Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5c4966f80e493833898b457e/80
Foto: Getty

Prilagodite prehranu: Evo koji se mineral smatra najopasnijim za zdravlje

Nova studija o utjecaju prehrane na zdravlje Instituta za metriku i evaluaciju zdravlja (IHME) Sveučilišta u Washingtonu pokazala je da je prehrana s mnogo natrija odgovorna za 33 smrti od 100.000.

Režim prehrane u kojem se konzumira mnogo crvenog mesa pokazao se mnogo manje štetnim nego što se mislilo, sa samo dvije smrti na 100.000 njih.

Natrij predstavlja najveći rizik u prehrani u SAD-u, od 15 uključenih u istraživanje.

“Iako su natrij, šećer i masti bili u fokusu debate o prehrani u posljednjih nekoliko godina, rezultati istraživanja pokazuju da su glavni faktori rizika koji rezultiraju smrću prehrana s visokim sadržajem natrija, niskim sadržajem cjelovitoga zrnja, malo voća, malo orašastih plodova i sjemenki te malo povrća”, kaže dr. Ashkan Afshin, glavni autor studije i asistent na IHME-u.

U prvih 10 prehrambenih čimbenika koji uzrokuju najveći broj smrtnih slučajeva na globalnoj razini, osam ih je povezano s niskim unosom zdrave hrane, a ne s visokim unosom nezdrave hrane, navodi se u istraživanju, piše Dnevno.hr

hr Thu May 23 2019 12:51:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b81515fcb557a27508b52cc/80
Foto: Pixabay

Želite bijele zube? Stomatologinja otkrila koje namirnice trebate izbjegavati

Osim zdravih zubi, važna nam je i njihova boja, odnosno bjelina

Prema nedavnom istraživanju, čak 40 posto ljudi je nezadovoljno bojom i izgledom svojih zubi. Stoga ne čude predviđanja da bi tržište proizvodima za izbjeljivanje zubi do 2024. godine moglo zaraditi do šest i pol milijardi funti.

Ipak, prije nego li posegnemo za skupocjenim tretmanima i proizvodima, stomatologinja dr. Krystyna Wilczynski navela je neke namirnice i pića koja utječu na boju zubi, a čiju bi konzumaciju bilo dobro svesti na minimum ako smo nezadovoljni osmijehom.

- Smoothieji spravljeni od bobičastog voća, ali i razni sokovi mogu biti bogati kiselinama, pa bi bilo dobro da ih ne konzumirate previše ili ako već ne možete bez njih, pijte ih na slamku. Rajčice i proizvodi na njihovoj bazi vrlo su kiseli i nisu pretjerano pogodni za zube. Trebali biste izbjegavati i većinu preljeva za salate. - rekla je dr. Wilczynski i dodala kako probleme s bojom stvaraju i dva omiljena napitka.

- Mrlje od kave i čaja nastaju zbog tanina koje ta pića sadrže u sebi.Oni se nakupljaju na caklini zuba koja sadrži sićušne jamice. Teško je odvojiti se od tih pića, no ne bi bilo loše napraviti pauzu s vremena na vrijeme. - savjetovala je.

- Kisela alkoholna pića mogu omekšati caklinu zbog čega je veća vjerojatno da će vam zubi potamniti od neke hrane i drugih pića. Sva hrana s visokom razinom kiselosti može biti problematična za zube. Najbolji način da izbjegnete mrlje na zubima je četkanje zubi nakon svakog jela koje može uzrokovati gubitak željene boje. Zadržavajte usta vlažnima konzumirajući dosta tekućine, jer slina je ta koja zube može očistiti i zaštititi od bilo koje kiseline. - zaključila je stomatologinja. - prenosi Index.

hr Thu Jun 20 2019 14:09:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d0b5feb29111c90d88b4568/80
Foto: Pixabay

Cheesecake s jagodama: Fantazija u čaši gotova za 10 minuta

Tko se ne voli rashladiti slasnom kriškom torte od sira u topao dan?

Iskoristite kraj sezone jagoda i napravite jednostavni cheesecake iz čaše koji će biti gotov za čas. 

Sastojci za dvije osobe: 
125 grama sira mascarpone 
150 grama jagoda 
4 tvrda keksa 
1 limun 
1 žlica kristalnog šećera
2 žlice šećera u prahu 
1 žlica maslaca 

Priprema: 

1. U loncu zagrijte očišćene jagode, kristalni bijeli šećer i jednu žlicu limunovog soka. Miješajte dok se šećer ne rastopi, a jagode ne omekšaju. Za to će vam biti potrebno tri do četiri minute. 

2. Zdrobite kekse u fini prah i pomiješajte ih s otopljenim maslacem. 

3. Rasporedite dobivenu smjesu na dvije čaše, i utisnite je na dno. 

4. Nježno izmiješajte sir mascarpone, preostali limunov sok i šećer u prahu. 

5. Preko keksa stavite sirnu kremu, a preko kreme umak od jagoda. Poslužite odmah! Dobar tek!

Recept donosi Zadovoljna.hr

hr Thu Jun 20 2019 12:29:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/56f94b7b0890d2ff368b5bab/80

Svjetski dan glazbe u Splitu: Bogat i zanimljiv program na nekoliko lokacija

Prvi dan ljeta ponovno će se glazbom obilježiti na nekoliko lokacija u Dioklecijanovom mjestu

U organizaciji Hrvatske glazbene unije, podružnice u Splitu, 21. će lipnja glazba se čuti diljem Splita. Od ranih jutarnjih sati do noćnih Splićani i njihovi gosti imat će priliku uživati u taktovima glazbe povodom Svjetskog dana glazbe.

Tako će od 8:30 sati na Bačvicama odzvanjati  svjetski pop evergreenovi u akustičnoj verziji, a 15 minuta prije 11 sati svoju promenadu od Voćnog trga započeti će Orkestar HRM-a.
Na Zlatnim vratima će od 19 sati svoju pop rock priču pričati splitski glazbeni entuzijasti, a sve prisutne će na Rivi zabavljati Noa & Funkbalsters te Jukebox live band.
Za one koji će potegnuti do Voćnog trga zabava je zagarantirana uz swing, rock i countri u izvedbi klape Friži, Šetača, Combo projecta, Swingin’4 i grupe 058.


PROMENADA Orkestra HRM
10,45 - 12,00 h
Voćni trg, Pjaca, Peristil

BAČVICE PLAŽA (kod Žbirca)
08,30 – 10,30 h
HDD trio Magic wish 

ZLATNA VRATA
19,00 - 22,30h
G & A quitar duo,  Rock band, Cortez Afterfire, Fortuna band, Grupa Poludi

RIVA
20,00 - 23,00n h
Noa & Funkbalsters, Jukebox live band

VOĆNI TRG
20,00 – 24,00 h
klapa Friži, Šetači, Combo project, Swingin’4,  058

 

hr Wed Jun 19 2019 18:53:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a040d9fb9e03e439d8b4744/80
Foto: Pixabay

Kako ponovno uživati u čokoladi nakon dijete, a da se ne udebljate

Ako ste postigli željenu težinu i ne želite se ponovno ugojiti, postoji način da uvedete čokoladu u svoju ishranu, a da ne pokvarite postignuti rezultat

Postići idealnu težinu mnogima nije lako, pa se zbog toga odriču slatkog, ali i drugih nezdravih ugljikohidrata. Ako ste postigli željenu težinu i ne želite se ponovno ugojiti, postoji način da uvedete čokoladu u svoju ishranu, a da ne pokvarite postignuti rezultat.

Kada završite s dijetom, nemojte odmah skočiti na čokoladu. Ili pak, ako to i učinite, nemojte ju pojesti baš cijelu. Potrebno je polako povećavati unos kalorija do normalnog unosa, odnosno oko 100 do 200 kalorija tjedno. Ako ste do sada unosili 1000 kalorija dnevno, bit će vam potrebno najmanje pet tjedana da dođete do dnevnog unosa od 2000 kalorija.

Zbog povratka na uobičajeni ržim prehrane mogli bi ste imati probavne smetnje. Jedite đumbir, jogurt i drugu hranu bogatu vlaknima.

Vježbajte i kada završite s dijetom, jer je tjelovježba svakako kjuč zdravlja. Ako počnete jesti više, što vjerojatno hoćete nakon dijete na kojoj ste smanjili obroke, a ne budete se kretali kao tijekom dijete, brzo će vam se vratiti izgubljeno. Brzo hodanje i bicikl dobre su opcije, i uz njih vam redić čokolade neće smetati.

Proteine jedite u svakom obroku, jer suzbijaju apetit. Oni smanjuju hormon odgovoran za glad, zbog čega ćete se osjećati siti mnogo duže. Pri svakom obroku uzimajte najmanje 20 grama proteina, a birajte one manje masne, poput ribe. peradi i mliječnih proizvoda s niskim udjelom masti.

Kada osjetite glas nemojte posezati za grickalicama, jer ćete tako brzo vratiti neželjene kilograme. Umijesto sladoleda, na primjer, uzmite smrznuti jogurt s bananom. 

Na koncu, ako vam se jedna od pet skinutih kila i vrati, nije panika. Pripazite dodatno na to što jedete, kao i koliko jedete, i druga se neželjena kila neće vratiti. - piše Večernji list.

hr Wed Jun 19 2019 14:21:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .