Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/58360f511eea8f93dc8b47cd/80

Nepravedno oporezivati pušače? Što je s pretilima i akoholičarima?

Pušenje je rizično ponašanje, ali ne košta samo liječenje pušača nego i ovisnika o alkoholu, o drogama, promiskuitetnih, pretilih....
Kako bi se zakrpale rupe u zdravstvenom sustavu, predsjednik Udruge poslodavaca u zdravstvu i udruge pacijenta složni su da je najbolje poskupiti cigarete za tri kune pa kroz porez na rizično ponašanje pribaviti novac. Nema dvojbe da pušenje spada u rizično ponašanje, ali trebaju li samo pušači plaćati cijenu manjka novca u proračunu, a ne i svi drugi ovisnici koji se također rizično ponašaju i ugrožavaju zdravlje? Košta i liječenje ovisnika o alkoholu, o ekstremnim sportovima, drogama, promiskuitetnih koji su se zarazili spolnim bolestima, pretilih, pa se nameće pitanje je li riječ o diskriminaciji ako se sankcioniraju samo pušači.

A što je sa šećerom? Kod nas je više od trećine pušača i računica države je jasna. – Ovdje je lova u pitanju, u zdravstvu su veliki dugovi i ovim prijedlogom gađaju se pušači koji bi trebali najviše platiti jer je njih najviše, a ne ide se na druge građane koji se također rizično ponašaju. Vlada će se braniti da su imali legitiman cilj, zaštitu zdravlja ljudi, a jasno je da su napravili kalkulaciju da bi najviše novca mogli prikupiti od prodaje cigareta. No teško se može dokazati diskriminacija pušača, ali je ne mogu isključiti. Činjenica je da mi pušači svojim ponašanjem doprinosimo razvoju bolesti i nije mi sporno da više sudjelujemo u pokrivanju troškova liječenja. Ali nepravedno je udariti samo na pušače jer postoje i brojne druge skupine koje se rizično ponašaju poput alkoholičara – kaže ustavnopravni stručnjak Mato Palić.

Iako zdravlju šteti i pretilost, teže je, kaže, dokazati je li to posljedica nezdravog života ili hormonalnog poremećaja. Ako se netko seksualno neodgovorno ponaša i ako je nekog zarazio HIV-om, to je, dodaje, teže utvrditi jer tko će to priznati, a i time se ulazi u nečiju privatnost. Ista je stvar i s bavljenjem ekstremnim sportovima i ljudima koji obolijevaju jer se ne kreću jer tko će utvrditi koliko se kreću. Zato je državi najlakše oporezovati pušače. Na pitanje otvara li oporezivanje rizičnog ponašanja pušača Pandorinu kutiju i može li voditi tome da se jednom diskriminiraju bolesni u odnosu na zdrave i više plaćaju Palić uzvraća: “Moglo bi.” Palić se pita i zašto se nije povećao porez na šećer koji je najgori ugljikohidrat i brže dovodi do loših promjena u organizmu nego pušenje. Psihijatar prof. Vlado Jukić podržava prijedlog da se oporezuje rizično ponašanje pušača i da se dio novca za zdravstvo prikupi poskupljenjem cigareta.

– Pušenje dovodi do niza zdravstvenih teškoća kod pušača u odnosu na nepušače i ne možemo ovaj prijedlog odbaciti zato što dovodi u “neravnopravnost” pušače u odnosu na druge ovisnike jer time tražimo alibi da se odbaci ovaj prijedlog. Ne može država odjednom oporezovati sva rizična ponašanja. Ali nemam ništa protiv ni da se od alkohola uzme određeni postotak za zdravstvo – kaže Jukić. Dodaje da se ne može tražiti oporezivanje ovisnika o drogama jer je to ilegalna aktivnost za razliku od pušenja. Inače, i pušenje je prema međunarodnoj kvalifikaciji bolesti – ovisnost.

Jednako sankcionirati sve Odvjetnica Ines Bojić drži da bi bilo teško dokazati diskriminaciju – stavljanje u nepovoljniji položaj u odnosu na druge u usporedivoj situaciji. Ako je, kaže, pušenje u međunarodnoj klasifikaciji bolesti, postoji prvi korak koji upućuje na diskriminaciju, ali da bi se to utvrdilo, mora se utvrditi imamo li osobe u usporedivoj situaciji i postoji li legitimni cilj koji je ovdje jednostavno pravdati zaštitom zdravlja. Jesu li sredstva kojim želimo doći do tog cilja primjerena i nužna to je, kaže, pitanje za javnu debatu. Smatra da bi pušači trebali tužbom dokazivati da su stavljeni u nepovoljniji položaj u odnosu na alkoholičare ili druge ovisnosti. – Kao nepušač, redovito vježbam, zdravo jedem i hvala Bogu zdrava sam i ne idem kod doktora i plaćam zdravstveno osiguranje koje ne konzumiram i mislim da je u redu sankcionirati one koji sami ugrožavaju svoje zdravlje, a tu ne mislim samo na pušače, nego i na druge ovisnosti – zaključuje Bojić.


– Kao nepušač, redovito vježbam, zdravo jedem i hvala Bogu zdrava sam i ne idem kod doktora i plaćam zdravstveno osiguranje koje ne konzumiram i mislim da je u redu sankcionirati one koji sami ugrožavaju svoje zdravlje, a tu ne mislim samo na pušače, nego i na druge ovisnosti – zaključuje Bojić za Večernji.hr


hr Sun Nov 05 2017 15:39:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ba2654ccb557a7ba58b4975/80
Foto: Pixabay

„I tebe se pita!“: Trogirke i Trogirani sljedeći tjedan glasaju za svoje projekte u proračunu za 2019.

Od 22. do 29. listopada održat će se osam javnih tribina po mjesnim odborima u Trogiru gdje će građani moći glasati za projekte koje su prijavili u sklopu participativnog budžetiranja
Čak 293 prijedloga građana pristigla su u Grad Trogir u sklopu akcije „I tebe se pita!“. Radi se o participativnom budžetiranju, projektu koji je Trogir započeo kao prvi grad u Dalmaciji, a koji podrazumijeva davanje građanima na raspolaganje jednog dijela proračuna, tako da sami predlažu i sami glasaju o projektima koje žele realizirati u svojim kvartovima.

Grad Trogir iz proračuna za 2019. u ove svrhe namijenio je 1,2 milijuna kuna. Trogirke i Trogirani pokazali su velik interes da pridonesu uređenijem i ljepšem gradu kroz male komunalne projekte kao što su uređenje zelenih površina, popravljanje prometnica koje su u nadležnosti grada, opremanje igrališta, postavljanje rasvjete i prometne signalizacije, sanacije divljih deponija i slično – odnosno, predlaganjem investicija koje njima “život znače“, poboljšavaju im svakodnevicu i kvalitetu života.

- Odaziv je premašio sva naša očekivanja, kako građana tako i medija. Veseli me činjenica što gotovo da nema stanovnika Trogira koji nije čuo za „I tebe se pita!“, a pohvale za projekt stižu nam iz cijele Hrvatske. Zadnja dva tjedna evaluirali smo pristigle ideje i od ponedjeljka, a sljedeći tjedan kreću tribine po mjesnim odborima gdje će svi koji dođu imati priliku dignuti ruku i dati glas projektu ili projektima koje smatraju prioritetima. Oni s najviše glasova bit će uvršteni u proračun za 2019. – rekao je gradonačelnik Ante Bilić.

Tribine će se održati po sljedećem rasporedu:
1. MJESNI ODBOR TRAVARICA - PONEDJELJAK 22. LISTOPADA, 18 SATI, VATROGASNI DOM
2. MJESNI ODBOR ČIOVO - UTORAK, 23. LISTOPADA, 18 SATI, KUD KVADRILJA
3. MJESNI ODBOR ARBANIJA - SRIJEDA, 24. LISTOPADA, 17 SATI, HOTEL SV. KRIŽ
4. MJESNI ODBOR ŽEDNO/MASTRINKA - SRIJEDA, 24. LISTOPADA, 19 SATI, DOM ŽEDNO
5. MJESNI ODBOR PLANO - ČETVRTAK, 25. LISTOPADA, 18 SATI, MJESNI ODBOR
6. MJESNI ODBOR DRVENIK VELI - NEDJELJA, 28. LISTOPADA, 12 SATI, MJESNI ODBOR
7. MJESNI ODBOR DRVENIK MALI - NEDJELJA, 28. LISTOPADA, 15 SATI, MJESNI ODBOR
8. MJESNI ODBOR GRAD - PONEDJELJAK, 29. LISTOPADA, 18 SATI, GRADSKA VIJEĆNICA 

- Kada bude održana i zadnja tribina, objavit ćemo sve odabrane projekte koje ćemo, naravno, i realizirati u 2019. godini. Participativno budžetiranje jako je transparentan procesi način kako možemo ostvariti bolju komunikaciju i suradnju s građanima što vjerujem da smo i uspjeli - zaključio je trogirski gradonačelnik.
hr Fri Oct 19 2018 14:20:23 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b1f99b92af47fb5278b467f/80

Opća bolnica Zadar raspisala natječaj za više djelatnika: od spremačica do specijalista

Opća bolnica Zadar raspisala natječaj za više djelatnika: u radni odnos se prima više osoba za različite odjele, od spremačica do specijalista.

Traži se jedan prvostupnik sestrinstva, fizioterapije, potom tri spremačice, pomoćni radnik, liječnik specijalist vaskularne kirurgije, pedijatar, te specijalist ginekologije.

Kandidati s kojima će se obaviti razgovor biti će obaviješteni putem elektronske pošte.

Obavijest kandidatima o rezultatima natječaja bit će objavljeni na web-stranici bolnice, piše ezadar.hr

hr Fri Oct 19 2018 11:24:41 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bc98f060e49386c098b45e3/80

“Zajedno više možemo“: Sajam mogućnosti na splitskoj Rivi

Policijska uprava splitsko-dalmatinska u suradnji s Gradom Splitom provodi preventivni projekt „Zajedno više možemo“.
Navedeni program aktivno se provodi od 2011. godine, a sastoji se od više komponenti, usmjerenih na prevenciju zlouporabe droga i alkohola te drugih sredstava ovisnosti, prevenciju vandalizma i vršnjačkog nasilja, kao i ostalih asocijalnih ponašanja mladih.

U subotu, 20. listopada 2018. s početkom u 10 sati na splitskoj Rivi održati će se druga komponenta spomenutog preventivnog projekta, pod nazivom „Sajam mogućnosti“, gdje će učenicima biti predstavljeni programi raznih kulturno-umjetničkih društava i sportskih klubova, kako bi se upoznali s njihovim radom i za sebe odabrali aktivnost kojom bi ispunili svoje slobodno vrijeme.

Osim policijskih službenika s opremom i tehnikom, kao i službenim psom za detekciju eksploziva, na sajmu će svoj rad prezentirati i pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja.
hr Fri Oct 19 2018 10:00:19 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a9fce2c2af47f75268b45e9/80
Foto: Pixabay

Svako drugo dijete ne zna plivati: Crveni križ traži vraćanje obuke neplivača u hrvatske škole

Svaki drugi učenik razredne nastave u Hrvatskoj ne zna plivati. Na alarmantne podatke upozorava Crveni križ koji od reforme obrazovanja traži i vraćanje obuke neplivača u hrvatske škole.

U tijeku je obuka na vukovarskom plivalištu, a u dva tjedna njihove će devetogodišnjaci postati plivači. Projekt Grada i Crvenog križa obuhvatio je učenike drugih i trećih razreda vukovarskih osnovnih škola.

No, nemaju svi učenici u Hrvatskoj jednaku priliku naučiti plivati. Obuka neplivača 2010. godine izbrisana je iz Državnog pedagoškog standarda. Umjesto obaveze, u praksi je postala tek mogućnost prepuštena školama, lokalnim zajednicama, te volji i financijskim mogućnostima roditelja. - Može se reći da je prosjek u Hrvatskoj oko 50 posto obučenosti djece tehnikama plivanja'', naglašava Marko Đukić iz Crveonog križa Osječko-baranjske županije.

Crveni križ i Hrvatski savez sportske rekreacije "Sport za sve" zbog toga traže da se obuka neplivača vrati kao pedagoški standard. - Jedno je hrvatski, zato je i sam naziv, hrvatski pedagoški standard, to je dokument od nacionalne vrijednosti, a jedno su programi određenih predmeta u školi'', ističe Vladimir Findak iz Hrvatskog saveza sportske rekreacije ''Sport za sve''.

Iz Ministarstva obrazovanja za Dnevnik Nove TV potvrdili su da razmišljaju o tome.

Koliko je u pojedinim dijelovima zemlje neplivača pokazuje i vukovarski primjer. Voditelj Odjela sporta i rekreacije Dalibor Bičanić ističe kako je među testiranom djecom bilo 80 posto neplivača. A učenje plivanja oblik je spašavanja života, piše dnevnik.hr

hr Fri Oct 19 2018 08:43:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .