Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/583f16761eea8f00078b4614/80
Foto: Dalmacija News

Sindikat policije prosvjeduje zbog ponovne odgode isplate otpremnina

SPH u priopćenju poručuje da je, s obzirom na već više od dvije godine pozitivnog ekonomskog oporavka, došlo vrijeme da se ta odredba Zakona o policiji počne primjenjivati.
Sindikat policije Hrvatske (SPH) prosvjedovao je u četvrtak protiv Vladina prijedloga da se primjena odredbi Zakona o policiji, kojima se reguliraju prava na ostvarivanje otpremnina prilikom odlaska u mirovinu, odgodi za još dvije godine, odnosno do 1. siječnja 2019. godine.

Sindikalci naglašavaju kako se u većini slučajeva radi o hrvatskim braniteljima, te su uputili dopis Vladi i Ministarstvu hrvatskih branitelja da se pokrene socijalni dijalog oko toga izuzetno bitnog pitanja.

U vezi bojazni da će svih 7000 policijskih službenika koji ostvaruju pravo na mirovinu istodobno podnijeti zahtjev za umirovljenjem SPH predlaže uvođenje prijelaznih mehanizama u primjeni te odredbe.

Vlada i MUP varaju se ako misle kako je ta otpremnina jedino što policijske službenike zadržava na radu u MUP-u, te da će godinama čekati dok se ta odredba ne počne primjenjivati pa tek onda podnijeti zahtjev za mirovinom.

To je podcjenjivanje policijskih službenika, koji svoj posao rade unatoč tome što ostvaruju uvjete za mirovinom zato što ga vole, a ne zbog otpremnine, ističe se u priopćenju.

SPH najavljuje da će s tim problemom upoznati sve klubove zastupnika u Hrvatskom saboru, te apelirati na njihovu solidarnost s braniteljskom populacijom unutar MUP-a.


Facebook komentari

hr Thu Dec 01 2016 13:41:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58aa9e99b47398f75f8b465e/80
Foto: Vlada RH

Ima li kraja?: Most će omogućiti da se sazna za preljube stare 40 godina

Bivši ministar pravosuđa Orsat Miljenić tvrdi da bi Hrvatska, u slučaju da Sabor usvoji izmjene Zakona o arhivskom gradivu i arhivima, koje predlaže Most, sigurno plaćala visoke odštete zbog tužbi Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu

Most predlaže da javno arhivsko gradivo koje sadržava osobne podatke bude dostupno za korištenje 70 godina nakon nastanka, odnosno 20 godina nakon smrti osobe na koju se odnosi. Osobni podaci su, kako se precizira, "rasno ili etničko podrijetlo, politička stajališta, vjerska ili druga uvjerenja, sindikalno članstvo, zdravlje ili spolni život, kaznena djela i prekršaji", piše Novi list

Međutim, ti rokovi ne bi vrijedili za arhivsko gradivo bivših društveno-političkih organizacija, pravosudnih tijela, tijela unutarnjih poslova i sigurnosno-obavještajnih tijela koje je nastalo do 22. prosinca 1990., koje je dostupnobez ograničenja, "osim ako su osobni podaci pribavljeni kršenjem ljudskih prava i temeljnih sloboda i odnose se na osobe koje nisu bile nositelji javnih dužnosti". 

- U komunizmu su javne dužnosti bile i, primjerice, direktor poduzeća, predsjednik općine, glavni urednik novina... I što ako su tajne službe uhođenjem nekog direktora doznale da je on napravio preljub i stavile to u njegov dosje? Most bi sada htio da podatak da je taj čovjek, prije 30 ili 40 godina, varao suprugu bude dostupan, makar to ne može biti javni interes - navodi Orstat Miljenić u izjavi za list, dodajući da će to Hrvatsku koštati zbog izgubljenih parnica u Strasbourgu, čak ako to prođe na Ustavnom sudu.

Facebook komentari

hr Mon Feb 20 2017 09:36:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58299d161eea8fc5b98b4607/80
Foto: Luka Balković

Fina: U blokadi 953 OPG-a, dugovi dosegnuli 418,5 milijuna kuna

Na kraju prosinca prošle godine blokirani račun imala su 953 obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG), čija su ukupna dugovanja iznosila 418,5 milijuna kuna, pokazuju podaci Financijske agencije (Fina)

Kako su u Jedinstvenom registru računa evidentirana 8.163 otvorena računa obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, podaci s kraja prosinca pokazuju da je trenutno u blokadi 11,6 posto OPG-ova. 

U odnosu na kraj četvrtog tromjesečja 2015. godine broj blokiranih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava je do kraja prosinca lani smanjen za njih 18, dok je iznos blokada unazad godinu dana narastao za 0,22 posto.

Finini podaci obuhvaćaju pregled broja blokiranih OPG-ova i iznosa blokada unazad gotovo pet godina, odnosno od kraja lipnja 2011. godine, kada je u blokadi bilo 830 OPG-ova s 222,5 milijuna kuna neplaćenih obveza.

Iz toga proizlazi da je od sredine 2011. do kraja prosina prošle godine broj OPG-ova čiji su računi blokirani porastao za 14,8 posto, dok je iznos njihovih blokada povećan za 88,1 posto.

Promatra li se dug OPG-ova po županijama, prema stanju na dan 31. prosinca lani, najzaduženiji su bili OPG-ovi Osječko-baranjske županije, na koje se odnosilo 20 posto prijavljenih neizvršenih osnova za plaćanje (83,5 milijuna kuna).

Slijede oni Virovitičko-podravske županije s udjelom od 12,5 posto (52,5 milijuna kuna), Vukovarsko-srijemske s udjelom od 10,2 posto (42,8 milijuna kuna), Koprivničko-križevačke s udjelom od 8,8 posto (36,7 milijuna kuna) te Sisačko-moslavačke županije s udjelom od 7,6 posto (31,6 milijuna kuna).

Na obiteljska poljoprivredna gospodarstva navedenih pet županija odnosilo se 59,1 posto neizvršenih osnova za plaćanje svih OPG-ova. Ostalih 40,9 posto iznosa raspršeno je na 16 ostalih županija, s udjelima od 0,04 posto u Ličko-senjskoj do 6,6 posto u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, navode iz Fine.

Prema ukupnom broju blokiranih OPG-ova, najviše je blokiranih u Osječko-baranjskoj (21,8 posto) i Vukovarsko-srijemskoj županiji (14,5 posto).

U odnosu na ukupan broj blokiranih fizičkih osoba koje obavljaju registriranu djelatnost promatrano na razini pojedine županije, najviše je blokiranih OPG-ova u Požeško-slavonskoj (19,1 posto), Koprivničko-križevačkoj (18,2 posto) te Virovitičko-podravskoj županiji (18 posto).

Facebook komentari

hr Mon Feb 20 2017 08:55:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58a551d7b47398144e8b4671/80
Foto: Pixabay

HAK: Magla i skliski kolnici usporavaju vožnju

Duž Jadranske magistrale i na cestama u gorju mogući su odroni
Skliski su kolnici mjestimice u Lici i Gorskom kotaru. Magla smanjuje vidljivost i usporava vožnju mjestimice u unutrašnjosti. Ima je i na dionicama autocesta: A1 između Zagreba i Karlovca te Gospića i tunela Sveti Rok, A3 Bregana-Lipovac, između čvorova Jankomir i Lipovac, A4 Goričan-Zagreb između čvorova Breznički Hum i Ivanja Reka te Goričan i Varaždin, A5 Osijek-Sredanci, A11 Jakuševec-Velika Gorica.
Duž Jadranske magistrale i na cestama u gorju mogući su odroni. Vozače upozoravamo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, te da na put ne kreću bez zimske opreme.

Zbog radova vozi se usporeno suženim kolnikom: na autocesti A1 na vijaduktu Božići u smjeru Splita, na autocesti A3 Bregana-Lipovac, između Kutine i Novske od 118. do 121. km u oba smjera;na Istarskom ipsilonu, dionici čvor Lupoglav-tunel Učka;na raskrižju državne ceste D427 i čvora Rujevica, na riječkoj obilaznici, na izlaznom kraku čvora Rujevica u smjeru GP Rupa

Za sav promet (zbog radova) zatvorene su ceste: DC8 Jadranska magistrala kroz Posedarje, DC6 Glina-granični prijelaz Dvor (obilazak je Glina (DC37)-Petrinja-Hrvatska Kostajnica-Dvor),DC34 Valpovo-Josipovac u naselju Petrijevci,DC206 Valentinovo-Petrovsko,DC228 Jurovski Brod-Ozalj-Karlovac u Ozlju.

Od 15. veljače do 1. svibnja na snazi je nova regulacija prometa na županijskoj cesti ŽC6253 Solin-Klis u Solinu samo u smjeru Splita, na dionici Bilankuša-Solin Širina. Obilazak za smjer Klis-Solin-Split: skretanje preko raskrižja Bilankuša na LC67065 Ulica don Frane Bulića-Kaštelanska cesta-ŽC6137 Salonitanska ulica-raskrižje Solin Širina-Solin-Split, a smjer Split-Solin-Klis ostaje nepromijenjen.

Zbog radova u ulici Bana Jelačića u Kaštel Starom, vozi se uz privremenu regulaciju prometa.

Trajekti i katamarani plove prema redu plovidbe.

Facebook komentari

hr Mon Feb 20 2017 08:10:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58aa28a8b473981e5d8b46b9/80
Foto: Licencirane fotografije HRT

Goran Višnjić o "Generalu": Za mene je Ante Gotovina apsolutni pojam, heroj!

Uoči početka snimanja filma i serije "General", Goran Višnjić je u emisiji #volimnedjelju otkrio što misli o generalu Anti Gotovini
Goran Višnjić koji u Los Angelesu živi sa svojom obitelji u tom će velikom spektaklu pod redateljskom palicom njegovg punca Antuna Vrdoljaka igrati glavnu ulogu.  

Film i serija snimat će se 19 tjedana, a sudjelovat će stotinu glumaca te više od tisuću statista na različitim lokacijama. 

- To je za nas jako emotivan projekt. Još kad je završio u zatvoru, željeli smo mu pomoći snimanjem fima. Bio sam u kontaktu s njegovim odvjetnikom Mišetićem, a prije finalnog saslušanja pozvao me i rekao da dođem kako bi sud vidio da Hrvatska i netko internacionalno poznat stoji iza generala. Došao sam u Haag da im poručim - bit ćete negativci u filmu ako ga osudite - rekao je Višnjić za HRT-ovu emisiju. 

Film se bavi životom Ante Gotovine od rođenja do oslobađanja, na temelju knjige 
Nenada Ivankovića !Ratnik, pustolov i general!. 

- Imam strašnu tremu, najveću ikad u životu. Onu s Hamletom s 21 godinom mogu usporediti s tim, za mene je Gotovina apsolutni pojam, heroj - kazao je za HRT Višnjić kojem se u studiju pridružila i Nataša Janjić koja će igrati ulogu ratne reporterke Vesne Karuze.

Facebook komentari

hr Mon Feb 20 2017 07:50:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .