Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5e678cd629111c2e718b45a9/80

Kujundžić ogorčen trenutnim vodstvom HDZ-a, traži smjenu ministrice kulture

Niti Obuljen, niti Divjak i njima slični, neće doći u priliku u ime HDZ-a voditi antihrvatsku politiku, napisao je Kujundžić.

Ivanu Kujundžiću, kandidatu za potpredsjednika HDZ-a, trenutna situacija u stranci i nije baš najdraža. 

Danas je uputio pismo kritike trenutnog vodstva HDZ-a, ali i zatražio smjenu aktualne ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek.


Cijelo Kujundžićevo pismo donosimo u cijelosti:

-Nakon jučerašnjih skandaloznih izjava trenutnog vodstva i njihova tima, dobrica s desnog spektra, kandidata  za novo vodstvo HDZ-a, kako u HDZ-u 'nema lijevih skretanja' i kako HDZ vodi ispravnu svjetonazorsku nacionalnu politiku, pozivam sve kandidate da javno odgovore na moja javno postavljena pitanja: 

 1. Je li itko u HDZ-u doista misli da ministrica kulture Nina Obuljen vodi ispravnu nacionalnu kulturnu politiku? 

 2. Svi koji se to usuđuju tvrditi, nakon cijelog niza njenih odluka, podsjećam na:

- HAVC-ova financiranja antihrvatskih pamfleta poput onog 'Masakr u Dvoru'

- Dodjela više milijuna istoj ekipi za još gori i štetniji pamflet 'Chriss the Swiss', koji je vrijeđao temelje hrvatske državnosti, Domovinski rat, što je u izričitoj suprotnosti s definicijom Domovinskog rata, koja je upisana u hrvatski Ustav!

- njenog potpisa na odluci da Ministarstvo kulture odbije podržati knjigu hrvatskog mučenika generala Slobodana Praljka. 

- Ogromne financijske i druge podrške svim kriptojugoslavenskim tzv .'kulturnim projektima' poput EPP u Rijeci, tog rekvijema Yu komunizmu, kao i ukupnog divljanja sa simbolima komunizma, stavljanja zvezde petokrake na vrh zgrade u Rijeci. 

 - Stvarne podrške kulturnom klijentelizmu, svim njenim ljubimcima koji su nositelji duboko protuhrvatske politike u kulturi, što jasno dokazuje posljednji, do sada najteži skandal, koji je upravo izišao u javnost i koji zahtijeva trenutačno smjenu sadašnje ministrice kulture Nine Obuljen.

Naime, veći broj medija je objavio kako je Vlada RH režiju spota kojim se promovira hrvatsko predsjedanje EU, bez javnog natječaja, zamislite, povjerila nakon svega Hrvoju Hribaru i za to mu, ponavljam, bez javnog natječaja, dodijelila 1,5 milijun kuna! To predstavlja jasan i nedvojben dokaz o tome kakvu politiku vodi i koga podržava Nina Obuljen. 

Naime, kao član UO HAVC-a, dao sam bez obzira na protivljenje Nine Obuljen, smijeniti Hrvoja Hribara s čela HAVC-a i to nakon najgoreg nalaza Državne revizije i inspekcije ministarstva financija u povijesti RH. 

U prilogu ovog priopćenja javnosti, svim kandidatima i svim članovima HDZ-a dostavljam Hribarov intervju u beogradskim Večernjim novostima, gdje taj ministričin štićenik denuncira i lažno tvrdi, da je Hrvatsku zahvatio grip fašizma! Kao samostalni hrvatski umjetnik, tražim smjenu ministrice Nine Obuljen i to zbog manipulacije u proceduri  donošenja dva zakona, koja su više nego važna za hrvatsku umjetnost, kulturu i medije – Zakona o samostalnim umjetnicima i Zakona o elektroničkim medijima. 

U oba slučaja radi se, također o najtežim slučajevima klijentelizma i manipulacije na štetu hrvatske umjetnosti i kulture, te u konačnici štete hrvatskom identitetu, čija je zaštita i promocija glavni zadatak Ministarstva kulture! 

Ne zaboravimo i gospodin Plenković je javno rekao da mu zbog povezanosti s HAVC-om, članstvo HDZ-a najviše zamjera imenovanje Nine Obuljen. Ovime ga javno pozivam, da sada, nakon zadnjeg strašnog skandala oko izrade zakona o samostalnim umjetnicima, kojim umjesto izvrsnosti kao glavnog kriterija uvodi financijski cenzus, harač na status, kao i novog  zakona o elektroničkim medijima, kroz koji se provlači klijentelistički Koregulacijski sporazum kumova i kuma, skrivenih iza HRT-ovih, tzv. neovisnih producenata i Vijeća za elektroničke medije, koji bi koristile kao kravu muzaru HRT i druge TV kuće, modelom nepoznatim u suvremenom svijetu filmske i tv proizvodnje, audio vizualne produkcije. Sve ovo  dokazuje kakvu klijentelističku kulturnu politiku vodi  i što podržava i financira ministarstvo kulture.

Ako gospoda iz Plenkovićeva tima podržavaju ministricu Obuljen i takvu protuhrvatsku kulturnu politiku i njene nositelje, neka onda to javno kažu?! Također, neka  gospodin Plenković javno kaže je li znao i podržavao ideju da Hribar bez javnog natječaja dobije kratki filmić od cca 3 min. za 1,5 milijuna kn, i to kao osoba koja u sred Beograda  optužuje Hrvatsku da ju je zahvatio grip fašizma. Dakle, pored svih drugih hrvatskih redatelja, baš on bez natječaja dobije čast filmom promovirati hrvatsko predsjedanje EU, ma dajte najte! 

Ovime javno pozivam sve kandidate na ovim našim izborima, posebno za potpredsjednike HDZ-a neka, se izjasne o ovakvoj bezidentitetskoj  kulturnoj i odgojnoj obrazovnoj politici ne samo ministrice Nine Obuljen već i Blaženke Divjak i HNS-a, kojima smo dozvolili da se uknjiže 1/1 na politiku Nacionalnog kurikuluma, kao važnog strateškog dokumenta, kojim se utvaju vrijednosna načela, programi i sadržaji odgoja i obrazovanja naše djece. Ne postoji u povijesti suvremene demokracije primjer instituta političke ucjene, paralelnih državnih tajnika i pomoćnika u jednom ministarstvu kao što smo to dozvolili HNS-u i ministrici Divjak. 

Dosta je financiranja nositelja antihrvatske kulturne politike i pogubne znanstvene odgojno obrazovne politike, oslikane kroz vrhunac inovativnosti politike trgovine zastarjelim laptopa.

I za kraj, kao hrvatski slobodni umjetnik, svim članovima HDZ-a i cijeloj hrvatskoj javnosti, javno obećavam da ću ako budem izabran kao potpredsjednik HDZ-a učiniti kraj klijentelističkoj i antihrvatskoj politici u kulturi i prosvjeti. Niti Obuljen, niti Divjak i njima slični, neće doći u priliku u ime HDZ-a voditi antihrvatsku politiku, napisao je Kujundžić.

hr Thu Mar 12 2020 11:05:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e8582b629111ce8c58b4571/80

HRANA I KORONAVIRUS Nije potrebno proizvode prati sapunom, ni dezinficirati vrećice iz trgovine!

U većini slučajeva predlaže se tek pranje ruku prije početka jela ili konzumacije hrane izvađene iz vrećica ili kutija.

I dalje nije potvrđeno da se koronavirus prenosi hranom, a rizik od zaraze postaje prevelik kad se sjetimo svih dodira nepoznatih ljudi u trgovini.

O probemu prehrambenih proizvoda i koronavirusa govorio je Donald Schaffner, mikrobiolog i stručnjak za sigurnost prehrambenih namirnica s američkog Sveučilišta Rutgers.

Držanje kupljenih namirnica u garaži ili trijemu 3 dana?

- Hoćete li uistinu mlijeko, sladoled i svježe meso držati izvan doma tri dana? Takav bi postupak mogao utjecati na sigurnost namirnica, kaže Schaffner.

Zna se jedino da virus za oko osam sati nestaje sa sobne temperature, ali činjenica je ta da su namirnice već zaražene u trgovini i da ćete se, ako i postoji mogućnost zaraze, zaraziti već u prvom dodiru. 

Dezinfekcija kutija i vrećica iz trgovine?

Ni ovaj savjet nema zdravstvenu podlogu. Predlaže se tek pranje ruku prije početka jela ili konzumacije hrane izvađene iz vrećica ili kutija.

- I pogodite što još -  pranje ruku prije jela najbolja je praksa i kad ne vlada pandemija!, kazao je Schaffner.

Pranje svježih proizvoda sapunom?

Sapun se apsolutno ne smije koristiti za pranje hrane jer nije namijenjen pranju prehrambenih namirnica. Ako se proguta, sapun može izazvati mučninu, povraćanje i proljev.

Opasnost u vrećicama za višekratnu upotrebu?

I kad ne vlada pandemija treba ih redovito prati, ali ponovno je problem osoba koja u trgovini već ima koronavirus. Mogućnost da se pokupe mikrobi na vrećicu višekratne upotrebe je malčice veća.

Pošto sve namirnice pospremite u hladnjak ili u kuhinjske ormariće, operite ruke. 

hr Thu Apr 02 2020 08:14:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5904b63ab473984c638b456f/80

KOMENTAR Silo je sve na svoje, sve šta smo tili! Priko noći je nestalo sve na šta smo ronjali!

Katriga neće na neplaćenu javnu površinu, ma ni susid susida priko oka neće gledat...
Mjere opreza Nacionalnog stožera mnoge su Hrvate stavile u okrilje stanova i kuća, a rodile su se i brojne ideje putem društvenih mreža. Mnogi pak stavljaju i posve zanimljive komentare situacije u Splitu.

Jednog od njih pronašli smo u jednoj splitskoj grupi.

U cijelosti ga prenosimo bez ikakvih autorskih uređivanja i izmjene prvotnog teksta.

- Evo, silo je sve na svoje. Sve šta smo tili. Priko noći nestalo sve na šta smo ronjali. Stalo im se na kraj. Nema više traženja dozvole. Nestali su restorani i konobe. Nema čak ni jedan fast food. Ni katriga, ni stolova. Ne vonja ni užeglo ulje. Sad će se noću moć mirno ubit oko. Nestat će i bis. Široka ramena nam neće tribat za proć nekon kalom. A rišili smo se i onih kareta, ka i riški.

Ni grozne konobare ni pohlepne gazde nećemo gledat. Katriga neće na neplaćenu javnu površinu, ma ni susid susida priko oka neće gledat. Nema ni onih velikih suncobrana koji su nam branili vidit nebo plavo, a i naše starine.

Komunalni redari ne tribaju sinjat da štekat prilazi plaćenu površinu. A tek onaj grozni zvuk ambalaža što se više neće čuti. Sad će i fiskalne kase štimat. Ni manjka ni viška više neće bit. Šteta. Nema ni njih, al bome ni nas, piše u objavi jednog Splićanina.
hr Thu Apr 02 2020 07:55:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e857cb329111ccac58b4568/80

DOZNAJEMO U cijeloj Splitsko-makarskoj nadbiskupiji odgađaju se sakramenti pričesti i krizme!

Slavlja od Cvjetnice do Uskrsa prenosit će se iz splitske Katedrale na Youtube kanalu Splitsko-makarske nadbiskupije te na televizijama Jadran i Laudato.
Koronavirus crkvene prostore ispraznio je od masovnih okupljanja, služe se mise bez vjernika, a i Veliki tjedan te Uskrs imat će slavlja na poseban način.

Još jedna novost koja će, po našim saznanjima, biti objavljena danas je odluka kako se sva slavlja sakramenata krizme i prve pričesti odgađaju ove godine.

- Savjetovavši se s biskupima iz Metropolije, donijeli smo zajedničku odluku da se slavlja sakramenata potvrde i slavlja prve pričesti u našim župama u 2020. godini odgađaju, a ovogodišnji krizmanici i prvopričesnici će se pridružiti sljedećoj generaciji i primiti sakramente potvrde i euharistije 2021. godine, piše u odluci Splitsko-makarske nadbiskupije.

U pismu kojeg potpisuje nabiskup Marin Barišić ističe se i kako će se slavlja od Cvjetnice do Uskrsa prenositi iz splitske Katedrale na Youtube kanalu Splitsko-makarske nadbiskupije te na televizijama Jadran i Laudato.

- Draga braćo i sestre, iako je naše vrijeme puno nepoznanica, ipak nam je budućnost sigurna i zajamčena Kristovim uskrsnućem. Zato vam ovim putem želim blagoslovljene dane Velikog tjedna i istinskom radošću sretan Uskrs, poručio je Marin Barišić u objavi koja će široj javnosti biti danas objavljena.
hr Thu Apr 02 2020 07:48:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/550eed7f1766fd52198b4995/80

Marijana Puljak: Voda je došla do grla i nema druge, nema prihoda, ne može biti ni davanja

'Vlada je prihvatila velik dio prijedloga poduzetnika'

'Vlada je prihvatila velik dio prijedloga poduzetnika i konačno najavila otpise, a ne odgode plaćanja. Voda je došla do grla i nema druge, nema prihoda, ne može biti ni davanja.

Mjere su vatrogasne i privremene, a poduzetnici i nakon krize očekuju trajno smanjenje pritiska, pogotovo parafiskalnih nameta. Je li nam trebala svjetska kataklizma da vlast shvati kako poduzetnici ne mogu disati? Jesu li shvatili?, napisala je predsjednica stranke Pametno na svom Facebook profilu.

hr Wed Apr 01 2020 21:05:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .