Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5a0e7dfcb9e03e3a008b45a8/80

Uključite se i vi: Toplim srcem i vedrim duhom za Juraj Bonači

Udruga Studenti za studente Split zajedno s COO Juraj Bonači poziva mlade Grada Splita na druženje i izradu božićnih ukrasa s korisnicima Centra.

- Božić je vrijeme darivanja, a mi smo odlučili svoje slobodno vrijeme iskoristiti za druženje s korisnicima i zajedničku izradu božićnih ukrasa koje su osmislili kreativni voditelji radionica Centra Juraj Bonači. Radionice će biti ispunjene vedrim duhom, toplim srcem i osmijesima korisnika i volontera, kažu iz Udruge.

Volonterska akcija izrade božićnih ukrasa i druženje s veselim društvom započet će u ponedjeljak, 20. studenog 2017. i trajat će do srijede 29. studenog 2017., na sljedećim lokacijama:

• Skupina radnog osposobljavanja (Bruna Bušića 30) – od 9:00 do 12:00 sati
• Kreativne radionice Dnevnog centra Firule (Put iza Nove bolnice 14) – od 9:00 do 14:00 sati

Božićna prodajna izložba izrađenih ukrasa održat će se u City Center One od 14. - 17. prosinca 2017. gdje će svi posjetitelji imati priliku vidjeti kreativnost na djelu maštovitih korisnika Centra i mladih volontera.

Prijave za volontiranje i izradu ukrasa za COO Juraj Bonači ispunite na sljedećem linku:

https://goo.gl/forms/rzHcbashiLCHffSH2

Kroz volontersku akciju „Toplim srcem i vedrim duhom za COO Juraj Bonači“ želi se potaknuti mlade da svoje ideje i nesebičnu ljubav podare Centru Juraj Bonači.

Ideja volonterske akcije nastala je u sklopu projekta „Dalmatinski val aktivizma“ kojeg provodi Klub mladih Split u partnerstvu s dalmatinskim udrugama mladih: S4S – Udrugom Studenti za studente Split, udrugom mladih iz Šibenika - Mladi u EU, Num Fabrika Ideja iz Vela Luke te Trokutom mladih Kaštela. Zajednički cilj udruga je osnaživanje i motiviranje mladih iz svojih lokalnih zajednica na volontiranje, preuzimanje i prakticiranje uloge aktivnih građana iniciranjem i provedbom volonterskih akcija u svom gradu ili općini.

Za dodatne informacije možete poslati email na udruga.s4s.split@gmail.com ili nam javiti na broj mobitela 091 173 97 56.

Facebook komentari

hr Fri Nov 17 2017 07:29:20 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a353084b9e03e70268b466c/80

Kolači vam ne uspijevaju? Sedam je mogućih razloga za to!

Problem koji brojne početnike u kuhinji dovodi do odustajanja u pripremi kolača je njihov loš ishod. Naime često se događa da iako recept pratite u cijelosti od koraka do koraka nakon pečenja rezultat nije zadovoljavajući nego dapače potpuna katastrofa. Otkrivamo najčešće greške zbog kojih vam vaši kolači ne uspijevaju
1. Umjesto praška za pecivo koristite sodu bikarbonu i obrnuto 
Prašak za pecivo je napravljen od sode bikarbone, no njihova struktura i tekstura je posve različita kao i učinak koji imaju u pojedinim receptima. Soda bikarbona samo reagira i proizvodi ugljični dioksid kada je pomiješana s kiselim sastojcima poput čokolade, jogurta, kiselog mlijeka ili octa. Prašak za pecivo pak proizvodi ugljični dioksid kada se pomiješa s vodom, piše zadovoljna.hr.

2. Izbjegavanje prosijavanja suhih sastojaka
U brojnim receptima naznačeno je kako suhe sastojke treba prosijati prije dodavanja u smjesu, no brojni ga preskaču. Ovaj korak je važan jer prosijavanjem brašna uklanjamo moguće grudice u tijestu, dok prosijavanje praška za pecivo osigurava da se na površini kolača ne stvaraju rupice.

3. Otvarate vrata pećnice za vrijemepečenja
Otvaranjem vrata pećnice dolazi do puštanja topline vani koja uzrokuje propast kolača. To se događa jer smjesa u sredini ostaje svježa i potrebno joj je točno naznačeno vrijeme da se cijela pretvori u željenu teksturu, puštanjem topline dolazi do ispuhavanja toplog zraka iz smjese i ona pada. Ovo pravilo se posebno odnosi na kolače i biskvite bez brašna.

4. Predugo miješate tijesto 
U posljednje vrijeme sve više se koriste automatizirane miješalice čijim pak opcijama treba ovladati prije negoli se upustite u njihovo korištenje. Naime presnažno promiješano tijesto stvorit će mjehuriće zraka koji će nakon pečenja samo splasnuti. Pravilo je da šećer i maslac trpe snažno miksanje dok druge sastojke valja umiješati ručno.

5. Zaboravljate protresti kalup s tijestom 
Posebno naznačeno u gotovo svakom receptu je savjet da tijesto nakon što ga izlijete u kalup protresete, brojni ovo izbjegavaju, a za posljedicu dobiju površinu kolača koja je kvrgava. Ovaj savjet je vrijedan jer treskanjem tijesta, posebno onog koje je debelo i ljepljivo, istjerujete mjehuriće zraka što spriječava da kolač splasne i ostane s rupom u sredini.

6. Bjelanjke naglo dodajete u smjesu miksanjem
Greška koju brojni rade u nastojanju da što prije završe s pripremom kolača je naglo dodavanje istučenih bjelanjaka u smjesu. Naime na ovaj način bjelanjci postaju vodenasti, gube pjenastu strukturu zbog čega tijesto nakon pečenja u sredini ostaje vlažno i svježe. Bjelanjke treba u smjesu dodavati žlicom malo po malo na samom početku i potom nježno umiješati ostatak.

7. Predugo ostavljate žutanjke i šećer bez miješanja
Brojni recepti posebice za torte započinju prvim korakom miksanja žutanjaka sa šećerom, no posve lagan pothvat već u startu može prouzrokovati lošu teksturu biskvita. Naime šećer se veže na žutanjke i stvaraju se kristali koje je teško izmiksati i pretvoriti u glatku teksturu, osim toga svi naredni sastojci teško se vežu u homogenu smjesu.

Facebook komentari

hr Sat Dec 16 2017 15:45:36 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a352e20b9e03ede278b45f5/80

Winnie the Pooh slavi 90. rođendan u londonskom muzeju V&A

"Winnie the Pooh: istraživanje klasika" ime je nove izložbe u londonskom Victoria and Albert (V&A) muzeju posvećene jednom od najdražih dječjih likova, medvjediću Winnieju.

S više od 230 izložaka, orginialnih rukopisa i interaktivnih elemenata, izložba vodi posjetitelje na put u magični svijet dječaka Christophera Robina, glavnog lika serije knjiga i autorovog sina.

Cilj je izložbe, koja će biti otvorena do travnja 2018., baciti novo svjetlo na petogodišnju umjetničku suradnju između Christopherovog oca A.A. Milnea (1882-1956.) koji je stvorio priče o "Winnie-the-Poohu" i ilustratora E.H. Sheparda (1879-1976.).

"Postoji malo kreativnih odnosa koji su uspjeli do te mjere zabljesnuti bezbrojne generacije čitatelja, poput ovog odnosa dječjeg pisca i ilustratora", kaže V&A o Milneu i Shepardu.

Među najvrednijim dijelovima izložbe su Milneov originalni rukopis priče "House at Pooh Corner", brojni Shepardovi crteži u olovci te plišane igračke Pooha i ostalih.

Ističe se i rukom oslikan keramički servis za čaj darovan princezi Elizabeti, današnjoj britanskoj kraljici, 1928.


Facebook komentari

hr Sat Dec 16 2017 15:45:08 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a352b8eb9e03e8a298b458d/80

Kako podmiriti troškove maturalnog plesa: Maturanti iz Jelse imaju genijalnu ideju

Maturalni ples poseban je način obilježavanja kraja jednog velikog životnog razdoblja pa nije čudo da četvrtaši o njegovoj organizaciji razmišljaju gotovo čitavu školsku godinu. Ovaj važan događaj iziskuje i značajna financijska sredstva, a s obzirom na trenutne ekonomske prilike, za roditelje to zna biti poveći trošak. No, maturanti iz Jelse dosjetili su se načina to kako im to olakšati – organiziraju svoj Advent.

Maturanti Srednje škole Hvar područna jedinica Jelsa organiziraju u subotu događaj kojega su nazvali ‘Advent s maturantima’. Sve počinje u 17 sati, a prodavat će na pjaci kobasice, kuhano vino te održati bogatu tombolu, piše srednja.hr.

- Došli smo na ideju da napravimo nekakav događaj s ciljem zarade za maturalni ples te također da obogatimo božićnu ponudu turističke zajednice Jelsa. Organiziramo ga mi maturanti i sami smo došli na ideju, a kako živimo u malom mjestu shvatili smo da je upravo Božić idealan blagdan za ovakav ‘pokret’, kaže maturant Antonio Buj, jedan od organizatora.

Dodaje, program maturalnog plesa uvijek je sličan i troškovi su podosta veliki: od benda, večere, fotografa pa do same dekoracije prostora u kojemu će se sve i odvijati.

– Napravio sam događaj i na Facebooku jer smatram da je ta mreža dovoljan medij za oglašavanje. Također smo napravili i plakate za populaciju koja nije na Facebooku. Reakcije su vrlo pozitivne te se nadamo da će se odazvati mnogo ljudi i pomoći nam u sakupljanju sredstava za maturalni ples, rekao je Antonio.

Poduzetni duh ovih maturanata iz Jelse svakako valja pohvaliti, jer ovo nije jedina akcija čiji su organizator.

– Inače volimo se angažirati oko mnogo stvari te smo nedavno proveli akciju sakupljanja hrane i higijenskih potrepština za centar za beskućnike – udrugu Most iz Splita, kaže za kraj Antonio.

Facebook komentari

hr Sat Dec 16 2017 15:25:02 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a351615b9e03eab278b4611/80

Božićno drvce od izronjenog otpada kao simbol problema morskog otpada

“Čisti Božić i Bistra Nova Godina 2017” u organizaciji Udruge podvodnih aktivnosti Rostrum

UPA Rostrum je i ove godine, već tradicionalno, 16. prosinca organizirao veliku božićnu akciju čišćenja podmorja “Čisti Božić i Bistra Nova Godina”. Na akciji je sudjelovalo oko 100 ronioca iz cijele Hrvatske, a sveukupno je bilo uključeno preko 140 volontera.

“Božićnu akciju čišćenja podmorja smo odlučili provesti na omiljenom splitskom kupalištu Jadran na Zvončacu jer je upravo ova lokacija svojevrsni poligon za obuku naših mladih ronilačkih snaga. Tijekom zarona koje obavljamo unutar obuka redovito se suočavamo s iznenađenjima slučajnih kupača i prolaznika zbog činjenice koliko smeća se nalazi pod morem, ali i nad vrstom predmeta koje izronimo tim prigodama.

Ovom akcijom smo htjeli napraviti nešto drugačije, baš u ovo predbožićno vrijeme kada fokus i interes javnosti sigurno nisu na akcijama čišćenja, kao što je slučaj u sezoni. Nama zima ne čini razliku jer mi ronimo i sudjelujemo u akcijama tijekom čitave godine, pa tako i u ovom zimskom period. Akciju smo završili izradom božićnog drvca od izronjenog otpada koji je simbol problema morskog otpada na najfrekventnijim kupalištama, ali i svojevrsno upozorenje kako se nemarno ponašanje prema moru tijekom sezone zadržava dugo pod morem, pa čak i u vrijeme Božića, kada o moru i kupanju najčešće ne razmišljamo. Nadamo se kako će božićno drvce s vremenom postajati manje, no trenutno postaje sve veće, toliko da smo razmišljali prijaviti našu božićnu strukturu u Guinnessovu knjigu rekorda.

Čast nam je što se našem pozivu odazvalo preko 100 ronioca iz čitave Hrvatske, ali i šire, te sveukupno preko 140 volontera. Iz Mostara nam je stigao ERK Leut, iz Sarajeva KPA Explorer. Pridružili su nam se ronioci od sjevera do juga Hrvatske – članovi KPA Marsonia iz Slavonskog Broda, KPA Vodomar iz Duge Rese, KPA Karlovac, RK AdriatiCro iz Zagreba, RK Sveti Roko iz Bibinja, DPS Zagreba te CPI Navalis Pag. Tu su i lokalni klubovi koji su nam se pridružili u akciji - KŠR Nebojšija, RK Giričić, REK Solin i Podstrana, Udruga veterana 4. gardijske brigade te HVIDRA", pojasnili su organizatori, članovi UPA Rostruma.

Udruga podvodnih aktivnosti Rostrum okupila je 2016. godine iskusne ronioce i istinske ljubitelje mora te od tada iza sebe ima veliki niz akcija čišćenja podmorja. Kroz tekuću 2017.godinu, UPA Rostrum je sudjelovao na oko dvadesetak akcija čišćenja, dok se u njihovoj organizaciji svakako ističe eko akcija na otoku Prviću te na splitskoj Matejuški akcija pod nazivom « Ronimo za Jadran ».

Facebook komentari

hr Sat Dec 16 2017 13:48:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .