Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5bdffb4b0e49381d018b45be/80

Okrugli stol za ekonomske analize: Raznolikost je potencijal jadransko-jonske regije

Intezivnija suradnja u ovoj makroregiji doprinijela bi jačanju konkurentnosti gospodarstava pojedinih zemalja

Jadransko-jonska regija područje je značajnih društveno-ekonomskih razlika među državama koje joj pripadaju. Obuhvaća 8 zemalja: 4 države članice EU (Hrvatska, Grčka, Italija, Slovenija) i 4 zemlje izvan EU (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Srbija). Različitost jadransko-jonske regije je svakako potencijal zbog bogatstva makreoregije. Istovremeno je izazov za zajedničko promišljanje pametnog, održivog i uključivog rasta u cijeloj jadranskoj i jonskoj regiji.

Stoga se Okrugli stol za ekonomske analize, održan u okviru 1. zajedničke konferencije foruma gospodarskih komora, gradova i sveučilišta jadransko-jonske regije uSplitu, fokusirao na analizu regionalnih prednosti i slabosti, te zajedničko promišljanje o mogućnostima za napredak. Zanimljivi su bili pogledi svih sudionika na ovu temu; predstavnika sveučilišta, gospodarskih komora pojedinih zemalja te ministarstva ali i pogled iz perspektive financijske institucije.

Zvonimir Savić, direktor Sektora za financijske institucije i ekonomske analize HGK,  predstavio je regionalne sličnosti i razlike te zanimljivosti. Gledajući GDP po stanovniku, sve su zemlje ispod prosjeka EU. Broj stanovnika se smanjuje u svim zemljama, a stanovništvo je sve starije. Na ovom su području gradovi zanimljivih značajki - Atena je jedan od najstarijih europskih gradova, naseljena preko 7000 godina, kao i Vinkovci, naseljeni kontinuirano preko 7000 godina. Pored mora koje spaja značajan je i broj plovnih rijeka (u Albaniji 1, Srbiji 3, Hrvatskoj 4 te BiH 5). Posebnost je svakako veliki broj zaštićenih UNESCO-vih mjesta (u Italiji 49, Grčkoj 16, Albaniji 2, BiH 3, Crnoj Gori 3, Srbiji 5 te Hrvatskoj 10). Savić je zaključio: „Iako je vrlo raznoliko u gospodarskim trendovima i potencijalima, jadransko i jonsko područje bogato je kulturnom i povijesnom baštinom. Premda bi korištenje prirodnih resursa moglo biti ograničeno zbog geografije, a negativni demografski trendovi očiti su u regiji, i dalje ostaje potencijal za gospodarsku i kulturnu suradnju.“

Pomoćnica ministrice regionalnog razvija i fondova EU, Ana Odak predstavila je novi pristup strateškom planiranju u Hrvatskoj, te istaknula važnost pametne specijalizacije i stvaranja funkcionalnih regija za uravnoteženi regionalni razvoj. Pametna specijalizacija i prekogranični pristup istraživanju, razvoju i inovacijama nudi brojne mogućnosti za suradnju na projektima, stvaranje partnerstava sa sličnim prioritetima na makroregionalnoj razini. „Puna implementacija programa EU može podići BDP do 3%“ istaknula je Odak.

O regionalnoj konkurentnost i pametnoj specijalizaciji govorio je i Vinko Muštra s Ekonomskog fakulteta u Splitu. Obzirom da alat za mjerenje ovog fenomena, indeks regionalne konkurentnosti, pokazuje velike razlike među europskim regijama u zadnjih nekoliko godina, lako je zaključiti kolika je važnost inovacija. I Europska komisija prepoznaje potrebu za otključavanjem potencijala rasta EU kroz jačanje konkurentnosti regije, te definira pametnu specijalizaciju kao novi strateški pristup gospodarskom razvoju kroz ciljane potpore istraživanju i inovativnosti, što treba koristiti i u zemljama članicama i onima koje to još nisu.

Za zadržavanje zaposlenosti i poticanje regionalnog rasta značajna je uloga financijskih institucija koje, standardno, posluju po komercijalnim principima. No, za poticanje rasta u regijama koje nisu privlačne komercijalnim financijerima nužno je nekomercijalno financiranje i transfer iz europskih izvora prema nerazvijenim regijama. U protivnom, neatraktivne regije stagniraju, a populacija se koncentrira u rastućim regijama.

Posebno je istaknut problem usporedivosti podataka iz zemalja članica EU i onih koje to nisu. Stoga je na ovom skupu predstavljen i projekt ESPON - Europski i makro-regionalni sustav praćenja informacija (podataka, mapa, grafikona, analiza i kratkih izvješća), koji se upravo razvija i čijim će korištenjembiti moguće pratiti trendove, posebno regionalne u Europi. Konačni je cilj na temelju pouzdanih pokazatelja i njihove analize ponuditi kvalitetnu osnovu za cijelu Jadransko-jonsku regiju.

Intezivnija suradnja u ovoj makroregiji doprinijela bi jačanju konkurentnosti gospodarstava pojedinih zemalja, prije svega kroz bolju prometnu povezanost, kako kopnom tako i morem, bolje povezivanje energetskog tržišta, te jačom suradnjom u sektoru turizma.

hr Mon Nov 05 2018 09:12:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c418ca20e4938007e8b4629/80

Nagla i brza promjena vremena, od ponedjeljka još i gore

Lokalni pljuskovi i grmljavine...
Nakon iznadprosječno toplog četvrtka s južinom, u petak u većini Hrvatske povratak zimskih uvjeta, ponegdje i s debljim snježnim pokrivačem, pa možete li - gorjem ne putujte od 8 do 20 sati, još bolje - do subote, a i podno Velebita će od petka poslijepodne do subote kasno navečer biti ograničenja u prometu. Za mnoge će vjerojatno najpovoljnija biti nedjelja, a od ponedjeljka ponovno oblačnije i vjetrovitije, vjerojatno s češćim oborinama.

Na sjevernom Jadranu i dijelu gorja već oko podneva bura, često jaka, na udare ubrzo i olujna, koja pahulje iz gorja može donositi i ponegdje na obalu, pa i bliže joj otoke. No, češća će biti kiša, gdjegod i u obliku obilnijih pljuskova praćenih grmljavinom, najmanje u Istri, u čijoj je unutrašnjosti i snijeg moguć samo rijetko. Temperatura većinom od 5 do 10 °C, u gorju od 0 do 5 °C, uz prijepodne uglavnom toplije od poslijepodneva.

U Dalmaciji će dnevni temperaturni hod biti uobičajen, ali malen zbog juga, oblaka i kiše, mjestimice iobilnijih pljuskova i grmljavine, a u unutrašnjosti i snijega, uglavnom u brdima. Poslijepodne će bura biti sve češća, na udare ponegdje i olujna, a more i dalje umjereno valovito i valovito.

Podjednako će valovito biti i na jugu Hrvatske, ali zbog cjelodnevnog umjerenog i jakog juga, uz koje će se temperatura uglavnom malo mijenjati. Sunčanih će sati biti malo, a pljuskovi i grmljavine bit će češći prema kraju dana, javlja HRT
hr Fri Jan 18 2019 09:22:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c41896f0e49386e7c8b4695/80

Humanitarni turnir "Veliko srce za malu Donu" u subotu u Hrvacama

Malonogometni klub Hrvace KompassGroup i drugu godinu zaredom organizira malonogometni turnir ‘4 kafića - Hrvace’. Ponovno će, i ove godine, uz sportski dio u prvi plan pasti humanitarna nota turnira - za pomoć malenoj Doni Jerkan...

"Veliko srce za malu Donu" naziv je drugog izdanja malonogometnog turnira u Hrvacama u organizaciji kluba Hrvace KompassGroup. Nakon što je u premijernom izdanju prošle godine sav prihod od kupljenih ulaznica i donacija otišao na adresu dječjeg vrtića "Sretno dijete" ove će taj humanitarni dio biti za malenu Donu Jerkan, djevojčicu koja muku muči sa rijetkom pojavom gigantskog kongenitalnog nevusa.

Laički rečeno, malenoj Doni madeži zahvaćaju više od 80 posto površine na leđima i svakodnevno se sve učestalije događaju razne promjene u boji i teksturi, a svaka nova promjena moguća je opasnost od melanoma koji se ne može otkriti na vrijeme. Iritacije i bol postale su Donina svakodnevnica pa je odlučeno kako će u naredne dvije godine, u Švicarskoj, biti napravljene tri operacije uklanjanja, a zasigurno i više kako bi Donin život postao puno bolji.

Prva operacija obavljena je već prije tri dana, a sad predstoji oporavak u Zurichu od mjesec do šest mjeseci što snosi poprilične troškove koje njezini roditelji ne mogu pokriti. 

Humanitarni turnir na rasporedu je sutra, 19. siječnja od 18 sati u dvorani u Hrvacama. Cijena ulaznice za djecu je 10 dok je za odrasle 20 kuna. Donacije, osim kupljenih ulaznica, moći će se ostavljati i na ulazu u dvoranu.  

‘Šaljemo apel svima koji su u mogućnosti i koji su velikog srca da dođu i svojim priustvom ovu akciju učine uspješnom. Svakom kupljenom ulaznicom gledatelji sudjeluju u nagradnoj igri u kojoj ih očekuju bogate nagrade. Bog i Hrvati’, poručuju iz MNK Hrvace KompassGroup.

hr Fri Jan 18 2019 09:08:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c408fa80e4938e47f8b4591/80

Pametno: Nemojte nam potpuno uništiti Marjan!

Dugogodišnji nemar Javne ustanove i potkornjak doveli su do tragičnog stanja na Marjanu, kažu u stranci Pametno. Ponovili su svoj apel kako radovi i sanacija moraju započeti što prije jer je svaki dan gubitak za šumu i građane grada Splita

Nakon što su još u srpnju prošle godine, prije šest mjeseci, pozvali Javnu ustanovu i Grad na hitnu intervenciju na Marjanu, iz Pametno su danas reagirali na najavljeni proces uklanjanja velikog broja suhih i zaraženih stabala, uvjetovanih već svima poznatim napadom štetnika potkornjaka. Žalosna je inertnost kojom se nadležni bave ovim problemom jer je Marjan blago svih građana, koje je trebalo odgovorno njegovati i održavati. 

- Mi smo, kao i svi građani Splita, posebno osjetljivi na aktivnosti koje se događaju na Marjanu kao jednom od simbola grada i razumijemo strahove i nepovjerenje koje se javilo nakon najave korištenja teške mehanizacije u svrhu probijanja šumskih prometnica i vlaka – ističe Branimir Urlić, gradski vijećnik Pametno i nastavlja – Javna ustanova je loše i nikako gospodarila šumom posljednjih desetljeća. Radovi u svakoj šumi zahtijevaju posebne dozvole i specifično projektiranje, a posebno na području zaštićenog dijela prirode kao što je Marjan. Oni trebaju biti ili predviđeni planom gospodarenja, koji je za Marjan istekao 31.12.2018. ili posebnim projektom koji trebaju odobriti sve nadležne institucije.  

Zato Pametno traži, na uvid cijeloj javnosti, sve dokumente i dozvole za predviđene radove, kao i informaciju tko će biti izvođač radova, na kojem natječaju je izabran ili te aktivnosti tek predstoje. Sve to opet dovodi u pitanje pravovremeno djelovanje i kašnjenje cijelog procesa, a situacija na Marjanu je hitna.

- Od početka pojave ovog problema, koji je u velikom dijelu rezultat nerada i nereda koji je vladao, zalagali smo se za hitnu i sveobuhvatnu akciju u svrhu rješavanja ovog problema. Nakon tematske rasprave Gradskog vijeća o Marjanu očekivali smo brže pokretanje stvari, uz sva upozorenja o ozbiljnosti situacije koja su dolazila od strane šumarskih stručnjaka – dodao je Urlić.

Pametno stoga poziva i nadležna Ministarstva, poljoprivrede i zaštite okoliša, da donesu hitno rješenja iz svoje nadležnosti koja će omogućiti ubrzanje cijelog procesa sanacije Marjana. Ističu kako se ne smije zanemariti posebna pažnja za očuvanje Marjana i želja građana da sudjeluju u spašavanju, u mjeri koliko je to dozvoljeno pravilima zaštite na radu.

hr Thu Jan 17 2019 15:47:18 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c4074fe0e493841808b456a/80

Mogu izazvati i puknuća guma: Deset opasnih rupa u asfaltu na glavnoj prometnoj cesti u sredini TTTS-a

Posebnu opasnost rupe predstavljaju nakon velikih kiša jer su tada ispunjene vodom te nisu vidljive vozačima da bi ih mogli naglim manevrima izbječi.

Na glavnoj i vrlo prometnoj cesti u sredini TTTS-a po kojoj u 24 sata prođe više tisuća, a možda i desetaka tisuća vozila, već nekoliko mjeseci nalaze se velike i opasne rupe u asfaltu prijeteći gumama i sigurnosti prometa posebno kada ih vozači naglo žele zaobići i izbjeći jer mogu izazvati puknuće ne samo gume već i osovine. 

Posebnu opasnost predstavljaju te rupe nakon velikih kiša jer su tada ispunjene vodom te nisu vidljive vozačima  da bi ih mogli naglim manevrima izbječi.

Nadamo se da će se Komunalna služba grada odazvati apelu da se postojeće rupe što prije saniraju kako bi se izbegle štete na vozilima te izbjegla opasnost za promet pa i brojne pješake.

hr Thu Jan 17 2019 13:29:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .