Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5d92031e29111c3d9d8b456b/80

Obilježen Dan Splitsko-dalmatinske županije

Svečanom sjednicom Županijske skupštine, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu obilježen je Dan Splitsko-dalmatinske županije i blagdan njenog zaštitnika Sv. Jeronima.
Uz domaćine, predsjednika Županijske skupštine Petroslava Sapunara i župana Blaženka Bobana, svečanost su svojom nazočnošću uveličali brojni visoki gosti i uzvanici, među kojima i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, u svojstvu izaslanika predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, saborski zastupnik Ante Sanader, u svojstvu izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića te gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara, koji se nazočnima obratio u ulozi  izaslanika Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.

U slavljeničkom govoru domaćina istaknuta je 'dokazana opravdanost postajanja županija' koje su, prema riječima predsjednika Skupštine Sapunara danas u ulozi 'homogenizirajućeg faktora pripadajućih gradova i općina'. Nabrajajući brojne projekte i lidersku ulogu najveće hrvatske županije u pokretanju projekata iz svih sfera nadležnosti regionalne samouprave, župan Boban posebno je istaknuo ljudski faktor i neposredan kontakt s građanima kao ključ uspjeha Županije na čijem je čelu ali i Vlade predvođene premijerom Plenkovićem.

Ante Sanader, osobno je i u ime predsjednika Sabora pohvalio rad Župana, ali i svih zaposlenika Županije, naglasivši projekte poput Centra izvrsnosti i Tu je moj dom kao primjer ulaganja u mladost i znanje te ravnomjeran razvoj svih krajeva Županije.

Pozdravivši okupljene u ime Predsjednice Republike, Kolinde Grabar Kitarović, gradonačelnik Krstulović Opara podsjetio je kako je otvaranjem svog prvog izmještenog ureda upravo u prostorijama  Splitsko dalmatinske županije, Predsjednica dala snažnu poruka potpore ali i ukazivanja na značaj i važnost najveće hrvatske županije. Kao čelni čovjek središta Županije, gradonačelnik Krstulović Opara je podvukao ulogu Splita u razvoju cijele regije:

- Središte smo aglomeracije koja ojačava kroz projekte infrastrukturne rehabilitacije,  jačanje poduzetničke i javne infrastrukture. Taj je proces usmjeren na borbu za boljitak svih naših građana, za kvalitetniji život građana pritisnutih rastom turističke industrije, kazao je.

Ključ uspjeha i gradonačelnik vidi u suradnji svih sastavnica uprave:

- Suradnja i timski rad svih načelnika i gradonačelnika, moraju biti i  dalje živi i produktivni.  Kao pokretačka snaga Županije,  Split kao otvoren grad preuzima lidersku ulogu ali u zajedničkom upravljanju i istovremeno  pruža ruku suradnje i pomoći svim sastavnicama najljepše regije u domovini u smjeru gospodarskog rasta i razvoja te odgovornog upravljanja bogatstvima i resursima koje ostavljamo mladima u nasljeđe, podvukao je.

Ministar Krstičević čestitao je svima Dan Županije i istaknuo doprinos njenih žitelja u Domovinskom ratu. Okrenuvši se sadašnjosti i budućnosti, ministar Krstičević naglasio je napore i uspjehe Vlade u cilju boljitka i kvalitetnijeg života građana Hrvatske koja, kako je više puta naglasio, napreduje u svim područjima, od gospodarstva do društvene klime. Podsjetio je ovom prigodom na odluke Vlade koje se tiču projekata na području Županije s posebnim naglaskom na najvažniji infrastrukturni i strateški projekt splitske aglomeracije Split-Stobreč-Dugi rat-Omiš.

Na najsvečanijem dijelu proslave uručene su ovogodišnje nagrade zaslužnima. Županova povelja dodijeljena je posthumno Vinku Coci. Dobitnici skupne nagrade su Udruga sv. Jeronim iz Kaštel Gomilice, Nogometni klub Solin, KUD Jedinstvo Split, Kud Dalmacija iz Dugog Rata te Brački pupoljci – Udruga roditelja djece s teškoćama u razvoju.

Pojedinačne nagrade zaslužili su Dina Levačić, Suzana Denić, Zorka Čizmić, Ivica Čikeš i Ante Aračić, dok su ovogodišnji laureati nagrade za životno djelo Ante Mrvica, don Anđelko Dukić i Mihovil Biočić.

hr Mon Sep 30 2019 15:29:15 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d9c0e5529111cbca78b456b/80

ISTRAŽIVANJE: Koji praznik je Hrvatima najvažniji, a koji bi najradnije ukinuli?

Svaki peti ispitanik ili njih 20 posto ne želi slaviti Dan domovinske zahvalnosti.
Hrvatska će dobiti dva nova, a ukidaju se dva dosadašnja blagdana. Vlada smatra kako bi ključni praznik koji će slaviti nastanak moderne Hrvatske treba biti 30. svibnja, u spomen na konstituirajući saziv višestranačkog Sabora iz 1990. Dnevnik Nove TV donosi ekskluzivno istraživanje koji je građanima najvažniji datum koji označava državnost, koji praznik ne treba obilježavati, ali i koji osobno smatraju najvažnijim.

Kada se građanima ponude tri datuma na koja su se slavila ili se slave obljetnice stvaranja moderne Hrvatske, većina, odnosno njih 40 posto, smatra kako bi 30. svibnja trebao biti novi Dan državnosti. Istodobno dosadašnji Dan državnosti, koji se slavio 25. lipnja, za 24 posto ispitanika je važan datum koji se treba slaviti i dalje. Dan neovisnosti, koji smo obilježili nedavno, važnim u modernoj državi smatra 26 posto ispitanika, a njih 10 posto ne zna.

Zanimljivo, novi Dan državnosti 30. svibnja za 68 posto birača HDZ-a je najvažniji i očito time Andrej Plenković svojim biračima ispunjava želju. SDP-ovi birači su oko tih datuma podijeljeni, pa tako njih 35 posto smatra najvažniji 25. lipnja, njih 31 posto pak važnim smatra 30. svibnja, a Dan neovisnosti važnim smatra 25 posto birača te oporbene stranke.

Građanima ipak osobno najvažniji datum dan oslobođenja Knina

Kada se građane pita koji je njima osobno najvažniji datum, za većinu ili njih 22 posto to je Dan pobjede i domovinske zahvalnosti 5. kolovoza. Odmah iza toga je i budući praznik Dan sjećanja za koji je 21 posto ispitanika reklo da im je osobno važan datum. Potom dva praznika koja se ukidaju. Tako po 17 posto ispitanika podjednako važnim smatra dosadašnji Dan neovisnosti i Dan državnosti koji se posljednji put slavio 25. lipnja. I na kraju za 13 posto ispitanika osobno je važan datum 30. svibnja, koji bi ubuduće trebao biti i novi Dan državnosti.

Za koji praznik građani smatraju da se ne treba slaviti

Kada im se ponude dosadašnji praznici, ali i dva nova, pogledajte koje praznike građani smatraju da treba ukinuti. 39 posto ispitanika smatra da ne treba slaviti Dan antifašističke borbe. Većinski da se slavi taj praznik žele birači SDP-a, ali zato većina birača HDZ-a ne želi da se taj praznik slavi.

hr Mon Oct 14 2019 20:27:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/590ae303b47398de708b45c8/80
Foto: Pixabay

U utorak bi trebao pojeftiniti benzin, a poskupiti dizel?

Informaciju je objavio portal cijenegoriva.info
Na portalu cijenegoriva.info, kako navode prema neslužbenim informacijama, sutra bi trebao pojeftiniti benzin, a poskupiti dizel. Tako bi spremnik od 50 litara bezina trebao biti jeftiniji za 3 kune dok bi spremnik dizela trebao biti skuplji za dvije kune.

Nove cijene plina znat će se sutra. 
hr Mon Oct 14 2019 19:50:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5da4b1e429111ca9b58b4580/80

Erasmus program u OŠ Mertojak: "Razvijajmo se zajedno putem inovacije"

Osnovnoj školi „Mertojak“ 2017. godine Agencija za mobilnost i programe EU dodijelila je 24. 852,00 eura za ostvarivanje KA1 projekta „Razvijajmo se zajedno putem inovacije“.

Ciljevi projekta bili su usavršavanje znanja, razvoj kompetencija, stjecanje iskustva i upoznavanje EU prakse učitelja razredne i predmetne nastave, članova stručno-razvojne službe škole  kako bi se unaprijedio rad kroz redovnu i izbornu nastavu, izvannastavne aktivnosti, izvanučioničku nastavu i rad školske zadruge, a implementacijom inovativnih i tehnološki naprednih metoda poučavanja. 

U protekle dvije godine ostvareno je sedam mobilnosti u koje je bilo uključeno dvanaest zaposlenika škole. Koordinatorice projekta bile su ravnateljica Ines Budić i učiteljica prirode i biologije Ivanka Podrug. Mobilnosti su ostvarene u Italiji, Francuskoj, Finskoj i Češkoj kroz sedam različitih tema kojima je zajedničko obilježje inovativni i suvremeni pristup nastavi. U edukaciji su sudjelovale učiteljice razredne nastave, učiteljice hrvatskog i engleskog jezika, učiteljice povijesti i geografije, učiteljice matematike i informatike, te učiteljice prirode, biologije i kemije; školska psihologica i ravnateljica škole.

 Svi sudionici edukacije nakon svojih mobilnosti održali su diseminaciju u školi te na taj način educirali kolege i upoznali ih s europskim smjerovima u obrazovanju, a koordinatorice projekta održale su javno predavanje 5. srpnja 2019. na Mediteranskom institutu za istraživanje života u Splitu.

Ovim projektom ostvaren je temeljni cilj projekta, a napredak se očituje na svim razinama obrazovanja naših učenika. Dobrobiti su višestruke kako za učitelje tako i za učenike škole. 

Nastava je osuvremenjena, bliža učeniku, zanimljivija, dinamičnija… 

Učenici i učitelji su visokomotivirani za daljnji rad i napredak što se može iščitati iz školskog Kurikula te Plana i programa škole za 2019. godinu. 


hr Mon Oct 14 2019 19:35:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ce63cc129111cc59d8b4593/80

Ugodna jesen: iznadprosječno toplo uz nešto više oblaka. Mogućnost kiše u srijedu i nedjelju

Ovih dana imamo oko 5 °C više temperature nego je uobičajeno u ovo doba godine

Nakon pretežno sunčanog i ugodno toplog vikenda, i novi je tjedan tako započeo, ali uz nešto malo više oblaka nego jučer. I temperatura je već do 12 sati poprimila ugodne vrijednosti, oko 20 °C, i još će rasti! Inače, prosječna maksimalna temperatura za ovo doba godine u kopnenim je krajevima oko 18 °C, a na obali oko 21 °C, a ovih dana uglavnom imamo vrijednosti oko 5 °C više od toga!

U ostatku će ponedjeljka biti promjenjivo oblačno, međutim tek će rijetko pasti malo kiše, ponajprije oko Rijeke i Krka. U središnjoj Hrvatskoj, Gorskom kotaru te oko Istre i Kvarnera puhat će slab do umjeren jugozapadni vjetar, dok će drugdje uglavnom biti tiho. Ostaje i toplo s najvišom temperaturom od 21 do 25 °C. 

Utorak

Sutra će, u velikom dijelu Hrvatske, biti pretežno sunčano uz manje oblaka nego danas. Nešto oblačnije i dalje samo nad Kvarnerom, Istrom i zapadom Gorskog kotara, pa tamo ponovno može pasti koja kap kiše, dok drugdje ostaje suho. U cijeloj će zemlji biti toplo, temperatura će poslijepodne doći do vrijednosti između 21 i 25 °C, no bit će malo vjetrovitije nego danas –na moru će puhati umjereno do jako jugo, na kopnu uglavnom umjeren jugozapadni vjetar. 

Ostatak tjedna na Jadranu

I na Jadranu će u srijedu biti promjenjivije i nestabilnije, uz povremene, lokalne pljuskove. Veća vjerojatnost za njih je na Kvarneru, iako pokojeg može biti i u Dalmaciji. I dalje će, duž cijele obale, puhati umjereno do jako jugo, a temperatura će biti oko 24 °C. U četvrtak je rijetko moguć još poneki pljusak, uglavnom u Dalmaciji. Vjetar će prolazno okrenuti na tramontanu, pa će biti i više sunca. U petak i dalje sunčano, dok za vikend stižu novi oblaci, opet će zapuhati jugo pa je lokalno moguća kiša, pa i pljuskovi – osobito u nedjelju.

Dakle, tjedan u koji smo ušli donosi nam nastavak ugodnog jesenskog vremena. Temperatura će u cijeloj zemlji biti iznad 20 °C, a sutra i oko 25 °C, znatno iznad prosjeka za polovinu listopada. Na trenutke ćemo imati više oblaka, na trenutke više sunca, no kiša će unatoč tomu biti rijetka i slaba. Najveća mogućnost za nju je u srijedu i nedjelju., javlja RTL

hr Mon Oct 14 2019 17:06:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .