Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/577b9db8d84d64e7708b4597/80

Vrhunski kuhari otkrivaju što nebiste trebali naručivati u restoranima

Na popisu jela koja ne bi naručili našla se riba ponedjeljkom i jaja hollandaise, ali i mnoga druga jela

Izabrati nešto ukusno s menija u restoranu može biti izazovno, posebice ako vas privlači nekoliko jela. Zadatak bi vam moglo olakšati priznanje vrhunskih chefova o tome što oni nikad ne bi naručili u restoranima, a posebno će teško biti ljubiteljima piletine.

Na popisu jela koja ne bi naručili našla se riba ponedjeljkom i jaja hollandaise, ali i mnoga druga jela, prenosi Index.

Jaja s umakom Hollandaise

Poznati chef Anthony Bourdain tvrdi da je brunch obrok u kojem kuhari najčešće serviraju ono što im je ostalo od večere petkom i subotom. Često izbor gostiju su jaja s umakom, a Bourdain tvrdi da ih se umak treba držati na određenoj temperaturi kako bi bio siguran za konzumiranje.

"Bakterije vole Hollandaise", napisao je u svojoj knjizi "Kitchen Confidential".

Kamenice

Ako niste u restoranu koji se ponosi svojim jelima s morskim plodovima, izbjegavajte kamenice. Ako nisu dobre, može vam biti jako loše. Stoga bi bilo jako dobro da ste sigurni da ih restoran nabavlja od provjerenog dobavljača te da su svježe.

Riba ponedjeljkom

Većina restorana ribu naručuje u četvrtak, što znači da ako je naručujete u ponedjeljak - stara je pet dana. Kvaliteta ribe rapidno opada s vremenom pa je poželjno jesti je što svježiju.

"Nikad ne naručujem ribu ponedjeljkom, osim ako ne jedem u restoranu s četiri zvjezdice za koji znam da ribu nabavlja direktno iz ulova", napisao je Bourdain.

Wagyu i Kobe govedina

Najskuplje meso na svijetu prava je delikatesa, zahvaljujući masnoćama u mesu. Ako je restoran pouzdan, govedina će biti servirana u malim porcijama u obliku odreska, jer većina chefova smatra svetogrđem samljeti takvo luksuzno meso i gurnuti ga u hamburger. Stoga ako se neki hamburger reklamira kao da se u njemu nalaze wagyu ili kobe govedina, restoran vjerojatno laže i pogrešno prikazuje sastav hamburgera kako bi mu dignuo cijenu, piše MSN.

Bilo koje jelo s piletinom

Ako gledate redovito kuharske emisije, zasigurno ste primijetili da kuhari rijetko stavljaju piletinu u središte svojih obroka. Razlog za to jest činjenica da ga je teško pripremiti da bude bogato okusom i sočno. Jela s piletinom često su skupa, iako je piletina jedna od jeftinijih vrsta mesa na tržištu.

Morski plodovi ako niste uz obalu

Ako ste uz obalu, vjerojatno je da su morski plodovi koje jedete ulovljeni tog jutra. Što ste dalje od obale, vrijeme transporta je dulje, a moguće je i da su do restorana stigli smrznuti. Čim su ulovljeni kvaliteta morskih plodova se srozava pa izbjegavajte naručivati morske plodove, osim ako ste sigurni da su ulovljeni tog dana. Bourdain također preporučuje da ne naručujete dagnje jer kuharima često promaknu one loše pa vam nakon obroka može biti jako loše.

Dobro pečenu govedinu

Kuhari mrze pripremati jako pečenu govedinu, jer znaju da dulja termička obrada uništava tako skupi komad mesa i pretvara ga u žilav obrok. No postoji još jedan razlog, a otkrio ga Bourdain.

"Čuvanje mesa za jače pečenje tradicija je svih kuhara. Naime, oni komadi mesa koji nisu toliko kvalitetni čuvaju se za kasnije, odnosno one mušterije koje ionako više vole okus ugljena", rekao je.

Ne naručujte jela koja nisu na jelovniku

Kuhare i konobare ništa neće toliko naljutiti kao mušterije koje žele previše zamjena u originalnom jeli.

"Svaki put kad netko naruči nešto što nije na meniju, svi poludimo. Konobar mora ići u kuhinju objašnjavati posebne želje gosta, zbog čega se izgubi previše vremena i na kraju nitko nije zadovoljan konačnim jelom", napisao je dan korisnik Reddita koji se predstavio kao chef.


Facebook komentari

hr Fri Nov 11 2016 22:29:23 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58abe11db4739819658b45f2/80
Foto: Pixabay

Mljac!: Desert koji nas vraća u djetinjstvo

Jabuke i cimet su vrlo zdrav dodatak pa možete pojesti još jednu porciju
Ovaj desert sličan je riži na mlijeku na kojoj su mnogi odrasli. Jabuke i cimet su vrlo zdrav dodatak tako da se ne trebate previše ustručavati poželite li pojesti još jednu porciju. - pišu 24 sata

1 l punomasnog mlijeka

150 g rižeribana limunova korica

5 dl vode

50 g maslaca

50 g šećera

cimet

2 jabuke

Priprema:

Rižu kratko prokuhajte u 5 dl vode. Za to vrijeme zakuhajte mlijeko s ribanom limunovom koricom, pa u zavrelo dodajte ocijeđenu, blanširanu rižu. Kuhajte na laganoj vatri, pa kad omekša dodajte maslac, izmiješajte i prebacite u zdjelice za posluživanje. Pospite cimetom i poslužite toplo ili ohlađeno s ploškama jabuka.

Facebook komentari

hr Tue Feb 21 2017 08:11:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/586a98e91eea8f0ab78b45e0/80
Foto: Pixabay

Ne možete bez kave?: Ovo su znakovi da se vašem tijelu ne sviđa vaša ljubav prema kofeinu

Pokušajte smanjiti unos kave postupno, malo po malo – inače bi vas mogao pogoditi jaki umor i glavobolja
Mnogima je život nezamisliv bez kave, osobito one jutarnje. No, prekomjerno pijenje kave, osobito ako često pijete i gazirana ili energetska pića koja sadrže kofein, može dovesti do “predoziranja“ i ovisnosti. Izdvojili smo najčešće znakove da se vašem tijelu ne sviđa vaša prevelika ljubav prema kofeinu. - piše Zadovoljna.hr

1. Uhvatila vas je glavobolja

Istraživanja pokazuju da više od 50 posto ljudi koji redovito piju kavu, imaju umjerene do jake glavobolje ako samo jedan dan propuste popiti kavu.

2. Srce vam je u petoj brzini
Ako vam srce lupa i “preskače“ nakon što ste popili kavu, postoji velika vjerojatnost da je za to “kriv“ baš kofein. Neki ljudi osjetljii su već na malu količinu kofeina.

3. Osjećate se nemirno i tjeskobno
Možda je to izazvala vaša jutarnja kava. Neki ljudi su vrlo osjetljivi na kofein pa počinju osjećati nemir, razdraženost i anksioznost čak i nakon jedne šalice kave s kofeinom. Nekima čak smeta i bezkofeinska kava.

4. Mrzovoljni ste i svadljivi
Sve vam “diže živac“ ako niste popili jutarnju kavu? Kofein je stimulans koji daje energiju i “bolji osjećaj“, no ako ste loše raspoloženi kad ne popijete kavu, zapravo ste ovisni.

5. Ne možete zaspati

Ovo je razlog zašto ljudi piju kavu dok su umorni. Kofein podiže razinu adrenalina, pa se možete osjećati energičniji i budniji. To može pomoći u ponedjeljak ujutro kada nam treba ekstra energetski poticaj. Ali, u danu, konzumirate li kofein nekoliko sati prije odlaska u krevet, to vam ometa biološki sat. Noću nećete dobro spavati, pa ćete ujutro biti umorni.

6. Razvili ste “imunitet“ na kofein
Ako morate popiti puno kave da bi vam doista podigla energiju, to bi moglo značiti da vam se tijelo toliko naviknulo na velike količine kofeina, da slabije doživljava njegove učinke. Time ulazite u začarani krug jer pijete sve više i više kave.

7. Muči vas pojačana glad
Neki ljudi nastoje pomoću kofeina smanjiti apetit, ali pijenje previše kave može zapravo imati suprotan učinak. Kofein pojačava rad hormona koji potiču osjećaj gladi.

8. Osjećate da ne možete bez kave 
Ako razmišljanje o tome da odustanete od jutarnje kave izaziva u vama blagi napad panike, nije li to znak da ste ovisni? Ipak, ne trudite se to “presjeći“ nego pokušajte smanjiti unos kave postupno, malo po malo – inače bi vas mogao pogoditi jaki umor i glavobolja.

Facebook komentari

hr Tue Feb 21 2017 07:39:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58ab502db47398bd638b4652/80
Foto: zagrebdublin.com

Hrvatica iz Irske: "U Hrvatskoj se traže razlozi za omalovažavanje, ovdje se pazi na odnos prema djeci"

"Na testovima nema trik pitanja – ono što se uči na nastavi, to se ispituje na testovima. Kakav god rezultat testa bio, djeci se naglašava upravo pozitivna strana rezultata"
Prošlog tjedna pisalo se o testu za prvašiće kojeg je putem društvenih mreža podijelila ogorčena majka te je izazvala pravu bujicu reakcija. 

Majka Hrvatica koja živi u Irskoj potaknuta ovom temom, na svom blogu je usporedila hrvatski i irski obrazovni sustav, a mi vam ga donosimo u cijelosti: 

- Irce krasi nevjerojatno samopouzdanje.

Kada sam prvi puta uočila nevjerojatno samopouzdanje kod mlađe kolegice, mislila sam da je to stvar izvanredne podloge u znanju u kombinaciji s karakterom. Kada sam počela isto samopouzdanje primjećivati kod većine Iraca, počela sam se pitati u čemu je stvar.

Naime, iako neke kolegice doista imaju izvanredno znanje i podlogu za samouvjerenost, većina ih ima polovično ili čak vrlo loše znanje, no nastup – fascinantan – sve zna, sve može, sve je probala raditi, a onda kada treba odgovoriti na konkretno pitanje ili riješiti konretni problem – doslovno nema pojma.

U Irskoj je vrlo često da računovođe rade samo jedan dio posla (recimo samo ulazne ili samo izlazne račune, samo izvode ili samo plaće). Propisi se ne mijenjaju, vrlo su jednostavni, sve se može pročitati online. Bez obzira na sve jednostavnosti, znanje im nije na vrhuskoj razini, pogotovo ne u odnosu na samopouzdanje.

Istovremeno hrvatske računovođe uvijek moraju znati sve te dijelove računovodstva i uvijek imaju jako dobro znanje. U svakom slučaju bolje nego većina Iraca.

No hrvatske računovođe, naviknute na stalno kažnjavanje, na stalno mijenjanje propisa i traženje dlaka u jajetu, imaju potpuno uništeno samopouzdanje i stalno se boje da će nešto krivo napraviti. Vrlo slična situacija je i sa pripadnicima ostalih “istočnih” zemalja. Ogromno znanje praćeno strahom i nesigurnošću.

Okružena sam računovođama po cijele dane, a osim toga, u firmi u kojoj radim zapošljavala sam nove ljude pa sam bila na brojnim razgovorima za posao . Svi “istočni” kandidati su imali ogromno znanje i jednako tako velik strah od toga da neće znati napraviti posao točno.

Istovremeno, Irci se uopće ne boje da će nešto krivo napraviti jer čak i ako naprave, neće se ništa dramatično desiti – popraviti će i to će biti to, neće biti ni kazni ni drame. Bez razmišljanja će reći da su spremni sve napraviti iako nemaju pojma šta ih čeka.

Pitala sam se – kako je došlo do toga?

Ako se vratimo na  nekoliko tekstova o školama u stvari je vrlo lako povezati kako i kada je počelo sa uništavanjem tj. podizanjem samopouzdanja:

Ovdje se u školama jako pazi na emocionalni razvoj, jako se pazi na odnos prema djeci. Na testovima nema trik pitanja – ono što se uči na nastavi, to se ispituje na testovima. Kakav god rezultat testa bio, djeci se naglašava upravo pozitivna strana rezultata: bravo, napisao si čak 50% testa! Ne kažu – to je jako loše, pola testa si napisao krivo. Na kraju godine ako ne postignu fenomenalne rezultate, neće pasti razred, neće im se desiti da se ne mogu upisati u srednju školu. Savjetovati će ih se da se razvijaju u onim predmetima koji ih zanimaju. Ako nisu dobri u nekom predmetu, jednostavno ga neće morati učiti, ne dovode ih u situaciju da godinama uče predmete koje mrze.

Učiteljica neće polovici prvašića dati jedinice iz testa, jer zna da time neće ništa korisno postići osim im uništiti samopouzdanje.

Šta se dešava ako godinama tjeramo djecu da uče predmete koji im ne idu, koje mrze ili koji ih ne zanimaju i zbog toga ih kažnjavamo lošim ocjenama? Osim što te predmete ionako ne nauče, godinama smo djecu učili da su loši, da su neuspješni: godinama im polako ali sigurno uništavamo samopouzdanje.

Ovdje, svako dijete hvali se upravo za onaj segment u kojem je uspio i potiče ga se da se razvija u tom segmentu, ne kudi ga se zbog nečega što je napravilo loše.

Ne moram govoriti kako je u Hr jer pretpostavljam da svi znate, no stalno se traži što je krivo i traže se razlozi za omalovažavanje. Kad samo pogledam koliko je naša gramatika komplicirana, čini mi se da je takva izmišljena samo zato kako bi oni koji znaju gramatiku mogli omalovažavati “one polupismene budale” koji ne znaju  č ili ć ili da se imenice na -ski – ški – ili -čki pišu malim slovom? Koja budala je uopće smislila to pravilo i čemu? Osim da se može reći kako je onaj tko to nije usvojio nepismena budala. Vjerujem da taj dio ne moram uspoređivati s engleskim (da, oni bi napisali veliko slovo “Engleskim”, na kraju krajeva, zašto ne?)

Pozitivna motivacija stvara kreativne, sretne i uspješne ljude. Negativna motivacija uništava sve.

Nakon što godinama djecu učimo kako nikad ne mogu biti dovoljno dobri, ta djeca odrastu, počnu raditi tada ponovo prolaze iste filmove (pogotovo u računovodstvu) nikad ne mogu biti dovoljno dobri, uvijek je nešto krivo, uvijek je nekakav zakon koji je izmišljen prije pet minuta ili loše napisan, razlog za kaznu i za smak svijeta.

Naviknuti stalno tražiti greške jedni drugima, stalno ukazivati na ono što ne valja kod drugih, dobili smo naciju nesigurnih, iskompleksiranih i nesretnih ljudi koji uopće ne primjećuju u koliko lošoj atmosferi žive.  Imamo naciju ljudi koji jedva čekaju da susjedu krepa krava ili da kolegi podmetnu nogu. Naciju koja ne može shvatiti da se negdje lijepo živi, čiji ljudi smatraju da su priče iz Irske neistinita propaganda.

Naravno da nam se iz perspektive svakodnevnog širenja stresa, negativnosti i mržnje, Irci čine kao nacija napušenih ljudi. Ma nisu napušeni, samo nisu izluđeni stalnim kritikama, dramama i strahovima.

Doista ne mora biti tako, postoje nacije koje znaju živjeti sretno.

Postoje zemlje u kojima ljudi nisu zli jedni prema drugima. - napisala je.

Facebook komentari

hr Mon Feb 20 2017 21:23:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58ab531cb4739839658b45b7/80
Foto: HGSS Gospić

Iz rijeke izvađen automobil s truplom: Sumnja se na muškarca čiji je nestanak prijavljen u Solinu

Policija utvrđuje je li poginula osoba pronađena u VW golfu muškarac P.K. (59) koji je, nakon dužeg vremena u Korenici, u posljednje vrijeme živio u Solinu i čiji je nestanak prijavljen u Solinu u listopadu prošle godine

 U rijeci Novčici u Gospiću u ponedjeljak u 16,50 sati u golfu gospićkih registracijskih oznaka pronađeno je truplo nepoznate osobe, izvijestila je u ličko-senjska Policijska uprava.

Prema riječima glasnogovornice ličko-senjske Policijske uprave Maje Brozičević, večeras će se obaviti očevid, provesti postupak radi utvrđivanja identiteta nepoznate osobe te obdukcija radi utvrđivanja uzroka smrti.

Istaknula je kako zasad ne mogu reći ni dob ni spol poginule osobe jer je truplo u lošem stanju, što upućuje na to da je od nesreće do njegova pronalaska proteklo dosta vremena.

Pročelnik stanice Hrvatske gorske službe spašavanja u Gospiću Josip Brozičević rekao je za Hinu da je njihova ekipa ronilaca danas službeno zaronila na temelju informacije ribiča da je na dnu Novčice automobil.

- Imali smo tu informaciju od ribiča već neko vrijeme, ali rijeka je bila zaleđena duže od mjesec dana, a nismo imali ni službeni nalog bilo koje službe da bi se moralo provjeriti je li u pitanju tragedija s poginulom osobom. Inače, riječ je o mjestu u centru Gospića, između dvaju mostova nedaleko od stare Murkovića mlinice - rekao je Brozičević.

Prema neslužbenim informacijama, policija utvrđuje je li poginula osoba pronađena u VW golfu muškarac P.K. (59) koji je, nakon dužeg vremena u Korenici, u posljednje vrijeme živio u Solinu i čiji je nestanak prijavljen u Solinu u listopadu prošle godine.

Facebook komentari

hr Mon Feb 20 2017 20:59:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .