Stolisnik-melem za žene: čisti krv i smiruje želudac

Achillea millefolium – latinski je naziv ove biljke

DRUGI NAZIVI: hajdučka trava, kunica, hajdučica, sporiš…

Stolisnik je trajnica visine do 50-ak centimetara. Cijela biljka je dlakava i mirišljava. Listovi su višestruko perasto razdjeljeni. Na vrhu stabljike nalaze se guste nakupine glavičastih cvatova bijele do ružičaste boje. Raste uz nasipe i puteve ograda, po suhim livadama i pašnjacima. U ljekovite svrhe skupljamo nadzemne dijelove biljke u cvatu ili samo cvatove od lipnja do kolovoza. Može se koristiti svjež dok je mlad.

Stolisnik je jedna od najstarijih ljekovitih biljaka. Zbog mnogobrojnih ljekovitih sastojaka ima široku primjenu u liječenju. Koristi se za smirivanje probavnih smetnji raznog tipa, od zatvora, nadutosti, upale stijenki želuca. Koristan je kod upale žuči i jetre. Preporučuje se za liječenje infekcija usne šupljine, konjuktivitisa, ekcema. Pomaže kod kašlja, prehlade, upale sinusa. Dobar je diuretik, snižava krvni tlak, utječe na dotok krvi u srce, regulira krvotok, a time i otkucaje srca. Uspješno liječi anginu pektoris i srčane aritmije. Vrlo povoljno djeluje na mokraćne organe, potiče na rad bubrege koje pri tom ne nadražuje. Zbog obilja kalija izvanredan je diuretik. Liječi trombozu razbijajući krvne ugruške. Koristan je kod gihta i reume. Ženama se preporuča protiv raznih tegoba, regulira mjesečnicu, spriječava grčeve maternice i bijelo pranje. Ženama koje žele zatrudnjeti preporuča se mješavina čaja vrkute, stolisnika i marulje. Vrući čaj od stolisnika pomaže kod migrene. Djeluje protiv nesanice i živčane napetosti.Stolisnik čisti masnu kožu, pa je čest sastojak u kozmetičkim proizvodima.

ČAJ OD STOLISNIKA

Jednu do dvije žlice stolisnika prelijemo šalicom vrele vode i ostavimo poklopljeno nekoliko minuta.Procjeđen čaj pijemo dva, tri puta dnevno tijekom obroka.

ČAJ PROTIV UGRUŠAKA

Pomješamo jednake količine stolisnika, trputca i oskoruše.Dvije mješavine prelijemo s 250 ml kipuće vode. Nakon 15 minuta procjedimo i pijemo tri puta dnevno.

VINO SA STOLISNIKOM

Žlicu stolisnika kuhati desetak minuta četvrtini litre vina.Procjeđeno piti po dvije male čašice.Koristi se protiv krvave stoliceslabog apetitažučnih i mokraćnih kamenaca.

UPOZORENJE

Osobe alergične na biljke glavočike, u kojoj skupini je i stolisnik moraju pripaziti pri upotrebi jer izaziva dermatitis.


POSLJEDNJE DODANO: