Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5b505ae8cb557ad51d8b4b81/80
Foto: Pixabay

10 automobilskih zabluda zbog kojih gubite novac i ugrožavate sigurnost

Mnogi su osjetljivi i sujetni na svoje "znanje" iz automobilske tehnologije, premda je bez utemeljenja. Zbog toga nastaju problemi, uz veće ili manje troškove, a izlažete se i opasnostima

Automobilska tehnologija slična je nogometu. Većina vozača misli da sve zna, premda je to "znanje" utemeljeno na predrasudama i pogrešnim stavovima. Problem je što mnogi nisu dobro upoznati s osnovnim stvarima, a smatraju da sve dobro znaju i da im nitko ne treba "soliti pamet". Mnogi su osjetljivi i sujetni na svoje "znanje" iz automobilske tehnologije, premda je bez utemeljenja. Zbog toga nastaju problemi, uz veće ili manje troškove, često se ugrožava sigurnost. 

Ovo je 10 zabluda zbog kojih gubite novac i ugrožavate sigurnost:

Motor mog auta ne troši ni kapi ulja

Ova štetna zabluda ima poveznicu s poznatom anegdotom o supruzi koja je, braneći suprugu prekomjerno konzumiranje vina, svakodnevno kontrolirala je li bačva napunjena do vrha. A suprug je potajice iz otvora na dnu izlijevao vino, a gore ulijevao vodu. Svaki motor nužno troši motorno ulje, jer treći klipni prsten (strugač ulja), zadužen za struganje ulja sa stijenki, kad klip ide iz gornje u donju mrtvu točku, ne ostruže cjelokupni sloj ulja sa stijenki cilindara. U protivnom počelo bi ubrzano trošenje, s rizikom zaribavanja motora. Zbog toga ta mala količina zaostalog ulja u sljedećem ciklusu izgori. Potrošnja ulja se povećava starenjem, kad uz pojačano izgaranje treba računati i na curenje. Istodobno se količina nadomješta kapanjem neizgorenog goriva iz cilindara, odnosno propuštanjem na brizgaljkama, što se cijedi u karter. To je posebno izraženo kod dizelaša. Dakle, ne produžavajte interval izmjene, a ako želite dobro svom motoru, ulje s filtrom izmijenite na 10.000 km.

Bolje s manjkom ulja, nego uliti različito

Iznimno je važno ukloniti predrasudu o štetnosti miješanja motornih ulja. To datira iz starih vremena, kad dodaci u motorno ulje nisu bili potpuno kompatibilni. Danas su svi aditivi i sva ulja na tržištu potpuno kompatibilna i nema nikakvih problema s miješanjem. Pogotovo je besmisleno zazirati od prelaska s jednog na drugo motorno ulje. Pri tome je dobro izmijeniti pročistač, a nikakvo ispiranje motora nije potrebno niti preporučljivo. Ako se upali lampica ulja, odmah zaustavite motor i dolijte ulje, po mogućnosti istih ili sličnih karakteristika. Ni u kojem slučaju nije bolje voziti s manjkom ulja, nego uliti različito. Važno: čim se razina ulja spusti ispod sredine, između crtica s oznakama "min" i "max" dolijte ga do blizu gornje crtice.

Ljeti se ne smije tankirati '+do čepa'

Mnogi vozači misle da ljeti nije pametno puniti spremnik goriva do vrha, jer se tako povećava opasnost od eksplozije. No to je potpuno pogrešan zaključak! Automobilski su spremnici goriva potpuno  sigurni i na najvišim temperaturama, jer imaju odušak kroz koji izlazi višak benzinskih para u atmosferu. Zbog toga vjerojatno niste nikada čuli da je spremnik nečijeg automobila eksplodirao u sudaru (požari i eksplozije se događaju iz drugih razloga). Ako se može govoriti o teoretskoj opasnosti, onda je prazan spremnik, ispunjen benzinskim parama, opasniji od punoga.

Vožnja s gorivom 'na rezervi' nije štetna

Vožnja s malo goriva u spremniku višestruko je štetna jer je koncentracija nečistoća u gorivu najveća. Premda gorivo prolazi kroz filtar, povećava se rizik da nedovoljno čisto gorivo ubrza trošenje preciznih kliznih ploha i dosjeda brizgaljki Elektromotor dobavne pumpe, uronjene na dnu spremnika, hladi tim gorivom, pa se s manjkom goriva povećava rizik pregrijavanja i pregaranja. Učestalom vožnjom s upaljenim signalom manjka goriva izlažete se riziku da ostanete bez goriva, što je u vožnji sigurnosni problem, a naknadno pokretanje dizelaša nije jednostavno i zahtjeva odlazak u servis, pa sve može ispasti skupo.

Na velikim vrućinama sniziti tlak u gumama

I ljeti i zimi trema biti propisan tlak u gumama, a vrlo je važno, ako se ide na put s punim automobilom, gume napuhati na tlak za puno opterećenje. Opasna je zabluda da ljeti treba snižavati tlak u gumama, jer se one zbog toga pojačano deformiraju te se dodatno zagrijavaju i ubrzano troše, a istodobno prije proklizavaju. Dakle, snižavanje tlaka u gumama ljeti je višestruko štetno i opasno, pogotovo ako vozite s punim opterećenjem. Rezervna guma treba biti napuhana 0,2 bara više.

Ljeti, na suncu, treba pokrivati gume

Suvremene gume sadrže UV-stabilizatore, koje ih štite od štetnog sunčevog zračenja, i aditive protiv starenja, te su otporne na sunčeve zrake. Zbog toga ih ljeti ne treba pokrivati, iako je za automobil "zdravije" da je u hladu. Nekoliko sati na najvećoj vrućini za gume nije nikakav problem. Puno je važnije paziti da se kod parkiranja blizu plaže ne ide na oštro kamenje, koje može lako oštetiti mekane bokove gume.

Zamjenski dijelovi jednako su kvalitetni kao i originalni

Premda mnogi ne vjeruju, ono što više košta, više i vrijedi. Originalni dijelovi napravljeni od kvalitetnijih materijala, boljom tehnologijom i izvedbom su dodatno kontrolirani. Zaboravlja se da je jednak trošak ugradnje dobrog i lošeg dijela. Kad dio otkaže, gubi se jedno i drugo, a u mnogim slučajevima ugrožava se sigurnost vožnje. Ali, to ne znači da zamjenski dijelovi nisu dovoljno dobri. Ako ispunjavaju BR certifikat potpuno zadovoljavaju potrebe automobila u servisnom interval, ali nemaju "strateške rezervu" za prekoračenja interval izmjene i dodatna opterećenja.

Niski su okretaji motora poželjniji od visokih

Za motor je najbolje da radi u srednjem režimu okretaja, u području najvećeg momenta (kod dizelaša oko 2500/min, kod benzinaca oko 3000/min). Mnogi misle da su niski okretaji zdravi za motor, a tada je podmazivanje i hlađenje loše te lako dolazi do suhog trenja. Štetu izazivaju i povećane vibracije, pogotovo ako se niskim okretajima vozi pri velikom opterećenju. Dakle, preniski okretaji su jednako štetni kao previsoki, motor se doslovce uništava, a i potrošnja goriva je veća nego u optimalnom području.

Kad auto dulje stoji izvadite akumulator

Mnogi, kad auto duže stoji, vade akumulator iz automobila. Time rade dvije koristi - akumulatoru se produžava vijek, jer se struja manje gubi te je na suhom i ne prehladnom mjestu. Također, time se smanjuje rizik krađe. Ali sve što time "dobiju na mostu, izgube na ćupriji", jer se znatno ubrzava hrđanje karoserije. Naime, kad je akumulator u automobilu, minus pol je spojen na masu te se na površini lima stvara negativan naboj koji učinkovito štiti površinu lima od oksidacije (hrđanja). Zbog toga je, kad auto duže stoji preporučljivo povremeno paljenje motora, radi zaštite njegove unutrašnjosti i dopunjavanja akumulatora, što štiti karoseriju.

Ispod cerade automobil manje hrđa

Uh, kakva zabluda. Srećom, cerade za pokrivanje automobila sve manje se koriste, a i oni koji to rade vjerojatno ne znaju da je od toga više štete nego koristi. Naime ispod pokrova skuplja se vlaga, nema provjetravanja pa vlažan ambijent traje danima. To pogoduje i stvaranju mikroorganizama, koji ispuštaju štetne tvari, što ubrzava koroziju. Može doći i do štetnog ispuštanja boje cerade na lim. Cerada je korisna kao zaštita od grebanja i oštećenja, piše autoportal.hr


hr Thu Jul 26 2018 17:56:17 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b732578cb557a234f8b4e82/80

Festival vina “Cvit razgovora“ održan u Imotskom

Organizaciju manifestacije ove je godine aktivnije pripomogao i Grad Imotski, koji je prepoznao važnost projekta u prezentaciji lokalnih vina, ali i lokalne gastronomske ponude

Imotski vinari i ove su godine organizirali svojevrsni “lokalni Festival vina“, odnosno već poznatu manifestaciju “Cvit razgovora“, koja se već po 14. put organizira u Imotskom. 

Organizaciju manifestacije ove je godine aktivnije pripomogao i Grad Imotski, koji je prepoznao važnost projekta u prezentaciji lokalnih vina, ali i lokalne gastronomske ponude. Tako su ove godine u čitav projekt bila uključena i mala obiteljska poljoprivredna gospodarstva koji su prezentirali svoje proizvode, a koji su se, također, mogli kupiti po subvencioniranim cijenama.

Manifestacija je privukla rekordno velik broj Imoćana i njihovih gostiju, ali i velik broj turista koji borave na čitavom području Imotske krajine. Tako je bilo primjetno kako su u vinu posebno uživali gosti iz Velike Britanije. Druženje uz čašicu vina i prigodan zalogajčić nastavilo se do kasno u noć.

hr Tue Aug 14 2018 20:55:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b731c08cb557ad6648b492c/80

Ljiljana Vojković već dugi niz godina opancima obuva alkarske momke u Sinju

U okviru „Dana Alke i Gospe Sinjske 2018.“ za vrijeme alkarskih svečanosti na Trgu dr. Franje Tuđmana bio je Sinjski sajam sela, tradicionalni sajam koji u trajanju od tri dana predstavlja tradiciju, kulturu i kulinarsku ponudu Sinja i Cetinskog kraja. I ove se godine tako u centru Sinja okupilo više od 30-tak izlagača, ponajviše OPG-ova i pojedinaca koji su predstavljali proizvode svojih ruku

Među izlagačima je poseban bio štand s mnogim stvarima simbolima ovoga kraja. Među njima je bio i divovski opanak, a kraj njega još podosta parova u normalnoj veličini. Riječ je o Ljiljani Vojković iz Gale koja već dugi niz godina po tradicijskim običajima i postupcima izrađuje opanke koje nose alkarski momci na Sinjskoj Alci.

U tijeku su slavlja Uznesenja Blažene Djevice Marije ili Velike Gospe, kako je u Sinju nazivaju, a na sam blagdan u procesiju će i alkari i alkarski momci pa je još posebno zanimljiva priča koja stiže iz Gale od strane gospođe Ljiljane:

- Bavim se izradom opanaka koji idu uz narodnu nošnju, točnije alkarsku četu koju vidite za alkarske svečanosti ja oblačim obućom. Na mom štandu još ima pletenih pregača, torbica, domaćeg luka – bijelog i crvenog, dijelova narodne nošnje, ukrasnih tikvica, tkanih tapeta i mnogo drugoga.


Pitali smo i Ljiljanu da nam oda tajnu izrade opanaka, ali kako ona kaže tu tajne nema, ali zato u svemu tomu treba mnogo ljubavi:

- Tajne nema.  To je tradicionalan način. Opanak koji se od davnina tako izrađivao. Potrebna je goveđa ili ovčja koža, ona se pripremi, isječe i opere. Potom dolazi do pletenja opanka i tako dobijemo taj gotovi proizvod. Ja u svome domu imam jednu malu radnju u kojoj utkam mnogo sati u izradi opanaka, ali i drugih stvari, a sve to treba uz puno, puno strpljenja i ljubavi!

Sinjska slavlja su pri kraju, ali ove će, ali i narednih godina i dalje ići priča o opancima iz Gale, iz kućne radinosti Ljiljane Vojković kao odjevni predmet momačke čete Sinjske Alke. 

hr Tue Aug 14 2018 20:15:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a254b50b9e03eaa198b458a/80
Foto: Pixabay

Sedam namirnica punih kalorija koje smijemo jesti svaki dan

Zaboravite na masnu i prženu hranu i posegnite za dobrim kalorijama koje dolaze iz namirnica bogatima proteinima

Zdrava prehrana počiva na uravnoteženom unosu različitih grupa namirnica. Pritom treba znati da ne samo da se neke vrste kalorične hrane smiju jesti, nego se najtoplije preporučuju na svakodnevnoj bazi. Zaboravite na masnu i prženu hranu i posegnite za dobrim kalorijama koje dolaze iz namirnica bogatima proteinima.

1. Sir 

Za proizvodnju jedne kriške sira potrebna je čaša mlijeka, pa ne čudi da je taj proizvod pun hranjivih tvari poput kalcija, fosfora, selena i vitamina B12. U jednoj kriški sira krije se i nešto manje od 7 grama proteina koji su neophodni za izgradnju mišića, pravilan rad mozga i svih drugih organa u tijelu. Njegova konzumacija osobito se preporučuje osobama koje izbjegavaju jesti meso i ribu. 

2. Jaja 

Kokošje jaje jedina je namirnica na svijetu koja prilikom kuhanja na gubi nimalo svojih hranjivih tvari, a ima ih mnogo. Uz većinu minerala i vitamina, ona je i odličan izvor omega-3 masnih kiselina koje štite srce i kardiovaskularni sustav. Nakon uživanja u ovim proteinskim bombicama osjećate se dulje sitima, pa se jaje smatra i saveznikom mršavljenja.

3. Riba 

Mediteranska prehrana smatra se jednom od najzdravijih režima prehrane u svijetu, a počiva na konzumaciji plave ribe poput jeftine, ali zdrave srdele. Studije su pokazale da ljudi koji nekoliko puta tjedno jedu ribu bogatu omega 3 masnim kiselinama su generalno zdraviji i sretniji, imaju niži krvni tlak i manji rizik od dobivanja kroničnih bolesti. 

4. Orašasti plodovi 

Bademi, orasi, lješnjaci i drugo orašasto voće odličan su izvor vitamina E koji osigurava elastičnost i zdravlje kože. U njima se nalaze i značajne količine magnezija koje teško apsorbiramo iz hrane, a koji je iznimno važan za borbu protiv svakodnevnog stresa, odnosno zdravlje živaca. Ovaj tip proteina osobito se preporučuje osobama poput vegana koje izbjegavaju prehranu životinjskog porijekla. 

5. Maslinovo ulje 

Maslinovo ulje je dar prirode i odličan saveznik zdravlja pojedinaca u cjelini. Riječ je o izvoru dobre masti (nezasićenim masnim kiselinama) koje obiluje i vitamina E i K, kao i moćnim antioksidantima. Redovita upotreba maslinova ulja (a posebno ekstradjevičanskih proizvoda) dokazano štiti od upala, snižava krvni tlak i štiti od bolesti srca i krvnih žila. 

6. Punomasni jogurt

Prilikom kupovine nemojte zaboraviti niti na jogurt, a osobito onaj dobiveni iz punomasnog mlijeka. Jogurt je iznimno zdrava namirnica jer obiluje kalcijem koji štiti zube i kosti, ali sadrži i probiotike koji potiču rad probavnog sustava i štite ga od bolesti. Čitajte deklaracije na proizvodima i izbjegavajte jogurte sa skrivenim umjetnim sladilima. 

7. Kokos 

Kokos je voće s najvećim postotkom zasićenih masnih kiselina uopće (čak 90 posto). No unatoč tome, ljudi koji jedu mnogo toga egzotičnog voća, a u pripremi hrane koriste njegovo ulje nisu u opasnosti od razvijanja kardiovaskularnih bolesti. 

Glavni razlog za to krije se u činjenici što se kokosove masne kiseline drugačije razgrađuju. Štoviše, potiču rad metabolizma i osiguravaju dulju sitost, pa se preporučuju osobama koje drže dijetu ili pokušavaju održati željenu kilažu. - piše Zadovoljna.
hr Tue Aug 14 2018 17:48:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b72e425cb557a234f8b4e65/80

Spektakularna Gusarka bitka i ove godine u Omišu

Gusarska bitka održava se u subotu, 18. kolovoza 2018., s početkom programa u 19:30 u gradskoj luci u Omišu

Dvanaest uspješnih godina najposjećenije turističke manifestacije u Dalmaciji – garancija je dobre zabave i neprocjenjivog doživljaja koji ne smijete propustiti!

Gusarska bitka u Omišu je jedinstvena manifestacija koja oduzima dah!

Dan prije središnje bitke, održati će se 'Dan malih gusara', u sklopu kojeg će se mališani uživati u gusarskim sportskim igrama, a imat će priliku upoznati i "prave" gusare. Uz to, Kliški uskoci će sve okupljene podučiti gađanju mete pomoću luka i strijele, a Šarenko je garancija dobrog provoda. Večer je rezervirana za koncert Trio gušta na Toreti u organizaciji KPU "Omiški gusari".

Gusarska bitka održava se u subotu, 18. kolovoza 2018., s početkom programa u 19:30 u gradskoj luci u Omišu. U rekonstrukciji bitke koja se izvorno održala u 13. stoljeću sudjelovat će dva jedrenjaka, više malih brodica i  stotinjak naoružanih sudionika, osim gusara tu će biti i članovi povijesnih postrojbi Kumpanije s Korčule, Kliških uskoka, Dubrovačkih trombunjera i Poljičana iz Društva Sv.Jure, Priko.

Nakon Bitke slijedi koncert Zlatka Pejakovića na otvorenom u organizaciji KPU "Omiški gusari".

Svake godine manifestaciju posjeti više od 10 000 posjetitelja da bi svjedočili kako je omiški vladar Malduk pobijedio Mlečane, na čelu sa zapovjednikom Akoncijem, da bi, nakon izvojevane pobjede, Omiš naredio Mlečanima plaćanje u zlatnim dukatima za prolaz Bračkim kanalom.

Vidimo se u subotu, 18. kolovoza u Omišu gdje ćemo uživati u 12. izdanju najvećeg ljetnog događanja na Omiškoj rivijeri!

hr Tue Aug 14 2018 16:16:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .