativaca oko ovog ozbiljnog problema. “Oko ovog pitanja utjecaj na javnost je mnogo jači i na temelju toga on je prilično ugrožen.”

Franjino ignoriranje je povezano s odlučnošću da se suprotstavi maloj, ali utjecajnoj i glasnoj, grupi konzervativnih prelata i pisaca povezanih s autorom pisma, nadbiskupom Carlom Marijom Viganòm, bivšim visoko rangiranim vatikanskim diplomatom u SAD-u.

Smanjenje rigidnosti crkvenih praksi

Franjo je izbacio iz svog ureda ili gurnuo postrani ideološke protivnike crkvene birokracije, ali je, čak i više od svojih prethodnika bio voljan  omogućiti otvorenu raspravu, čak i neslaganje. Mnogi su ga izazvali zbog njegove otvorenosti za smanjenje rigidnosti crkvenih praksi, poput isključenja rastavljenih i ponovno oženjenih vjernika od dobivanja pričesti.

U ponedjeljak papini su zagovornici okarakterizirali pismo kao još jedan očajan napad frustriranih konzervativaca koji se još uvijek nisu priviknuli da nije po njihovu. Izrazili su uvjerenje da će optužbe biti odbačene.

Neke žrtve silovanja, koje su vršile pritisak na papu Franju u poduzimanju konkretnih akcija umjesto davanja isprika oko krize, smatraju da je pismo nadbiskupa Vigana iskoristilo seksualno zlostavljanje za političke dobitke. Smatraju da u pismu nije iskazana posebna zabrinutost za ovo pitanje.

Eksplozija konzervativnih katoličkih blogova

Skandal seksualnog zlostavljanja djece povratilo je pažnju katolika širom svijeta, ali je promjena smjera Katoličke crkve pod Franjom oživjelo njegove neprijatelje. Smatraju da je papina poruka o inkluziji umanjuje važnost drevnih crkvenih pravila, što dovodi do zabune i mogućeg crkvenog raskola (šizme). Eksplozija konzervativnih katoličkih blogova širom SAD-a u doba superbrzih modernih medija, kao i strateški tempirana objava pisma mogla bi potencijalno zaskočiti 81-godišnjeg papu.

“Iako su to tek navodi, kao vaš pastir smatram ih vjerodostojnim”, napisao je konzervativni biskup Joseph Strickland u otvorenom pismu svojoj diocezi. “Podići ću svoj glas da se na bilo koji mogući način zatraži istraga te da njeni rezultati pozovu na odgovornost sve one odgovorne, čak i u najvišim crkvenim redovima”.

Neki crkveni kritičari optužuju celibat

“Homoseksualne mreže u Crkvi moraju biti iskorijenjene,” napisao je nadbiskup Vigano, smatrajući ih korijenskim uzrokom zlostavljanja. Neki crkveni kritičari optužuju celibat, za kojeg smatraju da potiskuje muški libido, što može dovesti do pedofilije i silovanja.

Na suparničkom, konzervativnom događaju, Konferenciji katoličkih obitelji koji se održavao u sklopu Vatikanskog svjetskog okupljanja obitelji u Dublinu prošlog vikenda, organizatori su izrazili nezadovoljstvo papinom nedavnom osudom zlostavljanja jer ga nije povezao s homoseksualnošću.

Konzervativci optužuju homoseksualnost

Kardinal Wilfrid Napier iz Južne Afrike je isto optužio homoseksualnost za skandal. Također, kardinal Raymond Burke, visoko pozicionirani vatikanski konzervativac i vodeći kritičar pape, denuncirao je ono što on smatra “vrlo teškim problemom homoseksualne kulture u crkvi.” Smatra da problemi nije samo u kleru, “nego unutar hijerarhije, koju treba pročistiti iz korijena”.

Vatikan je 2005. izjavio da ni homoseksualci u celibatu ne bi trebali biti svećenici te dao upute crkvenim vođama u odbijanju prijava za ulazak u sjemenište muškaraca koji “prakticiraju homoseksualnost, iskazuju duboko ukorijenjene homoseksualne tendencije ili podršku tzv. ‘gay kulturi’.”

Bartulica za pedofilske skandale optužuje gej osobe

Utjecajni hrvatski katolički intelektualac i bivši savjetnik predsjednika Stjepo Bartulica, također je za pedofilske skandale u Crkvi optužio homoseksualce.

U nedavnom intervjuu za jedan vjerski portal Bartulica je govorio o “homoseksualnoj subkulturi” koja se stvorila među klerom. Poentirao je kako “sada vidimo do kakvih je posljedica to dovelo Crkvu” te prozvao mainstream medije zašto “ne ističu činjenicu da se homoseksualni stil života u nekim sredinama ne samo tolerirao, nego i poticao.

Prozvan i gay lobi

Papini kritičari smatraju da će se sastanak biskupa u Rimu u listopadu na temu mladih pretvoriti u ratno bojište. Većina stručnjaka odbacuju povezanost homoseksualnosti i pedofilije kao opasan put ka diskriminaciji homoseksualaca.

Takvo se stajalište izvan crkve smatra nazadnim, iako još uvijek prolazi u Vatikanu. Mnogi od njih smatraju da je istraga tri kardinala nakon skandala Vatileaks 2012, a koja se temeljila na kratkim porukama nadbiskupa Vigana, otkrila gay lobi te da je izvješće o toj istrazi dovelo do umirovljenja pape Benedikta XVI.

Iako se izvješće drži u tajnosti u Vatikanu, nadbiskup Viganò otkrio je niz imena te napao saveznike pape Franje koji dijele njegovo mišljenje. Također, rekao je da je čikaški kardinal hrvatskog podrijetla i bivši predsjednik Odbora za zaštitu djece i mladih Blaise J. Cupich “zaslijepljen pro-gay ideologijom”.

Papa smanjuje strah od homoseksualnosti

Kardinal Cupich u nedjelju je izjavio da je “pogrešno tražiti žrtvene jarce među homoseksualci jer je pogrešno vjerovati da je veća vjerojatnost da će homoseksualci napasti djecu od heteroseksualaca.”

Premda su se kontroverze ticale njega, papa Franjo je u nedjelju pokušavao smanjiti taj strah. Zadnje pitanje koje mu je postavljeno u papinskom zrakoplovu je kako bi roditelj katolik reagirati ako sin ili kćer priznaju vlastitu homoseksualnost.

“Ne osuđujte. Dijalog. Razumijevanje. Dajte prostora sinu ili kćeri; dajte prostora da se izraze”, rekao je papa. Sugerirao je razgovor roditelja s djetetom. “Ti si moj sin. Ti si moja kćer, kakva god da si. Tvoj sam otac, ili majka. Razgovarajmo.”


hr Wed Aug 29 2018 08:12:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Svijet
http://www.dalmacijanews.hr/files/536e92311799428d07868e84/80

Neće u zatvor? Opasni i "nedodirljivi" hakeri radit će za FBI

Uhićeni mladići puno su korisniji izvan zatvora, kada svoje vještine i znanje iskorištavaju za obranu internetske zajednice od napada.

Neki od najvećih DDoS napada u povijesti izvršeni su korištenjem Mirai botneta, uključujući i napad 2016. godine zbog kojeg je bio otežan ili onemogućen pristup velikom broju internetskih stranica, a korištenjem ovog alata srušeni su i Netflix, Twitter, Reddit, Pinterest i brojni drugi servisi i stranice. FBI se bacio na posao i nakon nekog vremena pronađene su osobe zaslužne za razvoj i distribuciju ovog alata – riječ je o tri mladića koja su u vrijeme napada imala samo između 18 i 20 godina, piše Zimo.

Kako to obično biva s mladim ljudima skrivenima iza ekrana, smatrali su se nedodirljivima, no brzo su promijenili ploču te su nakon uhićenja počeli surađivati s FBI-om i pomagati im u sprječavanju hakerskih napada i pronalaženju drugih hakera.

Oni su prošle godine priznali krivnju za razvoj Miraija te iščekuju izricanje kazne – prijeti im do pet godina zatvora i 250 tisuća dolara, no vlada i FBI predlažu da umjesto zatvora kaznu odsluže radeći za FBI. Državni tužitelji ističu kako su u dosadašnjem radu s FBI-em mladići pomogli u sprječavanju potencijalno vrlo opasnih kibernetičkih napada i u razvijanju strategije za ublažavanje novih metoda napada.

U obraćanju sudu dodali su kako se informacije koje su hakeri podijelili s FBI-em danas koriste za zaštitu sigurnosti američkih sustava i cijelog interneta, tako da su ovi mladići puno korisniji izvan zatvora, kada svoje vještine i znanje iskorištavaju za obranu internetske zajednice od napada.

