Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5ec91b1c6f2ab8c83a8b458b/80
Foto: SDP

Bernardić: Glas za HDZ je glas za korupciju

'Nužno je odmah spustiti PDV u ugostiteljstvu i turizmu na 10 posto', rekao je Bernardić

Predsjednik SDP-a i lider RESTART koalicije Davor Bernardić u subotu 23. svibnja boravi u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a u Dubrovniku je održao konferenciju za medije s koje je poručio kako je glas za HDZ glas za korupciju, referirajući se na izjave predsjednika HDZ-a Plenkovića kako je glas za Škoru glas za SDP. Podsjetio je i na, kako je rekao, maćehinski odnos HDZ-ove Vlade prema turističkom sektoru.

“Podignuta je boravišna pristojba u nautičkom turizmu čak do 10 puta, u turističkom sektoru Hrvatska je imala najveći PDV u Europi – 25 posto. Istovremeno je omogućeno odlukama Vlade da se porez na male iznajmljivače, paušalni porez, digne do pet puta”, podsjetio je Bernardić te je rekao kako će nova Vlada odmah po formiranju djelovati po tom pitanju.

“Nužno je odmah spustiti PDV u ugostiteljstvu i turizmu na 10 posto. I to će biti jedna od naših prvih odluka. Moramo pomoći i nautičkom sektoru koji će i ove i sljedeće godine biti pogođen, kao što ćemo donijeti odluku da se paušal ove godine za male iznajmljivače ne plaća”, rekao je.

Na pitanje o zastupljenosti žena među SDP-ovim kandidatima rekao je kako je SDP prva stranka koja je na svojim listama osigurala puni rodni paritet te da će to biti tako i na ovim izborima.

“Na SDP-ovim listama, što se SDP-ovih kandidata tiče, bit će poredak – muškarac, žena, muškarac, žena… Za mene više žena u politici znači bolju i pravedniju politiku”, rekao je te dodao kako je program RESTART koalicije gotov i kako će uskoro biti prezentiran.

Na pitanje kako komentira izjavu HDZ-ova Branka Bačića o tome da će jedino HDZ imati program od svih stranaka, Bernardić je upitao: “Je li riječ o onom Branku Bačiću koji je preko vikenda upisao svojih 26 nekretnina u imovinsku karticu i koji je nosio crne torbe za Sanadera? Je li to taj Branko Bačić?”

SDP-ov koordinator za 10. izbornu jedinicu Arsen Bauk ustvrdio je kako je iza nas najturbulentniji sastav Hrvatskog sabora.

“Iako bih ja možda rekao i najsramotniji s obzirom na broj zastupnika koji su iznevjerili birače i promijenili dres tijekom mandata. Tako da su ovi izbori jedan RESTART Hrvatskog sabora i nadam se, nove politike, u kojoj više neće biti prelazaka i iznevjerivanja birača, a ako toga i bude, da oni koji će to napraviti budu kažnjeni. Dosadašnji predsjednik Sabora Jandroković je rekao da u SDP-u nemamo nikoga kao Plenković i ja se moram s njime složiti. Mi doista nemamo takvog talenta koji bi od 21 ministra na kraju mandata zadržao samo šest. I vjerujem da nećemo ni imati takvoga”, kazao je Bauk te je dodao da će iza HDZ-ove Vlade ostati zapamćene tri brojke.

“Prva je brojka 15. 15 ministara koji su morali otići iz Vlade. Druga je brojka 18. 18 mrtvih u domu za starije i nemoćne osobe u Splitu bez političke odgovornosti. I treća brojka je, evo danas, 61 – 61 dan od potresa u Zagrebu da nisu bili u stanju donijeti zakon da se posljedice potresa saniraju i da se pomogne građanima”, zaključio je Bauk.

hr Sat May 23 2020 14:47:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ed6cfd56f2ab803538b459b/80
Foto: Mijo Zidar

MLADI UMOVI MIJENJAJU DRUŠTVO Mario Ljubičić iz Runovića i njegov elektrobicikl GuideB

Ako je suditi po najavama brzo će krenuti i proizvodnja, a onda će i Imotski, uz već nadaleko poznate Mercedese, spomenik moći napraviti i biciklu te mladom inovatoru s krša.
Mladi umovi mijenjaju društvo. Rečenica je to koja sa svega četiri riječi opisuje mladog Marija Ljubičića, inovatora iz Runovića koji je danas poslijepodne na vidilici Modrog jezera predstavio elektrobicikl GuideB.

Mario je 23-godišnji student koji je pokrenuo vlastitu tvrtku koja se bavi proizvodnjom električnih bicikala. Od svog rođenja živi u Runoviću, a ako je suditi po planovima i neustrašivoj volji koja krasi ovog mladića, ondje će i ostati živjeti.

- Oduvijek želim ostati u svom kraju, boriti se tu, trošiti ovaj zrak koji posebno inspirira te poštivati svoje i tuđe, zaposliti sebe i druge. Tako sam uvidjevši da u Hrvatskoj raste turistička potražnja prilagodio svoj novi proizvod. Spojio sam potražnju sa onim što mi najbolje ide, govori nam mladi inovator.

Iako je koronavirus zaustavio turiste, perspektivne poglede sveo na minimum, potpuno drugačije na sve gleda Mario koji je pravog vodiča smjestio u svoj bicikl.
- Turisti se žele rekreirati, žele istraživati, žele čuti više o mjestima i lokacijama koje posjećuju, žele se bolje snalaziti u tim krajevima, osjetiti mir i ljepotu kraja, probati gastronomsku ponudi i igrati se. Sve to nudi naš bicikl. Za prvi prototip GuideB bicikla bilo mi je potrebno oko mjesec dana. Ja radim dizajn, mehaniku I elektroniku, a moj rođak Ivan je zadužen za ono najvažnije - softver, dodaje nam Mario.

Za testni primjerak Mariju je trebalo oko pola godine. Ako je suditi po najavama brzo će krenuti i proizvodnja, a onda će i Imotski, uz već nadaleko poznate Mercedese, spomenik moći napraviti i biciklu te mladom inovatoru s krša, Mariju Ljubičiću.


hr Tue Jun 02 2020 23:09:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5eaf2e806f2ab8fe0b8b45c5/80
Foto: Grad Split

Damir Grubšić smijenjen, novi v.d. ravnatelj Marinero Rančić; Kerum: 'Nije me sluša!'

Doznali smo kako je Jurica Lovrinčević, predstavnik radnika jedini bio protiv smjene Grubšića.
Nedvosmisleno priznanje Željka Keruma kako će smijeniti Damira Grubšića, ravnatelja Javne ustanove park šume Marjan večeras je dobilo i službenu potvrdu. Iz drugog pokušaja Upravno vijeće 'presudilo' je Grubšiću, a za novog v.d. ravnatelja imenovalo je Marinera Rančić, mladog pravnika koji ranije nije bio uključen u javno-politička djelovanja.

Doznali smo kako je Jurica Lovrinčević, predstavnik radnika jedini bio protiv smjene Grubšića.

U SMS prepiski Slobodne Dalmacije Željko Kerum je ponovno istaknuo kako je on šef i kako se njega mora slušati.
Upravno vijeće donosi odluke, većina, a članovi vijeća iz moje stranke će glasat za smjenu, tako sam im ja naredio, kazao je Kerum i dodao.

- Nije me sluša. Ljudi koje ja stavim na funkciju moraju me slušat.

Još smo prije mjesec dana pisali kako je 'kamen smutnje', ali i 'smrtna presuda' za Grubšića stigla nakon jedne bezazlene intervencije u park šumi. Naime, građani su na Benama uočili nezakonski posječeno stablo koje je kasnije Grubšić i prijavio. Navodno je stablo posjekao tamošnji koncesionar, Kerumov zet.

hr Tue Jun 02 2020 23:02:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ed6bba66f2ab8bf508b464e/80

Kerum najavio izlazak na parlamentarne izbore pa se ponovno aktivirala i stranica 'Žele se vraća'

Odmah na početku Žele je najavio kako neće biti drugog vala koronavirusa, ali i kako će legalizirati travaricu.
Željko Kerum najavio je kako će u izborni pohod za Sabor u devetoj i desetoj izbornoj jedinici. Kerum će ponovno pokušati izaći izvan lokalnih okvira i, kako kaže, predstavljati Split i Dalmaciju u sastavu pobjedničke stranke.

Povratak čelnika Hrvatske građanske stranke značio je i povratak popularne stranice 'Žele se vraća' koja je nakon srpnja 2017. godine ponovno postala aktivna s najnovijim 'Želinim anegdotama i izjavama'.

- Protiv mene su svi nešto pisali. Željko Kerum ovak'i, Željko Kerum onak'i. Kerum je za njih institucija, marka, brend. Kerum je za njih Malboro, u videu koji je jedna među prvim objavama, nakon ponovnog aktiviranja, govori baš Kerum.

Odmah na početku Žele je najavio kako neće biti drugog vala koronavirusa, ali i kako će legalizirati travaricu. Čak su podršku stranici koja je opet aktivna poslali i iz Portugala.


hr Tue Jun 02 2020 22:50:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ed6bb776f2ab869518b4618/80

Stjepan Merčep, presudan glas na Spinutu: 'Meni su Enco i Andrija isti! Bit će novi izbori!'

Merčep nam je otkrio i kako su na njega vršeni brojni pritisci, a na naše inzistiranje nije htio kazati o kakvim se pritiscima radi.
Politička drama na Spinutu svakog dana dobiva novu dimenziju. Do 22. lipnja rok je da izabrani vijećnici odaberu novog predsjednika nakon ostavke Andrije Čaljkušića. U dva navrata prijedlog da novi predsjednik postane još jedan HDZ-ovac, Enco Kovačević, nije prošao.

Spajanje Gajeve ulice i Mandalinskog puta, jednosmjerna prometnica koja se trebala izgraditi bila je 'kap koja je prelila čašu' pa je, i ranija opstrukcija oporbe, tako imala još jedan nastavak.

U dva navrata u redovima HDZ-a nije bilo Stjepana Merčepa kojeg je Čaljkušić ranije i prozvao za udruživanje s oporbom pa čak i najavio kako će se on izbaciti iz stranke.
- Na Vijeće kotara ne dolazim jer je Enco Kovačević cijelo vrijeme podržavao Andriju Čaljkušića koji nas je doveo do DORH-a. Manipulirao je prostorima Kotara i radio još neke neprimjerene stvari, komentirao nam je Merčep.

Kazao nam je i kako taj isti Enco nije nikada opomenuo Andriju zbog tih radnji.
- Meni su oni isti. Bit će novi izbori, već najavljuje vijećnik iz HDZ-a, presudan vijećnik u kotaru Spinut.

Merčep nam je otkrio i kako su na njega vršeni brojni pritisci, a na naše inzistiranje nije htio kazati o kakvim se pritiscima radi. Tek je naglasio kako će za takva otkrića doći vrijeme, vrlo brzo.
hr Tue Jun 02 2020 22:50:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .