Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/55eedd903bb0d9fc0a8b4f9d/80
Foto: Hina

Podršku imaju i u Hrvatskoj: Konzervativci su iskoristili pedofilske skandale u Crkvi za udar na papu Franju

‘Tko sam ja da sudim?’, poznata je papina izjava kada su ga pitali o svećenicima homoseksualcima. S druge strane, konzervativci, među kojima i neki hrvatski, za pedofilske skandale u Crkvi optužuju ‘homoseksualnu subkulturu’ koja se stvorila među klerom
Od početka njegova papinstva papa Franjo izaziva bijes kod katoličkih tradicionalista jer nastoji stvoriti sliku o otvorenijoj crkvi te pomaknuti je od pitanja koja izazivaju kulturne sukobe, poput pobačaja ili homoseksualnosti. “Tko sam ja da sudim?”, poznata je papina izjava kada su ga pitali o svećenicima homoseksualcima.

Koliko su bijesni njegovi politički i svjetonazorski neprijatelji postalo je jasno prošlog vikenda, kada je objavljeno pismo bivšeg vatikanskog diplomata u SAD-u  koji optužuje “homoseksualnu struju” u vatikanskoj hijerarhiji za seksualno zlostavljanje. Također, zatražio je ostavku pape Franje, optužujući ga da je štitio osramoćenog kardinala Theodorea E. McCarricka, smatra Jason Horowitz iz New York Timesa.

Homoseksualnost i kriza zlostavljanja

Kako je pismo objavljeno usred papinog posjeta Irskoj, ideološki motivirana opozicija iskoristila je krizu crkve nastalu seksualnim zlostavljanjem kao oružje kojim je zaprijetila ne samo papinom dnevnom redu nego cijelom njegovom papinstvu. Naposljetku, vratilo je u središte rasprave pitanje o homoseksualnosti u rimokatoličkoj crkvi, koje, kako smatraju mnogi konzervativci, stoji iza krize zlostavljanja, piše net.hr

Vatikanske intrige i borbe za moći nisu ništa novo, ali većinom ostaju iza srednjovjekovnih zidina ili prelete glave katoličkog življa diljem svijeta. Ipak, ova bitka vodi se na iznimno otvoren i brutalan način. Potaknuta je modernim medijskim dobom, papinom odlučnošću da utiša kritičare i problemom seksualnog zlostavljanja djece, koji je vjerojatno više nego bilo koji drugi izazvao nezadovoljstvo vjernika.

Što je papa Franjo znao?

Papa Franjo nerado se očituje o ovom problemu te ga pokušava ignorirati. Međutim, problem je ozbiljan pa je papin nejasan odgovor samo pojačao interes javnosti, posebice za samu srž optužbe, a to je da je bio upoznat s povijesti seksualnih odnosa McCaricka sa sjemeništarcima te da nije učinio ništa po tom pitanju.

Sandro Magister, iskusni vatikanski novinar magazina L’Espresso, smatra da će papi ovoga puta biti teško ignorirati salve frustriranih napada konzervativaca oko ovog ozbiljnog problema. “Oko ovog pitanja utjecaj na javnost je mnogo jači i na temelju toga on je prilično ugrožen.”

Franjino ignoriranje je povezano s odlučnošću da se suprotstavi maloj, ali utjecajnoj i glasnoj, grupi konzervativnih prelata i pisaca povezanih s autorom pisma, nadbiskupom Carlom Marijom Viganòm, bivšim visoko rangiranim vatikanskim diplomatom u SAD-u.

Smanjenje rigidnosti crkvenih praksi

Franjo je izbacio iz svog ureda ili gurnuo postrani ideološke protivnike crkvene birokracije, ali je, čak i više od svojih prethodnika bio voljan  omogućiti otvorenu raspravu, čak i neslaganje. Mnogi su ga izazvali zbog njegove otvorenosti za smanjenje rigidnosti crkvenih praksi, poput isključenja rastavljenih i ponovno oženjenih vjernika od dobivanja pričesti.

U ponedjeljak papini su zagovornici okarakterizirali pismo kao još jedan očajan napad frustriranih konzervativaca koji se još uvijek nisu priviknuli da nije po njihovu. Izrazili su uvjerenje da će optužbe biti odbačene.

Neke žrtve silovanja, koje su vršile pritisak na papu Franju u poduzimanju konkretnih akcija umjesto davanja isprika oko krize, smatraju da je pismo nadbiskupa Vigana iskoristilo seksualno zlostavljanje za političke dobitke. Smatraju da u pismu nije iskazana posebna zabrinutost za ovo pitanje.

Eksplozija konzervativnih katoličkih blogova

Skandal seksualnog zlostavljanja djece povratilo je pažnju katolika širom svijeta, ali je promjena smjera Katoličke crkve pod Franjom oživjelo njegove neprijatelje. Smatraju da je papina poruka o inkluziji umanjuje važnost drevnih crkvenih pravila, što dovodi do zabune i mogućeg crkvenog raskola (šizme). Eksplozija konzervativnih katoličkih blogova širom SAD-a u doba superbrzih modernih medija, kao i strateški tempirana objava pisma mogla bi potencijalno zaskočiti 81-godišnjeg papu.

“Iako su to tek navodi, kao vaš pastir smatram ih vjerodostojnim”, napisao je konzervativni biskup Joseph Strickland u otvorenom pismu svojoj diocezi. “Podići ću svoj glas da se na bilo koji mogući način zatraži istraga te da njeni rezultati pozovu na odgovornost sve one odgovorne, čak i u najvišim crkvenim redovima”.

Neki crkveni kritičari optužuju celibat

“Homoseksualne mreže u Crkvi moraju biti iskorijenjene,” napisao je nadbiskup Vigano, smatrajući ih korijenskim uzrokom zlostavljanja. Neki crkveni kritičari optužuju celibat, za kojeg smatraju da potiskuje muški libido, što može dovesti do pedofilije i silovanja.

Na suparničkom, konzervativnom događaju, Konferenciji katoličkih obitelji koji se održavao u sklopu Vatikanskog svjetskog okupljanja obitelji u Dublinu prošlog vikenda, organizatori su izrazili nezadovoljstvo papinom nedavnom osudom zlostavljanja jer ga nije povezao s homoseksualnošću.

Konzervativci optužuju homoseksualnost

Kardinal Wilfrid Napier iz Južne Afrike je isto optužio homoseksualnost za skandal. Također, kardinal Raymond Burke, visoko pozicionirani vatikanski konzervativac i vodeći kritičar pape, denuncirao je ono što on smatra “vrlo teškim problemom homoseksualne kulture u crkvi.” Smatra da problemi nije samo u kleru, “nego unutar hijerarhije, koju treba pročistiti iz korijena”.

Vatikan je 2005. izjavio da ni homoseksualci u celibatu ne bi trebali biti svećenici te dao upute crkvenim vođama u odbijanju prijava za ulazak u sjemenište muškaraca koji “prakticiraju homoseksualnost, iskazuju duboko ukorijenjene homoseksualne tendencije ili podršku tzv. ‘gay kulturi’.”

Bartulica za pedofilske skandale optužuje gej osobe

Utjecajni hrvatski katolički intelektualac i bivši savjetnik predsjednika Stjepo Bartulica, također je za pedofilske skandale u Crkvi optužio homoseksualce.

U nedavnom intervjuu za jedan vjerski portal Bartulica je govorio o “homoseksualnoj subkulturi” koja se stvorila među klerom. Poentirao je kako “sada vidimo do kakvih je posljedica to dovelo Crkvu” te prozvao mainstream medije zašto “ne ističu činjenicu da se homoseksualni stil života u nekim sredinama ne samo tolerirao, nego i poticao.

Prozvan i gay lobi

Papini kritičari smatraju da će se sastanak biskupa u Rimu u listopadu na temu mladih pretvoriti u ratno bojište. Većina stručnjaka odbacuju povezanost homoseksualnosti i pedofilije kao opasan put ka diskriminaciji homoseksualaca.

Takvo se stajalište izvan crkve smatra nazadnim, iako još uvijek prolazi u Vatikanu. Mnogi od njih smatraju da je istraga tri kardinala nakon skandala Vatileaks 2012, a koja se temeljila na kratkim porukama nadbiskupa Vigana, otkrila gay lobi te da je izvješće o toj istrazi dovelo do umirovljenja pape Benedikta XVI.

Iako se izvješće drži u tajnosti u Vatikanu, nadbiskup Viganò otkrio je niz imena te napao saveznike pape Franje koji dijele njegovo mišljenje. Također, rekao je da je čikaški kardinal hrvatskog podrijetla i bivši predsjednik Odbora za zaštitu djece i mladih Blaise J. Cupich “zaslijepljen pro-gay ideologijom”.

Papa smanjuje strah od homoseksualnosti

Kardinal Cupich u nedjelju je izjavio da je “pogrešno tražiti žrtvene jarce među homoseksualci jer je pogrešno vjerovati da je veća vjerojatnost da će homoseksualci napasti djecu od heteroseksualaca.”

Premda su se kontroverze ticale njega, papa Franjo je u nedjelju pokušavao smanjiti taj strah. Zadnje pitanje koje mu je postavljeno u papinskom zrakoplovu je kako bi roditelj katolik reagirati ako sin ili kćer priznaju vlastitu homoseksualnost.

“Ne osuđujte. Dijalog. Razumijevanje. Dajte prostora sinu ili kćeri; dajte prostora da se izraze”, rekao je papa. Sugerirao je razgovor roditelja s djetetom. “Ti si moj sin. Ti si moja kćer, kakva god da si. Tvoj sam otac, ili majka. Razgovarajmo.”


hr Wed Aug 29 2018 08:12:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Svijet
http://www.dalmacijanews.hr/files/59088697b47398e06a8b4634/80

Objavljeni milijuni lozinki i e-mail adresa. Provjerite je li i vaša među njima!

Podaci su prikupljeni u različitim hakerskim upadima između 2008. i 2015. godine, ali nije isključeno ni da među gomilom podataka ima i novijih.

Uz sve više sigurnosnih propusta i "curenja" korisničkih podataka, ne bi nas trebalo iznenaditi kad se pojavi informacija o novom slučaju ugrožavanja osobnih podataka. No, ovaj su put hakeri objavili više od 87 GB podataka, među kojima je 773 milijuna jedinstvenih e-mail adresa i gotovo 22 milijuna lozinki, piše Zimo.hr.

Stručnjak za računalnu sigurnost Troy Hunt, u svom je blogu istaknuo kako se zapravo radi o kolekciji korisničkih podataka iz nekoliko hakerskih upada u različite sustave. No, dodaje, ovo je prvi put da je tolika količina podataka objavljena na jednom mjestu.

Podaci su prikupljeni u različitim hakerskim upadima između 2008. i 2015. godine, ali nije isključeno ni da među gomilom podataka ima i novijih.

Hunt je potvrdio kako se radi o pravim e-mail adresama i lozinkama kad je pretragom pronašao svoju adresu i nekoliko lozinki koje je ranije koristio.

Posebno ga je zabrinula činjenica da su lozinke objavljene u običnom dokumentu, tako da ih svi mogu vidjeti i pročitati.

Zabrinjava ga činjenica da je ova "kolekcija" tek prva u nizu. Naime, na forumima na kojima se ta kolekcija podataka pojavila, pojavila se i informacija kako postoje još barem četiri "nastavka". Hoće li, odnosno kad i oni biti objavljeni još nije poznato.

Kako Hunt vodi servis "Have I been pwned", ubacio je te objavljene e-mail adrese i lozinke u svoj servis te omogućio ljudima da provjere nalazi li se među tih 773 milijuna i njihova e-mail adresa odnosno lozinka.

Korisnici koji pronađu svoju e-mail adresu i lozinku na popisu trebali bi odmah promijeniti tu lozinku gdje god su ju koristili. To se posebno odnosi na one koji koriste kombinaciju iste e-mail adrese i lozinke na različitim servisima ili internetskim stranicama.

Kako znati je li vaša lozinka u rukama hakera i trebate li ju promijeniti?

Hunt savjetuje i da korisnici koriste jedinstvene lozinke za svaki servis te da, gdje je god to moguće, uključe dvostupanjsku autentifikaciju.

Za one koji koriste mnogo servisa pa moraju pamtiti mnogo lozinki, Hunt ima jednostavan prijedlog. Svoje lozinke mogu sačuvati u digitalnom (programe za upravljanje lozinkama tj. password managere) ili analognom (bilježnici ili rokovniku) obliku.

Ovo su najčešće pogreške koje ljudi rade kad biraju lozinke

Korisnici Mozilla Firefoxa mogu još jednostavnije provjeriti nalazi li se njihovi podaci među objavljenima.

Naime, Firefox će, kad posjete stranicu koja ima zabilježen sigurnosni propust i curenje sigurnosnih podataka, prikazati prozor s upozorenjem i ponuditi im da provjere jesu li i njihovi podaci ugroženi.

hr Fri Jan 18 2019 19:28:46 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Svijet
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a2b9aa0b9e03e81208b45af/80
Foto: Pixabay / Ilustracija

Želite živjeti i raditi u Kanadi? U sljedeće tri godine primit će više od milijun imigranata

Svaki peti žitelj ove zemlje rođen je izvan nje.

Kanada u iduće tri godine planira primiti oko milijun imigranata, priopćeno je u godišnjem izvještaju parlamenta ove zemlje o imigraciji, u kome se ističe da imigracija pomaže u razvoju zemlje, piše Poslovni dnevnik

Kako piše CNN, Kanada je pretprošle godine primila oko 286 tisuća useljenika, za 2018. još nisu poznati konačni podatci ali procjenjuje se da je useljeno njih oko 350 tisuća.

Prema popisu stanovništva iz 2016, Kanada je imala je imala 35,152 milijuna stanovnika, pet posto više nego 2011, a valja naglasiti kako je svaki peti žitelj ove zemlje rođen je izvan nje.

hr Fri Jan 18 2019 15:53:06 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Svijet
http://www.dalmacijanews.hr/files/58e32818b4739873108b46ab/80

U Njemačkoj ubijen 17-godišnji Hrvat, ubio ga brat njegova najboljeg prijatelja

U njemačkom Biberachu kod Ulma, u subotu navečer je ubijen 17-godišnji Hrvat.

17-godišnjak je s još jednim 16-godišnjakom pokušao pomoći 20-godišnjem mladiću koji je bio pod utjecajem alkohola. Međutim, on je izvadio nož i iznenada ubo u vrat 17-godišnjeg Hrvata koji je brzo nakon toga preminuo.

Sve se dogodilo nakon posjete jednom od kafića. Ubijeni je Hrvat Leon K., piše Fenix Magazin. Tragedija se dogodila u subotu navečer u blizini Ulma, a ubojica je 20-godišnji Nijemac, brat najboljeg prijatelja ubijenog. U trenutku ubojstva je imao više od tri promila alkohola u krvi, objavili su njemački mediji.

Prema priopćenju nadležnog Državnog odvjetništva, mladići su malo prije ponoći napustili kafić u kojem su bili. Iako su liječnici vrlo brzo intervenirali, nisu uspjeli pomoći ubodenom 17-godišnjaku, javlja Dnevnik.hr

hr Fri Jan 18 2019 12:23:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Svijet
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c405c0b0e49389e798b4707/80
Foto: PIXABAY

Postavljaju skrivene kamere i špijuniraju: Budite oprezni ako unajmljujete smještaj putem Airbnba

Amerikanac koji je odsjeo u stanu kojeg je iznajmio putem Airbnba, šokirao se kada je u dnevnoj sobi pronašao dvije kamere.

Airbnb uvelike je promijenio način na koji tražimo smještaj prilikom putovanja. Uz korištenje ove usluge gotovo da i nema potrebe za traženjem skupih hotelskih soba jer svatko za sebe može pronaći idealan smještaj – od soba i malih jeftiniji stanova po prihvatljivijim cijenama do većih i luksuznijih stanova za više osoba.

No problem pri unajmljivanju stanova i kuća jest što ne poznajete vlasnike i ne znate imaju li nekakve skrivene namjere – u velikoj većini slučajeva njihova jedina namjera je zarada od najma stanova, no postoji mali broj ljudi koji će situaciju u kojoj neznanci borave u njihovom stanu iskoristiti za zadovoljavanje nekih perverznih maštarija, piše zimo.hr

Kako prenose na stranici Fast Company, neki su gosti u iznajmljenim stanovima pronašli kamere u spavaćim sobama pa čak i u kupaonicama – iako su u takvim situacijama domaćini pravdaju kako kamere postavljaju iz sigurnosnih razloga, jasno je kakve su namjere osoba koje su kamere postavile s pogledom na kadu ili krevet u spavaćoj sobi.

Neugodno iskustvo prilikom boravka u iznajmljenom stanu putem Airbnba ove je zime doživio i američki profesor Jeffrey Bigham koji je u stanu u kojem je odsjeo primijetio nešto čudno – skrivena "dva bijela objekta". To su bile sigurnosne kamere o kojima ga domaćin nije obavijestio (spomenuo je samo sigurnosnu kameru na uzlazu u stan) i koje je odmah isključio iz struje. No to nije bio jedini šok koji je doživio jer je o tome obavijestio i Airbnb, ali iz ove kompanije su mu odgovorili kako se kamera vidi na fotografijama stana, pri čemu su mislili na fotografiju sobe u kojoj se u jednom kutu, ako se jako dobro pogleda, vidi bijeli objekt za koji se ne može tvrditi da je kamera.

Airbnb je, dakle, stao na stranu domaćina koji je u tajnosti snimao svoje goste, no kada je Bingham napisao blog o svom iskustvu te kada se ova informacija proširila internetom, reagirali su i iz Airbnba. Priznali su kako nisu dobro reagirali na ovu situaciju, vratili su novac Binghamu te su izbacili domaćina s liste stanova za iznajmljivanje.

U objavi za javnost napomenuli su kako svi korisnici koji iznajmljuju stanove moraju objaviti informacije ako posjeduju sigurnosne kamere kako bi se u budućnosti izbjegli incidenti poput ovog.

hr Thu Jan 17 2019 11:42:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Svijet

Pročitajte još . . .