Vrijeme koje su proveli radeći za FBI smatra se radom za opće dobro te su do sada odradili već oko tisuću sati, a tužitelji traže da se vrijeme tog rada za opće dobro (za FBI) sada poveća na 2500 sati. Oni bi tako nastavili s radom za FBI i izbjegli bi zatvorsku kaznu.

hr Thu Sep 20 2018 19:51:23 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Svijet
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ba0be1bcb557ad9b28b45a8/80
Foto: PIXABAY

Na pomolu vojni sukob Rusije i Izraela? Rusi tvrde da su izraelski zrakoplovi Il-20 koristili kao mamac i poručuju: "Odgovorit ćemo"

Ruska vojska oglasila se oko rušenja njihovog vojnog transportnog zrakoplova Il-20 iznad Sirije te su optužili Izrael za provokaciju i izazivanje incidenta koji je doveo do rušenja ruskog zrakoplova. Službena Moskva je poručila kako zadržava pravo odgovoriti na to na adekvatan način.

Tijekom večeri u ponedjeljak, četiri izraelska borbena zrakoplova tipa F-16 izvela su zračni napad na sirijsku pokarjinu Latakiju, prilazeći s Mediterana, navodi se u priopćenju ruskog ministarstva obrane. Izraelski zrakoplovi približavali su se u niskom letu te su "izazvali opasnu situaciju za ostale zrakoplove i letjelice u regiji", dodaje se u istom priopćenju koje prenosi RT.

U vrijeme izraelskog napada na Latakiju na istom području nalazili su se i ruski vojni zrakoplov IL-20 te francuska frigata"Auvergne", piše dnevnik.hr

"Izraelski piloti iskoristili su ruski zrakoplov te tako letjeli da ga sirijska protuzračna obrana shvati kao prijetnju i nacilja. Kao posljedica toga, Il-20, čiji je obris na radaru znatno veći od onog F-18, oboren je raketom protuzračnog sustava S-200", stoji u priopćenju.

Rusko ministarstvo obrane posebno ističe da su Izraelci sigurno morali znati da je ruski zrakoplov na istom području, što ih nije zaustavilo u "provokaciji". Izrael isto tako nije upozorio Rusiju na planirani napad unaprijed. Upozorenje je stiglo minutu prije samog napada što nije ostavilo dovoljno vremena ruskom zrakoplovu da odleti na sigurno, stoji na kraju priopćenja.hr Tue Sep 18 2018 10:58:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Svijet
http://www.dalmacijanews.hr/files/55eedd903bb0d9fc0a8b4f9d/80
Foto: Hina

Papa izbacio iz Crkve popularnog svećenika iz Čilea zbog seksualnih napada

PAPA Franjo protjerao je iz Crkve svećenika Cristiana Prechta Bañada iz Čilea, prema izjavi nadbiskupije iz Santiaga koju prenosi CNN.

Takvu odluku donio je nakon ozbiljnih pritisaka svih biskupa u Čileu koji su u svibnju ove godine ponudili skupnu ostavku zbog nagomilanih optužbi za seksualno zlostavljanje unutar Crkve, objašnjava CNN i navodi kako je takva reakcija biskupa postupak bez presedana u suvremenoj povijesti Katoličke crkve.

Nakon što je nadbiskup iz Santiaga pokrenuo istragu optužaba navodnih Prechtovih seksualnih zlostavljanja, svećeniku je 2012. zabranjeno bilo kakvo djelovanje unutar Crkve tijekom perioda od pet godina. Čileanske vlasti nisu pokrenule kazneni postupak protiv Prechta, ali mu je bio zabranjen izlazak iz Santiaga, glavnog grada Čilea, za vrijeme trajanja crkvene istrage, prenosi index.hr

Sam Precht u svojoj izjavi za javnost niječe da je ikad na tako nešto „prisilio ikoga, bilo punoljetnu ili maloljetnu osobu, muškarca ili ženu“.

Inače, dodaje CNN, svećenik Precht imao je u Čileu vrlo pozitivnu reputaciju i bio je poznat u narodu zbog svoje borbe za ljudska prava tijekom trajanja čileanske diktature.

Papa Franjo izjavio je prošlog mjeseca da „nema tog čina koji će biti dovoljan da se oprosti ili popravi učinjeno zlo“, javlja CNN.

hr Tue Sep 18 2018 09:13:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Svijet
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b9d3c36cb557a0fa98b46d9/80

Supertajfun Mangkhut opustošio Filipine, uzeo najmanje 13 života i krenuo prema kineskoj obali

Super tajfun Mangkhut usmrtio je 13 osoba na Filipinima, gdje je su razorni vjetrovi opustošili sve pred sobom, a sad se okrenuo prema kineskom kopnu, gdje se očekuje da će stići između nedjelje popodne i nedjelje navečer po lokalnom vremenu.

Najmanje 13 osoba smrtno je stradalo u odronima tla i poplavama što ih je na Filipinima prouzročio tajfun Mangkut, izvijestili su u subotu dužnosnici.

Dvoje spasilaca, trinaestogodišnje dijete i četveročlana obitelj smrtno su stradali u odronu tla u sjevernim pokrajinama Benguet i Nueva Vizcaya.

- U obližnjem gradu Baguiju u odronu tla poginulo je pet osoba, rekao je gradonačelnik Mauricio Domogan, dodavši da se pet osoba smatra nestalima.

U predgrađu Manile, Pasigu, ispod mosta nabujale rijeke Marikine policija je izvukla tijelo tinejdžerice.

Četiri milijuna ljudi bez struje

Tajfun Mangkut pogodio je šire područje sjevernih Filipina u subotu, a pljuskovi i jaki vjetrovi prekinuli su opskrbu električnom energijom za više od 4 milijuna ljudi, čupali krovove, rušili stabla i staje.

Tajfun Mangkhut je uništio zračnu luku Tuguegarao, vitalnu za transport humanitarne pomoći.

Najmanje dva djelatnika hitne pomoći poginula su zbog klizišta uzrokovanih tajfunom, priopćila je vlada. Predsjednički glasnogovornik Harry Roque rekao je: "Imamo loše vijesti. Postoje dvije smrti". Potvrda o trećoj stigla je ubrzo nakon toga, javlja The Guardian.

Ricardo Jalad, načelnik civilne zaštite, izjavio je kako je u planinskoj regiji Cordillera zabilježeno više od 40 klizišta.

Televizijska izvješća prikazuju uništene farme i radnike koji popravljaju uništenu zračnu luku Tuguegarao u sjevernoj pokrajini Cagayan.

Tajfun je izazvao odron na grad Baggao u pokrajini Cagayan, sjeverno od Manile, a vjetar koji je pogodio pokrajinu i obližnja područja puhao je do 260 kilometara na sat.

Tajfun, najjači dosad na Filipinima u ovoj godini, pomaknuo se zapadno prema južnoj Kini ili Hong Kongu i očekuje se da će napustiti Filipine do subote navečer, objavila je meteorološka služba.

Najmanje 15.616 ljudi napustilo je svoje domove u pogođenim područjima, prema nacionalnoj službi za ublažavanje posljedica katastrofa.

Vlasti su prvotno naredile evakuaciju više od 800.000 stanovnika, no neki još uvijek odbijaju otići jer žele paziti na svoju imovinu.

Deseci domaćih i međunarodnih letova su otkazani, a više od 4500 ljudi zaglavljeno u lukama jer je zabranjen pomorski promet.

Meteorolog Brandon Miller je za CNN rekao je kako je Mangkhut veća, snažnija i opasnija oluja od uragana Florence koji trenutno hara Sjevernom Karolinom. - Svaka zemlja koju udari supertajfun doživjet će značajnije i destruktivnije posljedice zbog njegove veličine i intenziteta - upozorio je Miller i dodao kako razina uništavanja ovisi o mjestu udara te da je američka istočna obala “puna mnogobrojnih infrastruktura koje uragan može oštetiti“.

Prema procjenama Nacionalnog vijeća za smanjenje rizika, 5.2 milijuna ljudi nalaze se unutar 125 kilometara koji su pred supertajfunom, a tisuće ljudi su evakuirane.

U petak je filipnska Atmosferska, geofizička i atronomska uprava (PAGASA) mnoge dijelove Luzona stavila pod petu razinu upozorenja tropske ciklone, što znači da ta područja mogu očekivati vjetrove snage do 285 kilometara na sat. Tako snažni vjetrovi čupaju stabla, uništavaju usjeve, izvlače električne stupove i oštećuju zgrade.

Ta je regija je na udaru još i slabije oluje, tajfuna Barijat, piše dnevnik.hr 


hr Sat Sep 15 2018 19:09:31 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Svijet

Pročitajte još . . .