Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/55eedd903bb0d9fc0a8b4f9d/80
Foto: Hina

Podršku imaju i u Hrvatskoj: Konzervativci su iskoristili pedofilske skandale u Crkvi za udar na papu Franju

‘Tko sam ja da sudim?’, poznata je papina izjava kada su ga pitali o svećenicima homoseksualcima. S druge strane, konzervativci, među kojima i neki hrvatski, za pedofilske skandale u Crkvi optužuju ‘homoseksualnu subkulturu’ koja se stvorila među klerom
Od početka njegova papinstva papa Franjo izaziva bijes kod katoličkih tradicionalista jer nastoji stvoriti sliku o otvorenijoj crkvi te pomaknuti je od pitanja koja izazivaju kulturne sukobe, poput pobačaja ili homoseksualnosti. “Tko sam ja da sudim?”, poznata je papina izjava kada su ga pitali o svećenicima homoseksualcima.

Koliko su bijesni njegovi politički i svjetonazorski neprijatelji postalo je jasno prošlog vikenda, kada je objavljeno pismo bivšeg vatikanskog diplomata u SAD-u  koji optužuje “homoseksualnu struju” u vatikanskoj hijerarhiji za seksualno zlostavljanje. Također, zatražio je ostavku pape Franje, optužujući ga da je štitio osramoćenog kardinala Theodorea E. McCarricka, smatra Jason Horowitz iz New York Timesa.

Homoseksualnost i kriza zlostavljanja

Kako je pismo objavljeno usred papinog posjeta Irskoj, ideološki motivirana opozicija iskoristila je krizu crkve nastalu seksualnim zlostavljanjem kao oružje kojim je zaprijetila ne samo papinom dnevnom redu nego cijelom njegovom papinstvu. Naposljetku, vratilo je u središte rasprave pitanje o homoseksualnosti u rimokatoličkoj crkvi, koje, kako smatraju mnogi konzervativci, stoji iza krize zlostavljanja, piše net.hr

Vatikanske intrige i borbe za moći nisu ništa novo, ali većinom ostaju iza srednjovjekovnih zidina ili prelete glave katoličkog življa diljem svijeta. Ipak, ova bitka vodi se na iznimno otvoren i brutalan način. Potaknuta je modernim medijskim dobom, papinom odlučnošću da utiša kritičare i problemom seksualnog zlostavljanja djece, koji je vjerojatno više nego bilo koji drugi izazvao nezadovoljstvo vjernika.

Što je papa Franjo znao?

Papa Franjo nerado se očituje o ovom problemu te ga pokušava ignorirati. Međutim, problem je ozbiljan pa je papin nejasan odgovor samo pojačao interes javnosti, posebice za samu srž optužbe, a to je da je bio upoznat s povijesti seksualnih odnosa McCaricka sa sjemeništarcima te da nije učinio ništa po tom pitanju.

Sandro Magister, iskusni vatikanski novinar magazina L’Espresso, smatra da će papi ovoga puta biti teško ignorirati salve frustriranih napada konzervativaca oko ovog ozbiljnog problema. “Oko ovog pitanja utjecaj na javnost je mnogo jači i na temelju toga on je prilično ugrožen.”

Franjino ignoriranje je povezano s odlučnošću da se suprotstavi maloj, ali utjecajnoj i glasnoj, grupi konzervativnih prelata i pisaca povezanih s autorom pisma, nadbiskupom Carlom Marijom Viganòm, bivšim visoko rangiranim vatikanskim diplomatom u SAD-u.

Smanjenje rigidnosti crkvenih praksi

Franjo je izbacio iz svog ureda ili gurnuo postrani ideološke protivnike crkvene birokracije, ali je, čak i više od svojih prethodnika bio voljan  omogućiti otvorenu raspravu, čak i neslaganje. Mnogi su ga izazvali zbog njegove otvorenosti za smanjenje rigidnosti crkvenih praksi, poput isključenja rastavljenih i ponovno oženjenih vjernika od dobivanja pričesti.

U ponedjeljak papini su zagovornici okarakterizirali pismo kao još jedan očajan napad frustriranih konzervativaca koji se još uvijek nisu priviknuli da nije po njihovu. Izrazili su uvjerenje da će optužbe biti odbačene.

Neke žrtve silovanja, koje su vršile pritisak na papu Franju u poduzimanju konkretnih akcija umjesto davanja isprika oko krize, smatraju da je pismo nadbiskupa Vigana iskoristilo seksualno zlostavljanje za političke dobitke. Smatraju da u pismu nije iskazana posebna zabrinutost za ovo pitanje.

Eksplozija konzervativnih katoličkih blogova

Skandal seksualnog zlostavljanja djece povratilo je pažnju katolika širom svijeta, ali je promjena smjera Katoličke crkve pod Franjom oživjelo njegove neprijatelje. Smatraju da je papina poruka o inkluziji umanjuje važnost drevnih crkvenih pravila, što dovodi do zabune i mogućeg crkvenog raskola (šizme). Eksplozija konzervativnih katoličkih blogova širom SAD-a u doba superbrzih modernih medija, kao i strateški tempirana objava pisma mogla bi potencijalno zaskočiti 81-godišnjeg papu.

“Iako su to tek navodi, kao vaš pastir smatram ih vjerodostojnim”, napisao je konzervativni biskup Joseph Strickland u otvorenom pismu svojoj diocezi. “Podići ću svoj glas da se na bilo koji mogući način zatraži istraga te da njeni rezultati pozovu na odgovornost sve one odgovorne, čak i u najvišim crkvenim redovima”.

Neki crkveni kritičari optužuju celibat

“Homoseksualne mreže u Crkvi moraju biti iskorijenjene,” napisao je nadbiskup Vigano, smatrajući ih korijenskim uzrokom zlostavljanja. Neki crkveni kritičari optužuju celibat, za kojeg smatraju da potiskuje muški libido, što može dovesti do pedofilije i silovanja.

Na suparničkom, konzervativnom događaju, Konferenciji katoličkih obitelji koji se održavao u sklopu Vatikanskog svjetskog okupljanja obitelji u Dublinu prošlog vikenda, organizatori su izrazili nezadovoljstvo papinom nedavnom osudom zlostavljanja jer ga nije povezao s homoseksualnošću.

Konzervativci optužuju homoseksualnost

Kardinal Wilfrid Napier iz Južne Afrike je isto optužio homoseksualnost za skandal. Također, kardinal Raymond Burke, visoko pozicionirani vatikanski konzervativac i vodeći kritičar pape, denuncirao je ono što on smatra “vrlo teškim problemom homoseksualne kulture u crkvi.” Smatra da problemi nije samo u kleru, “nego unutar hijerarhije, koju treba pročistiti iz korijena”.

Vatikan je 2005. izjavio da ni homoseksualci u celibatu ne bi trebali biti svećenici te dao upute crkvenim vođama u odbijanju prijava za ulazak u sjemenište muškaraca koji “prakticiraju homoseksualnost, iskazuju duboko ukorijenjene homoseksualne tendencije ili podršku tzv. ‘gay kulturi’.”

Bartulica za pedofilske skandale optužuje gej osobe

Utjecajni hrvatski katolički intelektualac i bivši savjetnik predsjednika Stjepo Bartulica, također je za pedofilske skandale u Crkvi optužio homoseksualce.

U nedavnom intervjuu za jedan vjerski portal Bartulica je govorio o “homoseksualnoj subkulturi” koja se stvorila među klerom. Poentirao je kako “sada vidimo do kakvih je posljedica to dovelo Crkvu” te prozvao mainstream medije zašto “ne ističu činjenicu da se homoseksualni stil života u nekim sredinama ne samo tolerirao, nego i poticao.

Prozvan i gay lobi

Papini kritičari smatraju da će se sastanak biskupa u Rimu u listopadu na temu mladih pretvoriti u ratno bojište. Većina stručnjaka odbacuju povezanost homoseksualnosti i pedofilije kao opasan put ka diskriminaciji homoseksualaca.

Takvo se stajalište izvan crkve smatra nazadnim, iako još uvijek prolazi u Vatikanu. Mnogi od njih smatraju da je istraga tri kardinala nakon skandala Vatileaks 2012, a koja se temeljila na kratkim porukama nadbiskupa Vigana, otkrila gay lobi te da je izvješće o toj istrazi dovelo do umirovljenja pape Benedikta XVI.

Iako se izvješće drži u tajnosti u Vatikanu, nadbiskup Viganò otkrio je niz imena te napao saveznike pape Franje koji dijele njegovo mišljenje. Također, rekao je da je čikaški kardinal hrvatskog podrijetla i bivši predsjednik Odbora za zaštitu djece i mladih Blaise J. Cupich “zaslijepljen pro-gay ideologijom”.

Papa smanjuje strah od homoseksualnosti

Kardinal Cupich u nedjelju je izjavio da je “pogrešno tražiti žrtvene jarce među homoseksualci jer je pogrešno vjerovati da je veća vjerojatnost da će homoseksualci napasti djecu od heteroseksualaca.”

Premda su se kontroverze ticale njega, papa Franjo je u nedjelju pokušavao smanjiti taj strah. Zadnje pitanje koje mu je postavljeno u papinskom zrakoplovu je kako bi roditelj katolik reagirati ako sin ili kćer priznaju vlastitu homoseksualnost.

“Ne osuđujte. Dijalog. Razumijevanje. Dajte prostora sinu ili kćeri; dajte prostora da se izraze”, rekao je papa. Sugerirao je razgovor roditelja s djetetom. “Ti si moj sin. Ti si moja kćer, kakva god da si. Tvoj sam otac, ili majka. Razgovarajmo.”


hr Wed Aug 29 2018 08:12:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Svijet
http://www.dalmacijanews.hr/files/5afac6602af47f07008b45b6/80
Foto: NP Krka

Fodor’s Travel uvrstio hrvatske nacionalne parkove na popis destinacija koje se moraju posjetiti u 2019. godini

U objavi se navodi kako Hrvatska, osim već dobro poznatog kristalnog mora na obali, u svojoj unutrašnjosti također nudi jednako kvalitetno očuvanu prirodu s brojnim rijekama, jezerima i slapovima

Jedna od vodećih svjetskih izdavačkih kuća za turističke vodiče i druge informativne publikacije o putovanjima, američki Fodor's Travel, i ove je godine objavio svoju popularnu „Fodor's Go List“, odnosno popis destinacija koje se moraju posjetiti u 2019. godini, a na ovom prestižnom popisu našli su se i hrvatski nacionalni parkovi.

- Uvrštenje hrvatskih nacionalnih parkova na ovu prestižnu listu dodatna je potvrda iznimnog prirodnog bogatstva naše zemlje koja je upravo u ovom segmentu itekako prepoznata u svjetskim okvirima. Naša očuvana i netaknuta priroda privlači velik broj turista te sam siguran kako će Hrvatska, nakon objave ovog popisa, na svjetskoj turističkoj karti zauzeti još čvršću poziciju, a posebice među onim ljubiteljima putovanja koji preferiraju obilazak jedinstvenih prirodnih lokaliteta. - izjavio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić.

U objavi se navodi kako Hrvatska, osim već dobro poznatog kristalnog mora na obali, u svojoj unutrašnjosti također nudi jednako kvalitetno očuvanu prirodu s brojnim rijekama, jezerima i slapovima, koji su raspoređeni u osam prekrasnih nacionalnih parkova.

Urednici Fodorsa svake godine objavljuju listu destinacija koje preporučuju svojim brojnim čitateljima i pratiteljima. Sve destinacije s popisa bit će promovirane kroz objavljeni članak dostupan putem ove poveznice, ali i kroz web stranice te društvene mreže na kojima je ovaj američki turistički vodič aktivan.

hr Wed Nov 14 2018 14:51:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Svijet
http://www.dalmacijanews.hr/files/5beadf8d0e4938cd0c8b464e/80
Foto: Screenshot

Europarlamentarci usvojili izvješće protiv smanjenja ulova plave ribe: “Drastične kvote su srušene“

Europski parlament usvojio je u utorak izvješće hrvatske zastupnice Ruže Tomašić o Višegodišnjem planu upravljanja malom plavom ribom u Jadranu.

Izvješće ide protiv prijedloga Komisije o uvođenju drastičnih kvota za srdelu i inćun te predlaže godišnje smanjenje ulova od 4% s 2014. kao referentnom godinom, kao i nastavak dosadašnje prostorno-vremenske regulacije ribolovnog napora i ograničenja broja ribolovnih dana po plovilu. Na taj način riblji će se fond postupno obnavljati bez značajnog negativnog socio-ekonomskog učinka koji bi izazvale kvote.

Europska komisija snažno je lobirala za kvote koje nije prihvatila nijedna od država članica na koje bi se ovaj višegodišnji plan trebao odnositi. Napori Komisije da progura svoja rješenja u Parlamentu išli su toliko daleko da je preko amandmana nekolicine zastupnika u proceduru uputila i "lakšu" verziju koja je sadržavala tzv. escapement strategiju. Zastupnica Tomašić u povredi Poslovnika prije samog glasovanja kritizirala je način na koji se Komisija petljala u rad Parlamenta i još jednom pozvala kolege zastupnike da glasuju sukladno volji građana i dionika uključenih u ovaj proces, a ne Komisije.

“Znala sam da će biti tijesno, ali uspjeli smo! Parlament je bio posljednja crta obrane i zahvaljujući napornom radu zaustavili smo štetan prijedlog Komisije koji bi imao devastirajući učinak na hrvatsko ribarstvo, industriju prerade, tunogojilišta, ali i priobalne zajednice koje žive od toga. Ne mogu vjerovati da bi Europska komisija predložila nešto što ima užasno negativne učinke na europsku ekonomiju, smanjuje domaću proizvodnju i dovodi do gašenja poslova, a u isto vrijeme povećava uvoz i jača treće zemlje na štetu država članica. Parlament je tome rekao odlučno 'ne' i sad nam slijedi trijalog na kojemu će se tražiti kompromis“, izjavila je ovom prigodom zastupnica Tomašić.

Trijalog između Komisije, Vijeća i Parlamenta slijedi, a stajališta Hrvatske u njemu će predstavljati i naša jedina zastupnica u Odboru za ribarstvo EP-a Ruža Tomašić, piše dnevnik.hr

hr Tue Nov 13 2018 15:29:18 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Svijet
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b3b8b15cb557ac8078b45df/80
Foto: Pixabay/Ilustracija

Svaki tjedan bacimo trećinu hrane

Dio građana danas jedva namaknu novac za osnovne obroke. S druge strane sve više hrane bacamo. Iznenađuje činjenica da se u Hrvatskoj na godinu baci četiristo tisuća tona prehrambenih proizvoda. I dok se u nekim zemljama otvaraju trgovine s hranom kojoj je istekao rok, mi smo i dalje skloni baciti namirnice koje se još mogu jesti.
Čak trećina kupljene hrane, procjenjuje se, završi u smeću, i to zbog krive procjene ukućnana o njezinoj kvaliteti. Kako bi se stalo na kraj bacanju hrane, sve je više outleta u kojima možete kupiti prehrambeni proizvod kojemu rok uskoro istječe ili je proizvodni višak po povoljnijoj cijeni. Najtraženiji su meso, suhomesnati i mliječni proizvodi.

Trgovci hrani kojoj uskoro istječe rok također snize cijenu; ako se roba ne proda, vraćaju je proizvođaču i dobavljaču ili je, kako kažu, zbrinjavaju na adekvatan način.

Inače, prema hrvatskim zakonima, sva hrana kojoj je prošao rok trajanja mora se uništiti. Ona koja je podložna mikrobiološkom kvarenju ne smije se konzumirati nakon isteka roka trajanja, a bez obzira na stvarnu valjanost, proizvođači su dužni s polica povući hranu kojoj je prošao rok trajanja.

Prije tri godine donesen je pravilnik o ukidanju PDV-a na doniranu hranu. Očekivalo se da će se napuniti police socijalnih samoposluga - ali to se nije dogodilo. Hrana se i dalje baca. Najviše u Nizozemskoj, čak 541 kilogram po stanovniku godišnje. Europa planira do 2050. prepoloviti količinu bačene hrane. Procjenjuje se da svaka peta osoba u Hrvatskoj ne može podmiriti osnovne životne troškove. Njihov broj, na žalost, raste iz dana u dan, piše HRT.
hr Mon Nov 12 2018 08:38:44 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Svijet
http://www.dalmacijanews.hr/files/58c3d085b4739828b58b45ac/80
Foto: Ilustracija

Pozivaju na evakuaciju: Najmanje devet ljudi poginulo u stravičnim požarima u Kaliforniji

Više desetaka drugih osoba smatra se nestalima
Najmanje devet osoba poginulo je u požaru koji od četvrtka hara sjeverom Kalifornije dok je, južnije, poznato ljetovalište Malibu ugroženo drugim požarom koji brzo napreduje.

"Moja je tužna zadaća potvrditi da sada imamo ukupno devet mrtvih", izjavio je u petak navečer Korey Honea, šerif okruga Butte. Šerifovi ljudi otkrili su u četvrtak pet žrtava u gradu Paradise, sjeverno od glavnog grada Sacramenta, čijih je 26.000 stanovnika dobilo naređenje za evakuaciju.

Četiri su žrtve bile u svojim automobilima, a jedna na obližnjem tlu, piše Večernji list

"Zbog njihovih opeklina te osobe koje su pokušavale pobjeći nisu mogle biti smjesta identificirane", istaknule su u petak šerifove službe.

Troje mrtvih pronađeno je u petak izvan jedne kuće, a još jedna u kući. Više desetaka drugih osoba smatra se nestalima. Šesto kilometara južnije, blizu Los Angelesa, grad Malibu bio je u stanju uzbune zbog jakog požara koji je izbio prethodnog dana dvadesetak kilometara sjevernije.

Nekoliko slavnih osoba od brojnih koje žive u tom području moralo je biti evakuirano poput Kim Kardashian, glumice Alysse Milano i meksičkog redatelja Guillerma del Tora.

Ukupno je gotovo 150.000 osoba moralo biti evakuirano u Kaliforniji.
hr Sat Nov 10 2018 09:13:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Svijet

Pročitajte još . . .