Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5d5e5dc329111ceb578b456e/80

Marić: Treba nastaviti argumentirano razgovarati o politici plaća i koeficijentima

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić izjavio je danas da se radi na tome da prijedlog proračuna za 2020. bude pripremljen za sjednicu Vlade u četvrtak te da treba nastaviti razgovarati o politici plaća i koeficijentima, a otkrio je i da je njegova plaća kao potpredsjednika Vlade nešto više od 19.500 kuna.
U Ministarstvu financija se držimo našeg originalnog plana te se radi sve kako bi zgotovili oba dokumenta - rebalans proračuna za ovu godinu i prijedlog proračuna za iduću godinu, i prema našem baznom scenariju to bi trebalo ići na sjednicu Vlade u četvrtak, izjavio je Marić odgovarajući na pitanja novinara na marginama konferencije "Zagreb financijsko središte - novi bankarski trendovi i fintech". 

Pritisaka uvijek ima, ali ih Vlada usklađuje s prioritetima

"Ideja je da uspijemo sve zgotoviti i pripremiti sve potrebne materijale i dokumente za sjednicu Vlade u četvrtak, a što će biti, vidjet ćemo", rekao je Marić odgovarajući na pitanje hoće li rebalans ovogodišnjeg i prijedlog proračuna za 2020. godinu biti na sjednici Vlade za dva dana, a s obzirom na neke
informacije da bi to moglo biti odgođeno za sljedeći tjedan.

"Proračun je najvažniji akt koji se donosi u jednoj godini, ali je i politički akt", dodaje ministar financija.

Napominje da je, kada se govori o financijskom, fiskalnom dijelu, pritisaka uvijek bilo i bit će, da situacija nije drugačija nego inače gdje proračunski korisnici imaju veće želje od mogućnosti, ali i da je uloga Vlade da se taj financijski dio zatvori na jedan adekvatan način i da se uskladi s prioritetima. 

Po njemu, najbolji primjer te tvrdnje će biti i rebalans proračuna za ovu godinu. 

Rebalansom se neće probijati rashodna strana proračuna, zahvaljujući uštedama na kamatama

Podsjetio je, naime, da je na rashodnoj strani zbog veće indeksacije mirovina potrebno osigurati dodatnih 900 milijuna kuna, čime će se za mirovine ove godine, u odnosu na planiranih 40,1 milijardu kuna, morati osigurati ukupno 41 milijarda kuna. 

Također su povećani i zahtjevi za plaće s obzirom na ranije dogovoreni rast plaća 'tri plus dva posto' u ovoj godini, pri čemu mnoga ministarstva nisu imala osigurana sredstva za tih dva posto pa će se to pronaći internim preraspodjelama. 

Ti će se potrebni iznosi, dodaje, najvećim dijelom naći na uštedama na kamatama.

"Glavna poruka rebalansa je da se rashodna strana neće probijati, kao što je bilo i proteklih godina", rekao je Marić.

Ponovio je i kako je vezano za iduću godinu "legitimno pravo svih proračunskih korisnika, svih interesnih skupina da iskažu neke svoje neke zahtjeve i stavove, ali sve to skupa treba uklopiti u mogućnosti".

Na novinarski upit hoće li HNS biti izbačen iz Vlade ako ne glasa za proračun, Marić je odgovorio kako je tu previše 'ako' te da to ne može komentirati. 

O koeficijentima treba argumentirano iznijeti stavove

Potpredsjednik Vlade i ministar financija se iskreno nada da štrajk prosvjetara, koji traje već 14 dana, neće trajati dugo. 

Riječ je o izuzetno važnoj temi, rekao je, dodajući kako se ne može zanemariti ono što je učinjeno i ono što će se učiniti.

Što se tiče koeficijenata ne bježimo od toga, ali za nekakvu ozbiljniju aktivnost i donošenje nekih ozbiljnijih odluka trebamo svi skupa sjesti za stol, na jedan pravi način argumentirano iznijeti stavove, kazao je.

"Imamo sustav koji je dulji niz godina bio stalno pod pritiscima razno-raznih intervencija koje su dovele do ovoga da imamo sustav koji je poprilično složen, nije pregledan i usudio bih se reći da je zapravo nepoznat i netransparentan u potpunosti", rekao je Marić, dodajući kako nitko ne umanjuje vrijednost i važnost svih koji rade u državnim i javnim službama.

Istaknuo je i kako je, što se tiče politike plaća, poruka Vlade bila jasna i s tim se u koštac uhvatila na početku mandata. Porast osnovice, pa i porezne izmjene, sve skupa kada se zbroji te doda ono što je predviđeno (u idućoj godini rast osnovice za 6,12 posto) je porast plaće za nešto više od 20
posto, naglasio je. 

"I dalje opet ne zatvaramo tu temu, nego kažemo da se o politici plaća treba nastaviti razgovarati na jedan argumentiran način, kao i o segmentu koeficijenata", poručio je. 

Na opasku novinara kako će proći mjeseci dok se ne napravi analiza, Marić je kazao kako ni u koga ne upire prstom, ali očito je bio neki razlog zašto se svih ovih godina bježalo od tog problema. Pa ako će sad proći još nekoliko mjeseci, mislim da si to možemo priuštiti, rekao je.

Tri različite osnovice za obračun plaća

Marić je odgovarajući na novinarske upite otkrio kako je njegova plaća kao potpredsjednika Vlade nešto više od 19.500 kuna.

Pritom objašnjava kako ima dvoje djece, koja su kao uzdržavani članovi prijavljeni na njega.

Marić je rekao i kako mu je prije kao ministru financija plaća bila oko 17.600 kuna, ali da sada kao potpredsjednik Vlade ima veći koeficijent. 

Prije je postojala jedna osnovica za sve, a danas imamo tri različite osnovice, objašnjava Marić, dodajući kako sva povećanja osnovice nemaju veze s dužnosnicima. 

Dužnosnička osnovica je odvojena od osnovice državnih službenika, a treća je osnovica za pravosudne službenike. Da li je dobro da imamo tri različite osnovice i o tome treba razgovarati, smatra ministar financija. 

Rekao je i kako ne želi ulaziti u rasprave oko plaća sindikalnih čelnika niti si postavlja pitanje kolika im je plaća.
hr Tue Oct 29 2019 15:44:28 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5339310c1799426c46312e64/80

U Splitu jučer nestala 18-godišnjakinja, Sinjani već 15 dana tragaju za Borisom Urbanićem

U slučaju da posjedujete bilo kakvu informaciju o nestalim osobama javite se u najbližu policijsku postaju ili nazovite 192.

Osamnaestogodišnja Ivana Ćorić nestala je jučer, 1. lipnja u Splitu. Kninjanka sa splitskom adresom otišla je u nepoznato s adrese boravišta u Šižgorićevoj ulici.

Ivana je rođena 11.11. 2002. godine, ima smeđu kosu i oči, visoka je 165 centimetara, a nije poznato u što je bila odjevena u trenutku nestanka.

Sinjani već 15 dana tragaju za Borisom Urbanićem koji se 18. svibnja udaljio s mjesta prebivališta na adresi Lumbinov most.
Boris ima 39 godina, a u trenutku nestanka bio je odjeven u jeans hlače i crnu majicu kratkih rukava. Visok je 177 centimetara, a ima kestenjaste oči i kosu.

U slučaju da posjedujete bilo kakvu informaciju o nestalim osobama javite se u najbližu policijsku postaju ili nazovite 192, a informacije se mogu dostaviti i na email adresu [email protected]

hr Tue Jun 02 2020 12:13:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ecd1fed6f2ab8fd3e8b45e3/80

Hrvatska ni danas nema novooboljelih; samo je 66 slučajeva aktivno!

Danas je potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz EU fondova u financijskom razdoblju 2014.-2020. - Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama
Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, potpisali su Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz EU fondova u financijskom razdoblju 2014.-2020. - Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama (SRUUK) vrijedan 63 milijuna kuna. 

- Hrvatskoj će to omogućiti dodatan novac povučen iz EU fondova kako bi se moglo pravodobno reagirati na krize. -  kazao je Ćorić.

Osim njih, na potpisivanju su prisustovali pomoćnik ministra unutarnjih poslova za civilnu zaštitu Damir Trut, ministar zdravstva Vili Beroš, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević i ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić, a izvijestili su o koronavirusu u Hrvatskoj. 

- Do 12.45 nije bilo novooboljelih, no imamo još sat i 15 minuta do zbrajanja brojeva. Jučer je bilo 66 aktivnih bolesnika - rekao je Beroš pa nastavio: 

- Situacija je zadovoljavajuća. Stožer je poklonio vjeru struci, a sinergija građana, politike i medija dovela do dobre situacije. - kazao je. 

Davor Božinović kazao je da je u Hrvatskoj epidemiološka slika odlična, a osvrnuo se i na projekt zbog kojeg su se okupili. 

- Današnji povod je da želimo ukazati da kroz vrijeme krize nismo zaboravili što nas može čekati u budućnosti. Ulažemo već godinama u sustav civilne zaštite, ne samo kroz vatrogasna vozila, već i u komunikaciju. Ovo danas je vrlo vrijedan projekt koji ćemo, nadam se, uskoro realizirati jer smo osigurali sredstva 54 milijuna kuna iz Europske unije, to je 85 posto cjelokupnog projekta. 

To su primjene modernih tehnologija za upravljanje krizama 21. stoljeća. Mi smo o tome govorili i pisali, ali nas je pandemija zapravo osvijestila koliko je važno ulagati u ovoj sustav i participacija građana. A upravo kroz ovaj sustav sustav informiranja građana podižemo na višu razinu - rekao je Božinović. 

Sustav javnog uzbunjivanja

- Godinama je u funkciji sustav javnog uzbunjivanjima, ali ovim novim sustavima će taj otići u "drugi plan". On je pokazao neke slabosti. U gradovima ima svoju ulogu, ali u slabo naseljenim područjima ne. No, u vremenu u kojemu živimo više manje svi građani imaju pametne telefone i važno je da su obaviješteni u opasnostima koje prijete - kazao je Božinović. 


hr Tue Jun 02 2020 12:06:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ebe4f096f2ab8bd298b45e7/80

Marković oštro po HDZ-ovcima: 'Sve je oprošteno ako milijun puta staviš ruku na srce za himnu?'

Osvrnula se i na slučaj Josipe Rimac koji je, kaže, uistinu fascinantan.
Ivana Marković, gradonačelnica Supetra jutros je oštro oplela po HDZ-ovcima koji su, kako kaže, jedino Hrvatsku srozali na niske grane.

- Ove predstave za javnost od držanja ruku na srce kada svira himna, ljubljenja zastave, klanjanja Tuđmanu, isticanja velikih hrvatstva su samo sredstvo odvraćanja pažnje sa onoga što HDZ zaista radi, a to je organizirano upravljanje javnim i državnim novcem, resursima samo sa jednim ciljem- stjecanje privatnog bogatstva. Dugogodišnje iščučavanje svega što je u ovoj zemlji je imalo vrijednost, prirodno bogatstvo, resursi, tvornice, novac, toliko novca, govori Marković i nastavlja kako je slučaj Josipe Rimac uistinu fascinantan.

- Jednom ti radi istrage skinu imunitet, istražuje te povjerenstvo za sukob interesa, razni postupci u kojima su neki drugi ispali krivi, izgubiš lokalne izbore, ostaneš bez saborskog mandata, stranka te radi toga nagradi dizanjem na stepenicu više. U jednom te trenutku čak dopadne dužnost da si na čelu radne skupine za izradu novog Zakon o spriječavnju sukoba interesa od nekog drugog bivšeg ministra.  Umjesto da se opametiš s novom šansom, ti samo nastaviš istim smjerom  s time da ti se prilijepi i nova, sada teža optužnica za “kazneno djelo trgovanja utjecajem, zloporabe položaja i ovlasti, davanje mita i davanje mita za trgovanje utjecajem te primanje mita.” Jel to bahatost,  sigurnost u to da si nedodirljiv ili je to već obrazac ponašanja za koji se u HDZ-u misli da je uobičajen?, pita se čelnica Supetra.

Dodaje kako HDZ-ovci misle kako im je sve oprošteno kada milijun puta stave ruku na srce, poljube zastavu i ispričaju neku dirljivu priču.


hr Tue Jun 02 2020 12:02:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e97660a29111c56ec8b4585/80

U Splitsko-dalmatinskoj županiji još 30 osoba ima koronavirus, ni danas nema novooboljelih

U karanteni hotela Zagreb nema nijedna osoba.
Prema izvješću NZJZ-a SDŽ od ukupno 75 obrađenih testova sa područja Splitsko-dalmatinske županije danas nema novooboljelih osoba. Na području Splitsko-dalmatinske županije do sada su oporavljene 493 osobe.

10 osoba je hospitalizirano. Nema zdravstvenih djelatnika u samoizolaciji. 3 osobe iz Splitsko-dalmatinske županije nalaze se na respiratoru.

U karanteni hotela Zagreb nema nijedna osoba.

Ostalo je još 30 osoba s koronavirusom u županiji.
hr Tue Jun 02 2020 11:49:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .