Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5e0468a729111cd3438b456e/80

Snažna propovijed don Ivana s Kmana: 'U jaslice sam htio staviti sve ono što zagađuje moj narod!'

Poruka o splitskoj i hrvatskoj sadašnjici i svim problemima i nedaćama običnog života
Božić je diljem Hrvatske i svijeta proslavljenim svetim misama s kojih su se mogle čuti poruke mira, ljubavi, zajedništva i obiteljskog spajanja. U župi Pomoćnice kršćana na splitskom Kmanu božićnu misu predvodio je don Ivan Alojzije Terze, tamošnji župnik.

Ne bi ova vijest bila ništa spektakularna da mladi salezijanac don Ivan Alojzije u svojoj propovijedi nije poslao snažnu poruku, daleko drugačiju od onih idiličnih poruka Božića, poruku koja je govorila o splitskoj i hrvatskoj sadašnjici.

Don Ivan Alojzije na početku je istaknuo kako su u crkvu došli svi jednaki koji su, ulazeći u crkvu, ušli u idealni, Božji svijet.

- Ipak braćo i sestre, večeras zastanimo, večeras nije potrebno stavljati osmjeh samo zato što je Božić. Vani je noć, vlada mrak koje često zna biti nepodnošljiv. Božić je vrijeme koje ne umanjuje bol, jer upravo danas na poseban način osjećamo prazninu i manjak osoba ili stvari koje nam nedostaju. Brojni su ljudi koji danas pate jer u rođenju ne vide nikakvu nadu i radost. Pravi je problem što ne postoji nikakva riječ koja može biti izgovorena, a da pomogne osobama koje imaju pravo biti loše i u ovoj noći - istaknuo je don Ivan Alojzije.

Htio je, veli, u sportskoj torbi donijeti Isusa zbog toga što su brojni mladi i stariji stavili čežnje i nade svojih života i otišli daleko u potragu za boljom budućnosti.

- Htio sam donijeti kofer mladenačkih života, presađenih iz Osijeka, Broda, ravne Slavonije ili Bosne u neki od njemačkih velegrada. Naprasno presađenih, danas si tu u 16-oj sa društvom, u svojoj školi, sutra si tisućama kilometara daleko živeći odvojeno i radeći za malo bolje sutra.

Večeras sam jaslice želio staviti i mobitel, tako dobar i vrijedan izum, koji je brojnima spasio ili olakšao život, ali isto tako i sredstvo otuđivanja, razdora, plača u mnogim obiteljima. I dok večeras budete držali to malo čudo i slali ili primali na desetke generičkih poruka koje kažu sve i ništa, sjetimo se plača djece u brojnim obiteljima koje su uništene otuđivanjem i raznim sadržajima koje mobitel i internet nude.

Mnogo toga sam htio večeras staviti u jaslice, i tiket kladionice, novine koje zagađuju dušu moga naroda. Htio sam večeras ovdje donijeti i karikature pojedinih političara koji kradu, lažu, otimajući budućnost ne videći dalje od svoga nosa i ne radeći za opće dobro već osobno. U Jaslice sam htio staviti i poruge svećenika koji zlostavljajući na bilo koji naći nevine, vozeći skupe automobile i živeći lagodan život svaki put poput Heroda ubijaju malenu dječicu bojeći se za svoj položaj. Htio sam donijeti malenom Isusu jad i bijedu pojedinih rastavljenih roditelja koji u svojoj nezrelosti osobne probleme rješavaju preko leđa svoje djece misleći isključivo na sebe. Na one roditelje, osobito majke koji svojim sinovima ne dopuštaju da odrastu i odu već ih paranoično drže pod svojom skuti oduzimajući im sadašnji i budući život. Na očeve koji ne vršeći svoju ulogu oca, duhovnika, i stupa obitelji na taj način uništavaju naš hrvatski narod - rekao je u svojoj propovijedi te dodao kako da se u klinikama ubijaju nerođeni, a svi mi svojom šutnjom odobravamo takve situacije.

- Dok šetamo obasjanim Splitom i slavimo na kućicama neka nas slika mlade žene koja rađa na zemlji prisjeti na tegobu svih žena koje su prije sat vremena zatvarale i brojale blagajne brojnih trgovačkih centara te umorne i gladne hrle svojima kućama kako bi u svojim obiteljima donijele malo svijetla i radosti što samo majka zna dati - kazao je don Ivan Alojzije uz poruke da anđeli donesu nemir pred zatvorenim očima kojima dopuštamo i puštamo korupciji da se razmahane i zahvati sve pore našeg života. 

- I dragi prijatelji, oprostite mi ako ste večeras došli čuti jednu idiličnu propovijed o Isusu, Mariji i Josipu. O anđelima koji pjevaju i pastirima koji milo promatraju malenog Isusa. Jednostavno večeras nije ta večer - zaključio je don Ivan Alojzije Terze.

hr Thu Dec 26 2019 09:00:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58167f521eea8fb08b8b4581/80
Foto: wiseGEEK

Studija tvrdi: Srčani bolesnici izbjegavaju bolnice zbog korone i zbog toga više umiru

Autori istraživanja smatraju da je razlog tome pad razine odlaska u bolnice kod starijih pacijenata, čak i ako su imali simptome srčanog udara, jer je poznato da osobe starije dobi češće imaju ozbiljnije simptome u slučaju zaraze koronavirusom.
Prema najnovijem istraživanju, srčani bolesnici češće izbjegavaju odlazak u bolnice zbog pandemije koronavirusa, čak i ako imaju simptome srčanog udara.

Stručnjaci s američkog Instituta za zaštitu srca Providence pregledali su evidenciju s više od 15.000 pacijenata koji su doživjeli srčani udar u razdoblju od 30. prosinca do 16. svibnja ove godine.

Uočili su pad broja hospitalizacija u usporedbi s prijašnjim razdobljem. Također su primijetili da su pacijenti s ozbiljnim srčanim problemima umirali u značajno većem broju nego ranije, piše CNN.

U bolnice češće išli mlađi srčani bolesnici

Studija je pokazala da je na početku pandemije u SAD-u došlo do značajnog smanjenja hospitalizacija. Oni koji su hospitalizirani zbog srčanog udara tijekom pandemije obično su bili mlađi za otprilike 1 do 3 godine u odnosu na prosjek bolesnika prije pojave covida-19, prenosi Index.

Autori istraživanja smatraju da je razlog tome pad razine odlaska u bolnice kod starijih pacijenata, čak i ako su imali simptome srčanog udara, jer je poznato da osobe starije dobi češće imaju ozbiljnije simptome u slučaju zaraze koronavirusom.

Znanstvenici su također uočili kako su one osobe koje su tijekom pandemije hospitalizirane zbog srčanog udara u bolnici provodile manje vremena nego prije pandemije. Razlog tome može biti nedostatak slobodnih bolničkih kreveta zbog velikog broja oboljelih od covida-19.

Veća smrtnost nakon ozbiljnog srčanog udara

Tijekom istraživanja nisu pronađeni dokazi da su liječnici pacijentima sa srčanim problemima pristupali drugačije nego prije pandemije. Unatoč tome, došlo je do značajnog porasta smrtnosti među pacijentima koji su pretrpjeli ozbiljniji tip srčanog udara (STEMI, transmuralni infarkt).

"U usporedbi s razdobljem prije pandemije covida-19, bolesnici s transmuralnim infarktom imali su u kasnijem razdoblju pandemije statistički veći rizik od smrtnosti“, napisali su stručnjaci u studiji, prenosi Index.

Istraživanje naziva Case Rates, Treatment Approaches, and Outcomes in Acute Myocardial Infarction During the Coronavirus Disease 2019 Pandemic objavljeno je jučer u časopisu JAMA Cardiology.

hr Sun Aug 09 2020 13:46:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f282da6daf72dae518b45af/80
Foto: Pixabay

Šibensko-kninska županija danas bez novooboljelih

Trenutno je 36 aktivnih slučajeva oboljenja.

U posljednja 24 sata na području Šibensko-kninske županije nema novooboljelih od zarazne bolesti covid-19.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije nalaze se 23 osobe.

U posljednja 24 sata nije bilo uzorkovanja na SARS-CoV-2.

Trenutno je 36 aktivnih slučajeva oboljenja.

Jedna osoba se liječi na odjelu infektologije šibenske bolnice dok ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se na kućnom liječenju.

hr Sun Aug 09 2020 13:34:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e75bc2929111c62908b4572/80
Foto: Pixabay

U Zadarskoj županiji danas dva nova slučaja koronavirusa

Na COVID 1 odjelu Opće bolnice u Zadru hospitalizirane su 3 osobe.

Dva su nova slučaja zaraze koronavirusom na području Zadarske županije.

Radi se o mlađoj ženskoj i mlađoj muškoj osobi sa područja općina Stankovci i Gračac.

U samoizolaciji je 147 osoba, a nadzor je istekao za 4839 stanovnika. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 75 uzoraka.

Na COVID 1 odjelu Opće bolnice u Zadru hospitalizirane su 3 osobe.

U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali kršenje mjere samoizolacije.

hr Sun Aug 09 2020 13:05:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ede66a26f2ab8275d8b4599/80
Foto: D.N.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji danas 30 novooboljelih

Od ukupnog broja novooboljelih njih 8 su kontakti prethodno oboljelih dok se ostalih 22 epidemiološki obrađuju.
Prema izvješću NZJZ – a SDŽ od ukupno 346 obrađenih testova sa područja Splitsko-dalmatinske županije danas je 30 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 7 osoba, iz Kaštela 1 osoba, iz Makarske 5 osoba, iz Sinja 3 osobe, iz Solina 4 osobe, iz Dugog Rata 2 osobe, iz Podbablja 4 osobe, iz Podstrane 1 osoba, iz Runovića 1 osoba i iz Zmijavaca 2 osobe.

Uz 30 novooboljelih pozitivni na COVID infekciju su i jedan strani državljanin, 1 osoba s područja Dubrovačko-neretvanske županije, 1 osoba s područja Koprivničko-križevačke županije i 1 osoba s područja grada Zagreba.

Od ukupnog broja novooboljelih njih 8 su kontakti prethodno oboljelih dok se ostalih 22 epidemiološki obrađuju.

599 osoba nalazi se u samoizolaciji.
17 COVID pozitivnih osoba nalazi se na bolničkom liječenju u KBC-u Split dok se 1 osoba nalazi na respiratoru.
U karanteni se nalaze 4 osobe stranog državljanstva.
hr Sun Aug 09 2020 12:00:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .