Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5491845c179942c252792032/80
Foto: Screenshot YouTube

Približava li se kraj bananama kakve poznajemo?

Pola globalne proizvodnje banana i 99 posto količine koja se konzumira u razvijenim zemljama pripada sorti Cavendish, kojoj prijeti soj pogubnog gljivičnog oboljenja TR4

Svijet se ne može zasititi banana, najprodavanijeg voća na planeti. Ali banane kakve poznajemo na zapadu pod ozbiljnom su prijetnjom potpunog uništenja.

Pola globalne proizvodnje banana i 99 posto količine koja se konzumira u razvijenim zemljama pripada sorti Cavendish, kojoj prijeti soj pogubnog gljivičnog oboljenja TR4.

"Zasad nemamo učinkoviti način borbe protiv soja TR4 i jednom kad zarazi plantažu može ostati u tlu desetljećima", objavila je nedavno UN-ova agencija za hranu i poljoprivredu (FAO).

TR4 otkriven je u jugoistočnoj Aziji 90-ih godina i od tada se proširio u Afriku i dijelove Bliskog istoka. Kada bi zahvatio Indiju, najvećeg svjetskog proizvođača banana, ili Ekvador, najvećeg svjetskog izvoznika, posljedice bi mogle biti razorne.

Stručnjaci kažu da problem izaziva globalnu zabrinutost zbog prevelike ovisnosti o sorti Cavendish, nasljeđu zelene revolucije 60-ih godina kojom je znatno povećana proizvodnja zbog uporabe mehanizacije i kemijskih gnojiva.

Proizvodnja banana se više nego učetverostručila u posljednjih pet desetljeća i skočila s 22 milijuna tona 1961. na više od 107 milijuna tona 2013. godine, po statistikama FAO-a. 

Ali nije problem samo u bananama.

"Mehanizacija ne može djelovati bez standardizacije", objašnjava dr Chikelu Mba, nigerijski genetičar u FAO-u. "Kako bi iskoristili kombajn ili drugu mehanizaciju trebaju vam biljke koje rastu do iste visine, koje zriju u isto vrijeme i tako dalje. Ta uniformiranost ugrožava naš prehrambeni sustav", rekao je Mba za dpa.

"U neku ruku, naš uspjeh je i naša noćna mora", naglasio je.

Stefano Padulosi, znanstvenik istraživačkog instituta o biološkoj raznolikosti i sigurnosti hrane Bioversity International, naglašava kako postoji nekoliko razloga zbog kojih je bioraznolikost važna. Ističe pritom veliku glad u Irskoj u 19. stoljeću koja je usmrtila milijun ljudi, a bila uzrokovana zarazom krumpira, primarne namirnice u Irskoj u to doba, čija se proizvodnja temeljila na jednoj sorti.

Kad su banane u pitanju, u svijetu je dokumentirano oko 1500 sorti. Nije vjerojatno kako bi bila koja od njih mogla odmah poslužiti kao zamjena Cavendishu, ali mogu pomoći u razvoju sorte otporne na TR4.

Cavendish je postao primarna sorta banana 60-ih godina kada je prethodno dominantna varijanta Gros Michel 'izbrisana' starijim tipom gljivičnog oboljenja. Oni koji su probali obje sorte kažu da je Gros Michel bio ukusniji. 

U mogućoj katastrofi, dr Mba vidi i prigodu. "Banana kakvu poznajemo i volimo u ozbiljnoj je opasnosti. Ali umjesto da očajavamo, to nam treba biti poticaj da pokrenemo našu pamet i razvijemo nove sorte, otporne na bolesti".

Ugandski agronom Edie Mukiibi, potpredsjednik globalne organizacije za održivu poljoprivredu Slow Food International, zagovara 'staromodniji' odgovor.

"Ljudi koji vole banane zaslužuju bolje od onoga što trenutno imaju na američkim i europskim policama", rekao je Mukiibi i pozvao potrošače da kušaju manje razvikane i nekomercijalne sorte banana kakve se mogu pronaći diljem svijeta.

"Ako ljudi ne žele da hrana nestane, trebaju prestati biti samo potrošači i uključiti se u proizvodnju, a to znači birati i kupovati sezonske, lokalne i manje komercijalne sorte namirnica".



Facebook komentari

hr Fri Dec 30 2016 10:00:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a92d3a82af47fb70f8b4614/80

Udruga studenata grada Splita iz Zagreba organizira 6. Festival studentskih klapa

Službene prijave traju do 1. ožujka
Već pet godina festival studentskih klapa glavni je kanal predstavljanja novih mladih i studentskih klapa i njihovom afirmiranje u klapskom svijetu. Osim što omogućuje mladima da predstave svoj talent i ljubav prema tradicijonalnoj glazbi, potiče i popularizira zanimanje studenata i mladih za očuvanje baštine, promiče kulturne vrijednosti Dalmacije i jedan je od omiljenih događaja studenata iz svih regija.

Ove godine Festival će se održati 16. ožujka u prostorima kina Studentskog centra u Zagrebu. 
 Festival je ove godine veći nego ikad. Dvorana je namijenjena za 1100 ljudi, a sponzori su UBER, Badel, Zlatarnica Rodić, Swanky mint hostel i mnogi drugi. U goste dolazi i splitski KUD Jedinstvo te poznati splitski Dj Flex koji dovodi ludu atmosferu iz Zente (ex. O'Hare) u klub Hangar.

Ovo je velik događaj za splitske studente, pa tako i za sam grad Split i Dalmaciju  te cijelu klapsku zajednicu i želimo da se vijest o festivalu daleko proširi kako bi se prijavile nove mlade klape te istaknuo trud i ljubav Splićana u Zagrebu prema rodnom kraju i baštini, poručuju iz Udruge.

Predsjednica Udruge Tina Duplančić, kaže da je ovaj festival najveći projekt Udruge. 

Splitskim, ali i svim studentima iz Dalmacije ovo je način da se jednu večer osjećaju kao kod kuće, sretnu stare prijatelje, pa uz kap vina zapivaju po domaći. Nijedno druženje splitskih studenata u Zagrebu ne prolazi bez barem jedne Cambijeve pjesme i rasprave kako je Coce najbolji tenor svih vremena oko 4 ujutro. Klapa je jednostavno u svima nama, pogotovo zadnjih godina kada se klapski način pjevanja  komercijalizirao, ali zanimljivo je istaknuti da je sve više mladih zainteresirano upravo za izvorne a capella klapske napjeve. Mnogi tek kad odu iz rodnog grada osjete onu pravu ljubav prema zavičaju, a kako se ta ljubav najviše može iskazati i kolegama iz drugih krajeva Lijepe Naše je upravo pjesmom. Zato ove godine očekujemo rekordan broj pojesta. 

Facebook komentari

hr Sun Feb 25 2018 16:18:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a92a52b2af47f8e0b8b4727/80

Pašta fažol: zimska delicija jednostavne pripreme

Zimski dani idealni su za grah varivo sa suhim rebrima koje će vas zasititi i okrijepiti
Ovo ukusno jelo ima mnogo varijacija. Male tajne u kombinaciji kao što je Vegeta i konšerva čine ga izuzetnim.

Priprema jela:

Grah potopite večer prije.
Za 6 osoba bit će vam dovoljno pola kile graha.
Sutra dan stavite kuhati dobro oprana svinjska rebra, namočeni grah, dosta sjeckanog povrća;
nekoliko kapula, 2-3 mrkve, dvije crvene paprike, korIjen celera i peršina, poriluk, žutu mrkvu ako imate.

Sve zajedno kuhajte 2 sata.

Na kraju dodajte šuplju tjesteninu tzv.šubiote.


Smjesa za grah:


U tavi na ulju lagano popržite žlicu konšerve i Vegete. Smjesu uspite u grah.

Kuhajte dok tjestenina bude gotova.

Obavezno stavite list lovora i jednu žlicu octa, a po želji možete dodati malo papra.

Grah ne smije biti ni pregust, ni prerijedak.

Ostavite ga pola sata da se dobro zgusne.

Po želji možete dodati i kuhane kobasice.

Njih kuhajte u posebnoj posudi kako grah ne bi bio premasan.

Dodajte ih pred sam kraj.

Uživajte u spremanju.

Pikantnost odredite sami, time što ćete dodati više ili manje začina.
Ovo jelo možete jesti i drugi dan. Dodajte mu prilikom podgrijavanja malo vode ili junećeg temeljca jer se stajanjem zgusne.

Dobar vam tek!

Facebook komentari

hr Sun Feb 25 2018 12:59:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a928a842af47f16118b4569/80
Foto: PIXABAY

U 82. godini preminula Adela Jugović, dugogodišnja kostimografkinja šibenskog kazališta

U subotu u poslijepodnevnim satima nakon duđe bolesti preminula je Adela Jugović, dugogodišnja krojačica i kostimografkinja HNK u Šibeniku.

- Hvala joj za prijateljstvo, suradnju i uvijek dobro raspoloženje. Počivala u miru – napisao je na svom Facebook profilu producent šibenskog kazališta Željko Koloper Keke, piše Šibenik.in

U Šibenskom kazalištu je radila još od početaka, a brojni sugrađani se na društvenim mrežama opraštaju i prisjećaju zajedničkih trenutaka.

Facebook komentari

hr Sun Feb 25 2018 11:06:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a9283f02af47f340f8b45b7/80
Foto: PIXABAY

Alergija na kravlje mlijeko: Dobiva li vaše dijete dovoljno kalcija?

U današnje vrijeme često se događa da dijete 'pati' od alergija koje uključuju isključenje pojedinih namirnica iz njegove prehrane
Najbolji način nadoknade kalcija u djetetovoj prehrani iz koje je isključeno kravlje mlijeko je dati mu zamjenu za isto, bilo da se radi o sojinom, ili nekom drugom biljnom napitku (rižino, zobeno ili bademovo mlijeko).

Ono što je važno napomenuti da je najbolja zamjena za kravlje mlijeko upravo napitak napravljen od mahunarke - sojino mlijeko obogaćeno kalcijem, piše klokanica.hr

Uz alergiju na kravlje mlijeko često se dijagnosticira alergija i na soju, onda su alternative druga biljna "mlijeka", međutim tada treba znati da ova mlijeka imaju vrlo niski udio bjelančevina i masti, zbog čega djetetovu prehranu istima treba obogatiti.

Osim mlijeka, kalcij je sadržan i u namirnicama kao što su zeleno lisnato povrće (kelj, kupus, špinat, blitva) te rabarbara, repa, brokula, zatim mahunarke i proizvodi od mahunarka (posebno tofu), zob, sušeno voće (smokve, šljive), orašasti plodovi, losos, srdela i morski plodovi, no iz nekih biljnih izvora iskoristivost je manja zbog pojedinih spojeva koji ometaju apsorpciju (fitinska kiselina u zelenom lisnatom povrću i mahunarkama).

Budući da djeci treba veća količina nutrijenata s obzirom na rast i razvoj, a s druge strane ne mogu pojesti veće količine navedenih namirnica, djeci koja ne piju mlijeko, uz zamjenu za mlijeko povremeno se preporučuje dati suplementaciju tekućim kalcijem (kalcij citrat). 


Facebook komentari

hr Sun Feb 25 2018 10:38:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .