Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5e200ca729111c20028b457b/80

Načelnik Dugopolja demantirao HSP: "Njihov vijećnik je sagradio bespravni objekt u blizini ovog istog dalekovoda"

"Općina Dugopolje nije je srljala sa izborom lokacije za izgradnju dječijeg vrtića i nije zanemarila uzeti u obzir sve faktore, uključujući i spomenuti dalekovod."
HSP Dugopolje jučer se oglasio priopćenjem kojim upozorava na lokaciju gradnje dječjeg vrtića u Dugopolju, što drže bezumnim činom budući je lokalna vlast započela izgradnju u neposrednoj zoni ispod i uz dalekovod.

Na njihove tvrdnje reagirao je načelnik Dugopolja, Perica Bosančić.

U nastavku donosimo njegovo priopćenje, u cijelosti i autentično: 

- HSP općine Dugopolje istupio je u javnost sa člankom u kojem se konstatira, citiram, “Ili vrtić ili dalekovod, nešto se mora izmjestiti!”. Uistinu je nevjerojatno do kojih su granica neki ljudi spremni ići radi vlastite samopromocije - šireći laži i dezinformacije, bezrazložno uzbunjujući i obmanjujući javnost te ponižavajući struku i 200 godina znanstvenih istraživanja.

Općina Dugopolje nije je srljala sa izborom lokacije za izgradnju dječijeg vrtića i nije zanemarila uzeti u obzir sve faktore, uključujući i spomenuti dalekovod. U ožujku 2019. ( 6 mjeseci prije građevinske dozvole) izrađena su dva elaborata s kojima se obradio mogući utjecaj dalekovoda na projekt vrtića. Prvi elaborat ( Elaborat br. 0181/3-19 ) izradio je Fakultet elektrotehnike i računarstva iz Zagreba – ovlašten od Ministarstva zdravlja za obavljanje stručnih poslova zaštite od elektromagnetskih polja.

Drugi elaborat izradio je Dalekovod projekt ( Projekt broj RP2423) iz Zagreba s kojim je obrađena potpuna međuovisnost zgrade i dalekovoda. Oba elaborata dokazala su da su svi pokazatelji daleko ispod onih dopuštenih Pravilnikom o zaštiti od elektromagnetskih polja. Oba elaborata su predana i vijećnicima HSP Dugopolja nakon što su prije više mjeseci izrazili svoju zabrinutost, te su dobro upoznati sa pravorijekom struke. Stoga konstatiram da svjesno i namjerno lažu javnost.

Ovaj članak nebi bio potpun kad se nebi dotakao još apsurdnijih dijelova ove cijele priče. Naime, Ivica Radošević – vijećnik HSP-a, je izgradio svoj bespravni objekt u neposrednoj blizini ovog istog dalekovoda, a isti objekt je prema vlastitim riječima namjenio za starački dom (!!!)

Također dio populacije na koji se odnose vijednosti Pravilnika za područja sa povećanom osjetljivosti.
  

Druga dva vijećnika HSP-a Dugopolje su kupili stanove također u neposrednoj blizini ovog dalekovoda i tu sa obiteljima žive već 10 godina.

Pametnome dosta. Uistinu, neće me iznenaditi da vijećnik Radošević uskoro pokrene lov na vještice uzbunjujući javnost sa novom babarogom. Već je iskazao zabrinutost oko uvođenja, njegovim riječima, „P.G. mreže“. Da prevedem, radi se od 5G mreži. No što očekivati od nekoga tko nije u stanju niti točno izgovoriti naziv tehnologije, a kamo li išta shvatiti. - stoji u priopćenju, 

hr Thu Jan 16 2020 08:05:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ef1fe3fdaf72d890d8b45d6/80
Foto: DalmacijaNews

Beroš: Testovi na koronavirus 50 posto jeftiniji

Ministar zdravstva Vili Beroš u ponedjeljak je rekao da se već sredinom ovog ili početkom sljedećeg tjedna mogu očekivati 50 posto jeftiniji testovi na koronavirus, koji sada privatno stoje 1500 kuna.

- Nadam se da će biti i do 50 posto jeftiniji, ali je pitanje koliko će biti dijagnostički vjerodostojni. Zato je naš zadatak naći ono što je najbolje na tržištu", izjavio je Beroš u RTL-u Danas osvrćući se na cijenu testiranja na koronavirus.

Objasnio je da su PCR testovi koje se koristi u zdravstvenim ustanovama iznimne kvalitete i kakvoće,  što opravdava njihovu cijenu, no na tržištu se razvijaju brojni drugi testovi koji dolaze u obzir.

Beroš je kometirao i preliminarne rezultate serološkog testiranja koji su pokazali da je oko 2,4  posto ispitanika bilo u kontaktu s koronavirusom.

- To je podatak koji je sukladan sličnim istraživanjima u svijetu. Ono što je meni bilo relevantnije jest da je 37 posto tih ispitanika, koji su bili u kontaktu s virusom, bilo bez ikakvih simptoma. Njih 67 posto imalo je određene simptome koje možda nisu ni pripisali koronavirus infekciji. To je jedna zanimljivost", rekao je Beroš.

Napominje da će trebati napraviti još puno istraživanja da bi se obuhvatila šira populacija i doznalo više o imunitetu koji se stvara nakon kontakta s koronavirusom.

- Ono što mene najviše zanima jest hoće li ta imunost biti privremena ili trajna.  Ukoliko bi ona bila trajna, to bi bio veliki korak u našim spoznajama. Međutim,  daleko smo od tog promišljanja", upozorio je ministar.

S obzirom na nove epidemiološke mjere, pozvao je sve kojima je to preporučeno, da nose masku.

Osobe koje imaju kronične respiratorne tegobe trebali bi od svog obiteljskog liječnika dobiti potvrdu da ne moraju nositi masku.

hr Mon Jul 13 2020 21:00:43 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f034012daf72dc72a8b459e/80
Foto: DalmacijaNews

Ništa od spajanja Ministarstva branitelja s MORH-om: Medved i Grlić Radman ostaju ministri

U četvrtak bi trebao biti poznat konačan broj ministarstava, kao i broj i imena ministara i ministrica

Predsjednik HDZ-a i novi-stari premijer Andrej Plenković kazao je da ćemo do četvrtka ćemo imati cijelu arhitekturu nove Vlade, i ministre i ministrice. Vlada će biti nešto manja, ali funkcionalna, a neki dosadašnji ministri će otići u Sabor dok će neki biti novi, a neki ostati, piše vijesti.hr

- Pričekat ćemo proglašenje službenih rezultata nakon ponovljenih izbora u Raši i ja vjerujem u dogovoru s predsjednikom Republike dogovoriti sredinom idućeg tjedna termin za sazivanje Sabora", rekao je Plenković nakon Predsjedništva.

Jedan od potpredsjednika Vlade bit će SDSS-ov Boris Milošević dok će Tomo Medved ostati ministar branitelja i potpredsjednik Vlade, a Gordan Grlić Radman ostat će ministar vanjskih i europskih poslova.

Plenković je potvrdio da se Ministarstvo branitelja neće spajati s Ministarstvom obrane, no nije potvrdio hoće li dosadašnji ministar gospodarstva Darko Horvat biti ministar obrane. Mnogima se taj potez čini čudnim, no u politici nije ništa nemoguće.

Kazao je i da će Željko Reiner i Ante Sanader ostati potpredsjednici Sabora, dok će Branko Bačić i dalje biti predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a.

hr Mon Jul 13 2020 20:16:47 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f0c9780daf72d80338b4593/80

Županijska udruga slijepih dodijelila pomagala djeci i mladima

Ova pomagala članovi udruge samostalno ne mogu kupiti pa su donatori prijeko potrebni.
U ponedjeljak je u prostorima Županijske udruge slijepih Split upriličena dodjela pomagala djeci i mladima kupljena sredstvima doniranima od strane američkog Hrvata Tonća Baće Martinića.

Martinić, inače rođak predsjednika udruge Ivana Tokića, čuvši kako udruga želi opremiti svoje najmlađe članove u skladu s njihovim potrebama, odlučio je uplatiti iznos od 6500$ te su navedena sredstva iskorištena za kupnju pet elektronskih ručnih povećala, jednog pametnog telefona, jednog iPad pro 11 kojeg je dobila paraolimpijka Lucija Brešković. 

Također je uplaćen i tečaj za turističkog vodiča kojeg će pohađati jedna članica udruge koja je iskazala želju za takvim obrazovanjem. Ova pomagala članovi udruge samostalno ne mogu kupiti pa su donatori prijeko potrebni.

Ovim putem udruga se zahvaljuje Tonću Baći Martiniću i svim donatorima koji na bilo koji način potpomažu rad udruge.


hr Mon Jul 13 2020 19:19:26 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f0c8f37daf72d89328b467c/80
Foto: HDZ/Facebook

Jandrokovićev nasljednik: HDZ odabrao novog glavnog tajnika

Jandroković ostaje predsjednik Hrvatskog sabora, a Plenković mu se zahvalio na odličnoj suradnji

Predsjedništvo i Nacionalno vijeće HDZ-a izabralo je u ponedjeljak za novog glavnog tajnika HDZ-a Krunoslava Katičića, umjesto Gordana Jandrokovića, koji prema ranijem dogovoru unutar stranke, ostaje predsjednik Hrvatskog sabora.

- Na zajedničkoj sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, u zagrebačkom Hotelu Westin, još jednom je jednodušno pružena potpora smjeru naše stranke i naše Vlade RH pod vodstvom Andreja Plenkovića, i formiranju nove parlamentarne većine. Za novog glavnog tajnika HDZ-a izabran je Krunoslav Katičić - umjesto Gordana Jandrokovića koji, prema ranijem dogovoru unutar stranke, ostaje predsjednik Sabor, prvi koji će u suvremenoj Hrvatskoj biti na toj dužnosti i u drugom mandatu", naveo je HDZ na svom službenom facebook profilu. 

Predsjednik HDZ-a Plenković zahvalio je Jandrokoviću na odličnoj suradnji i četiri uspješne godine, koje su, istaknuo je Plenković, "započele i završile našom pobjedom na parlamentarnim izborima!.hr Mon Jul 13 2020 18:44:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .