Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/55eedd903bb0d9fc0a8b4f9d/80
Foto: Hina

Podršku imaju i u Hrvatskoj: Konzervativci su iskoristili pedofilske skandale u Crkvi za udar na papu Franju

‘Tko sam ja da sudim?’, poznata je papina izjava kada su ga pitali o svećenicima homoseksualcima. S druge strane, konzervativci, među kojima i neki hrvatski, za pedofilske skandale u Crkvi optužuju ‘homoseksualnu subkulturu’ koja se stvorila među klerom
Od početka njegova papinstva papa Franjo izaziva bijes kod katoličkih tradicionalista jer nastoji stvoriti sliku o otvorenijoj crkvi te pomaknuti je od pitanja koja izazivaju kulturne sukobe, poput pobačaja ili homoseksualnosti. “Tko sam ja da sudim?”, poznata je papina izjava kada su ga pitali o svećenicima homoseksualcima.

Koliko su bijesni njegovi politički i svjetonazorski neprijatelji postalo je jasno prošlog vikenda, kada je objavljeno pismo bivšeg vatikanskog diplomata u SAD-u  koji optužuje “homoseksualnu struju” u vatikanskoj hijerarhiji za seksualno zlostavljanje. Također, zatražio je ostavku pape Franje, optužujući ga da je štitio osramoćenog kardinala Theodorea E. McCarricka, smatra Jason Horowitz iz New York Timesa.

Homoseksualnost i kriza zlostavljanja

Kako je pismo objavljeno usred papinog posjeta Irskoj, ideološki motivirana opozicija iskoristila je krizu crkve nastalu seksualnim zlostavljanjem kao oružje kojim je zaprijetila ne samo papinom dnevnom redu nego cijelom njegovom papinstvu. Naposljetku, vratilo je u središte rasprave pitanje o homoseksualnosti u rimokatoličkoj crkvi, koje, kako smatraju mnogi konzervativci, stoji iza krize zlostavljanja, piše net.hr

Vatikanske intrige i borbe za moći nisu ništa novo, ali većinom ostaju iza srednjovjekovnih zidina ili prelete glave katoličkog življa diljem svijeta. Ipak, ova bitka vodi se na iznimno otvoren i brutalan način. Potaknuta je modernim medijskim dobom, papinom odlučnošću da utiša kritičare i problemom seksualnog zlostavljanja djece, koji je vjerojatno više nego bilo koji drugi izazvao nezadovoljstvo vjernika.

Što je papa Franjo znao?

Papa Franjo nerado se očituje o ovom problemu te ga pokušava ignorirati. Međutim, problem je ozbiljan pa je papin nejasan odgovor samo pojačao interes javnosti, posebice za samu srž optužbe, a to je da je bio upoznat s povijesti seksualnih odnosa McCaricka sa sjemeništarcima te da nije učinio ništa po tom pitanju.

Sandro Magister, iskusni vatikanski novinar magazina L’Espresso, smatra da će papi ovoga puta biti teško ignorirati salve frustriranih napada konzervativaca oko ovog ozbiljnog problema. “Oko ovog pitanja utjecaj na javnost je mnogo jači i na temelju toga on je prilično ugrožen.”

Franjino ignoriranje je povezano s odlučnošću da se suprotstavi maloj, ali utjecajnoj i glasnoj, grupi konzervativnih prelata i pisaca povezanih s autorom pisma, nadbiskupom Carlom Marijom Viganòm, bivšim visoko rangiranim vatikanskim diplomatom u SAD-u.

Smanjenje rigidnosti crkvenih praksi

Franjo je izbacio iz svog ureda ili gurnuo postrani ideološke protivnike crkvene birokracije, ali je, čak i više od svojih prethodnika bio voljan  omogućiti otvorenu raspravu, čak i neslaganje. Mnogi su ga izazvali zbog njegove otvorenosti za smanjenje rigidnosti crkvenih praksi, poput isključenja rastavljenih i ponovno oženjenih vjernika od dobivanja pričesti.

U ponedjeljak papini su zagovornici okarakterizirali pismo kao još jedan očajan napad frustriranih konzervativaca koji se još uvijek nisu priviknuli da nije po njihovu. Izrazili su uvjerenje da će optužbe biti odbačene.

Neke žrtve silovanja, koje su vršile pritisak na papu Franju u poduzimanju konkretnih akcija umjesto davanja isprika oko krize, smatraju da je pismo nadbiskupa Vigana iskoristilo seksualno zlostavljanje za političke dobitke. Smatraju da u pismu nije iskazana posebna zabrinutost za ovo pitanje.

Eksplozija konzervativnih katoličkih blogova

Skandal seksualnog zlostavljanja djece povratilo je pažnju katolika širom svijeta, ali je promjena smjera Katoličke crkve pod Franjom oživjelo njegove neprijatelje. Smatraju da je papina poruka o inkluziji umanjuje važnost drevnih crkvenih pravila, što dovodi do zabune i mogućeg crkvenog raskola (šizme). Eksplozija konzervativnih katoličkih blogova širom SAD-a u doba superbrzih modernih medija, kao i strateški tempirana objava pisma mogla bi potencijalno zaskočiti 81-godišnjeg papu.

“Iako su to tek navodi, kao vaš pastir smatram ih vjerodostojnim”, napisao je konzervativni biskup Joseph Strickland u otvorenom pismu svojoj diocezi. “Podići ću svoj glas da se na bilo koji mogući način zatraži istraga te da njeni rezultati pozovu na odgovornost sve one odgovorne, čak i u najvišim crkvenim redovima”.

Neki crkveni kritičari optužuju celibat

“Homoseksualne mreže u Crkvi moraju biti iskorijenjene,” napisao je nadbiskup Vigano, smatrajući ih korijenskim uzrokom zlostavljanja. Neki crkveni kritičari optužuju celibat, za kojeg smatraju da potiskuje muški libido, što može dovesti do pedofilije i silovanja.

Na suparničkom, konzervativnom događaju, Konferenciji katoličkih obitelji koji se održavao u sklopu Vatikanskog svjetskog okupljanja obitelji u Dublinu prošlog vikenda, organizatori su izrazili nezadovoljstvo papinom nedavnom osudom zlostavljanja jer ga nije povezao s homoseksualnošću.

Konzervativci optužuju homoseksualnost

Kardinal Wilfrid Napier iz Južne Afrike je isto optužio homoseksualnost za skandal. Također, kardinal Raymond Burke, visoko pozicionirani vatikanski konzervativac i vodeći kritičar pape, denuncirao je ono što on smatra “vrlo teškim problemom homoseksualne kulture u crkvi.” Smatra da problemi nije samo u kleru, “nego unutar hijerarhije, koju treba pročistiti iz korijena”.

Vatikan je 2005. izjavio da ni homoseksualci u celibatu ne bi trebali biti svećenici te dao upute crkvenim vođama u odbijanju prijava za ulazak u sjemenište muškaraca koji “prakticiraju homoseksualnost, iskazuju duboko ukorijenjene homoseksualne tendencije ili podršku tzv. ‘gay kulturi’.”

Bartulica za pedofilske skandale optužuje gej osobe

Utjecajni hrvatski katolički intelektualac i bivši savjetnik predsjednika Stjepo Bartulica, također je za pedofilske skandale u Crkvi optužio homoseksualce.

U nedavnom intervjuu za jedan vjerski portal Bartulica je govorio o “homoseksualnoj subkulturi” koja se stvorila među klerom. Poentirao je kako “sada vidimo do kakvih je posljedica to dovelo Crkvu” te prozvao mainstream medije zašto “ne ističu činjenicu da se homoseksualni stil života u nekim sredinama ne samo tolerirao, nego i poticao.

Prozvan i gay lobi

Papini kritičari smatraju da će se sastanak biskupa u Rimu u listopadu na temu mladih pretvoriti u ratno bojište. Većina stručnjaka odbacuju povezanost homoseksualnosti i pedofilije kao opasan put ka diskriminaciji homoseksualaca.

Takvo se stajalište izvan crkve smatra nazadnim, iako još uvijek prolazi u Vatikanu. Mnogi od njih smatraju da je istraga tri kardinala nakon skandala Vatileaks 2012, a koja se temeljila na kratkim porukama nadbiskupa Vigana, otkrila gay lobi te da je izvješće o toj istrazi dovelo do umirovljenja pape Benedikta XVI.

Iako se izvješće drži u tajnosti u Vatikanu, nadbiskup Viganò otkrio je niz imena te napao saveznike pape Franje koji dijele njegovo mišljenje. Također, rekao je da je čikaški kardinal hrvatskog podrijetla i bivši predsjednik Odbora za zaštitu djece i mladih Blaise J. Cupich “zaslijepljen pro-gay ideologijom”.

Papa smanjuje strah od homoseksualnosti

Kardinal Cupich u nedjelju je izjavio da je “pogrešno tražiti žrtvene jarce među homoseksualci jer je pogrešno vjerovati da je veća vjerojatnost da će homoseksualci napasti djecu od heteroseksualaca.”

Premda su se kontroverze ticale njega, papa Franjo je u nedjelju pokušavao smanjiti taj strah. Zadnje pitanje koje mu je postavljeno u papinskom zrakoplovu je kako bi roditelj katolik reagirati ako sin ili kćer priznaju vlastitu homoseksualnost.

“Ne osuđujte. Dijalog. Razumijevanje. Dajte prostora sinu ili kćeri; dajte prostora da se izraze”, rekao je papa. Sugerirao je razgovor roditelja s djetetom. “Ti si moj sin. Ti si moja kćer, kakva god da si. Tvoj sam otac, ili majka. Razgovarajmo.”


hr Wed Aug 29 2018 08:12:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Svijet
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cc2afad29111c835d8b4572/80
Foto: MORH

Krstičević u Pekingu: Otvorili smo novu stranicu odnosa s Kinom, a Kina je prepoznala Hrvatsku kao partnera u Europi

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević sudjeluje u Pekingu u Narodnoj Republici Kini na Drugom Forumu za međunarodnu suradnju Pojas i put (Second Belt and Road Forum for International Cooperation), koji se održava od 25. do 27. travnja 2019. godine.

U Pekingu su se okupili predsjednici država i vlada iz 37 zemalja te druga visoka izaslanstva iz ukupno 150 zemalja i visoki predstavnici 90 međunarodnih organizacija.

Visokim uzvanicima obratio se kineski predsjednik Xi Jinping.

Potpredsjednik Vlade Krstičević sudjelovao je na tematskom forumu pod nazivom "People connectivity", a prilikom izlaganja u Pekingu, izrazio je zadovoljstvo predstavljati Hrvatsku na međunarodnom Forumu Pojas i Put  u Kini.

"Ovaj svjetski forum u Kini održava se nakon uspješno održanog summita Kina+17 u Dubrovniku. Hrvatska je nedavno bila domaćin najvećeg summita u sklopu Pojas i put inicijative.  Inicijativa Pojas i Put može slijediti i naš moto iz Dubrovnika: "Otvorenošću, inovacijom i partnerstvom gradimo nove mostove".

Želim izraziti zadovoljstvo što Hrvatska i Kina jačaju suradnju i strateško partnerstvo. Otvorili smo novu stranicu odnosa s Kinom i drago mi je što je Kina prepoznala Hrvatsku kao partnera u Europi. Novi Pelješki most na hrvatskoj obali koji gradi kineska kompanija, simbol je te suradnje.

Također, upravo 27. travnja 2019. Hrvatska i Kina obilježavaju 27 godina diplomatskih odnosa", rekao je ministar Krstičević.
Uz potpredsjednika Vlade i ministra obrane Krstičevića, na tematskom forumu sudjelovali su potpredsjednici Vlade Indonezije i Uzbekistana, ministri vanjskih poslova i gospodarstva Argentine, Kazahstana, Slovačke, Rusije, Singapura, Sirije, Somalije, Grenade, Tajlanda, Trinidad i Tobaga, Tadžikistana i Bangladeša.

Uvodna izlaganja održali su visoki predstavnik Pojas i put inicijative Ning Jizhe, bivši predsjednik Vlade Egipta  Essam Abdelaziz Ahmed Sharaf, predsjednik Međunarodne organizacije za standardizaciju ISO (International Standardization Organization) John Gordon Walter.
Naime, Forum Pojas i put (Belt and Road Forum) je platforma najviše razine za međunarodnu suradnju u sklopu inicijative Pojas i put te je najznačajniji diplomatski događaj koji se održava u Kini ove godine. 

Sudjelovanje potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske na forumu u Pekingu, još je jedna potvrda izgradnje strateške suradnje Hrvatske i Kine, nakon posjeta kineskog premijera Li Kequianga Hrvatskoj i uspješno održanog Poslovnog foruma zemalja srednje i istočne Europe i Kine u Dubrovniku.

hr Fri Apr 26 2019 09:14:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Svijet
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cbc28cf29111ca5538b45be/80
Foto: Screenshot

Krivo izračunat broj mrtvih u terorističkom napadu na Šri Lanci

Vlasti Šri Lanke krivo su izračunale broj mrtvih nakon uskršnjeg terorističkog napada. Broj žrtava smanjen je s 359 na "oko 253"

Tamošnje ministarstvo zdravstva priopćilo je da je broj poginulih smanjen za više od stotinu na "oko 253", javlja BBC.

Razlog je, priopćeno je, "greška u računanju". 

Podsjetimo, Šrilanska policija zatražila je pomoć javnosti kako bi uhitila šestoricu ljudi koji su navodno sudjelovali u višestrukim bombaškim napadima u nedjelju u kojima je život izgubilo 359 ljudi.

Policija je objavila fotografije osumnjičenih te je pozvala javnost da pruži informacije koje bi pomogle u njihovu uhićenju.

Do sada je uhićeno 76 osoba u svezi s napadima, a na Šri Lanki se nastavljaju sigurnosne provjere određenih kuća, tvrtki i lokacija na kojima su navodno prebivali osumnjičeni.

Napadi su izvršeni u tri crkve, tri luksuzna hotela i na još dvije lokacije, piše N1.

hr Thu Apr 25 2019 20:26:58 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Svijet
http://www.dalmacijanews.hr/files/54297215189942110800003c/80
Foto: Screenshot YouTube

Amal Clooney želi ISIL-ovcima suditi u Haagu

Istaknula je da su teroristi ISIS-a činili sistematsko silovanje nad ženama iz zajednice Jezida, apelirajući da odgovorni budu privedeni pred sud pravde i da odgovaraju za počinjene zločine.
Amal Clooney, poznata odvjetnica i borac za ljudska prava, pozvala je na formiranje međunarodnog suda na kojem bi se sudilo teroristima ISIS-a koji su izvršili genocid i zločin protiv čovječnosti nad Jezidima u Siriji i Iraku, javlja Anadolu Agency (AA).

''U borbi protiv ISIS-a okupi se 79 zemalja, a zašto se ne formira sud u Haagu ili u toj regiji kako bi se sudilo militantima?'', kazala je Clooney na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a u New Yorku na kojoj je govorilo na temu seksualnog nasilja u oružanim sukobima. Istaknula je da su teroristi ISIS-a činili sistematsko silovanje nad ženama iz zajednice Jezida, apelirajući da odgovorni budu privedeni pred sud pravde i da odgovaraju za počinjene zločine., piše Bljesak.info

 Naglasila je kako je potrebno formirati međunarodni sud na kojem bi se sudilo teroristima ISIS-a koji su izvršili genocid i zločin protiv čovječnosti, podsjetivši da su ranije formirani slični međunarodni kazneni sudovi za ratne zločine počinjene u Ruandi i zemljama bivše Jugoslavije.

 Zapitala se što bi se danas dogodilo s liderom ISIS-a i njihovim halifom Abu Bakrom al-Baghdadijem ako bi bio uhićen?

 ''Cilj globalne koalicije je poraziti ISIS, ali to nije moguće bez zadovoljenja pravde. Sam vojni uspjeh nije rješenje'', rekla je Clooney.

Na kraju je istakla da bi, ukoliko Vijeće sigurnosti UN-a i koalicija protiv ISIS-a ne poduzmu nešto kako bi se sudilo odgovornima, Europska unija mogla formirati specijalni sud u Haagu koji bi se bavio međunarodnim zločinima.

Predložila je da bi druga opcija mogla biti formiranje "hibridnog suda", odnosno mješovitog suda. 
hr Wed Apr 24 2019 18:51:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Svijet
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cc08b6729111c79588b45e9/80
Foto: screenshot youtube

VIDEO Objavljena snimka jednog od bombaša na Šri Lanki

Islamska država preuzela je odgovornost za napad
Teroristički napad u nedjelju je pogodio Šri Lanku. Bombaši su napali tri crkve i tri hotela s pet zvijezdica u glavnom gradu. Broj žrtava iz dana u dan raste, a za sada je ubijeno preko 300 ljudi.

BBC objavio je video jednog od bombaša u pohodu na crkvu. Nosio je veliki u ruksak u kojem se nalazila bomba, a zastao je pored dijeteta s ocem. 

Premijer Šri Lanke upozorio je da su na slobodi još pojedini osumnjičenici, a za sada ih je uhićeno više od 60.

Stradalo je 45-ero djece.

Predsjednik Šri Lanke, zatražio je ostavku ministra obrane i šefa policije. 

Policija je potvrdila da je u napadima sudjelovalo devet bombaša, a osmero ih je identificirano. 


hr Wed Apr 24 2019 18:14:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Svijet

Pročitajte još . . .