Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5d5e5dc329111ceb578b456e/80

Marić: Treba nastaviti argumentirano razgovarati o politici plaća i koeficijentima

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić izjavio je danas da se radi na tome da prijedlog proračuna za 2020. bude pripremljen za sjednicu Vlade u četvrtak te da treba nastaviti razgovarati o politici plaća i koeficijentima, a otkrio je i da je njegova plaća kao potpredsjednika Vlade nešto više od 19.500 kuna.
U Ministarstvu financija se držimo našeg originalnog plana te se radi sve kako bi zgotovili oba dokumenta - rebalans proračuna za ovu godinu i prijedlog proračuna za iduću godinu, i prema našem baznom scenariju to bi trebalo ići na sjednicu Vlade u četvrtak, izjavio je Marić odgovarajući na pitanja novinara na marginama konferencije "Zagreb financijsko središte - novi bankarski trendovi i fintech". 

Pritisaka uvijek ima, ali ih Vlada usklađuje s prioritetima

"Ideja je da uspijemo sve zgotoviti i pripremiti sve potrebne materijale i dokumente za sjednicu Vlade u četvrtak, a što će biti, vidjet ćemo", rekao je Marić odgovarajući na pitanje hoće li rebalans ovogodišnjeg i prijedlog proračuna za 2020. godinu biti na sjednici Vlade za dva dana, a s obzirom na neke
informacije da bi to moglo biti odgođeno za sljedeći tjedan.

"Proračun je najvažniji akt koji se donosi u jednoj godini, ali je i politički akt", dodaje ministar financija.

Napominje da je, kada se govori o financijskom, fiskalnom dijelu, pritisaka uvijek bilo i bit će, da situacija nije drugačija nego inače gdje proračunski korisnici imaju veće želje od mogućnosti, ali i da je uloga Vlade da se taj financijski dio zatvori na jedan adekvatan način i da se uskladi s prioritetima. 

Po njemu, najbolji primjer te tvrdnje će biti i rebalans proračuna za ovu godinu. 

Rebalansom se neće probijati rashodna strana proračuna, zahvaljujući uštedama na kamatama

Podsjetio je, naime, da je na rashodnoj strani zbog veće indeksacije mirovina potrebno osigurati dodatnih 900 milijuna kuna, čime će se za mirovine ove godine, u odnosu na planiranih 40,1 milijardu kuna, morati osigurati ukupno 41 milijarda kuna. 

Također su povećani i zahtjevi za plaće s obzirom na ranije dogovoreni rast plaća 'tri plus dva posto' u ovoj godini, pri čemu mnoga ministarstva nisu imala osigurana sredstva za tih dva posto pa će se to pronaći internim preraspodjelama. 

Ti će se potrebni iznosi, dodaje, najvećim dijelom naći na uštedama na kamatama.

"Glavna poruka rebalansa je da se rashodna strana neće probijati, kao što je bilo i proteklih godina", rekao je Marić.

Ponovio je i kako je vezano za iduću godinu "legitimno pravo svih proračunskih korisnika, svih interesnih skupina da iskažu neke svoje neke zahtjeve i stavove, ali sve to skupa treba uklopiti u mogućnosti".

Na novinarski upit hoće li HNS biti izbačen iz Vlade ako ne glasa za proračun, Marić je odgovorio kako je tu previše 'ako' te da to ne može komentirati. 

O koeficijentima treba argumentirano iznijeti stavove

Potpredsjednik Vlade i ministar financija se iskreno nada da štrajk prosvjetara, koji traje već 14 dana, neće trajati dugo. 

Riječ je o izuzetno važnoj temi, rekao je, dodajući kako se ne može zanemariti ono što je učinjeno i ono što će se učiniti.

Što se tiče koeficijenata ne bježimo od toga, ali za nekakvu ozbiljniju aktivnost i donošenje nekih ozbiljnijih odluka trebamo svi skupa sjesti za stol, na jedan pravi način argumentirano iznijeti stavove, kazao je.

"Imamo sustav koji je dulji niz godina bio stalno pod pritiscima razno-raznih intervencija koje su dovele do ovoga da imamo sustav koji je poprilično složen, nije pregledan i usudio bih se reći da je zapravo nepoznat i netransparentan u potpunosti", rekao je Marić, dodajući kako nitko ne umanjuje vrijednost i važnost svih koji rade u državnim i javnim službama.

Istaknuo je i kako je, što se tiče politike plaća, poruka Vlade bila jasna i s tim se u koštac uhvatila na početku mandata. Porast osnovice, pa i porezne izmjene, sve skupa kada se zbroji te doda ono što je predviđeno (u idućoj godini rast osnovice za 6,12 posto) je porast plaće za nešto više od 20
posto, naglasio je. 

"I dalje opet ne zatvaramo tu temu, nego kažemo da se o politici plaća treba nastaviti razgovarati na jedan argumentiran način, kao i o segmentu koeficijenata", poručio je. 

Na opasku novinara kako će proći mjeseci dok se ne napravi analiza, Marić je kazao kako ni u koga ne upire prstom, ali očito je bio neki razlog zašto se svih ovih godina bježalo od tog problema. Pa ako će sad proći još nekoliko mjeseci, mislim da si to možemo priuštiti, rekao je.

Tri različite osnovice za obračun plaća

Marić je odgovarajući na novinarske upite otkrio kako je njegova plaća kao potpredsjednika Vlade nešto više od 19.500 kuna.

Pritom objašnjava kako ima dvoje djece, koja su kao uzdržavani članovi prijavljeni na njega.

Marić je rekao i kako mu je prije kao ministru financija plaća bila oko 17.600 kuna, ali da sada kao potpredsjednik Vlade ima veći koeficijent. 

Prije je postojala jedna osnovica za sve, a danas imamo tri različite osnovice, objašnjava Marić, dodajući kako sva povećanja osnovice nemaju veze s dužnosnicima. 

Dužnosnička osnovica je odvojena od osnovice državnih službenika, a treća je osnovica za pravosudne službenike. Da li je dobro da imamo tri različite osnovice i o tome treba razgovarati, smatra ministar financija. 

Rekao je i kako ne želi ulaziti u rasprave oko plaća sindikalnih čelnika niti si postavlja pitanje kolika im je plaća.
hr Tue Oct 29 2019 15:44:28 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5dd05a1629111c94ef8b4586/80
Foto: Facebook/HGSS Ispostava Kaštela

Brala kadulju na Malačkoj pa ju tražio HGSS

Gospođa se izgubila, ali priča ima sretan kraj

'Danas oko 12h, putem centra 112 dobili HGSS stanica Kaštela dobila je dojavu o nestaloj starijoj osobi na planinarskom domu Malačka. 

Stariju gospođu koja je boluje od dijabetesa, u berbi kadulje zakačio oblak te se izgubila. Zbog bolesti, te vremenskih neprilika bilo je bitno što prije pronaći unesrećenu osobu. Na teren su odmah izašli članovi Hgss_a, vatrogasaca te policije. Osoba je pronađena živa u kratkom vremenskom periodu. 

Ovo je dobar primjer suradnje žurnih službi našega grada. Bravo!', stoji na Facebook stranici HGSS ispostave Kaštela.

hr Sat Nov 16 2019 21:20:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ae5f4202af47f77948b4892/80
Foto: Dalmacija News

Od 2020. raste minimalac studentima za gotovo dvije kune

Minimalna naknada za obavljanje studentskih poslova za 2020. godinu, od 1. siječnja iduće godine iznosit će neto 25,39 kune po satu što je gotovo dvije kune više nego u 2019. godini.

Nakon što je Vlada objavila Uredbu o visini minimalne plaće za 2020. godinu, kojom se ona povisuje s 3.750 kuna na 4.062 kune u bruto iznosu, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, kojem je na čelu Blaženka Divjak, objavilo je 15. studenoga objavilo Odluku o iznosu minimalne naknade za obavljanje studentskih poslova za 2020.

Trenutačna minimalna studentska satnica iznosi (neto) 23,44 kune, a donesena Odluka je drugo povećanje minimalne naknade od stupanja na snagu navedenoga Zakona u studenome 2018. Ukupni iznos povećanja (uključeno navedeno povećanje) je 3,89 kuna neto.

Iz Ministarstva podsjećaju da, prema Zakonu o obavljanju studentskih poslova, ministar ili ministrica za svaku kalendarsku godinu donosi odluku o iznosu minimalne naknade (neto) po satu, javljaju Vijesti.hr

Također ističu da je "ovo prvi Zakon kojim se na sustavan i cjelovit način regulira institut studentskog rada; uređuju prava i obveze izvođača, posrednika i naručitelja posla; izjednačuje prava redovitih studenata i studentica, dijela izvanrednih studenata i studentica te studenata i studentica na razmjeni".

Zakon uključuje i povećanje satnice od 50 posto za rad noću, nedjeljom i praznicima, pravo na naknadu za prijevoz, pravo na naknadu za topli obrok. Uključuje i reguliranje plaćene pauze od minimalno pola sata (ako student ili studentica radi šest ili više sati dnevno) te kazne i pravila za posrednike i naručitelje posla u slučaju kršenja odredbi.

Uz ulaganje u smještajne kapacitete za studente diljem Hrvatske, u posljednje dvije godine udvostručen je broj socio-ekonomskih stipendija, a po prvi put su uvedene i STEM stipendije, podsjetili su iz Ministarstva. 

Također su napomenuli i da od ove godine Ministarstvo dodjeljuje i stipendije za posebne skupine studenata i studentica, tako da konačna brojka stipendija na godišnjoj razini iznosi: 10.000 stipendija za studente i studentica nižega socijalno-ekonomskog statusa; 3.400 stipendija za studiranje u STEM područjima znanosti te 400 stipendija za posebne skupine studenata i studentica, javljaju Vijesti.hr

hr Sat Nov 16 2019 15:47:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5dd007bb29111cc1ed8b45f1/80
Foto: Screenshot/HRT

Prije sedam godina oslobođeni su generali Ante Gotovina i Mladen Markač

Gotovina i Markač oslobođeni su na današnji dan prije sedam godina odlukom žalbenog vijeća Haškog suda

Na današnji dan 2012. godine Haški sud odbacio je zaključke raspravnog vijeća prema kojima su Ante Gotovina i Mladen Markač sudjelovali u udruženom zločinačkom pothvatu.

Tada su odbačene i optužbe za prekomjerno granatiranje Knina, Gračaca, Obrovca i Bekonvca.

U Lijepu Našu vratili su se istog dana, a po njih su tada Vladinim avionom otišli bivši ministar branitelja Predrag Matić i ministar obrane Ante Kotromanović.

Na zagrebačkom Plesu dočekao ih je državni vrh, a na Trgu bana Josipa Jelačića deseci tisuća ljudi.


Kada je glavna haška tužiteljica Carla del Ponte 2001. poslala u Zagreb tajnu optužnicu, Gotovina se odlučio na bijeg. Uz veliki pritisak Haškog suda i svesrdnu pomoć hrvatske vlade hrvatski general uhićen je nakon četiri godine.

Gotovini su se u Haagu pridružili naknadno optuženi generali Ivan Čermak Mladen Markač pa je slijedila višegodišnja sudska trakavica jer suđenje je započelo tek 2008. Tužitelji su tražili osuđujuću presudu po više točaka optužnice kojom bi bili uzdrmani temelji legitimnosti Domovinskog rata, odnosno hrvatske borbe za neovisnost.

General Čermak pušten je na slobodu, no Markač i Gotovina drakonski su osuđeni u travnju 2011. na dugogodišnje kazne zatvora. U Hrvatskoj ta je vijest dočekana s ogorčenjem i nevjericom, posebno dio o „udruženom zločinačkom pothvatu u cilju etničkog čišćenja srpskog naroda“. Kada je sudac Theodor Merron, odbacivši sve točke optužbe, poništio nepravednu optužbu i naložio automatsko oslobađanje u Hrvatskoj je nastala euforija nezabilježena još od okončanja oslobodilačke operacije „Oluja“.

Ipak pojedini mediji i čelnici pojedinih nevladinih organizacija, koji su podržavali tezu o „udruženom zločinačkom pothvatu“, a Gotovinu prikazivali kao krivca i uoči presude ga pozivali na pokajanje, nisu bili zadovoljni oslobađajućom presudom, piše HRT

Stoga je poruka mira Ante Gotovine upućena s dočeka na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića imala posebnu važnost za sve koje je oslobađajuća presuda šokirala u pozitivnom ili negativnom smislu.


hr Sat Nov 16 2019 15:29:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c9b240629111c3e208b45dc/80
Foto: PIXABAY

Zbog jakog vjetra u prekidu neke trajektne i katamaranske linije

Olujno nevrijeme zahvatilo je gotovo čitavu Hrvatsku
Jako i olujno jugo radi probleme u pomorskom prometu te su u prekidu pojedine trajektne i katamaranske linije. 

Linije u prekidu:
  • trajektne: Sućuraj-Drvenik, Dubrovnik-Lopud-Suđurađ, Zadar (Gaženica)-Ist (Kosirača)-Olib-Premuda (Krijal)-Mali Lošinj (putovanje će se izvršiti u nedjelju 17.11.2019. ako vremenski uvjeti dopuštaju).
  • katamaranske: Rab-Lun-Tovarnele (Novalja)-Rijeka, Mali Lošinj-Cres-Rijeka, Split-Hvar-Vela Luka-Ubli, Split-Vis, Split-Bol-Jelsa, Split-Rogač-Milna, Split-Hvar-Korčula.
hr Sat Nov 16 2019 14:25:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .