Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5881cdc61eea8fe1118b45d5/80

Tko preskače doručak ima veći rizik od ovih bolesti

Visok kolesterol i krvni tlak, kardiovaskularne bolesti te dijabetes prijete svima koji se ne drže poslovice da je doručak najvažniji obrok u danu, tvrde britanski znanstvenici.

Preskakanjem doručka povećava se rizik od nakupljanja masti, kolesterola i plaka na arterijama što može dovesti do raznih bolesti, uključujući i one srčane. 

Britanski znanstvenici sa Sveučilišta u Bathu i Nottinghamu proučavali su 49 odraslih ljudi, od kojih je 20 imalo višak kilograma, a 29 normalnu težinu. Zadatak je bio da svaki dan pojedu doručak do 11 ili barem 12 sati prijepodne. Znanstvenici su mjerili rast šećera u krvi i izlučivanje inzulina nakon konzumiranja doručka.

Naime, bez izlučivanja inzulina nema mogućnosti pohranjivanja šećera iz krvi u masno tkivo, a rezultati istraživanja pokazali su da preskakanje doručka onemogućuje ovaj proces. Ako je razina šećera približno stalna, tijelo će imati dovoljno energije za normalno fukcioniranje, a upravo je doručak glavni obrok koji će tijelu dati potrebnu razinu šećera za obavljanje svih zadataka.

Preskakanje doručka nosi i opasnost od prejedanja za ručkom ili večerom, jer će tijelo tražiti nadoknadu za izgubljen šećer i nutrijente tijekom jutra. 

Gubitak kilograma

Redovito doručkovanje štiti od nakupljanja masti i plaka na arterijama te razvijanja kolesterola, dok s druge strane pomaže kod gubitka kilograma i poboljšava koncetraciju te pamćenje. Davne 1981. švedski istraživači započeli su opširnu studiju i tadašnje adolescente zatražili da zabilježe svoje navike doručkovanja. 

Nakon 27 godina podvrgnuti su liječničkim pregledima, pri čemu je otkriveno da oni koji nisu imali navike zdravog doručkovanja ili su ga preskakali sad imaju više znakova metaboličkog sindroma u usporedbi s onima koji su jeli zdrav doručak.

Metabolički sindrom je medicinski izraz za kombinaciju dijabetesa, visokog krvnog tlaka i pretilosti, a to može izazvati povećani rizik od srčanih bolesti i moždanog udara. 

Mladi koji zanemaruju doručak, najvažniji obrok u danu, imaju 68 posto više rizika da će patiti od metaboličkog sindroma kao odrasle osobe. Istraživači su također uzeli u obzir niz društveno-ekonomskih čimbenika i drugih životnih navika adolescenata, ali su zaključili da je doručak najjači indikator.

Izborom kvalitetnih namirnica za doručak možemo bitno popraviti dan jer ćemo si osigurati više energije, popraviti koncentraciju i raspoloženje, kaže nutricionistica Sandra Marić Bulat. Pritom je korisno “razbiti” ga na dva obroka - zajutrak i doručak.   

- Dobro je da odmah nakon ustajanja konzumiramo neki lagani obrok koji nam može dati energiju, primjerice komad voća, voćni sok ili smoothie od kombinacije voća i povrća. 

Energija za cijeli dan

Na primjer, odmah po ustajanju možemo pojesti bananu, koja će nam dati energiju, ili popiti sok od ananasa, koji će potaknuti metabolizam. Ujutro su korisni i citrusi, koji daju potrebnu dozu C vitamina i podižu imunitet. 

Alternativa može biti i sok od jagoda, na primjer, koji je dobar za detoksifikaciju organizma - kaže Bulat. Zajutrak treba konzumirati kao “uvod” u doručak, neposredno nakon ustajanja, odnosno između 6 i 8 sati.

Doručkovati se u tom slučaju može oko 10 sati, a to će dati dovoljno energije do laganog ručka. Vrlo je važno da doručak sadrži i ugljikohidrate, proteine te masti, jer i zdrave masnoće povoljno djeluju na zdravlje mozga.

Jedite namirnice koje sporo otpuštaju šećer

Kako bismo izbjegli loše raspoloženje i nervozu koja se često javlja kod velikih oscilacija šećera u krvi zbog preskakanja ili loše organiziranih obroka, doručak treba sadržavati namirnice niskoga glikemijskog indeksa.


To su cjelovite žitarice kojima smo dodali žlicu sjemenki ili orašastih plodova koji osiguravaju masnoće, te jogurt, koji sadrži proteine. Tome se može dodati i malo meda te cimeta.

Zelena salata nije samo za ručak 

Dobar izbor za doručak su i kruh s maslacem i marmeladom ili sendvič s piletinom ili paštetom od tune s tvrdo kuhanim jajem, u koji obavezno treba uvrstiti i zelenu salatu radi vlakana koja potiču probavu.

Dobar izbor je raženi kruh, koji ima najniži glikemijski indeks, ili kruh s cjelovitim žitaricama. S masnoćama ipak ne treba pretjerivati. Jaja kombinirajte s komadićima šunke ili špeka. 

Redovito doručkovanje je navika koja se lako može usvojiti 

Mnogi tvrde da u jutarnjim satima ne mogu jesti, ali sve je stvar navike. Krenite s malim promjenama u svakodnevoj prehrani - dan počnite s čašom vode ili voćem koje je idealan dodatak smoothiejima. Što je boja voća intenzivnija, to je veći postotak antioksidanasa koji se u njemu nalaze. Zamrznuto voće je hranjivo kao i svježe, ali pod uvjetom da ne sadrži šećer.

Borovnice su namirnica za pamćenje 

Borovnice štite mozak od oštećenja stanica do kojeg dolazi zbog djelovanja slobodnih radikala. Smanjuju i rizik od demencije te Alzheimerove bolesti.

Kriška dimljenog lososa u sendviču za doručak daje našem mozgu golemi poticaj, i to zbog omega 3 masnih kiselina koje usporavaju pad kognitivnih sposobnosti.

Ubrzajte proces gubitka kilograma 

Osobe koje često ili redovito doručkuju imaju poželjnu ili normalnu tjelesnu masu, a vrlo su rijetko pothranjene ili pretile. S druge strane, izostavljanje doručka povezuje se s većim rizikom od pojave pretilosti, što su također pokazala brojna istraživanja.

Doručak pridonosi osjećaju sitosti tijekom sati koji slijede, a i tijekom ostatka dana. Osjećaju sitosti najviše pridonose složeni ugljikohidrati podrijetlom iz žitarica, prehrambena vlakna i mliječni proizvodi bogati bjelančevinama. Izbjegavajte jednostavne šećere jer djeluju kratkoročno, javlja 24sata

Facebook komentari

hr Wed Dec 06 2017 12:11:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a358a32b9e03eb0278b4617/80

"Djeca za djecu": Na Rivi održana manifestacija čiji prihod ide za Kliniku za dječje bolesti KBC-a Split

Studenti su odlučili prikupiti sredstva za uređenje Klinike za dječje bolesti u sklopu KBC-Split.
"Djeca za djecu" naziv je humanitarne akcije koju je organizirala skupina studenata pete godine Ekonomskog fakulteta u Splitu. Cilj projekta je prikupiti sredstva za uređenje i unapređenje Klinike za dječje bolesti u sklopu KBC-Split. Akcija je počela 01.12.2017. godine i trajat će do 31.12.2017. godine. 

Upravo danas je na splitskoj Rivi održana manifestacija u sklopu humanitarne akcije. Okupljene su zabavljale razne dječje plesne skupine i zborovi, Žanamari Perčić, Zorica Andrijašević, Domenica Žuvela, klapa Sv.Florijan,..

- Danas je bio veliki dan za našu akciju, održavanje same manifestacije na Rivi. Na našem štandu su građani prema svojim mogućnostima i želji za pomoći kupovali radove koje su za akciju izradila djeca iz splitskih vrtića i okolice te balone s helijem. Na kraju programa uslijedilo je zajedničko puštanje balona u zrak.- kazali su nam organizatori akcije.

- Prije svega se želimo još jednom zahvaliti svojoj dragoj profesorici Smiljani Pivčević koja je cijelo vrijeme manifestacije bila s nama. Nadalje, veliko hvala svoj predivnoj dječici iz vrtića što su svojim radovima doprinijeli ovoj akciji, ali ponajviše njihovim tetama koje su ih motivirale. Hvala svima ostalima koji su nam donacijom proizvoda uvećali održavanje manifestacije. I na kraju, veliko hvala svim dobrim ljudima koji su danas posjetili naš štand i time obogatili naše humanitarne kutije. Naše malo nekome je mnogo!- podijelili su s nama svoju sreću zbog uspješno održane akcije.

Ako niste sudjelovali u ovoj hvalevrijednoj akciji, a željeli ste, još uvijek stignete. Svaka kuna je dobrodošla, a uplatite se mogu vršiti na broj žiro računa u HPB banci- HR03 2390 0011 5001 26448.


Facebook komentari

hr Sat Dec 16 2017 22:06:50 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a357e2bb9e03ea0258b46ba/80

Prilika za one koji traže posao: CIA nudi milijun kuna godišnje instruktorima hrvatskog jezika

CIA traži ljude koji govore hrvatski, srpski ili bosanski jezik. I spremni su dobro platiti. Ova obavještajna agencija traži iskusne i kvalificirane instruktore stranih jezika za godišnju plaću koja, bez bonusa, može iznositi do 161,900 dolara. Prevedeno u domaću valutu, CIA nudi plaću od nešto više od milijun kuna
Uz regularnu plaću, potencijalni novi zaposlenici dobivaju i bonuse koji mogu iznositi i do 35 tisuća dolara. Bonusi se isplaćuju ovisno o jeziku i poziciji, a visina bonusa ovisi o kriterijima koje postavlja CIA. Također, instruktori koji govore više jezika, mogu se kvalificirati za isplatu više bonusa, piše Index.

Osim hrvatskog, bosanskog i srpskog, traže se instruktori drugih jezika, a popis možete pogledati ovdje

Kako navode na svojim službenim stranicama, "CIA pruža prvoklasnu obuku energičnim, kreativnim i upornim profesionalcima".

Uvjeti

Kandidati moraju imati diplomu iz stranog jezika, odnosno iz lingvistike ili nekog srodnog polja. Moraju imati između dvije i pet godina iskustva, kao i dokazano znanje iz povijesti, kulture, politike i ekonomije područja u kojemu su stručni. Također, traži se sposobnost korištenja posljednjih tehnoloških i predavačkih vještina. Poželjno je iskustvo predavanja jezika odraslima, od početnog stadija do nivoa tečnog govornika. Poželjno je i da su se kandidati školovali, živjeli ili radili u inozemstvu. Jedan od uvjeta je i vrhunsko poznavanje engleskog jezika. 

Svi kandidati moraju proći medicinski i psihološki pregled, testiranje na detektoru laži te detaljnu provjeru identiteta. Jedan od uvjeta je posjedovanje američkog državljanstva. Kako bi CIA uopće razmatrala kandidaturu, jedan od uvjeta je da prijavljeni nisu koristili droge u posljednjih 12 mjeseci. Ta stavka bit će pažljivo provjerena.

Cijeli članak pročitajte ovdje.
 

Facebook komentari

hr Sat Dec 16 2017 21:18:19 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a35525db9e03ee1288b45de/80
Foto: Facebook Udruga Most

U Splitu održana humanitarna akcija "A di si ti?"

U organizaciji Udruge "MoSt" u Splitu je u subotu održana 17. humanitarna akcija "A gdje si ti?" na kojoj se prodajom doniranih stvari prikupljao novac za opremanje Centra za beskućnike i osobne potrebe korisnika.
Humanitarna akcija se održala na trgu ispred HNK gdje su na štandovima brojne donirane stvari prodavali volonteri MoSta, te tako prikupljali novac za korisnike. Prethodno su građani Splita i okolice MoStu ciljano za tu akciju donirali mnoge vrijedne stvari koje su se danas našle na 40 štandova.

Prodavale su se knjige, stripovi, enciklopedije, nakit, udžbenici, slike, društvene igre, razne rukotvorine, CD- ovi, DVD- ovi, igrice, suveniri, ukrasi i ostalo.

U tu se humanitarnu akciju organizirano uključilo 50 organizacija, klubova, osnovnih i srednjih škola, gimnazija, sportskih društava, novinara, raznih tvrtki, pojedinaca, sportaša, glazbenika i brojnih drugih, a u ulozi volontera su se među brojnima našli političari i igrači Hajduka.

Cilj akcije je bio senzibiliziranje javnosti za problem beskućništva te promocija solidarnosti i volonterstva.

Facebook komentari

hr Sat Dec 16 2017 18:08:26 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a353084b9e03e70268b466c/80

Kolači vam ne uspijevaju? Sedam je mogućih razloga za to!

Problem koji brojne početnike u kuhinji dovodi do odustajanja u pripremi kolača je njihov loš ishod. Naime često se događa da iako recept pratite u cijelosti od koraka do koraka nakon pečenja rezultat nije zadovoljavajući nego dapače potpuna katastrofa. Otkrivamo najčešće greške zbog kojih vam vaši kolači ne uspijevaju
1. Umjesto praška za pecivo koristite sodu bikarbonu i obrnuto 
Prašak za pecivo je napravljen od sode bikarbone, no njihova struktura i tekstura je posve različita kao i učinak koji imaju u pojedinim receptima. Soda bikarbona samo reagira i proizvodi ugljični dioksid kada je pomiješana s kiselim sastojcima poput čokolade, jogurta, kiselog mlijeka ili octa. Prašak za pecivo pak proizvodi ugljični dioksid kada se pomiješa s vodom, piše zadovoljna.hr.

2. Izbjegavanje prosijavanja suhih sastojaka
U brojnim receptima naznačeno je kako suhe sastojke treba prosijati prije dodavanja u smjesu, no brojni ga preskaču. Ovaj korak je važan jer prosijavanjem brašna uklanjamo moguće grudice u tijestu, dok prosijavanje praška za pecivo osigurava da se na površini kolača ne stvaraju rupice.

3. Otvarate vrata pećnice za vrijemepečenja
Otvaranjem vrata pećnice dolazi do puštanja topline vani koja uzrokuje propast kolača. To se događa jer smjesa u sredini ostaje svježa i potrebno joj je točno naznačeno vrijeme da se cijela pretvori u željenu teksturu, puštanjem topline dolazi do ispuhavanja toplog zraka iz smjese i ona pada. Ovo pravilo se posebno odnosi na kolače i biskvite bez brašna.

4. Predugo miješate tijesto 
U posljednje vrijeme sve više se koriste automatizirane miješalice čijim pak opcijama treba ovladati prije negoli se upustite u njihovo korištenje. Naime presnažno promiješano tijesto stvorit će mjehuriće zraka koji će nakon pečenja samo splasnuti. Pravilo je da šećer i maslac trpe snažno miksanje dok druge sastojke valja umiješati ručno.

5. Zaboravljate protresti kalup s tijestom 
Posebno naznačeno u gotovo svakom receptu je savjet da tijesto nakon što ga izlijete u kalup protresete, brojni ovo izbjegavaju, a za posljedicu dobiju površinu kolača koja je kvrgava. Ovaj savjet je vrijedan jer treskanjem tijesta, posebno onog koje je debelo i ljepljivo, istjerujete mjehuriće zraka što spriječava da kolač splasne i ostane s rupom u sredini.

6. Bjelanjke naglo dodajete u smjesu miksanjem
Greška koju brojni rade u nastojanju da što prije završe s pripremom kolača je naglo dodavanje istučenih bjelanjaka u smjesu. Naime na ovaj način bjelanjci postaju vodenasti, gube pjenastu strukturu zbog čega tijesto nakon pečenja u sredini ostaje vlažno i svježe. Bjelanjke treba u smjesu dodavati žlicom malo po malo na samom početku i potom nježno umiješati ostatak.

7. Predugo ostavljate žutanjke i šećer bez miješanja
Brojni recepti posebice za torte započinju prvim korakom miksanja žutanjaka sa šećerom, no posve lagan pothvat već u startu može prouzrokovati lošu teksturu biskvita. Naime šećer se veže na žutanjke i stvaraju se kristali koje je teško izmiksati i pretvoriti u glatku teksturu, osim toga svi naredni sastojci teško se vežu u homogenu smjesu.

Facebook komentari

hr Sat Dec 16 2017 15:45:36 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .