Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5e1b18c929111c93608b4574/80
Foto: Screenshot

Ispovijest Filipove stanodavke: "Niti je jeo, niti spavao. Na kraju mi je rekao: 'Ili ja, ili oni!'"

Osim odjeće i laptopa, Filip Zavadlav u stanu nije imao gotovo ništa, čak je i hladnjak bio u potpunosti prazan

 - Ovo nije gotovo. Puno veće ribe su u pitanju i one su još uvijek na slobodi. To je javna tajna - govori za 24sata Marcela Sunara, žena koja je proteklih mjeseci iznajmljivala stan Zavadlavu. 

Bila mu je i prva susjeda. Maleni, skladno namješteni stan u splitskom Varošu, ispod Marjana, mjesecima je bio dom mladom pomorcu koji će ostati zauvijek upisan u crnoj kronici kao trostruki ubojica.

Osim odjeće i laptopa, Filip Zavadlav u stanu nije imao gotovo ništa, čak je i hladnjak bio u potpunosti prazan. - pišu 24sata. Tu je prije samo nekoliko dana, neposredno nakon pokolja, došao ostaviti crnu odjeću u koju je bio odjeven kad je pucao iz automata po Splitu.

- Filip je došao ovdje u stan se presvući nakon ubojstava. Ja ga nisam ni čula ni vidjela. Ostala sam šokirana kad me policija kontaktirala, kad su došli specijalci i detektivi. Cijelo jutro sam bila vani, policija me ispitivala gdje sam bila. Bio je dan kao i svaki drugi. Izašao je u sedam ujutro, nakon ubojstava je došao ovdje, presvukao se, u vreći ostavio odjeću i putem bacio kalašnjikov u Nazorovoj. Ja sam bila vani. Počeo mi je zvoniti mobitel. Rekli su mi da zaključam vrata i prozore, da su se čuli rafali. Nisam imala pojma što se događa - priča Marcela. Još uvijek joj nije sasvim jasno kako je došlo do ove situacije. 

- Nikad to ne bih rekla za njega. Šokiralo me. Saznala sam prvo od ljudi iz kvarta. Govorili su kasnije da su mu kamatari upadali u stan usred noći, da su mu prijetili nožem... Nitko ovdje nije bio. Nitko. On je ovdje mjesecima. Samo on je ovdje bio. Čula bih da je itko ušao - tvrdi nam stanodavka i prva Zavadlavova susjeda. Opisala nam je život s njim.
 
- Bio je uredan. Svako jutro oko sedam sati sam ga čula. I to jutro sam ga čula da izlazi vani, čula sam vrata, čula sam hodanje. A kako je on uopće postao moj podstanar?

Došao preko samostana

Došao je preko samostana, preko sestre Ljubomire koja ga je dovela ovdje jer je on defacto tražio azil. Cijelo vrijeme je živio s ocem i bratom na Skalicama, a za vrijeme broda ili nešto prije ukrcavanja, Crkva se uplela da mu se pomogne. Slučajno, moja majka je poznavala sestru i ona joj je rekla da ima jednog momka kojemu je jako teško i koji ima problema u familiji te da je upravo otišao na brod. Pričamo o 2018. godini. Ja sam mu smještaj sačuvala jer smo se tako dogovorili. 

Nisam sumnjala da će biti ikakvih problema i nije bilo nikakvih problema. Momak je tu došao, sve je prihvatio. Prihvatio je i da imamo turiste i da postoji mogućnost da će možda morati nekad izaći iz stana. Njemu je to pasalo, odmah mi je rekao da on plovi i da će on vjerojatno ići na brod. Čak mi je rekao da će mi platiti da mu čuvam stvari jer se ne želi vratiti doma. Stalno je to ponavljao - priča Marcela.
 
- Ja sam osobno kasnije, kad smo se upoznali, saznala tko je on, u smislu njegove braća. Oni su poznati. Mali Stanislav i Anton Ivan kojeg zovu Đani. Svi su znali za njih, a ja ih osobno nisam nikad upoznala. Pokazali su mi ih. Kasnije su mi ispričali da mali Stane već godinama ima problema s drogom i krađama. Rekli su mi da je cijela obitelj problematična. Tražili su pomoć, ali je nisu dobili. Filip se maknuo od njih - opisuje stanodavka. 

- On je tu, u ovom stanu, bio već mjesecima. Gotovo cijelu 2019. je proveo ovdje. I s turistima, i sa mnom i s mojim četverogodišnjim djetetom. Čak joj je kupovao poklone za Božić i rođendane. Filip ima i nećaka! Stanislav je napravio dijete kad je imao 15 godina, to svi znaju. Filip mu je pomagao, i njemu i majci. On ih je jedini izdržavao. Kad god bih vidjela Filipa, uvijek bih ga pitala je li dobro jer sam znala da su bili neki problemi. Uvijek bi govorio da je sve ok - priča Marcela. Ali, situacija se ubrzo promijenila. 

Rekao je 'ili ja ili oni'

- Zadnjih nekoliko mjeseci, od devetog mjeseca, pitala sam ga je li sve ok, a on je rekao da nije. Pitala sam ga mogu li mu pomoći, a on je samo odmahnuo glavom i rekao: Šokovi, šokovi. Nije detaljno objašnjavao, ništa nije rekao. Kad sam kasnije vidjela tko je ubijen i kad sam vidjela inicijale, odmah sam rekla da je to bilo zbog braće - kaže Marcela.
 
- Među Filipovim stvarima, kad sam ih pakirala, vidjela sam da je uplaćivao novac Stani u zatvor. Stane je deveti i deseti mjesec bio u zatvor. Đani je navodno viđen u studenom u Splitu. Na Filipu se zadnjih par mjeseci vidjelo da nešto nije u redu - dodaje. 
 
Opisala je novinaru 24sata i što se događalo dan prije masakra. 
 
- Točno 24 sata prije ubojstava, oko četiri sata popodne, prvi put sam ga vidjela da sjedi ispred na terasi. Nikad nije tamo sjedio. Jeo je i pio jogurt. Bio je odjeven u odjeću u kojoj je ubijao. Crna jakna, crne hlače. Inače, nosio je samo fine hlače i košulje. Nešto ga je mučilo. Zabrinut je bio i gledao u prazno. Nije gledao prema jugu, prema horizontu, gledao je u ništa, u prozor zgrade. U prazno. I dan danas žalim i zbog toga sam potresena, jer ga nisam tada pitala što mu je - govori njegova stanodavka. 

- Žao mi je, najviše mi je žao što mu je otac rekao da ne ide u bolnicu. Kasnije se pričao da je Filip cijeli dan ranije govorio da ima suicidalne misli. Kad su ga sljedeći dan u lisicama doveli na pretres, proplakao je. Ispričavao mi se jer je kao mene doveo u nekakvu situaciju. Nije mene doveo u situaciju, sebe je. Govorila sam mu da će sve biti ok, a on je meni rekao kako od muke nije spavao 16 dana.
 
"Proveo sam noć na psihijatriji, nisam spavao danima. Nisam znao što ću. Ili ja, ili oni", tako je rekao. Tjednima nije spavao ni jeo. Navodno nije ni imao novca za hranu. Vidjelo se na njemu da ništa nije jeo, smršavio je deset kilograma u mjesec, dva. Nije bio normalan. Ili ja, ili oni. Rezultiralo je tako da su i on i oni - kazala je potresena Marcela Sunara. 

hr Tue Jan 14 2020 19:43:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d3f2f0029111c76288b458e/80
Foto: Pixabay

Cigarete bi uskoro mogle poskupjeti?

Posljednji put cigarete su poskupile nakon odredbe u prosincu 2018. godine
Za kutiju cigareta prije posljednjeg poskupljenja 2018. godine pušači su izdvajali otprilike dvije kune manje nego sada. Međutim, udarac po džepu bi pušači mogli ponovno osjetiti s obzirom na to da je Ministarstvo financija u e-savjetovanje uputilo prijedlog nove uredbe o visini trošarine na duhanske prerađevine i proizvode. Javna rasprava vodit će se do 3. veljače.

Trenutno je na snazi uredba iz prosinca 2018., a u odnosu na nju prijedlog je uvesti i pet novih kategorija duhanskih proizvoda na koje bi se plaćala trošarina. Riječ je o cigarama i cigarilosima, grijanim duhanskim proizvodima koji su sve popularniji te e-tekućinama.

Valja napomenuti da je prijedlog upućen na javnu raspravu, a nakon nje novu uredbu treba amenovati i hrvatska Vlada.
hr Sat Jan 25 2020 18:22:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e2c270429111c6c158b456d/80
Foto: Screenshot: N1

Napadači na novinarku Slobodne Dalmacije: 'Malo smo se poigrali. Nismo se pristojno ponašali'

Novinar televizije N1 razgovarao je s napadačima na novinarku Slobodne Dalmacije, evo što su mu rekli

"Čujte, ispalo je malo nesmotreno. Ne znam kako bih vam to opisao, jer jako je zanimljiva situacija. Vozilo se kretalo makarskih tablica gore-dolje, gore-dolje i vidjeli smo neka curica da vozi i mislili smo da se neko izgubio. Da se osoba izgubila u prostoru, pošto je ovo malo zavučeno. Tu se parkirala uza zid i mi smo joj prišli i pitali je treba li joj pomoć i je li se izgubila gledajući da joj je na mobitelu upaljena navigacija. Odbila je bilo kakvu suradnju, ništa nije razgovarala i u tom trenutku mi smo se odmakli od vozila. Ona je nastavila dalje sjediti u autu i raditi već što je radila, ne znam ni ja što.

Nakon nekoliko minuta izašla je iz auta i tu je prešla preko zida i u tom trenutku kad je prešla preko zida napravila je nekoliko slika i možda snimak. Mi smo joj tada prišli, odnosno moj susjed i pitao je - oprostite, tko ste vi? To je privatan posjed, popeli ste se tu na tuđi zid . Tko vas je poslao? Zašto ste došli? Ona je sašla, on joj je prišao, ona je ušla u auto. S nama nije htjela razgovarati, mi nismo znali ni da je novinarka. Ni tko je, ni što je i malo smo se zabrinuli pošto je kuća već tu dva puta opljačkana i nismo znali o kojoj osobi se radi, s kakvom namjerom je došla da napravi taj snimak i onda smo mi njoj okružili auto. U međuvremenu je susjed zvao brata od ministra da nepoznata osoba vrši snimanje i slikanje kuće - hoćemo li zvati policiju ili ćemo je pustiti da ona slobodno slika ili snima. Čovjek je rekao može, ali ne smije se penjati tuda oko kuće i ulaziti u dvorište nego s puta da prođe fino na put i da sve što s puta može fotografirati i snimiti da to i napravi. Mi smo se tada makli od auta i nitko joj poslije nije rekao ni jedne riječi", kazao je Josip Kujundžić za N1. 

Novinarka Slobodne Dalmacije spomenula je kako joj je Josip Kujundžić poznat otprije jer je s njime radila intervju. 

"Ja se ne sjećam, to je bilo kratko. Nekih desetak minuta. Ja da nju poznajem, ja bih ju pozdravio i prišao bih joj na drugačiji način pošto poznajem osobu. Ovako sam prišao nepoznatoj osobi, a u tom trenutku bih prišao poznatoj osobi. A ona ako je mene poznavala i ako je vidjela da je radila intervju prije godinu dana sa mnom, mislim da bi bilo fer i korektno da je prišla i da je rekla "gospodine, ja sam radila intervju s vama prije godinu dana, ja sam novinarka Slobodne Dalmacije, tu sam da napravim neki intervju vezano za gospodina Milana Kujundžića. Ja ću biti tu kratko i mislim da vam neću smetati i tako", kazao je. 

Upitani da komentiraju snimku na kojoj se vidi njihovo ponašanje prema novinarki, rekao je: "Malo smo se poigrali. Nismo se pristojno ponašali . Mi smo radili, bili smo malo zaigrani. S nikakvom lošom namjerom je nismo ometali, zaustavili. Nego eto, nismo znali o kome se radi i onda u cijelom tome iščekivanju dok smo uspjeli dobiti dojavu što napraviti - da li zvati policiju pošto je nepoznata osoba ili puštati je da snima i da radi što je volja. Malo smo se tu oko auta poigrali, niti smo oštetili vozilo, niti smo željeli curi nešto nauditi niti ja niti moje kolege. Je snimka ispala malo bezveze, ali s nikakvom lošom namjerom mi to nismo napravili". 

hr Sat Jan 25 2020 12:31:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e2c238829111c4b148b459b/80
Foto: Facebook-Prometne zgode i nezgode

Kazne zbog nemara: U Splitu na Plokitama pauk 'podigao' nekoliko vozila

Facebook stranica 'Prometne zgode i nezgode' objavila je danas kako je Pauk na Sućidru 'uveo reda' podigavši nekoliko vozila.
Nemarni vozači koji su danas ujutro svoje vozilo parkirali uzduž desne trake ili na mjestima koja su manje od pet metara udaljena od pješačkog prijelaza pauk je 'pomeo' kako ne bi ometali normalno odvijanje prometa ili ugrozili živote.
hr Sat Jan 25 2020 12:16:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/56bc885f1441855f028b47fc/80

Inspekcija dolazi na splitsku kirurgiju nakon afere s 25 spornih operacija

Inspekcija Ministarstva zdravstva dolazi u ponedjeljak u splitsku bolnicu. Povod je šokantno pismo s 25 spornih operacija i četiri smrtna ishoda. U tu priču uplela se i afera "mito" koja je otkrivena prije više od godinu dana.
Četvrti dan od izbijanja afere na splitskoj kardiokirurgiji s 25 spornih operacija, pred kamere je stao aktualni šef Zavoda. No, u bolnici i dalje rade kardiokirurg sa sumnjom u primanje mita i njegov kolega sa sumnjom u nesavjesno i nestručno liječenje.

"Što će se dogoditi s kolegama, to je izvan mojih ruku. Pravna država će tu napraviti ono što treba, a mi ćemo se trudit svim silama da pacijentima damo sve od sebe", rekao je Jakov Vojković, v.d. pročelnika Zavoda za kardiokirurgiju KBC Split.

Kako doznaje Nova TV, u splitsku bolnicu u ponedjeljak dolazi inspekcija Ministarstva zdravstva. S druge strane, pacijenti kažu kako je zbog ovih svih afera narušeno povjerenje u zdravstveni sustav.

Po nalogu DORH-a policija provodi izvide zbog pisma. Već otprije policiji je prijavljen jedan smrtni slučaj s tog popisa. Nakon afere "MITO" na istom zavodu, u Split su poslani kolege iz Zagreba kao pomoć i nadzor. Postoje, tvrde oni za Provjereno, i izvješća s primjedbama.

Na pitanje novinara je li bilo ikakvog odgovora od strane ravnateljstva na te primjedbe, voditelj Odjela za koronarnu kirurgiju pri KB Dubrava, Daniel Unić, rekao je: "Izravni odgovor mi nikad nismo dobili. Što se s tim izvješćima događalo, ne znamo."

Većina je ispravljena, a neke stvari se ne mogu popraviti preko noći, kaže Vojković.

"Oni nisu to poslali kao nepravilnosti, nego kao prijedlozi za unaprjeđenje rada. Jedno od tih je javna lista čekanja koju ažuriramo svaki dan, a jednom mjesečno na internetu. To je praćenje pacijenta od kardiologije do ambulante", dodao je Vojković.

Sustav više ne dopušta manipulaciju pacijentima, terminima ni operacijama, tvrdi. Prema njegovim saznanjima, nema više mita.

Oglasio se i Ministar zdravstva, Milan Kujundžić: "Ja sam mislio da je stvar pod kontrolom i da se stvari dobro odvijaju. Sad je nažalost, kao i vi što ste vidjeli iz medija, opet incidentna situacija."

No, ta incidentna situacija zasad nije do kraja riješena.

hr Sat Jan 25 2020 12:00:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .