Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/577b9db8d84d64e7708b4597/80

Vrhunski kuhari otkrivaju što nebiste trebali naručivati u restoranima

Na popisu jela koja ne bi naručili našla se riba ponedjeljkom i jaja hollandaise, ali i mnoga druga jela

Izabrati nešto ukusno s menija u restoranu može biti izazovno, posebice ako vas privlači nekoliko jela. Zadatak bi vam moglo olakšati priznanje vrhunskih chefova o tome što oni nikad ne bi naručili u restoranima, a posebno će teško biti ljubiteljima piletine.

Na popisu jela koja ne bi naručili našla se riba ponedjeljkom i jaja hollandaise, ali i mnoga druga jela, prenosi Index.

Jaja s umakom Hollandaise

Poznati chef Anthony Bourdain tvrdi da je brunch obrok u kojem kuhari najčešće serviraju ono što im je ostalo od večere petkom i subotom. Često izbor gostiju su jaja s umakom, a Bourdain tvrdi da ih se umak treba držati na određenoj temperaturi kako bi bio siguran za konzumiranje.

"Bakterije vole Hollandaise", napisao je u svojoj knjizi "Kitchen Confidential".

Kamenice

Ako niste u restoranu koji se ponosi svojim jelima s morskim plodovima, izbjegavajte kamenice. Ako nisu dobre, može vam biti jako loše. Stoga bi bilo jako dobro da ste sigurni da ih restoran nabavlja od provjerenog dobavljača te da su svježe.

Riba ponedjeljkom

Većina restorana ribu naručuje u četvrtak, što znači da ako je naručujete u ponedjeljak - stara je pet dana. Kvaliteta ribe rapidno opada s vremenom pa je poželjno jesti je što svježiju.

"Nikad ne naručujem ribu ponedjeljkom, osim ako ne jedem u restoranu s četiri zvjezdice za koji znam da ribu nabavlja direktno iz ulova", napisao je Bourdain.

Wagyu i Kobe govedina

Najskuplje meso na svijetu prava je delikatesa, zahvaljujući masnoćama u mesu. Ako je restoran pouzdan, govedina će biti servirana u malim porcijama u obliku odreska, jer većina chefova smatra svetogrđem samljeti takvo luksuzno meso i gurnuti ga u hamburger. Stoga ako se neki hamburger reklamira kao da se u njemu nalaze wagyu ili kobe govedina, restoran vjerojatno laže i pogrešno prikazuje sastav hamburgera kako bi mu dignuo cijenu, piše MSN.

Bilo koje jelo s piletinom

Ako gledate redovito kuharske emisije, zasigurno ste primijetili da kuhari rijetko stavljaju piletinu u središte svojih obroka. Razlog za to jest činjenica da ga je teško pripremiti da bude bogato okusom i sočno. Jela s piletinom često su skupa, iako je piletina jedna od jeftinijih vrsta mesa na tržištu.

Morski plodovi ako niste uz obalu

Ako ste uz obalu, vjerojatno je da su morski plodovi koje jedete ulovljeni tog jutra. Što ste dalje od obale, vrijeme transporta je dulje, a moguće je i da su do restorana stigli smrznuti. Čim su ulovljeni kvaliteta morskih plodova se srozava pa izbjegavajte naručivati morske plodove, osim ako ste sigurni da su ulovljeni tog dana. Bourdain također preporučuje da ne naručujete dagnje jer kuharima često promaknu one loše pa vam nakon obroka može biti jako loše.

Dobro pečenu govedinu

Kuhari mrze pripremati jako pečenu govedinu, jer znaju da dulja termička obrada uništava tako skupi komad mesa i pretvara ga u žilav obrok. No postoji još jedan razlog, a otkrio ga Bourdain.

"Čuvanje mesa za jače pečenje tradicija je svih kuhara. Naime, oni komadi mesa koji nisu toliko kvalitetni čuvaju se za kasnije, odnosno one mušterije koje ionako više vole okus ugljena", rekao je.

Ne naručujte jela koja nisu na jelovniku

Kuhare i konobare ništa neće toliko naljutiti kao mušterije koje žele previše zamjena u originalnom jeli.

"Svaki put kad netko naruči nešto što nije na meniju, svi poludimo. Konobar mora ići u kuhinju objašnjavati posebne želje gosta, zbog čega se izgubi previše vremena i na kraju nitko nije zadovoljan konačnim jelom", napisao je dan korisnik Reddita koji se predstavio kao chef.


Facebook komentari

hr Fri Nov 11 2016 22:29:23 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a8bf5102af47fff038b468c/80
Foto: Pixabay

Posao iz snova: Raj na zemlji traži radnike za promatranje plamenaca

Iako na prvu zvuči kao zabavan i lagan posao, kriterije nije lako zadovoljiti...
Vjerojatno prva asocijacija koju imate kad se spomenu Bahami jest – odmor. Beskrajno izležavanje na dugim pješčanim plažama, hlad palmi iznad vas i tirkizna boja mora ono su što vam Bahami svakako nude, a sve to možete raditi i ako se prijavite za posao kojim dobivate dužnost – nadgledanja plamenaca!

Novootvoreni resort Baha Mar u potrazi je za nadzornikom plamenaca, koji će uskoro postati stanovnici ovog resorta. Iako na prvu zvuči kao zabavan i lagan posao, kriterije nije lako zadovoljiti. Naime, prednost će imati oni s diplomom zoologije, a kao obvezno navedeno je minimalno pet godina rada s egzotičnim pticama i barem godina dana menadžerskog iskustva.

Uz to što će paziti na plamence, zaposlenik će morati imati i određene PR i pedagoške vještine. Posjetitelje će učiti o plamencima, a uz to će biti zadužen i za prikupljanje izvrsnih dojmova.

Sretnog dobitnika posla čeka lijep smještaj i užitak na Bahamima, gdje je prosječna godišnja temperatura 34 stupnja.

U svakom slučaju, ako imate iskustva s egzotičnim pticama, a želite na neko vrijeme promijeniti radno mjesto i državu, još nije kasno za prijavu jer je ovaj oglas aktivan do kraja veljače. - prenosi punkufer.hr

Facebook komentari

hr Tue Feb 20 2018 11:14:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a8bd6192af47fff038b4674/80
Foto: RTL

Anezi i Luka završili u krevetu: "Moram se suzdržavati od poriva da te poljubim"

Pjevačica i šarmantni Rok ne odvajaju se jedno od drugog

Plavokosa Anezi otvoreno je priznala Tomislavu da joj se sviđa Luka Rok.

- Rekla sam mu: 'Gledaj, ako si ti meni simpatija i ako imam 31 godinu, logično je da ako sam blizu tebe, da se moram suzdržavati od poriva da te zagrlim, poljubim, zažvalim i tako dalje… Ako si u krevetu s nekim, ta se šansa povećava“, priznala je pjevačica Splićaninu, koji je jako sretan zbog njih dvoje.

- Meni je drago vidjeti golupčiće. Vi ste jedini golupčići u Big Brother kući.. - rekao je Tomo, koji se nadam da će Anezi i Luka procvjetati u nešto više.

Nakon svađe s Lucijom, Anezi se povukla u sobu s Luka Rokom gdje su prvi put spavali zajedno u krevetu. Cijelo vrijeme su šapitali dok su ostali stanari spavali.

Facebook komentari

hr Tue Feb 20 2018 09:02:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a8bcebd2af47f97068b45bd/80

Probaj maturu u Algebri: Dođi na besplatno probno testiranje državne mature!

Na dan održavanja probnih ispita pisat ćeš ispite iz tri predmeta – Matematike, Hrvatskog jezika i Engleskog jezika

Algebra te poziva da se prijaviš na ovogodišnje probno testiranje državne mature koje će se održati 10. ožujka u Splitu, Rijeci, Osijeku, Zadru, Šibeniku, Puli, Varaždinu i Dubrovniku i 11. ožujka u Zagrebu.

S obzirom na to da se, prema anketi provedenoj nakon pisanja probnih ispita, čak 38 posto maturanata u ovom trenutku tijekom godine još ne priprema za predstojeći ispit državne mature, probni ispit koji organizira Algebra sjajna je prilika da na vrijeme, i s još uvijek dovoljno vremena za učenje, procijeniš svoje znanje iz pojedinih predmeta.

Brojni maturanti koji se svake godine dobrovoljno odazivaju pisanju probnih ispita mature, s čak 98 posto svojih glasova kažu da su iznimno zadovoljni ovim projektom i da im je probno testiranje dobrodošlo u sklopu priprema za važan ispit kao što je državna matura. Interes maturanata tijekom prošle četiri godine provedbe projekta probnih ispita vezanih uz maturu i ovakve povratne informacije potvrdili su potrebu za probnim ispitima i opravdanost njihova provođenja.

Na dan održavanja probnih ispita pisat ćeš ispite iz tri predmeta – Matematike, Hrvatskog jezika i Engleskog jezika – na uobičajene dvije razine znanja (A i B), po gotovo svim pravilima državne mature (jedino je vrijeme rješavanja prilagođeno količini i odabiru ispitnih zadataka), pa ćeš na ovaj način steći pravo iskustvo koje te čeka na državnoj maturi.

Tijekom probnih ispita očekuju te zadaci koje su pripremili pomno odabrani srednjoškolski profesori s velikim iskustvom u pripremi učenika i samom procesu državne mature: radi se o originalnim zadacima koji su posebno za ovaj projekt pripremljeni prema odredbama ispitnih kataloga te ih stoga dosad nisu mogli susresti u zbirkama.

Zapamti, probni ispiti su potpuno besplatni, a nakon polaganja, rezultate ćemo ti poslati poštom na kućnu adresu, te, kao i prethodnih godina, objaviti prosjek uspješnog rješavanja. Pozovi ekipu iz razreda i prijavite se već danas!

Facebook komentari

hr Tue Feb 20 2018 08:31:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a4e73fab9e03ed33f8b468b/80
Foto: Pixabay

Laserskom metodom zauvijek nestaje želja za cigaretom

Ukoliko imate želju u ovu godinu ući bez dima cigarete i sa više novaca u novčaniku sada imate priliku...

Početak godine je kažu idealno vrijeme za napraviti rezime i donijeti nove odluke. Ostavljanje cigareta  trebala biti jedna od takvih odluka. Ukoliko imate želju u ovu godinu ući bez dima cigarete i sa više novaca u novčaniku sada imate priliku i to.. jer  zbog velikog interesa naših građana i uspjeha u pomoći kod odvikavanja od pušenja u Split nam ponovno dolazi Biljana Marinović, iz "Korak ka zdravlju".

Kao pomoć u odvikavanju od pušenja koristi se laserskom metodom. Od 26.02. do 02.03. boravi u Splitu, a moći  će je se posjetiti od 11 do 18 sati na adresi Lička 27. Broj termina je ograničen, stoga je potrebno na vrijeme rezervirati svoje mjesto. Zainteresirani pozivom na broj 091-798-1888 mogu dogovoriti svoj termin.

Laserska metoda je relativno nova metoda odvikavanja od pušenja? Na koji način se ona primjenjuje? 

- Da, laserska metoda odvikavanja od pušenja je relativno nova metoda. Trenutno se ova metoda smatra najdjelotvornijom i najučinkovitijom metodom u svijetu kod prestanka pušenja. Bitno je istaknuti da je to individualan pristup sa visokom stopom uspjeha preko 90%.

Terapija laserom je metoda koja koristi hladni laserski snop visoke valne dužine i male energije koji se primjenjuju na određene energetsko-akupunkturne točke na rukama, ušima i nosu.  Prednosti laserske metode  u odnosu na klasičnu akupunkturu su isto tako značajne, jer sam laserski snop prodire dublje od iglica, a samim time je i učinak djelotvorniji i dugotrajniji, bezbolna je, bezopasna.

Kako djeluje? 

- Znamo kako prilikom pušenja organizam oslobađa endorfin (hormon sreće), koji pušačima daje osjećaj opuštenosti, no nažalost taj osjećaj brzo prolazi i dolazi do nove želje za cigaretom. Djelovanje ovog tretmana je usmjereno upravo da  stimulira endorfin što dovodi do gubitka fizičke želje za pušenjem, te na taj način bez stresa, napetosti i nervoze ostavljate pušenje, a isto tako dolazi do ubrzanja Vašeg metabolizma što znači da se Vaš apetit neće povećati, te nema straha od dodatnih kilograma što je veoma često pitanje koje mi se postavlja.

Ovom terapijom  dolazi  do podizanja Vašeg endorfina na razinu u kojoj Vaš organizam misli kako ste upravo sada ugasili cigaretu.

Dakle, ako cigaretu zamijenimo laserskom stimulacijom, naš organizam će vjerovati da mi i dalje pušimo i na taj način neće tražiti novu dozu nikotina?

- Upravo tako. Gubi se fizička potreba za cigaretom i osoba nakon terapije nema potrebu zapaliti cigaretu.

Koliko je tretmana potrebno?  I kako izgleda sam tretman?

- Većina osoba kao što sam i ja sama već poslije prvog tretmana ostavlja cigarete jednom zauvijek, ali obavezno se rade dva tretmana.  Drugi se radi vrlo brzo već 48 sati poslije prvog, jer se  u tom periodu urazumi razina endorfina u organizmu i Vi postajete nepušač.

Druga terapija pomaže i onim najokorjelijim pušačima prebroditi krizu i oni postaju nepušači. Tretman je prilagođen  potrebama svakog pojedinca, te upravo zato u tolikom postotku pomaže u postizanju cilja: postati slobodan od nikotinske ovisnosti

Što se događa ako za neko vrijeme osoba ponovno posegne za cigaretom?

Nakon završenog tretmana prati se svačiji napredak. Srećom to se ne dešava često, no ukoliko se i to dogodi ponavlja se tretman bez dodatnih nadoplata, a meni je to samo potvrda da su ljudi uz pomoć lasera uspjeli ostaviti cigaretu i da se žele opet na jednostavniji način maknuti  od tog poroka. Praksa je pokazala da nevezano za način ostavljanja cigarete (samostalno,laser i dr.) jedan mali broj bivših pušača kada se osjete stabilnim nepušačem zna posegnuti za „samo jednom“ no nažalost to nikada ne ostaje samo na jednoj.

Pitali smo i neke naše sugrađane koji su Vas ranije posjetili, evo što su nam rekli. 

Marija F. : Iako je već skoro osam mjeseci kako ne pušim, ne mogu samoj sebi vjerovati da sam ovaj puta zaista uspjela. Ovo je stvarno savršena metoda za pomoć kod prestanka pušenja, a što je najbitnije uopće nemam želju za cigaretom, ne smeta me kada oko sebe vidim pušače i što je isto tako važno ostala sam na svojoj težini.

Vanja G. : Moje odvikavanje od pušenja i susret sa ovom metodom bio je prošle godine u prvom mjesecu, nakon samo jednog tretmana ostavila sam cigarete, a pušila sam više od kutije dnevno i to 25 godina. Osjećaj je fantastičan. Osjećaj slobode. Za sada sam mišljena da zaista više neću posegnuti za tim zlom, ali nikad ne reci nikad, no jedno znam Biljana je uvijek tu.

Ivo Z. : Nakon ovoliko vremena bez cigarete što da kažem osim da sam pušio oko 40 godina i to dugi niz godina dvije kutije dnevno. Sada je prošlo više od  dvije godine od kada sam zapalio svoju posljednju cigaretu, već nakon prvog tretmana ostavio sam pušenje, u početku sam se sjetio cigarete, ali bitan mi je bio osjećaj da ju ne moram zapaliti,  a što drugo reći osim jedno veliko hvala kako od mene tako i od mojih prijatelja koji su slijedili moj primjer.

Imate li još nešto za reći? Prokomentirati ova iskustva?

- Što dodati, osim da sam izuzetno sretna zbog svih ljudi sa kojima sam uspjela doći do zajedničkog cilja, a to je njihovo ostavljanje cigareta. Jednom zauvijek. Ono što uvijek volim naglasiti je: „ne ostavljam Vas dok ne ostavite cigarete“. Moj telefon i moja podrška su svima na raspolaganju zaista 24 sata na dan.

 

Facebook komentari

hr Tue Feb 20 2018 08:00:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .