Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/58a40152b47398f64a8b45e5/80
Foto: Pixabay

Pet namirnica koje poboljšavaju pamćenje i obnavljaju sjećanja

Određena hrana hrani naš mozak, pomlađuje ga i utječe na poboljšanje pamćenja i koncentracije.

Popis 5 namirnica za bolje pamćenje:

 

1. ORAH

Umjesto kemijskih i umjetnih minerala u obliku tableta, možemo konzumirati orašaste plodove (orah, badem, kikiriki, indijski orah) koji iste minerale sadrže u prirodnom obliku. Smatra se da 6 do 8 oraha dnevno može zadovoljiti čovjekove potrebe za mineralima, a u orahu ima, primjerice, magnezija, cinka, sumpora, fosfora, joda, nezasićenih masnih kiselina i vitamina, piše portal Živim.

Orah kao i ostali orašasti plodovi sadrži omega-3 masne kiseline koje se troše prilikom procesa razmišljanja pa ih je neophodno nadoknaditi.

Također su odličan izvor vitamina E koji je zadužen za intelektualne sposobnosti. Cink je važan mineral kojima su ove namirnice bogate, a utiče na poboljšanje kognitivnih sposobnosti.

 

2. GHEE S MEDOM

Ghee ili u našim krajevima poznatije kao maslo ili pročišćeni maslac je izuzetno zdrava namirnica. Mnoge kulture su cijenile ovu namirnicu i nazivale je 'tekućim zlatom', 'kraljevskim uljem' i 'nektarom božanstava' zbog mnogobrojnih ljekovitih svojstva.

Vrijednost ghee-a je zaista mnogostruka i daje nam dobrobiti koje ne bi trebalo zanemariti.

Ghee pospješuje rad i zdravlje živčanog i endokrinog sustava; daje inteligenciju, memoriju, dugovječnost; uravnotežuje metabolizam; olakšava i ubrzava zacjeljivanje rana; uravnotežuje cijeli organizam.

Visok sadržaj glukoze i fruktoze koje se nalaze u medu, omogućuje da kombinacija ghee-ja i meda dobro nahrani mozak i srce, stvarajući zalihe glikogena u jetri, dok se pankreas pri tome ne opterećuje. Što je med tamnije boje, to u njemu ima više minerala.

 

3. JAJA

U knjizi ″Pet Tibetanaca - Fontana mladosti″ Peter Kelder navodi kako mu je pukovnik Bradford spominjao da redovnici poznati kao lame s kojima je živio, svakodnevno konzumiraju sirovi žumanjak jer sadrži sastojke prijeko potrebne mozgu, živcima i tjelesnim organima. Bjelanjak odbace jer smatraju da je potreban samo prilikom napornog fizičkog rada kada se mišići naprežu.

 

Tako da u dane kad su fizički aktivniji jedu meko kuhana jaja. Konzumiranje sirovih i kuhanih jaja nije strano ni sportašima koji ih koriste kao nadoknadu energije prilikom napornih treninga.

 

Koliko su lame iz ovog skrivenog samostana na Tibetu bile u pravu otkriva nam i suvremena znanost. Itekako važan sastojak jajeta je kolin. Kako bi naše stanične membrane ostale fleksibilne i vitalne, potrebna im je adekvatna opskrba kolinom. Kolin je zapravo ključna komponenta staničnih membrana i neurotransmitera koji prenose živčane impulse od jedne živčane stanice do druge.                    

 

4. BILJKA GOTU KOLA

Gotu Kola ili Brahmi slovi kao snažna hrana za mozak jer povećava snagu uma. Povećava sposobnost za efikasno rješavanje problema te sadrži triterpenoide tvari – aziatikozide koji su uključeni u prijenos živčanih impulsa u kori mozga. Stoga Brahmi ima učinak harmonizacije neurotransmitera u mozgu pa se poboljšava strujanje nervnih (elektrokemijskih) impulsa u mozgu.  U kombinaciji s ginkom, koji poboljšava cirkulaciju (posebno u mozgu, organu za kojeg je dokazano da u  ljudskom organizmu troši najviše kisika i glukoze), koristi se protiv svih oblika demencija (staračka senilnost, zaboravnost).

Znanstvena istraživanja na zapadu provedena prije više od 30 godina na mentalno retardiranoj djeci pokazala su da djeca koja su uzimala Brahmi dvanaest tjedana, bila pozornija i usredotočenija. Klinički je dokazano da pomaže ljudima sa ADD/ADHD i gubitkom pamćenja. A suvremena istraživanja govore u prilog djelovanja na poboljšanje pamćenja te povećanje sposobnosti učenja, što je vrlo korisno za studente i učenike. Govore čak i o mogućem povratku određenog dijela izgubljenog pamćenja kod oboljelih od Alzheimerove bolesti.

 

5. VODA

Budući da se mozak sastoji od 70 posto vode, ova tekućina je neophodna za bolje pamćenje. Voda zapravo pojačava funkcioniranje mozga kao cjeline, koji, kad je dehidriran, počinje raditi pri 'smanjenoj brzini'.

To je posebno uočljivo kod funkcije pamćenja kad dehidrirani mozak ispušta hormon kortizol koji pogađa kapacitet mozga i ometa ga pri pohranjivanju informacija.

Stoga ne zaboravite dnevno unositi 2 do 2,5 litre vode (8-10 čaša) u svoj organizam kako biste mogli održavati nivo koncentracije i energije.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

hr Tue Nov 27 2018 17:47:15 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ce94cc029111c4ba48b45e9/80
Foto: Pixabay

Uz ova 3 trika crveno meso više nikada neće ispasti tvrdo i žilavo

Koliko vam se puta dogodilo da kupite lijepi komad mesa, no kada ste ga pripremili, ostalo je tvrdo i suho? Mi imamo tri jednostavna rješenja

Crveno meso je namirnica koju možete pripremiti na stotine načina, no jedini problem kod pripreme može predstavljati kvaliteta mesa. Koliko vam se puta dogodilo da kupite lijepi komad mesa, no kada ste ga pripremili, ostao je tvrd, suh ili žilav?

Kako bi izbjegli ovakav scenarij, budite lukavi i  meso 'iznenadite' nekim od sljedećih trikova koji garantiraju da će pečeno, pirjano ili kuhano meso ispasti mekano kao duša.

1. Voće

Jabuka, ananas i kruška vaši su saveznici u kuhanju, pečenju i pirjanju crvenog mesa. Sve što trebate učiniti je oguliti voće te ga poslagati po mesu dok se pirja kuha ili peče. Voćne kiseline će omekšati meso i učiniti ga ukusnijim.

2. Jabučni ocat

Iako postoje različite marinade za meso, ova koju vam predlažemo utjecat će na okus mesa, ali će ga i učiniti mekim. U zdjeli izmiješajte nasjeckani luk i jabuku te dodajte maslinovog ulja i žlicu jabučnog octa. Meso namažite marinadom te ga spremite u hladnjak preko noći, a sutradan ga pripremite po želji.

3. Limun

Limun je izvrstan saveznik u pripremi mesa. Želite li biti sigurni da će meso ispasti meko i ukusno, premažite ga limunovim sokom. Za razliku od spomenute marinade koja trema odstajati preko noći, limunov sok ima puno brži učinak te će djelovati na meso već nakon 30 minuta, piše Punkufer.

hr Sat May 25 2019 16:10:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5881cdc61eea8fe1118b45d5/80

Kada preskakanje doručka zapravo može biti dobro za vas?

Je li doručak stvarno najvažniji obrok u danu? Iako je za neke ljude tako, nedavno istraživanje pokazuje da je za druge doručak samo 'obrok'

Kako ne unosimo hranu tijekom noći, naše tijelo probavlja i asimilira hranu koju smo uzeli tijekom dana. Zato je naš prvi obrok u danu - prekidanje posta. 

Debata o doručku

- S jedne strane imamo stručnjake koji tvrde da nam je potrebna glukoza za doručak kako bi dala snagu našem tijelu i mozgu za obveze i održala zdravu težinu. To je fundamentalno vjerovanje o kojem se piše već godinama. Zatim imamo novi tabor - znanstvenici sa Sveučilišta Cornell nam kažu da je izostavljanje doručka nekoliko puta tjedno razborit način mršavljenja", objašnjava nutricionistica Alex Ruani. 

Dalje navodi da postoje osobe koje mogu isključiti doručak, ali da je obvezan za dijabetičare i trudnice. Također sportaši koji imaju strukturirane programe bi trebali obvezno doručkovati.

- Je li preskakanje doručka dobro za vas? Ovisi. Jednostavan odgovor bi bio da jedete ako ste gladni ili ga preskočite ako niste gladni. Neki ljudi nisu gladni ujutro, dok će drugi pasti u nesvijest ako nisu doručkovali", objašnjava daljenutricionistica Alex Ruani. 

Istraživanje objavljeno u časopisu The American Journal of Clinical Nutrition nije potvrdio da je doručak važan za gubitak kilograma. Znanstvenici objašnjavaju da ako doručak nije "vaš obrok" možete ga preskočiti. Svaka osoba je različita s obzirom na svoju jedinstvenu biokemiju, genetiku i program aktivnosti.

- Preskakanje obroka s vremena na vrijeme može biti dobro za vas u smislu čišćenja stanica. Ograničenje kalorija, preskakanje doručka dosad je jedan od najjačih načina poznatih protiv starenja. Drugim riječima kada preskočite obrok vaše stanice se stignu očistiti", dalje objašnjava.

- Preskakanje doručka u osnovi je oblik povremenog posta. Ako se borite sa svojim jelom, preskakanje doručka može biti stvarno dobra ideja. Ključno je testirati i eksperimentirati, dok ne nađete nešto što vama dugoročno odgovara", savjetovala je na kraju za Healthscienceacademy, piše zivotistil.hr


hr Sat May 25 2019 13:52:29 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ce9257e29111c8ba58b456a/80

Tri trika uz koja crveno meso više nikada neće ispasti tvrdo i žilavo

Koliko vam se puta dogodilo da kupite lijepi komad mesa, no kada ste ga pripremili, ostalo je tvrdo i suho? Mi imamo tri jednostavna rješenja

Crveno meso je namirnica koju možete pripremiti na stotine načina, no jedini problem kod pripreme može predstavljati kvaliteta mesa. Koliko vam se puta dogodilo da kupite lijepi komad mesa, no kada ste ga pripremili, ostao je tvrd, suh ili žilav?

Kako bi izbjegli ovakav scenarij, budite lukavi i  meso 'iznenadite' nekim od sljedećih trikova koji garantiraju da će pečeno, pirjano ili kuhano meso ispasti mekano kao duša.

1. Voće

Jabuka, ananas i kruška vaši su saveznici u kuhanju, pečenju i pirjanju crvenog mesa. Sve što trebate učiniti je oguliti voće te ga poslagati po mesu dok se pirja kuha ili peče. Voćne kiseline će omekšati meso i učiniti ga ukusnijim.

2. Jabučni ocat

Iako postoje različite marinade za meso, ova koju vam predlažemo utjecat će na okus mesa, ali će ga i učiniti mekim. U zdjeli izmiješajte nasjeckani luk i jabuku te dodajte maslinovog ulja i žlicu jabučnog octa. Meso namažite marinadom te ga spremite u hladnjak preko noći, a sutradan ga pripremite po želji.

3. Limun

Limun je izvrstan saveznik u pripremi mesa. Želite li biti sigurni da će meso ispasti meko i ukusno, premažite ga limunovim sokom. Za razliku od spomenute marinade koja trema odstajati preko noći, limunov sok ima puno brži učinak te će djelovati na meso već nakon 30 minuta, piše punkufer.hr

hr Sat May 25 2019 13:22:55 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ce87b7029111cb3a28b45bb/80

Šime Kovačević priprema novu modnu priču: "Originali - ljudi koji su pomakli granice" bit će njegova druga revija

Uskoro će se u Splitu održati osamnaesta Montura
Montura je jedinstvena splitska modna priča koja već osamnaest godina za redom okuplja sve ljubitelje mode i hrvatskog dizajna u Splitu. Montura je uvijek otvarala vrata novim imenima te ugostila etablirana imena hrvatske modne scene, a tako će biti i ove godine.

Prošlogodišnja Montura oduševila je mnogobrojne Splićanke i Splićane koji su uživali u ambijentu galerije Meštrović, gdje se predstavio veliki broj domaćih dizajnera, a jedan od njih je i poznati splitski novinar Šime Kovačević

Kovačević se prošle godine predstavio kolekcijom "NO7" kao aluzija na sedmu silu, čiji je i sam predstavnik. Kolekcija je bila spoj nespojivih kombinacija - animal printa, jakni vojničkog kroja, a stvorena je iz "dišpeta" 
 jer je u našim dućanima ponuda za muškarce limitirana, uvijek ista i za Šimin ukus- dosadna.

Revija je izazvala pozitivne komentare i reakcije, što ni sam Šime nije očekivao.

- Moram biti iskren da nisam očekivao toliko pozitivnih rekacija na moj modni prvijenac. Očekivao sam rekacije "javna je osoba, novinar pa se sad umislio da je kreator". No, kada mi je jedna simpatična gospođa nakon revije prišla i rekla "ja vam čestitam, vi ste meni otkriće", jednostavno sam u tom trenutku poletio na krilima slave.


Šime ističe kako su njegovu prvu reviju modeli nosili s ponosom, a uskoro je osvanuo i u susjednim modnim časopisima i televizijskim emisijama. 

- Osvanuo sam u modnom časopisu "Plezir" u Srbiji, a zatim je kolega Miomir Maroš s TV Crne Gore napravio veliku reportažu u jutarnjem programu njihove nacionalne televizije. Uslijedio je i prilog na slovenskoj televiziji.

Šimu je najviše iznenadio poziv prijateljice prije par mjeseci koja mu je rekla kako je upalila televiziju i ugledala kaput s uzorkom zebre u turskoj seriji. Kako je došao do tamo, ni sam Šime ne zna, ali priznaje da mu laska.

S kolekcijom "NO7", želio je upozoriti na loše stanje s napuštenim životinjama u Splitu.

- Situacija sa životnjima me jako rastužuje, ali vođem sam onom kreni sam od sebe - udomio sam još jednog psa, a nedavno i mačku staru nekoliko dana.


Pred Šimom je i nova Montura, koja će se održati u lipnju, ovoga puta bit će skroz drugačija od prošle.

Organizator Monture, Tonči Šundov, pozvao ga je i ove godine.

A kako život piše najbolje priče, mjesec dana prije Tončijevog poziva, Šime se susreo s poznatim splitskim arhitektom i velikim umjetnikom Draženom Pejkovićem na njegovoj izložbi. Tada mu je Dražen rekao kako bi bilo super njegove uratke prebaciti na materijal za šivanje. I odjednom, kao prst sudbine, zaključili su da će krenuti zajedno u novu modnu priču.

Za ovogodišnju Monturu, nastala je priča "Originali - ljudi koji su pomakli granice". O čemu je riječ, Šime još uvijek nije hito otkriti. No, i ovoga puta poznata splitska lica nosit će njegove modele i to upravo ljudi koji pomiču granice. 

Zaštitno lice njegove revije bit će jedna mlada djevojka, naša jedina sanjkašica, Daria Obratov.

- Ona je itekako pomakla granice. Uspjela je biti prva Hrvatica na bob stazi i predstavljala je našu zemlju na Zimskim olimpijskim igrama, a još je i Dalmatinka. Nažalost, ovdje to pomicanje granica nisu shvatili pa je Daria danas u nizozemskom timu. Za mene je ona velika heroina.

Glazbena podloga za reviju također je od umjetnika koji su na svjetskoj sceni pomakli granice i bili originali ispred svog vremena.

Za kraj, Šime poručuje:

- Početak je najvažniji dio svakog posla, rekao je davno Platon. Ovo je, ja se nadam, početka jedne moje nove priče. 
hr Sat May 25 2019 07:50:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .