Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5710e3250890d2a6178b4a34/80
Foto: Marija Mekinić / CROMETEO

Spašavanje simobola Gata: Stručnjaci obavili analizu višestoljetnog hrasta

Nakon obrade prikupljenih podataka, znat će se zdravstveno stanje hrasta u Gatima te će se predložiti mjere za njegovo održavanje

Nakon dijagnostike Hajdukove murve, danas su eminentni stručnjaci Bodo Siegert i Ivana Medved, hrvatske tvrtke Stablosan angažirani oko pomoći simbolu Gata, hrastu u neposrednoj blizini kulturnog dobra crkve sv. Ciprijana. Ovaj hrast impresivnih je dimenzija i starosti, opseg mu je 5,78 metara, a samo se može nagađati koliko je već tu stoljeća. Analiza stručnjaka bi trebala utvrditi radi li se o najčešće spominjanih 500-tinjak godina. Potporu ovom projektu daje Grad Omiš na inicijativu Planinarsko-ekološke udrugea "Gata" i Mjesnog odbora Gata.

Hrast raste u neposrednoj blizini crkve sv. Ciprijana oko koje se nalaze iskopine rimske bazilike što utječe na stabilnost stabla te bi u slučaju njegova pada neminovno došlo do znatnih oštećenja sakralnog objekta. Stoga su mještani Gata u više navrata nastojali kontaktirati stručnjake koji bi mogli reći nešto više o starosti ovoga hrasta medunca i njegovom zdravstvenom stanju. Nažalost, taj trud nije davao rezultate sve do 12. rujna 2015. godine kada je skupina od 65 stručnjaka koji se bave arborikulturom u sklopu međunarodnog skupa o arborikulturi posjetila Povijesni muzej Poljica u Gatima i ostala impresionirana ovim starim hrastom.

Vizualnim pregledom utvrđeno je da je da na hrastu postoje suhe grane koje je nužno što prije ukloniti. Također, na deblu su vidljive rupe koje buši nametnik hrastova strizibuba tj. njene ličinke, ali hrast ipak nije u lošem stanju jer se na njemu ne uočava trulež niti gljive. Rupe koje su izbušile ličinke naselili su mravi a u kakvom je stanju unutrašnjost teško je reći; kako se radi o vrlo starom primjerku unutrašnjost hrasta je najvjerojatnije šuplja a u kojoj mjeri i koliko to se bez detaljnih mjerenja mjernim instrumentima ne može utvrditi. Stoga su stručnjaci predložili da se u svrhu utvrđivanja zdravstvenog stanja i opasnosti po sakralni objekt izradi studija na temelju VTA (detaljan vizualan pregled), rezistografije (mjerenja dijagnostičkim instrumentom Rezistografom) i impulsne tomografije (mjerenja dijagnostičkim instrumentom Arbotomom i Arbodixom). Sva ova mjerenja su danas i izvršena te će se nakon obrade prikupljenih podataka znati zdravstveno stanje hrasta te će se predložiti mjere za njegovo održavanje. 

- Smatramo da se ovaj hrast medunac može dobro iskoristi i postati još jedna turistička znamenitost omiškog kraja te da je ovaj projekt u interesu šire zajednice. Napominjemo da su stručnjaci s Hrvatskog šumarskog instituta iz Jastrebarskog uvrstili ovaj hrast medunac u svoj projekt 10 impresivnih stabala Hrvatske. Prof.dr. Hartmut Balder, predavač na Tehničkom veleučilištu Beuth u Berlinu, koji je bio sudionik kongresa istaknuo je da u cijeloj Njemačkoj Quercus pubescens ovakvih dimenzija i starosti ne postoji i izrazio čuđenje kako se o ovako impresivnom primjerku ne vodi briga te da ne uživa zaštitu - rekao nam je stručnjak Bodo Siegert.

hr Fri Apr 15 2016 14:48:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/586516571eea8f24a58b45ff/80
Foto: HDZ

Čak dvije kuće ministra Lovre Kuščevića nisu u katastru

U listopadu 2011. dobio je odobrenje za građenje objekta od 77 kvadrata, a u siječnju 2016. i uporabnu dozvolu i to na vrlo domišljat način.

- Niti malo mi nije neugodno. Sva moja imovina je uredno i transparentno navedena od prvog dana, za sve nekretnine imam građevinsku dozvolu. Žao mi je što sam zaboravio nekretninu evidentirati u katastru, ali ne radi se o skrivanju.

Poručio je u srijedu ministar uprave, Lovro Kuščević, komentirajući kuću koju posjeduje u Nerežišćima na Braču, a koju 11 godina nije upisao u katastar. Odnosno, kako je otkrio Telegram u utorak, upisao ju je kao pašnjak. Iako od te “livade” ljeti zarađuje popriličnu svotu novaca, 16.391 kunu tjedno kako stoji na Bookingu za najam vile, nije se svih ovih godina sjetio promijeniti to u katastru. Ima puno nekretnina, priznaje zahvaljujući Bogu, pa ne stigne voditi računa o svima. Nemoguće je, kaže, pratiti što je sve od imovine i gdje upisao pa su propusti mogući. No, apsurdno je da se takvi propusti događaju upravo ministru koji vodi taj resor. A prije toga je, još apsurdnije, bio i ministar graditeljstva i prostornog uređenja. U srijedu je novinarima imao potrebu naglasiti kako se ne radi o vili nego kući i to u kojoj živi.

- Kako je moja supruga nezaposlena i nije uhljebljena, ona se ljeti iseljava kako bi ostvarila dodatni prihod - naglasio je Kuščević koji, prema tome što sam kaže, za razliku od supruge jest uhljebljen i to na plaću od 18.330 kuna.

I samo par sati nakon što je novinarima svojim smirenim tonom pojašnjavo kako se radi o propustu te da je podnio zahtjev za upis u katastar, Telegram je otkrio još jednu kuću koju je ministar zaboravio upisati u katastar. I to par metara dalje, točnije nasuprot ove. I ta se čestica u katastru vodi kao pašnjak i cesta. No, na 2648 četvornih metara nalazi se kuća, koja uopće i nije u građevinskom području. Kao i velika nadstrešnica od 40 kvadrata, veća od dozvoljenog, koju je ministar ustvari podigao nelegalno. Unatoč tome, ministar je uspio dobiti sve potrebne dozvole. U istopadu 2011. dobio je odobrenje za građenje objekta od 77 kvadrata, a u siječnju 2016. i uporabnu dozvolu i to na vrlo domišljat način. Naime, Kuščević je prvo zatražio dozvolu da na toj čestici izgradi štalu, koja se zakonski smije graditi na poljoprivrednom zemljištu, iako uopće nije imao stoku. Kad ju je izgradio, općina Nerežišće, kojoj je upravo on bio načelnik, donijela je novi prostorni plan kojim se omogućilo da se štale prenamijene u stambene zgrade što je Kuščević osobno potpisao. Ovakvi manevri u Hrvatskoj su sve češći, piše 24sata.

- Koliko čujemo s terena, u Hrvatskoj je u zadnje vrijeme vrlo popularno graditi nekakve poljoprivredne kućice u divljini koje se potom iznajmljuju na crno. A lokalni moćnici pritom mogu i izmijeniti prostorni plan gdje štale, “da ne smrde”, postaju stambene zgrade - ispričao je projektant za Telegram.

hr Wed Jun 19 2019 17:51:52 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d0a575729111c71d48b45f6/80
Foto: Facebook

Škorić ljut što su mu zvonili u ponoć: Odgovor nije dugo čekao

Petar Škorić za Radio Dalmaciju prokomentirao je posjet aktivista koji su mu pozvonili u ponoć

Na Facebook stranici Dnevna doza splitskog nereda objavljen je odgovor Škoriću.

- Nažalost primorani smo reagirati na izjavu predsjednika HDZ Split Petra Škorića koji je izjavio sljedeće:

“Pa neka građani sami procjene koliko je u redu raditi ponoćne sačekuše i uznemiravati obitelji i susjede i objavljivati po društvenim mrežama privatne brojeve kućnih telefona. Time više nisam meta samo ja kao političar, već i moja obitelj, moja djeca, moji susjedi i sigurno je da je takvo što nedopustivo.“

1. Kao što je jasno vidljivo iz objavljenih snimki sinoćnjeg mirnog prosvjeda nitko vam nije spremio sačekušu već su vam građani pozvonili na parlafon. Zapravo fizički se nismo niti susreli.

2. Ukoliko vi smatrate uznemiravanjem jedan pritisak na parlafon u 23:55h, čime onda možemo smatrati vašu želju da sedam dana tjedno mnogo veća i konstanta buka odzvanja u stambenoj zoni do 02:00h? Zlostavljanjem?

3. Vaši susjedi su bili toliko uznemireni našim ponašanjem da je PU SD zaprimila ravno nula poziva. A i činjenica da su iz medija saznali uopće da se išta dogodilo u njihovom dvorištu puno kaže o "buci".

4. Vaš broj i adresa su javno dostupni što možete i provjeriti ukoliko znate koristiti računalo upisom Petar Škorić Split Imenik u Google.

5. Što se tiče vaše obitelji i par sekundi što su u 23:55h čuli zvono s parlafona, zbilja nam je žao ako vam je uznemirilo djecu, možda sad počnete mislit i o našoj djeci i koliko ih vaše odluke teroriziraju. Što se tiče žene, ona je za razliku od djece sama odabrala za životnog suputnika osobu koja je u stanju terorizirati svojim odlukama čitav jedan kvart, pa onda ukoliko ga podržava u takvim eskapadama jednako je moralno odgovorna, jer da mi ovo radimo nekome što vi nama, izbacilo bi nas iz kuće. Vjerujemo da će se uspit odmorit na poslu u javnoj službi gdje je mi plaćamo.

Živila grbača poreznih obveznika", stoji u odgovoru.

hr Wed Jun 19 2019 17:40:18 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cf6883629111cd9bb8b4578/80
Foto: PIXABAY

Dugi Rat nije potpisao ugovor o sufinanciranju usluga Prometa: Oglasio se i Sindikat vozača

Reakciju Sindikata Prometa u vezi s nepotpisivanjem ugovora općine Dugi Rat o sufinanciranju usluga Prometa prenosimo u cijelosti.

“Sindikat vozača i prometnih radnika i Sindikat hrvatskog vozača izražava potpunu podršku Upravi  i Skupštini društva Promet d.o.o. Split u naumu da poslovna politika tvrtke krene onim putem kojim je trebala prije više od desetljeća.

Konkretno, nadamo se da će Uprava ustrajati u naumu da poštiva Europsku direktivu ne pružajući uslugu gradu ili općini koja ne potpiše ugovor o prijevozu. 
U onome slučaju kada bi se stav vlasnika ili Uprave promjenio, primorani ćemo biti stvar preuzeti u svoje ruke, jer kakvi bi mi to bili socijalni partneri kada bi pod upitnik stavili projekte vrijedne 150 milijuna kuna.
Europska direktiva jasno kaže da onaj tko nema potpisan ugovor "1370" ne smije konzumirati sredstva sufinancirana iz Eu fondova.

Nažalost najviše će ispaštati putnici koji zalužuju bolju uslugu, a najmanje zaslužuju da budu oštećeni uslugom prijevoza ka gradovima kojima najviše gravitiraju.

Iskreno se nadamo se da će im vladajući osigurati usluge koje su imali do sada.

Ovim putem koristimo upozoriti gradove, županiju i inspekcije cestovnog prometa da djelatnici Prometa nemaju više strpljenja za dvostrana tumačenja zakona i propisa. Puno je pitanja koja postavljamo godinama, a najzanimljivije je, TKO TO DOZVOLJAVA DA NETKO KRŠI ZAKON i izruguje se s Prometom i svim općinama i gradovima koji su spomenuti ugovor potpisali.

Direktno se i nanosi šteta radnicima koji su uvenuli čekajući bolje uvjete. 
Nažalost prognoziramo da ćemo u dogledno vrijeme biti bez razumjevanja za obećanja i razgovore, pa nam samo preostaje opcija "B".

Sindikati Prometa Split“

hr Wed Jun 19 2019 16:50:39 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d0a27cc29111c4cd58b4613/80

HPD Kozjak uz pomoć Grada Kaštela i CEMEX-a uređuje Planinarski dom Putalj

Ovo popularno mjesto za hodače i planinare pruža prekrasan pogled na Kaštelanski zaljev i Split, a sam planinarski dom je jedan od najvećih u Dalmaciji

Hrvatsko planinarsko društvo Kozjak organiziralo je akciju čišćenja i pripreme staza do Planinarskog doma Putalj. Raščišćene staze osigurat će pristup strojevima koji će pomoći u sanaciji potpornih zidova doma kako bi on mogao sigurno ugostiti planinare i turiste. Partneri HPD-a Kozjak u ovom projektu su Grad Kaštela i CEMEX Hrvatska.

Ovo popularno mjesto za hodače i planinare pruža prekrasan pogled na Kaštelanski zaljev i Split, a sam planinarski dom je jedan od najvećih u Dalmaciji. CEMEX je već pomogao u izradi projekta sanacije zida. No, prije same sanacije potrebno je raščistiti nepristupačan teren za prolazak malih građevinskih strojeva koji biti potrebni za rad na osiguranju potpornih zidova doma. I tu se CEMEX uključio i to volonterskim radom menadžmenta i zaposlenika tvrtke; u suradnji s DVD-om Mladost otpilila su se stabla i raslinje na pažljivo određenom dijelu puta, a s volonterima iz menadžmenta CEMEX-a čistilo teren od grana i trupaca. Ukupna vrijednost svih radova na sanaciji koje su osigurali Grad Kaštela i CEMEX iznosi 380.000 kuna

- Jako nam je važna podrška i partnerstvo Grada Kaštela i CEMEX-a u ovom projektu jer on bez toga ne bi bio moguć. Zaista bi bila velika šteta kad bi Kaštelanski zaljev zbog nebrige izgubio ovako vrijedan rekreativni i turistički sadržaj pa nas sve u društvu veseli da smo zajednički krenuli u ovaj projekt. - rekao je Špirko Domljanović, članUpravnog odbora i voditelj veteranske sekcije HPD-a Kozjak.

- U ovom smo projektu od početka jer nam je jako stalo do toga da se očuva planinarska tradicija Kozjaka i ovaj dom, ne samo za turiste nego i za sve Kaštelane i posjetitelje iz okolnih gradova. Pomažemo u razradi projekta, a uključit ćemo se i u sam postupak sanacije potpornog zida kako bismo osigurali da dom Putalj još dugo ostane omiljeno izletište Kozjaka. - izjavio je ovom prilikom direktor CEMEX-a Velimir Vilović.

Marija Pelivan, pročelnica Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i imovinsko-pravne poslove, potvrdila je odluku Grada Kaštela da potpomogne sanaciju doma Putalj. 

- Planinarski dom na Kozjaku važan je dio turističke ponude, ali i bitan element kvalitete života našega grada. Stoga nam je posebno što smo u partnerskoj suradnji mogli pomoći da se obnovi i zaštiti kao vrijedno dobro. Grad Kaštela je za potrebe ovog projekta izdvojio oko 100.000 kuna.

HPD Kozjak ove je godine u travnju proslavilo 70 godina djelovanja. Među brojnim aktivnostima društva najzahtjevnija je upravo izgradnja i održavanje Planinarskog doma Putalj. Izgrađen je šezdesetih godina prošlog stoljeća i nadograđen sedamdesetih, a početkom novog tisućljeća renoviran te 2015. godine proglašen najljepšim planinarskim domom u Hrvatskoj. Svakodnevno je okupljalište brojnih građana Kaštela i okolice, kao i stranih planinara i turista.

hr Wed Jun 19 2019 14:17:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .