Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/58360f511eea8f93dc8b47cd/80

Koliko nikotin ostaje u tijelu nakon prestanka pušenja?

Raznim medicinskim testovima liječnici mogu utvrditi količinu nikotina u krvi, slini, urinu, kosi i noktima, a najčešće tamo ostaje dugo nakon što osobe prestaju pušiti

Nikotin je temeljni sastav cigareta i ono što zapravo stvara ovisnost u pušača. Tijelo za vrijeme pušenja jedne cigarete apsorboira do 90 posto nikotina, čiji tragovi ostaju u organizmu mnogo dulje nego što osoba osjeti njegove efekte, piše Život i stil.

Dva sata nakon što nikotin uđe u tijelo pušača izbaci se tek njegova polovina, što bi značilo da nakon dva sata tijelo ostaje bez pola unesenog nikotina te mu je potrebna nova doza.

Ulaskom u tijelo, nikotin se razgrađuje na 20 drugih supstanci, uljučujući kotinin, anabazin i nornikotin, koji se s vremenom izlučuju u urinu. Uz urin, tragovi nikotina mogu se pronaći u krvi, slini, noktima i kosi pušača. 

Kako bi razina kotinina u tijelu pušača bila u jednakoj razini kao u osobe koja nije pušač, potrebno je čak dva tjedna, a mnogo više tjedana je potrebno kako bi se razina u urinu relativno uravnotežila. 

Istraživanja iz 2010. godine kažu kako će osobe koje puše pet ili manje cigareta na dan imati manje fizičke simptome jer su manje ovisni o nikotinu. No, sugeriraju emocionalnu vezanost za pušenje.

Kod osoba koje se odluče na prestanak pušenja, simptomi odvikavanja su najgori par dana do par tjedana nakon pušenja. Prvi tjedan je najčešće najteži, a simptomi se smanjuju u dolazećim tjednima. Nakon što nestanu fizički simptomi i sav nikotin iz tijela, osobe i dalje mogu osjećati psihološku potrebu za pušenjem. Ipak je neke ljudske navike teško iskorijeniti. 

hr Sat Jul 21 2018 09:08:04 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c1539200e4938784a8b462f/80
Foto: Pixabay

10 trikova kuhara s kojim će hrana imati okus kao iz restorana

Bez obzira pripremate li se za pečenje odreska ili cijelog pileta u pećnici, uzmite papirnate ručnike i njime osušite meso prije termičke obrade

1. Posolite

Kuhate bezokusnu hranu? Ne zaboravite je odgovarajuće posoliti. Profesionalni kuhari vjeruju da će hrana imati bolji okus ako pomalo solite tijekom cijelog procesa kuhanja, a ne samo jednom na kraju. 


2. Pošećerite 

Još uvijek niste zadovoljni svojim okusom? Stavite malo šećera u hranu! Šećer će imati osobiti efekt ako pripremate umak temeljen na rajčicama koje nisu u sezoni (i nedostaje im prirodne slatkoće). Šećer će unaprijediti okus i pečenih mrkvi ili cikle.

3. Dodajte malo maslaca pred kraj kuhanja

Restoranski umaci su uvijek sjajni i gusti jer im kuhari pred kraj termičke obrade dodaju komadić hladnog maslaca. Pokušajte. 

4. "Marinirajte“ meso u slanoj vodi

Znate li zašto je piletina i puretina sočnija u restoranu? Zato što profesionalni kuhari potapaju meso u slanoj vodi prije termičke obrade kako bi ga omekšali i učinili ga još slasnijim.

Dobri kandidati za ovaj postupak su komadi mesa koji inače imaju manje masnoće poput pilećih ili purećih prsa te svinjskih kotleta, a u slanu vodu možete ubaciti čak i kozice. 

5. Osušite meso prije pečenja

Bez obzira pripremate li se za pečenje odreska ili cijelog pileta u pećnici, uzmite papirnate ručnike i njime osušite meso prije termičke obrade. Uklonite li višak vlažnosti u odabranoj namirnici, zajamčit ćete si hrskavije pečeno meso. 

6. "Odmorite“ meso prije rezanja 

Nakon pečenja nemojte meso odmah razrezati već ga pustite da se "odmori“. Meso se obično „odmara“ otprilike pola vremena od sveukupno utrošenog vremena za termičku obradu. Tijekom "odmora“ sokovi se stabiliziraju u pečenju zbog čega ćete svojim ukućanima i prijateljima servirati sočnije meso. 

7. Tostirajte začine i orašaste plodove 

Prije nego što počnete kuhati tostirajte orašaste plodove u pećnici, a začine poput kumina, kardamoma ili kumina zagrijte u tavi. Na taj način otpustit ćete njihova prirodna ulja te pojačati njihov okusni profil. Tek onda ih dodajte svojih slanim i slatkim kreacijama. 

8. Dodajte malo limunovog soka 

Nevjerojatno je koliko će malo svježe iscijeđenog limunova soka unaprijediti okus vašeg obroka. Bez obzira imate li na tanjuru povrće kuhano na pari ili tunu iz konzerve, dodajte im malo soka limuna. Oduševit ćete se rezultatima. 

9. Pazite na temperaturu 

Neke namirnice bolje je kuhati na niskoj temperaturi kako bi održale svoju sočnost. Jaja su finija ako ih kuhate postepeno i polako. 

10. Uložite novac u dobra kuhinjska pomagala

Profesionalni kuhari paze na svoje noževe jer znaju da im samo kvalitetnapomagala jamče dobro odrezano i pripremljeno jelo. Isplati se uložiti novac u kvalitetna kuhinjska pomagala i posuđe. - piše punkufer

hr Sat Dec 15 2018 18:25:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c1535030e49389f4e8b457c/80
Foto: Igor Jakšić

Otvorena 13. Splitska.tiramola: I ovog puta je imala humanitarni karakter

U Galeriji fotografije Fotokluba Split sinoć je otvorena 13. izložba mladih fotografa „Splitska.tiramola“

Organizator izložbe je Udruga za promociju kulture mladih 'Splitski portal',a žiri u sastavu Maja Prgomet (predstavnica udruge Splitski portal), Diana Junaković Jerković (predstavnica Fotokluba Split) i Đordana Barbarić (predstavnica udruge MoSt koja ove godine obilježava 20. obljetnicu djelovanja) odabrao je 100 fotografija 57 autora/ica.  

Prisutnima su se obratili Maja Prgomet, predsjednica Fotokluba Split i jedna od organizatorica izložbe i Mate Omazić, pročelnik Službe za društvene djelatnosti Grada Splita koji je ujedno otvorio izložbu.

"Splitska.tiramola" i ovog puta je imala humanitarni karakter, jer sve fotografije koje su odabrane za postav izložbe, uz dozvolu autora, prodavale su se na humanitarnom buvljaku "A di si ti?" udruge "MoSt", ispred HNK-a

Izložbu možete pogledati do 30. prosinca 2018.

Popis autora/ica:

Alen Marić
Alojzija Peronja
Antonija Ezgeta
Antonella Radanović       
Antonio Šolić
Andrijana Šarolić
Andrea Topić
Barbara Pešut
Bartolomeo Diaz
Bernarda Tolić
Brigita Rafanelli
Danica Katunarić
Dora Ćurak
Dora Matošević
Duje Bonačić
Eddy Meštrović

Eda Pleško

Elizabeta Ružić

Ema Carević

Frano Jerkan
Hana Hanžek
Hana Malenica
Iva Džaja
Iva Jukić
Ivana Lozančić
Joni Ulla
Josipa Protić
Kristina Soldić
Luka Mladinić
Laura Bobanac
Linda Žitnik
Luka Boban
Luka Eterović
Luciana Medić
Marko Ugrčić
Marita Bulimbašić

Marin Gudelj

Marija Pralija

Marul Kranjčević

Martina Novak

Marija Pralija

Martina Sabljić

Mia Martina Očašić

Miroslav Lelas 

Mladen Topić
Nina Sušac

Nina Šeparović
Pavla Vukšić
Paula Brčić

Paula Srdanović      

Roko Vladović

Sarah Casagrande

Tea Petra Božinovski

Tina Božan

Tina Ljubenkov

Zvonimir Ćapin

Zvonimira Michieli Tomić

hr Sat Dec 15 2018 18:08:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a992be32af47f4b1b8b45df/80

Mjesec rođenja otkriva: Kakav karakter će imati vaše dijete?

Mnogi vjeruju kako odgoj i genetika nisu jedini koji određuju kakvo će vaše dijete biti. Naime, astrolozi tvrde kako već po mjesecu u kojem bi se vaše dijete trebalo roditi možete pretpostaviti njegove karakterne crte čak i prije rođenja.

Siječanj

Osim što su djeca rođena na samom početku godine najčešće dosta zrela i odgovorna za svoje godine, krasi ih još jedna dobra osobina - odlično su organizirani. Također, ambicioznost im nije strana, piše Index.

Veljača

Energična, vesela, slobodnog duha, ali ponekad i poprilično svojeglava. Upravo su takva djeca rođenja u veljači. Brzo savladavaju nova znanja i vještine, lako sklapaju prijateljstva i ne podnose dosadu.

Ožujak

Ova su djeca veliki emotivci, a zanimljivo je kako vrlo rano nauče prepoznavati osjećaje drugih ljudi pa ne čudi što su jako brižna. Rado pomažu drugima.

Travanj

Njih jednostavno ne možete zaustaviti. Jako su aktivni i obožavaju igru s drugom djecom. Samouvjereni su i vrlo rano će pokazati želju da sve rade sami, bez pomoći odraslih ljudi koji ih okružuju.

Svibanj 

Djeca rođena u svibnju bi vas ponekad mogla iznenaditi dozom iskrenošću koju će vam "servirati". Štoviše, ponekad bi se mogli naći i u smiješnim, ali i neugodnim situacijama kada vaše dijete odluči sa svima podijeliti činjenice o vama koje ste možda ipak željeli zadržati za sebe. Osobe rođene u svibnju su najčešće pune energije, doslovno neumorne, pa ne čudi što nigdje ne mogu proći nezapaženo.

Lipanj

Vjerojatno ćete vrlo brzo shvatiti da vaše dijete ima razvijen smisao za humor. Zabavni su, a omiljena aktivnost im je - pričanje! Imaju jaku osobnost, ali su često veliki emotivci. Društveni su i vrlo zabavni.

Srpanj 

Ovo su djeca koja zahtijevaju puno pažnje. Vole biti paženi i maženi pa ne čudi što ih je ponekad iznenađujuće lako povrijediti. Često mijenjaju raspoloženja, a zanimljivo je i da će se vrlo rano naučiti zauzeti za sebe i svoje želje.

Kolovoz 

Djeci rođenoj u kolovozu gotovo je predodređeno da budu vođe. Obožavaju biti u centru pažnje i uvijek su u pokretu. Osim toga, oni su jako osjećajni. 

Rujan

Jedno je sigurno, ovi klinci znaju što hoće! Uz to, tvrdoglavi su i nemaju previše strpljenja pa to što žele, žele odmah. Uživaju u brizi o drugima pa se nemojte iznenaditi ako vašem djetetu omiljena igra bude briga o bebi, mijenjanje pelena, vožnja u kolicima... Također, obožavaju životinje. 

Listopad

Djeca rođena u listopadu obožavaju druženje pa ne čudi što jako lako sklapaju prijateljstva. Vrlo su šarmantni, pametni i neustrašivi, a mnoga će srca osvojiti i svojom brbljavošću. Ipak, ako ste očekivali da će vaše naredbe ili molbe odmah ispuniti, zaboravite na to. Ponekad znaju biti pomalo lijeni pa će radije sve obaveze odgoditi za neki drugi put...

Studeni

Ovo su osobe jakog karaktera i trebat će vam neko vrijeme da se naučite nositi s njim. Prave su mudrice pa se nemojte iznenaditi ako uspiju dobiti ono što žele čak i onda kada vi to ne želite. Odani su prijatelji, ali ne vole biti okruženi s previše ljudi. Draži im je njihov mir. 

Prosinac 

Djeca rođena na kraju godine karakterno su vrlo vesela i entuzijastična. Obožavaju učiti nove stvari i vrlo su uporni pa ne čudi što su često upravo ova djeca jedna od rijetkih koja ustvari vole školu. Temperamentna su, ali jako dobro znaju vladati emocijama pa ćete od njih rijetko doživjeti ispade.

hr Sat Dec 15 2018 14:28:47 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bc482d00e49380f008b471b/80

Žene koje rode ipak imaju veću šansu za rak dojke? Otkrijte kada je rizik na vrhuncu

Vjerojatno ste mnogo puta čuli da dojenje i rađanje djece smanjuje rizik od pojave raka dojke, ali istina je potpuno drugačija
Novo istraživanje tvrdi da je upravo u godinama nakon rođenja djeteta veća šansa da će se bolest pojaviti. To je rezultat velikog istraživanja koje se fokusirala na 15 studija s 3 različita kontinenta, a koje istražuje odnos između raka dojke i rađanje djece, piše Život i stil.

Studija je objavljena u časopisu Annals of Internal Medicine.

Rak dojke jedan je od najčešće dijagnosticiranih tumora kod žena u reproduktivnoj dobi. Jedna od 8 žena razvit će bolest, a 2018. godine dijagnosticirano je 266 tisuća slučajeva samo u SAD-u. Svi znamo da povećani rizik od stvaranja raka imaju žene koje puše ili imaju genetske predispozicije, ali sad u tu istu ladicu možemo staviti i one koje su rodile. Studija tvrdi da je upravo najveći rizik otprilike pet godina nakon rođenja djeteta, ali traje čak 20 godina.

"Ovo je primjer kako se rizični faktori mogu promijeniti tijekom života žene", izjavila je autorica istraživanja Hazel Nichols. To znači da bi liječnici trebali uzeti u obzir je li žena rodila i kada, uz druge čimbenike pri dijagnozi. 

Radi se o svojevrsnom fenomenu - rađanje djece nas štiti od raka dojke, ali i povećava rizik, a sve ovisi o tome koliko godina imamo i koliko je prošlo od rađanja djeteta. Na početku života s djetetom mame imaju najveći rizik, a vrhunac rizika dosežu pet godina nakon rađanja.

Tek nakon dvadesetak godina rađanje djece odnosno promjena u hormonima koja se tada dogodila, počinje štititi ženu od raka dojke. 

Bitno je nadodati da se ne radi o iznimno povećanom riziku, iako je statistički značajan. 
hr Sat Dec 15 2018 13:05:11 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .