Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5bdffb4b0e49381d018b45be/80

Okrugli stol za ekonomske analize: Raznolikost je potencijal jadransko-jonske regije

Intezivnija suradnja u ovoj makroregiji doprinijela bi jačanju konkurentnosti gospodarstava pojedinih zemalja

Jadransko-jonska regija područje je značajnih društveno-ekonomskih razlika među državama koje joj pripadaju. Obuhvaća 8 zemalja: 4 države članice EU (Hrvatska, Grčka, Italija, Slovenija) i 4 zemlje izvan EU (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Srbija). Različitost jadransko-jonske regije je svakako potencijal zbog bogatstva makreoregije. Istovremeno je izazov za zajedničko promišljanje pametnog, održivog i uključivog rasta u cijeloj jadranskoj i jonskoj regiji.

Stoga se Okrugli stol za ekonomske analize, održan u okviru 1. zajedničke konferencije foruma gospodarskih komora, gradova i sveučilišta jadransko-jonske regije uSplitu, fokusirao na analizu regionalnih prednosti i slabosti, te zajedničko promišljanje o mogućnostima za napredak. Zanimljivi su bili pogledi svih sudionika na ovu temu; predstavnika sveučilišta, gospodarskih komora pojedinih zemalja te ministarstva ali i pogled iz perspektive financijske institucije.

Zvonimir Savić, direktor Sektora za financijske institucije i ekonomske analize HGK,  predstavio je regionalne sličnosti i razlike te zanimljivosti. Gledajući GDP po stanovniku, sve su zemlje ispod prosjeka EU. Broj stanovnika se smanjuje u svim zemljama, a stanovništvo je sve starije. Na ovom su području gradovi zanimljivih značajki - Atena je jedan od najstarijih europskih gradova, naseljena preko 7000 godina, kao i Vinkovci, naseljeni kontinuirano preko 7000 godina. Pored mora koje spaja značajan je i broj plovnih rijeka (u Albaniji 1, Srbiji 3, Hrvatskoj 4 te BiH 5). Posebnost je svakako veliki broj zaštićenih UNESCO-vih mjesta (u Italiji 49, Grčkoj 16, Albaniji 2, BiH 3, Crnoj Gori 3, Srbiji 5 te Hrvatskoj 10). Savić je zaključio: „Iako je vrlo raznoliko u gospodarskim trendovima i potencijalima, jadransko i jonsko područje bogato je kulturnom i povijesnom baštinom. Premda bi korištenje prirodnih resursa moglo biti ograničeno zbog geografije, a negativni demografski trendovi očiti su u regiji, i dalje ostaje potencijal za gospodarsku i kulturnu suradnju.“

Pomoćnica ministrice regionalnog razvija i fondova EU, Ana Odak predstavila je novi pristup strateškom planiranju u Hrvatskoj, te istaknula važnost pametne specijalizacije i stvaranja funkcionalnih regija za uravnoteženi regionalni razvoj. Pametna specijalizacija i prekogranični pristup istraživanju, razvoju i inovacijama nudi brojne mogućnosti za suradnju na projektima, stvaranje partnerstava sa sličnim prioritetima na makroregionalnoj razini. „Puna implementacija programa EU može podići BDP do 3%“ istaknula je Odak.

O regionalnoj konkurentnost i pametnoj specijalizaciji govorio je i Vinko Muštra s Ekonomskog fakulteta u Splitu. Obzirom da alat za mjerenje ovog fenomena, indeks regionalne konkurentnosti, pokazuje velike razlike među europskim regijama u zadnjih nekoliko godina, lako je zaključiti kolika je važnost inovacija. I Europska komisija prepoznaje potrebu za otključavanjem potencijala rasta EU kroz jačanje konkurentnosti regije, te definira pametnu specijalizaciju kao novi strateški pristup gospodarskom razvoju kroz ciljane potpore istraživanju i inovativnosti, što treba koristiti i u zemljama članicama i onima koje to još nisu.

Za zadržavanje zaposlenosti i poticanje regionalnog rasta značajna je uloga financijskih institucija koje, standardno, posluju po komercijalnim principima. No, za poticanje rasta u regijama koje nisu privlačne komercijalnim financijerima nužno je nekomercijalno financiranje i transfer iz europskih izvora prema nerazvijenim regijama. U protivnom, neatraktivne regije stagniraju, a populacija se koncentrira u rastućim regijama.

Posebno je istaknut problem usporedivosti podataka iz zemalja članica EU i onih koje to nisu. Stoga je na ovom skupu predstavljen i projekt ESPON - Europski i makro-regionalni sustav praćenja informacija (podataka, mapa, grafikona, analiza i kratkih izvješća), koji se upravo razvija i čijim će korištenjembiti moguće pratiti trendove, posebno regionalne u Europi. Konačni je cilj na temelju pouzdanih pokazatelja i njihove analize ponuditi kvalitetnu osnovu za cijelu Jadransko-jonsku regiju.

Intezivnija suradnja u ovoj makroregiji doprinijela bi jačanju konkurentnosti gospodarstava pojedinih zemalja, prije svega kroz bolju prometnu povezanost, kako kopnom tako i morem, bolje povezivanje energetskog tržišta, te jačom suradnjom u sektoru turizma.

hr Mon Nov 05 2018 09:12:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cc3f59729111c4c5c8b4646/80
Foto: PIXABAY

Nedjelja: promjenljivo, južina, ponegdje i kiša

I sljedećih ćemo se dana, barem tjedan, naslušati i načitati prognoza oblika - promjenljivo, nestabilno, djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku, promjenljivo oblačno sa sunčanih razdobljima, povremeno kiša, osobito u obliku poslijepodnevnih pljuskova, mjestimice praćenih i grmljavinom, a lokalno je moguće i olujno nevrijeme pa i tuča..
Na srednjem Jadranu može biti pokojeg pljuska ili malo kiše, a kiša praćena grmljavinom vjerojatnija je mjestimice u unutrašnjosti Dalmacije. Najviša dnevna temperatura od 20 do 23 °C, uz umjereno i jako jugo koje će kroz dan oslabjeti.

I na krajnjem jugu Lijepe naše umjereno i jako jugo bit će u slabljenju, a more u smirivanju. No, u početku će još biti umjereno valovito i valovito. Uz promjenljivu naoblaku nije isključena pojava lokalnih pljuskova, moguće i izraženijih.

I u sljedećem tjednu promjenljivo...

Relativno toplo, ali i dalje promjenljivo, u kopnenom će području biti i sljedećih dana. Pljuskova pa i grmljavina bit će uglavnom u drugome dijelu dana, ponajprije u gorju te u središnjim područjima. Puhat će početkom tjedna jugozapadnjak, na udare mjestimice moguće jak. Nakon srijede manja vjerojatnost za kišu.

Na Jadranu će uz jugozapadnjak u prvoj polovini novog tjedna puhati i jugo. I pritom će biti nestabilno, poglavito na sjevernom dijelu, gdje do srijede gotovo svakoga dana treba računati na kišu, lokalno i grmljavinu. Prema jugu manje oblaka i manja vjerojatnost za pljuskove koji bi na sjevernom dijelu trebali biti rjeđi pa čak i izostati u četvrtak i petak. Temperatura zraka neće se značajnije mijenjati, a more neće biti tako valovito kao tijekom vikenda.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing., iz DHMZ-a.
hr Sun May 19 2019 08:15:02 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c3776360e4938e5718b461f/80
Foto: Radio Imotski

Sve je spremno za službeno otvaranje Dnevne bolnice u Zagvozdu

Bolnica bi svoja vrata trebala otvoriti u utorak, 21. svibnja
U Zagvozdu je sve spremno za svečano i službeno otvaranje tamošnje Dnevne bolnice u utorak 21. ovoga mjeseca.Kako doznajemo na otvaranje ovoga vrijednog zdravstvenog kompleksa dolazi nekoliko visokih dužnosnika Vlade RH, mnogi zdravstveni djelatnici KBC Split.

 Dnevna bolnica ,inače produženi odjel KBC Split radi već nekoliko mjeseci i u svakom pogledu opravdala je svoju zadaću. Uskoro će biti gotovo i samo okružje bolnice pa će taj zdravstveni objekt uz uredni interijer,ali i ono najvažnije, kadrovsku ekipiranost biti i najopremljeniji u ovom dijelu Dalmatinske zagore., piše RIM
hr Sat May 18 2019 21:22:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/55a910c07cb23a0b008b4601/80
Foto: Hina

Nove mjere sigurnosti na maturi: učenici više neće koristiti ni vlastite kemijske olovke

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak potvrdila je da će se na ovogodišnjoj državnoj maturi primjenjivati nove mjere sigurnosti. Primjerice, učenici neće na pismenome dijelu testiranja moći upotrebljavati svoje kemijske olovke, nego one koje će nabaviti Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCCVO).
 Ministarstvo znanosti i obrazovanje donijelo je novi Pravilnik o provedbi državne mature, u skladu s kojim će NCVVO, središnje tijelo za provedbu državne mature, podignuti razinu sigurnosti tijekom pisanja ispita državne mature. Ove godine državna matura trajat će od 3. do 28. lipnja, a nastava za maturante završit će 22. svibnja.

Bez varanja na državnoj maturi i protiv lažne znanosti i lažnih diploma

Vezano za nove sigurnosne mjere koje će se ove godine provoditi na državnoj maturi, ministrica je podsjetila da je njezino Ministarstvo donijelo novi Pravilnik o polaganju državne mature. Jedan o noviteta je baš taj da će biti jača i bolja kontrola, odnosno da će se zabraniti uporaba različitih elektroničkih sredstava i uređaja koji bi, kako je rekla, "mogli pomoći u varanju".

Zato, ustvrdila je, "postoji nulta tolerancija prema bilo kakvom varanju u sustavu, pa tako posebno i na državnoj maturi". Na pitanje znači li to da učenici neće moći na pisanome dijelu ispita upotrebljavati svoje kemijske olovke, ministrica je odgovorila potvrdno i dodala kako će mjere slijediti novi Pravilnik o provedbi državne mature koji je Ministarstvo znanosti i obrazovanja donijelo prije mjesec dana.

Kada je već riječ o borbi protiv varanja, novinare je zanimalo što će biti s provjerama lažnih diploma te kako se suprotstaviti lažnoj znanosti.

Što se tiče lažnih diploma, ministrica je rekla da je to veliki problem. Izvijestila je da se upravo na Ruđeru radi na tome kako na pravi način prezentirati znanost i slaviti one koji imaju izvrsne uspjehe u znanosti i time je još veći problem ako, dodala je, "ima varalica koji se kite onim što nisu zaslužili".

Upitana hoće li provjeriti naplaćuju li fakulteti provjeru diploma, ministrica je ponovila kako je od početka problema govorila da će Ministarstvo pomoći onima koji nemaju kapaciteta za tu provjeru. Napomenula je kako se pokazalo da, u skladu s tumačenjem Porezne uprave, fakulteti ne mogu naplaćivati pristojbe za provjeru vjerodostojnosti diploma.

Izvijestila je i da je Ministarstvo znanosti i obrazovanja zatražilo da Ministarstvo financija provjeri ako se događaju situacije koje nisu u skladu s njihovim tumačenjm zakona. Na pitanje je li Ministarstvo financija to provjerilo, Divjak je odgovorila niječno i dodala kako je Ministartsvo znanosti i obrazovanja tek sada poslalo zahtjev.

Apelirala je na sve fakultete da podrže tu, ocijenila je, "vrlo jaku antikorupcijsku mjeru jer i fakulteti i instituti trebaju biti mjesta u koja imamo povjerenja i na kojima slavimo one uspješne koji su to zaslužili svojim radom, a doprios tomu je i da se provjere dokumenti"., piše HRT
hr Sat May 18 2019 21:15:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ce0320429111cd48f8b4587/80
Foto: FB Petar Škorić

Petar Škorić na Bleiburgu: "Mrtvima odajmo počast i njegujmo kulturu sjećanja prema hrvatskim žrtvama"

Na komemoraciji je prisustvovao i šef splitskog HDZ-a, Petar Škorić
Škorić se oglasio i na svom Facebook profilu: 

Danas se na obilježavanju 74. obljetnice bleiburške tragedije prisjećamo svih hrvatskih žrtava totalitarnog komunističkog režima na Križnome putu te izražavamo poštovanje i spomen na žrtve i velika stradanja hrvatskog naroda i na drugim križnim putevima. 
Danas smo u mislima i molitvama s obiteljima žrtava koje je komunistički režim dao likvidirati bez suđenja, iz mržnje i kako bi se unaprijed riješio potencijalnih političkih protivnika. Mrtvima odajmo počast i njegujemo kulturu sjećanja prema svim hrvatskim žrtvama osuđujući zločine svih totalitarnih režima, da se takvo zlo hrvatskom narodu više nikada ne ponovi.'Uspomena ili sjećanje je temeljno obilježje čovjeka koje daje smisao cjelokupnom njegovom životu. Ako se čovjeku oduzme sjećanje svodi ga se na razinu ispod životinje, koja također ima neki oblik pamćenja. Neka svi oni do kojih dopire ovaj glas i slika, pokušaju shvatiti da ne mogu uništiti ovakva okupljanja, jer nama uz prenošenje sjećanja na prošle događaje, naše bake i roditelji nisu prenijeli mržnju, nego uspomenu u svjetlu kršćanske vjere. Nismo danas ovdje zato što nekoga mrzimo, nego zato što svoje volimo i za njih se molimo i njihov život Božjem milosrđu preporučujemo”, istaknuo je u svojoj propovijedi biskup Ivica Petenjak, msgr., napisao je Škorić na svom Facebook profilu. 
hr Sat May 18 2019 18:25:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .