Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5c1539200e4938784a8b462f/80
Foto: Pixabay

Trikovi kojima nas ugostitelji tjeraju da trošimo više

Meni je poput osobne karte restorana, a uz trikove koji utječu na podsvijest brže će proraditi zazubice

Boja slova, redoslijed riječi, opisi jela i broj stranica menija utječu na to što ćemo i koliko naručiti u restoranu te koliko ćemo novca potrošiti, tvrde psiholozi, a vješti ugostitelji znaju kako iskoristiti ta zrnca mudrosti u svoju korist.

Uz mudro osmišljen jelovnik gosti naručuju i troše više nego što su namjeravali na ulasku u restoran, tvrde psiholozi. Meni je poput osobne karte restorana, a uz trikove koji utječu na podsvijest brže će proraditi zazubice. Pritom se ne radi o hipnozi niti podvalama nego o malim grafičarskim trikovima i kreativnom pristupu.     

Obojeni poticaj 

Važnost boja dobro poznaju stručnjaci za uređenje interijera, ali i grafički dizajneri jelovnika. Zelena poručuje: ovo je svježe i organski uzgojeno, a narančasta potiče apetit. Žuta je razigrana i vrckava, a na tamnoj podlozi odlično se vidi čak i kad je osvjetljenje slabije pa se često koristi za jela koja se jedu navečer. Crvena potiče na akciju, poručujući podsvijesti da se samo jednom živi pa zašto ne bismo potrošili više.

Zlatni trokut

Kad uzmemo jelovnik u ruke, pogled najprije pada u sredinu, zatim putuje na gornji desni ugao pa skreće lijevo. Poznavatelji taj fenomen nazivaju zlatnim trokutom, a vješti ga ugostitelji koriste tako da na te dijelove menija stavljaju najskuplja jela.

Jela na vrhu

Istraživanja su pokazala da gosti najčešće naručuju prva dva jela ili posljednje sa stranice, odjeljka, kolone… Stoga se savjetuje voditeljima restorana da upravo ondje stave ona jela za koje misle da su nepravedno zapostavljena ili žele povećati njihovu prodaju.

Hrana za maštu

Imena jela koja pršte superlativima, poput najbolji hamburger na svijetu najčešće ostaju neprimijećena ili izazivaju podsmijehe, ali jednostavni dodatni opisi koji škakljaju maštu mogu biti pun pogodak. Tako primjerice carpaccio s odležanimoctom, ružičasti ceviche, jako ozbiljna ljetna salata ili tuna žutih peraja potiču na razmišljanje o jelu, a to je samo korak do naručivanja.

Igra emocija

Nazivi jela poput juhica bake Mare igraju na emociju jer zamišljamo vrijednu baku kako navlači pregaču i sjecka povrće iz vrta da bi razveselila unuke. To što baka Mara kuha juhu tako da uspe sadržaj iz instant vrećice u vruću vodu, nikome ne pada na pamet. U jednakom tonu i lički krumpir ima više uspjeha nego običnikrumpir-beskućnik jer volimo imati osjećaj da jedemo nešto domaće. Čest je slučaj da ono što poznamo volimo, a nepoznatog se bojimo. Stoga su pun pogodak jela koja osim imena na kojem se lomi jezik, poput bouillabaissea imaju i opis kojim se možemo poslužiti ako ne znamo izgovoriti, poput francuska juha.

Strah od blamaže 

Puno je više onih koji ne naručuju vino jer ih je strah da će pogriješiti, nego istinskih poznavatelja. Ugostiteljima je to sve jasnije pa se često u karti pića mogu pronaći opisi vina poput primjerice lagana i lepršava bijela ili suha i slojevita crnajer daju naznaku o čemu se radi.

Brojke i slova 

Ugostitelji znaju da je otvaranje novčanika često najgori dio posjeta restoranu. Iako treba istaknuti cijene jer nitko ne voli kad ne zna na čemu je, nigdje ne piše da uz broj treba stajati i valuta. Neki ugostitelji se služe vrlo uspješnom taktikom da cijene umjesto brojevima napišu slovima.

Funkcionalna bjelina 

Na stranicama s puno slova oko traži prazninu da se odmori i smjesti se upravo tamo gdje su mudri dizajneri menija stavili najisplativija ili najskuplja jela. Jela od jaja, tjestenine i deserti koji mogu duže stajati ugostiteljima se najčešće i najviše isplate.

Baršun i zlato 

Pristupačniji restorani u kojima se razmišlja o izgledu menija često imaju retro dizajn koji podjeća na djetinjstvo ili vrijednost koja raste proporcionalno godinama koje prolaze jer sugeriraju dobar omjer cijene i kvalitete. Profinjeni restorani često idu na deblji papir, baršunaste korice ili zlatna slova kako bi se pojačao dojam elegancije i ekskluzivnosti.

Količina je bitna 

Neki restorani se žele pohvaliti brojem jela koje njihov kuhar zna pripremiti, ali ako gosta zaboli ruka od listanja stranica jelovnika, lakše će i posumnjati da nisu sva jela svježe pripremljena. Manje, a kvalitetno uvijek je bolja opcija. Dnevni meni na jednoj strani provjerena je formula koja pali jer ne stvara stres kod ljudi koji se teško odlučuju što će jesti. - piše Pun kufer
hr Sun Jun 09 2019 11:37:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f0b2703daf72d752e8b46f0/80
Foto: Maja Prgomet

Proglašeni pobjednici 13. Festivala mediteranskog filma

Festival mediteranskog filma Split nastavlja svoj rad i u nastavku godine, u ljetnom kinu "Bačvice", ali i diljem obale kroz projekt "Kino Mediteran".
Dodjelom nagrada sinoć je u ljetnom kinu "Bačvice" završen 13. Festival mediteranskog filma Split, u sklopu kojeg su tijekom 10 dana na dvije lokacije, uz strogo pridržavanje epidemioloških preporuka, u pet programa prikazani filmovi iz 19 zemalja, a sve projekcije bila su u potpunosti rasprodane danima unaprijed.


Apsolutni pobjednik ovogodišnjeg FMFS-a je Natko Stipaničev, čijem animiranom filmu "Arka" je žiri u sastavu redatelj Andrija Mardešić, producentica Tamara Babun i nezavisni distributer Marko Pekić, dodijelio dvije nagrade. "Arka" je najbolji film među "Ješkama", a ima i najbolji scenarij, pa su Stipaničevu pripale i novčane nagrade u ukupnom iznosu od 18 tisuća kuna.

- U svijetu i vremenu gdje nam je voda došla do koljena, a mi se i dalje  uporno klanjamo i aplaudiramo kapetanima tonućih brodova, dok ne dotaknemo dno i onda nastavimo dalje po mulju i crnom mraku praveći se kao da se ništa ne događa, ovaj nikad aktualniji animirani film dolazi kao upozorenje, alegorija, ali i kao zastrašujući dokument sadašnjih zbivanja. Zbog vještih redateljskih postupaka,  tjeskobne, apsurdne atmosfere, suptilnog crnog humora i originalnih likova čija groteskna lica kao da smo već negdje vidjeli, ovaj film zaslužuje da bude apsolutni pobjednik festivala i zato mu dodjeljujemo uz glavnu nagradu i nagradu za scenarij.  Rijetki su filmovi u kojima se uz izvrsnost pokopi i pogodan trenutak. A "Arka" je jedan od takvih – stoji u obrazloženju žirija.

Udica FMFS-a za najbolji dugometražni film prema izboru publike, visokom ocjenom 4,52, pripala je francuskom filmu "Nas dvije" čiju režiju potpisuje Filippo Meneghetti. Najboljim kratkometražnim hrvatskim filmom u kategoriji "Ješke" (ocjenom 4,63) publika je proglasila "Drukera" Rina Barbira kojem je pripala i novčana nagrada od 5000 kuna. Najbolji kratki film u međunarodnoj konkurenciji, prema izboru publike (ocjenom 4,64), palestinski je film "Maradona's legs" redatelja Firasa Khourya kojem je uz statuu koju je za FMFS izradio umjetnik Luka Mimica pripala i novčana nagrada od 1000 eura.

Publika i žiri složili su se oko pobjednika u kategoriji srednjometražnih hrvatskih filmova. Gledatelji su filmu "Da je meni ono što mi nije" redateljice Višnje Skorin dodjelili ocjenu 4,26, a žiri je svoju nagradu od 5000 kuna obrazložio ovim riječima.

- Autorica nas suvereno vodi kroz subjektivno velike padove i male pobjede jedne naoko obične, a zapravo složene ljudske sudbine, ne zanemarujući nježnost prema životu i važnost da se kroz njega ide s empatijom, toplinom i osmijehom. Film nas budi iz rutine i potiče na razmišljanje o egzistencijalnoj poziciji pojedinca u suvremenom društvu, ali i snazi medija i njihovom tretmanu tog pojedinca. Bez obzira na to otkud dolazimo i koja je naša priča, u gledateljskom iskustvu vezani smo uz protagonisticu čije izazove snažno proživljavamo. Takva bliskost i neposrednost nužno su posljedica jasnih namjera i izraženog dokumentarističkog osjećaja za životno.

Festival mediteranskog filma Split nastavlja svoj rad i u nastavku godine, u ljetnom kinu "Bačvice", ali i diljem obale kroz projekt "Kino Mediteran".
hr Sun Jul 12 2020 17:07:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f0b075edaf72df4318b4568/80
Foto: Screenshot

VIDEO Kakav kralj: Manuel Neuer zapjevao 'Lijepa li si'

Vratar Bayerna ne prestaje oduševljavati
Njemački vratar Manuel Neuer ovog ljeta uživa na hrvatskoj obali, a već danima ne prestaje oduševljavati. Bez ikakvog problema se uklopio i uživa s Hrvatima pa je tako prije par dana u Gatima kod Omiša svratio do lokalnog kafića i svima platio piće.

Prije koji dan igrao je vaterpolo s Nikškom Dobudom, a sada je zapjevao i neizostavni hrvatski hit - 'Lijepa li si'. Sudeći po videu, slavni Nijemac dobro zna kako idu riječi pjesme.


hr Sun Jul 12 2020 14:51:56 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f0976c6daf72d202e8b462a/80

Svečano otvorene 71. Dubrovačke ljetne igre

U 47 festivalskih dana, 71. Igre će publici predstaviti gotovo 50 dramskih, glazbenih, plesnih, folklornih i drugih izvedbi

Podizanjem zastave Libertas na tvrđavi sv. Ivan sinoć su, 10. srpnja u Gradskoj luci Dubrovnik svečano otvorene 71. Dubrovačke ljetne igre, koje će se tradicionalno održati od 10. srpnja do 25. kolovoza na trinaest scenskih i ambijentalnih lokacija grada Dubrovnika. Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i drugi visoki dužnosnici, ceremoniju su pratili s broda Zrinski, a ostala publika otvaranje je pratila sa zidina, s rive te s brodica u luci, uz pridržavanje epidemioloških mjera fizičke distance.


Scenarij i režiju ceremonije potpisala je Marina Pejnović, a sudjelovali su Festivalski dramski ansambl kojeg je predvodila Linda Begonja u ulozi Negromanta, Folklorni ansambl Linđo i brojni volonteri. Dubrovačkim simfonijskim orkestrom ravnao je Tomislav Fačini, a Jazz orkestrom HRT-a Miron Hauser. Nastupili su i pijanist Aljoša Jurinić, mezzosopranistica Dubravka Šeparović Mušović, bariton Fabijan Komljenović te Ivan Bonačić na saksofonu. Kraj svečanosti obilježio je tradicionalni vatromet

U 47 festivalskih dana, 71. Igre će publici predstaviti gotovo 50 dramskih, glazbenih, plesnih, folklornih i drugih izvedbi, a već večeras s početkom u 21.30 sati u atriju Kneževa dvora, glazbeni program Igara otvara pijanist Aljoša Jurinić klavirskim recitalom “Spomenik Beethovenu”, a izvest će Sonatu br. 21 u C-duru i Andante favori, ali i djela Schumanna i Mendelssohna skladana u svrhu podizanja spomenika Beethovenu u njegovu rodnom gradu Bonnu.


hr Sat Jul 11 2020 10:23:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f08b236daf72dfc2e8b459d/80

U Zvjezdanom selu Mosor održana prva ovogodišnja Ljetna škola tehničkih aktivnosti

U zvjezdarnici udruge Zvjezdano selo Mosor (ZSM) u Gornjem Sitnom je u vremenu od 6. do 10. srpnja održana prva ovogodišnja Ljetna škola tehničkih aktivnosti za učenike osnovnih i srednjih škola.
Pohađalo ju je jedanaest učenika Milne i Splita. Za njih je u tome razdoblju priređeno sedam radionica s područja tehnike.

Prvoga dana je upriličena radionica radio upravljanog jedrenja koju je vodio Josip Marasović, trener za radio upravljano jedriličarstvo u JK Zenta. Polaznici su upoznati s dijelovima jedrilica i načinima na koji iskusan jedriličar koristi vjetar kako bi svoju brodicu doveo do cilja.

U sljedeća dva dana su održane tri radionice koje je vodio Martin Olujić, predsjednik Zajednice tehničke kulture grada Splita. Pri tom mu je pomagala Tonkica Maras, nastavnica tehničke kulture i informatike u OŠ Trstenik. Cijeli utorak je, tako, pripao radionici modelarstva. Djeca su uvježbala uporabu Unimata s ubodnom pilom za grubu obradu, tanjuraste brusilice za vanjsku doradu ravnih stranica, te brusnog papira za finu doradu detalja i manje pristupačnih mjesta. Za čvrsto sastavljanje dijelova kućice za ptice koju su izrađivali, polaznici su koristili brzosušeće ljepilo za drvo.

U srijedu prijepodne je održana radionica raketnog modelarstva. Polaznici su izradili po jedan model rakete, a radionica je okončana uspješnim lansiranjem jednog od tih laganih modela. U popodnevnom terminu je, pak, bio obrađivan stiropor. Učenici su termičkim rezačima od toga laganog materijala rezali i sastavljali različite geometrijske oblike: kocke, valjke, stošce i piramide. Sve što su izradili u te tri modelarske radionice, polaznici su ponijeli svojim kućama.

Dvije radionice upriličene u četvrtak, bile su tematski povezane. Prijepodne je održana radionica robotike, dok je popodne na programu bilo programiranje i automatika. Obje radionice su vodili Stipe Mikulić i Ivan Sičaja, studenti 5. godine splitskog FESB-a, smjera automatike, ujedno i članovi Udruge za robotiku Split. U prvoj radionici su djeca učila programirati mBote, male robote s kotačima, dok su se popodne služila mikrokontrolerom Arduino kako bi njime automatizirali upravljanje jednostavnim električnim krugovima.

Posljednjeg dana Ljetne škole je Željan Kutleša, nastavnik fizike iz splitskih osnovnih škola Gripe i Split 3, vodio interaktivnu radionicu znanstvenih pokusa. Polaznike je na jednostavan i zanimljiv način upoznao s čarobnim svijetom strujnih krugova, magneta, optike i drugih prirodnih pojava.

Pored toga, za polaznike škole su u večernjim satima održavana i predavanja iz astronomije, te promatranja nebeskih tijela s terase zvjezdarnice. Teleskopom su promatrani Mjesec, planeti Jupiter i Saturn, te nekoliko objekata dalekog svemira. Predavanja o Sunčevom sustavu i ostatku svemira, te promatranje teleskopom, vodio je astronom-animator ZSM-a Zoran Knez. I ovu Školu tehničkih aktivnosti u ZSM-u je organizirao i njen rad koordinirao Tomislav Nikolić, tajnik Udruge.

Ovog ljeta će Zvjezdano selo Mosor organizirati još jednu sličnu školu tehničkih aktivnosti. Ona je na programu u vremenu od 27. do 31. srpnja i za nju još uvijek ima nekoliko slobodnih mjesta.
hr Fri Jul 10 2020 20:24:55 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .