Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/58482e871eea8f172f8b4575/80
Foto: Facebook Milan Kujundžić

Predstavljen Centralni upravljački sustav za jednostavnije funkcioniranje zdravstva

Ministar zdravstva Milan Kujundžić predstavio je danas u zadarskoj Općoj bolnici Centralni upravljački sustav (CUS) za upravljanje organizacijskom strukturom zdravstvenog sustava.

CUS je centralni sustav komunikacije s bolnicama, sustav za automatsko dnevno prikupljanje svih zdravstvenih indikatora i analizu podataka, a podržava i strukturirane objave na mrežnim stranicama svih bolnica te predstavlja nadogradnju sustava fakturiranja iz bolnica, priopćilo je Ministarstvo zdravstva.

Taj sustav predstavlja kvalitativni iskorak u razmjeni i analizi podataka bolničkog sustava i sustava zavoda za javno zdravstvo, te će omogućiti jednostavnije funkcioniranje zdravstvenog sustava, rekao je Kujundžić predstavljajući sustav kojeg je uspostavilo Ministarstvo u suradnji s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje (HZZO)  i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo (HZJZ). 

Glavni mu je cilj omogućiti centralizirani uvid u organizacijske strukture ustanova, centralizirano kreiranje i distribucija obavijesti, pravovremeno izvještavanje o poremećajima u opskrbi tržišta lijekova te omogućavanje transparentnosti nad kontrolom potrošnje bolnica kao i centralizirano izvješćivanje o njihovoj učinkovitosti.

S obzirom na osjetljivost podataka kojima raspolaže, sustav primjenjuje visoke standarde informacijske sigurnosti i zaštite osobnih podataka. Ministarstvo zdravstva ima pristup podacima svih ustanova te na temelju izvještaja može uspoređivati bolnice iste vrste. Sustav omogućuje kreiranje ključnih pokazatelja uspješnosti, a iz prikupljenih podataka može se napraviti središnje izvještavanje o financijskim, organizacijskim i medicinskim pokazateljima rada bolnica.

"Ponosna sam na još jedan projekt Ericssona Nikole Tesle u domeni e-zdravstva kroz koji je, korištenjem suvremenih informacijsko-komunikacijskih tehnologija te znanja i iskustva naših stručnjaka u ovom području, omogućena digitalna transformacija procesa čime su, u skladu sa specifičnim zahtjevima kupca, stvoreni važni preduvjeti za efikasnije upravljanje zdravstvenim sustavom", naglasila je Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle.

 Kako bi sustav profunkcionirao na nacionalnoj razini potrebna je edukacija zaposlenika svih uključenih ustanova koje su planirane za prvu polovinu rujna te povezivanje informacijskih sustava svih ustanova uključenih u projekt sa CUS-om koje bi trebalo provesti do kraja 2019. godine, stoji u priopćenju.


hr Fri Aug 30 2019 20:02:25 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e38082829111ca1248b4608/80
Foto: MORH

Hrvatski vojnici spasili ozlijeđenog migranta na vojnom poligonu

Tijekom pada migrant je dobio ozljedu noge te su joj pripadnici Hrvatske vojske odmah pružili prvu pomoć i imobilizirali nogu

Pripadnici Hrvatske kopnene vojske pomogli su ozlijeđenoj osobi koju su 18. veljače 2020. godine zatekli na vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“ Slunj.

Naime, pripadnici Hrvatske kopnene vojske su tijekom redovnog osiguranja vojnog poligona „Eugen Kvaternik“ na Slunj u noći 17./18. veljače u neovlaštenom ulasku na prostor vojnog poligona, pronašli skupinu od sedam osoba, stranih državljana, od kojih je jedan prilikom pokušaja utvrđivanja identiteta pokušao pobjeći te skočio s litice u ponor dubine tri metara.

Tijekom pada navedena osoba je zadobila ozljedu noge te su joj pripadnici Hrvatske vojske odmah pružili prvu pomoć i imobilizirali nogu.

Ozlijeđeni je predan djelatnicima Hitne medicinske pomoći koja je ga je prevezla u Opću bolnicu Karlovac na daljnju obradu.

Ostale osobe zatečene na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” na Slunju su, sukladno propisanim procedurama, predane policijskim službenicima Policijske postaje Slunj na daljnje postupanje.

Na mjestu događaja izvršen je očevid od strane Vojne i civilne policije.

hr Wed Feb 19 2020 19:31:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b741b66cb557a234f8b4ed9/80
Foto: Pixabay

Uskoro novi krug prijava za subvencije na stambene kredite

Svi mladi koji žele riješiti svoje stambeno pitanje imat će novu priliku ostvariti to uz subvencionirane stambene kredite
Danas je objavljen poziv bankama za sudjelovanje u novom krugu stambenih poticaja, a koje se trebaju javiti u roku od 8 dana od dana objave poziva, odnosno najkasnije do 27. veljače 2020. godine, do 16:00 sati.

Ministar Predrag Štromar će do kraja tjedna predstaviti daljnje aktivnosti i najaviti točan datum raspisivanja poziva za građane, a sve zainteresirane za prijavu iz Ministarstva graditeljstva pozivaju da što prije pripreme svu potrebnu dokumentaciju.

Svi mladi koji žele riješiti svoje stambeno pitanje imat će novu priliku ostvariti to uz subvencionirane stambene kredite, jednu od demografskih mjera kojima Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja već četvrtu godinu za redom pomaže mladima da osiguraju svoj dom što je jedan od glavnih preduvjeta za planiranje budućnosti i ostanak u Hrvatskoj. 

Riječ je ovdje o već dobro poznatom i prihvaćenom programu u sklopu kojeg država, odnosno Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja, te APN, pomažu pri otplati stambenog kredita pri kupnji stana ili kuće, odnosno pri otplati kredita za izgradnju kuće u trajanju od pet godina.

Rok subvencije produžuje se za dvije dodatne godine za svako novorođeno dijete za vrijeme trajanja subvencije. Kako bi se mjera još dodatno poboljšala, prošle su godine donesene izmjene Zakona o subvencioniranju stambenih kredita kojima se subvencija produljuje za dodatnu godinu dana po svakom djetetu koje osoba ima u vrijeme prijave za kredit.

U praksi to znači da će za obitelj koja već ima dvoje djece pri prijavi, subvencija umjesto pet trajati sedam godina, a ukoliko dobiju još jedno dijete subvencija će trajati ukupno devet godina. Trenutno je u tijeku poziv za prijavu kreditnim institucijama, a početkom ožujka bit će objavljena lista onih s kojima će biti sklopljen ugovor te u koje će se građani moći prijaviti, kao i po kojim kamatama u kunama i eurima će se davati subvencionirani krediti.  

Javnost  je ovu mjeru već prepoznala kao kvalitetnu, a o uspješnosti najbolje govori činjenica da je u tri godine provođenja odobreno 9410 subvencioniranih kredita. U obiteljima koje koriste subvencije do sada je rođeno više od 1000 djece. Na poziv će se moći prijaviti svi mlađi od 45 godina koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću.

Subvencioniranje kredita odobravat će se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1500 eura po metru kvadratnom odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000,00 eura u kunskoj protuvrijednosti. Rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina. Visina subvencije ovisit će o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te će se kretati od 30 do 51 posto iznosa rate kredita. 
hr Wed Feb 19 2020 19:27:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e4d716829111c09458b45c6/80
Foto: Screenshot / YouTube

Dražen Jelenić podnio ostavku zbog masona: "Odlazim mirne i čiste savjesti"

U priopćenju je napisao je kako odlazi "mirne i čiste savjesti", a mi ga prenosimo u cijelosti...

Dražen Jelenić danas popodne je podnio ostavku na mjesto glavnog državnog odvjetnika nakon što je objavljeno da je mason , odnosno član masonske udruge Veliki Orijent Hrvatske.

U priopćenju je napisao je kako odlazi "mirne i čiste savjesti", a mi vam ga prenosimo u cijelosti:

- Od prvoga dana sve do danas dužnost Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske obnašao sam s ponosom, predano, profesionalno i pošteno, rukovodeći se u svom radu isključivo Ustavom i zakonima Republike Hrvatske, čuvajući neovisnost državnog odvjetništva. Tako sam postupao i tijekom svih 28 godina rada u državnom odvjetništvu.

Ovih dana su se u javnosti pojavile insinuacije vezano za moje članstvo u masonskoj udruzi. To članstvo u zakonitoj udruzi ni na koji način nije utjecalo na obnašanje moje dužnosti, no te su objede do takve mjere opteretile daljnje obnašanje dužnosti Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske da je ono praktički postalo nemoguće. Istodobno, u želji da se ovo opterećenje ne prenese na cijelo državno odvjetništvo, procijenio sam da je u nastalim okolnostima davanje ostavke na mjesto čelnika cijele državnoodvjetničke organizacije jedino moralno i odgovorno rješenje.

Stoga sam danas Vladi Republike Hrvatske uputio zahtjev za razrješenje s dužnosti Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske.

Iako činom ostavke moj mandat Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske ranije završava, s te dužnosti odlazim mirne i čiste savjesti'. - priopćio je Jelenić.


hr Wed Feb 19 2020 18:33:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e4d499329111c05448b45f2/80
Foto: Grad Trogir

Edukativni obilazak trogirskog deponija: Velik interes učenika za zaštitu okoliša i gospodarenje otpadom

„Upravo edukacijom i prevencijom možemo ići u smjeru 'zelenog' i održivog grada i upravo će mlade generacije nositi i provoditi te ideje u budućnosti“, poručio je gradonačelnik Bilić

Grad Trogir organizirao je fakultativni obilazak deponija „Vučje brdo“ na kojem je prije nekoliko tjedana započela sanacija. Posjet je bio otvorenog tipa, a među 80-ak posjetitelja bili su zainteresirani građani, gradski vijećnici, učenici, nastavnici i profesori svih osnovnih i srednjih škola, mještani mjesnog odbora Plano na području kojeg je deponij.

Cilj obilaska bio je edukativne prirode kako bi se svim zainteresiranima objasnilo stanje trogirskog deponija te faze i ciljevi sanacije, ali i općenito približilo načine gospodarenja otpadom te koliko je to važno za okoliš i društvo u cjelini. Posjetitelje su dočekali predstavnici izvođača radova i s gradonačelnikom odgovarali na pitanja.

Veseli me ovako velik odaziv za posjet jednoj ne baš popularnoj i lijepoj lokaciji. To je znak da su građani prepoznali važnost projekta sanacije i da ih ozbiljno zanima način gospodarenja otpadom. Posebno mi je drago što je ovako velik odaziv škola i učenika. Upravo edukacijom i prevencijom možemo ići u smjeru 'zelenog' i održivog grada i upravo će mlade generacije nositi i provoditi te ideje u budućnosti. Krenuli smo sa sanacijom ove 'bombe' koju ne vidimo, a nalazi nam se praktički iza leđa. Mogu samo reći da će ova Gradska uprava biti i primjer i partner svima koji se žele odgovornije ponašati prema okolišu. Svi mi - i Grad i Holding, ali i građani moramo bolje i odgovornije, pogotovo po pitanju zaštite okoliša – rekao je trogirski gradonačelnik Ante Bilić.

Sanacija u dvije faze

Sanacija deponija započela je sredinom siječnja. Podijeljena je u dvije faze po šest mjeseci, a bila je nužna za normalno funkcioniranje grada dok se ne realizira regionalni centar u Lećevici. Projekt sanacije ukupno iznosi oko 12 milijuna kuna od kojih 60 posto financira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Trogir je jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj, a posebice u Dalmaciji, koji se upustio u ovako velik i važan projekt.

Ovaj je projekt vrlo sličan Karepovcu, jednako je visokog standarda, samo je manjih dimenzija. Kad smo prije oko mjesec dana došli na deponij on je bio pretrpanih kapaciteta, a već sada uspjeli smo postići da svježi otpad ima gdje pristizati dok se usput radi prostor za nove količine otpada koje će tek pristizati na tri nove odlagališne plohe. Te plohe će zaštiti tlo od direktnog kontakta otpada i zemlje, a osim toga radit će se plinski zdenci koji će skupljati plinove koji nastaju. Gotovi smo s prebacivanjem otpada i krećemo s izgradnjom ploha. Rok za dovršetak prve faze je šest mjeseci, ali radimo s namjerom da budemo gotovi do sezone i da se tada veće količine otpada mogu odlagati bez problema. Trogir će s ovim projektom dobiti vremena oko četiri godine, do izgradnje centra u Lećevici – rekao je Arsen Zoran Tomšić u ime izvođača radova.

Veliki interes učenika

Prisutne učenike najviše je zanimalo odvajanja otpada, hoće li i sami moći proći edukaciju na tu temu te mogu li se uključiti i sudjelovati u obnovi i ozelenjavanja, na što im je gradonačelnik potvrdno odgovorio i najavio da će Grad uspostaviti kontakt sa školama.

Dobro je da učenici počnu razmišljati o otpadu i da se sami uključe u ovu temu. Jako je bitno da se od najranije dobi educiraju jer ako krenu vrlo rano, onda će na pravi način odlagati otpad. Osim što će čuvati okoliš, ta otpad je i sekundarna sirovina. Iako nam se čini da su nekad nezainteresirani za životna pitanja, te generacije malo više brinu za okoliš i vjerujem da će se u tome pokazati i bolji nego mi stariji – rekla je Mirjana Petrić, profesorica biologije Srednje škole Ivana Lucića.

Deponij „Vučje brdo“ otvoren je 1968. godine. Površine je oko 66.000 m2. Prosječno se na njega ljeti odloži 2000 tona otpada, a zimi 710 tona. Procjenjuje se da je do sada tamo odloženo oko 555.000 m3 otpada. Koriste ga Grad Trogir, općine Marina i Okrug te Zračna luka.

hr Wed Feb 19 2020 15:40:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .