Za Hrvatsku ne dolazi olakšanje: AccuWeather objavio kakva nas zima čeka

Sjevernu Europu i dijelove zapadne Europe već na samom početku zime pogodit će snažne i česte oluje koje će donijeti velike količine oborina, prognozira AccuWeather. I dok početak zime na većem dijelu europskog kontinenta neće donijeti uobičajeno niske temperature, prognoze govore da će kraj zime biti znatno hladniji, s temperaturama i ispod prosjeka za to doba godine, piše dnevnik.hr.

Područje od juga Španjolske, preko Italije pa sve do Balkanskog poluotoka očekuje zima s količinom oborina manjom od prosjeka, prognozira AccuWeather.

“Manje količine oborina nego što su uobičajene za zimske mjesece povećat će mogućnost suše, ali i opasnost od požara na području od juga Španjolske pa sve do Balkanskog poluotoka”, pišu prognostičari AccuWeathera.

Dok će zima na sjeveru Europe biti obilježena većim količinama padalina, na području Balkana ne očekuju se česta i duga kišna razdoblja, što će dovesti do produživanja razdoblja suše. To ne znači da na ovom području uopće neće biti kiše tijekom zimskih mjeseci, ali količina oborina bit će manja od prosjeka”, piše AccuWeather.

Prema prognozama, ove se zime na Balkanu ne očekuje mnogo snježnih oluja. Naprotiv, one bi trebale biti rijetke i ne bi trebale dugo trajati. Najveće šanse za pojavu snježnih oluja bit će u drugoj polovici zime, odnosno krajem siječnja i tijekom veljače.

Zima će na području Velike Britanije, Francuske, Poljske i Njemačke započeti vrlo oštro – s brojnim olujama, posebno tijekom prosinca i početkom siječnja. Olujni vjetrovi i velike količine padalina stvarat će probleme u prometu, a zbog učestalosti oluja moguće su i velike poplave na tim područjima.

I dok će na sjeveru Europe zima biti s dosta oborina, stanovnici srednje Europe na pravu će zimu morati čekati sve do iduće godine, odnosno do kraja siječnja. U mjesecima koji dolaze ne očekuje se velika količina snijega niti temperature ispod prosjeka, ali bi zato sam kraj zime, odnosno veljača, trebala biti oštra i s većim količinama snijega.

Iako je u Italiji i na Balkanskom poluotoku tijekom jeseni bilo dosta padalina, to neće biti dovoljno kako bi se ublažile posljedice ovogodišnje suše.

“Mnoge zemlje na tim područjima bit će u većoj suši nakon zime nego što su bile prije nje pa će se to odraziti na poljoprivredne kulture jer će i tijekom proljeća 2018. biti malo oborina”, navodi AccuWaether.

Baltičke zemlje, za razliku od ostatka Europe, čeka prava snježna zima s dugim periodima niskih temperatura.

Prvi snijeg očekuje se već u prosincu, a tijekom cijele zime snježne oluje neće biti neuobičajena pojava. Ipak, čak će i na Baltiku ova zima biti nešto blaža nego proteklih godina, prognoziraju u AccuWeatheru.

POSLJEDNJE DODANO: