Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/577b9db8d84d64e7708b4597/80

Vrhunski kuhari otkrivaju što nebiste trebali naručivati u restoranima

Na popisu jela koja ne bi naručili našla se riba ponedjeljkom i jaja hollandaise, ali i mnoga druga jela

Izabrati nešto ukusno s menija u restoranu može biti izazovno, posebice ako vas privlači nekoliko jela. Zadatak bi vam moglo olakšati priznanje vrhunskih chefova o tome što oni nikad ne bi naručili u restoranima, a posebno će teško biti ljubiteljima piletine.

Na popisu jela koja ne bi naručili našla se riba ponedjeljkom i jaja hollandaise, ali i mnoga druga jela, prenosi Index.

Jaja s umakom Hollandaise

Poznati chef Anthony Bourdain tvrdi da je brunch obrok u kojem kuhari najčešće serviraju ono što im je ostalo od večere petkom i subotom. Često izbor gostiju su jaja s umakom, a Bourdain tvrdi da ih se umak treba držati na određenoj temperaturi kako bi bio siguran za konzumiranje.

"Bakterije vole Hollandaise", napisao je u svojoj knjizi "Kitchen Confidential".

Kamenice

Ako niste u restoranu koji se ponosi svojim jelima s morskim plodovima, izbjegavajte kamenice. Ako nisu dobre, može vam biti jako loše. Stoga bi bilo jako dobro da ste sigurni da ih restoran nabavlja od provjerenog dobavljača te da su svježe.

Riba ponedjeljkom

Većina restorana ribu naručuje u četvrtak, što znači da ako je naručujete u ponedjeljak - stara je pet dana. Kvaliteta ribe rapidno opada s vremenom pa je poželjno jesti je što svježiju.

"Nikad ne naručujem ribu ponedjeljkom, osim ako ne jedem u restoranu s četiri zvjezdice za koji znam da ribu nabavlja direktno iz ulova", napisao je Bourdain.

Wagyu i Kobe govedina

Najskuplje meso na svijetu prava je delikatesa, zahvaljujući masnoćama u mesu. Ako je restoran pouzdan, govedina će biti servirana u malim porcijama u obliku odreska, jer većina chefova smatra svetogrđem samljeti takvo luksuzno meso i gurnuti ga u hamburger. Stoga ako se neki hamburger reklamira kao da se u njemu nalaze wagyu ili kobe govedina, restoran vjerojatno laže i pogrešno prikazuje sastav hamburgera kako bi mu dignuo cijenu, piše MSN.

Bilo koje jelo s piletinom

Ako gledate redovito kuharske emisije, zasigurno ste primijetili da kuhari rijetko stavljaju piletinu u središte svojih obroka. Razlog za to jest činjenica da ga je teško pripremiti da bude bogato okusom i sočno. Jela s piletinom često su skupa, iako je piletina jedna od jeftinijih vrsta mesa na tržištu.

Morski plodovi ako niste uz obalu

Ako ste uz obalu, vjerojatno je da su morski plodovi koje jedete ulovljeni tog jutra. Što ste dalje od obale, vrijeme transporta je dulje, a moguće je i da su do restorana stigli smrznuti. Čim su ulovljeni kvaliteta morskih plodova se srozava pa izbjegavajte naručivati morske plodove, osim ako ste sigurni da su ulovljeni tog dana. Bourdain također preporučuje da ne naručujete dagnje jer kuharima često promaknu one loše pa vam nakon obroka može biti jako loše.

Dobro pečenu govedinu

Kuhari mrze pripremati jako pečenu govedinu, jer znaju da dulja termička obrada uništava tako skupi komad mesa i pretvara ga u žilav obrok. No postoji još jedan razlog, a otkrio ga Bourdain.

"Čuvanje mesa za jače pečenje tradicija je svih kuhara. Naime, oni komadi mesa koji nisu toliko kvalitetni čuvaju se za kasnije, odnosno one mušterije koje ionako više vole okus ugljena", rekao je.

Ne naručujte jela koja nisu na jelovniku

Kuhare i konobare ništa neće toliko naljutiti kao mušterije koje žele previše zamjena u originalnom jeli.

"Svaki put kad netko naruči nešto što nije na meniju, svi poludimo. Konobar mora ići u kuhinju objašnjavati posebne želje gosta, zbog čega se izgubi previše vremena i na kraju nitko nije zadovoljan konačnim jelom", napisao je dan korisnik Reddita koji se predstavio kao chef.


Facebook komentari

hr Fri Nov 11 2016 22:29:23 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5881ceb61eea8f74128b458d/80

Milanović: "Ja gledam piratske filmove, ali poštujem zakone"

Davor Jurkotić iz emisije "U zdrav mozak" uspio je preveslati i Zorana Milanovića barem na neko vrijeme jer je ovaj nakon nekoliko minuta shvatio o čemu je riječ i prasnuo u smijeh..

Nakon brojnih pokušaja Davor Jurkotić iz emisije "U zdrav mozak" uspio je preveslati i bivšeg premijera Zorana Milanovića. Poslao mu je poruku da se javi u vezi "poslovnog prijedloga", a Milanović je pristao. 

Jurkotić se predstavio kao Mark Russinovich, direktor u Microsoftu rekavši Milanoviću da ga je jako teško dobiti na što mu je bivši premijer odgovorio da već 12 godina ima isti broj, ali se javlja samo na poznate brojeve. 

- Bio sam na trčanju u Maksimiru, dva dana na skijanju u Italiji - pohvalio se Milanović, a razgovor je onda skrenuo na filmove:

- Ja filmove gledam s ovih piratskih aplikacija, priznao je Milanović, a nakon što mu je Jurkotić rekao da je to kazneno djelo, bivši premijer se brzo snašao:

- A što ako nije moja aplikacija, što ako nije moj iPad?

Milanović se nakon toga "oprao" rekavši da nije više od dva puta krivo parkirao u životu i da je čovjek koji poštuje zakone. 


Nakon filmova, voditelj je prešao na stvar. Poslovna priča kojom je htio preveslati Milanovića bila je da Microsoft pokreće brze brodske - katamaranske linije iz Dalmacije u Italiju i to plovilima koji su nešto između brodova i katamarana, a mogu jako brzo ploviti, ići pod vodi pa čak i letjeti. 

- Ispod vode? Mogu ići ispod vode? To je jako ekskluzivno, to mora biti visoka cijena karte - rekao je Milanović, a nakon što mu je "Russinovich" rekao da katamaran može i letjeti, bivši premijer je prasnuo u smijeh i vrlo brzo shvatio da je nasamaren i da je s druge strane emisija "U zdrav mozak".


Facebook komentari

hr Fri Jan 20 2017 10:46:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5881b8421eea8fa2108b45fd/80
Foto: Filip Hofer / Story

Pamela Ramljak: "Bilo je kao u filmu, suprug me omotao ručnicima i odveo na hitnu"

Pjevačica Pamela Ramljak na svijet je donijela prvo dijete, koje su suprug Mladen Salajster i ona odveli iz rodilišta kući. U prvim danima majčinstva samo za Story prisjeća se porođaja koji je trajao čak 17 sati

Tri dana nakon porođaja pjevačica Pamela Ramljak sa svojim jedincem Antunom otišla je kući iz rodilišta. Story ju je snimio ispred Klinike za ženske bolesti i porode u Petrovoj, gdje je po nju i sina došao suprug Mladen Salajster

Supružnici nisu skidali osmijeh s lica, osobito ponosna majka koja je već zaboravila na sve porođajne muke. Mališana je na svijet donijela 10. siječnja prirodnim putem nakon gotovo 20 sati.

Za Story je ispričala kako je protekao porođaj, od trenutka kada joj je u 23 sata kod kuće pukao vodjenjak, preko odlaska na hitnu, čekanja trudova, epiduralne pa sve do prirodnog porođaja u 16 sati. Ispričala je i koliko joj je tijekom porođaja pomogao suprug, zašto su mališanu odabrali ime Antun te kakav je Antun kao beba.

- Izgledalo je kao na filmovima, ustala sam iz kreveta i kao da je puknuo balon. Suprug je došao kući, omotao me ručnicima i odveo na hitnu - ispričala je među ostalim Pamela.

Facebook komentari

hr Fri Jan 20 2017 09:44:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5881b7321eea8fa2108b45f9/80
Foto: Instagram

Evo kako nas društvene mreže lažu: Nisu sve žene zgodnije od vas – samo znaju pozirati

Svaki dan na društvenim mrežama gledamo fotografije djevojaka koje izgledaju savršeno i plijene pozornost savršeno oblikovanim tijelom, tenom, frizurom… No, istina je bitno drugačija.

Fitness blogerica i zvijezda Instagrama Anna Victoria na svom Instagram profilu objavila je fotografije kako bi ukazala na to da nije sve kako se čini. Na taj se korak odlučila inspirirana kampanjom u koju se uključio sve veći broj blogerica, a kojem žele pokazati svim ženama da savršenstvo kakvo gledamo na Instagramu zapravo ne postoji u stvarnom životu, prenosi Story.

Tako je Anna objavila dvije fotografije. I dok na jednoj izgleda besprijekorno, na drugoj  joj je trbuh mnogo veći i njome ona želi prkazati kako izgleda većinu vremena.

- Ja 1 posto vremena nasuprot mene kako izgledam 99 posto vremena - napisala je ispod tih dviju fotografija, dodavši da su joj obje fotografije podjednako drage. 

- Dobri i loši kutovi ne mjenjaju vašu vrijednost - poručila je blogerica dodavši da je važno prihvatiti svoje mane i voljeti svoje tijelo. Njezine fotografije ubrzo su postale hit na društvenim mrežama.

Facebook komentari

hr Fri Jan 20 2017 08:30:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/586cf4141eea8f9ebe8b45e6/80
Foto: Pixabay

Testom intolerancije na hranu do boljeg izgleda i zdravlja

Test intolerancije na 162 namirnice uputiti će Vas i pomoći Vam kako da se riješite suvišnih kilograma, kako da se riješite zdravstvenih problema, kako da živite bolje i zdravije

Ušli smo u novu godinu sa novim željama i ciljevima, odlukama.. ali isto tako često čitamo i čujemo o tome kako su neke poznate osobe uspjele skinuti višak kilograma ili smanjiti neke kronične zdravstvene probleme, pa čak ih se i riješiti  na vrlo jednostavan način.. izbacivanjem nekih namirnica iz svoje prehrane, a da bi te namirnice bile upravo one koje odgovaraju baš našem organizmu potrebno je napraviti test intolerancije na hranu. Test intolerancije na 162 namirnice uputiti će Vas i pomoći Vam kako da se riješite suvišnih kilograma, kako da se riješite zdravstvenih problema, kako da živite bolje i zdravije. Ovaj test je moguće napraviti i u Splitu, ali više o svemu ovome reći će nam Biljana Marinović, iz „Korak ka zdravlju“.

Koji su najčešći simptomi pretjerane osjetljivosti na neku hranu, tj. intolerancije ?

Najčešći simptomi intolerancije su umor, promjene na koži kao što su akne, dermatitisi, ekcemi, psorijaza, astma, kronični kašalj, nadutost, problemi s probavom, pospanost nakon jela, bolovi u mišićima, gastritis, migrene, glavobolje, kardiovaskularne bolesti, višak kilograma. I ukoliko postoje neki od ovih simptoma svakako bi se trebalo razmisliti o testiranju.

Koliko se dugo trebamo pridržavati takvog načina prehrane?

Potrebno je tri mjeseca izbaciti neke namirnice iz prehrane na koje test pokaže da ste intolerantni  i u tom periodu dolazi do znatnog poboljšanja, a u mnogim slučajevima i potpunog nestanka tegoba, jer ovakvim načinom prehrane rješavamo uzrok problema, a ne posljedicu. Prvi rezultati poboljšanja vide se već nakon 3 tjedna pridržavanja novog načina prehrane.

Mnogi od nas su pokušavali primjenjivati zdraviji način prehrane, ali brzo smo odustajali, ima li to isto veze sa intolerancijom?

Upravo tako, mnogi od nas su pokušavali primjenjivati zdraviji način prehrane, ali to je često rezultiralo odustajanjem , jer umjesto očekivanog povećanja energije, povlačenja nekih od zdravstvenih tegoba  i općenito boljeg funkcioniranja našeg organizma, bili smo stalno nekako gladni, neraspoloženi, bez nekih pomaka i osjetili smo da to baš i nije to, te smo se opet vraćali na stari način prehrane. Razlog je taj što smo i tada uzimali namirnice koje ne odgovaraju našem organizmu, jer što je dobro za jednu osobu ne mora biti i za drugu jer svi smo mi različiti. Npr.  izbacili smo pšenični kruh i ubacili raženi, jer uvjereni smo da je raženi zdraviji, a mi smo baš intolerantni na raž,  kravlje mlijeko zamijenili sojinim, ali imamo intoleranciju na soju, a to ne znamo. I niz drugih zamjena.

Što je sa ljudima koji imaju prekomjernu težinu i koji se odlučuju na razne dijete, koje isto tako daju slabe rezultate?

Znamo da su neki  puno puta pokušali izgubiti višak kilograma i nisu uspjeli, a razlog tome je sigurno u intoleranciji na neku namirnicu jer povećanje tjelesne težine uzrokovane intolerancijom na hranu teško se može korigirati niskokaloričnim dijetama. Razlog je taj što ne znate koje namirnice trebate koristiti u niskokaloričnoj dijeti, a koje ne. Jer ono što odgovara jednoj osobi ne mora odgovarati i drugoj i obrnuto. Zato je najbolje kada uz odluku o skidanju viška kilograma napravite i test intolerancije na hranu , te se počnete hraniti onako kako je to najbolje za vas i vaš organizam. Ovakvom eliminacijskom prehranom dolazi do sigurnog gubitka kilograma.

Gdje Vas možemo posjetiti u Splitu? Da li se dolazak mora najaviti unaprijed?

U Splitu nas možete posjetiti na adresi Lička 27,  u razdoblju od 23. do 28. siječnja u vremenu od 11-18 sati, isto tako bitno je naglasiti da je broj termina ograničen i zato je potrebno reagirati na vrijeme i rezervirati svoje mjesto, a to možete učiniti na broj telefona 091-798-1888.





Facebook komentari

hr Fri Jan 20 2017 07:00:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .