Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5d18834f29111cc7e88b456e/80

ISTRAŽILI SMO Splićani žele reprezentaciju, glavni krivac netrpeljivosti - tvrdoglave glave s obje strane

Među mnoštvom ispitanih na različitim lokacijama Splita tek je troje sugrađana izrazilo nezadovoljstvo što će Hrvatska igrati na Poljudu

Desetog dana mjeseca listopada Split će postati nogometno središte Hrvatske. Koliko taj datum znači u novijoj hrvatskoj nogometnoj povijesti dovoljno govori činjenica kako se, i gotovo četiri mjeseca ranije, s nestrpljenjem iščekuje da lopta u toj kvalifikacijskoj utakmici s Mađarima krene s centra. Napokon, barem tako Splićani kažu, Poljud će biti domaćin odabranoj nogometnoj vrsti pa će i Dalmacija, a posebice njeno mlađe stanovništvo, moći uživo gledati majstorije Modrića, Perišića, Rakitića i drugih. Četiri godine nakon što je na Poljudu osvanuo kukasti križ mrlje iz prošlosti gurnute su, po domaći, pod tapet pa je tako zaključena barem jedna era netrpeljivosti i zategnutih odnosa na relaciji Split – Zagreb, Hajduk – HNS. Zbilja, ili tek prividno, ali u nadi da je veća prevaga na prvom izboru.

Priča gotovo svima poznata, dovoljna sama za sebe i potpuno uzaludna za nova ponavljanja i vraćanje na poteze od samog početka, ali vrijedi istaknuti ono najbitnije – Hrvatska će kvalifikacijski ogled s Mađarskom igrati u Splitu! Povratka nema, odlučeno je, nek sportska bajka počne!

Oštru je poruku poslao u razgovoru za jedan medij fetivi Splićanin, Slaven Bilić kada je rekao da „Pojedinci zaključaju ega i vrate reprezentaciju u Split!“ te nastavio kako „Vatreni trebaju Split, a još više Split treba reprezentaciju!“. 
I ptice su na granama propjevale sve ono što se u proteklo vrijeme događalo u splitsko-zagrebačkoj priči bez kraja, ako krajem ne smatramo konačnu odluku o povratku na Poljud, ali je svima postalo jasno kako mnogo tu stvari treba dodatnu analizu i kako mnogo stvari u pričama s jedne i druge strane jednostavno „ne drži vodu“.

Zadrta mišljenja i dalje u Hajduku, smiješne poruke Našeg Hajduka te iskreno mišljenje Torcide, spuštanje HNS-a u „nižu brzinu“ i Splićani, od kojih su gotovo svi, složni u jednom – radosti što će Hrvatska sraz s Mađarima igrati upravo na Poljudu.

 

"Prepirke nisu dobre, triba duh zajedništva..."


- Nego šta nego mi je drago. To je jedino rješenje, to je zaslužio ovaj grad, zaslužila je, na kraju krajeva, i reprezentacija. Pojedinci šta imaju svoje ciljeve to triba zanemarit. Uzrok što nije bilo reprezentacije su tvrdoglave glave. Svak ima svoje mišljenje, triba se Hajduk, za mene osobno uključit u organizaciju utakmice. Prepirke nisu dobre, triba duh zajedništva i to je to – odmah nam je anketu ulicama Splita otvorio Marijan, 45-godišnji profesionalni vozač koji je, kako kaže, jedne od ljepših trenutaka u životu proveo na splitskoj nogometnoj ljepotici bodreći Bile.

U šetnji psa zatekli smo i 37-godišnju Moniku iz Posedarja pored Zadra koja je sa svojom obitelji kod rođaka u Splitu, ali svakako joj je drago što će reprezentacija zaigrati pod Marjanom, štoviše kaže kako će tog 10. listopada potegnuti iz Posedarja u Split:
- Nisam iz Splita, ali svakako mi je drago. Bit će i dalje zategnutih odnosa dok je i dalje ovakvih ljudi u Splitu i Zagrebu. Vjerojatno ima politike u ovome svemu. Ja volim da je reprezentacija tu, i osobno ću ić na utakmicu –

Iznimno sretan bio je i 72-godišnji Ante, umirovljenik koji je po nesnosnoj žegi tek izašao do trgovine kako bi uzeo kruh, rekao nam je:
- Normalno da mi je drago. Zna se tko je krivac – Mamić i purgeri, a ko bi drugi. Uvik je Dalmacija dobivala „po sebi“. Civilizirano je da se Hajduk uključi u organizaciju utakmice, svi smo mi naši, glupo su to izveli. Svi oni slušaju šta im drugi kažu, nema niko svoje mišljenje, to je katastrofa –

Previše politike u svemu, presjek je onoga što nam je rekao 40-godišnji Mladen iz Sinja kojeg smo uhvatili na pauzi:
- U jednu ruku mi je drago, u drugu ne. Ponajviše zbog one „svastike“ i onoga ko je napravio koji ni dan danas nije otkriven. To je sve pomrčilo ono prije. Politika ima najviše ulogu, to je najžalosnije. Sportaše i političare triba odvojit. Možda je ovo politički potez, ko će to znat više, ko god je na vlasti ima krivo mišljenje o sportu –

- Itekako mi je drago. Konačno mi je drago da su našli zajednički jezik. Hrvatski nogometni Savez je bio previše bezobrazan prema Hajduku, eto to ti je razlog svega, ali bilo je tu sigurno i puno toga na splitskoj strani. Ne bi došlo do toga da nije bilo ekstremista – podijelio je krivnju u ovoj priči 22-godišnji Marin, student elektrotehnike na splitskom FESB-u.

- Svakom normalnom bi bilo drago da će reprezentacija doć u Split. Igrala je svugdi, nek igra i ovde. Najviše je tu bilo politike, netrpeljivosti, ali i sraz između Splita i Zagreba. Nije normalno od 66 utakmica da Hrvatska igra dvi na Poljudu, jedna je bila i bez publike – svoje mišljenje nam je rekao i Antonio koji je žurio na posao, ali je ipak izvojio koju sekundu i za našu anketu.


Tek troje je reklo "ne"


Zanimljivo, među mnoštvom ispitanih na različitim lokacijama Splita tek je troje sugrađana izrazilo nezadovoljstvo što će Hrvatska igrati na Poljudu što dovoljno govori koliko su Splićani željni reprezentacije. Ipak, uz pozitivne ili negativne odgovore bilo je i onih koji su rekli kako ih gostovanje Hrvatske uopće ne zanima, ali samo iz jednog razloga – jer misle kako su i u Hajduku i u HNS-u jednostavno pretjerali.

Pri kraju iscrpne ankete naišli smo na Petra, 44-godišnjeg bankara koji je poprilično oštro osudio cijelu situaciju i dao zbilja zanimljiv odgovor:
- Dašta mi je nego drago. Prijašnjih godina nije bila reprezentacija u Splitu zbog Torcide, samo radi njih. Oni glume da su mafija i šerifi. Nemam šta drugo reć.

Zaključak je jednostavan i realan pokazatelj istinskog razmišljanja Splićana, a svodi se u svega dvije riječi – Vatreni, dobrodošli!

hr Sun Jun 30 2019 07:46:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d307c5729111cce118b4617/80

Postavljanje Bigbelly spremnika u Park šumi Marjan

Dva nova Bigbelly spremnika za miješani komunalni otpad, te limene i pet ambalaže postavljena su danas na području Park šume Marjan. Prvi ovakvi spremnici postavljeni su prošle godine na gradskoj rivi, kada je Grad Split među prvima u Hrvatskoj, uveo ovaj inovativan sustav.

Projektom „Marjan 2020 - brdo prošlosti, oaza budućnosti“ financiranim iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. omogućena je nabavka dvaju Bigbelly spremnika, za koje je osigurano 218.779,00 kn od čega su 164.084,25 sredstva EU.  
  
Radi se o pametnim spremnicima za prikupljanje otpada zapremnina više od 800 litara, s ugrađenim senzorima za mjerenje trenutne količine otpada, kao i za broj bacanja otpada (frekvenciju) za svaki pojedini spremnik. Uz ugrađene senzore spremnici imaju GPS odašiljač i SIM karticu pomoću kojih komuniciraju sa softverom za upravljanje, što omogućuje slanje signala putem mobilne aplikacije djelatnicima Komunalnog Split koji mogu pratiti brzinu punjenja spremnika i dojavu kada je spremnik pun i treba ga isprazniti. U spremniku se nalazi preša iznimno velike jakosti koja stješnjava otpad te samo jedan Bigbelly spremnik može zamijeniti i do 25 klasičnih košarica za javni otpad. Svu energiju koja mu je za taj proces potrebna spremnik dobiva izravno od sunca pomoću solarnih ćelija. Pametni spremnici u Park šumi Marjan postavljeni su neposredno u blizini ulaza u Zoološki vrt, te na Benama.

Porastom broja turista, intenzivno se povećava i njihov pritisak na destinaciju. Uz pomoć IoT tehnologije koja je osnova Bigbelly rješenja, omogućeno je lakše održavanje lokacije. Ključni faktori su: povećanje operativne učinkovitosti, ušteda novca poreznih obveznika, edukacija na licu mjesta o važnosti održivog gospodarenja otpadom te povećanje kvalitete života.

hr Thu Jul 18 2019 16:04:18 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b6e8ebecb557a244f8b4ccb/80

Nakon žalbenog roka upisano 155 mališana u gradske vrtiće

Gradski vrtići su nakon žalbenog roka upisali još 155 splitskih mališana, koji uz 1029 onih koji su pravo ostvarili na upisima u svibnju ovog rujna kreću u svoje jasličke i vrtićke skupine.

Ukupno je riječ o 1184 djece, dok ih je neupisano ostalo 126 (93 djece jasličke te 33 vrtićke dobi). 
  
Kako bi sva djeca čiji su roditelji iskazali potrebu za upisom na jesen krenula u vrtiće, Grad Split pokrenuo je procese povećanja kapaciteta gradskih vrtića i to adaptacijom dva dodatna prostora, na Lokvama i u Spinutu te kupio prostor za vrtić na Kili. Prema očekivanjima, tu bi se trebale smjestiti četiri jasličke i dvije vrtićke skupine. 
  
Također, u dogovoru s vlasnicima privatnih vrtića, Grad Split će sufinancirati otvaranje još dvije dodatne skupine za djecu jasličke dobi. 
U trenutku kada budu ostvareni planirani kapaciteti, roditelji neupisane djece bit će obaviješteni kako bi mogli pristupiti upisu.


hr Thu Jul 18 2019 16:01:03 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d307a7029111cce118b45fa/80

Nakon otvaranja „Big game fishing“ u Komiži, župan Boban se danas na Visu sreo s rektorom i gradonačelnikom te posjetio Dom za starije i nemoćne u gradu Visu

Bogati program koji su pripremili domaćini nastavlja se danas, sutra i u subotu od 8 ujutro, do 17 sati, kada su posade na moru, pa u 20 sati slijedi vaganje ulova.

Sinoć je u gradu Komiži, župan Blaženko Boban otvarajući ovogodišnje natjecanje u lovu na velike ribe, „Big game fishing“, u pozdravnom govoru kazao: 

Zadovoljstvo mi je otvoriti ovu značajnu sportsko-turističku manifestaciju, koja se održava u “najribarskijem mistu na svitu”, gradiću koji je povukao najviše sredstva iz EU fondova u Hrvatskoj u svojoj kategoriji, što sve daje novi zamašnjak otoku - istaknuo je župan Boban, koji je i otvorio događaj koji je  Komižu uistinu vratio na kartu turističke ribolovne destinacije.

Bogati program koji su pripremili domaćini nastavlja se danas, sutra i u subotu od 8 ujutro, do 17 sati, kada su posade na moru, pa u 20 sati slijedi vaganje ulova. Nakon toga je bila zabava za narod na komiškoj rivi. U subotu ujutro će djeca od 7 do 14 godina isploviti na falkušama, tradicijskim plovilima komiških ribara, u svoj „mali ribolov“.

Nakon kratke vožnje jednim od natjecateljskih plovila, župan je komentirao ovaj događaj: 

Komiža je uistinu najribarskije mjesto na Jadranu. Riječ je o najisturenijoj lokalnoj zajednici u našoj županiji. Lokalnoj zajednici koja jako puno radi u tradicijskom smislu po pitanju ribarstva i jako ga dobro interpretira sada u turističkom smislu. Danas je ovdje više od 30 plovila iz 10 zemalja, s puno posada i ljudi koji su malo „dubljeg džepa“, a to je jedan vid turizma koji nama odgovara pogotovo na ovim destinacijama koje su isturene poput Komiže. Na izvjestan način posebno sam sretan što domicilno stanovništvo prepoznaje ovakve akcije i pokreće cijelu priču. U planu nam je i izgradnja dviju ribarskih luka a jedna od njih predviđena je i ovdje u Komiži – najavio je župan nove investicije prije odlaska iz Komiže u grad Vis.

Sa županom u pratnji bio je i pročelnik UO za pomorstvo i turizam, Stipe Čogelja koji je u izjavi za novinare naglasio županijsku strategiju daljnjeg razvoja održivog  turizma i sve što se čini na produljenju turističke sezone: 

- Županijskom „Studijom nosivih kapaciteta u turizmu“ predvidjeli smo manji broj turista s višom potrošnjom. Zanimljivo je da su u predsezoni, primjerice Istra i Primorsko-goranska županija imali značajne gubitke, dok smo mi u Splitsko-dalmatinskoj županiji zabilježili, iako skromno, ali ipak povećanje broja turista 1-2 % u odnosu na isto vrijeme prošle godine. Već sada radimo na ciljanom oglašavanju otvarajući nova tržišta, kao što je Daleki Istok. Ovaj događaj u Komiži, kao i druga slična sportska događanja, kao što su ronilački turizam, golf turizam i druge vezane za sport i rekreaciju, potičemo kroz županijski projekt „Pomorska baština“ – kazao je Čogelja.

Posjet gradu Visu

Danas se u gradu Visu župan Boban susreo s rektorom splitskog Sveučilišta dr. Draganom Ljutićem i prorektorima, s kojima je razgovarao o daljnjim koracima u pravcu decentralizacije Sveučilišta. U dogovoru s gradonačelnikom Visa Ivom Radicom, planira se otvaranje „Hrvatskog Centra za akademske izazove“ u prostorima bivše pučke škole Vis.

Nakon toga župan je sa suradnicima posjetio ispostavu županijskoga Doma za starije i nemoćne u Visu, gdje ih je dočekao ravnatelj Nediljko Šimunović. On je županu kazao kako je nedavno imao veliku štetu u prizemlju Doma, na cijevima za odvodnju. Župan Boban je na licu mjesta, nakon uvida u štetu, donio odluku o izdvajanju iz tekuće pričuve 150 tisuća kuna, ako bude potrebno i više, za sanaciju vodoopskrbnog i kanalizacijskog cjevovoda, ovoga inače prelijepog objekta.

hr Thu Jul 18 2019 15:56:33 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d30763d29111cf7128b458b/80
Foto: HRZ/M. Karačić

Tri Airtractora preusmjerena na novi požar kod Drniša

Letačke protupožarne posade nastavit će daljnja djelovanja i raspoređivati snage sukladno prioritetima i stanju na požarištima

Tri protupožarna aviona Airtractor AT-802 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH koja su sudjelovala u gašenju požara na području Biočić-Paklari kod Drniša u Šibensko-kninskoj županiji, preusmjerena su na novo požarište Mirlović Polje-Ružić, također u blizini Drniša.

Letačke protupožarne posade nastavit će daljnja djelovanja i raspoređivati snage sukladno prioritetima i stanju na požarištima.

Ovo je deseti požar od početka ovogodišnje  protupožarne sezone (17. lipnja) na kojem su angažirane zračne protupožarne snage (šest u Šibensko-kninskoj te po jedan u Splitsko-dalmatinskoj, Zadarskoj, Ličko-senjskoj i Primorsko-goranskoj županiji).

Ranije objavljeno:

Tri protupožarna aviona Airtractor AT-802 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH upućena su u akciju gašenja požara na području Biočić-Paklari kod Drniša u Šibensko-kninskoj županiji. Požar je izbio na nepristupačnom području, a gori trava i nisko raslinje.

Od početka ovogodišnje Protupožarne sezone (17. lipnja) zaključno s 18. srpnja 2019. zračne protupožarne snage bile su angažirane u gašenju osam požara (četiri u Šibensko-kninskoj te po jednog u Splitsko-dalmatinskoj, Zadarskoj, Ličko-senjskoj i Primorsko-goranskoj županiji).

Uz gašenje požara, provedeno je i osam protupožarnih izviđanja s avionima Airtractor AT-802, a sveukupno su zračne PP snage ostvarile oko 50 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 1600 tona vode.

U izviđanju područja procijenjenih kao visokorizična za izbijanje požara, tim besposadnih zrakoplovnih sustava "Orbiter 3B" bio je angažiran 11 puta.


hr Thu Jul 18 2019 15:39:14 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .