Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/59cfdefab9e03e0b728b45b7/80

Nastavak putopisa ˝Moja Afrika˝

U suradnji s Dalmacijaonline prenosimo zanimljiv putopis
Afrika 3. DAN

Slaganje robe poput gradnje katedrale od divnog kamena

Jednom je jedan vlasnik kamenoloma  došao vidjeti radnike…Svi su tukli kamen ali jedan se isticao . .nosio je crvenu košulju i tukao najbrže najjače… upita ga vlasnik …kako si tako motiviran…zašto tako jako radiš…A radnik mu odgovori…zato što ja  gradim katedralu….od ovog kamena će biti divno zdanje..Vlasnik oduševljen  povuče tog radnika sa sobom….na bolji posao i da mu veću plaću ..Eto tako je Slavica Ninković Gašparović jučer bila taj radnik…Slagale smo nas tri robu iz donacije satima…al ona je išla korak dalje.. slagala je da i sve bude usklađeno za tu djecu…pazila na veličine…boju…na sve….Gledam tu silnu robu….prezimena na nekoj…i pitam se jel ti ljudi što su je poslali uopće slute koji divan radnik / radnica to slaže za djecu… Pažljivo ko za svoje dijete kada kreće u  prvi dan vrtića .. škole.  .Da…jesmo li pažljivi prema svima kao prema sebi….jel svi imamo viziju katedrale…ili samo mislimo….da tučemo kamen…a nismo….nikad nismo….

4. DAN

Revokat i ja bez žice

Kako se liječim od života….da ponekad se razbolim….onako bez veze….ne mislim na prehlade ..i prave bolesti….već one koje se ne vide…doktori ih nemaju zavedene u svojim knjigama…a one u stvari najviše bole…ne znam im ni imena.. Samo ih svela pod jedno: Boli me život. i tad ja otputujem…..kažu da često putujem…znači da mene više boli..ne sramim se toga…možda sam nježnija. možda sam izgubljenija….al sam našla sebi lijek…odlazak i davanje…Ovaj dječak je prvo što sam ugledala kad sam ušla u selo..stajao je iza ograde…i promatrao me…gdje su misionari sve je ograđeno radi sigurnosti…imamo i čuvara…….danas idem iz škole i čujem dječji glas kako viče Elizabeth ….Elizabeth wait…On moj novi prijatelj…nosi granje…valjda roditeljima…smije se i trči sa tim granjem put mene…da bi nas dvoje malo prošetali….gledam ga i kažem fotkat ću te…./neki ne daju/ a on se smije…i kaže ..ti možeš..gledam ga i mislim se …e malac da ti znaš da me liječiš…sad sa tom svojom vikom dok se drugi okreću.. i sretan si šta me vidiš… i trčiš mi…meni tad drugi ne postoji…jer ja samo mislim sebično koliko mi pomažeš….svojim načinom…bez opterećenja…bez računice…ženi koja ti baka može biti…..a i ne znaš da si cijeli moj svemir sad i da me za ništa drugo nije briga…jer na ovoj cesti smo ti i ja sami…jer nije ovo cesta obična….prašnjava….nama je ona put u nešto bolje i tebi i meni…u sretan život…Revokat i ja bez žice..

5. DAN 

Fra Vjekina termosica poput najvećeg blaga

ja se nalazim u misijskom centru oca Vjeke Ćurića…koji je pokrenuo cijeli projekt…danas ga vodi fra Ivica Perić…Oca Vjeku su ubili 1998…i to iz trećeg puta…u automobilu..Ubili su ga jer je pomagao potrebitima…Ubili su ga ..jer je previše davao ..zvali su ga ruandski Šindler…Fra Ivica je došao po mene u autu od fra Vjeke u kojem je ubijen…rupe od metaka su itekako dan danas vidljive..Dirljivo mi to bilo…taj čin fra Ivice da vozi to auto na spomen za sve što je fra Vjeko prošao …ja to zovem poštovanje i ljubav…Kako ustajem jako rano molila sam da mi daju termosicu za kavu .da ne dižem kuhara u 5….jer uz kavu pišem…i dobila sam je…al ne bilo kakvu…od fra Vjeke…njegovu…svaku večer s ljubavlju napunim tu termosicu…i ujutro je koristim…i razmišljam o njemu…vidi li od gore koliko je uspio…vidi li koliko njegov se san ispunjava…vidi li kako jedna mala s Klisa nosi tu termosicu..ko sveti gral…i zahvaljuje mu beskrajno…vidi li sada da pišem o njemu…vidi li da se fra Ivica brine o 600 djece da imaju svaki dan obrok../ jer ovdje djeca jedu samo dva do tri puta tjedno/….vidi li da me rasplakao onako ljudski na svoj život…i zna li da nas ima još koji želimo dati dio sebe njegovom snu…pa fra Vjeko do susreta na nebu…hvala ti za sve….termosicu čuvam ko najveće blago…, piše dalmacijaonline.hr
hr Sat Sep 30 2017 20:14:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b211d8c2af47f852a8b466f/80
Foto: Getty Images

Teme o kojima ne bi trebali razgovarati na poslu

Uredsko čavrljanje zna biti dobar način za riješiti se stresa i uhvatiti predah od napornog dana. No, o nekim temama ne biste trebali pričati s kolegama.

Večernji.hr donosi popis tema o kojima nije poželjno pričati na poslu.

Ne pričajte o prošlom radnom mjestu 

Ostavite prošlost u prošlosti i koncentrirajte se na aktualne radne zadatke i ciljeve. Ako pljujete po bivšim kolegama ili radnim zadacima i opisu posla, možete se prikazati kao netko tko ne preuzima odgovornost za svoje postupke. To svakako ne želite, posebice ako nije točno.

Zdravstveno stanje

Izbjegavajte govoriti o detaljima vašeg zdravstvenog stanja više nego je to potrebno. Ako vas kolege pitaju kako ste, odgovorite iskreno, no nemojte dijeliti dodatne informacije koje nisu bitne za njih i ne utječu na vaše radne sposobnosti.

Politički stavovi

Na osnovi vaših političkih uvjerenja, koja se možda razlikuju od onih koje vaše kolege imaju, može vas se gledati kroz neku drugu prizmu, koja zaista nije presudna za vašu radnu poziciju. Ono što vi mislite o nekom političaru ili nekim postupcima vladajućih, komentirajte sa svojim prijateljima. Radno okruženje ostavite za teme koje se tiču vašeg radnog mjesta i postizanja zadanih ciljeva, piše N1.


hr Fri Sep 21 2018 19:38:07 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ba5082bcb557a947e8b5396/80
Foto: 24Kitchen

Po receptima hrvatskih mama i baka kuhat će milijuni ljudi

U emisiji „David Skoko: Stari gušti, nova kužina“, chef će predstaviti okuse i mirise Istre te otkriti jela svojeg djetinjstva...

David Skoko, chef jednog od najpoznatijih i najpopularnijih hrvatskih restorana „Batelina“ u Banjolama kod Pule, sve je samo ne obični kuhar! Neizmjerni talent, magična osobnost i strast, okosnice su njegovog karaktera koje su ga i dovele u društvo najboljih. David će stati uz bok već daleko poznatim kulinarskim mega zvijezdama kanala 24kitchen poput Jamie Olivera, Anthony Bourdaina, Gordona Ramseya, Marthe Stewart!

U emisiji „David Skoko: Stari gušti, nova kužina“, chef će predstaviti jednostavna, tradicionalna jela koja je začinio svojom kreativnošću. U svakoj epizodi pratit ćemo pripremu jednog cjelovitog obroka koji uključuje predjelo, glavno jelo i desert inspiriran okusima iz djetinjstva. Jela će se uglavnom bazirati na jednostavnim i lako dostupnim namirnicama, koje chef Skoko iznimno poštuje i čiju nutritivnu vrijednost ističe.

Kako pripremiti rajčice punjene skutom, kaparima i slanim inćunima, salatu od gambera s lukom i celerom ili pak prekrasne deserte kao što su fritule s prošekom, skuta s karameliziranim smokvama i još mnogo novih okusa i doživljaja hrane. Bit će tu i istarskih kobasica kuhanih u vinu te labinskih krafa s muškatom i medom te drugih jela koja se prenose generacijama. 

Šira javnost mogla se upoznati s Davidovim radom kada je ugostio, a i zadivio svjetsku gastronomsku legendu i svog idola - Anthony Bourdaina. Uz činjenicu da je riječ o jednom od najoriginalnijih i najkreativnijih kuhara, David Skoko ima i vrlo zanimljivu biografiju. Naime, riječ je o kuharu koji je rođen u obitelji s četiri generacije ribara. Tako nekako je i započela priča o „Batelini“ – malom obiteljskom restoranu kojeg je pokrenuo njegov otac.

Nakon početnog perioda pripremanja „klasične“ hrane, Davidova strast prema kuhanju uzela je maha te je počeo stvarati nevjerojatna inovativna jela, što je njegovom restoranu donijelo titulu najboljeg restorana Hrvatske 2014. godine. Blistava karijera, brojne nagrade i suradnje sa svjetskim poznatim kuharima prepoznate su od strane Fox Networks Group Hrvatska, kao ključne kvalitete chefa koji će najbolje predstaviti hrvatsku kuhinju, piše punkufer.hr



hr Fri Sep 21 2018 17:03:28 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b9e8bd5cb557a8ea08b4907/80
Foto: Fotoklub Split

Od ponedjeljka: Izložba Split fotomaraton 2018.

U ponedjeljak, 24. rujna 2018. u 20 sati u Galeriji fotografije Fotokluba Split, Marmontova 5, otvara se izložba fotografija Split fotomaraton 2018., a možete je pogedati do 29. rujna.
Izložba predstavlja 84 fotografije nastale na fotografskom natjecanju Split fotomaraton 2018., a o pobjednicima su odlučili nagrađivani fotoreporteri Joško Ponoš, Milan Šabić i Branimir Džaja.

Fotografije su nastale prema temama: Dnevna doza,Civilizacija, Crveno, Na duge staze, Izgubljeno u prijevodu, Siva zona, Standardna procedura, Paralelni svjetovi, Ludilo, Hipnotiziran, Površina i Kako to.

Na otvaranju izložbe će se proglasiti pobjednici i uručiti vrijedne nagrade.

Split fotomaraton podržavaju: Splitsko-dalmatinska županija, Sail Week, Anigota, DigitalFoto magazin, Yellow Store Split, Lumis, Fototeh grupa, Prizma, Foto Dalmacija, Tiskara Dvornik, Cineplexx, Karting Arena Split, FantaSTikon,Leventić doo, Festival mediteranskog filma Split, Kinoteka Zlatna vrata, Gradska knjižnica Marko Marulić, Different Split, Mič Styling Split, kozmetički salon Lola's Sinj, restorani  i pizzerie: Corto Maltese freestyle food, DeBelly,Matoni, Terminal F, Bepa, Zora bila, UJE oil bar, Artičok, Bokeria Kitchen&Wine, Bakra - Steak & Pizza Bar,Đir, Movi,Bajamonti i Mirakul Pizza Split, te medijski pokrovitelji Dalmatinski  portal, DalmacijaDanas, fotozine.org i split.com.hr.
hr Fri Sep 21 2018 14:50:20 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/546a4868189942e425000203/80
Foto: Screenshot YouTube

Oprez, dosada i depresija su usko povezane

Znanstvenici s Harvarda su proveli istraživanje u kojem je sudjelovalo više od 2000 ljudi te zaključili da dosada može biti jako opasna

Osobe kojima nije dosadno sretnije od onih koje su sklone dosađivati se, tvrde znastvenici nakon studije provedene na Harvardu u kojoj je sudjelovalo više od 2000 osoba, piše Život i stil.

Psiholozi upozoravaju kako se treba trgnuti iz stanja u kojem ne znate što sa sobom i u kojem ne možete dovršiti zadatke jer su vam dosadni. Naime, tanka je granica između tog stanja i depresije.

"Osobe koje su sposobne dugo biti fokusirane na određeni zadatak puno su sretnije od onih kojima je često dosadno i manji je rizik da obole od depresije", tvrde znanstvenici. Oni su tijekom studije zaključili kako je vrludanje misli i nemogućnost fokusiranjana okidač za depresiju. 

Dosada nije opasna samo za psihu, nego i za tijelo. Utvrđeno je da osobe kojima je dosadno imaju dva i pol puta veći rizik od infarkta i moždanog udara. Postoji sasvim prizemno objašnjenje za to. Naime, oni kojima je dosadno više vremena provode u kafićima, puše, piju, jedu nezdravo i loše su volje. 

hr Fri Sep 21 2018 12:59:02 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .