Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/577b9db8d84d64e7708b4597/80

Vrhunski kuhari otkrivaju što nebiste trebali naručivati u restoranima

Na popisu jela koja ne bi naručili našla se riba ponedjeljkom i jaja hollandaise, ali i mnoga druga jela

Izabrati nešto ukusno s menija u restoranu može biti izazovno, posebice ako vas privlači nekoliko jela. Zadatak bi vam moglo olakšati priznanje vrhunskih chefova o tome što oni nikad ne bi naručili u restoranima, a posebno će teško biti ljubiteljima piletine.

Na popisu jela koja ne bi naručili našla se riba ponedjeljkom i jaja hollandaise, ali i mnoga druga jela, prenosi Index.

Jaja s umakom Hollandaise

Poznati chef Anthony Bourdain tvrdi da je brunch obrok u kojem kuhari najčešće serviraju ono što im je ostalo od večere petkom i subotom. Često izbor gostiju su jaja s umakom, a Bourdain tvrdi da ih se umak treba držati na određenoj temperaturi kako bi bio siguran za konzumiranje.

"Bakterije vole Hollandaise", napisao je u svojoj knjizi "Kitchen Confidential".

Kamenice

Ako niste u restoranu koji se ponosi svojim jelima s morskim plodovima, izbjegavajte kamenice. Ako nisu dobre, može vam biti jako loše. Stoga bi bilo jako dobro da ste sigurni da ih restoran nabavlja od provjerenog dobavljača te da su svježe.

Riba ponedjeljkom

Većina restorana ribu naručuje u četvrtak, što znači da ako je naručujete u ponedjeljak - stara je pet dana. Kvaliteta ribe rapidno opada s vremenom pa je poželjno jesti je što svježiju.

"Nikad ne naručujem ribu ponedjeljkom, osim ako ne jedem u restoranu s četiri zvjezdice za koji znam da ribu nabavlja direktno iz ulova", napisao je Bourdain.

Wagyu i Kobe govedina

Najskuplje meso na svijetu prava je delikatesa, zahvaljujući masnoćama u mesu. Ako je restoran pouzdan, govedina će biti servirana u malim porcijama u obliku odreska, jer većina chefova smatra svetogrđem samljeti takvo luksuzno meso i gurnuti ga u hamburger. Stoga ako se neki hamburger reklamira kao da se u njemu nalaze wagyu ili kobe govedina, restoran vjerojatno laže i pogrešno prikazuje sastav hamburgera kako bi mu dignuo cijenu, piše MSN.

Bilo koje jelo s piletinom

Ako gledate redovito kuharske emisije, zasigurno ste primijetili da kuhari rijetko stavljaju piletinu u središte svojih obroka. Razlog za to jest činjenica da ga je teško pripremiti da bude bogato okusom i sočno. Jela s piletinom često su skupa, iako je piletina jedna od jeftinijih vrsta mesa na tržištu.

Morski plodovi ako niste uz obalu

Ako ste uz obalu, vjerojatno je da su morski plodovi koje jedete ulovljeni tog jutra. Što ste dalje od obale, vrijeme transporta je dulje, a moguće je i da su do restorana stigli smrznuti. Čim su ulovljeni kvaliteta morskih plodova se srozava pa izbjegavajte naručivati morske plodove, osim ako ste sigurni da su ulovljeni tog dana. Bourdain također preporučuje da ne naručujete dagnje jer kuharima često promaknu one loše pa vam nakon obroka može biti jako loše.

Dobro pečenu govedinu

Kuhari mrze pripremati jako pečenu govedinu, jer znaju da dulja termička obrada uništava tako skupi komad mesa i pretvara ga u žilav obrok. No postoji još jedan razlog, a otkrio ga Bourdain.

"Čuvanje mesa za jače pečenje tradicija je svih kuhara. Naime, oni komadi mesa koji nisu toliko kvalitetni čuvaju se za kasnije, odnosno one mušterije koje ionako više vole okus ugljena", rekao je.

Ne naručujte jela koja nisu na jelovniku

Kuhare i konobare ništa neće toliko naljutiti kao mušterije koje žele previše zamjena u originalnom jeli.

"Svaki put kad netko naruči nešto što nije na meniju, svi poludimo. Konobar mora ići u kuhinju objašnjavati posebne želje gosta, zbog čega se izgubi previše vremena i na kraju nitko nije zadovoljan konačnim jelom", napisao je dan korisnik Reddita koji se predstavio kao chef.


Facebook komentari

hr Fri Nov 11 2016 22:29:23 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/59c8d641b9e03edf678b47b2/80
Foto: FB-Zubolina

Edukacija djece o oralnom zdravlju

Udruga "Zubolina" svojim aktivnostima želi doprinijeti unapređenju oralnog zdravlja i oralnih navika u Hrvatskoj te za svoj cilj ima edukaciju djece o oralnom zdravlju i oralnoj higijeni, s ciljem smanjenja dentalnog straha i prevencije karijesa te podizanja svijesti o oralnom zdravlju.

Pri dolasku, djecu će se upoznati s vilom Zubolinom i maskotom organizacije te će im biti ispričana priča o Zubolini. Nakon toga će djeca biti educirana o zdravim namirnicama te će bojati radne listiće pri čemu će se slobodno izraziti o usvojenom znanju. Zatim slijedi igra na Play - Doh setu Zubar gdje će modelirati zube od plastelina, brusiti karijes i popravljati pokvarene zubiće s novim plastelinom. Studenti Dentalne medicine će ispričati kako pravilno četkati zube te im to pokazati na modelima . U isto vrijeme dio djece će biti na upoznavanju sa stomatološkom ordinacijom gdje će im studenti odraditi pregled i fluoridaciju zuba. Sve u korist smanjenja straha od stomatologa i što boljeg upućivanja u važnost oralnog zdravlja.

 U organizaciji i egzekuciji projekta sudjeluju u potpunosti studenti studija Dentalne medicine uz specijalista dječje stomatologije pri Medicinskom fakultetu u Splitu.

Edukacija će se održati u  četvrtak, 28.9,  u  9:30 na stomatološkoj poliklinici ( Ul.  Antuna Gustava Matoša 2)

        

Facebook komentari

hr Mon Sep 25 2017 12:11:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/59c8d028b9e03e986d8b45ee/80

Najljepše djevojke Hrvatske otkrivaju tajne lijepe kose

Što će se nositi od frizura ove jeseni? Finalistice izbora za Miss Hrvatske otkrivaju trendove za kosu

Najljepše djevojke Hrvatske do finala izbora Miss Hrvatske za Miss svijeta 2017. broje još svega jedan dan kada će jedna od njih postati nova Miss Hrvatske 2017. te nas predstavljati na svjetskom izboru krajem godine u Kini.  

Tijekom priprema djevojke su usavršavale poziranja pred kamerama, uvježbavanje koreografije, mnogi beauty timovi su se brinuli za ljepotu njihove kože, a poznati stilisti popularnog lanca frizerskih salona Studia Marcela, omiljenog mnogobrojnim poznatim Hrvaticama su na finalisticama pokazali trendove za kosu koji će se nositi ove jeseni.

U razgovoru sa uspješnom direktoricom i vlasnicom lanca salona Studia Marcela, Jadranka Pezo, otkrila je što će biti nezaobilazni trendovi i što je u svijetu oduševilo trendsetterice. 

"Lijepi opušteni valovi, polupodignuta kosa sa naglašenim profilom, strogo zalizana kosa u rep ukrašena trakama, pletenice, ...izjavila je gđa.Jadranka, a tijekom razgovora saznali smo što je ove jeseni IN te smo na svim finalisticama pokazali zašto je njegovana kosa najljepša kosa. 

Finalistice Miss Hrvatske su snimile beauty edotorijal pod budnim okom poznatog fotografa Borisa Matakovića , a vlasnica salona je izjavila tijekom snimanja da je njega kvalitetnim preparatima imperativ u što smo se uvjerili koristeći Silky Technobacic u našim salonima, a ,možemo istaknuti Silky BTX Optimage tretman, posebno nježni tretman koji hrani suhu i lomljivu kosu te ju obnavlja i čini je sjajnom i mekom.   

Sve finalistice Miss Hrvatske oduševljene su njegom kose , a inovativna formula BTX temelji se na hijaluronskoj kiselini, kolagenu i aminokiselini koja duboko vlaži kosu, a prva u to se uvjerila i još uvijek aktualna Miss Hrvatske Angelica Zacchigna .

Facebook komentari

hr Mon Sep 25 2017 11:45:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/59c8c933b9e03ea06c8b4629/80

Izložba Split fotomaraton 2017

U ponedjeljak, 25. rujna 2017. u 20 sati u Galeriji fotografije Fotokluba Split, Marmontova 5, otvara se izložba fotografija Split fotomaraton 2017
Izložba predstavlja 86 fotografija nastalih na fotografskom natjecanju Split fotomaraton 2017., a o pobjednicima su odlučili nagrađivani fotografi i fotoreporteri Tom Dubravec, Damir Borčić, Maja Prgomet i grafička dizajnerica Tanja Muslim.

Fotografije su nastale prema temama: Marenda, Sanjam, Refleksija, Kruh sa 7 kora, Dubina, Dobre vibracije, Tanka je granica, Labirint, Znanstvena fantastika, Pišem pismo, tinta mi se proli, Kaos i Za sva vrimena! (jedina tema koja je bila poznata prije samog natjecanja, a ostavarena je u suradnji s ovogodišnjim partnerom natjecanja - udrugom Naš Hajduk).

Na izložbi će se proglasiti pobjednici i uručiti vrijedne nagrade, a možete je pogledati do 3. listopada 2017.


Split fotomaraton 2017. su podržali i pomogli u realizaciji: Splitsko-dalmatinska županija, udruga Naš Hajduk, Anigota, DigitalFoto magazin, Yellow Store Split, Lumis, Fototeh grupa, Prizma, Foto Dalmacija, Tiskara Dvornik, Časopis Meridijani, Cineplexx, Karting Arena Split, FantaSTikon, Kinoteka Zlatna vrata, Gradska knjižnica Marko Marulić, Corto Maltese freestyle food, DeBelly, Matoni, Terminal F, Bepa, Zora bila, UJE oil bar, Artičok, Zinfandel, Mirakul Pizza Split, LAB Split - Craft Brewery, Dalmatinski portal, DalmacijaDanas, fotozine.org i split.com.hr.

Facebook komentari

hr Mon Sep 25 2017 11:15:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/59c7d1bdb9e03ea56b8b467b/80
Foto: Facebook-Rimac automobili

Rimac će proizvesti i drugi električni superautomobil

Svaki od 100 primjeraka koštat će više od milijun eura
Mate Rimac za Ženevu u ožujku sprema nešto veliko. Točnije, premijeru će tada imati Concept Two. Iz Rimac Automobila tvrde da će biti brži i bolji od Concepta One.
A Concept One razvija 1225 KS, sprinta do stotke za 2,5 sekundi, dok mu je najveća brzina 355 km/h.
S većom brzinom i kvalitetom dolazi i veća cijena. Concept One košta milijun eura, a svaki od 100 primjeraka novog električnog superautomobila koštat će više od toga.
Cijela ta priča ne bi bila moguća bez novog investitora, koji će uložiti 50 milijuna eura. Rimac se nada da bi u prvoj godini mogao prodati 20 primjeraka modela Concept Two., piše autoportal.hr

Facebook komentari

hr Sun Sep 24 2017 17:39:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .