Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5d131d1329111c3ee18b457f/80
Foto: Pixabay

Splitsko-dalmatinska županija mladima gradi kuće u ruralnim područjima

Trideset i tri mlade obitelji potpisale su ugovore kojima od Splitsko-dalmatinske županije nepovratno dobivaju do 120 tisuća kuna za izgradnju i uređenje kuća u ruralnim područjima županije. Programom nazvanim "Tu je tvoj dom" planira se stambeno zbrinuti čak 200 mladih obitelji, a istovremeno oživjeti Zagoru i unutrašnjost dalmatinskih otoka. Zanimanje za ostanak i poticaje nadmašilo je sva očekivanja.
Marina, Josip i mali Rudi ovdje u Naklicama podignut će svoj dom. Županija im nepovratno daje 85 tisuća kuna.

- Živimo u Omišu, ali nam je cilj živit ovdje na Naklicama, znači na ovoj parceli iza, nama će biti jedna lijepa kućica za nas od 85 kvadrata s dvorištem za njega i buduću ekipu, rekla je Marina Plešnar iz Naklica za HRT.

A bit će ekipe po Zagori. U 33 obitelji koje su prve potpisale ugovore 80-ero je djece!

- Odgovorno tvrdim već za mjesec i po-dva bit će potpisivanje opet nekih novih ugovora i tako kontinuirano jer nam je cilj u ovom periodu, u ovom mandatu doći do preko 200 obitelji što ukupno znači bude li ovim intenzitetom djece, pa gotovo 1500 ljudi, tvrdi Blaženko Boban, splitsko-dalmatinski župan.

Jedinstven je ovo demografski projekt za unutrašnjost Dalmacije, za koji je Splitsko-dalmatinska županija već osigurala čak 4 milijuna kuna. Ravnomjerno se, od Vrlike do Vrgorca, za gradnju ili uređenje kuće, nepovratno daje od 40 do 120 000 kuna, piše HRT.

Neke općine poput Ciste Provo na iznos koji obitelj dobije od županije dodat će još 25 posto. Stotine prijava za život u Zagori već je stiglo - a natječaj još traje.

Poticaji se mogu dobiti i za kupnju zemljhišta, izradu projektne dokumentacije, za ishođenje građevinske i ostalih potrebnih dozvola za izgradnju obiteljskog objekta, istaknuo je Blaženko Boban u emisiji Tema dana. 

- Natječaj traje do 1. studenog, a 1. siječnja će ponovno biti aktiviran, i tako sve dok ja budem župan. Nadamo se da će ugovor potpisati oko 200 obitelji, rekao je Boban.

Sredstva su osigurana iz županijskog proračuna.

- Glavni kriterij je da supružnici nisu stariji od 45 godina, drugi kriterij je da je sve sukladno natječajnoj dokumentaciji. Treći je da osoba nema vlasništvo nad nekom nekretninom.

Na sudjelovanje u ovom projektu pozvani su i načelnici i gradonačelnici. Iz Općine Cista Provo su se odazvali.

- Općina Cista Provo uključit će se s 25% sredstava, znači ako netko dobije 100 000 od županije, mi mu automatski uplaćujemo još 25 000 kuna, rekao je Marijan Kurtović, zamjenik načelnika Općine Ciste Provo.

Trend odlaska iz ruralnih sredina zahvatio je i Cistu Provo, pa bi ova pomoć trebala biti zalog za povratak, kao i za ostanak, ističe Kurtović. Uz to, ta Općina daje 50 000 kuna za treće i svako sljedeće dijete. Za osnovnoškolce osigurane su knjige, prijevoz srednjoškolcima i stipendije od 500 kuna redovitim studentima.

Osim projekta "Tu je tvoj dom" sufinanciraju se i projekti za poduzetnike i OPG-ove, istaknuo je župan, te kaže kako ga veseli što ima i onih koji žele odseliti u Zagoru.
hr Tue Jul 02 2019 09:52:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5da6024329111c9fb48b4647/80
Foto: Dubrovački dnevnik

Britanki pozlilo u moru i preminula: Njezino tijelo na plaži ležalo satima

Policija i mrtvozornik su odradili u svoj posao odmah po prijavi, no čekalo se pogrebno poduzeće...
Danas, oko 13 sati, u Cavtatu je došlo do smrti 73-godišnje državljanke Velike Britanije kojoj je pozlilo u moru. 

Iako je ona preminula nešto poslije 13 sati, njezino beživotno tijelo pokriveno smeđom plahtom stalo je na plaži i nakon četiri sata od smrti. - piše Dubrovački dnevnik

Dubrovački dnevnik neslužbeno saznaje da su policija i mrtvozornik su odradili tu svoj posao odmah po prijavi, no čekalo se pogrebno poduzeće Boninovo, koje se nije uspjelo organizirati na način da se pravodobno zbrinu o beživotnom tijelu žene.

Nešto kasnije, Index je kontaktirao Marijana Dadića, direktora Boninova, koji je potvrdio kako je tijelo uklonjeno s plaže.

- Tijelo preminule je uklonjeno čim je prije to bilo moguće. -izjavio je za Index.

hr Tue Oct 15 2019 19:30:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d9106f429111c259c8b457b/80
Foto: bourbonoffshore.com

Hrvatska se uključuje u istragu havarije Bourbon Rhodea

Aktivna potraga za nestalim pomorcima prekinuta je prije tri dana, ali pojačano promatranje područja na kojemu se za njima tragalo, na središnjem Atlantiku, bit će nastavljeno još neko vrijeme putem satelita i brodova u prolazu

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture će zadužiti predstavnika Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu (AIN) da se uključi u sigurnosnu istragu oko potonuća broda Bourbon Rhode, potvrđeno je jučer iz Ministarstva na upit Novog lista o tome hoće li se Republika Hrvatska aktivno uključiti u istraživanje okolnosti potonuća broda u kojemu su četvorica članova posade izgubila život, trojica su spašena, dok se za sedmoricom, među kojima je i zapovjednik Dino Miškić, još uvijek traga.

Aktivna potraga za nestalim pomorcima prekinuta je prije tri dana, ali pojačano promatranje područja na kojemu se za njima tragalo, na središnjem Atlantiku, bit će nastavljeno još neko vrijeme putem satelita i brodova u prolazu. S obzirom na niz nedoumica i otvorenih pitanja oko ove tragične havarije, koje bi trebala rasvijetliti istraga, Ministarstvu su uputili upit hoće li Hrvatska tražiti uključivanje svojih predstavnika u tijela i tijek istrage, na što ima pravo jer je jedan od nestalih članova posade hrvatski državljanin.

Fatalni prodor vode

Stručnjaci u pomorstvu, kao i stručnjaci za sigurnost u pomorstvu s kojima je Novi list razgovarao kažu kako je to vrlo važno, zbog realne mogućnosti da se okolnosti nesreće pokušaju zataškati.

S obzirom da je riječ o brodu francuske kompanije, istragu vode frnacuske vlasti na Martiniqueu, a nitko od stradalih ili nestalih nije francuski državljanin pa nema pritiska tamošnje javnosti i medija da se istraže sve okolnosti nesreće. Ministarstvo smo upitali i jesu li u kontaktu s francuskim istražnim tijelima, kao i s istražnim tijelima Luksemburga, države pod čijom zastavom je brod plovio, a koja je također dužna provesti istragu.

- Ministarstvo nije zaprimilo informacije od francuskih vlasti vezano za tijek istrage budući da još uvijek traje potraga za nestalim pomorcima, kratko je odgovoreno iz Ministarstva. Cijeli člank pogledajte ovdje.

hr Tue Oct 15 2019 19:11:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5da5ba5029111c9fb48b462b/80

Zadrani u petak prosvjeduju zbog grupnog silovanja: "Odluka suda je sramotna"

Odluka zadarskog suca Ivana Markovića da se petorka osumnjičena za silovanje maloljetne djevojke pusti na slobodu izazvala je veliko ogorčenje javnosti.

Stoga je za ovaj petak, 18. listopada u 12 sati, najavljeni veliki prosvjed ispred zgrade suda u Zadru. Na prosvjed je u ime koalicije stranaka pozvala Marjana Botić iz Akcije mladih.

- Smatramo sramotnim neodređivanje jačih mjera (istražnog zatvora) za osumnjičene počinitelje, čime se kompromitira proces utjecaja ne samo na moguće svjedoke, nego i na samu žrtvu. Sudovi moraju početi donositi pravične presude, i to u primjerenim rokovima i za sve jednako. Takve presude utjecale bi na zaštitu sadašnjih i prevenciju novih žrtvi kroz obeshrabrivanje sličnih budućih radnji. Naprotiv, u Zadru i našem posrnulom društvu vidimo kako je primjer praktičnog izvlačenja od strogih kazni grupnih silovatelja iz 2013. godine utjecalo da se nova mladež uz zaštitu svojih obitelji usuđuje na još gnjusnije činove uz javno negodovanje također ispred suda zbog privođenja i ometanja gojenaca u njihovim neljudskim radnjama - stoji u pozivu Akcije mladih.

- Nažalost, izgleda da sud potpuno uvažava takvo negodovanje i koncepciju kako je maloljetna žrtva 'dala povoda' da se na njoj sustavno iživljavaju duži period. Što je izigravanje svih ljudskih načela i izaziva duboku zabrinutost svih nas koji bismo htjeli normalno sudstvo i normalno društvo sad 2019. godine, a ne povratak u feudalno doba koje vlast sustavno provodi nejednakim pravilima ovisno o pripadnosti/uvezanosti s vlašću i količini novca koji netko posjeduje. Takvom daljnjem ugrožavanju žrtve i kompromitiranju zakona moramo se svi zato snažno oduprijeti. Ovakva vlast i ovakvo sudstvo iznjedrilo je naime opasne generacije amoralnih zlostavljača koji zloupotrebom sustava uvezanog sudstva i vlasti, ne uništavaju samo nevine žrtve njihovih zlostavljanja, nego i cijelo društvo - dodaju iz zadarske Akcije mladih.

Kako doznaje Index, Županijsko državno odvjetništvo u Zadru danas je podnijelo žalbu Županijskom sudu u Zadru protiv rješenja suca istrage kojim je odredio mjere opreza u predmetu teškog kaznenog djela protiv spolne slobode.

hr Tue Oct 15 2019 14:25:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5da5b05529111cfbb38b4669/80

U ponedjeljak 27. sjednica Županijske skupštine: Na Dnevnom redu 46 točaka

Skupština će se održati u ponedjeljak, 21. listopada s početkom u 9 sati

Predsjednik Županijske skupštine Petroslav Sapunar sazvao je 27. sjednicu Županijske skupštine, koja će se održati u ponedjeljak, 21. listopada s početkom u 9 sati. Za Skupštinu je predložen Dnevni red od 46 točaka.

Županijski vijećnici će, između ostaloga, raspravljati o Prijedlogu odluke o izmjenama i dopunama Proračuna SDŽ za 2019. i projekcijama za 2020. i 2021., Prijedlogu odluke o izmjenama Odluke o donošenju Programa javnih potreba u osnovnom školstvu SDŽ za 2019., Prijedlogu odluke o izmjenama Odluke o donošenju Programa javnih potreba u srednjem školstvu SDŽ za 2019.,

Prijedlogu odluke o izmjenama Odluke o donošenju Programa javnih potreba u kulturi i tehničkoj kulturi SDŽ za 2019., Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o donošenju Programa javnih potreba u području sporta za 2019., Prijedlogu odluke o izmjenama i dopunama Odluke o donošenju programa javnih potreba u zdravstvu SDŽ za 2019., Prijedlogu Odluke o izmjenama Odluke o donošenju Programa javnih potreba u socijalnoj skrbi SDŽ za 2019., Prijedlogu odluke o izmjenama i dopunama Odluke o donošenju Programa razvoja malog i srednjeg poduzetništva za 2019. godine.

hr Tue Oct 15 2019 13:41:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .