Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/53600e931799429b7330238a/80
Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Siromaštvo u Hrvatskoj: Socijalna prava su ljudsko pravo, a ne potrošnja

Po najnovijim podacima Državnog zavoda za statistiku, u Hrvatskoj preko 19,5 posto stanovnika živi u riziku od siromaštva, čime se Hrvatska uz Bugarsku, Grčku, Litvu, Rumunjsku i Španjolsku nalazi pri vrhu zemalja Europske unije
Hrvatska je kad je riječ o siromaštvu i socijalnoj isključenosti među najpogođenijim zemljama Europske unije, a rješavanje tog ozbiljnog društvenog problema pitanje je prije svega političke odluke i jačanja svijesti da su socijalna prava ljudsko pravo i investicije u ljudski kapital a ne potrošnja, kazano je u utorak u Zagrebu na konferenciji o siromaštvu u Hrvatskoj.

Teška i dugogodišnja gospodarska kriza ostavila je teške posljedice na socijalnu situaciju u Hrvatskoj.

Po najnovijim podacima Državnog zavoda za statistiku, u Hrvatskoj preko 19,5 posto stanovnika živi u riziku od siromaštva, čime se Hrvatska uz Bugarsku, Grčku, Litvu, Rumunjsku i Španjolsku nalazi pri vrhu zemalja Europske unije.

Nezaposlenost se kreće oko 19 posto, a osobito su zabrinjavajući podaci o stopi nezaposlenosti mladih koja je veća od 40 posto te o regionalnim nejednakostima, kazano je na konferenciji "Siromaštvo i ljudska prava osoba s iskustvom života u siromaštvu".

Predsjednik Hrvatske mreže protiv siromaštva, organizatora konferencije, Nino Žganec upozorio je da mjere za borbu protiv siromaštva i socijalne isključenosti u Hrvatskoj nisu zadovoljavajuće, dovoljno kvalitetne i pristupačne.

Politika socijalne skrbi reaktivna je, usmjerena na ublažavanje posljedica, a ne preventivna, kazao je.

Borba protiv siromaštva po njegovu je mišljenju prije svega stvar političke odluke, a da bi bila učinkovita potrebne su ne samo mjere socijalne skrbi nego sinergijsko djelovanje svih javnih politika, počevši od obrazovne pa do ekonomske i zdravstvene.

"Socijalna prava ljudsko su pravo i investicija u ljudski kapital a ne potrošnja", istaknuo je.

Javnosti se nameće dojam da je potrošnja za socijalnu skrb u RH prevelika, no udio potrošnje za socijalnu zaštitu (uključujući potporu u vrijeme nezaposlenosti, socijalnu skrb, mirovine i zdravstvenu skrb) iznosi 20,8 posto BDP-a, što je ispod prosjeka u Europskoj uniji (29,5 posto), napomenuo je Zdenko Babić, član Izvršnog odbora Hrvatske mreže protiv siromaštva.

Žganec je također upozorio da su socijalne usluge u zemlji razmrvljene i da ih treba integrirati kako bi se izbjeglo dupliranje i nepotrebne mjere, a posebice je naglasio potrebu kvalitetnijeg stručnog rada na prevenciji siromaštva na lokalnoj razini.

Hrvoje Sadarić, pomoćnik ministrice za socijalnu politiku, strategiju i mlade, kazao je da je osnovni problem sustava socijalne skrbi manjak sredstava, a jedino rješenje za to su fondovi EU-a i Svjetska banka.

Vlada je do sada pripremala osnovne okvire za sustavnu reformu socijalne skrbi, donijela je Strategiju borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti od 2014. do 2020. i program njezine provedbe, uvela zajamčenu minimalnu naknadu, koja je na snazi već godinu dana, a koja bi s vremenom trebala prerasti u zajamčeni minimalni standard i biti jamac zadovoljenja osnovnih životnih potreba korisnika, te informatizirala sustav, istaknuo je.

Barbara Helfferich, direktorica Europske mreže protiv siromaštva, kazala je da je siromaštvo velik problem i u Europskoj uniji.

Po podacima Europske komisije, broj siromašnih u EU porastao je od 2010. do 2012. za 6,6 milijuna, na ukupno 124,2 milijuna ljudi, što znači da neki oblik siromaštva pogađa svakog četvrtog stanovnika Europske unije.

Posebno je zabrinjavajuće što zaposlenost postaje sve manje siguran put za izlazak iz siromaštva jer podaci pokazuju da je stopa zaposlenih europskih građana koji su siromašni porasla s 8,6 na 9,1 posto. Osobito je teška situacija među mladima (preko 24 posto nezaposlenih).

Države članice EU-a trebale bi po njezinu mišljenju osigurati primjeren minimalni dohodak i primjerene socijalne naknade kako bi se ljudima omogućio dostojanstven život i dala im se prilika da se uključe na tržište rada.

Europska mreža protiv siromaštva zauzima se da se ljude stavi u središte europskih politika, ne samo socijalnih, kako bi se riješilo tu veliku krizu, istaknula je.

O problemu siromaštva u Mađarskoj govorila je Krizstina Jasz, iz Mađarske mreže protiv siromaštva, kazavši da je u Mađarskoj siromašno svako četvrto dijete, broj siromašnih povećao se u zadnjih godinu dana za 100.000, a 70 posto pripadnika srednje klase nakon deset godina članstva u EU ne bi moglo podnijeti neplanirani trošak od otprilike 20 eura.

Veliki problem u Mađarskoj su regionalne razlike, odnosno veliko siromaštvo u pograničnim područjima te diskriminacija Roma, a vladina sredstva nedovoljna su da bi se išta promijenilo, kazala je.

hr Tue Jan 27 2015 20:49:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d60d43929111c605a8b457b/80
Foto: Pixabay

Kreće drugo izdanje projekta "I tebe se pita!": Trogirke i Trogirani, uključite se u kreiranje gradskog proračuna!

Ponosan sam što smo s građanima pokrenuli jedan novi pozitivan trend u Dalmaciji i pozivam sve da se uključe i predlože što žele da realiziramo u 2020., rekao je gradonačelnik Bilić koji je za „I tebe se pita!" podigao iznos sredstava za 12,5 posto

Grad Trogir i ove godine provodi projekt participativnog budžetiranja „I tebe se pita!". Radi se o aktivnom uključivanju građana u kreiranje proračuna što Trogir provodi kao jedini grad u Dalmaciji i kao jedan od samo nekoliko gradova u Hrvatskoj koji su do sada primijenili ovu dobru praksu.

Drugo izdanje projekta kreće od ponedjeljka 26.8., a građani svoje prijedloge malih komunalnih projekata koje žele da se u sljedećoj proračunskoj godini realiziraju u njihovom kvartu/mjesnom odboru mogu slati do 15. rujna.

Ideja projekta je da građani predlože male komunalne zahvate koje smatraju prioritetima, poput saniranja asfalta, postavljanja javne rasvjete, autobusnih čekaonica, prometne signalizacije, nadzornih kamera, uređenja javnih površina i slično. Projekti se potom financijski evaluiraju te se prezentiraju građanima na javnim tribinama po mjesnim odborima, gdje svi prisutni na licu mjesta glasaju za ono što smatraju prioritetima, sukladno budžetu predviđenom za pojedini mjesni odbor, a koji se određuje proporcionalno broju stanovnika.

- Prošle godine imali smo zaista sjajan odaziv na ovaj projekt i ponosan sam što smo s građanima pokrenuli jedan novi trend u Dalmaciji. Pristigla su nam 293 prijedloga, javne tribine bile su pune, rasprave su bile konstruktivne i na kraju su naši sugrađani odabrali 33 projekta koje smo uvrstili u proračun. Do sada ih je većina realizirana, a do kraja godine dovršit ćemo ih sve kako smo se obvezali. Naglašavam da Grad svakako planira strateška veća ulaganja, a da su ovo oni mali projekti koji su važni za ugodniju svakodnevnicu i želimo da nam građani sami kažu što žele poboljšati. Pozivam ih sve da aktivno sudjeluju u kreiranju proračuna – rekao je gradonačelnik Ante Bilić.

Kako je gradonačelnik najavio lani, ove godine podiže se iznos namijenjen građanima te će imati na raspolaganju 1.350.000 kuna, što je za 150.000 kuna više nego u prvom izdanju projekta, odnosno oko 12,5 posto više.

Po mjesnim odborima sredstva su podijeljena ovako: Travarica - 330.000 kn, Čiovo - 220.000 kn, Žedno/Mastrinka - 145.000 kn, Grad - 145.000, Plano - 135.000, Arbanija - 125.000, Drvenik Veliki - 125.000, Drvenik Mali - 125.000,00.

Građani prijedloge mogu predati javno i anonimno i to:

Osobno – ubacivanjem ispunjenog obrasca u označene kutije koje će s obrascima biti postavljene na drugom katu Gradske uprave i u predvorju zgrade Holdinga

Putem e-maila – preuzeti obrazac na službenoj web stranici grada, ispuniti ga i dokument poslati na mail itebesepita@trogir.hr, s predmetom maila „I tebe se pita"

Poštom – preuzeti obrazac na drugom katu Gradske uprave, u predvorju Holdinga ili na službenoj web stranici grada, isprintati ga, ispuniti i poslati s naznakom „I tebe se pita" na adresu Trg Ivana Pavla II, br.1/II, 21 220 Trogir

Više detalja o tome kakvi projekti se mogu prijaviti dostupno je na ovom linku, a obrazac za prijavu može se preuzeti ovdje.

Javne tribine po mjesnim odborima na rasporedu su tijekom listopada, a o točnim terminima Grad će obavijestiti na vrijeme.

hr Sat Aug 24 2019 08:08:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c2c7db10e4938896a8b457b/80
Foto: D.N.

Treću godinu zaredom vodički vatrogasci organiziraju FireCombat 'Srce Kornatsko' u spomen na stradale vatrogasce

Natjecanje FireCombat „Srce Kornatsko“ koje treću godinu zaredom organizira Dobrovoljno vatrogasno društvo Vodice u spomen na stradale vatrogasce na otoku Kornatu, održat će se 31. kolovoza u 14 sati na rivi u Vodicama.

Fire Combat je natjecanje vatrogasnih grupa kojem se vatrogasci ogledaju u tečnosti, spretnosti i brzini, odnosno savladavanje različitih prepreka, upotrebu samoizbavne tehnike, prenošenja povrijeđene osobe i razvlačenje "B" cijevne pruge pod pritiskom te gašenje požara, piše ŠibenikIN

Natjecateljsku ekipu čine dva člana koji zajedno savladavaju sve prepreke uz mjerenje vremena. Na samom natjecanju će sudjelovati 60 natjecatelja iz Hrvatske, Slovenije i BiH, a očekujemo i veliki broj gostiju i gledatelja. Također, svoj dolazak su najavili biciklisti iz Siska i Bihaća koji će se nakon odvoženog tradicionalnog maratona Sisak - Bihać - Vodice, pridružiti u večernjim satima. 

Dobrovoljno vatrogasno društvo „Vodice“ osnovano je 1994. godine, a ljubav prema vatrogastvu i gradu je ono što je vatrogasce vodilo sve ove godine. 

- Svoje znanje i vještine prenosimo na mlađe generacije iz kojih će razviti sposobni i ambiciozni vatrogasci koji će svojim radom doprinijeti razvoju vatrogastva i našeg društva. Prije dvije godine, u sklopu obilježavanja 10. obljetnice Kornatske tragedije započeli smo s organizacijom Fire Combat natjecanja u Vodicama i namjeravamo ga održavati svake godine, te dati sve od sebe da svaki slijedeći bude bolji – poručuju iz DVD-a Vodice.

hr Fri Aug 23 2019 19:21:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ccb3cf829111ca3698b4627/80
Foto: Dalmacija News

Zbogom ljetu? Dio Dalmacije zahvatilo nevrijeme

Temperatura zraka je u sat vremena pala 15 stupnjeva
Najveće vrućine su se osjetile u dolini Neretve te dijelovima Zagore, ali neki dijelovi Lijepe Naše ipak nagoviještavaju kraj ljeta. 

U posljepodnevnim satima u Vinaliću kod Vrlike palo je pet litara oborine po kvadratnom metru, a u Drnišu dvije litre. Jako nevrijeme zahvatilo je i Miljevce pa je temperatura zraka u sat vremena pala za 15 stupnjeva. 

Slično vrijeme očekuje se i cijeli vikend.

Jesu li to naznake da je ljetu došao kraj ili će nam se opet vratiti na velika vrata? hr Fri Aug 23 2019 19:11:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bf64d070e493873218b456d/80
Foto: PIXABAY

Zračne snage gase požar kod Podgore

Tri protupožarna aviona sudjeluju u gašenju požarišta Gornje Igrane-Šošići kod Podgore u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Dva Canadaira CL-415 i jedan Airtractor AT-802 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH upućena su petak, 23. kolovoza 2019. godine u akciju gašenja požara na lokaciji Gornje Igrane-Šošići  kod Podgore  u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (17. lipnja) do zaključno 22. kolovoza 2019. zračne protupožarne snage bile su angažirane u gašenju 30 požara (20 u Šibensko-kninskoj, četiri u Zadarskoj, dva u Splitsko-dalmatinskoj te po jedan u Dubrovačko-neretvanskoj, Ličko-senjskoj, Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji) dok su kopnene snage Hrvatske vojske bile angažirane dva dana na požarištu Južna Dubrava kod Šibenika s ukupno 102 pripadnika.

Uz gašenje požara provedeno je i 37 protupožarnih izviđanja s avionima Airtractor AT-802, a sveukupno su zračne PP snage ostvarile oko 250 sati naleta pri čemu je izbačeno oko 6700 tona vode te je helikopterima Mi-8 MTV1 prevezeno 14 vatrogasaca i osam tona vode i opreme do požarišta.

U izviđanju područja procijenjenih kao visokorizičnih za izbijanje požara tim besposadnog zrakoplovnog sustava “Orbiter 3B” bio je angažiran 29 puta.

hr Fri Aug 23 2019 16:14:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .