Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5445651e1899420d5c0000d5/80
Foto: Screenshot

ABS dijeta: U dva tjedna ravan trbuh i šest kilograma manje

Šest dnevnih obroka, svakodnevno miksanje smoothieja i fokus na 12 ‘moćnih’ namirnica te jedan obrok po želji tjedno vode do isklesanog i ravnog trbuha u kratkom roku

Abs ili tzv. dijeta za trbušne mišiće, jednak naglasak stavlja na prehranu i na tjelovježbu, stoga se u prva dva tjedna može izgubiti i do šest kilograma. 

Potom slijedi gubitak od 3 do 4 kilograma u sljedeća dva tjedna. Fokus ove dijete nije toliko na mišićavu trbuhu koliko na smanjenju rizika od kardiovaskularnih i drugih bolesti s kojima su povezani suvišni kilogrami u području abdomena. No kad ih se riješite, pločice će odjedanput zasjati, pojašnjava idejni začetnik Abs dijete David Zinczenko.

- Šest je osnovnih smjernica i temelja ovog režima. Unos šest obroka dnevno, redovito pijenje smoothieja, svjesnost o tome što trebate piti a što ne, nebrojenje kalorija te fokusiranje na 12 ‘moćnih’ namirnica i unos jednog obroka po želji tjedno - objašnjava autor i dodaje: 

- Tih šest obroka podrazumijeva tri glavna i tri međuobroka, koji se međusobno izmjenjuju uz osnovno pravilo da svaki obrok mora sadržavati barem dvije, a međuobrok minimalno jednu namirnicu iz skupine moćnih namirnica. 

Nutricionistica Sandra Marić Bulat smatra kako je ova dijeta odličan model mršavljenja jer se na taj način, uz izbjegavanje rafiniranih šećera, uspješno održava razina šećera u krvi i potiče brz gubitak masnoća u predjelu trbuha, piše 24sata.hr

- No jedanput na tjedan možete pojesti što god želite. Preporuka je da to bude ono za čime najviše žudite. Tako ćete spriječiti zasićenje dijetom i omogućiti dugotrajno pridržavanje - govori Zinczenko. 

Time se “podržava” pravilan rad metabolizma i sprečava kasnija pojava jo-jo efekta, odnosno povratka izgubljenih kilograma, naglašavaju nutricionisti. Unos kalorija je ograničen na samo 1400-1600 na dan, no one se ne broje opsesivno nego su za “ograničenje” unosa kalorija propisane količine serviranja za pojedine namirnice.

Znajući koliko brojenje kalorija može biti frustrirajuće dok ste na dijeti, David Zinczenko pojednostavio je stvari zamijenivši ih pravilom “kontrole porcija”, tako da ni jedan obrok ne bi smio biti veći od promjera tanjura. 

No kontrola veličine porcija pomoću promjera tanjura može biti prejednostavna, pa dodatno pazite da vas ne dovede do prejedanja. Obroke treba pripremati kod kuće. Kao zamjenu za obrok ili međuobrok autor savjetuje da napravite smoothije od malomasnog mlijeka ili jogurta, proteina sirutke, voća i kikiriki maslaca te da dnevno pijete najmanje osam čaša vode kako biste zavarali glad i izbacili toksine iz tijela. 

Preporučuje se unos dodataka prehrani, poput multivitamina, koji osiguravaju krom, vitamin B6 i B12, a u stanjima pojačanog stresa savjetuje se posezanje za dodatnim količinama vitamina C, savjetuje autor dijete David Zinczenko.

Abs dijeta zdrava je i sigurna jer podržava unos raznovrsnih kvalitetnih namirnica visoke nutritivne gustoće u adekvatnim količinama, što smanjuje rizik od pojave kroničnih bolesti i podržava opće zdravlje, ističe nutricionistica Ilić. 

Iz prehrane treba izbaciti rafinirane šećere, zasićene i trans masti te kukuruzni sirup bogat fruktozom. No Sandra Marić Bulat kaže kako je šećer ponekad potrebno unositi jer njegovim dugotrajnim izbjegavanjem možemo organizam dovesti u fazu iscrpljenosti te izazvati pojavu nesanice.

- Kalcij iz mliječnih proizvoda, kojim obiluje ova dijeta, ima značajnu ulogu u skidanju masnih naslaga oko struka. Sa smanjenjem naslaga oko struka postiže se i najbolja prevencija od bolesti metaboličkog sindroma, dijabetesa, visokoga krvnog tlaka, masnoća i bolesti kardiovaskularnog sustava - objašnjava Marić Bulat i dodaje da je, uz kontroliran unos količine i vrsta namirnica koje su ili niskoga glikemijskog indeksa ili siromašne masnoćama ili bogate proteinima, izuzetna prednost i stjecanje navika za vježbanje, koje je važan dio ove dijete. 


U ovoj se dijeti preporučuje niz kombinacija aerobnih i vježbi snage tri puta tjedno, pri čemu se dva puta tjedno stavlja fokus na vježbe trbušnih mišića. Svaki trening počinje laganim zagrijavanjem, nakon čega slijedi set vježbi. Između vježbi s utezima mora biti 48 sati odmora. Rutinu vježbanja treba mijenjati svakih mjesec dana jer se u protivnom tijelo navikava na određene vježbe i tako se usporava izgradnja mišića.

Proteinski obrok potiče oporavak umornih mišića

Osim redovitih obroka s ograničenim brojem kalorija i dovoljnog unosa tekućine, vježbanje je drugi bitan dio dijete. Nakon tjelesne aktivnosti unutar 30 minuta potrebno je pojesti međuobrok koji se sastoji od proteina te ugljikohidrata, čime se potiče oporavak mišića, objašnjava nutricionistica Ana Ilić. 

Kruti obrok zamijenite tekućim, a alkohol se pije dva puta puta tjedno

Jedna od smjernica Abs dijete je da se barem jedan međuobrok na dan zamijeni smoothiejem od niskomasnih mliječnih proizvoda s orašastim plodovima, voćem i uz dodatak cjelovitih žitarica. A alkohol se ograničava na dva do tri pića tjedno, dok jedna čaša predstavlja oko 120 mililitara vina, pojašnjava nutricionistica Ana Ilić. 

Izmjena tvari: Pije se i do tri i pol litre vode na dan

Neizostavan dio ove dijete je unos tekućine. Redovita hidracija odlična je za brzu izmjenu tvari dok istodobno dobivamo “zavarani” osjećaj sitosti. 

- Ovisno o dobi, spolu, tjelesnoj aktivnosti i vanjskoj temperaturi, potrebno je uzimati između 2 i 3,5 litara tekućine na dan. Najbolje je koristiti malu bocu od pola litre, koju treba ispiti unutar tri sata. Time će se u budnom stanju, unutar 16 sati, sigurno unijeti barem 2,5 litara tekućine - savjetuje nam naša nutricionistica Ana Ilić iz Hrvatskog akademskog centra primijenjenog nutricionizma. 

12 NAMIRNICA ZA RAVAN TRBUH 

Maslinovo ulje 

Odličan izvor oleinske, linolenske i palmitinske kiseline. Jako je dobar izvor vitamina E, koji ima moćno antioksidacijsko djelovanje, te nezasićenih masnih kiselina.

Mliječni proizvodi 

Sadrže izrazito mnogo hranjivih tvari, a najčešće se, uz ugljikohidrate (laktozu), mliječne masti i bjelančevine, ističu minerali - kalcij, fosfor, kalij, magnezij - i vitamin D.

Dodatni proteini

Proteini sirutke su lako probavljivi i brzo napuštaju želudac te se time i brže apsorbiraju u organizam.

Orašasti plodovi 

Izvor su proteina i omega-3 masnih kiselina te topivih vlakana, a bogati su i vitaminima skupine B.

Bijelo meso, osobito peradi

Klasičan je izvor proteina koji pomažu kod izgradnje mišićne mase, uz minimalnu količinu masti.

Maslac od kikirikija

Masti su mu sastavni dio, pa iako ima i zasićenih, manji ih je udio. Bogat je i dijetalnim vlaknima.

Zeleno lisnato povrće 

Sadrži obilje vitamina i minerala, vlakna te zaštitne antioksidativne tvari.

Jaja  

Proteini jaja visoke su biološke vrijednosti, te sadržavaju sve esencijalne aminokiseline.

Leguminoze 

Mahunarke zbog obilja proteina mogu biti zamjena za životinjske proteine. Bogate su prehrambenim vlaknima te fitokemikalijama.

Zobena kaša

Odlična je za regulaciju probave, a s obzirom na to da nakon konzumacije može produljiti osjećaj sitosti, korisna je svim ljudima koji žele sniziti svoju tjelesnu masu.

Cjelovite žitarice 

Prirodni su izvor proteina, složenih ugljikohidrata, masti te tijelu neophodnih  minerala poput cinka, kalija, magnezija, fosfora, željeza i mangana.

Bobice 


Dnevni jelovnik ABS dijete

DORUČAK

Jedna velika čaša (2,5 - 3,5 dl) Abs Diet Ultimate Power smoothieja (broj moćnih namirnica: 5) koji ima 220 kcal. Napravite više za kasnije i ulijte u visoku staklenu čašu te prekrijte folijom kako smoothie ne bi oksidirao. 

U šalicu mlijeka s 1 posto mliječne masti dodajte 2 žlice malomasnog jogurta od vanilije, 3 šalice zobenih pahuljica namočenih u vodu, 2 žličice maslaca od kikirikija, 2 žličice proteina u prahu s okusom čokolade i 6 kockica leda. Sve sastojke ubacite u blender i smiksajte najvećom brzinom.  

1. MEĐUOBORK

2 žličice kikiriki maslaca, sirovo povrće (koliko god želite)

RUČAK
Puretina ili pečena govedina na kruhu od integralna brašna, šalica mlijeka (1% m.m. ili bezmasno), jabuka

2. MEĐUOBROK

30 g badema, šalica borovnica

VEČERA

Mesne okruglice (broj moćnih namirnica: 3), obrok ima 569 kcal. Sastojci: 45 dag mljevene govedine, šalica mljevenih krekera, veliki luk, češanj češnjaka, žličica mljevenog lana, konzerva umaka od rajčice, 4 punozrnata peciva, šalica nemasne mozzarelle.

1. Nasjeckajte luk i češnjak pa pomiješajte s govedinom, krekerima i lanom. 

2. Oblikujte okruglice pa ih ispržite na tavi dok ne porumene. Ocijedite masnoću pa dodajte umak od rajčice (ili pelate). 

3. Pecivo prerežite, izdubite sredinu, pa kad je umak gotov, nakon 15-ak minuta napunite njime pecivo. Pospite naribanom mozzarelom i poslužite. 

3. MEĐUOBROK

Uvečer popijte 2,5 - 3,5 dl Abs Diet Ultimate Power smoothieja koji vam je ostao od doručka.


hr Sun May 13 2018 09:54:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c92527829111c5b128b465b/80
Foto: Iris Ban

Osnovni tečaj digitalne fotografije za osnovnoškolce

Fotoklub Split organizira osnovni tečaj digitalne fotografije namijenjen osnovnoškolcima.
Tečaj će se odvijati u dva dijela – u prvom dijelu polaznici će savladati tehnička znanja o dijelovima fotoaparata i fotografske opreme, dok je drugi dio predviđen za kreativnu stranu fotografije pa će polaznici učiti o kadru, kompoziciji i samostalno rješavati fotografske zadatke na terenu.

Polaznici tečaja moraju imati fotoaparat s mogućnošću manualnog namještanja postavki jer se od njih očekuje samostalno izvođenje zadanih vježbi koje će se naknadno pregledavati i analizirati.

Tečaj će voditi majstor fotograf Antonio Miše i njegova asistentica fotografkinja Kristina Soldić. Antonio Miše fotografijom se bavi od 2003. godine te surađuje s brojnim lokalnim i nacionalnim medijskim kućama i portalima kao i turističkim zajednicama. Član je Fotokluba Split i udruge Crometeo s kojom sudjeluje na skupnim izložbama Meteorološki kontrasti. Kristina Soldić fotografijom se bavi od 2009. i izlagala je na velikom broju skupnih izložbi. Aktivna je članica i dugogodišnja volonterka Fotokluba Split.

Cijena tečaja iznosi 600 kuna (moguće je platiti u dvije rate). Prijave zaprimamo e-mailom, na adresu info@fotoklubsplit.hr ili osobnim dolaskom u prostorije Fotokluba Split.

Prvo predavanje održat će se u četvrtak, 28. ožujka 2019.  u 20 sati u prostorijama Fotokluba Split, Marmontova 5.

hr Wed Mar 20 2019 15:47:32 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c91272929111c880f8b4691/80
Foto: Pixabay

Danas je Dan očeva: Evo što trebate znati

Prvi zapis o Danu očeva datira u vrijeme starog Babilona

Na današnji se dan uz svetog Josipa obilježava i Dan očeva. Upravo to i jest razlog zašto je kod nas odabran taj datum dok se u svijetu razlikuje datum njegova obilježavanja.

Daleke 1908. godine u SAD-u obilježen je prvi Dan očeva. Naime, u rudarskoj nesreći poginulo je više od 250 očeva, a kći jednog od njih zamolila je lokalnog pastora da održi misu za njih.

Obilježavanje Dana očeva proširilo se - kako na druge savezne države, tako i na cijeli svijet. 

Prvi zapis o Danu očeva datira u vrijeme starog Babilona. Dječak Elmesu je svom ocu napisao čestitku u kojoj mu je poželio dug život i dobro zdravlje.

Osim na današnji datum, brojne zemlje obillježavaju Dan očeva treće nedjelje u lipnju.




hr Tue Mar 19 2019 18:30:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c910a1829111c70128b45b8/80
Foto: Pixabay

Danas obilježavamo svetog Josipa: Marijinog zaručnika i Isusovog zemaljskog oca

Sveti Josip zaštitnik je Crkve i obitelji
Evanđelje Josipa opisuje kao pravednog i vjernog. Hrvatski sabor proglasio ga je 1687. godine zaštitnikom hrvatskog naroda. 

Ime Josip hebrejskog je porijekla i znači 'neka Bog priroda'.
Te riječi je u Starom zavjetu izgovorila Rahela koja je nakon duge neplodnosti rodila sina poznatog kao Josip Egipatski.

Evanđelja ne prenose niti jednu riječ koju je Josi izgovorio stoga ga se naziva i šutljivim svecem. 

Papa Pio IX progasio ga je 1870. godine zaštitnikom Crkve te zaštitnikom od sumnje i oklijevanja te zagovornikom za sretnu smrt. 

Sveti Josip zaštitnik je grada Karlovca, a najveća crkva u svijetu posvećena njemu nalazi se u Montrealu, u Kanadi.

Najčešće ga prikazuju kao srednjovječnog čovjeka sa štapom, a u naručju ili uz njega nalazi se Isus. 
Josip je bio siromašni testar iz Nazareta koji se prvi put spominje u Matejevim i Lukinim Evanđeljima napisanim oko 70. godine.


Papa Julije II molitvu caru Karlu koji je 1505. išao u bitku.

Prema predaji, onoga tko moli ovu molitvu neće zateći iznenadna smrt bez oprosta grijeha niti će biti poraženi u životnim bitkama

Moli se devet uzastopnih dana, ujutro.


O Sveti Josipe, čija je zaštita tako velika, tako jaka,
 tako izravna pred Božjom krunom, stavljam u tebe svoje  potrebe i želje.

O Sveti Josipe pomozi mi svojim snažnim zagovorom
i izmoli za mene od svog Djevičanskog Sina sve duhovne blagoslove,
kroz Isusa Krista, Našeg Gospodina,
tako da, budući da sam vezan/a tvojoj
Nebeskoj snazi, mogu iskazati svoju zahvalu
 i poštovanje Najljubljenijem Ocu.

O Sveti Josipe nikad se neću moći umoriti
 promatrajući Isusa kako spava u tvojim rukama.

Ne usuđujem se prići dok se on odmara u blizini Tvoga srca.

Zagrli ga u moje ime i poljubi Njegovu nježnu Glavu za mene,
i zamoli ga da mi uzvrati poljubac kad udahnem posljednji uzdah.

Sveti Josipe, zaštitniče umirućih, moli za nas.
 Amen.


hr Tue Mar 19 2019 16:27:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c91026929111cd80f8b4649/80
Foto: Pixabay

5 čestih grešaka koje radimo kad pohamo meso

Jeftini komadi mesa idealni su za pohanje, no pritom treba znati da će dobar okus imati samo oni komadi koje ste prethodno omekšali.
Savršeni pohanac ima hrskavu koricu i dobro pečenu, ali sočnu unutrašnjost. Da biste postigli takvu razinu okusa, trebali biste izbjegavati ove pogreške:

1. Pohamo meso različite debljine i veličine
Veći komadi mesa trebaju više vremena za termičku obradu od onih manjih. Upravo zato trebali biste izbjegavati simultano pohanje komada mesa različite veličine i debljine (npr. pileća prsa i batke) u istoj tavi te vađenje u isto vrijeme. U suprotnom ćemo jedan komad mesa presušiti, dok će drugi ostati krvav. Umjesto toga bilo bi najbolje meso narezati na istu debljinu. 

2. Zaboravljamo na bat za meso
Jeftini komadi mesa idealni su za pohanje, no pritom treba znati da će dobar okus imati samo oni komadi koje ste prethodno omekšali. Bez obzira na to koliko ste tanke komade mesa kupili, dodatno ih stanjite batom za meso ili se možete poslužiti nekim drugim predmetom. Na taj način bit ćete sigurni da će se meso dobro ispeći. 

3. Pohamo meso koje smo netom izvadili iz hladnjaka
Ako hladan i mokar komad mesa stavimo u zagrijanu tavu, izazvat ćemo špricanje ulja na sve strane te umanjiti mogućnost za pečenje hrskava odreska. Meso bismo trebali izvaditi ih hladnjaka pola sata prije paniranja te ga obvezno posušiti papirnatim ručnikom prije stavljanja u jaje, brašno i krušne mrvice. Na taj način spriječit ćete odvajanje paniranog pokrivača od mesa kad ga stavite u vruću tavu.

4. Štedimo na mrvicama 
Da bi odrezak imao ukusan i hrskavi omotač, potrebno ga je umočiti u namirnice za paniranje nekoliko puta. Budite detaljni i prekrijte jajima, brašnom i krušnim mrvicama svaki dio površine odreska te si tako zajamčite neponovljiv gastronomski užitak. Nemojte se ustručavati i utisnite mrvice što jače u površinu mesa. 

5. Zaboravljamo na začine 
Utrljate li nešto soli u meso prije paniranja, moguće je da završni proizvod neće biti dovoljno začinjen. Posolite jaja i brašno, a u krušne mrvice možete dodati i nešto sitno nasjeckanog začinskog bilja te tako odrescima podariti dodatnu dozu okusa, piše Pun kufer

Savjet plus: 
Ne zaboravite pečeno meso staviti na papirnati ručnik kako bi upio višak masnoće.
hr Tue Mar 19 2019 15:53:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .