Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5d92375c29111c259c8b45e2/80

Usvojene tužbe građana: Porezni dug više se ne može naplatiti nakon zastare

U povodu svih tužbi ukinute su odluke Visokog upravnog suda, koji će u ponovnom postupku morati voditi računa o “lekcijama” Ustavnog suda, a to bi trebalo značiti da je za utvrđene porezne dugove nastupila apsolutna zastara.
Ustavni sud donio je iznimno važne odluke za pravnu sigurnost poreznih obveznika o zastari poreznog duga. Usvojeno je šest ustavnih tužbi “teških” više od 700.000 kuna prema poreznim rješenjima. Samo Mladenu Juričiću iz Zagreba utvrđen je dug od 469.583 kune od 2005. do 2007., a prema listi poreznih dužnika, u listopadu 2018. iznosio je 656.742 kune. U povodu svih tužbi ukinute su odluke Visokog upravnog suda, koji će u ponovnom postupku morati voditi računa o “lekcijama” Ustavnog suda, a to bi trebalo značiti da je za utvrđene porezne dugove nastupila apsolutna zastara.

Uvode “nezastarivost”?

Velimiru Hanu iz Zagreba je 31. svibnja 2010. utvrđen dug za 2005. od 42.715 kuna. To je porezno rješenje poništeno po žalbi, pa je na novo od 22. listopada 2012. stavljen prigovor apsolutne zastare. Drugostupanjsko tijelo o zastari se nije očitovalo, dok je Upravni sud u Zagrebu poništio rješenja jer je 1. siječnja 2013. okončan šestogodišnji zastarni rok za utvrđenje porezne obveze na dohodak za 2005. Ali, Visoki upravni sud je potom presudio da zastara nije nastupila jer je porez utvrđen s prvim poreznim rješenjem 2012., a ne s drugim 6. studenoga 2013. VUS se pozvao na zaključak sjednice svoga financijskog i radnopravnog odjela od 4. ožujka 2016. prema kojem “drugostupanjsko rješenje kojim je odbijena žalba protiv prvostupanjskog rješenja o utvrđivanju porezne obveze nije nezakonito zato što je doneseno nakon nastupa apsolutnog roka zastare.” Odvjetnik Ivica Crnić, bivši predsjednik Vrhovnog suda i ministar pravosuđa, u ustavnoj tužbi ističe da takvo tumačenje “vrijeđa bitna, temeljna ustavna prava ne samo podnositelja već i svih poreznih obveznika” jer u naš pravni sustav uvodi pravno nepoznati pojam “nezastarivosti” porezne obveze.

Odnosno, omogućuje se samovoljno i arbitrarno odlučivanje jer zastara tako “ne nastupa nikada i porezna tijela, de facto, mogu postupati uvijek, po vlastitoj volji i izvan rokova” predviđenih Općim poreznim zakonom. Crnić tumači kako je riječ o “pogodovanju državi u situacijama kada njezina tijela ne rade svoj posao ili ga ne rade pravodobno”. Inače, Ustavni sud je prije već imao porezne predmete, ali u kojima nije problematizirana zastara, a niti je VUS koristio suprotstavljena tumačenja. Prvi takav slučaj, Ustavni sud riješio je lani 9. listopada u korist Hede Jeraše iz Zagreba vezano za zastaru utvrđenja poreza na promet nekretnine. VUS se tu pozvao i na zaključak odjela suda od 13. studenoga 2015. prema kojem se porezna obveza utvrđuje prvostupanjskim poreznim rješenjem, s time da “do donošenja rješenja po žalbi relativna zastara ne teče, već samo apsolutna”.

Po službenoj dužnosti

Sjednica odjela VUS-a je i 7. studenoga 2014. zauzela stav da porezna tijela na zastaru paze po službenoj dužnosti. Ali, kakvog smisla ima ako relativna zastara ne teče nakon prvostupanjskog rješenja, a drugostupanjsko rješenje nije nezakonito iako je nastupila apsolutna zastara. I stav da se porezna obveza utvrđuje prvostupanjskim poreznim rješenjem ne temelji se na pozitivnim propisima, zaključio je Ustavni sud. Vrhovni sud je 18. studenoga 2014. zauzeo stav da “učinak na prava i obveze stranaka ima konačno rješenje u upravnom postupku”. Ustavni sud zaključuje da su stajališta VUS-a kontradiktorna, i kad bi zaključak iz 2016. bio valjan, institut zastare postao bi beznačajan, piše vecernji.hr
hr Mon Sep 30 2019 19:12:08 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5da5ba5029111c9fb48b462b/80

Zadrani u petak prosvjeduju zbog grupnog silovanja: "Odluka suda je sramotna"

Odluka zadarskog suca Ivana Markovića da se petorka osumnjičena za silovanje maloljetne djevojke pusti na slobodu izazvala je veliko ogorčenje javnosti.

Stoga je za ovaj petak, 18. listopada u 12 sati, najavljeni veliki prosvjed ispred zgrade suda u Zadru. Na prosvjed je u ime koalicije stranaka pozvala Marjana Botić iz Akcije mladih.

- Smatramo sramotnim neodređivanje jačih mjera (istražnog zatvora) za osumnjičene počinitelje, čime se kompromitira proces utjecaja ne samo na moguće svjedoke, nego i na samu žrtvu. Sudovi moraju početi donositi pravične presude, i to u primjerenim rokovima i za sve jednako. Takve presude utjecale bi na zaštitu sadašnjih i prevenciju novih žrtvi kroz obeshrabrivanje sličnih budućih radnji. Naprotiv, u Zadru i našem posrnulom društvu vidimo kako je primjer praktičnog izvlačenja od strogih kazni grupnih silovatelja iz 2013. godine utjecalo da se nova mladež uz zaštitu svojih obitelji usuđuje na još gnjusnije činove uz javno negodovanje također ispred suda zbog privođenja i ometanja gojenaca u njihovim neljudskim radnjama - stoji u pozivu Akcije mladih.

- Nažalost, izgleda da sud potpuno uvažava takvo negodovanje i koncepciju kako je maloljetna žrtva 'dala povoda' da se na njoj sustavno iživljavaju duži period. Što je izigravanje svih ljudskih načela i izaziva duboku zabrinutost svih nas koji bismo htjeli normalno sudstvo i normalno društvo sad 2019. godine, a ne povratak u feudalno doba koje vlast sustavno provodi nejednakim pravilima ovisno o pripadnosti/uvezanosti s vlašću i količini novca koji netko posjeduje. Takvom daljnjem ugrožavanju žrtve i kompromitiranju zakona moramo se svi zato snažno oduprijeti. Ovakva vlast i ovakvo sudstvo iznjedrilo je naime opasne generacije amoralnih zlostavljača koji zloupotrebom sustava uvezanog sudstva i vlasti, ne uništavaju samo nevine žrtve njihovih zlostavljanja, nego i cijelo društvo - dodaju iz zadarske Akcije mladih.

Kako doznaje Index, Županijsko državno odvjetništvo u Zadru danas je podnijelo žalbu Županijskom sudu u Zadru protiv rješenja suca istrage kojim je odredio mjere opreza u predmetu teškog kaznenog djela protiv spolne slobode.

hr Tue Oct 15 2019 14:25:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5da5b05529111cfbb38b4669/80

U ponedjeljak 27. sjednica Županijske skupštine: Na Dnevnom redu 46 točaka

Skupština će se održati u ponedjeljak, 21. listopada s početkom u 9 sati

Predsjednik Županijske skupštine Petroslav Sapunar sazvao je 27. sjednicu Županijske skupštine, koja će se održati u ponedjeljak, 21. listopada s početkom u 9 sati. Za Skupštinu je predložen Dnevni red od 46 točaka.

Županijski vijećnici će, između ostaloga, raspravljati o Prijedlogu odluke o izmjenama i dopunama Proračuna SDŽ za 2019. i projekcijama za 2020. i 2021., Prijedlogu odluke o izmjenama Odluke o donošenju Programa javnih potreba u osnovnom školstvu SDŽ za 2019., Prijedlogu odluke o izmjenama Odluke o donošenju Programa javnih potreba u srednjem školstvu SDŽ za 2019.,

Prijedlogu odluke o izmjenama Odluke o donošenju Programa javnih potreba u kulturi i tehničkoj kulturi SDŽ za 2019., Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o donošenju Programa javnih potreba u području sporta za 2019., Prijedlogu odluke o izmjenama i dopunama Odluke o donošenju programa javnih potreba u zdravstvu SDŽ za 2019., Prijedlogu Odluke o izmjenama Odluke o donošenju Programa javnih potreba u socijalnoj skrbi SDŽ za 2019., Prijedlogu odluke o izmjenama i dopunama Odluke o donošenju Programa razvoja malog i srednjeg poduzetništva za 2019. godine.

hr Tue Oct 15 2019 13:41:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5da5aa9c29111ce5b58b4590/80
Foto: Ferata.hr

Sinj u problemima s vrgoračkim smećem: Prvi kamion jutros pred odlagalištem zaustavio Miro Bulj

Priča o vrgoračkom smeću krenula je prije nekoliko dana kada je došla vijest da je odlučeno kako će se smeće iz grada Vrgorca odlagati ili u Sinju ili u Trogiru
Saborski zastupnik MOST-a i predsjednik Kluba MOST-a u u sinjskom Gradskom vijeću Miro Bulj, danas oko 11 sati i 30 minuta spriječio je ulazak kamiona koji je dovezao smeće na deponij Mojanka na Kukuzovcu. Ispred deponija su bili predsjednici mjesnih odbora Turjaci i Brnaze, Stipe Perić i Josip Marić, gradski vijećnik Tihomir Radović, nekoliko članova MOST-a  i nekoliko mještana.

Kamion sa 2 i pol tone vrgoračkog smeća trenutno se nalazi se ispred deponija na Mojanci. Ivana Živaljić, direktorica Čistoće Cetinske krajine, također je došla na Mojanku te je izjavila kako će kamion morati pregledati te utvrditi zadovoljava li uvjete miješanog komunalnog otpada. Ukoliko zadovoljava, smeće će biti deponirano, rekla je Živaljić te istaknula da je riječ o zakonskoj obvezi koju moraju ispoštivati.

Priča o vrgoračkom smeću krenula je prije nekoliko dana kada je došla vijest da je odlučeno kako će se smeće iz grada Vrgorca odlagati ili u Sinju ili u Trogiru što je nagnalo sinjske vijećnike da zatraže izvanrednu sjednicu Gradskog vijeća kako bi se raspravljalo o toj odluci i zaštitalo deponij Mojanku od dovoženja smeća iz Vrgorca.

Mještani Brnaza i Turjaka, kojima teritorijalno pripada odlagalište otpada, najavili su prosvjed koji će započeti od nedjelje u 15 sati i trajati će do nedjelje, 27. listopada do 16 sati, a održavat će se na ulazu u odlagalište otpada Mojanka.
- Poziv je to i gradu Sinju da se hitno krene s realizacijom točke 5. Plana javne nabave Grada Sinja za 2019. godinu, kojim je planirana sanacija odlagališta otpada Mojanka s iznosom od 17,4 milijuna kuna. Naime, već godinama imamo spreman projekt sanacije i zatvaranja odlagališta komunalnog otpada Mojanka i krajnje je vrijeme da se krene u realizaciju istoga - poručio je Stipe Perić, predsjednik MO Turjaci.

Na navode o smeću je svoj stav, za sinjski portal Ferata, iznijela sinjska gradonačelnica Kristina Križanac:
Jasno sam u zapisniku izjavila da to smatram neprihvatljivim, zapravo nametnutim Rješenjem Gradu Sinju. Nakon višegodišnjeg truda i edukacije stanovništva Sinja došli smo u situaciju da smanjujemo količinu miješanog komunalnog otpada na Mojanci te bi provođenje ovakvog Rješenja inspektora svi mi shvatili kao bespotrebno uložen trud, jer bi se količina odloženog otpada znatno povisila. Kao gradonačelnica ću na tematskoj sjednici predložiti Gradskom vijeću jedan prijedlog i zatražit ću podršku gradskih vijećnika - kazala je Križanac.
hr Tue Oct 15 2019 13:17:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/57319cd8fe96ffb71c8b4571/80

Benzin jeftiniji, dizel skuplji: Nove cijene goriva na benzinskim postajama

Od danas su na snazi nove cijene goriva na benzinskim postajama

Cijena benzina od jutros je jeftinija. S prošlotjedne 10,162 kune za litru, od danas prosječna cijena iznosi 10,051 kune, javlja N1.

Poskupjela su dizelska goriva te danas litra prosječno košta 9,846 kuna, (prošloga tjedna cijena je bila 9,799).

Plinsko ulje košta 5,328 (prošloga tjedna 5,242 kune), a autoplinu je cijena 4,376 (prošloga tjedna 4,381).

hr Tue Oct 15 2019 09:55:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .