Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5d9733a129111cfc9f8b463a/80

U vodi u elitnom splitskom kvartu pojavila se bakterija: Stanar nedavno preminuo od legionarske bolesti

Događaj je uzbunio stanare "donje Lazarice"

U dvije stambeno-poslovne zgrade kompleksa "Lazarica 2", smještene zapadno od KBC-a na Firulama, u vodi se pojavila bakterija legionela! Tu informaciju dojavili su uznemireni stanari tih objekata s ukupno 65 stanova, kojima su u portunima postavljene obavijesti da im u vodovodnim cijevima "pliva" legionela i da zbog toga ne smiju piti vodu. Obavijesti su postavljene u ulazima obiju zgrada "donje Lazarice" u Spinčićevoj ulici. - piše Slobodna Dalmacija

Kako su stanovnici "bijelih zgrada" preko puta najveće dalmatinske bolnice uopće spoznali da im se u vodovodnim cijevima pojavila opasna bakterija? Slučajno, a kako bi inače u našim uobičajenim okvirima...

- Moram reći da mi iz županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo nismo postavili te obavijesti po predvorjima zgrada, već je to vrlo vjerojatno uradio netko od stanara. Kako se otkrilo postojanje legionele na toj lokaciji? Prije otprilike mjesec dana preminuo je jedan od stanovnika tih zgrada. Kako se pokazalo, čovjek je preminuo od posljedica srčanog udara, ali su njegovi nalazi utvrdili i da je bolovao od upale pluća koju je uzrokovala bakterija legionela - potvrdila je za Slobodnu dr. Vesna Barišić, epidemiologinja s "Higijenskog".

Taj događaj je, potpuno očekivano, uzbunio stanare "donje Lazarice" i alarmirao djelatnike županijske javnozdravstvene institucije da se moraju obaviti uzorkovanja vode iz internog opskrbnog sustava spomenutih objekata.

- Napravili smo sva uzorkovanja koja su bila potrebna u ovoj situaciji. Posljednje je obavljeno 27. rujna i sada čekamo odgovore iz zagrebačkog Referentnog centra Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Inače, moram reći, a sve u svrhu smanjivanja moguće "histerije" u javnosti, da je bakterija legionela normalan stanovnik vode. Čovjek, odnosno konzument vode nikada se ne zarazi legionelom kada pije vodu u kojoj je prisutna spomenuta bakterija, nego se zarazi udisanjem aerosola, odnosno njezinim rasprskavanjem, jer je tada povećano prisustvo legionele - naglasila je dr. Barišić.

S "Higijenskog" su kontaktirali i Nardija Nardellija, predstavnika koji zastupa većinu stanara obiju zgrada na Firulama u kojima se pojavila legionela, a on je u sve portune postavio obavijesti o pojavi legionele u vodoopskrbnom sustavu.

- S obzirom na nalaz vode koji smo dobili, konzultirali smo i zatražili mišljenje i iz Referentnog centra HZJZ-a u Zagrebu i čekamo njihov odgovor. To je standardna procedura koju uvijek ispoštujemo kada se, bilo u hladnoj ili toploj vodi pronađe veća količina legionele - dodala je naša sugovornica.

Kako će se riješiti ovaj problem?

- Kada je u pitanju povećano prisustvo legionele u cijevima, onda se problem rješava podizanjem temperature u vodovodnom sustavu i ispiranjem cijevi. Prilikom tih ispiranja voda mora isteći, a radi se o vrućoj vodi s temperaturom od 70 i više stupnjeva.

No, problem se može pojaviti jer je u pitanju stambena zgrada u kojoj 24 sata dnevno žive i posluju ljudi, pa se na toj vreloj vodi netko može opeći. Kada su primjerice u pitanju hoteli, onda je postupak puno lakši, jer se ispiru "prazne sobe" ili se postupak obavlja tijekom noći. Zbog svega toga tražili smo mišljenje iz Zagreba i čim ga dobijemo znat ćemo što i kako napraviti. 

Stanovnici mogu piti vodu, jer ta legionela nije u cjevovodima prisutna od jučer, a mi standardno uzorkujemo vodu i kontinuirano je kontroliramo na prisustvo legionele - zaključila je dr. Vesna Barišić. - prenosi Slobodna Dalmacija

hr Fri Oct 04 2019 13:57:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5da8cc2929111c69b88b45eb/80

VIDEO Požar na autobusu sinjskog autoprijevoznika - opet!

Ovo je treći put u tri tjedna da se autobus sinjske tvrtke zapalio u vožnji
Večeras, oko 20 sati u centru Sinja ponovno je došlo do požara na autobusu autoprijevoznika Promet Sinj.

Naime, ovo je već treći put u tri tjedna da se autobus sinjske tvrtke zapalio u vožnji. Prvi put isto se dogodilo prije 27. rujna u Biteliću, a drugi put - jučer u Klisu! 

Kako doznajemo, planuo je zadnji dio vozila, a u trenutku požara nitko od putnika nije se nalazio unutra.

Vatra je ubrzo ugašena te je vozilo odvezeno u garažu na sinjskom kolodvoru. Podsjetimo, danas popodne objavili smo priopćenje u kojem Mostov Miro Bulj upozorava na neispravnost autobusa te hitno zahtjeva provođenje inspekcijskog nadzora jer se u ovom slučaju radi o sigurnosti djece i ostalih putnika koji se redovno voze s ovim autoprijevoznikom. 
hr Thu Oct 17 2019 22:16:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5620f5b5caed221d008b4a38/80

Dva sinjska autobusa zapaljena u vožnji: "Potreban je žurni inspekcijski nadzor"

Miro Bulj upozorava na neispravnost autobusa koji prevoze učenike i ostale putnike...

S obzirom na, sada već, uzastopno zapaljenje autobusa tvrtke Promet Sinj u ovom trenutku opravdano je postaviti pitanje jesu li autobusi prijevoznika sigurni za međumjesni i mjesni prijevoz i zatražiti provođenje inspekcijskog nadzora, kako bi se za svako vozilo provela kontrola ispravnosti od strane, ponajprije, inspektora cestovnog prometa. - stoji u priopćenju koje nam je Mostov Miro Bulj poslao.

Treba utvrditi je li na bilo koji način ugrožena sigurnost putnika, a što bi morao moći nadležan inspektor cestovnog prometa.

Nije dovoljno subvencioniranje troškova prijevoza učenika srednjih škola i redovitih studenata koji imaju prebivalište na području Grada Sinja i cetinskog kraja već je potrebno voditi računa i o kvaliteti usluge u javnom prijevozu koja mora svakim danom biti bolja, a sasvim je nedopustivo da putnici strahuju u kakvim se autobusima prevoze ili da roditelji ne mogu s pouzdajem uputiti djecu u škole ili na druge aktivnosti, odnosno da djeca doživljavaju takve situacije koje mogu na njih negativno utjecati.

Ovo su pitanja koja se tiču sigurnosti putnika i djece koja ujedno i bitno utječu na kvalitetu života u Sinju i cetinskom kraju, stoga ću kao građanin i kao saborski zastupnik nastojati potaknuti sve da se ovakve situacije ubuduće izbjegnu.

Dostavljam vam zahtjev za pokretanje postupka inspekcijskog nadzora u cestovnom prometu kojeg sam danas podnio Sektoru inspekcije sigurnosti cestovnog prometa i cesta pri Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, te za detaljnije obrazloženje razloga upućujem na isti. - stoji u priopćenju.hr Thu Oct 17 2019 18:41:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5da86f8329111cfab88b45bc/80

Velika humanitarna akcija: Započinju "72 sata bez kompromisa"!

Preko 3 tisuće mladih sudjelovat će u oko 400 različitih volonterskih akcija te na taj način pokloniti Hrvatskoj preko 40 tisuća volonterskih sati, ne računajući samu pripremu i organizaciju koja je trajala cijelu godinu

Danas u 11 gradova diljem Hrvatske kreće veliki volonterski maraton "72 sata bez kompromisa". U Splitu se tim povodom održala kratka konferencija za novinare na kojoj je predstavljen projekt i program za naredna tri dana akcije.

Pero Mihaljević, član nacionalnog organizacijskog tima istaknuo je kako se projekt provodi već šestu godinu zaredom te da će u njemu sudjelovati čak 11 gradova i općina: Dubrovnik, Metković, Sinj, Split, Zadar, Karlovac, Zagreb, Suhopolje, Sisak, Slavonski Brod i Osijek. 

Preko 3 tisuće mladih sudjelovat će u oko 400 različitih volonterskih akcija te na taj način pokloniti Hrvatskoj preko 40 tisuća volonterskih sati, ne računajući samu pripremu i organizaciju koja je trajala cijelu godinu.

Doris Nazor, članica organizacijskog tima u Splitu, istaknula je da je za splitsko područje trenutno prijavljeno 650 volontera. Oni koji se nisu stigli još prijaviti, imat će priliku prijaviti se na „last minute“ štandu večeras od 18 sati u velikoj dvorani Studentskog centra Split. Doris je istaknula i neke od najzanimljivijih akcija: čišćenje kanjona rijeke Cetine, šišanje beskućnika u udruzi MoSt, terapijsko jahanje korisnika Centra za odgoj i obrazovanje Juraj Bonači, oslikavanje murala na Ravnim njivama, darivanje krvi u studentskom domu na kampusu…

Potporu projektu dao je i župan splitsko – dalmatinski Blaženko Boban koji je istaknuo da su ovi mladi volonteri prava slika Splita, Dalmacije i Hrvatske. Naglasio je i potrebu promoviranja volontiranja te najavio da će se upravo u tu svrhu uskoro pokrenuti izbor najboljeg volontera na području Splitsko – dalmatinske županije.

Svoju podršku u ime Grada Splita izrazila je i pročelnica ureda Grada Marina Protić koja je istaknula važnost ovakvih projekata i volonterskog doprinosa mladih.

U ime Sveučilišta u Splitu, projekt je pozdravio i prorektor za nastavu Goran Kardum koji je istaknuo kako ovakvi projekti znače studentima te da podižu kvalitetu studentskog života. Ravnatelj Studentskog centra Split Ivan Žižić naglasio je da mu je drago da se ovakav projekt provodi upravo na Sveučilištu i u Studentskom centru te zahvalio SKAC_ST-u što već niz godina provodi ovako značajan projekt.

Na samom kraju, svoj osvrt na cijelu akciju dala je zaposlenica Caritasa Nadbiskupije Split Iva Ivković Ivanišević. Osobito joj je drago što je kao najava cijelog projekta organiziran humanitarni koncert za Sigurnu kuću koja je u velikim potrebama. Podijelila je i dojmove korisnika Caritasa kojima posjet i briga mladih volontera vraća optimizam i dostojanstvo te šalje poruku da su važni i da nisu zaboravljeni.

Projekt započinje večeras u 19 sati svetom misom i raspodjelom volontera u velikoj dvorani Studentskog centra Split. „Last minute“ prijave bit će moguće na istom mjestu od 18 sati.

hr Thu Oct 17 2019 15:41:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5da05d3329111c1dae8b459b/80

Sve je spremno za 75. Višku regatu : 170 prijavljenih posada, online praćenje uživo

Ove godina Viška regata doseže svoje rekorde popularnosti – jučer su završene prijave s čak 170 posada.

Sutra, 18.10.2019., u 9 sati starta još jedna Viška regata, naše najprestižnije jedriličarsko natjecanje, u organizaciji JK Labud. Ove godina Viška regata doseže svoje rekorde popularnosti – jučer su završene prijave s čak 170 posada.

Među više od više od 1.000 jedriličara iz cijele Europe,  ponovno se nalaze mnoga poznata lica: skijaš i zaljubljenik u more i jedrenje Ivica Kostelić, glumac Vedran Mlikota, glazbenici Marijan Ban i Jurica Pađen, te ugledni poslovni ljudi poput proslavljenog hrvatskog košarkaša Željka Jerkova, Joška Berketa vlasnik Marine Kaštela, Zvonka Kotarca, dalmatinski građevinara i vlasnika splitskih hotela Atrium i Amfora Resort, Nike Deškovića,  vlasnika njemačke tvrtke za on-line trgovinu automobilima Instamotion, Darka Smrkinića, vlasnika zadarskog Radija 057 i Saše Kekovića, crnogorski građevinski poduzetnik.

A ove godine organizatori su ponudili i jednu zanimljivu i atraktivnu novost: MOGUĆNOST ONLINE PRAĆENJA TIJEKA REGATE U REALNOM VREMENU. Naime, uz pomoć pametnih telefona i aplikacije KWINDOO sve posade koje to žele imat će mogućnost prijave u tracking sustav te će se tako njihov put na regati moći uživo pratiti OVDJE.

Dodatna zanimljivost je i što će se fotografije koje posade snime i pošalju putem ove aplikacije, u realnom vremenu prikazivati na istoj poveznici, što će svima zainteresiranima omogućiti da prate tijek regate i putem interneta.

Subota u Visu starta "Regatom u Viškom portu", u nedjelju 20.10. regata iz Visa kreće u  9 sati, a Split će pobjednika dočekati već oko 12 sati, na velikom molu ACI marine.
hr Thu Oct 17 2019 15:35:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .