Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/551beac51766fda4368b464c/80

Prirodni antibiotici za koje vam ne treba recept

Želite li na prirodan način pobijediti bolest i ojačati imunitet?

Plodovi prirode od pamtivijeka su se koristili za čuvanje zdravlja i liječenje raznih bolesti, a većina lijekova moderne medicina zasniva se upravo na korijenju, lišću, cvjetovima, plodovima i mineralima koji nas okružuju. Želite li na prirodan način pobijediti bolesti i ojačati imunitet pomoć potražite u ova tri najjača antibiotika - piše Zadovoljna.hr

Ulje origana

Ovo čarobno ulje dobiva se iz lišća biljke origano. Osim što se njegov miris i aroma savršeno slažu s brojnim jelima, na temelju brojnih istraživanja, ulje origana je moćan borac protiv infekcija za što je zaslužan sastojak pod nazivom carvacrol.

Vrlo mala doza ovog ulja posjeduje nevjerojatna antibakterijska svojstva protiv čak 25 različitih vrsta bakterija.

Doziranje: 1 do 4 kapi tri puta dnevno nakapati u šalicu čaja ili čašu soka.

Češnjak

Volimo ga u jelima, volimo ga u prahu, volimo ga sirovog u salati. Češnjak je kralj povrća. Njegova snažna aroma i miris pretvaraju ga u savršen začin, no češnjak ima još puno moćnijih svojstava. Češnjak je snažan, prirodni antibiotik koji ne uništava naše zdrave bakterije kao što to rade kemijski antibiotici.

Zahvaljujući glavnom sastojku hlapljivom ulju s alinom koji se rezanjem ili prešanjem razgrađuje u alicin, češnjak ima antibiotičko djelovanje. Usporava rast bakterija, te uspješno uništava viruse i gljivice pa je vrlo učinkovit kao sredstvo protiv prehlada i gripe.

Doziranje: 2 do 4 češnja češnjaka dnevno kao dodatak jelima ili u salati, a kome ne smeta miris i snažan ljuti okus može ga pojesti i sirovog.

Čili papričica

Cyanne papričica, poznatija pod nazivima, čili, ljuta ili crvena paprika važan je dio azijske povijesti kako u kulinarstvu, tako i u tradicionalnoj medicini. Ovaj vrlo jednostavan začin ljutog, ali diskretnog okusa slaže se s mnogim jelima i desertima, a najčešće se koristi sušena ili u obliku praha.

Njihova moćna svojstva za zdravlje vrlo su široka, a u ajurvedi i kineskoj medicini cijenjeni su analgetik protiv bolova te učinkovito protuupalno i antibakterijsko sredstvo.

Doziranje: 1/2 žličice dnevno kao dodatak jelu ili ga podijelite u dvije šalice čaja ili soka.

Facebook komentari

hr Wed Nov 09 2016 11:22:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a36c98fb9e03ea72b8b4578/80
Foto: Pixabay

Volite češnjak, ali ga izbjegavate zbog zadaha? Ovako se riješite neugodnog mirisa

Razlog zbog kojeg snažni miris češnjaka ostaje tako dugo nakon jela jest zato što se tijekom probavljanja hrane u krvotok oslobađaju spojevi sumpora iz češnjaka
Svima je već poznato da je češnjak najbolji prirodni antibiotik, no još je poznatiji zadah nakon konzumiranja češnjaka. 

No, to ne znači da ga trebate izbjegavati jer češnjak zbog svojih antibakterijskih, antivirusnih, antigljivičnih, antiparazitskih i antioksidacijskih svojstava drži infekcije dalje od vas. Razlog zbog kojeg snažni miris češnjaka ostaje tako dugo nakon jela jest zato što se tijekom probavljanja hrane u krvotok oslobađaju spojevi sumpora iz češnjaka.

Upravo zato osvježavajuće vodice za usta neće biti od pomoći u pokušaju da zakamuflirate prepoznatljiv miris češnjaka. Ali neke namirnice hoće. Istraživači tvrde da bi uz češnjak ili nakon jela s češnjakom trebalo jesti jabuke, zelenu salatu, cikoriju, celer, krumpir, peršin, metvicu, bosiljak ili gljive jer te namirnice sadrže fenole, spojeve koji će u kemijskoj reakciji reagirati sa sumporom iz češnjaka i tako neutralizirati snažan miris.

Dokazali su to masenim spektrometrom, uređajem koji analizira molekule na osnovi njihove mase, a nakon konzumacije spomenutih namirnica, razina sumpora bila je znatno niža u dahu volontera. Najviše fenola ima u metvici, ali znanstvenike je iznenadilo i kako list salate, koji ima znatno manje količine fenola, učinkovito suzbija miris češnjaka. - piše Večernji list


Facebook komentari

hr Sun Dec 17 2017 20:47:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a36c84fb9e03eb0278b4687/80
Foto: Instagram

Vjenčanje u tajnosti: Goran Ivanišević oženio Nives Čanović

Nagađalo se da će se par vjenčati 2018. Goran je Nives zaprosio još ljetos, a svi su primijetili da radijska voditeljica nosi zaručnički prsten

Radijska voditeljica Nives Čanović (35) u petak je postala gospođa Ivanišević. S proslavljenim tenisačem Goranom Ivaniševićem (46) u tajnosti se vjenčala u Zagrebu, javljaju Sportske novosti.

Nagađalo se da će se par vjenčati 2018. Goran je Nives zaprosio još ljetos, a svi su primijetili da radijska voditeljica nosi zaručnički prsten.

Vjenčanje je bilo u tajnosti jer je Nives poželjela intimnu ceremoniju na koju su pozvali tek obitelj i najbliže prijatelje. Detalje i nakon slavlja drže u najstrožoj tajnosti.

- Nemam komentar. Hvala lijepa - rekla nam je Nives o vjenčanju, ali se sretno smijala. Goran Ivanišević je isključio mobitel. Medeni mjesec par će vjerojatno provesti u Melbourneu jer Gorana čekaju obveze u Australiji. Par se, navodno, nedavno uselio u stan u Ban centru u središtu Zagreba. 

Goranovi i Nivesini najbliži prijatelji nisu iznenađeni vjenčanjem jer tvrde da je par jako zaljubljen. Nives je upoznala Goranovu djecu, koju tenisač ima iz braka s bivšom manekenkom Tatjanom Dragović. Radijska voditeljica nikad nije skrivala želju da i sama postane majka. - prenose 24sata

Facebook komentari

hr Sun Dec 17 2017 20:41:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a36af81b9e03e8a298b4618/80
Foto: D.N.

Otvoren Božićni sajam u Imotskom

Organizator čitave manifestacije je Grad Imotski, uz suorganizaciju Pučkog otvorenog učilišta i lokalne Turističke zajednice

U ulici Ante Starčevića u Imotskom, prigodnim programom otvoren je “Božićni sajam“ uz nastup klape “Pasika“. Nastao po uzoru na slične manifestacije organizirane u velikim gradovima države, “Božićni sajam“ u Imotskom zamišljen je kao adventsko ili predblagdansko okupljanje i druženje Imoćana i njihovih gostiju, uz neizostavnu lokalnu raznoliku gastronomsku ponudu. Ne osobito povoljni vremenski uvjeti nisu omeli planove organizaora.

Program se održava u razdoblju od 17.12. 2017. do 05.01. 2018. godine, a predviđa različite mozaičke sadržaje kao kulisu tradicionalnim zbivanjima. Tako su najavljeni nastupi klapa “Pasika“ i “Podgora“, kao i predstavljanje folklornih skupina iz susjedne Bosne i Hercegovine, točnije iz Posušja i Rakitna; nastupe mažoretkinja iz Gruda (BiH) i Imotskog; glazbeni nastupi Roka Mustapića, Helene Gudelj; Božićni nastup Hrvatskog puhačkog orkestra Gradske glazbe Imotski te nastupe drugih imotskih glazbenika. Ujedno, predviđena je i radionica za djecu u kojoj će Jelena Znaor djeci predstaviti vještinu “hula hoopa“ , a prigodnu izložbu fotografija imat će Mijo Zidar.

U sklopu kućica na lokaciji održavanja programa “Božićnog sajma“, svoje će predstavljanje imati i općine Posušje, Cista Provo, Grude, Lovreć i Runovići, a jedna kućica ima i osobitu humanitarnu dimenziju. Tu kućicu koristi humanitarna udruga “Imotsko srce“, koja će financijski učinak predstavljanja svojih rukotvorina preusmjeriti potrebitoj obitelji s područja Imotske krajine. Bogat višednevni program završava uz glazbeni odabir Magic Time Vinyl Festivala.

Organizator čitave manifestacije je Grad Imotski, uz suorganizaciju Pučkog otvorenog učilišta i lokalne Turističke zajednice. Organizatori se nadaju kako će svatko pronaći nešto za sebe i ujedno pozivaju sve da se; uz program “Božićnog sajma“; ugodno i dobrodošlo osjećaju u Imotskom.

Facebook komentari

hr Sun Dec 17 2017 18:57:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a36a097b9e03e5c2a8b45c8/80
Foto: Pixabay

Znate li prepoznati koja su domaća jaja?

Domaća jaja i kupovna jaja sadrže otprilike podjednaku količinu hranjivih tvari, te su oba mogu koristiti za sve vrste kuhanja i pečenja

Tijesto i kolači napravljeni od domaćih jaja imaju intenzivniju žutu boju od proizvoda za koje su korištena jaja kupljena u trgovini. Boja žumanjka itekako vam govori o porijeklu jaja i kokoši koja ga je snijela.

Domaća jaja i kupovna jaja sadrže otprilike podjednaku količinu hranjivih tvari, te su oba mogu koristiti za sve vrste kuhanja i pečenja.

No razlike se ipak mogu opaziti golim okom. Što je boja žumanjka intenzivnija, odnosno ima tamniju narančastu boju, to su veće šanse da su ih snijele kokoši kojima je dopušteno slobodno kretanje. 

Konzumna jaja u trgovinama obično se dobivaju od kokoši koje obitavaju u prenapučenim kavezima, ili iz podnog uzgoja koji uključuje nešto širi spektar kretanja za te životinje. 

U slobodnoj uzgoju na manjim gospodarstvima kokoši nesu manje, jedu više te imaju veću slobodu kretanja što utječe na izgled jaja.

Ranija istraživanja provedena na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku pokazala su da su jaja iz slobodnog uzgoja nešto teža od konzumnih jaja iz trgovina, te da imaju deblju ljusku što smanjuje mogućnost od uništavanja tijekom transporta. - piše punkufer.hr

Facebook komentari

hr Sun Dec 17 2017 17:51:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .