Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5bdffb4b0e49381d018b45be/80

Okrugli stol za ekonomske analize: Raznolikost je potencijal jadransko-jonske regije

Intezivnija suradnja u ovoj makroregiji doprinijela bi jačanju konkurentnosti gospodarstava pojedinih zemalja

Jadransko-jonska regija područje je značajnih društveno-ekonomskih razlika među državama koje joj pripadaju. Obuhvaća 8 zemalja: 4 države članice EU (Hrvatska, Grčka, Italija, Slovenija) i 4 zemlje izvan EU (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Srbija). Različitost jadransko-jonske regije je svakako potencijal zbog bogatstva makreoregije. Istovremeno je izazov za zajedničko promišljanje pametnog, održivog i uključivog rasta u cijeloj jadranskoj i jonskoj regiji.

Stoga se Okrugli stol za ekonomske analize, održan u okviru 1. zajedničke konferencije foruma gospodarskih komora, gradova i sveučilišta jadransko-jonske regije uSplitu, fokusirao na analizu regionalnih prednosti i slabosti, te zajedničko promišljanje o mogućnostima za napredak. Zanimljivi su bili pogledi svih sudionika na ovu temu; predstavnika sveučilišta, gospodarskih komora pojedinih zemalja te ministarstva ali i pogled iz perspektive financijske institucije.

Zvonimir Savić, direktor Sektora za financijske institucije i ekonomske analize HGK,  predstavio je regionalne sličnosti i razlike te zanimljivosti. Gledajući GDP po stanovniku, sve su zemlje ispod prosjeka EU. Broj stanovnika se smanjuje u svim zemljama, a stanovništvo je sve starije. Na ovom su području gradovi zanimljivih značajki - Atena je jedan od najstarijih europskih gradova, naseljena preko 7000 godina, kao i Vinkovci, naseljeni kontinuirano preko 7000 godina. Pored mora koje spaja značajan je i broj plovnih rijeka (u Albaniji 1, Srbiji 3, Hrvatskoj 4 te BiH 5). Posebnost je svakako veliki broj zaštićenih UNESCO-vih mjesta (u Italiji 49, Grčkoj 16, Albaniji 2, BiH 3, Crnoj Gori 3, Srbiji 5 te Hrvatskoj 10). Savić je zaključio: „Iako je vrlo raznoliko u gospodarskim trendovima i potencijalima, jadransko i jonsko područje bogato je kulturnom i povijesnom baštinom. Premda bi korištenje prirodnih resursa moglo biti ograničeno zbog geografije, a negativni demografski trendovi očiti su u regiji, i dalje ostaje potencijal za gospodarsku i kulturnu suradnju.“

Pomoćnica ministrice regionalnog razvija i fondova EU, Ana Odak predstavila je novi pristup strateškom planiranju u Hrvatskoj, te istaknula važnost pametne specijalizacije i stvaranja funkcionalnih regija za uravnoteženi regionalni razvoj. Pametna specijalizacija i prekogranični pristup istraživanju, razvoju i inovacijama nudi brojne mogućnosti za suradnju na projektima, stvaranje partnerstava sa sličnim prioritetima na makroregionalnoj razini. „Puna implementacija programa EU može podići BDP do 3%“ istaknula je Odak.

O regionalnoj konkurentnost i pametnoj specijalizaciji govorio je i Vinko Muštra s Ekonomskog fakulteta u Splitu. Obzirom da alat za mjerenje ovog fenomena, indeks regionalne konkurentnosti, pokazuje velike razlike među europskim regijama u zadnjih nekoliko godina, lako je zaključiti kolika je važnost inovacija. I Europska komisija prepoznaje potrebu za otključavanjem potencijala rasta EU kroz jačanje konkurentnosti regije, te definira pametnu specijalizaciju kao novi strateški pristup gospodarskom razvoju kroz ciljane potpore istraživanju i inovativnosti, što treba koristiti i u zemljama članicama i onima koje to još nisu.

Za zadržavanje zaposlenosti i poticanje regionalnog rasta značajna je uloga financijskih institucija koje, standardno, posluju po komercijalnim principima. No, za poticanje rasta u regijama koje nisu privlačne komercijalnim financijerima nužno je nekomercijalno financiranje i transfer iz europskih izvora prema nerazvijenim regijama. U protivnom, neatraktivne regije stagniraju, a populacija se koncentrira u rastućim regijama.

Posebno je istaknut problem usporedivosti podataka iz zemalja članica EU i onih koje to nisu. Stoga je na ovom skupu predstavljen i projekt ESPON - Europski i makro-regionalni sustav praćenja informacija (podataka, mapa, grafikona, analiza i kratkih izvješća), koji se upravo razvija i čijim će korištenjembiti moguće pratiti trendove, posebno regionalne u Europi. Konačni je cilj na temelju pouzdanih pokazatelja i njihove analize ponuditi kvalitetnu osnovu za cijelu Jadransko-jonsku regiju.

Intezivnija suradnja u ovoj makroregiji doprinijela bi jačanju konkurentnosti gospodarstava pojedinih zemalja, prije svega kroz bolju prometnu povezanost, kako kopnom tako i morem, bolje povezivanje energetskog tržišta, te jačom suradnjom u sektoru turizma.

hr Mon Nov 05 2018 09:12:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d5fd7ec29111c87598b4590/80
Foto: MORH

"CROIMAS 2020": Krenula organizacija prvog hrvatskog vojnog aeromitinga

CROIMAS će se održati na Dan državnosti RH 30. svibnja 2020. u Zadru zahvaljujući inicijativi HRZ-a i njegova je važnost višedimenzionalna, istaknuo je ministar Krstičević

U vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku danas je, u petak 23. kolovoza 2019., održana prezentacija inicijative i organizacije 1. hrvatskog međunarodnog vojnog zrakoplovnog mitinga „CROIMAS 2020“ (Croatian International Military Airshow) koji će 30. svibnja 2020. biti održan u Zadru.

 Prezentacija je održana nakon radnog sastanka o CROIMAS-u 2020 na kojem su sudjelovali potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov, zapovjednik HRZ-a brigadni general Mato Mikić, zapovjednik ZzP-a general-bojnik Mladen Fuzul, župan Zadarske županije Božidar Longin, gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić, državni tajnik u Ministarstvu turizma Tonči Glavina, predstavnici MORH-a, Hrvatske vojske i drugi.

U prezentaciji koju je izložio voditelj Operativnog odsjeka u Zapovjedništvu 93. zrakoplovne baze, pukovnik Damir Barišić izneseni su detalji vezani uz aeromiting CROIMAS 2020 kojeg će zajedno organizirati Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, Grad Zadar i Zadarska županija uz potporu Vlade RH.

Prvi međunarodni vojni zrakoplovni miting bit će održan u godini u kojoj se obilježava 30. Dan državnosti RH, 25. obljetnica VRO "Oluja", 29. obljetnica ustrojavanja Hrvatske vojske i 15. obljetnica ustrojavanja akrobatske grupe HRZ-a “Krila Oluje”, a Republika Hrvatska po prvi put predsjeda Europskom unijom.

Na CROIMAS-u 2020 sudjelovat će akrobatske grupe i demonstracijski piloti te letjelice ratnih zrakoplovstava iz Hrvatske, zemalja NATO-a i partnerskih zemalja. Prema sadašnjim projekcijama i ambicijama, predviđen je bogat letački i drugi program s najviše 450 sudionika i stotinu letjelica, a većina polijetanja će se odvijati iz 93. zrakoplovne baze u Zemuniku. Ulaz će biti besplatan, glavna pozornica bit će na zadarskoj Rivi, a program će se moći pratiti s lokacija od Kolovara do Puntamike, s otoka Ugljana i brodica u zadarskom kanalu. CROIMAS će se održavati svakih pet godina.

Puna potpora hrvatske Vlade

Otvarajući prezentaciju, ministar Krstičević je istaknuo veliko zadovoljstvo činjenicom da će CROIMAS 2020 biti organiziran upravo na Dan državnosti RH koji će se od iduće godine ponovno obilježavati 30. Svibnja, a za što će Vlada RH uskoro pokrenuti potrebnu proceduru.

„Vlada je prepoznala važnost i dala punu podršku inicijativi održavanja zrakoplovnog mitinga, koja je, što me posebno raduje, došla iz redova naših zrakoplovaca. CROIMAS 2020 je vrlo značajan događaj, stoga ga želimo organizirati na najsvečaniji i najprofesionalniji način. Njegova važnost je višedimenzionalna, značajna za HRZ, Hrvatsu vojsku, Zadar ali i cijelu Hrvatsku. Upravo takvi i slični događaji predstavljaju dodanu vrijednost našoj turističkoj predsezoni koja je ključna u perspektivi razvoja turizma. To je direktna promidžba Grada Zadra i učvršćivanje njegove pozicije na zrakoplovnoj i turističkoj karti svijeta. Nadalje, to je prilika za još jače povezivanje Hrvatske vojske s lokalnom zajednicom, te direktna promocija HRZ-a i poziva vojnih pilota. Pokraj svega, tu je i ekonomska vrijednost takvog događanja za lokalnu zajednicu, te prilika za produbljivanje suradnje s ratnim zrakoplovstvima savezničkih i partnerskih zemalja”, zaključio je ministar Krstičević.

Načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov podsjetio je na izvrsne odnose koje Hrvatska vojska ima sa Zadrom i Zadarskom županijom još od Domovinskog rata. "Organizacija CROIMAS-a bit će zahtjevna, no siguran sam da je svojim kapacitetima i sposobnostima možemo dobro sprovesti, a na prvom mjestu su mjere sigurnosti", rekao je general Šundov.

Sinergija vojske, grada i županije

Župan Zadarske županije Božidar Longin naglasio je svoje uvjerenje da MORH, HRZ, Grad i Županija znaju i mogu zajedničkim snagama kvalitetno organizirati aeromiting. "Imamo iskustvo, volju i želju i siguran sam da ćemo uspjeti", zaključio je župan Longin.

Gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić rekao je: "Zadar i Hrvatska vojska su zajedno i to se uvijek osjeća.  Obilježavanje Dana državnosti  iduće godine bit će radosno i svečano, aeromiting će omogućiti Zadranima i njihovim gostima da uživaju u veličanstvenom događaju dostojnom tog dana. MORH i HRZ će imati svu pomoć grada u organizaciji. Naravno, očekujemo i ekonomske benefite, a vjerujem da aeromiting treba postati tradicionalan".

Državni tajnik u Ministarstvu turizma Tonči Glavina pohvalio je prezentaciju i izrazio uvjerenje da je uspjeh zagarantiran. Ministarstvo turizma i druge srodne institucije poduzet će potrebne korake za promociju aeromitinga koji će biti prava nacionalna manifestacija.

hr Fri Aug 23 2019 14:11:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d51913729111ced448b4570/80
Foto: MUP

Vozači, oprezno: Policija provodi pojačane aktivnosti u prometu

U ponedjeljak 26. kolovoza od 12 do 15 sati provesti akcija „Faktori rizika“

Tijekom ovog vikenda policijski službenici će na prometnicama PU splitsko-dalmatinske provoditi pojačana kontrolu prometa usmjerenu na povećanje sigurnosti svih sudionika u prometu, dok će se u ponedjeljak 26. kolovoza od 12 do 15 sati provesti akcija „Faktori rizika“ kada će se prvenstveno zahvaćati prekršaji prekoračenja brzine, upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, korištenja mobitela za vrijeme upravljanja vozilom, nekorištenja pojaseva i nekorištenja kacige  za vrijeme vožnje.

Policija poziva sve sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa, te da sudjelovanjem u prometu paze na sebe i druge.

hr Fri Aug 23 2019 14:04:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58356eef1eea8f4fde8b4614/80

Pupovac o napadu na Srbe: "Ne postoji nitko tko će mi začepiti usta"

Na press konferenciji o napadu na Srbe kod Knina govorili su saborski zastupnici SDSS-a Milorad Pupovac, Boris Milošević i Dragana Jeckov

- U pitanju je zločin iz mržnje. Oni koji to rade ne vole Hrvatsku. - rekla je na početku Dragana Jeckov.

Za govornicu je stao Milorad Pupovac. Pročitao je popis napada na Srbe u Hrvatskoj u posljednje vrijeme. - prenosi Index

- Obilato krše zakon veličajući ustaški režim manifestirajući je u javnom prostoru. Ispred Srpskog narodnog vrijeđa se, prijeti, i uzvikuje za Dom spremni, to je normalno. Za Srbe to nije normalno, i nikada neće biti normalno. Mi se na veličanje ustaštva nikada nećemo naviknuti. Za nas "Za dom spremni" nikada ne može biti prihvaćeno i nema značenje osim onoga NDH. Ako toga ima u Domovinskom ratu onda je to problem Domovinskog rata, ako toga ima na komemoracijama onda je to problem komemoracija to direktno povezivanje s ustaškim režimom. - rekao je Pupovac. 

"Neki žele i ovo malo Srba koji su ostali protjerati iz Hrvatske"

Spomenuo je opskurnu emisiju na Vinkovačkoj televiziji na kojoj je izrečeno da bi Pupovcu "jednom za svagda trebalo začepiti usta".

- Dok imam fizičke snage i mentalne sposobnosti ne postoji nitko tko će mi začepiti usta"; rekao je. Ako su neki spremni za dom, onda sam ja spreman i za to. To poručujem onima koji mi upućuju prijetnje na moj mail, fakultetski mail. Ti ljudi progone ljude koji ničime ne pokazuju nelojalnost hrvatskom ustavu. Ima li nekoga da to čuje? - upitao je Pupovac. 

- Neki žele i ovo malo Srba koji su ostali protjerati iz Hrvatske. To treba reći. - dodao je te poručio da neki i s oltrara šalju poruke mržnje.

- Ponovno se tuče u otvorenoj atmosferi mržnje i otvorenom lovu prema onima koji zvuče kao Srbi, bilo zbog govora, bilo zbog navijanja, bilo zbog političkih stavova, kao što će i nakon ove konferencije biti govora mržnje i poziva na nasilje. - rekao je Pupovac.

- Hrvatska gubi kredite ulaska u Europsku uniju i NATO, svakoga dana gubi vrijednosti na kojima se zasnivaju te organizacije, a to su vrijednosti antifašizma. - kazao je te poručio kako će se obratiti tim institucijama te još nekima u vezi napada na Srbe. - piše Index


hr Fri Aug 23 2019 11:24:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5425ac81189942e929000032/80

U kafiću u kojem su napadnuti Srbi, napadnut i Hrvat: U majici Draže Mihailovića zaprijetio mu smrću

Pred mnogobrojnim gostima kafića B.P. je zaprijetio predsjedniku HVIDR-e smrću, nakon čega je predan pritvorskom nadzorniku PP Knin

Kafić “Petko” nedaleko od Knina u kojem su napadnuti Srbi tijekom gledanja utakmice Young Boys i Crvena zvezda, već je otprije poznat po incidentima. 

Naime, istom tom kafiću, godinu dana ranije, pijanac u majici Draže Mihailovića prijetio je smrću predsjedniku HVIDR-e. 

Kako piše portal Dnevno, B.P. je došao obučen u majicu s likom Draže Mihailovića i počeo konzumirati poprilične količine alkohola, potvrdili su tada svjedoci. Igrom slučaja u istom kafiću našao se i predsjednik HVIDR-e Knin, koji je pozvao policiju vidjevši spornu majicu. 

Prilikom privođenja pred mnogobrojnim gostima kafića B.P. je zaprijetio predsjedniku HVIDR-e smrću, nakon čega je predan pritvorskom nadzorniku PP Knin. Kako je tada potvrđeno, alkoholizirani B.P. srpske je nacionalnosti.


hr Fri Aug 23 2019 10:06:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .