Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/577b9db8d84d64e7708b4597/80

Vrhunski kuhari otkrivaju što nebiste trebali naručivati u restoranima

Na popisu jela koja ne bi naručili našla se riba ponedjeljkom i jaja hollandaise, ali i mnoga druga jela

Izabrati nešto ukusno s menija u restoranu može biti izazovno, posebice ako vas privlači nekoliko jela. Zadatak bi vam moglo olakšati priznanje vrhunskih chefova o tome što oni nikad ne bi naručili u restoranima, a posebno će teško biti ljubiteljima piletine.

Na popisu jela koja ne bi naručili našla se riba ponedjeljkom i jaja hollandaise, ali i mnoga druga jela, prenosi Index.

Jaja s umakom Hollandaise

Poznati chef Anthony Bourdain tvrdi da je brunch obrok u kojem kuhari najčešće serviraju ono što im je ostalo od večere petkom i subotom. Često izbor gostiju su jaja s umakom, a Bourdain tvrdi da ih se umak treba držati na određenoj temperaturi kako bi bio siguran za konzumiranje.

"Bakterije vole Hollandaise", napisao je u svojoj knjizi "Kitchen Confidential".

Kamenice

Ako niste u restoranu koji se ponosi svojim jelima s morskim plodovima, izbjegavajte kamenice. Ako nisu dobre, može vam biti jako loše. Stoga bi bilo jako dobro da ste sigurni da ih restoran nabavlja od provjerenog dobavljača te da su svježe.

Riba ponedjeljkom

Većina restorana ribu naručuje u četvrtak, što znači da ako je naručujete u ponedjeljak - stara je pet dana. Kvaliteta ribe rapidno opada s vremenom pa je poželjno jesti je što svježiju.

"Nikad ne naručujem ribu ponedjeljkom, osim ako ne jedem u restoranu s četiri zvjezdice za koji znam da ribu nabavlja direktno iz ulova", napisao je Bourdain.

Wagyu i Kobe govedina

Najskuplje meso na svijetu prava je delikatesa, zahvaljujući masnoćama u mesu. Ako je restoran pouzdan, govedina će biti servirana u malim porcijama u obliku odreska, jer većina chefova smatra svetogrđem samljeti takvo luksuzno meso i gurnuti ga u hamburger. Stoga ako se neki hamburger reklamira kao da se u njemu nalaze wagyu ili kobe govedina, restoran vjerojatno laže i pogrešno prikazuje sastav hamburgera kako bi mu dignuo cijenu, piše MSN.

Bilo koje jelo s piletinom

Ako gledate redovito kuharske emisije, zasigurno ste primijetili da kuhari rijetko stavljaju piletinu u središte svojih obroka. Razlog za to jest činjenica da ga je teško pripremiti da bude bogato okusom i sočno. Jela s piletinom često su skupa, iako je piletina jedna od jeftinijih vrsta mesa na tržištu.

Morski plodovi ako niste uz obalu

Ako ste uz obalu, vjerojatno je da su morski plodovi koje jedete ulovljeni tog jutra. Što ste dalje od obale, vrijeme transporta je dulje, a moguće je i da su do restorana stigli smrznuti. Čim su ulovljeni kvaliteta morskih plodova se srozava pa izbjegavajte naručivati morske plodove, osim ako ste sigurni da su ulovljeni tog dana. Bourdain također preporučuje da ne naručujete dagnje jer kuharima često promaknu one loše pa vam nakon obroka može biti jako loše.

Dobro pečenu govedinu

Kuhari mrze pripremati jako pečenu govedinu, jer znaju da dulja termička obrada uništava tako skupi komad mesa i pretvara ga u žilav obrok. No postoji još jedan razlog, a otkrio ga Bourdain.

"Čuvanje mesa za jače pečenje tradicija je svih kuhara. Naime, oni komadi mesa koji nisu toliko kvalitetni čuvaju se za kasnije, odnosno one mušterije koje ionako više vole okus ugljena", rekao je.

Ne naručujte jela koja nisu na jelovniku

Kuhare i konobare ništa neće toliko naljutiti kao mušterije koje žele previše zamjena u originalnom jeli.

"Svaki put kad netko naruči nešto što nije na meniju, svi poludimo. Konobar mora ići u kuhinju objašnjavati posebne želje gosta, zbog čega se izgubi previše vremena i na kraju nitko nije zadovoljan konačnim jelom", napisao je dan korisnik Reddita koji se predstavio kao chef.


hr Fri Nov 11 2016 22:29:23 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5adf81be2af47fb68c8b47e2/80
Foto: Pixabay

Savjeti kako brzo zaspati i spavati kvalitetno sve do jutra

San je jako važan za funkcioniranje tijela i uma u cijelosti

Užurbani načina života i stres ne dopuštaju mislima da se smire već užurbano cirkuliraju mozgom i u vrijeme kada bi trebali spavati. Kada nismo opušteni u mislima i naše tijelo je u grču, a to ne doprinosi mirnom snu. Postoje trikovi kako se opustiti, smiriti misli i utonuti u san brže.

- San je jako važan za funkcioniranje tijela i uma u cijelosti. Svako vrijeme nosi sa sobom svoje životne potrebe, okolnosti, navike i preporuke. Svaki neugodan osjećaj, hladnoća, previše topline, bol, osjećaj zabrinutosti, tjeskobe, neizvjesnosti i drugih neugodnih senzacija odašilje mozgu informacije koje ometaju uspavljivanje i san - objasnila nam je Branislava Čilić dr. med., specijalist obiteljske medicine.

Kaže kako na spavanje utječu brojni čimbenici koje možemo podijeliti na one nad kojima imamo utjecaj i druge koji su izvan našeg dometa poput bolesti, problema na poslu ili privatnom životu...

- Spavanje u zatamnjenoj prostoriji jer naš organizam u tami luči melatonin, hormon sna koji je odgovoran za spavanje - između ostalog zato i spavamo noću. Dakle treba ugasiti svjetla, spustiti rolete ako je ulična svjetiljka jake svjetlosti. Prigušiti zvukove ukoliko je to moguće. Dobro je popiti topli napitak, čaj, mlijeko, kakao kako bi više krvotoka bilo preraspoređeno prema probavi, a manje u mozak. Poznato je kako konzumacija mlijeka sadrži aminokiselinu L triptofan koja pomaže ljudima da utonu u san - savjetuje Branislava Čilić dr. med.

Dodaje kako pred spavanje nikako nije dobro gledati uznemirujuće filmove, igrati ratne igrice. Također, nije dobro spavati tijekom dana dulje od 10 do 15 minuta.

- Dobro je uključiti neki ritual pred spavanje, koji nam stvara uvjetni refleks spremanja za spavanje. To su npr. čitanje laganog štiva, glazba, tuširanje, konzumacija toplih napitaka, ali i druge radnje kojima završavamo radni dan, a što nas na neki način odvaja od budnosti i približava snu - dodaje ova liječnica.

Napominje da je prije spavanje važno izbjegavati kavu, čaj bogat teinom, nikotin i alkohol. Nije dobro niti vježbati neposredno prije spavanja jer to razbuđuje.

Poželjno je prije odlaska na počinak meditirati, opustiti se u toploj kupki... Uz to, jako je važno da su krevet, madrac i jastuci kvalitetni te udobni.

Što se događa kada smo neispavani?

Razbolimo se jer je imunološki sustav oslabljen zbog neispavanosti, a kada je imunitet slad, tijelo se puno teže bori s raznim bolestima.Mozak radi usporeno i teško nam je kvalitetno zaključivati i koncentrirati se na bilo što. To može biti vrlo opasno, posebno kod ljudi koji dosta vremena provode za volanom.Ljudi koji spavaju manje od pet sati na dan skloni su debljanju. Ali, to se može dogoditi i onima koji spavaju više od pet sati, ali to njihovom tijelu nije dovoljno. Tada tijekom dana nemaju dovoljno energije pa posežu za nezdravom hranom i manje se kreću.

Koža izgleda sve lošije - bore su jače izražene, više je staračkih pjega, pojavljuju se akne. Radi se o tome da tijelo ubrzano stari kada je umorno. Rizik od kardiovaskularnih bolesti je veći, kao i rizik od nastanka raka.Seksualni nagon slabi. Ako spavamo manje od pet sati i tako tjedan dana, razina spolnih hormona će se smanjiti.Dok spavamo naš mozak filtrira informacije, a nedostatak sna će to poremetiti i može se činiti kako nam je glava puna svega i svačega - da u njoj vlada zbrka.

Utonite u san za 60 sekundi

Dr. Andrew Weil, liječnik školovan na Harvardu, veliki je zagovornik tehnike disanja 4-7-8 koja opušta mišiće i čisti misli, a temelji se na drevnoj indijskoj praksi, prenosi Daily Mail. Ovom tehnikom postiže se da više kisika uđe u pluća a samim time i u cijelo tijelo, i tako ga opušta. Dr. Weil ovu tehniku preporučuje, ne samo pred spavanje, već i tijekom dana kada smo pod stresom. 

Postupak:

Izdahnite u potpunosti zrak kroz usta uz glasno šištanje. Zatvorite usta, udišite tiho zrak kroz nos i u mislima brojite do četiri. Potom, zadržite dah brojeći do sedam. Ponovo izdahnite u potpunosti zrak kroz usta uz glasno šištanje i neka to traje osam sekundi. Udahnite i ponovite ciklus tri puta za ukupno četiri udisaja. - pišu 24sata

hr Tue Apr 24 2018 21:14:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5adf736a2af47fa4938b4610/80
Foto: Pixabay

Žene s većim grudima imaju veći IQ

Ovim istraživanjem "srušen" je mit da žene s većim grudima imaju manji IQ
Žene s velikim grudima imaju barem za 10 bodova viši rezultat IQ-a nakon testiranja. Do toga, kažu znanstvenici s fakulteta u Chicagu, dovode hormoni koji su zaslužni i za rast grudi, a koji imaju veze i s inteligencijom. 

Ovim istraživanjem "srušen" je mit da žene s većim grudima imaju manji IQ, rezultati su zapravo sasvim suprotni. No ono što može "mučiti"  žene s većim oblinama je neki oblik probavnog poremećaja i bolna leđa jer im je teže baviti se sportom. 

Istraživanje provedeno 2011. godine na Sveučilištu Chicago pokazalo je da su žene s većim grudima inteligentnije. One s prosječnom veličinom grudi su također pokazivale bolje rezultate na testiranju od onih s manjim grudima. 

Ipak, još uvijek nije jasna ta poveznica, ali znanstvenici vjeruju da ima veze s razinom hormona. 

Pokazalo se i kako muškarci koji ne žele djecu, češće biraju žene s malim grudima jer se veće grudi povezuju s plodnošću. - piše Večernji 
hr Tue Apr 24 2018 20:12:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5adf55582af47fb68c8b47c7/80
Foto: Pixabay

Sjajan trik za čišćenje bijele gume na tenisicima

Za nekoliko minuta, vaše će tenisice ponovo biti čiste i blistave

Iako današnje perilice rublja imaju razne programe za pranje garderobe i obuće, istina je da ih centrifuga često zna oštetiti.

Kada je riječ o bijeloj obući, guma na cipelama nakon pranja postaje žuta ili poprimi ružne mrlje.

Ako ste i vi imali slično iskustvo, ne brinite jer postoji sjajan trik kako da svojoj obući vratite blistavu bjelinu. Sve što vam treba su soda bikarbona, voda i malo octa.

Prvo pomiješajte vodu i ocat u jednakim omjerima, a potom dodajte sodu bikarbonu – količinu odredite sami, važno je da dobijete gustu masu.

Uzmite staru četkicu za zube, umočite je u pastu i izribajte tenisice. Kada završite, isperite ih toplom vodom i ostavite da se osuše. - piše B92.

hr Tue Apr 24 2018 18:03:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5adf0d712af47fd3948b458d/80

U Bol na Braču ove godine stižu najveća imena domaćeg hip-hopa

Od 26. do 28. srpnja
Na neke festivale publika dolazi zbog lineup-a, na neke zbog atmosfere, a na neke zato što su kul. Graffiti na Gradele u svom sedmom izdanju, koje će se održati na već dobro poznatoj lokaciji Bijele kuće u Bolu na Braču od 26. do 28. srpnja, podiže igru na novi nivo i udara hattrick.

Na Graffitima na Gradele naći ćete sve - najbolju i najopušteniju festivalsku atmosferu, kul ekipu i definitivno najbolji lineup u povijesti festivala!


Bol na Braču već je tradicionalno ljetovalište 33 bande - High5 i braća Kuku$i već su rezervirali apartman i vraćaju se odraditi standardan hit nastup, ove godine podebljan hitovima s albuma "BackStageBoys" (High5) i "Anđeli i Bomboni" (Kuku$).

Prognoze kažu da će ljeto biti baš kako i treba biti - vruće, a vrućinu će dodatno pojačati Vojko, Vrućina Vojko pa se očekuje rušenje temperaturnih i festivalskih rekorda. Neka te to ne obeshrabri, plaža je odmah ispod.

A to su tek prva imena najboljeg ljetnog lineupa na još uvijek potpuno besplatnom morskom festivalu - u narednim tjednima stiže još velikih imena, a internacionalne boje branit će neki od najvećih writera i graffitera!
hr Tue Apr 24 2018 12:58:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .