Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5b69ba43cb557ac4658b45ab/80
Foto: PIXABAY

Provjereni trikovi: Kako izabrati najbolju lubenicu, dinju i ananas?

Ovih dana jedina nam je želja rashladiti se na najbolji mogući način, a jedan od načina na koji to možemo napraviti jest i jedenjem ohlađenog sezonskog voća. No kako u moru ponude na tržnicama i u trgovinama odabrati one najbolje?

Evo nekoliko trikova uz čiju ćete pomoć moći odabrati najbolji ananas, dinju i lubenicu. Za svaki od njih dovoljno je svega nekoliko sekundi te otvorene oči i osjetilo njuha.

Ne birajte zeleni ananas
Suprotno biranju banana koje možemo kupiti i zelene pa će one u našem domu tijekom nekoliko dana promijeniti boju, a time i svoja hranidbena svojstva, ananas krije drugačiju priču. Naime, nikada ne bi trebalo birati zeleni ananas, već onaj na kojem su jasne smećkasto-žute nijanse. Upravo one upućuju na zrelost i slatkoću toga voć, piše zadovoljna.hr

Osim toga, provjerite i lišće. Što se list lakše iščupa, to je ananas zreliji. Ako se list uopće ne može izvaditi, jasno je da taj komad ananasa nije ni blizu zrelosti.

No postoji i jedan još jednostavniji trik: pomirišite dno ananasa. Naime, dno savršenog ananasa trebalo bi odisati slatkom aromom. Osjećate li bilo što osim toga, vratite ananas i pokušajte s drugim.

Miris i kora određuju kvalitetu dinje 
Kada biramo najbolje dinje, potrebno je obratiti pozornost na njihovu koru. Pritom bi trebalo izbjegavati one koje imaju vidljive zelene linije jer su one znak toga da je određena dinja ubrana prerano. Umjesto toga bolje je posegnuti za onom koja ima jednoliku nijansu bež boje.

Jednako tako dobar trik biranja leži u kucanju o dinju. Naime, ako kucnete o dinju i čini vam se da čujete šuplji zvuk, to je znak da je dinja u idealnom stanju.

Baš kao i kod ananasa, možete se oslanjati i na slatkasti miris. Ako on izostaje, to je pokazatelj prevelike zrelosti, zbog čega će ta dinja u vašem domu imati vrlo kratak rok trajanja.

Više oprašivanja pridonosi većoj slatkoći lubenice 
Mnogima omiljeno ljetno voće, lubenica, ovih je dana preplavila sve trgovine. No još uvijek je u moru izbora teško pronaći onu koja će imati idealnu kombinaciju slatkoće i sočnosti. Međutim, uz nekoliko trikova možete doskočiti i tome.

Prije svega, pogledajte ima li lubenica žutu mrlju na svome dnu. To je mjesto na kojem je lubenica ležala na tlu u polju. Primijetite li na tom području linije koje kao da imitiraju paukovu mrežu, znat ćete da su lubenicu oprašivale pčele nekoliko puta tijekom njezina sazrijevanja. Veći broj oprašivanja pridonosi većoj slatkoći lubenice.

Prije samog biranja uzmite u obzir i veličinu lubenice. Naime, nikada se ne bi smjela birati ni premala ni prevelika lubenica. Dok se ona premala očito još nije razvila do svog punog potencijala, iznimno velike lubenice imaju tendenciju vodenastog okusa. Zato birajte one srednje veličine.

Što se pak tiče same svježine, pratite peteljku lubenice. Ako je ona zavijena poput malog repića, to je znak da je svježa i ubrana na vrijeme. S druge strane, potpuno ravna peteljka znak je preranog branja lubenice.

hr Tue Aug 07 2018 17:27:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5df15b3129111c37248b4609/80

Fast food 'Gricko' oduševljava kvalitetom i izvrsnom obiteljskom tradicijom

'Gricko' je već godinama omiljeno mjesto brze hrane, a vrijeme je i da se vi počastite i kušate nesvakidašnje proizvode brze hrane
U ubrzanom načinu života koji se odvija u današnjici, pripremanje hrane mnogi smatraju ‘gubitkom vremena’, pa se isti odlučuju na konzumiranje takozvane ‘brze hrane’. Zanimalo nas je kakvu ponudu ‘brze hrane’ nudi grad Split, te možemo li ‘brzu hranu’ nazvati zdravom hranom? Odgovor na to pitanje pronašli smo na pravoj gastro destinaciji koja osim u Splitu, fantastičnu kvalitetu hrane, obiteljsku tradiciju i autorski proizvod nudi i u Kaštel Lukšiću te u Trogiru. 

Topli sendviči, kebabi, ćevapi, hamburgeri, pizze, piletine, miješano meso, tortilje, pomfrit, sve to primamljivim okusima oduševljava Splićane i njihove goste u ponudi Fast fooda 'Gricko'.

Tradicija Fast fooda 'Gricko' seže još u prošlo stoljeće sve do davne 1998. godine,  kada je priču pod imenom ‘Gricko’ započela Ivana Melvan, a od ove godine splitsku adresu prepustila kćeri Vani i zetu Damiru, koji su uspješno nastavili put dobro utabanim koracima. 

Ono što 'Gricka' čini posebnijim od drugih servisa ‘brze hrane’ je izrada vlastitih peciva i proizvoda od kruha bez aditiva, koji daju poseban okus ionako ukusnim jelima iz ponude. Kako bi Vana i Damir uspješno zadovoljili i najistančajnija nepca, oni svakog jutra dobavljaju svježe meso i povrće te se trude osmisliti nove proizvode kojima bi upotpunili ionako bogatu ponudu.
Posljednji noviteti su tortilja 'Gricko' i pizza 'Rustica'. Tortilja se sastoji od sjeckane pljeskavice, sira, zelene salate, rajčice, feta sira te od umaka po želji, a profinjena pizza 'Rustica' osvojit će vas sastojima pelata, sira, mozarelle, pršuta, pancete, maslina i vrhnja.

Novitet je i ulaganje u sam objekt Fast fooda u suradnji s tvrtkom ‘Radić gradnja’ iz Okruga Gornjeg, kojim vlasnici žele dodatno istaknuti ulaganje u kvalitetu.  

Fast food 'Gricko' već je godinama omiljeno mjesto brze hrane, a vrijeme je da se i vi počastite i kušate nesvakidašnje proizvode zdrave ‘brze hrane’ u 'Gricka'. Možete to učiniti osobno ili pak za dostavu nazvati na broj 021/643-391.

Proizvode iz 'Gricka' moguće je pronaći i na online platformi Dobartek.hr, a za sve željne odlične spize ‘Gricko’ je otvoren od ponedjeljka do četvrtka od 9 do ponoći, petkom i subotom od 9 do 1 sat dok nedjeljom i blagdanima fast food radi od 12 do ponoći na Ulici Domovinskog rata preko puta ‘Općine’.

hr Thu Dec 12 2019 07:48:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5df1746329111cc4268b456f/80

Veliki uspjeh imotskih parfema: Uljepšajte blagdane i poklonite jedan najmilijima

Brend 'Nusha i Mattan' u blagdanskoj ponudi ujedinio je snage zajedno s vinarijom Matković, Grabovac i vinarijom Plančić te popularnim Paško likerima
Višnja Žužul, profesorica biologije i kemije prije godinu dana stvorila je priču koja je Imotsku krajinu strelovito lansirala u pozitivnom smjeru jer su parfemi, koji odišu krškim krajem, jednostavno osvojili Hrvatsku. Inspirirani likovima Nuše i Matana iz 'Prosjaka i sinova' dobili su mirisni nastavak u vidu parfema istoimenih naziva.

Ljubav prema rodnom kraju i neizmjernu strast prema bogatstvu netaknute prirode Višnja je pretočila u autohtoni proizvod koji je, sve češće, odabir za poklon najmilijima, a posebice za nadolazeće božićne blagdane.

Ženski parfem 'Nusha' je cvjetno-začinski, vrlo senzualan, ženstven i jako elegantan dok je muški miris drvenasto-začinski, a u isto vrijeme snažan i otmjen baš kakav je u liku bio i Matan.

Priča o romantičnom paru iz Imotskog dobila je i svoj video prilog, N
ušu glumi Josipa Kusić, imotska manekenka, a Matana je utjelovio Frano Dropuljić.

U blagdanskoj ponudi brend 'Nusha i Mattan' ujedinio je snage zajedno s vinarijom MatkovićGrabovac i vinarijom Plančić te popularnim Paško likerima kako bi kutija bila što posebnija.
Osim drvenih kutija u ponudi su i jednostavni pokloni s parfemom i leptir mašnom za muškarce ili maramom za žene.

Paketi i kutijice 'Nusha i Mattan' dostupni su na Facebook profil “Parfemi Nusha i Mattan” te Instagram profilu @nushamattan.

Ali to nije sve: Višnja nam je otkrila da se uskoro priprema još jedno blagdansko iznenađenje koje će zasigurno razveseliti sve ljubitelje ovog novog brenda pa ih zato pratite! 

Za sve one koji bi željeli probati parfem u Splitu, mogu ga pronaći u ljekarni "Gabelica" na adresi Osječka 8 ili u Victinoj parfumeriji u zgradi Belvedere. Parfem je dostupan u Imotskom u agenciji Pro Paradise, suvenirnici Paško ili trafici Pactum pokraj caffe bara "Paško" te u "Travel free" dućanu u Vinjanima Donjim. 

hr Thu Dec 12 2019 07:46:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5df179fc29111c37248b4620/80
Foto: Privatni album

NA MLADIMA SVIT OSTAJE Upoznajte Antonia Milanovića, autora prve autobiografske knjige osobe s invaliditetom u Hrvatskoj

Iako je odrastao uz brojne poteškoće, ovaj hrabri Zadranin nikada nije odustajao od svojih ciljeva.

Puno toga u životu ne možemo predvidjeti niti isplanirati. Stvari se najčešće dogode onako kako ih nismo zamislili, a takve situacije čine nas jačima. Neke takve pak inspiriraju da napišete knjigu o vlastitom životu. Upravo tako bilo je kod 31-godišnjeg Zadranina, Antonia Milanovića, koji je bez obzira na sve nedaće koje su ga snašle u životu, ostao pozitivan i pun života. Pametan, skroman, nasmijan i poseban, riječi su kojima bi se najbolje opisao ovaj neustrašivi mladić koji o svom životu progovara u knjizi 'Istinom protiv svih'.

Knjiga obuhvaća Antonijevu životnu priču od rođenja pa sve do današnjih dana. Na osamdesetak stranica opisao je sebe i različite dogodovštine koje su mu obilježile život kao osobi s invaliditetom. 

Razgovarali smo s Antoniom koji je neko vrijeme pisao i kolumnu za naš portal 'Me, myself & I', o knjizi, budućim planovima i novim životnim ostvarenjima. 

Prije mjesec dana predstavio si svoju knjigu 'Istinom protiv svih' koja je ujedno i tvoja autobiografija. Možeš li nam ukratko reći o čemu se radi.

- Riječ je o prvoj hrvatskoj autobiografiji osobe s invaliditetom koja pokriva moj život od trenutka rođenja do trenutka zaposlenja, kao i sve najbitnije dobre i loše stvari koje su mi se događale tijekom tog perioda.

Moram te pitati. Svoje kolumne počeo si pisati na našem portalu. Je li te to potaknulo i da nastane knjiga? Kako je do toga svega došlo?

-  Moram priznati da sam oduvijek imao želju napisati ovakvu knjigu, ali nisam znao odakle početi. Pisanje kolumni za portal definitivno me potaklo da se više pozabavim tom idejom, ali osoba koja je me motivirala da se ta ideja realizira odnosno da sve te kolumne zaokružimo knjigom jest moja majka.

Možeš li nam reći kakve su reakcije na knjigu? Gdje se može pronaći?

- Reakcije su iznimno pozitvne i to me jako raduje. Naravno postoje i oni kojima se ne sviđa moja knjiga, to su uglavnom ljudi koji su se“ pronašli“ u knjizi i kojima iz samo njima poznatog razloga smeta moja istina. Knjiga se može kupiti kod mene i kod mog izdavača Nikole Šimića - Tonina te posuditi u knjižnicama.

Koja je tvoja poruka mladim ljudima? Što bi im savjetovao, poručio?

- Savjetovao bi im da ostanu svoji. Da ne odustaju od svojih ciljeva jer koliko god bilo teško ipak ih je moguće ostvariti.

Misliš li da će ova knjiga promijeniti nešto vezano uz situaciju u Hrvatskoj i osoba s invaliditetom. 

- Pretpostavljam da u sebi nosi i takvu poruku..Moja knjiga nije namjenjena samo osobama s invaliditetom, nego i drugima koji prolaze kroz teške periode o životu. Volio bi kad bi moja knjiga potakla i druge osobe s invaliditetom da se više angažiraju u borbi za svoja prava jer  koliko god se trudili ne možemo sve sami. Puno toga ne ovisi o nama, a već znamo kako se u Hrvatskoj stvari sporo mijenjaju, pogotovo kad su u pitanju osobe s invaliditetom.

Imao si teško djetinjstvo, no nikada nisi odustajao od sebe i svojih snova. U čemu je tajna? Gdje pronalaziš inspiraciju, motivaciju?

- Moji uspjesi su mi najveća motivacija za dalje, i naravno podrška bliskih ljudi …

Kakvi su planovi za budućnost? Gdje se vidiš za 5 godina?

- Imam u planu u bliskoj budućnosti upisati i završiti doktorski studij, ali kada će se to dogoditi za sada ne znam. Isto tako imam veliku želju za putovanjima i otkrivanju novih stvari koje bi me mogle zanimati.

I za kraj, reci nam kako si se osjećao na predstavljaju knjige? Kakav je osjećaj napisati i predstaviti vlastitu knjigu o svom životu?

- Promocija je prošla i bolje nego što sam očekivao. Moram reći da je imati vlastitu knjigu u rukama izvanredan osjećaj, a imati priliku predstaviti je javnosti još je veličanstveniji osjećaj.  Sama promocija mi je prebrzo prošla tako da još skupljam dojmove jer mi se sve još uvijek čini nestvarno.

Antonio je svojim primjerom dokazao kako u životu nikada ne treba odustajati od sebe i svojih ciljeva već treba biti svjestan da svatko od nas krije svoju istinu koju mora pokazati. Vrijeme je da postanemo svjesni svojih vlastitih kvaliteta i da ih se ne bojimo pokazati jer dok si mlad sve ide lakše.

hr Thu Dec 12 2019 07:18:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5dcdebd529111c40ec8b458a/80

Provedite ovaj petak u restoranu Rus u Žrnovnici uz odličnu spizu i muziku uživo!

Ovog vikenda počastite se domaćim specijalitetima
Počastite se ovog vikenda u restoranu Rus u Žrnovnici. Nude se domaći specijaliteti po povoljnim cijenama. Tako je na meniju divljač s njokama za 50 kuna, te mesna plata za 100 kuna, a uz to ovoga petka bit će i muzika uživo koja će dodatno podignuti atmosferu. 

Restoran Rus, smješten uz Rijeku Žrnovnicu, mjesto je koje možete rezervirati i za domjenke, obiteljske svečanost, poput krštenja i svadbi, a možete dogovoriti i catering! Dobra spiza je zagarantirana!

Također, ako ne znate gdje bi za Novu godinu, restoran Rus pripremio je bogati program koji očekuje sve one koji se odluče Novu godinu proslaviti u ovom poznatom restoranu.

Zato rezervirajte svoje mjesto na vrijeme na broj  091 472 0080!

Osoblje restorana Rus s radošću vas očekuje!
hr Thu Dec 12 2019 07:00:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .