Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/57a36ebeb3c7cc20328b4794/80
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Beljak: Ostajemo opozicija, ali ćemo podržati Plenkovića; SDP zabrinut zbog izbora ministra znanosti

Oporba je gotovo jednoglasno pozdravila izbor ministrice kulture, a skeptična je oko popune nekih drugih ministarskih pozicija

Uz klubove vladajućih stranaka, potporu novoj vladi mandatara Andreja Plenkovića u srijedu su u Saboru najavili i HSS te HDSSB-ov Branimir Glavaš.

Iako nije potpisao potporu Plenkoviću kao mandataru, Glavaš je kazao kako ga je ugodno iznenadilo to što je Plenković prvoga radnog dana novog saziva temeljito i pažljivo pratio tijek rasprave o zakonskim prijedlozima.

"Odmah reagira u obliku amandmana, usvaja kvalitetne sugestije, ne opterećujući se time dolaze li od vladajuće većine ili oporbe. To je jedna pozitivna promjena, jer se ranije uvijek išlo silom, snagom ruku", rekao je Glavaš.

U ime Kluba HSS-a, Krešo Beljak kazao je da zastupnici njegove stranke podupiru Plenkovićevu vladu, ne zbog ulaska u vlast ili u državna poduzeća, nego "zato da se kaos u državi, koji vlada već više od godinu dana zaustavi i da Hrvatska, da hrvatski građani dobiju vlast koja će pokušati provesti reforme".

Beljak je rekao i kako je konsterniran načinom na koji je novi saziv Sabora započeo rad.

"Da smo svi tu mi koji smo muškarci uzeli motike, uzeli drvene plugove i da su nam naše kolegice saborske zastupnice samo nosile vodu u ovih pet dana bismo na ruke izorali nekoliko hektara hrvatske zemlje i napravili bismo nešto korisno, a ovo što mi svi skupa radimo i što cijela hrvatska javnost gleda je sve samo ne korisno", rekao je Beljak.

Na njegovo je izlaganje reagirao Mostov Nikola Grmoja. "Nisam vas baš puno viđao ovdje u sabornici. Mi smo ovdje prisutni, marljivo radimo, više zakona je poslano u proceduru o kojima se raspravlja i mislim da Sabor nikada nije intenzivnije radio i da je ovoliko bilo zakona u zakonskoj proceduri", kazao je Grmoja i zamolio Beljaka da mu objasni na što je mislio.

"Ja bih trebao pojašnjavati? Instrukcije se naplaćuju 150 kn po satu, pa kad poželite tu sam", uzvratio mu je Beljak.

Beljakov istup zbunio je SDP-ova Nenada Stazića. "Kao eventualni novi prilog politološkoj znanosti ja bih samo molio objašnjenje. Kani li HSS biti opozicijska stranka koja podržava Vladu ili provladina stranka u opoziciji", upitao je Stazić, na što je predsjedavajući Gorad Jandroković (HDZ) dodao kako ga i osobno zanima odgovor na to pitanje.

"Mi smo opozicijska stranka koja je odlučila dati podršku gospodinu Plenkoviću, ne zbog toga jer ulazimo u vlast, nego zbog toga da se prekine agonija višemjesečnih pregovora, koje su neki drugi izazivali u prošloj godini, da se prekine kriza, da se da priliku ipak novim ljudima, novom čovjeku da pokuša napraviti, a naravno da ćemo kao opozicijska stranka tako se i ponašati u svakom drugom slučaju", odgovorio je Beljak.

Hajdaš Dončić čestitao na imenovanju Nine Obuljen; nezadovoljan Kujundžićem

Opozicija pak predstavljenom programu nove vlade zamjera izostanak jasnih stavova oko spora INA-e i MOL-a ili problema švicarskog franka, no hvali izbor Nine Obuljen za ministricu kulture.

"Nema vaših obećanja na koji način će se zaposliti 180 tisuća novozaposlenih, nema jasnog stava o odnosu Ine i Mola, a nema ni jasnog stava o problemu švicarskog franka", rekao je Hajdaš Dončić u ime SDP-ovog saborskog kluba.

Zamjera i ubacivanje "u posljednjem trenutku" ministra bez portfelja u Vladu jer će se, kaže, broj ministarstava zadržati na 20 te nema ništa od najvljivane racionalizacije.

HDZ-u je, međutim, čestitao na odluci o imenovanju Nine Obuljen na mjesto ministrice kulture.

"Svjestan sam da pohvala od strane oporbe neće koristiti gospođi Obuljen koja je već doživjela napade od radikalne desnice. Na žalost, ne mogu pohvaliti izbor gospodina Milana Kujundžića kao ministra zdravstva jer koliko me veseli moderan europski smjer u odabiru gospođe Obuljen toliko nas brine radikalni smjer u odabiru ministra zdravstva", rekao je Hajdaš Dončić.

Program vlade nazvao je "općenitim" i "bez ciljeva", a Plenkoviću je poručio: "Dobro je što u programu ne spominjete riječ reforma. Pobogu, svi smo umorni od riječi reforma i takozvanih karizmatika".

Njegov stranački kolega Željko Jovanović Plenkoviću posebno zamjera prijedlog imenovanja Pave Barišića za ministra znanosti.

"Barišić ne može voditi taj resor zbog nečasnih radnji koje mu se pripisuju dok je bio u Ministarstvu, a i poslije", kazao je Jovanović i ocijenio kako je riječ o lošoj poruci mladima.

Vladinu programu zamjeraju da nigdje ne spominje nacionalni plan reformi, tvrde da je Kurikularna reforma mrtva. Ali, još je veća tragedija što je zanemarena provedba Nacionalne strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, a ni riječi nije rečeno kako će se unaprijediti sport i tko će voditi Središnji ured za sport, kaže Jovanović.

HDZ-ov Željko Reiner uzvratio je da u programu piše da će Vlada nastaviti kurikularnu reformu.

Goran Beus Richembergh (HNS) primjećuje da se nigdje ne spominju dva važna strateška dokumenta, industrijska i strategija razvoja hrvatskog turizma.

Facebook komentari

hr Wed Oct 19 2016 19:25:59 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/580dcdca1eea8f46758b4722/80
Foto: Facebook

Otkriveno je zašto su mandarine bačene ikako su jestive

Mediteranska voćna muha (Ceratitis capitata) raširena je u cijelom uzgojnom području agruma i karantenski je štetnik na A2 listi za Hrvatsku
N svomFacebook profilu, Ana Musa, ekološka aktivistica te nezavisna vijećnica u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i u Gradu Pločama, objavila je fotografiju bačenih mandarina na odlagalištu u okolici Opuzena zbog čega se pojavio niz komentara nisu li se odbačene mandarine mogle podijeliti potrebitima, pogotovo kad znamo koliki broj građana kopa po kontejnerima za smeće u potrazi za hranom.

Miodrag Kiridžija, veliki proizvođač mandarina iz Opuzena za Index je otkrio zbog čega su mandarine završile na smetlištu.

- Ove su mandarine zaražene mediteranskom voćnom muhom i sad se treba napraviti fitosanitacija. Otkad su bačene treba proći maksimalno 24 sata da se one zakopaju kako se zaraza ne bi širila - rekao je Kiridžija.

"Zaražene mandarine moraju se zakopati"

Objasnio je kako je fitosanitacija mjera koja se provodi s ciljem zaštite mandarina i prevencije širenja štetnika, a propisana je od strane Ministarstva poljoprivrede.

- Uredbom Ministarstva poljoprivrede o suzbijanju mediteranske voćne muhe zaražene mandarine moraju se zakopati. Svi koji se bave proizvodnjom mandarina nužni su baciti zaražene plodove. Ta je mjera nužna - rekao je Kiridžija.

Doznaje se i kako takve mandarine nisu opasne za jesti, te su iako, zaražene, ispravne za jelo.

Muha koja je noćna mora poljoprivrednika

Zaražen plod je ispravan za jelo, no do dolaska na tržište nastupilo bi kvarenje tako da iako bi se takvi plodovi u teoriji mogli konzumirati, u praksi se to ne radi već se zaražene mandarine bacaju.
 
Inače, mediteranska voćna muha (Ceratitis capitata) raširena je u cijelom uzgojnom području agruma i karantenski je štetnik na A2 listi za Hrvatsku.

Svojim prisustvom mediteranska voćna muha oštećuje plod koji omekani, otpadne i gubi svaku tržišnu vrijednost.

- Od mehaničkih mjera izuzetno je važno sakupljanje i uništavanje zaraženih plodova, osobito na manjim površinama, a jedna od mjera uništavanja je njihovo zakopavanje - kazali su  voćari dodajući kako i najmanja zaraza plodova mediteranskom muhom može spriječiti njihov izvoz u druge države.  

Zbog toga je tvrde, važno spriječiti daljnje širenje. 

Cijelo jutro pokušavalo se stupiti u kontakt s Čistoćom Opuzen kako bi se doznalo više pojedinosti o slučaju, no nitko se nije javljao na telefon.

"Mandarine su zdravstveno ispravne, treba se olakšati doniranje"

Komentar je dao predsjednik Uprave AgroFructus grupe koja se bavi proizvodnjom, otkupom i prodajom svježeg voća i povrća.

- Iz medija smo upoznati slučajem. Pretpostavljamo da se radi o legalnom odlagalištu ovlaštenoga koncesionara Grada Opuzena.

Zbrinjava se roba koja po zakonskoj regulativi ne smije ići na tržište.  Riječ je o robi koja  nije zdravstveno ispravna ili u češćem slučaju nije odgovarajućega  kalibra, odnosno manja je od 45 mm. Ta je mandarina zdravstveno ispravna, ali ju moramo odbacivati jer su takvi propisi.

Sigurno da bi ju bilo najbolje donirati te apeliramo ovim putem na kreatore politika da olakšaju proceduru doniranja zdravstveno ispravne hrane kako ne bismo više gledali hranu na smetlištima, dok je toliko naših sugrađana nema dovoljno - kazao je za Index Denis Matijević.

Facebook komentari

hr Mon Oct 24 2016 15:58:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/580894a01eea8f296c8b4619/80
Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Ministar Barišić: Zatekao sam izvrsnih, ali i loših nalaza

Ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić izjavio je u ponedjeljak novinarima kako je s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem razgovarao o stanju u resoru, gdje je, kaže, zatekao izvrsnih, ali i loših nalaza

Barišić je naglasio kako su zatekli puno toga te da još uvijek nema ništa za objavljivanje jer upravo snimaju stanje. "Ima zanimljivih nalaza - izvrsnih, ali i loših, a kad sve to bude pripremljeno onda ćemo vas izvijestiti", rekao je dodavši kako bi to moglo biti sljedeći tjedan.

Ministar nije htio komentirati kritike na svoj račun podsjetivši tek kako dobiva "stotine i stotine pisama potpore".

- Ne bih se osvratao na to - rekao je i pozvao novinare da mu pomognu obaviti dužnost onako kako to treba.  Dodao je kako će nakon sto dana biti na raspolaganju za odgovore na kritike.

Napomenuo je i kako s predsjednikom Vlade još nije razgovarao o proračunskim pitanjima za svoj resor.

Facebook komentari

hr Mon Oct 24 2016 15:28:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/56ef24230890d2681a8b5ee9/80
Foto: Tonči Plazibat / CROPIX

Komadina: Plenkovićev start je dobar

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina čestitao je u ponedjeljak izabranom predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću i ostalim članovima Vlade, kazavši da je Plenkovićev start dobar te da se nada dobroj suradnji s Vladom na županijskim razvojnim projektima

Komadina je posebno čestitao  članovima Vlade iz Primorsko-goranske županije, ministru turizma Gariju Capelliju i ministru pomorstva, prometa i infrastrukture Olegu Butkoviću. Nada se da će suradnja biti dobra, naročito na županijskim razvojnim projektima, od kojih su mnogi od strateškog nacionalnog značaja.

Odgovarajući na pitanje kakav će, po njemu, biti premijer Andrej  Plenković, Komadina je rekao da „start ocjenjuje dobrim.“  Smatra da je „Plenković pokazao da je diplomat od formata, da je tako vodio pregovore, mirno i kulturno, te da je stvorio ono što je mogao u okolnostima ipak i stranačkih zahtjeva.“ Drži da je dobar dio Vlade stručan, a da je dio politički, dok mu se neka rješenja ne čine najboljima. Smatra da Plenković na neka rješenja nije mogao utjecati jer su to rješenja iz Mosta te da će „vrijeme pokazati.“ 

Na upit koja rješenja ne smatra najboljima, Komadina je rekao da ne poznaje sve ministre, ali da vidi iz medija da je velika polemika u javnosti oko rješenja u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, tj . da je dosta prijepora izazvalo imenovanje ministra Pave Barišića. Dodao je da mu se čini da je ministrica kulture Nina Obuljen vrlo stručna, ali da je „doživjela udar s desnog krila HDZ-a“ te da „će se vidjeti hoće li preživjeti i ona i mandatar s obzirom na to.“ 

Komadina nema ništa protiv odabranih, ako budu kvalitetno radili svoj posao, smatra da onima bez iskustva treba dati vremena da se pokažu, a rješenja Mosta ocijenio je „mostovskima.“

Na pitanje što očekuje od nove Vlade i ministara iz županije, Komadina je rekao da će se na sljedećoj skupštini raspravljati o strateškom planu razvoja turizma, koji predviđa desetak novih projekata i atrakcija, kojima će trebati više državnih potpora i mjera.

Novi ministar turizma Gari Capelli dolazi s Lošinja koji je u velikom investicijskom ciklusu, pa u tom dijelu očekujem potporu našim turističkim projektima, rekao je. Od ministra Butkovića očekuje rješavanje pitanja prometnica, kružnih tokova, povezivanja istok- zapad u županiji, prvu fazu izgradnje ceste Žuta Lokva – Križišće i drugo. Država bi trebala odobriti državno zemljište za slijetanje najvećih aviona na Lošinj, tu su i državne koncesije na pomorskom dobru, za nautičke luke, proširenje ACI marine u Opatiji, naveo je.

Na pitanje o stanju u šumama Gorskog kotara s obzirom na najezdu štetnika potkornjaka i otvoreno pismo iz Hrvatskih šuma u kojem se ističe da je u tom pitanju sada na potezu županija, Komadina je odgovorio da bi bilo bolje da Hrvatske šume više rade, a manje pričaju. "Bilo bi normalno da onaj tko je nacionalno odgovoran za šume inicira tu priču, da priprema akcijski plan, da priprema akte za eventualnu sekverstraciju (privremeno oduzimanje uprave nad imovinom), rekao je Komadina.

Primorsko-goranski župan naglasio je da će na sljedećoj županijskoj skupštini relevantni sugovornici objasniti što je tko trebao napraviti, odnosno da postoji jasna obveza izrade akcijskog plana i naredbe koju donosi Ministarstvo poljopivrede te da ta naredba mora sadržati aktivnosti, mjere, nositelje i sredstva. 

Odgovarajući na pitanje o najavljenoj tužbi protiv države u vezi s dugotrajnim rješavanjem dokumentacije za početak rada Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćine, rekao je kako ponekad već i objave u medijima djeluju na državna tijela. Najavio je da će zatražiti razgovor s premijerom, budući da smatra da treba presjeći „loptanje“ između državnih tijela i ministarstava.

Što se tiče ceste do Marišćine, Komadina je rekao da su Hrvatske ceste objasnile nedaće koje imaju s izvođačem, ali da nije jasno što će biti dalje. Županija će tražiti točna jamstva za rokove, a ako radovi ne budu gotovi iduće godine, treba raskinuti ugovor i objaviti novi natječaj. 

Facebook komentari

hr Mon Oct 24 2016 14:59:32 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/580dfa1b1eea8f3c7d8b4585/80

Zagreb: Zatvoren dio Vukovarske, jedan lopov uhićen, ostali u bijegu, i naoružani

Na cesti je zaustavljen bijeli kombi, pronađena je neka perika...

Kod križanja Vukovarske i Radničke u Zagrebu nalazi se veći broj policijskih vozila te interventna policija, prenosi index.

Prema prvim informacijama policija traga za lopovom. Na cesti je zaustavljen bijeli kombi, pronađena je neka perika. Navodno ima više osumnjičenih koji su u bijegu. I prema našim informacijama, naoružani su. Kako index doznaje s lica mjesta na kombiju je mijenjana registarska oznaka i to bojom! Policija je prebrisala boju i dobila skroz drugi broj tablice.

U policiji na direktan upit koliko je osoba u bijegu i jesu li naoružane trenutno ne mogu odgovoriti.

Na mjestu događaja nalazi se 10-ak policajaca te najmanje tri u civilu.

Iz policije su za Index samo kratko kazali kako se radi o kaznenom djelu iz domene imovinskih delikata te da je u tijeku krim istraživanje. Oko 13.30 u policiji su nam kazali kako su na Vukovarskoj ulici presreli bijeli kombi koji se dovodi u vezu s razbojništvom na području 4. policijske postaje koja je zadužena za Maksimir i Peščenicu. Potvrdili su kako je jedna osoba dovedena u službene prostorije na ispitivanje. 

- U ovoj fazi više informacija ne možemo otkriti - dodali su.

Facebook komentari

hr Mon Oct 24 2016 14:11:05 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .