Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5ec8d97f6f2ab892398b45ba/80
Foto: HRT

Đikić: "Do proljeća bismo mogli doći do veće ili potpune kontrole širenja virusa, pozivam Vladu na konkretnije mjere"

Broj novooboljelih od koronavirusa je sve veći. U Hrvatskoj je jučer zabilježen crni rekord - 2890 novih slučajeva zaraze, a i danas su brojke velike - 2399 i 35 umrlih

- Pozivam Vladu na konkretnije i odlučnije mjere u borbi protiv koronavirusa jer, prema mojim izračunima i predviđanjima, do kraja mjeseca mogli bismo imati 1500 umrlih od ovoga virusa. - izjavio je jutros u razgovoru za Radio Sljeme znanstvenik Ivan Đikić.  

Velik dio odgovornosti leži i na nama, zaključio je.

- Pozitivno i optimistično jest da, ako se budemo ponašali u skladu s mjerama održavanja distance i nošenja maski i ako se pridržavamo preventivnih mjera, do proljeća ćemo preko cjepiva doći do veće ili kompletne kontrole širenja ovog virusa te ćemo se sljedeće godine vraćati u normalan život, najvjerojatnije do kraja 2021. U 2022. ući ćemo sa snažnijim, optimističnijim i hrabrijim pristupom. - rekao je.

Komentirao je svojevrsnu raspravu koja se vodi između njega i Krunoslava Capaka. Đikić, podsjetimo, tvrdi da ćemo do kraja studenog imati gotovo 1500 preminulih od koronavirusa. Capaku je poslao i pismo.

- Prije svega to nije rasprava između dvije osobe. Ja sam napisao jedno ozbiljno pismo upozorenja onima koji odlučuju. Reagirao sam samo na izjavu kolege Capaka koji je rekao kako su brojke koje sam izračunao na temelju svih podataka koje imam trenutačno pretjerane. Ja sam ga samo zamolio da i on objavi službene podatke stožera i Vlade, kakve su predikcije - ako imamo ovakve mjere, što će se dogoditi s brojem hospitaliziranih i brojem umrlih do kraja studenog u Hrvatskoj? To je jako važno jer nam ti brojevi značajno rastu. To je jako alarmantno i vjerujem da je ono što sam računao bilo vrlo konzervativno. Napravio sam (procjenu, op.a.) da će u prosjeku biti 32 umrla u Hrvatskoj u studenom. Ti brojevi mogu rasti još više. - komentirao je.

Komentirao je i izjavu da je Hrvatska preuzela svojevrsnu palicu od Švedske u pristupu borbi protiv koronavirusa. Na pitanje misli li da je način na koji se Hrvatska bori trenutno dobar i, ako su brojevi koje on trenutno predviđa točni - kako bi se trebala boriti, je li lockdown rješenje, odgovara:

- Mi smo u proljeće po statistici bili među najboljim zemljama, imali smo vrlo mali broj i oboljelih i umrlih. Točno znamo što smo radili, imali smo pravilne mjere u pravo vrijeme. Tijekom ljeta došlo je do političke odluke i mi se nismo pripremili za jesen. Sada lutamo u mjerama i dosta loše komuniciramo, rekao je dodavši da javnost ne zna hoće li biti policijski sat, kompletni lockdown, hoće li hrvatsko gospodarstvo stradati.

- To su sve političke izjave. Ono što ja kao znanstvenik pratim su jedino brojevi. Brojevi koji trenutno ukazuju da smo s mjerama momentalno daleko iza širenja ovog virusa. - zaključio je.

Virus se širi brzo, a naša kapaciteti testiranja nisu dovoljni, istaknuo je. 

- Zato su nam i podaci o novozaraženima stalno oko dvije, tri tisuće. Ne možete imati porast radi toga što nemate dovoljno kapaciteta. - pojasnio je.

Rekao je i da se moramo ugledati na zemlje koje su uspješnije u borbi protiv koronavirusa.

- U Hrvatskoj u jesen imamo 530 posto ili 5,3 puta veći broj umrlih nego u isto vrijeme u proljeće. To je za svaku ozbiljnu vladu izraziti alarm, rekao je dodavši da ćemo se protiv toga boriti uvodeći pravilne mjere - ne prestroge, ali one koje će učinkovito djelovati. Rekao je da valja najprije sve izračunati ekonomski, za što Vlada ima i sredstva i mogućnosti. - smatra, prenosi HRT.
hr Sat Nov 07 2020 11:10:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e79e54329111c12a98b4588/80
Foto: Pixabay

U Šibensko-kninskoj županiji 107 novih slučajeva, četiri osobe na respiratoru

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije su 743 osobe.
U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije zabilježeno je 107 novih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije. 

Trenutno je 328 aktivnih slučajeva oboljenja. U šibenskoj bolnici liječi se 30 pacijenata, od kojih je četiri na respiratoru. 

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije su 743 osobe. 

U protekla 24 sata uzorkovano je 320 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus.
hr Sat Nov 28 2020 14:36:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/533fbe32179942fc1d7303ae/80

Splitska policija utvrdila čak 30 kršenja strožih mjera: 'U nekoliko objekata bilo je više od dvadeset osoba!'

Ipak, tijekom postupanja nije bilo značajnih negativnih sigurnosnih događaja.
Pooštravanje mjera koje je krenulo u ponoć donijelo je i mnogo posla za splitsku policiju koja je sinoć bila u obilascima objekata. Napravljene su 242 provjere, a u njih trideset utvrđeno je kršenje radnog vremena, točnije objekti su radili van propisanog roka.

- U objektima je zatečeno nekoliko osoba, a u tek njih par bilo je više od dvadeset osoba o čemu ćemo izvijestiti lokalni Stožer - kazali su iz splitske policije.

Ipak, tijekom postupanja nije bilo značajnih negativnih sigurnosnih događaja.hr Sat Nov 28 2020 14:07:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f995ae66f52df1a288b4568/80
Foto: DalmacijaNews

U Splitsko-dalmatinskoj županiji ponovno više od petsto novozaraženih, testiran je rekordan broj uzoraka!

Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminula je jedna muška osoba stara 70 godina. Osoba je uz brojne komorbiditete bila pozitivna i na COVID infekciju.
Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 1309 obrađenih testova danas je 528 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 223, Hvara 5, Imotskog 9, Kaštela 51, Makarske 9, Omiša 38, Sinja 34, Solina 30, Starog Grada 6, Trilja 15, Trogira 11, Visa 1, Vrgorca 2, Vrlike 2, Bola 1, Baške Vode 1, Brela 1, Dicma 3, Dugog Rata 14, Dugopolja 3, Hrvaca 7, Jelse 5, Klisa 10, Lovreća 2, Marine 2, Milne 2, Muća 9, Nerežišća 2, Okruga 2, Otoka 4, Podgore 3, Podstrane 10, Postira 1, Prološca 1, Pučišća 1, Segeta 2, Šestanovca 2 i Šolte 1 osoba. 

Od ukupnog broja novooboljelih osoba 301 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 3017 osoba se nalazi u samoizolaciji.

Na bolničkom liječenju nalazi se 151 COVID pozitivna osoba u KBC-u Split dok se 19 osoba nalazi na respiratoru.

Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminula je jedna muška osoba stara 70 godina. Osoba je uz brojne komorbiditete bila pozitivna i na COVID infekciju. 

hr Sat Nov 28 2020 13:52:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5fc247de6f52df8f568b456a/80

Centar: 'Kriza je vrijeme za postaviti temelje za novi početak, pripremiti i pokrenuti strukturne reforme'

Danas je stranka Centar na virtualnoj presici govorila o neučinkovitosti ovakvog stožera te o potrebi da se u rješavanje ove krize krene jedinstveno i snažno.
Danas je stranka Centar na virtualnoj presici govorila o neučinkovitosti ovakvog stožera te o potrebi da se u rješavanje ove krize krene jedinstveno i snažno, poručila je Marijana Puljak na svom Facebooku.

"Hrvatsko je gospodarstvo i službeno u recesiji. Potonulo je u trećem kvartalu, u odnosu na isti kvartal prošle godine, za 10% što je drugi najveći pad od 1995. godine.

U odnosu na druge zemlje u EU ovo je najveći pad BDP-a. Na putu smo da i službeno postanemo najsiromašnije zemlja u EU i konačno i tu preskočimo Bugarsku, tj. spustimo se ispod nje. Hrvatska je u ovu krizu ušla kao najmanje spremna država EU, uništena dugogodišnjom korupcijom i klijentelizmom, i iz nje će se najdulje izvlačiti.

Najveći teret ove gospodarske krize snose poduzetnici prema kojima se Vlada odnosi kao prema neprijateljima umjesto partnerima. Dosadašnje mjere Nacionalnog stožera, koje su se mijenjale iz tjedna u tjedan, dovele su poduzetnike i ugostitelje do neodrživosti poslovanja. Mjere se donose stihijski bez analize podataka i jasno definiranih pravila i uvjeta po kojima bi određene mjere stupale na snagu. 

Trebalo bi imati na umu da se mjerama ne stvara jaz između javnog i privatnog sektora. Za nas tog jaza ne bi trebalo biti. Svi bismo trebali biti jedan, održivi sektor koji će podijeliti i zajedno iznijeti teret krize.

Potrebno je hitno smanjiti troškove poslovanja, smanjiti poreze i drastično smanjiti ili ukinuti parafiskalne namete. Vlada uporno odbija ukinuti članarine koje naplaćuju HGK, HOK i HTZ. Osim njih potrebno je ukinuti još stotine drugih fiskalnih i parafiskalnih nameta. Jedinice lokalne samouprave trebaju smanjiti prireze, spomeničku rentu, ukinuti porez na potrošnju, osloboditi poduzetnike i obrtnike od plaćanja najamnine u gradskim nekretninama, osloboditi ih od plaćanja najma javnih površina.

Sada kad su ugostiteljski objekti zatvoreni potrebno je osmisliti naknadu za neostvarene prihode u odnosu na prošlu godinu. Jedinice lokalne samouprave bi dio sredstava za pomoć poduzetnicima mogle osigurati na primjer smanjivanjem rashoda za zaposlene kako bi se teret ove krize ravnomjerno rasporedio.

Kriza je vrijeme za postaviti temelje za novi početak, pripremiti i pokrenuti strukturne reforme koje su nužne da bi naša država i njeno gospodarstvo moglo što prije izaći iz ove duboke krize. Bez snažnih i odlučnih poteza zaista ćemo zasjesti na dno kao uvjerljivo najsiromašnija zemlja EU", poručilli su iz Centra.
hr Sat Nov 28 2020 13:52:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .