Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5eff1a29daf72d77228b45b3/80

Stigle dječje sjedalice: Od sada u Splitu na javnim biciklama odrasli mogu sigurno voziti i djecu

Upravo na javne bicikle u Splitu, gdje se već mjesecima obaraju rekordi u njihovom korištenju, u suradnji s Nextbikeom postavljeno je prvih deset dječjih sjedalica u Hrvatskoj.

Kako je nedavno i najavljeno, deset dječjih sjedalica postavljeno je i od sada dostupno u sklopu sustava javnih bicikli u Splitu. Prve su to dječje sjedalice postavljene na javnim biciklama u Hrvatskoj, a s ciljem da se omogući roditeljima da uživaju u sigurnoj vožnji sa svojim mališanima. Korištenje sjedalica ne naplaćuje se dodatno.

Dječje sjedalice imaju sva odobrenja i dizajnirana su za prijevoz djece od 9 do 72 mjeseca, a težine od 9 do najviše 22 kg. Na svakoj dječjoj sjedalici bit će postavljen brzi vodič za početak korištenja, a upute će biti dostupne i na web stranici Split parkinga. Sustav je vrlo jednostavan i intuitivan, a unutar aplikacije kod najma bicikle moguće je odabrati onu s dječjom sjedalicom.

 Sve korisnike koji će koristiti dječje sjedalice moli se da obrate pozornost i prate upute za korištenje:

1.       Prije vožnje potrebno je provjeriti da su sigurnosni pojasevi ispravno pričvršćeni.

2.       Korištenje kaciga za djecu je obavezno.

3.       Nemojte se udaljavati od bicikla dok je dijete u sjedalici.

4.       Budite oprezni prilikom sjedanja na bicikl i silaženja s istog.                

5.       Vožnju prilagodite uvjetima u prometu i terenu.

 

- Najvažnije je pažljivo zategnuti sigurnosne pojaseve u dječjoj sjedalici i ne ostavljati dijete bez nadzora u nijednom trenutku te djeci obavezno osigurati kacige prilikom vožnje u sjedalicama. Sigurnost nam je na prvom mjestu, istaknuo je Ante Gustin, direktor Nexbikea.

Iz Split parkinga poručili su kako su iznimno zadovoljni jer su započeli ovaj projekt s Nextbikeom i u kratkom roku osigurali početni broj dječjih sjedalica i udovoljili upitima od strane korisnika. Ako se pokaže potreba, s novim biciklama koje su planirane nabavljat će se i dodatan broj sjedalica.

- Ovakve dječje sjedalice već se koriste u brojnim europskim gradovima i drago mi je da upravo u Splitu roditelji imaju mogućnost prvi u Hrvatskoj uživati u sigurnoj vožnji sa svojom djecom i na javnim biciklama. Sigurnost naših najmlađih svima nam treba biti na prvom mjestu zato pozivam sve odrasle i roditelje na odgovorno ponašanje i pridržavanje uputa za korištenje kako bi mogli bezbrižno uživati u vožnji, kazao je Marko Bartulić, direktor Split parkinga.

Korištenje bicikli opremljenih s dječjim sjedalicama jednako je kao i za obične bicikle. Prilikom planiranja vožnje bez djeteta, korisnici se mole da odaberu običan bicikl kako bi roditeljima s djecom na raspolaganju bile bicikle s dječjim sjedalicama.  

 

hr Fri Jul 03 2020 13:44:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f005be9daf72d21228b4689/80
Foto: Pixabay

Na dubrovačkom području nema novih slučajeva zaraze

U Dubrovačko-neretva­nskoj županiji u pos­ljednja 24 sata nije zabilježen niti jedan novi slučaj zaraze COVID­-19 infekcijom, priopćio je županijski Stožer Civilne zaštite.

S današnjim danom, kako navodi, izliječena je jedna starija muška osoba s boravištem u BiH.

Od početka pandemije analizirana su ukupno 6923 uzorka.

U Općoj bolnici Dubrovnik je hospitalizirana jedna osoba pozitivna na COVID­-19. U samoizolaciji je ukupno 256 osoba, a u posljednja 24 sata nije zabilježeno niti jedno kršenje mjere. Od početka pandemije zabilježeno je ukupno 49 kršenja mjere samoizolacije.


Stožer Civilne zaštite i dalje poziva građane da se drže svih propisanih mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

hr Tue Aug 11 2020 14:25:53 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ede66a26f2ab8275d8b4599/80
Foto: D.N.

91 novi slučaj u protekla 24 sata, u bolnicama ukupno 115 osoba

U protekla 24 sata zabilježen je 91 novi slučaj pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas 618.
Među njima je 115 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 5 pacijenata. U protekla 24 sata testirano je 1.309 osoba. 
Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas je ukupno zabilježeno 5.740 osoba zaraženih novim koronavirusom, od čega 91 u protekla 24 sata.
 
4.962 osoba se oporavilo, a dosad je preminulo stotinu i šezdeset osoba.
 
Do danas je ukupno testirano 130.688 osoba, od toga 1.309 u protekla 24 sata.
hr Tue Aug 11 2020 14:11:54 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f282da6daf72dae518b45af/80
Foto: Pixabay

U Šibensko-kninskoj županiji šestero novooboljelih

U Šibensko-kninskoj županiji zabilježeno je šest novih slučajeva zaraze koronavirusom. Trenutno je 39 aktivnih slučajeva oboljenja, a svi novozaraženi su mlađe osobe, izvijestio je u utorak Stožer civilne zaštite te županije.

Među šestero novozaraženih su dvije mlađe ženske osobe, s prebivalištem na području Grada Vodica koje su kontakti ranije oboljelih.

Među njima su i dvije mlađe muške osobe s područja Šibenika, čija je epidemiološka obrada u tijeku.

Također, zaražena je jedna mlađa muška osoba koja trenutno boravi na području Vodica, s prebivalištem u Osijeku, čija je epidemiološka obrada u tijeku te mlađa muška osoba koja je boravila na području Rogoznice, s prebivalištem u Zagrebu, a koja je odmah po saznanju pozitivnog nalaza otputovala na adresu stalnog boravka.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 57 osoba. Od reaktivacije epidemije u lipnju, ukupno 73 osobe oboljele su od COVID-19 infekcije, a trenutno je 39 aktivnih slučajeva oboljenja.

hr Tue Aug 11 2020 13:26:01 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f3137e0daf72d2d648b45bf/80
Foto: Dalmacija News

Nova žarišta koronavirusa postali rođendan u Imotskom i noćni klub u Makarskoj

Moramo shvatiti da prijeti opasnost. Mi radimo koliko možemo, ali najveća je osobna odgovornost, rekla je Karin.
Nova su 24 slučaja koronavirusa u Splitsko-dalmatinskoj županiji, ali i još osam koji prebivališno ne pripadaju Splitsko-dalmatinskoj županiji, no ovdje su testirani.
- Radi se o mlađim osobama koji su kontakti mlađih osoba s našeg područja, a koji su bili u noćnim klubovima, rekla je medijima Željka Karin, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Split o ljudima koji su testirani, a koji nisu iz naše županije. 

- U Imotskoj krajini imamo 8 novooboljelih, a prije nekoliko dana imali smo 7 novih slučajeva. To je jedno upozorenje. Sve su to kontakti ranije pozitivnih osoba, a među ostalim imamo i rođendan na kojem su se pojavili slučajevi koronavirusa, govorila je na konferenciji Karin koja je posebno naglasila da se moraju paziti mladi koji donose virus svojim obiteljima

Korona žarište postao je i jedan noćni klub u Makarskoj.
- Pojavili su se slučajevi infekcije pa smo iz jednog od klubova testirali sve djelatnike. Bilo je pozitivnih, napravili smo samoizolaciju njih i kontakata te smo u dogovoru s vlasnikom zatvorili zatvoreni dio kluba, kazala je Karin. 

- Moramo shvatiti da prijeti opasnost. Mi radimo koliko možemo, ali najveća je osobna odgovornost. 'Plešemo' s koronavirusom, ali se moramo pridržavati mjera, dodala je Željka Karin.

Komentirala je i Sinjsku Alku koja je za nama.
- Alka je organizirana besprijekorno, onaj službeni dio. Mi ne znamo što se događalo prije i poslije. Vidjet ćemo sve za desetak dana, nadamo se da su ljudi bili odgovorni i da neće biti posljedica, zaključila je Karin.
hr Tue Aug 11 2020 12:51:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .