Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/54bca257b0783519118b459c/80
Foto: Marko Todorov / CROPIX

Vujčić: HNB nikome ne plaća saune i masaže

Osvrćući se na zakonski prijedlog koji predviđa ulazak državne revizije u HNB i podnošenje izvješća o tome Saboru, Vujčić je poručio kako je središnja hrvatska banka vrlo transparentna u svom poslovanju

Guverner HNB-a Boris Vujčić poručio je u petak kako se, suprotno tvrdnjama koje su proteklih dana mogle čuti u Hrvatskom saboru, središnja hrvatska banka ni na koji način ne zatvara pred državnom revizijom, a opovrgnuo je i prozivku u sabornici da se zaposlenicima HNB-a plaćaju saune i masaže te se poslužuju škampi i jastozi.

Vujčić je to rekao podnoseći Saboru Polugodišnju informaciju o financijskom stanju, stupnju ostvaranja stabilnosti cijena i provedbi monetarne politike u drugom polugodištu 2015., a odgovarajući tako na prozivke koje su se ovog tjedna mogle čuti u raspravi o izmjenama zakona o HNB-u.
"Uz puno uvažavanje svih kritičkih istupa zastupnika u protekla dva dana moram reći da mi je žao jer su izrečene neistine koje pogađaju sve djelatnike HNB-a. HNB nikome ne plaća saune i masaže, ne služimo škampe i jastoge, ne isplaćujemo božićnice i regrese. Isti tako ne zapošljavamo nikakve masterchefove i sommelijere već smo usluge restorana i nekih drugih usluga eksternalizirali i to nisu uopće zaposlenici HNB-a čime su ostvarene usluge između 20 i 40 posto u odnosu na to da sami te djelatnike zapošljavamo", rekao je guverner Vujčić.

Osvrćući se na zakonski prijedlog koji predviđa ulazak državne revizije u HNB i podnošenje izvješća o tome Saboru, Vujčić je poručio kako je središnja hrvatska banka vrlo transparentna u svom poslovanju.
"HNB je vrlo transparentan tamo gdje može i smije biti s obzirom na monetarni i tečajni režim i nužnost očuvanja financijske stabilnost, no nužnost očuvanja tečajnog režima i financijske stabilnosti ponekad su brana komunikacijskoj otvorenost koju HNB želi isto toliko koliko pojedini kritičari. U okviru tako određenog manevarskog prostora u pogledu transparentnosti, HNB je bila i ostaje otvorena za komunikaciju s javnošću", rekao je.
Suprotno tvrdnjama koje su se zadnjih dana čule, kaže Vujčić, HNB se ne financira iz državnog proračuna već iz vlastitih prihoda. "HNB o svom poslovanju izrađuje svake godine financijska izvješća koja su podložna reviziji u skladu s međunarodnim računovodstvenim standardima i domaćim propisima o reviziji".

Hrvatska središnja banka se, tvrdi, među zemljama EU izdvaja kao banka sa ispodprosječnim troškovima poslovanja i natprosječnom dobiti.
"Ako se troškovi poslovanja HNB-a koji su 0,09 posto BDP-a usporede s troškovima središnjih banaka zemalja s relativno sličnim brojem stanovnika onda se HNB smjestila među štedljivije i ekonomičnije središnje banke", rekao je.
Vujčić je rekao i kako bi "angažman državne revizije mogao doprinijeti dodatnoj transparentnosti u poslovanju HNB-a pogotovo kada bi metodom usporednih vrijednosnih kriterija koja se koristi za ocjenu učinkovitosti procijenjivala ima li Hrvatska efikasnu i učinkovitu središnju banku. U istu svrhu ured za Državu reviziju ima i mogućnost ocijeniti i sve ostale instituicje koje revidira pa može ukazati na njihovu učinkovitost".
Prema izvješću, u drugom polugodištu 2015. nastavljen je rast gospodarske aktivnosti i to s izraženijom dinamikom nego u prvom polugodištu, prvenstveno radi povoljnih kretanja izvoza usluga, investicija i osobne potrošnje. Povoljna ostvarenja na strani izvoza usluga rezultat su iznimno dobrih ostvarenja u turizmu dok se rast osobne potrošnje u najvećoj mjeri povezuje s povoljnim kretanjima na tržištu rada i daljnjim padom cijena nafte i naftnih derivata te prehrane, što je ojačalo potrošačke mogućnosti kućanstava.

Naglašeno je kako je na razini cijelog drugog polugodišta 2015. godine gospodarska aktivnost bila za 2,4 posto viša nego u istom razdoblju prethodne godine, dok je na razini cijele godine zabilježen rast od 1,6 posto. Broj zaposlenih nastavio je rasti tijekom trećeg i četvrtog tromjesečja 2015., čemu su pridonijele uslužne djelatnosti privatnog i javnog sektora te je prosječan broj zaposlenih u drugom polugodištu 2015. bio za 1 posto veći u odnosu na isto razdoblje 2014., dok je na razini cijele 2015. ostvaren rast od 0,7 posto, čime je prekinut višegodišnji negativan trend kretanja zaposlenosti. Nadalje, inflacija potrošačkih cijena u drugom polugodištu 2015. se snizila, s 0 posto u lipnju 2015. na –0,6 posto u prosincu na što je prvenstveno utjecalo prelijevanja nižih cijena sirove nafte i prehrambenih sirovina.

Facebook komentari

hr Fri Nov 04 2016 12:20:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5842e55a1eea8f1c158b4599/80
Foto: Rade Popadić

Evo kako to izgleda kada liječnici specijalisti, specijalizanti i stažisti prosvjeduju

Oko 300-tinjak liječnika specijalista, specijalizanata i stažista okupilo se u subotu ispred Ministarstva zdravstva na prosvjednom skupu nazvanom "Zadržimo liječnike u Hrvatskoj" kako bi upozorili na svoj neravnopravan položaj te zatražili ukidanje neujednačenih ugovornih obveza iz Pravilnika o specijalizacijama

Riječ je o visini odštete koju liječnici plaćaju u slučaju ranijeg odlaska iz ustanove koja ih je poslala na specijalizaciju, kao i o vremenu koje su dužni provesti u njoj, a koje je dulje od provedenog na specijalizaciji.

Liječnici smatraju da su izloženi robovlasničkim ugovorima, s obzirom da se razlike u visini iznosa odštete kreću od 50.000 kuna do 1,3 milijuna kuna.

Osim ukidanja takvih ugovora, od ministra zdravstva Milana Kujundžića, koji se sastao s predstavnicima prosvjednika, zatražili su i kontinuirano raspisivanje natječaja za pripravnički staž, umjesto da mladih liječnici na staž čekaju godinu dana, kao te donošenje stimulativnih mjera za zadržavanje liječnika u Hrvatskoj.

- Naš glavni zahtjev je da se izjednače ugovori svih specijalizanata i da se ukinu robovlasnički ugovori jer mislimo da nije način da se mlade liječnike zadrži u Hrvatskoj penalizacijskim ugovorima već putem stimulativnih mjera - izjavio je Marin Smilović.

Prema važećem pravilniku, koji je na snazi od srpnja, liječnicima se dopušta mogućnost da odu iz bolnice koja ih je poslala na specijalizaciju uz odštetu od 50.000 kuna, za razliku od prethodnog pravilnika koji je liječnicima nametnuo odštetu i do 1,3 milijuna kuna.

Ministarstvo zdravstva najavilo je skoro donošenje novog pravilnika, kojim bi se odšteta zbog ranijeg prekida ugovora povećala na maksimalni  iznos od 250.000 kuna, odnosno 3.300 kuna mjesečno. No, tu bi odštetu plaćala ustanova u koju specijalizant prelazi, a on sam platio bi je samo u slučaju da odlazi na rad u inozemstvo.


Ministarstar Kujundžić: Novi pravilnik je prijelazno rješenje  

Ministar zdravstva Milan Kujundžić ističe kako je novi Pravilnik kompromisno i prijelazno rješenje, do donošenja novog cjelovitog programa specijalizacija iduće godine.

- Pravilnik bi važio godinu dana, a tijekom 2017. napravili bismo novi program specijalizacije, u kojem bi popravili brojne stvari koje sada nisu najidealnije i najsuvremenije, a, s druge strane, pokušali bi napraviti pravilnik koji bi bio pravedniji za jednu i za drugu stranu, a čuvao zdravlje hrvatskog naroda - izjavio je ministar nakon razgovora s liječnicima.

U razgovoru s njima najavio je kako će nastojati ispraviti nepravde koje su dosad postojale, a gdje su liječnici bili stavljani su poziciji da se vrate u bolnicu bez mogućnosti odlaska veliki broj godina ili pak da odu uz vraćanje velike količine novaca.

Prema novom Pravilniku, ističe Kujundžić, specijalizanti su dobili uvjetnu slobodu i lako mogu otići iz ustanove nakon što plate 60.000 kuna, bez da se i jedan dan vrate u bolnicu ili dom zdravlja koji im je dao specijalizaciju, no to stvara velike probleme unutar sustava, koji se na taj način može urušiti.

- Jučer mi je na stol došao zahtjev iz OB Vukovar da trojica specijalizanata, koji su primljeni prije nekoliko tjedana, prijeđu specijalizirati u KBC Osijek -  istaknuo je.

Upozorio je kako postoji opasnost da mnoge bolnice na taj način ostanu bez liječnika dok za županije, koje sa oko 100.000 kuna bruto financiraju specijalizaciju svakog liječnika, što predstavlja bačeni novaci i potrošeno vrijeme od pet godina školovanje na nekoga tko se neće vratiti i liječiti ljude.

Upitan na kraju kada će novi pravilnik stupiti na snagu, Kujundžić je odgovorio kako će se o njemu "još malo razgovarati". "Ništa se neće dogoditi, sad je božićno vrijeme, sad nam ne trebaju nikakvi ratovi i demonstracije i kad se malo ohladimo i zbrojim mislim da ćemo naći kompromisno rješenje".


Goluža: Dosad otišlo 500 liječnika 

Potporu prosvjedu liječnika dale, među ostalim, Hrvatska udruga bolničkih liječnika, Koordinacija hrvatske obiteljske medicine te Hrvatska liječnička komora, čiji je predsjednik Trpimir Goluža smatra da donošenje novog pravilnika nije kompromis nego jednostrana odluka, koja nije donesena za osnovu izračuna i analiza nego na paušalan način.

- Model kazne za liječnike nije se pokazao dobrim za zadržavanje liječnika u Hrvatskoj i to je zapravo bilo sprečavanje odlazaka pa je nužno primijeniti pristup i naći modele za zadržavanje - kazao je.

- Ako jedan čelnik lokalne samouprave može naći 5000 eura za nastup estradnih zvijezda za doček Nove godine, onda se mogu naći i sredstava da bi ta lokalna zajednica imala adekvatnu zdravstvenu skrb - smatra Goluža.

Podsjetio je kako je Hrvatsku dosad napustilo više do 500 liječnika, a dominantna skupina koja odlazi su mladi liječnici.

Facebook komentari

hr Sat Dec 03 2016 16:35:39 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5842dbec1eea8fe6108b46a4/80
Foto: Miro Lelas

Vlasnici kafića na Žnjanu: Idemo čim se donese DPU, alternativa je zapušteni plato!

Prvi put nakon 12 godina od kada su uz more počeli nicati lokali, ugostitelji (svih 26) su izašli u javnost kao udruga. Godinama plaćaju koncesije Banovini, poreze državi... Sami će demontirati svoje objekte, nema potrebe za bagerima, ali ako to naprave odmah, a DPU se ne donese još godinama, Žnjan će biti devastiran

Desetljeće i još koju godinicu nakon što su na Žnjanu počeli nicati kafići, (političke) prozivke za nelegalnost tih objekata su na vrhuncu: konačno su međutim i vlasnici lokala reagirali, prvi donosimo stavove i razmišljanja Udruge koncesionara žnjanski plato, koja okuplja predstavnike svih 26 kafića na Žnjanu.

Iako se tema čini komplicirana, stvar je zapravo vrlo jednostavna. A takvi su i argumenti vlasnika lokala, logika (sviđalo se to nekome ili ne) im se ne može poreći.

- Naš posao obavljamo pošteno i u skladu sa zakonskim regulativama, i tako je već 12 godina, od kada su se počela izdavati koncesijska odobrenja. Izdaju se na godišnjoj razini, po broju modula i površini "štekata" koje u koncesiju uzima svaki pojedini koncesionar te je tako bilo i s ovom gradskom vlasti, ali i nekoliko prethodnih: svi ti dokumenti postoje u Banovini, ništa tu nema nelegalnog. Zajedno u gradski proračun na temelju tih koncesija plaćamo 3,5 milijuna kuna, a od poreza državi ide još desetak milijuna kuna. I pazite, koncesijska odobrenja za montažne objekte se izdaju za module od 12 metara kvadratnih, plus paušalno po površini terase. Osobno imam četiri modula – za svaki se plaća 15 tisuća kuna gradu – plus 400-tinjak kvadrata "štekata" kojeg svi plaćamo 600 kuna po metru kvadratnom... - kaže nam jedan od sugovornika, vlasnik jednog od većih lokala.

U redu, financije (a u pitanju je pet posto gradskog proračuna!) i koncesijska odobrenja su dio priče, tu treba uračunati i 300-tinjak zaposlenih u lokalima, plus troškove ležaljki i suncobrana koje turisti u sezoni imaju besplatno, zatim korištenje sanitarnih čvorova za kupače (svi objekti su spojeni na kanalizaciju, more na Žnjanu je tijekom sezone pod stalnom kontrolom Nastavnog zavoda za javno zdravstvo i čistoća je ocijenjena na 86 posto, što osigurava "plavu zastavicu"), kao i uređenje okoliša. Vlasnik kafića gotovo na samom zapadu platoa je osobno, roneći godinama, čistio plažu od najoštrijih "sika".

- Cijeli ovaj jugoistočni dio grada je profitirao našim postojanjem i naporima. Svi iznajmljivači apartmana na Žnjanu naglašavaju postojanje kafića na "urbanoj" plaži ispred njihovih objekata, uostalom da smo na neki način oplemenili prostor jasno je cijelog ljeta, kada ljudi dolaze ovdje gotovo 24 sata dnevno.

Naravno, nismo mi sve ovo radili iz pukog altruizma, samo da bi gradu i drugima bilo bolje, nego i nama, da bi mi zaradili, ali paralelno s našim radom i investicijama su svi bili na dobitku. - dodaje naš treći sugovornik. Nisu željeli izlaziti u javnost poimenice (podaci su poznati redakciji), kažu kako imaju suglasnost i govore u ime svih 26 članova Udruge.

Što nas dovodi i do možda ključne, najbitnije stavke (ili problema, ovisi kako tko gleda) u cijeloj priči. Uglas su nam potvrdili: kad se donese Plan uređenja žnjanskog platoa, odnosno DPU, oni će osobno uzeti ključ broj 32 u ruke i demontirati svoje objekte. Nema potrebe ni za kakvim bagerima ili sličnim metodama, naglašavaju da su takvog stava i u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja i u Banovini...

- Žnjanski plato je veliki gradski resurs i mi ne želimo predstavljati problem, ali isto tako ne želimo služiti za političko prepucavanje i potkusurivanje. Mi selimo istog trenutka kada se bude znalo što će se raditi na Žnjanu. Smatramo da se DPU treba izraditi, mi smo bili svjesni poslovnog rizika kada smo ulazili u ovu investiciju. No, istovremeno držimo da nije najbolje rješenje nas ukloniti, odnosno ne produljiti nam koncesije na temelju kojih smo tu, a onda da cijeli Žnjan tako stoji godinu, dvije, pet! Brzo bi došao u stanje u kojem je onaj najistočniji dio, prema Duilovu, zapušten.

Zanimalo nas je i što s onim objektima koji su malo "naresli", izašli izvan slova koncesije. Nema problema, potvrđuju nam iz Udruge. "Svi oni koji su izašli izvan gabarita koncesijskih odobrenja, a u pitanju je tek nekoliko naših kolega, spremni su ukloniti višak, odnosno vrlo brzo će to i napraviti."

Zanimljiva je bila i jedna, više usputna, opservacija vlasnika kafića. Pitali smo ih i što o svemu kažu mjerodavni, konkretnije ministar Lovro Kuščević te gradonačelnik Ivo Baldasar. Potvrdili su nam kako bagere i rušenje nitko nije spominjao, jednostavno nema potrebe. Objekti se mogu brzo ukloniti, čim se donese DPU, ponovili su još jednom, a do tada su svi na dobitku. Osim možda onih koji su zavidni jer i ugostitelji, što sami i ne kriju, zarađuju od lokala na Žnjanu. A takvog su stava i ministar Kuščević i poteštat, prenose nam zaključke pregovora koncesionari na plaži Žnjan.

- Baldasar nam je u jednom trenutku rekao: "Možda je najbolje da ja kažem kako će se sve rušiti, i to odmah i s bagerima. Možda onda svi drugi kažu da je bolje da ostanete i plaćate koncesije dok se ne donese DPU...". I to je tragična istina da nas gradski vijećnici zbog političkih poena prozivaju, nazivaju kriminalcima i svakakvima, iako najbolje znaju što dobivamo u koncesije i da sve obaveze plaćamo. - zaključuju iz Udruge.

Facebook komentari

hr Sat Dec 03 2016 15:43:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5842b86c1eea8f07158b4576/80
Foto: Screenshot YouTube

Vrdoljak pozvao SDP-ovce da predvode "otpor populizmu"

Osvrnuo se i na poreznu reformu za koju je rekao da dokazuje da je "zajedništvo na koje nas pozivaju trenutačni vladari samo plašt pod kojim se odvija puno opasnija igra čiji je cilj bogaćenje bogatih"

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak pozvao je u subotu SDP-ovce na izbornoj konvenciji stranke na jasnu artikulaciju socijaldemokratskih politika, za koje je rekao da će biti najbolji odgovor na izazove populizma.  

Vrdoljak je ustvrdio da je Hrvatska suočena s izazovima rastućeg populizma te poručio da će i HNS-ovci sa svoje strane odraditi dio posla, artikulacijom jasne liberalne politike u kojoj će građani i birači prepoznati svoje vrijednosti.

- I SDP-ovci i liberali trebaju odraditi svoj dio posla i ne dopustiti da vladajući zemlju ponovno povuku natrag, a nama poslije prepuste da to popravljamo - poručio je Vrdoljak na izbornoj konvenciji SDP-a na kojoj se bira novi Glavni odbor i Predsjedništvo stranke.

Uz Ivana Vrdoljaka, na SDP-ovoj konvenciji delegatima su se pozdravnim govorima obratili i predstavnici drugih stranaka. 

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak istaknuo je kako mu je drago što je HSS bio dio Narodne koalicije "iako nisu ostvareni očekivani rezultati".

- Time smo dobili priliku za novi počekak HSS-a što posebno trebamo zahvaliti SDP-u u bivšem predsjedniku Zoranu Milanoviću - rekao je Beljak istaknuvši da su i pred HSS-om unutarstranački izbori te da će poduzeti sve da u Hrvatskoj bude bolje. 

Predsjednik Savjeta IDS-a Tulio Demetlika poručio je da je snažna i glasna oporba jednako važna kao i jaka vlada.

- Naša je uloga da budemo čuvar demokracije i da ne dozvolimo samovolju onih na vlasti - kazao je Demetlika te novoizabranom čelniku SDP-a Davoru Bernardiću poručio da će u tome imati ključnu ulogu i ključnu odgovornost.

Demetlika očekuje aktivnu ulogu SDP-a u borbi za decentralizciju Hrvatske kao temelj za gospodarski razvoj cijele zemlje te je izrazio nadu da će novo vodstvo SDP-a stati uz IDS u toj borbi

- Posljednjih godina dana svjedočimo izazovima u kakvima se građanska, pristojna Hrvatska još nije našla, a načini na kojim smo se suprotstavljali tim nasrtajima na osobne slobode i socijalnih prava dosad više ne daju dovoljno dobre rezultate - ustvrdio je predsjednik HSU-a Silvano Hrelja

Osvrnuo se i na poreznu reformu za koju je rekao da dokazuje da je "zajedništvo na koje nas pozivaju trenutačni vladari samo plašt pod kojim se odvija puno opasnija igra čiji je cilj bogaćenje bogatih".

- Reforma je to koja daje onima koji imaju puno više, a onima koji nemaju ne daje ništa - kazao je.

Predsjednik Reformista Radimir Čačić ocijenio je da su izazovi pred SDP-om najveći od svih stranaka. Ocijenio je i da vlast koju obnaša drugi pol ima vjetar u leđa i niz faktora koji će sadašnjoj vladi omogućiti dobre rezultate ako ne rade ništa. "Najniža cijena kapitala i energije u povijesti, na nesreći drugih otvorena turistička niša, a to je 18 posto PDV-a Hrvatske. Centralno, traljavo i sporo, dobivamo više od EU fondova nego što dajemo. Radi se o pozitivnim pretpostavkama", naglasio je.

- Više ne smijemo graditi politiku na ideološkom sukobu kao alibiju za nesposobnost, a to je ovdje bilo često - poručio je Čačić.

Predsjednik Stranke umirovljenika Lazar Grujić izrazio je potporu SDP-u, poručivši da će SU biti uz SDP. Izrazio je nadu za dobrom suradnjom s tom strankom, dok je potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac pozvao na više bratstva u Hrvatskoj, neovisno o političkim razlikama i idealima.Facebook komentari

hr Sat Dec 03 2016 14:10:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5842b2001eea8fc5128b45f0/80
Foto: DalmacijaNews

Friško kupljeno meso u Intersparu nesnosnim smradom "kontaminiralo" kuću!

Iz Veterinarske inspekcije poručuju: izlazimo na teren u razumnom roku. Što se tiče kupljenog "sumnjivog" mesa, potreban je prigovor u trgovini uz priloženi originalni račun, savjetuju iz splitskog Potrošača kako bi kupci dobili povrat novca

Ponovno problemi. Afera oko pronalaska tona i tona mesa zdravstveno neispravnog, pa uzoraka punih salmonele, a onda i povlačenja nekih mesnih proizvoda s polica dućana (što nalozima nadležnih državnih službi, što internim kontrolama u velikim trgovačkim lancima), evo još jednog slučaja, u najmanju ruku sumnjivog.

Čitateljica našeg portala (podaci poznati redakciji) javila nam se i požalila na kupnju nešto manje od kilogram i pol svinjskog mesa u trgovini Interspar, u City centru One. Nabavku je obavila u četvrtak popodne u mesnici u sklopu trgovine, iako je bilo pomalo čudna boja rebaraca, no trgovac je uvjeravao kako je u pitanju "friško" meso. Na koncu je uzela svinjsko meso, koje je spakovano, te je kući meso, kako se to i radi, stavila u frižider. Međutim u petak je napravila "kobnu" grešku i otvorila paket – nesnosan smrad proširio se cijelom kućom, boja mesa nije ulijevala povjerenje pa je na koncu sve bacila. Potom se, s ukućanima, dala u zvanje mjerodavnih no bez puno uspjeha pa se obratila redakciji DalmacijaNewsa.

Nismo ni mi bili bolje sreće po pitanju Spara, trgovačkog lanca kojima smo se obratili mailom, no odgovor o ovom slučaju nismo dobili. Zato su jasni bili na drugim adresama. "Mi po prijavama građana definitivno izlazimo na teren i obavljamo kontrolu. Naravno, ne možemo ništa učiniti po pitanju već nabavljenog mesa jer ne možemo sa sigurnošću znati što se događalo sa spornim mesom od trenutka kupnje nadalje." - doznajemo u Veterinarskoj inspekciji, zaduženoj za ovakve slučajeve. Pitali smo ih i u kojem roku izlaze na teren, jer vikendom recimo ne rade, osim u slučaju iznimne hitnosti "Pokušavamo sve stići u razumnom roku. Ako za neki objekt dobijemo više prijava, u svakom slučaju izlazimo odmah. Negdje ćemo izaći u inspekciju nakon određenog vremena, nekoliko dana možda, jer ovih dana stvarno ima puno obaveza i jednostavno nije moguće na sve reagirati trenutno..." - pojašnjavaju iz Veterinarske inspekcije.

Za već kupljeno meso kažu da ne mogu ništa napraviti, dok Vlado Biljarski iz splitskog Potrošača savjetuje:

- U svakom slučaju pokušajte se dogovoriti s trgovcem od kojeg ste kupili određeni proizvod za povrat novca. Možete i usmeno, mi savjetujemo pismeni prigovor i zahtjev za povratom novca, uz priloženi originalni račun o kupnji. Trgovac je obavezan u određenom roku odgovoriti na taj prigovor, a ako ne budu odgovarali, prijavite ih tržišnoj inspekciji ili Ministarstvu gospodarstva.
Facebook komentari

hr Sat Dec 03 2016 12:54:26 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .