Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5c1539200e4938784a8b462f/80
Foto: Pixabay

Trikovi kojima nas ugostitelji tjeraju da trošimo više

Meni je poput osobne karte restorana, a uz trikove koji utječu na podsvijest brže će proraditi zazubice

Boja slova, redoslijed riječi, opisi jela i broj stranica menija utječu na to što ćemo i koliko naručiti u restoranu te koliko ćemo novca potrošiti, tvrde psiholozi, a vješti ugostitelji znaju kako iskoristiti ta zrnca mudrosti u svoju korist.

Uz mudro osmišljen jelovnik gosti naručuju i troše više nego što su namjeravali na ulasku u restoran, tvrde psiholozi. Meni je poput osobne karte restorana, a uz trikove koji utječu na podsvijest brže će proraditi zazubice. Pritom se ne radi o hipnozi niti podvalama nego o malim grafičarskim trikovima i kreativnom pristupu.     

Obojeni poticaj 

Važnost boja dobro poznaju stručnjaci za uređenje interijera, ali i grafički dizajneri jelovnika. Zelena poručuje: ovo je svježe i organski uzgojeno, a narančasta potiče apetit. Žuta je razigrana i vrckava, a na tamnoj podlozi odlično se vidi čak i kad je osvjetljenje slabije pa se često koristi za jela koja se jedu navečer. Crvena potiče na akciju, poručujući podsvijesti da se samo jednom živi pa zašto ne bismo potrošili više.

Zlatni trokut

Kad uzmemo jelovnik u ruke, pogled najprije pada u sredinu, zatim putuje na gornji desni ugao pa skreće lijevo. Poznavatelji taj fenomen nazivaju zlatnim trokutom, a vješti ga ugostitelji koriste tako da na te dijelove menija stavljaju najskuplja jela.

Jela na vrhu

Istraživanja su pokazala da gosti najčešće naručuju prva dva jela ili posljednje sa stranice, odjeljka, kolone… Stoga se savjetuje voditeljima restorana da upravo ondje stave ona jela za koje misle da su nepravedno zapostavljena ili žele povećati njihovu prodaju.

Hrana za maštu

Imena jela koja pršte superlativima, poput najbolji hamburger na svijetu najčešće ostaju neprimijećena ili izazivaju podsmijehe, ali jednostavni dodatni opisi koji škakljaju maštu mogu biti pun pogodak. Tako primjerice carpaccio s odležanimoctom, ružičasti ceviche, jako ozbiljna ljetna salata ili tuna žutih peraja potiču na razmišljanje o jelu, a to je samo korak do naručivanja.

Igra emocija

Nazivi jela poput juhica bake Mare igraju na emociju jer zamišljamo vrijednu baku kako navlači pregaču i sjecka povrće iz vrta da bi razveselila unuke. To što baka Mara kuha juhu tako da uspe sadržaj iz instant vrećice u vruću vodu, nikome ne pada na pamet. U jednakom tonu i lički krumpir ima više uspjeha nego običnikrumpir-beskućnik jer volimo imati osjećaj da jedemo nešto domaće. Čest je slučaj da ono što poznamo volimo, a nepoznatog se bojimo. Stoga su pun pogodak jela koja osim imena na kojem se lomi jezik, poput bouillabaissea imaju i opis kojim se možemo poslužiti ako ne znamo izgovoriti, poput francuska juha.

Strah od blamaže 

Puno je više onih koji ne naručuju vino jer ih je strah da će pogriješiti, nego istinskih poznavatelja. Ugostiteljima je to sve jasnije pa se često u karti pića mogu pronaći opisi vina poput primjerice lagana i lepršava bijela ili suha i slojevita crnajer daju naznaku o čemu se radi.

Brojke i slova 

Ugostitelji znaju da je otvaranje novčanika često najgori dio posjeta restoranu. Iako treba istaknuti cijene jer nitko ne voli kad ne zna na čemu je, nigdje ne piše da uz broj treba stajati i valuta. Neki ugostitelji se služe vrlo uspješnom taktikom da cijene umjesto brojevima napišu slovima.

Funkcionalna bjelina 

Na stranicama s puno slova oko traži prazninu da se odmori i smjesti se upravo tamo gdje su mudri dizajneri menija stavili najisplativija ili najskuplja jela. Jela od jaja, tjestenine i deserti koji mogu duže stajati ugostiteljima se najčešće i najviše isplate.

Baršun i zlato 

Pristupačniji restorani u kojima se razmišlja o izgledu menija često imaju retro dizajn koji podjeća na djetinjstvo ili vrijednost koja raste proporcionalno godinama koje prolaze jer sugeriraju dobar omjer cijene i kvalitete. Profinjeni restorani često idu na deblji papir, baršunaste korice ili zlatna slova kako bi se pojačao dojam elegancije i ekskluzivnosti.

Količina je bitna 

Neki restorani se žele pohvaliti brojem jela koje njihov kuhar zna pripremiti, ali ako gosta zaboli ruka od listanja stranica jelovnika, lakše će i posumnjati da nisu sva jela svježe pripremljena. Manje, a kvalitetno uvijek je bolja opcija. Dnevni meni na jednoj strani provjerena je formula koja pali jer ne stvara stres kod ljudi koji se teško odlučuju što će jesti. - piše Pun kufer
hr Sun Jun 09 2019 11:37:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d14b5a729111c86e08b463f/80

Pod vodstvom četiri žene: U Sinju ovog vikenda kreće drugo izdanje Kamičak Etno festivala

Vikend pred nama donosi nam drugo izdanje Kamičak Etno festivala, a line-up festivala miriše na odličnu zabavu i kvalitetnu svirku

Prva večer prepuštena je u potpunosti internacionalnim izvođačima pa će nas tako u sinjsku glazbenu idilu uvesti očaravajući zvuci latinoameričke folklorne glazbe u izvedbi Turica Doncel dua, da bi potom pozornicu prepustili ''curama nomatkinjama'', makedonskim Perijama, koje u Sinj dolaze poslije velike turneje u Francuskoj. Perije glazbeni izričaj baziraju na autentičnoj interpretaciji tradicionalnih ritmova Balkana – od turskog do bugarskog i makedonskog folklora. Za sjajan završetak prve večeri zaduženi su beogradski Naked čije majstorsko prepletanje etno tradicije s elementima funka i jazza nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Majstori dobrog zvuka u Sinj stižu nakon odrađene turneje po Južnoj Koreji i obećaju vrhunsku zabavu!


Druga festivalska večer (subota), rezervirana je za domaće snage – Kazan, Ogenj i hrvatsko-irski sastav, Patrick Walker Trio. Veseli Kazanovci u Sinju će predstaviti svoj debitantski album ''Ružo'' na kojem su objedinjene stare hrvatske pjesme te zaboravljene priče o ljubavi, smrti i rakiji, interpretirane na suvremen, kazanovski način. Patrick Walker Trio zaduženi su za dašak irske tradicionalne glazbe i sjajnu zabavu, a energični i žestoki Ogenjovci ''iz tamburice će iščupati dušu'' i kako kažu, natjerati publiku da na sav glas pjevaju stihove koje ne razumiju. Kombinacija folka, punka i rocka na izvornom podravsko-međimurskom dijalektu, oduševit će i one najzahtjevnije.

Kamičak Etno Festival održava se na nedavno obnovljenoj tvrđavi Kamičak u samom srcu viteškog grada Sinja, a festival je iniciran u okviru velikog europskog projekta ''Sinj u sridu''. Festivalska priča utoliko je zanimljivija jer iza kulisa stoje četiri žene – Dragana Modrić, Anđela Galić, Ana Žanko i Jelena Pavlinušić – i to četiri povjesničarke umjetnosti, koje su u različitim razdobljima radile ili stažirale u Kulturno umjetničkom središtu Sinj koje je nositelj cijelog događaja.

 

- Sinj je grad koji u određenom smislu živi od tradicije, Alke i Velike Gospe, i ljudi iznimno vole i poštuju tradiciju svog kraja. Upravo iz tog razloga inicirale smo festival u okviru kojeg izvođači iz svih dijelova Hrvatske i svijeta dolaze i interpretiraju vrijednu glazbenu baštinu na suvremen način. Smatramo da je to jedini mogući način, približiti našu materijalnu i nematerijalnu baštinu mladima, djeci, pa i turistima, na jedan suvremen i ljudima zanimljiv način, jer forma bez sadržaja nikakav je zalog za budućnost. Tvrđava Kamičak vrijedna je kulturna i povijesna baština našeg grada, registrirana kao kulturno dobro pri Ministarstvu kulture, ali ne možemo očekivati da će samo ta činjenica privući ljude. Kamičak je prekrasan i ima svoju priču, ali to je prostor koji mora živjeti. Naravno, na način koji se neće kositi s njegovim kulturnim i povijesnim statusom – složne su organizatorice.


hr Wed Aug 21 2019 08:35:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d5c420329111ce4548b4569/80

U Beton kinu najavljen “xSTaticJAM - Graffiti okupljanje 2019.“

Ovogodišnje izdanje gradskog projekta “xSTaticJAM - Graffiti okupljanje“ koje će se održati od 28. do 31. kolovoza predstavljeno je danas na konferenciji za medije održanoj u Beton kinu Doma mladih.
Program je predstavio voditelj umjetničkog programa Pero Rančić i predstavnik Skate kluba Kolo, Marin Siriščević, a uvodno je o projektu govorio gradonačelnik Andro Krstulović Opara izrazio posebno zadovoljstvo što su se ove godine uključile brojne udruge koje rade u i oko Domu mladih.

- Grad potiče kvalitetni umjetnički izričaj kojim osvajamo javni prostor, prostor koji je otet građanima, a naša namjera je učiniti ga ljepšim i kulturnijim. Napravimo distinkciju između šaranja i kvalitetnog street arta, a mene osobno veseli što  će i ove godine sudjelovati veliki kako domaćih, tako i stranih umjetnika koji dolaze gotovo iz čitavog svijeta.“, kazao je gradonačelnik Krstulović Opara.

U sklopu ovogodišnje manifestacije započet će i gradska akcije radnog naziva „Švogaj se!“. Riječ je o praznim panoima koji će za ovu prigodu bili postavljeni u blizini Doma mladih, a kasnije i po gradskim kvartovima čime se želi dati prilika svima onima koji imaju potrebu za neki svoj izričaj, da ne moraju koristiti samo Face i Instagram. Moći će šarati i pisati  što ih god ih je volja, osim govora mržnje i svega onoga što je zakonski cenzurirano.

Osim oslikavanja zidova koje se ove godine održava na pet gradskih lokacija, prema riječima voditelja umjetničkog programa “xSTaticJAM - Graffiti okupljanje“, Pere Rančića, zadnjeg dana manifestacije na platou ispred Doma mladih održat će se cjelodnevni program u sklopu kojega će biti skate i bmx škola za mlade, projekcije filmova i video uradaka, radionica sito tiska, izložba fotografija grafičkog dizajnera i dokumentariste graffiti scene, Marka Dajaka, a na kraju i koncert na kojem će glavni izvođač biti Krešo Bengalka.

Ove godine imamo više od pedeset umjetnika street arta koji dolaze iz cijeloga svijeta, ali i iz Hrvatske. Prva tri dana će se oslikavati zidovi uz Marjanski tunel, u Ulici Domovinskog rata, na Putu Supavla i na Pujankama.“, najavio je Petro Rančić na današnjoj konferenciji za novinare.

U ime udruga koje su se ove godine priključile projektu predstavnik Skate kluba Kolo, Marin Siriščević najavio je besplatnu školu skatea, a posebno je zahvalio Gradu Splitu što im je pomogao i ustupio prostor za izgradnju skate parka.

hr Tue Aug 20 2019 20:55:22 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a7df2d22af47f91038b46a6/80

Pomaže li grgljanje slane vode kod grlobolje?

Grgljanje slane vode jedan je od najstarijih načina ublažavanja grlobolje, no liječi li doista slana voda upaljeno grlo?

Svima je poznato koliko neugodna može biti grlobolja. Ponekad je grlo toliko upaljeno da ne možemo gutati i to traje danima. Postoje brojne tradicionalne metode za borbu s grloboljom, a jedna od njihje i slana voda. No, djeluje li ona zaista?

Dobra vijest je da slana voda ublažava bolove u grlu jer pomaže upaljenoj sluznici da splasne, razrjeđuje sluz i na taj način olakšava gutanje.

Slana voda je hipertonična što znači da ima viši osmotski tlak od tekućine u našim stanicama. Stoga, kada se stanice nađu u slanoj vodi, ona će iz njih izvući tekućinu, a time i viruse i bakterije koje se nalaze u grlu, što znači da ćete neke od uzročnika grlobolje jednostavno ispljunuti.

Loša je vijest da slana voda ne liječi grlobolju jer su u većini slučajeva uzroci grlobolje virusi, a ne bakterije. Tijelo ima svoje mehanizme kojim se bori protiv grlobolje, no potrajat će nekoliko dana dok ona na prođe. U međuvremenu grgljajte slanu vodu i olakšajte si u muke, piše zivotistil.hr

Koliko soli treba staviti u vodu?

Otopina treba biti slanija od suza, što znači da bi trebalo staviti četvrtinu žličice soli u pola šalice tople vode. Topla voda, osim što će ubrzati otapanje soli, potaknut će cirkulaciju u grlu, a time i imunitet da jače radi. 

Koliko često grgljati slanu vodu?

Ovisno o tome koliko vas grlo boli, trebalo bi grgljati slanu vodu dva do četiri puta dnevno i izbjegavati gutanje iste. Vodite računa da pijete dovoljno tekućine kako ne biste dehidrirali i dodatno isušili grlo. Osobe koje imaju visoki krvni tlak ne bi smjele koristiti ovu metoduza ublažavanje grlobolje jer koliko god se trudili ne progutati vodu, određena količina ipakdospije u probavni sustav, a sol je opasna za visokotlakaše.  

hr Tue Aug 20 2019 18:32:31 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d5c186729111ca5548b456e/80

Egzotični napitak koji čuva zdravlje i tjera kilograme

Ukusan i zdrav doručak idealan je početak dana zbog čega mnogi za prvi obrok u danu biraju smoothije.

Zdravi napici mnogima su omiljeni doručak a njihova prednost je činjenica da postoji toliko varijatni da vam nikad neće dosaditi. Ako ste u potrazi za nekom novom kombinacijom, možda su ananas i banana nešto što dosad niste isprobali.

Dodatak koji će ovaj smoothie učiniti kremastim je grčki jogurt.

Radi se o kombinaciji koja je odličan izbor ako ste u procesu mršavljenja ili samo želite pojesti nešto zdravo, ukusno i hranjivo.

Ako još niste sigurni da je ovo kombinacija za vas, možda se predomislite kadapročitate prednosti ananasa i banane za zdravlje. Ananas je bogat vitaminom C koji pomaže u izgradnji imuniteta. Osim toga, obiluje i dijetalnim vlaknima i dobar je za probavu. Tu su i njegova protuupalna svojstva.

Kada su u pitanju banane, i one su bogate vlaknima, koja zajedno s vitaminima C i B6 pomažu zdravlju srca.

I to je samo dio prednosti, a u nastavku pročitajte kako ove sastojke pretvoriti u ukusni napitak. Trebat će vam tek nekoliko minuta.

SASTOJCI

- šalica ananasa 
- 1 banana 
- 1 grčki jogut
- 1/4 šalice mlijeka
- 2 male žlice meda

PRIPREMA

Voće ogulite i narežite na komadiće, sve sastojke ubacite u blender i miješajte dok smjesa ne postane jednolika.

NAPOMENE

U izradi smoothieja, da bi on ustinu bio zdrav, koristite svježe voće koje prije pripreme možete na nekoliko sati staviti u zamrzivač. Također, ako pri ruci nemate grčki jogut možete ga zamijeniti običnim jogurtom. Umjesto meda možete koristiti javorov sirup.

I na kraju, u ovaj smoothie možete dodavati cijeli niz drugih sastojaka kako bi ga prilagodili svom ukusu ili napravili malu promjenu u slučaju da vam dosadi. Neke od opcija su špinat, sok od naranče, kivi, berskva, jabuka, borovnice... A tu su i dodaci poput đumbira, chia i lanenih sjemenki, cimeta.... Opcija je mnogo tako da vam doručak uvijek može biti drugačiji, piše zadovoljna.hr

hr Tue Aug 20 2019 17:57:39 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .