Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/577b9db8d84d64e7708b4597/80

Vrhunski kuhari otkrivaju što nebiste trebali naručivati u restoranima

Na popisu jela koja ne bi naručili našla se riba ponedjeljkom i jaja hollandaise, ali i mnoga druga jela

Izabrati nešto ukusno s menija u restoranu može biti izazovno, posebice ako vas privlači nekoliko jela. Zadatak bi vam moglo olakšati priznanje vrhunskih chefova o tome što oni nikad ne bi naručili u restoranima, a posebno će teško biti ljubiteljima piletine.

Na popisu jela koja ne bi naručili našla se riba ponedjeljkom i jaja hollandaise, ali i mnoga druga jela, prenosi Index.

Jaja s umakom Hollandaise

Poznati chef Anthony Bourdain tvrdi da je brunch obrok u kojem kuhari najčešće serviraju ono što im je ostalo od večere petkom i subotom. Često izbor gostiju su jaja s umakom, a Bourdain tvrdi da ih se umak treba držati na određenoj temperaturi kako bi bio siguran za konzumiranje.

"Bakterije vole Hollandaise", napisao je u svojoj knjizi "Kitchen Confidential".

Kamenice

Ako niste u restoranu koji se ponosi svojim jelima s morskim plodovima, izbjegavajte kamenice. Ako nisu dobre, može vam biti jako loše. Stoga bi bilo jako dobro da ste sigurni da ih restoran nabavlja od provjerenog dobavljača te da su svježe.

Riba ponedjeljkom

Većina restorana ribu naručuje u četvrtak, što znači da ako je naručujete u ponedjeljak - stara je pet dana. Kvaliteta ribe rapidno opada s vremenom pa je poželjno jesti je što svježiju.

"Nikad ne naručujem ribu ponedjeljkom, osim ako ne jedem u restoranu s četiri zvjezdice za koji znam da ribu nabavlja direktno iz ulova", napisao je Bourdain.

Wagyu i Kobe govedina

Najskuplje meso na svijetu prava je delikatesa, zahvaljujući masnoćama u mesu. Ako je restoran pouzdan, govedina će biti servirana u malim porcijama u obliku odreska, jer većina chefova smatra svetogrđem samljeti takvo luksuzno meso i gurnuti ga u hamburger. Stoga ako se neki hamburger reklamira kao da se u njemu nalaze wagyu ili kobe govedina, restoran vjerojatno laže i pogrešno prikazuje sastav hamburgera kako bi mu dignuo cijenu, piše MSN.

Bilo koje jelo s piletinom

Ako gledate redovito kuharske emisije, zasigurno ste primijetili da kuhari rijetko stavljaju piletinu u središte svojih obroka. Razlog za to jest činjenica da ga je teško pripremiti da bude bogato okusom i sočno. Jela s piletinom često su skupa, iako je piletina jedna od jeftinijih vrsta mesa na tržištu.

Morski plodovi ako niste uz obalu

Ako ste uz obalu, vjerojatno je da su morski plodovi koje jedete ulovljeni tog jutra. Što ste dalje od obale, vrijeme transporta je dulje, a moguće je i da su do restorana stigli smrznuti. Čim su ulovljeni kvaliteta morskih plodova se srozava pa izbjegavajte naručivati morske plodove, osim ako ste sigurni da su ulovljeni tog dana. Bourdain također preporučuje da ne naručujete dagnje jer kuharima često promaknu one loše pa vam nakon obroka može biti jako loše.

Dobro pečenu govedinu

Kuhari mrze pripremati jako pečenu govedinu, jer znaju da dulja termička obrada uništava tako skupi komad mesa i pretvara ga u žilav obrok. No postoji još jedan razlog, a otkrio ga Bourdain.

"Čuvanje mesa za jače pečenje tradicija je svih kuhara. Naime, oni komadi mesa koji nisu toliko kvalitetni čuvaju se za kasnije, odnosno one mušterije koje ionako više vole okus ugljena", rekao je.

Ne naručujte jela koja nisu na jelovniku

Kuhare i konobare ništa neće toliko naljutiti kao mušterije koje žele previše zamjena u originalnom jeli.

"Svaki put kad netko naruči nešto što nije na meniju, svi poludimo. Konobar mora ići u kuhinju objašnjavati posebne želje gosta, zbog čega se izgubi previše vremena i na kraju nitko nije zadovoljan konačnim jelom", napisao je dan korisnik Reddita koji se predstavio kao chef.


Facebook komentari

hr Fri Nov 11 2016 22:29:23 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/584324c71eea8f63178b457f/80
Foto: Twitter

Ronaldo iz svlačionice objavio fotografiju koja je zapalila društvene mreže

Kako to obično biva, Ronaldo je i ovom prilikom bio dominantan

Veliki derbi španjolskog prvenstva odigrali su Barcelona i Real Madrid. Rezultat je bio neriješen; 1:1. Los Blancosi zadovoljno su trljali ruke nakon utakmice jer su ovim rezultatom uspjeli sačuvati prednost za naslov prvaka od šest bodova..

Svoj značajan bod igrači Real Madrida obilježili su i zajedničkom fotografijom na kojoj, kao i inače, dominira Ronaldo sa svojom, pomalo smiješnom, pozom.

Facebook komentari

hr Sat Dec 03 2016 21:59:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5842f41e1eea8f51168b4577/80
Foto: Eco2Greetings

Nije lako: Možete li pronaći patuljka među jelkama?

Mnogi su se namučili zbog nekoliiko detalja koji otežavaju potragu

Bliži se blagdansko veselje, koje je, čini se, već zahvatilo i popularne mozgalice.

Ova posljednja skriva jednog patuljka koji ima kapu iste boje poput jelki među kojima se skriva. Ukrasi na stablima dodatno kompliciraju stvar i upravo zato su se mnogi namučili, prenosi  cool.hr.

Možete li vi pronaći patuljka?

(Odgovor - fotografija s točnim rješenjem nalazi se u galeriji.)

Facebook komentari

hr Sat Dec 03 2016 19:03:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5842f69a1eea8f2f128b46af/80
Foto: Feđa Klarić

Hrvatski puhački orkestar Gradske glazbe Imotski oduševio Splićane

Brojni šetači stali su poslušati prigodan blagdanski repertoar ovog puhačkog orkestra
Hrvatski puhački orkestar Gradske glazbe Imotski oduševio je jutros na Rivi sve prisutne Splićane, ali i njihove goste. Pod ravnanjem dirigenta Ivana Glibote Crnoga izveli su bogat i raznolik repertoar te još jednom potvrdili da su najbolji puhački orkestar u Hrvatskoj. Višestruki su prvaci Hrvatske, a u Splitu su jutros nastupili u sklopu Adventa u Splitu kojeg je organizirala Turistička zajednica grada Splita. 

Kolika je bila zainteresiranost za njihovu glazbu, pogledajte u našoj foto galeriji. 

Facebook komentari

hr Sat Dec 03 2016 18:15:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5842f54d1eea8f2f128b4684/80

Na humanitarnoj akciji Plavih vitezova za Maxa i Leona sudjelovali i mladi nogometaši Splita

Max i Leon su prerano rođeni blizanci imaju cerebralno oštećenje koje im onemogućava normalni motorički razvoj, pa su im potrebne svakodnevne skupe terapije, a očekuje ih operacija po Ulzibatu koju njihova obitelj mora sama financirati
U ovu akciju, koju je inicirala obiteljska prijateljica Ana Milanović, a organizirala je Udruga moto policajaca "Plavi vitezovi - Split V", uključila  se "Karting Arena Split" u City Centeru one. Od svih vožnji u petak 25. studenoga kompletan utržak je doniran obitelji Marinov.

Obitelj Marinov je, naravno, zahvalna svima na velikoj podršci koju primaju, kao i inicijatorica akcije.

- Ovim putem pozivamo i sve vlasnike autokuća i autosalona koji u ponudi imaju rabljene automobile da na bilo koji način pomognu obitelji Maxa i Leona - apelira Milanović, pa podsjeća da je Renato Marinov, otac blizanaca, nedavno imao prometnu nezgodu u kojoj im je vozilo totalno uništeno, a djeci je za prijevoz na svakodnevne terapije i kontrolne preglede nužno odgovarajuće vozilo.

Na humanitarnoj akciji u "Karting Areni Split" su se okupili mnogi bikeri iz različitih moto klubova s područja Splita i okolice s obiteljima.

Predivno je bilo vidjeti djecu RNK Splita koji su akciju posjetila prije treninga pa se vratili  i poslije treninga nesebično donirajući sredstva iz svojih "kasica" za blizance Maxa i Leona. Bio je pravi užitak slušati  kako mali nogometaši pozitivno reagiraju na humanitarnu akciju i daju prijedloge za daljne prikupljanje novca kroz organizaciju dječjeg humanitarnog nogometnog turnira, sakupljanja sredstava po klubovima i školama...
Empatija i pomoć potrebitima, uz zdravo odrastanje i sportski odgoj - uz praćenje uspjeha u školi, je nešto što se nastavlja usađivati mladim sportašima. 


Humanitarna akcija za blizance Maxa i Leona traje do 22. siječnja, a donacije se primaju na broj Udruge "Plavi vitezovi", otvoren u Zagrebačkoj banci - SWIFT/BIC: ZABAHR2X; IBAN: HR1023600001501951682; model: 00 Poziv na broj: OIB).

Facebook komentari

hr Sat Dec 03 2016 17:40:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .