Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5c4eb5940e4938768e8b45f7/80
Foto: Pixabay

Začin koji "ubija" sve loše bakterije u hrani

Dobiva se od dvije vrste biljaka iz roda Zanthoxylum zbog čega ima laganu citrusnu notu koja se dobro kombinira s gljivama i mahunarkama, ali i egzotičnim slasticama

Sečuanski papar je važan začin kineske i indijske kuhinje koji se koristi za začinjavanje slanih i slatkih jela. Osim lagane ljutine, nema baš previše poveznice s klasičnim paprom.

Dobiva se od dvije vrste biljaka iz roda Zanthoxylum zbog čega ima laganu citrusnu notu koja se dobro kombinira s gljivama i mahunarkama, ali i egzotičnim slasticama. 

U narodnoj kineskoj medicini ovaj se začin stoljećima koristio kao uništavač loših bakterija, pa je posebno popularan među siromašnijim stanovništvom, koje katkad ne može birati porijeklo i svježinu namirnica.

Uz to ljuti su začini poznati i kao 'čistači crijeva' koja ih čiste od neželjenih nametnika. Novija istraživanja pokazala su da je ovaj začin izvrsni alat u mršavljenju te suzbijanju celulita.

Kako ga koristiti? 

Sečuanski papar u zrnu najbolje je lagano tostirati u tavi, pa potom samljeti u mužaru. Za začinjavanje jela koriste se samo ljuske, a blistava crna zrna se bacaju jer imaju gorak okus i teksturu nalik na pijesak koja može upropastiti okus hrane. 

Začin se obično dodaje na kraju kuhanja, a osobito se dobro kombinira sa zvjezdanim anisom te đumbirom u pripremi azijskih slastica. U kombinaciji sa čili prahom dobiva se moćna kombinacija za začinjavanje egzotičnih jela. 

Neki tvrde da sečunaski papar u ustima izaziva senzacije slične gaziranim pićima. Nakon konzumacije može se primijetiti peckanje, otupjelost i lagano 'zujanje'. Pripazite u doziranju jer ovaj papar ima alkalnu ph vrijednost, pa veće konzumacije mogu izazvati trnce i obamrlost usana. - piše punkufer

hr Mon Jan 28 2019 08:56:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d57d52529111c844e8b4598/80
Foto: Facebook

Vrsaljko ima dvojnika

Fotograija je pronašla svoj put do nogometaša
Po svemu sudeći Šime Vrsaljko ima dvojnika. Facebook je ekslodirao zbog slike muškarca koji sliči na popularnog nogometaša.

Fotografija je zapela za oko i nogometašu pa ju je podijelio na svom Instagram profilu i poručio: "Ako mi vidite brata blizanca recite mu da ga čekam kući. Brate, čuvaj mi se na toj bicikli."








hr Sat Aug 17 2019 12:21:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d57c39729111cc64c8b45f4/80
Foto: TZG Omiš

Marko Tolja sinoć raznježio Omišane

Omiš ima bogat glazbeni, sportski i gastro program..
Ove godine Gusarska bitka u Omišu održati će se čak tri dana i ponuditi posjetiteljima bogat program glazbenih, sportskih i gastro događanja za sve uzraste. Sinoć je na prvoj večeri, popularno nazvanoj " Večeri Evergreena" nastupio riječki pop, swing i jazz glazbenik Marko Tolja u pratnji izvrsnog Big Band Makarska.

Oduševljena publika uživala je u ovom koncertu prepunom dobre vibre i još boljih hitova.

Danas je na rasporedu Dječji gusarski dan s početkom u 18:30 sati, nakon kojeg će nastupiti Maja Šuput. Više informacija o programu događanja Gusarske bitke u Omišu možete pronaći na FB stranici Gusarska bitka
hr Sat Aug 17 2019 11:06:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d57c01729111c314e8b459f/80
Foto: Jasmin Schreiber/Unsplash

Perilica za suđe više ne čisti dobro? Isprobajte ova dva sastojka

Nekada se stvori kamenac koji stvara probleme, a nekada jednostavno treba ukloniti neugodne mirise i razne nakupine
Masne naslage i ostaci hrane glavni su problem perilice suđa, a iako se stalno ispire i to vodom visoke temperature, s vremenom ju je potrebno detaljno očistiti. To će najbolje napraviti soda bikarbona i alkoholni ocat.  

Upravo se ta dva sastojka koriste kod čišćenja većina stvari u kuhinji, a idealan su par zbog svoje pristupačnosti i jednostavnosti korištenja. Kada je perilica prljava ili puna kamenca, ona ni ne čisti dobro i zato bi je trebalo nekoliko puta godišnje počistiti. 

Prije svega, potrebno je izvaditi držače za čaše i posuđe iz perilice kako bi se i oni očistili. Stave se u toplu vodu u koju se ulije malo običnog sapuna i tako stoje neko vrijeme nakon čega se isperu.  

Što se tiče same perilice, potrebno je sodu bikarbonu posuti po unutrašnjosti, a malo više je treba staviti na dijelove s mrljama. Ovdje nastupa alkoholni ocat. Stavi se na krpu ili spužvu i istrlja se sva površina prethodno posipana sodom.  Ovo je odlična metoda jer će soda ukloniti neugodne mirise, vratiti sjaj perilici, a ocat je zadužen za samo čišćenje, kao i za uklanjanje kamenca. 

Završni korak je vraćanje izvađenih držača i ispiranje prazne perilice na brzom programu pranja, piše Večernji.hr
hr Sat Aug 17 2019 10:51:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d56eb2229111cc44c8b45d1/80
Foto: PIXABAY

Lava kolač - desert s kojim ne možete pogriješiti

Slobodni dani su stvoreni za slatke užitke poput ovog...
Lava cake je toliko poznat da vam ne moramo ni pisati o sočnom biskvitnom rubu i kremastoj, tekućoj unutrašnjosti. Sve što trebate je dobro promiješati sastojke, zagrijati pećnicu i pripaziti na vrijeme pečenja.

Savršeno pristaje uz sezonsko bobičasto voće, sladoled, lagano tučeno vrhnje i gorki posip od kakaa. 

Sastojci:

50 g čokolade 4 žlice maslaca 60 g šećera u prahu 1 jaje + 1 žumanjak 3 žlice glatkog brašna 1 žlica kakaa u prahu

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.  Dvije posudice premažite s malo maslaca. Otopite čokoladu i maslac na pari pa umiješajte šećer u prahu i jaja. Na kraju dodajte brašno i kakao u prahu, dobro izmiješajte pa prelijte u posudice. Pecite 12 ili 13 minuta, sve dok se rubovi ne stisnu, a sredina ostane tekuća. Pustite da se deserti malo ohlade, a potom ih prevrnite na tanjure.


hr Fri Aug 16 2019 19:43:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .