Izabrati nešto ukusno s menija u restoranu može biti izazovno, posebice ako vas privlači nekoliko jela. Zadatak bi vam moglo olakšati priznanje vrhunskih chefova o tome što oni nikad ne bi naručili u restoranima, a posebno će teško biti ljubiteljima piletine.
Na popisu jela koja ne bi naručili našla se riba ponedjeljkom i jaja hollandaise, ali i mnoga druga jela, prenosi Index.
Jaja s umakom Hollandaise
Poznati chef Anthony Bourdain tvrdi da je brunch obrok u kojem kuhari najčešće serviraju ono što im je ostalo od večere petkom i subotom. Često izbor gostiju su jaja s umakom, a Bourdain tvrdi da ih se umak treba držati na određenoj temperaturi kako bi bio siguran za konzumiranje.
"Bakterije vole Hollandaise", napisao je u svojoj knjizi "Kitchen Confidential".
Kamenice
Ako niste u restoranu koji se ponosi svojim jelima s morskim plodovima, izbjegavajte kamenice. Ako nisu dobre, može vam biti jako loše. Stoga bi bilo jako dobro da ste sigurni da ih restoran nabavlja od provjerenog dobavljača te da su svježe.
Riba ponedjeljkom
Većina restorana ribu naručuje u četvrtak, što znači da ako je naručujete u ponedjeljak - stara je pet dana. Kvaliteta ribe rapidno opada s vremenom pa je poželjno jesti je što svježiju.
"Nikad ne naručujem ribu ponedjeljkom, osim ako ne jedem u restoranu s četiri zvjezdice za koji znam da ribu nabavlja direktno iz ulova", napisao je Bourdain.
Wagyu i Kobe govedina
Najskuplje meso na svijetu prava je delikatesa, zahvaljujući masnoćama u mesu. Ako je restoran pouzdan, govedina će biti servirana u malim porcijama u obliku odreska, jer većina chefova smatra svetogrđem samljeti takvo luksuzno meso i gurnuti ga u hamburger. Stoga ako se neki hamburger reklamira kao da se u njemu nalaze wagyu ili kobe govedina, restoran vjerojatno laže i pogrešno prikazuje sastav hamburgera kako bi mu dignuo cijenu, piše MSN.
Bilo koje jelo s piletinom
Ako gledate redovito kuharske emisije, zasigurno ste primijetili da kuhari rijetko stavljaju piletinu u središte svojih obroka. Razlog za to jest činjenica da ga je teško pripremiti da bude bogato okusom i sočno. Jela s piletinom često su skupa, iako je piletina jedna od jeftinijih vrsta mesa na tržištu.
Morski plodovi ako niste uz obalu
Ako ste uz obalu, vjerojatno je da su morski plodovi koje jedete ulovljeni tog jutra. Što ste dalje od obale, vrijeme transporta je dulje, a moguće je i da su do restorana stigli smrznuti. Čim su ulovljeni kvaliteta morskih plodova se srozava pa izbjegavajte naručivati morske plodove, osim ako ste sigurni da su ulovljeni tog dana. Bourdain također preporučuje da ne naručujete dagnje jer kuharima često promaknu one loše pa vam nakon obroka može biti jako loše.
Dobro pečenu govedinu
Kuhari mrze pripremati jako pečenu govedinu, jer znaju da dulja termička obrada uništava tako skupi komad mesa i pretvara ga u žilav obrok. No postoji još jedan razlog, a otkrio ga Bourdain.
"Čuvanje mesa za jače pečenje tradicija je svih kuhara. Naime, oni komadi mesa koji nisu toliko kvalitetni čuvaju se za kasnije, odnosno one mušterije koje ionako više vole okus ugljena", rekao je.
Ne naručujte jela koja nisu na jelovniku
Kuhare i konobare ništa neće toliko naljutiti kao mušterije koje žele previše zamjena u originalnom jeli.
"Svaki put kad netko naruči nešto što nije na meniju, svi poludimo. Konobar mora ići u kuhinju objašnjavati posebne želje gosta, zbog čega se izgubi previše vremena i na kraju nitko nije zadovoljan konačnim jelom", napisao je dan korisnik Reddita koji se predstavio kao chef.