Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5a6dfef3b9e03ecb038b45ed/80
Foto: Pixabay

Hit dijeta 16:8: Tijelo 16 sati ‘gladuje’ i sagorijeva masnoće

U periodu od osam sati jede se više manjih, laganih obroka, a ostatak vremena posti uz vodu i nezaslađen čaj. Tako se gubi i do tri posto težine u 12 tjedana

Ako se i na vašem novogodišnjem popisu nađe želja topljenja kilograma, u tome može pomoći dijeta koju su nutricionisti ocijenili kao jednu od najzdravijih u 2018. godini, pišu 24 sata.

Režim dijete 16:8 kreiran je oko jednog pravila, a to je da se 16 sati u svakom danu posti, dok se u ostalih osam sati mogu rasporediti i kreirati manji obroci.

Raspored radite sami, ovisno o tome kad započinjete s jelom. Doručkujete li oko 9 sati, tad ćete zadnji obrok planirati u 17 sati, dok kasniji jutarnji obrok, oko 11 sati, znači da je večera u 19 sati, što znači da ćete prekrižiti kasnovečernja grickanja i nepotreban unos kalorija. Kad postite, poželjno je piti nezaslađen čaj i kavu te vodu i dijetalne sokove. U razdoblju od osam sati, kad je hrana dopuštena, savjetuju se lagani i zdravi obroci, uz povremeno uživanje u omiljenim poslasticama.

- Svakodnevni post je učinkovito sredstvo za mršavljenje jer u periodu dok posti, tijelo gladuje i počne sagorijevati nakupljene masnoće - kažu znanstvenici sa Sveučilišta Illinois u Chicagu koji su studiju o ovom načinu prehrane objavili u časopisu Nutrition and Healthy Aging početkom godine. Kako bi proučili učinke dijete, znanstvenici su radili s 23 pretile žene prosječne dobi 45 godina i indeksa tjelesne mase (BMI) oko 35. Između 10 i 18 sati jele su bilo koju vrstu hrane u željenoj količini, no preostalih 16 sati smjele su samo piti vodu ili napitke bez kalorija. Istraživanje je trajalo 12 tjedana.

Znanstvenici su utvrdili da su se žene koje su se pridržavale dijete izgubile oko tri posto tjelesne težine, a u prosjeku su unosile 350 kalorija manje. Snizio im se i krvni tlak.

>>> Zdrav odabir

Zdrav odabir je uvijek nešto čemu se teži, no ako jednom tjedno navečer naručite pizzu, i to je u redu. Ostatak dana koji čini 16 sati posta dopušteno je konzumirati vodu, čaj i crnu kavu bez mlijeka i šećera.

>>> Autor preporučuje

Autor preporučuje samo osam minuta vježbanja dnevno jer će se tako namirnice bolje razgraditi. Poželjan je i dovoljan unos dobrih masnoća, jaja i orašastih plodova.

Kako izdržati 16 sati dnevno bez hrane?

Barem pola posta ćete prespavati, dok ostatak možete rasporediti na sat ili dva nakon buđenja koje ćete iskoristiti za spremanje i dolazak na posao te nekoliko sati prije spavanja. Ako se još pitate kako je moguće svakodnevno postiti i normalno funkcionirati, sjetite se ostalih dijeta i rigoroznih pravila koja isključuju omiljene namirnice i naposljetku toliko izgladne da smo nakon nekog vremena spremni na odustajanje. Jedna od najvećih prednosti režima prehrane 16:8 je činjenica da se lako prilagođava svakom stilu života.

Nema zabranjene hrane, ali pića sa šećerom ne smiju biti dio prehrane

Nema zabranjene hrane u osmosatnoj dijeti, nutricionisti naglašavaju da takva prehrana nije izgovor za prejedanje. Veličine porcija su vrlo važne i trebaju se uzeti u obzir. Jedina iznimka ovog pravila su pića s visokim udjelom šećera jer se osmosatna dijeta protivi pretjeranom unosu tekućih kalorija. Uživajte u čajevima i sokovima bez dodanih šećera.

Post ima odličan učinak na tijelo, probavu i tlak

Treba zapamtiti da postoje mogućnosti gubitka težine koje ne uključuju brojanje kalorija ili eliminaciju pojedinih prehrambenih proizvoda, kaže Krista Varady, profesorica kineziologije i nutricionistica na Sveučilištu Illinois te jedna od koautorica studije.

Rezultati su se poklapali i s prijašnjim istraživanjima koja su pokušala doznati kakve učinke ima post na naše tijelo, pa čak i onaj ekstremni. Bitno je da se tijelo u vrijeme kad se ne jede rastereti i očisti od toksina te učinkovito probavi hrana koju ste u organizam unijeli taj dan.

Svaki pomak poboljšat će vaše zdravlje

Dijeta 16:8 je odlična metoda za gubitak težine, a za to sada postoje i čvrsti znanstveni dokazi. Međutim, kad se radi o gubitku težine, ljudi bi trebali procijeniti koja je metoda najbolja za njih jer čak i mali uspjeh može dovesti do poboljšanja metaboličkog zdravlja, objašnjavaju znanstvenici.

hr Thu Dec 27 2018 19:55:24 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c438f810e49388a838b4579/80
Foto: Pixabay

Evo zašto biste trebali biti oprezni ako se grijete na električne grijalice

Ako ste među onima koji nakon kupanja pale električnu grijalicu kako bi se ugrijali, ovo je za vas
Neki ove uređaje pale kako bi dodatno ugrijali prostor ili ruke ili promrzle noge nakon dolaska kući.

Sve u svemu, koji god razlog bio što koristite električne grijalice, ovo je dobro znati. 

Isušuju zrak

Električne grijalilce isušuju zrak prostorije u kojem boravite pa ako ih često koristite može se dogoditi da je zrak u vašem stambenom prostoru previše suh. To može uzrokovati i probleme s kožom, posebice djece i dojenčadi koja imaju osjetljiviju kožu. 

Pogoduju respiratornim poblemima

Upravo zbog već navedenog problema sa suhim zrakom, može za posljedicu imati i uzrokovanje ili pogoršanje respiratornih problema. Ako koristite električne grijalice, svakako vodite računa oko toga da imate dovoljno vlage u zraku. 

Svakako pazite da grijalice, dok ih koristite, ne pokrivate s ničim i pazite da ih ne držite u blizini djece. - piše Večernji list


hr Sat Jan 19 2019 21:58:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bf917fa0e493852238b4607/80

Trenutak u danu kada biste trebali prestati s konzumacijom kave

Iako ste zadnju šalicu kave popili još popodne, svejedno će imati utjecaj na kvalitetu sna

Za mnoge od nas, kava je neizostavni dio svakodnevne rutine. Ujutro nam daje snage za lakši ulazak u dan, popodne nam pomaže u trenucima kada nam energija počinje padati, a navečer nas drži budnima da lakše učimo za ispit koji imamo jutro nakon. 

No, koliko god nam pomaže prebroditi dan, znanstvenici sugeriraju da bi u određeno vrijeme u danu trebali kavi reći 'dosta'. 

Prema rezultatima istraživanja, trebali bi prestati konzumirati kofein nakon 14:00 sati ili barem sedam sati prije odlaska na spavanje. U suprotnom bi mogao negativno utjecati na zdravlje, iako osobe više ni ne osjećaju njegove učinke. 

Iako su svi sudionici istraživanja bez problema noću uspjeli zaspati, uređaji koji prate kvalitetu sna su otkrili kako je san bio ometan svima onima koji su konzumirali kofein šest sati, tri sata i neposredno prije spavanja. 

Također, rezultati su pokazali kako konzumiranje dvostrukog espressa tri sata prije spavanja može vratiti 'tjelesni sat' 60 minuta unatrag. Neuravnotežen tjelesni sat može voditi do pojave raznih srčanih bolesti i neurodegenerativnih poremećaja kao Alzheimerove bolesti. 

Idealno vrijeme za konzumiranje kofeina je između 10 ujutro i 12 popodne, a to je ujedno i vrijeme kada nam je kava najpotrebnija. - piše Život i stil

hr Sat Jan 19 2019 16:27:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c2fc08e0e49388b6d8b456a/80
Foto: Pixabay

Jeste li znali da geni mogu usmjeriti čak 50% naših poslovnih odluka?

Nikolaus Franke, voditelj Instituta za poduzetništvo i inovacije na bečkoj poslovnoj školi WU Executive Academy, otkriva.

Profesor Nikolaus Franke, voditelj Instituta za poduzetništvo i inovacije na bečkoj poslovnoj školi WU Executive Academy govori o povezanosti genetike i poduzetništva, objašnjava kako njihova poslovna škola potiče razvoj poduzetništva kod polaznika te kako im pomažu u razvoju njihovih poduzetničkih ideja. 

Koliko su geni povezani s poduzetništvom?

Provedeno je internacionalno istraživanje povezanosti gena i poduzetništva, a rezultati su važni i slični u gotovo svim zemljama. Ako su vam roditelji poduzetnici, imaju svoju tvrtku ili su samo pokrenuli tvrtku, velike su šanse da ćete i vi ići tim stopama, postotak je desetak posto u Austriji i sličan je za  većinu europskih zemalja. Nema sumnje da poslovni put vaših uzora ima velik utjecaj na to kako ćete gledati na svoju poslovnu budućnost i način na koji ćete o tome razmišljati. Upravo zbog toga na našim predavanjima i seminarima imamo niz takvih primjera i priča jer su nam one bliske, prenosi poslovni.hr

Posebno su zanimljivi rezultati s blizancima, odgajaju ih isti roditelji, rastu u istom okruženju i jedno od njih je gotovo uvijek slijedilo put roditelja. Jednojajčani imaju veću vjerojatnost da će slijediti roditelje i jasno je da na to ne utječe okolina i odgoj već genetika. U skandinavskim zemljama imaju posebne baze podataka i za to, dokazujući da geni utječu barem 50 posto na poslovne odluke i put koji ćemo odabrati. To nije iznenađujuće jer takvih primjera ima i na drugim poljima, u sportu, glazbi, likovnoj umjetnosti. Govorimo o vjerojatnosti, ne o sigurnosti jer ne postoji gen za poduzetništvo poput, primjerice gena, koje će vam odrediti boju očiju i ostalih fizičkih karakteristika. 

Na koje načine na vašem fakultetu potičete poduzetništvo u studentima?
Trudimo se da oni postanu svjesni svojih potencijala i da ideja poduzetništva bude popularna među našim polaznicima, razgovaramo s njima, individualno i u grupama. To je problem u mnogim kontinentalnim europskim zemljama koje nisu svjesne vrijednosti i važnosti poduzetništva i važnosti  razvijanja poduzetničkog duha kod ljudi. Hrabrost, ekstrovertiranost, kreativnost , potreba za dokazivanjem sve su to osobine koje su potrebne za uspješnog poduzetnika. Iz toga proizlazi da mi na fakultetima i u obrazovnim institucijama pokušavamo aktivirati taj potencijal. To nisu osobine koje dolaze same od sebe, treba ih razvijati i poticati. Nedavno smo imali projekt u kojem smo poslali naše studente u škole da djeci približe poduzetništvo i ideju da samostalno naprave projekt, pokažu inicijativu i da nađu kreativno rješenje.  Poduzetništvo treba razvijati od malih nogu.

Kako biste vi objasnili što danas znači biti poduzetnik?
Ključne su dvije stvari, uočiti priliku, a kad to učinite, aktivirati se i iskoristiti je i to tako da iz toga izvučete najbolje što možete i znate. Bez toga niste poduzetnik. Ne smijete razmišljati o tome kako netko bi mogao iskoristit tu priliku, vi morate biti ti koji će je iskoristiti. Tržišta i stanje na tržištu stvaraju prilike i vi ih samo trebate naći i biti odvažni. Ipak, ne treba ići ni u krajnosti jer u poduzetništvu ne trebate biti kockari, već svaki korak promisliti i tražiti pomoć ako je potrebno. Magične formule  i recepta nema, ali hrabrost je ključna. 

Napravili smo istraživanje s našim studentima, mjerili smo njihove sposobnosti prepoznavanje prilike na vrlo standardizirani način, i zatim smo to ponovili nakon što su proveli semestar u inozemstvu. Čak 70% njih pokazalo je razvijenije sposobnosti nakon tog semestra. Kasnije smo napravili isto testiranje i s onima koji nisu proveli semestar vani i u drugom mjerenju nije bilo promjene. To je dokaz da iskustvo mijenja vašu percepciju i sposobnosti, kad vidite nešto novo, nove prilike tržišta i stvaranja novih proizvoda. Ti rezultati su posebno zanimljivi jer se danas na migracije gleda kao na nešto loše što moramo zaustaviti, a to je zapravo samo jedan od načina stvaranja boljih poduzetnika i širenja njihovih znanja. 

Na koje načine pomažete svojim studentima koji imaju stvarne i razrađene poduzetničke ideje, startupe ili proizvode?
Uz mene je cijeli tim ljudi koji pomaže takvim studentima, imamo centar koji je posvećen ranoj fazi razvoja poduzetništva. To nije inkubator, jer njih imam puno po Austriji, mi smo više za početni razvoj ideja. Podrška smo im u razvoju ideje do finalnog proizvoda, savjetujemo ih, ohrabrujemo ih da nađu tim jer je tako lakše razraditi ideju. Radimo i na projektima sa samim poduzetnicima i naše studente šaljemo njima, provedu semestar tamo i uče. 

Ulažete li vi kao fakultet u startupe?
Ne. Osobno sam protiv toga jer smatram da bismo time usporili njihov razvoj, nije na nama da investiramo u njih nego da ih naučimo kako da sami dođu do toga.

hr Sat Jan 19 2019 10:28:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c42e9cf0e493834828b458d/80
Foto: PIXABAY

Plakanje je znak zdravog srca, a osobe koje često plaču imaju poseban karakter

Ljudi se na različite načine s osjećajima, a isto tako ih i izražavaju. S plakanjem se uglavnom povezuje duboki osjećaj tuge. Prema psiholozima plač je dobar i zdrav, a osobe koje puno plaču su posebne. Sljedeći put kad budeš na rubu suza, sjeti se ovih nekoliko stvari o plakanju.
1. Plakanjem smanjuješ stres - ako si osoba koja lako puša emocije van, onda ćeš se lakše nositi s teškim životnim situacijama. Nakon što "otplačeš svoje", osjetit ćeš olakšanje i bit ćeš u stanju jasnije sagledati situaciju koja ti je natjerala suze na oči.

2. Pokazuješ da se ne bojiš vlastitih osjećaja - plakanje je također znak da se ne bojiš onoga što osjećaš. Plakanje je znak da prihvaćaš svoju ranjivost i osjećajnost. To je znak da si snažna osoba i da stvari nazivaš pravim imenima. Plakanje je također znak zdravog srca i mozga.

3. Pokazuješ koliko si hrabra - osobe koje pokazuju svoje emocije su hrabre i autentične. Važnije im je da žive svoju istinu, nego da brinu što će drugi pričati o njima. Osim toga znaju da bi i drugi rado češće pokazali svoje prave osjećaje (makar i kroz suze), ali se ne usude jer moraju održavati sliku o sebi koju su stvorili.

4. Plakanje pomaže uspostaviti ravnotežu - kad prihvatiš svoje osjećaje, a plakanje je dio procesa prihvaćanja, lakše ćeš otpustiti osjećaje koji te tište.

hr Sat Jan 19 2019 10:11:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .