Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/59eb113eb9e03e368a8b4588/80

Pet popularnih jela koja kuhamo potpuno pogrešno

Tajni sastojak umaka bolognese je vrijeme, u carbonaru se ne dodaje vrhnje, a francuska salata se u originalnu priprema sa senfom...
Neke obitelji generacijama pogrešno pripremaju klasike svjetske kuhinje pa mnogi nisu ni svjesni da svojim receptima ne dobivaju toliko slasti koliko bi mogli. Tajni sastojak umaka bolognese je vrijeme, u carbonaru se ne dodaje vrhnje, a francuska salata se u originalnu priprema sa senfom. Da ne pričamo o desecima sastojaka koji se mogu pronaći na bruschettama ili salati niçoise, piše Punkufer.


Umak bolognese

Ragù alla Bolognese ili umak bolognese planetarno je popularan, ali kako se širio izvan talijanskih granica pomalo je i mijenjao svoje lice. Među sastojcima koji se koriste su mljevena junetina, a može i teletina, povrće poput luka, mrkve, celera te vino i pasta od rajčica. Neke talijanske obitelji dodaju mlijeko oko 40 minuta prije kraja pripreme kako bi se smekšala mesna aroma, ponegdje na čizmi uobičajen je i muškatni oraščić koji „stišava“ kiseline rajčica.

No najvažniji sastojak bez kojeg nema originalnog bolognesea je vrijeme. Danas se većinom skraćuje njegova priprema, ali Talijani upozoravaju da se treba krčkati oko četiri sata na laganoj vatri kako bi se izvukla „duša“ iz svih sastojaka.

Tradicionalisti će ustrajati na prabakinom receptu, zagovornici lokalne kuhinjekoristiti ono što se može kupiti u okolici, a romantičari provesti pola dana nad mjehurićima koji razigrano izviruju na površini. Bolognese je najbolji sutradan, a tradicionalno se poslužuje sa širokim rezancima ili u lazanjama.

Francuska salata

Bez nje blagdanski stol je nezamisliv, ali rijetki znaju kako možda i najpopularnija salata na svijetu uopće nije nastala u Francuskoj. Da, kod nas se zove francuskom. I zvat ćemo je tako i dalje, naravno, ali ova salata nema ama baš nikakve veze sa zemljom dobrih vina i Napoleona. Ovo popularno jelo koje je dio svakog božićnog stola svoje korijene vuče iz majčice Rusije, tako da je primjerice Francuzi, ali i mnogi ostali zovu 'ruska salata'. Vremenom se njena popularnost raširila, pa osim u mnogim europskim zemljama, popularna je i u Iranu, Mongoliji, Izraelu, ali i Latinskoj Americi.

Pretpostavljate da se Rusi ovom salatom diče i zovu je 'ruska salata'? E pa u tom slučaju ste opet u krivu, s obzirom da se ona tamo zove 'salata Olivier'. Ime duguje glavnom kuharu Lucienu Olivieru (on je pak bio belgijskog porijekla) koji je sredinom 19. stoljeća radio u prestižnom moskovskom restoranu Hermitage. 
Tamo je postala izuzetno popularna i dugo vremena bila zaštitni znak restorana. Naravno, kao i svi veliki inovatori, i slavni Olivier je recept čuvao kao zmija noge, pa se tako ni danas ne zna kako se točno u početku ona spremala.

Ipak, poznato je da su njeni sastojci bili kavijar, teleći jezik, komadići jastoga, kapari, krastavci, jaja, zelena salata i sojina zrna, ali je moguće da je priprema ovisila i o godišnjem dobu kad se salata radi. S druge strane, Oliver je dressingradio od senfa, vinskog octa i maslinovog ulja iz Provanse. U Hrvatskoj danas guštamo u ovoj salati i našoj inačici koja ne uključuje jastoge, ali se zato susjede znaju porječkati dodaju li se u originalnu salatu jabuke i šunka te je li bolja samo s majonezom ili je treba ublažiti vrhnjem.

Carbonara 

Kako bi postigli kremoznost tjestenine a la carbonara, većina amatera (ali i dobar dio profesionalnih kuhara) u špagete dodaje vrhnje za kuhanje. Originalni talijanski recept ne sadrži taj sastojak. Štoviše, nježnu kremoznost jelu i okus tjestenini daje tek jaje, koje se razmućuje s ostalim sastojcima na kraju. Kako se ne bi skuhala najprije ugasite vatru pa žustro izmiješajte Talijani vole tjesteninu 'osjetiti pod zubom' pa ju kuhaju al dente. Špagete je bolje ostavite 'malo sirovima' pa ih do kraja termički obraditi u tavi s umakom, nego ih prekuhati i od njih napraviti neprivlačnu kašu. Uz ovo jelo možete upotrijebiti i druge vrste tjestenine poput fettuccina ili rigatona.

Za originalnu carbonaru najprije popržite kockice slanine dok se ne otopi većina masnoće. Potom odvojite slaninu na poseban tanjur, a u masnoću dodajte svježe kuhane špagete al dente. Promiješajte i dodajte par kapi maslinovog ulja. Ugasite štednjak, a u vruću tavu ulijte dva razmućena jaja s malo naribanog parmezana ili pecorina u koje ste dodali sol i papar. Promiješajte oko jednu minutu, pa poslužite vruće s kockicama špeka.

Salata niçoise

Salata niçoise poznata je u svijetu, ali bez obzira na njezinu popularnost malo ljudi bez pogreške može nabrojiti što sve u nju ide. Ova salata je nastala kao pučko jelo s lokalnim i pristupačnim sastojcima, a jeli su je ribari nakon povratka s mora. Rajčice, tvrdo kuhana jaja, mladi luk, masline i tuna ili inćuni provjerene su i originalne namirnice. Ovisno o regiji ponekad se dodaju krastavci, sirovi bob,paprike, radič, artičoke, celer i mlada salata, no važno je da zadrži duh jela s juga Francuske. Dodavanje kuhanog povrća poput krumpira i mahuna u francuskoj je grijeh. Riža je zabranjena, baš kao i srdele ili senf.

Bruschette

Bruschette su zapanjujuće jednostavno jelo, a u originalu se diče s tek nekoliko sastojaka. Za autentičnost je ključan češnjak koji se trlja o popečeni kruh, a dovoljno je dodati nekoliko kapi maslinovog ulja i posuti s par zrna soli. Bez obzira na milijune recepata koji mogu uključivati i na desetke sastojaka, u Italiji se drže devize da je manje-više.

Osim nabrojanih sastojaka bruschetti će ponekad dodati i malo pršuta ili ploške rajčice pečene na roštilju te listić bosiljka. Formula slasti kod pripreme brushetta započinje u trgovini – najmirisnijim rajčicama i najkvalitetnijem maslinovom ulju te po mogućnosti robusnom kruhu tvrde korice. Također, budite umjereni s češnjakom. Njegova uloga nije dominantna i stoga je dovoljno lagano istrljati kruh nekoliko puta. Niste li u mogućnosti koristiti roštilj, za kruh će poslužiti i toster.

hr Sun Aug 19 2018 08:26:15 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bb8e10ecb557a39ba8b4c64/80

Prirodni diuretici: 6 namirnica koje ukljanjaju višak vode iz tijela

Zadržavanje vode u tijelu još se zove edem, a do toga dolazi zbog nakupljanja tekućine u organizmu

Diuretici pomažu vašem tijelu da se oslobode soli i vode, uglavnom poticanjem bubrega da puste natrij u urin. Voda je potom izvučena iz krvi kako bi koncentrirala razinu natrija. To stvara više urina i smanjuje količinu tekućine koja teče kroz vaše krvne žile, pružajući olakšanje od zadržavanja vode ako patite od edema, visokog krvnog tlaka ili drugih stanja u kojima kronično zadržavanje vode predstavlja problem, piše Život i stil.

Ali to nije samo kronična stanja koja mogu pomoći diuretici. Oni mogu pomoći da se oslobodite nadutosti nakon slanog obroka ili mjesečnih hormonskih promjena.

Diuretici bez recepta dostupni su u obliku tableta, ali postoji nekoliko razloga zbog kojih biste ih trebali izbjegavatai. Iako su općenito sigurni za povremenu upotrebu, mogu imati nuspojave poput hipokalemije uzrokovane premalim kalijem, što može dovesti do problema s srcem. Ostale potencijalne nuspojave uključuju dehidraciju, grčeve mišića, vrtoglavicu i osip. To možete izbjeći uparivanjem diuretika bez recepta s hranom koja je bogata kalijem kao što su banane, sjemenke suncokreta, marelice ili naranče.

Prirodni diuretici mogu ponuditi olakšanje od zadržavanja vode i nadutosti bez ikakvih tableta. Evo popis najboljih:

Šparoge

Od vremena antičkih Grka i Rimljana, šparoga se koristi zbog svojih diuretskih svojstva. Diuretski učinci dolaze iz aminokiselina asparagina i koristi se za liječenje oteklina, reumatizma i premenstrualnog zadržavanja vode. 

Cikla

Repa je bogata kalijem, što pomaže u uklanjanju tekućine. Betanin, koji daje cikli boju, povezan je s nižim razinama C-reaktivnog proteina, što djeluje i protuupalno.

Kupus

Popularna "juha od kupusa" ima diuretska svojstva kupusa, zajedno s visokim sadržajem vlakana i vode, kako bi pomogla kod gubitka kilograma. Rimljani su koristili kupus i za mamurluke.

Celer

Još je Hipokrat je preporučio celer kako bismo eliminirali višak tekućine. Sada su znanstvenici utvrdili da ftalidi u celeru doprinose njegovom diuretskom učinku. 

Brusnice

Još su američki domoroci Indijanci identificirali diuretski učinak brusnica, koristeći ih za liječenje niza stanja, uključujući skorbut, za koju su vjerovali da je uzrokovan s previše soli. Brusnice su osobito korisne za uklanjanje tekućine bez uklanjanja kalija.

Krastavci

Krastavci imaju sumpor i silicij koji povećavaju mokrenje poticanjem bubrega na bolje uklanjanje mokraćne kiseline. Puni vode i kalija i niske razine natrija, krastavci smanjuje oticanje. Krastavci se mogu koristiti topikalno kako bi ublažili natečenost podočnjaka.

hr Fri Nov 16 2018 08:17:45 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5888e30b1eea8fdf2b8b4598/80
Foto: DalmacijaNews

Grad koji će vam platiti 65.000 kuna da se preselite kod njih na 12 mjeseci

Odabrani kandidati odmah će dobiti 16.400 kn za troškove preseljenja. Svaki će im mjesec na račun sjedati po 3200 kn, a na kraju isteka ugovora od godinu dana bit će im isplaćeno preostalih 9800 kn.
Tulsa nudi 10.000 dolara, odnosno oko 65.000 kuna onima koji su spremni otići raditi u taj grad u američkoj saveznoj državi Oklahomi na period od godinu dana. 

Da biste bili razmatrani za ovu financijsku naknadu, trebate biti stariji od 18 godina, morate imati posao (koji možete obavljati iz bilo kojeg dijela svijeta povezanog internetom), biti spremni preseliti se u roku od šest mjeseci te vam treba biti dozvoljen rad u Sjedinjenim Američkim Državama, piše Punkufer

I to nije sve. 

Odabrani kandidati moći će se preseliti u novouređene stanove Tulsa Arts Districta te plaćati samo 33 posto od realne cijene najamnine. Režije će biti besplatne prva tri mjeseca

Za potrebe posla dobit ćete besplatno članstvo u tvrtki 36 Degrees Northu, koje vam osigurava mjesto za obavljanje posla, konferencijske dvorane za sastanke, Wi-Fi i druge poslovne pogodnosti. 

Glavni je cilj ovoga programa privući kreativnu i tehnološki potkovanu radnu snagu u Tulsu koja želi oživjeti poduzetnički duh među svojim stanovnicima. Grad će isprva krenuti s manjim grupama od 10 do 15 osoba, te s vremenom proširiti program na 300 radnika na razmjeni. 

Odabrani kandidati će odmah dobiti 2500 dolara (16.400 kn) za troškove preseljenja. Svaki mjesec će im na račun sjedati po 500 dolara (3200 kn), a na kraju isteka ugovora od godinu dana bit će im isplaćeno preostalih 1500 dolara (9800 kn)

Provjerite na stranicama Tulsa Remote programa što se sve traži te imate li šanse osvojiti ovu poslovnu priliku.
hr Fri Nov 16 2018 08:12:13 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5564bd76e0a75bbd078b4577/80

Opasni ljudi: U čemu je razlika između psihopata i sociopata

Često kad nas netko šokira potpuno neočekivanim postupkom, ili čak nanese neku štetu, odmahnemo glavom i komentiramo za sebe 'kakav psihopat' ili 'koji sociopat'. Na taj način želimo tog nekog označiti kao osobu koja se ponaša zastrašujuće, čudno ili u najmanju ruku kao nekoga tko nije u stanju pokazati razumijevanje i suosjećajnost, a iako ove pojmove upotrebljavamo po vlastitom nahođenju, među njima postoji bitna razlika

Za lakše razumijevanje razlike časopis Health kao primjer navodi dva poznata izmišljena lika - psihopata Hannibala Lectera iz kultnog filma 'Kad jaganjci utihnu' i sociopata kralja Joffreyja iz popularne serije 'Igra prijestolja'. Ni jedan od njih nema suosjećanja, ne poštuje zakone i pravila, ne brine se o pravima drugih, skloni su nasilju i nikad se ne osjećaju krivima, piše tportal.

Niti jedan od pojmova nema vlastitu službenu dijagnozu, ali sociopati se ubrajaju u skupinu dijagnoza iz područja mentalnog zdravlja poznatu kao antisocijalni poremećaj ličnosti (ASPD). Ljudi koji imaju ASPD skloni su neprestanom laganju, nisu u stanju procijeniti što je ispravno, a što pogrešno i između ostalog su arogantni.

Psihopate 'krase' iste ove osobine, a pored toga su površni, egocentrični i emocionalno plitki. No vjerojatno najveća razlika među njima je ono što psihopate čini opasnijima i susrete s njima nepoželjnima.

'Psihopati su uglađeni manipulatori, tipovi koji će vam dijeliti komplimente, učiniti da se osjećate dobro, govoriti upravo ono što želite čuti sve dok ne shvatite da su vam krali novac, planirali nekakav zločin ili u najgorem slučaju ubili nekoga', objašnjava za Health psihologinja Elizabeth Lombardo.

Nije rijetkost da se ljudi nađu u braku s psihopatom, no zbog njihove ekstremne sposobnosti za manipulacijom i stjecanjem povjerenja drugih ljudi, ni u jednom trenutku ne posumnjaju u takvo što.

Sociopata je, s druge strane, puno lakše uočiti jer se ne može suzdržati i ima emocionalne ispade.

'Ako se psihopat u interakciji s vama uznemiri, u stanju je zadržati svoju smirenost, dok će se sociopat razotkriti', objašnjava Lombardo i opisuje potonje kao usijane glave koje će se, ukoliko se stvari ne odvijaju onako kako oni žele, ljutiti i biti agresivni.

U osnovi, kad vam psihopat planira nešto iza leđa, imat će savršeno uvjerljiva opravdanja za sve što biste mogli naslutiti i nikad nećete znati što slijedi. Kad imate posla sa sociopatom, vjerojatno ćete ga razotkriti jer neće biti dovoljno pametan da sakrije svoje tragove i vjerojatno mu više nećete vjerovati.

Sociopata možete uočiti i po nekim drugim stvarima, poput neuklapanja u socijalne postavke ili poteškoća sa zadržavanjem posla. Psihopati su im sušta suprotnost - imaju tendenciju biti vrlo uspješni i sviđati se svima. Možete ih zvati majstorima prevarantske umjetnosti.

I kod jednih i kod drugih postoje različite razine, pa dok su neki lopovi ili varalice, drugi bi mogli biti i ubojice. Bez obzira koliko je to izraženo, ljudi s takvim osobinama su opasni. Posumnjate li da se netko koga poznajete uklapa u opisano, važno je maknuti se i razgovarati sa stručnjakom za mentalno zdravlje.

hr Fri Nov 16 2018 08:08:19 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bedc3e30e49381d128b4640/80
Foto: Pixabay

Perfekcionizam - naizgled korisna karakteristika koja veoma negativno utječe na zdravlje

Iako u poslovnom smislu većinom nosi samo pozitivne konotacije, s vremenom uništava psihičko zdravlje

Osobe koje krasi karakteristika 'perfekcionista' u poslovnom svijetu nosi samo pozitivne konotacije. No, kada govorimo o utjecaju koji može imati na zdravlje, rezultati nisu bajni - istraživanja su pokazala kako neprestana težnja prema savršenom nepogodno djeluje na psihičko zdravlje pojedinca.

Previsoka te nerealna očekivanja stvaraju osjećaj manje vrijednosti ako rezultati nisu onakvi kakve je pojedinac zamišljao. Psiholozi Gordon Flett i Paul Hewitt iz Kanade definirali su tri glavna stupnja perfekcionizma - onaj okrenut sebi, onaj okrenut drugima te onaj koji je orijentiran na cjelokupno društvo. 

Sve vrste perfekcionizma utječu na čovjeka na jednak način, a kvare njegovo psihičko i fizičko zdravlje, iako pojedini profesori smatraju da je onaj sociološki orijentiran (na cjelokupno društvo) najgori. Oni koji se bore s ovom vrstom problema, smatraju kako društvo ima visoka očekivanja koja oni moraju ispuniti jer će ih u suprotnom osuđivati.

Anksioznost, depresija i samoubilačke misli samo su neki od simptoma koji se s vremenom mogu javiti, a tome svjedoče i stvarni događaji. Naime, jedno je istraživanje pokazalo kako je 70 posto mladih ljudi, koji su počinili samoubojstvo, imalo visoka očekivanja od samih sebe.

Samokritičnost podiže postotak mogućnosti pojave bipolarnog poremećaja, ali i kroničnog stresa koji može veoma utjecati i na zdravlje srca, piše Život i stil.

hr Thu Nov 15 2018 20:07:34 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .