Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5491845c179942c252792032/80
Foto: Screenshot YouTube

Približava li se kraj bananama kakve poznajemo?

Pola globalne proizvodnje banana i 99 posto količine koja se konzumira u razvijenim zemljama pripada sorti Cavendish, kojoj prijeti soj pogubnog gljivičnog oboljenja TR4

Svijet se ne može zasititi banana, najprodavanijeg voća na planeti. Ali banane kakve poznajemo na zapadu pod ozbiljnom su prijetnjom potpunog uništenja.

Pola globalne proizvodnje banana i 99 posto količine koja se konzumira u razvijenim zemljama pripada sorti Cavendish, kojoj prijeti soj pogubnog gljivičnog oboljenja TR4.

"Zasad nemamo učinkoviti način borbe protiv soja TR4 i jednom kad zarazi plantažu može ostati u tlu desetljećima", objavila je nedavno UN-ova agencija za hranu i poljoprivredu (FAO).

TR4 otkriven je u jugoistočnoj Aziji 90-ih godina i od tada se proširio u Afriku i dijelove Bliskog istoka. Kada bi zahvatio Indiju, najvećeg svjetskog proizvođača banana, ili Ekvador, najvećeg svjetskog izvoznika, posljedice bi mogle biti razorne.

Stručnjaci kažu da problem izaziva globalnu zabrinutost zbog prevelike ovisnosti o sorti Cavendish, nasljeđu zelene revolucije 60-ih godina kojom je znatno povećana proizvodnja zbog uporabe mehanizacije i kemijskih gnojiva.

Proizvodnja banana se više nego učetverostručila u posljednjih pet desetljeća i skočila s 22 milijuna tona 1961. na više od 107 milijuna tona 2013. godine, po statistikama FAO-a. 

Ali nije problem samo u bananama.

"Mehanizacija ne može djelovati bez standardizacije", objašnjava dr Chikelu Mba, nigerijski genetičar u FAO-u. "Kako bi iskoristili kombajn ili drugu mehanizaciju trebaju vam biljke koje rastu do iste visine, koje zriju u isto vrijeme i tako dalje. Ta uniformiranost ugrožava naš prehrambeni sustav", rekao je Mba za dpa.

"U neku ruku, naš uspjeh je i naša noćna mora", naglasio je.

Stefano Padulosi, znanstvenik istraživačkog instituta o biološkoj raznolikosti i sigurnosti hrane Bioversity International, naglašava kako postoji nekoliko razloga zbog kojih je bioraznolikost važna. Ističe pritom veliku glad u Irskoj u 19. stoljeću koja je usmrtila milijun ljudi, a bila uzrokovana zarazom krumpira, primarne namirnice u Irskoj u to doba, čija se proizvodnja temeljila na jednoj sorti.

Kad su banane u pitanju, u svijetu je dokumentirano oko 1500 sorti. Nije vjerojatno kako bi bila koja od njih mogla odmah poslužiti kao zamjena Cavendishu, ali mogu pomoći u razvoju sorte otporne na TR4.

Cavendish je postao primarna sorta banana 60-ih godina kada je prethodno dominantna varijanta Gros Michel 'izbrisana' starijim tipom gljivičnog oboljenja. Oni koji su probali obje sorte kažu da je Gros Michel bio ukusniji. 

U mogućoj katastrofi, dr Mba vidi i prigodu. "Banana kakvu poznajemo i volimo u ozbiljnoj je opasnosti. Ali umjesto da očajavamo, to nam treba biti poticaj da pokrenemo našu pamet i razvijemo nove sorte, otporne na bolesti".

Ugandski agronom Edie Mukiibi, potpredsjednik globalne organizacije za održivu poljoprivredu Slow Food International, zagovara 'staromodniji' odgovor.

"Ljudi koji vole banane zaslužuju bolje od onoga što trenutno imaju na američkim i europskim policama", rekao je Mukiibi i pozvao potrošače da kušaju manje razvikane i nekomercijalne sorte banana kakve se mogu pronaći diljem svijeta.

"Ako ljudi ne žele da hrana nestane, trebaju prestati biti samo potrošači i uključiti se u proizvodnju, a to znači birati i kupovati sezonske, lokalne i manje komercijalne sorte namirnica".



Facebook komentari

hr Fri Dec 30 2016 10:00:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58dbccf4b4739892008b45cd/80
Foto: Pixabay

Big brother Marka Zuckerberga: Svi će Facebook prijatelji moći vidjeti gdje se nalazite

Nova opcija koju nudi Facebook omogućuje da svi vaši prijatelji u roku od sat vremena mogu pratiti kuda se krećete

Nova opcija privremenog dijeljenja lokacije je u Messenger aplikaciji. Korisnicima je ostavljena mogućnost izbora, odnosno da sami odluče kojim će sve osobama omogućiti da u realnom vremenu prate njihovo kretanje.

- Korisnici su nam rekli da je praćenje lokacije uživo vrlo korisna stvar u situacijama kada se pokušavaju naći s prijateljima ili kada žele objaviti koliko su blizu mjesta na kojem su se trebaju sastati s nekim - poručuju iz Facebooka, a prenosi The Verge.

Ako želite dijeliti “"live" lokaciju s prijateljima, trebale kliknuti na ikonicu strelice, koja je i do sada služila za deljenje lokacije, i onda izabrati opciju "Share Live Location".

Osim što možete pratiti kretanje prijetelja u realnom vremenu, aktiviranjem opcije imat ćete i uvid u to koliko vam je vremena potrebno da stignete do prijatelja s kojim ste podijelili svoju lokaciju, prenosi N1.

Popularna društvena mreža je do 2015. godine nudila mogućnost automatskog dijeljenja lokacije, ali je onda ta opcija zamijenjena mogućnošću slanja statične pojadinačne lokacije.

Facebook komentari

hr Wed Mar 29 2017 19:55:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58dbc901b4739810008b45cd/80

Express (samoposlužne) blagajne u hipermarketu Tommy u Joker centru

Kupovina u hipermarketu Tommy u Joker centru u Splitu, od danas može biti još brža uz korištenje Tommy express blagajni. Četiri samoposlužne blagajne tehnološka su inovacija u poslovanju trgovačkog lanca Tommy.

Uvođenjem Tommy express blagajni poboljšana je usluga kupcima i pružena veća mogućnost izbora. Naime, kupci mogu odlučiti hoće li sami obaviti naplatu bez izravne pomoći ili će ih uslužiti prodavači na ostalim blagajnama. Naravno ukoliko je potrebno, za sve upite i informacije uvijek se mogu obratiti stalno dostupnom prodajnom asistentu.

Najveća prednost Tommy express blagajni svakako je značajna ušteda vremena, budući da se njihovim korištenjem ubrzava proces kupovine, kojeg kupci mogu obaviti u samo tri jednostavna koraka: skeniranje bar koda, spremanje proizvoda u vrećice i plaćanje računa gotovinom ili karticom.

Na dan otvorenja bio je jako velik odaziv kupaca, osobito onih zrelije životne dobi, koji su prepoznali prednosti blagajni. Među korisnicima su bila i djeca, kojima je sve to bilo jako zanimljivo. Koliko je korištenje blagajni jednostavno i pouzdano, potvrdila su i tri Hajdukova igrača, koji su nakon napornog treninga, dva dana prije važne gostujuće utakmice s Inter Zaprešićem, svratili do hipermarketa i među prvima isprobali njihovu funkcionalnost. Franck Ohandza, Toma i Josip Bašić oduševljeni su što kupovinu mogu obaviti brzo i ne moraju gubiti vrijeme čekajući u redu.

Trgovački lanac Tommy do kraja godine planira uvođenje pametnih blagajni na još nekoliko lokacija u svojoj prodajnoj mreži.

Facebook komentari

hr Wed Mar 29 2017 16:59:54 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58dbb6d7b47398e7008b4597/80
Foto: D.N.

Čisto zdravlje: Vrijeme je za šparoge!

Održavaju dobro zdravlje probavnog sustava,odličan su diuretik, pomažu kod simptoma PMS-a, imaju dobar detoksikacijski učinak
Donosimo vam dva tradicionalna recepta za ovo zdravo i ukusno jelo puno folne kiseline,
vitamina B,C,K i E, željeza, fosfora, bakra, kalija što ih ubraja u vrlo zdrave namirnice.

Održavaju dobro zdravlje probavnog sustava,odličan su diuretik, pomažu kod simptoma PMS-a, imaju dobar detoksikacijski učinak. Štite organizam od slobodnih radikala i preporučuju se trudnicama za zdrav razvoj fetusa.

Salata od šparoga

- Svježe ubrane šparoge očistimo na način da im uklonimo tvrde dijelove.

- Šparoge lagano prstima lomimo komad po komad sve dok ne osjetimo da dalje njihova stabljika ne puca. Mlade dijelove ostavimo za pripremanje.

- Operemo ih. U loncu zakuhamo vodu u koju dodamo malo soli. U uzavrelu vodu dodamo šparoge i kuhamo nekoliko minuta,ovisno o njihovoj debljini,Šparoge ne smijemo prekuhati jer tako gube djelotvorna svojstva.-Ocijedimo ih i prelijemo hladnom vodom. Posebno skuhamo jaja u tvrdo i dodamo šparogama.

- Sve začinimo maslinovim uljem. Po želji dodamo još soli ,nasjeckanog mladog luka(kapule) i vinskog octa. Šparoge su spremne za jelo. Dobar tek!

Kajgana od šparoga

- Šparoge očistimo kao u prethodnom receptu. Vrlo malo ih prokuhamo,ocijedimo i osušimo.

- Na vrelo maslinovo ulje stavimo nasjeckani mladi luk (kapulu),šparoge, sjeckanu pancetu (po želji) i pržimo lagano miješajući nekoliko minuta.

-Posolimo, popaprimo, po želji dodamo malo vegete i sve prelijemo ražbaćenim domaćim jajima.-Ne smijemo ih puno prepržiti. Jelo serviramo dok je toplo. Dobar tek!

Facebook komentari

hr Wed Mar 29 2017 15:30:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58dbafedb4739892008b45a0/80
Foto: D.N.

Književna večer s Dunjom Kalilić u Kaštel Sućurcu

Hrvatska pjesnikinja i prozaistica Dunja Kalilić objavila je dvadesetak knjiga poezije i proze namijenjenih djeci i odraslima

Gradska knjižnica Kaštela organizira “Književnu večer s Dunjom Kalilić” u četvrtak 30. ožujka 2017. u 20 sati u Muzejskom prostoru Podvorje u Kaštel Sućurcu. Odlomke autoričinih djela napisanih za djecu čitat će: Maša Boban, Anđela Delić i Roko Kraljević, dok će odlomke iz djela namijenjenih odraslima čitati Mira Marinović Batić. O ženskim i muškim likovima u njenim romanima, stvaralaštvu na čakavštini, bajkovitosti u djelima za djecu i odrasle te o mnogim zanimljivim temama povezanim uz književno stvaralaštvo Dunje Kalilić s autoricom će razgovarati Renata Dobrić. U glazbenom dijelu programa nastupit će ženska klapa “Šinjorine”. 

Hrvatska pjesnikinja i prozaistica Dunja Kalilić objavila je dvadesetak knjiga poezije i proze namijenjenih djeci i odraslima. Romane, kratke priče, novele, putopise, pripovijetke, pjesme, pjesme u prozi, humoreske te bajke i priče za djecu piše na standardnom hrvatskom i čakavskom narječju hrvatskog jezika. Bavila se nakladništvom i humanitarnim radom pomažući mladim talentima, objavljivala priče i feljtone u mnogim časopisima. Zastupljena je u antologijama pjesništva, bajki i kratkih priča. Članica je Društva hrvatskih književnika.

Facebook komentari

hr Wed Mar 29 2017 15:00:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .