Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5562d89a5835df741b8b464d/80
Foto: delo.si

U Splitu nastavljeno suđenje Kapetanu Draganu

Prvi je na klupu za svjedoke stao Ivan Krizmanić
Ispitivanjem prvih svjedoka na Županijskom sudu u Splitu nastavilo se suđenje Draganu Vasiljkoviću, poznatijem kao Kapetan Dragan. 
Optužnica ga tereti da je tijekom Domovinskog rata, kao zapovjednik jedinice za posebne namjene paravojnih srpskih postrojba, bio odgovoran za mučenja i ubijanja zarobljenika u zatvoru na kninskoj tvrđavi te na području Benkovca. 
Prvi je svjedočio Ivan Krizmanić, o okolnostima svojeg zarobljavanja 1991. godine u Ličkom Petrovom Selu od strane takozvanih martićevaca, kao i o maltretiranjima u kninskom zatvoru, prenosi HRT.

Facebook komentari

hr Tue Oct 18 2016 14:37:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/580f72841eea8ff07d8b465e/80

RCCO na SASO 2016: Zelenim tehnologijama do novih radnih mjesta

O najsuvremenijim tehnologijama za obradu miješanog komunalnog otpada i njihovoj primjeni u budućem Centru za gospodarenje otpadom u Lećevici, predstavnici Regionalnog centra čistog okoliša (RCCO) će u srijedu, u VIP salonu na 20. međunarodnom sajmu SASO u Spaladium areni, s početkom u 13:30 sati, održati edukaciju “Ekologijom do radnih mjesta” za učenike srednjih tehničkih škola

Na skupu će govoriti privremeni upravitelj tvrtke RCCO Tomislav Šuta, voditeljica Odjela za razvitak i investicije, Vlatka Lucijanić-Justić te voditelj Odjela za tehničku provedbu projekta izgradnje Centra za gospodarenje otpadom (CGO),  Miro Trgo.  

Učenicima srednjih tehničkih škola održat će  predavanje o sustavu obrade miješanog komunalnog otpada kakav se planira uspostaviti u CGO. Radi se o suvremenom automatiziranom tehnološkom sustavu koji uspješno radi širom svijeta,  a njegova glavna karakteristika je učinkovito izdvajanje više frakcija otpada –  raznih vrsta plastike, stakla, metala, papira i gorive frakcije.  Izdvojene frakcije otpada otpremat će se u razne pogone za reciklažu, a sva novootvorena radna mjesta koja će se zbog toga pojaviti u gospodarenju otpadom, mogu se označiti kao „zelena“.

- Ovo je prvi put da organiziramo jednu ovakvu edukaciju namijenjenu učenicima srednjih tehničkih škola. Cilj edukacije je upoznati učenike srednjih tehničkih škola s primjenom suvremenih tehnologija razvrstavanja miješanog komunalnog otpada koje, uz okolišnu dobrobit, omogućavaju otvaranje „zelenih“ radnih mjesta. Iako je tema uspostave cjelovitog sustava gospodarenja otpadom zaživjela kroz Strategiju gospodarenja otpadom još 2005. godine, ona se tek u posljednje vrijeme intenzivno aktualizira ne samo u smislu pitanja zaštite okoliša nego i obveza pravovremenog ispunjavanja ciljeva koje je Hrvatska preuzela prilikom ulaska u Europsku uniji. Za ostvarenje postavljenih ciljeva potrebno je dobro zagospodariti otpadom, a za to su potrebni dobra volja i organizacija, a prije svega edukacija svih dionika – ističe Tomislav Šuta, ravnatelj Regionalnog centra čistog okoliša.

Facebook komentari

hr Tue Oct 25 2016 18:22:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/56bc885f1441855f028b47fc/80
Foto: Miroslav Lelas

KBC Split nije htio dati pristanak za humanitarnu akciju kojom se planiralo prikupiti pola milijuna kuna

Iz bolnice tvrde da akcija nije bila transparentna iako Tea Carić posjeduje dokumentaciju iz koje je jasno vidljivo što je htjela napraviti

Tea Carić liječnica je iz Starog Grada na otoku Hvaru, a javnost ju je upoznala u lipnju 2016. kada je ispričala svoju priču o tome kako je spasila kćer Lorelei kojoj je nakon rođenja dijagnosticirana tetralogija Fallot, prirođena srčana mana. Uspjela je platiti operaciju u austrijskom Linzu gdje su liječnici problem uklonili jednim postupkom, bez stranih tijela, a spasili su i valvule. Lorelei je tada bila stara pet mjeseci, dok su liječnici na Rebru htjeli čekati da napuni godinu dana, planirali su napraviti tri operacije i ugraditi joj premosnicu. 

S djevojčicom je dosta vremena provela na odjelu pedijatrijske kardiologije u splitskom KBC-u. Kaže da je iz zahvalnosti prema osoblju i liječnicima htjela organizirati humanitarnu akciju kojom bi prikupila sredstva za opremanje tog odjela. Inicijativu je u lipnju pokrenula najprije preko Facebooka.

- Iznenadila sam se koliki je bio odaziv. Svi su htjeli pomoći, odazvao se i Zoran Škugor koji bi preuzeo organizaciju koncerata, imali bi predstave, prodajne modne revije,... Shvatila sam da možemo prikupiti značajna sredstva. Sve je bilo odlično do trenutka dok nisam trebala dobiti i odobrenje dr. Marijana Sarage. Nisam dobila ni odobrenje, a ni objašnjenje zbog čega ne želi da se humanitarna akcija održi - priča Tea Carić. 

Budući da je sve bilo dobrim dijelom riješeno, a predstojnik pedijatrije joj je rekao da prekine s daljnjim akcijama, dodaje, kontaktirao ju je doc. Vedran Kovačić, specijalist interne medicine, i pitao može li donaciju dati njima.

- Bez problema sam dobila potpis dr. Maje Radman nakon čega mi je trebao i pristanak ravnatelja. Dopisom sam se obratila Ravnateljstvu i obavijestila ih o svemu - kaže Carić.

Dobila je odgovor da je bolnici u interesu osigurati profesionalan pristup traženju donacija te da njezin prijedlog mora biti specificiran, mjerljiv, provediv, realan i vremenski određen. Tražili su od nje da jasno specificira za što joj trebaju sredstva za opremanje pedijatrijske kardiologije, koliko je novca potrebno prema toj specifikaciji, koliko sredstava planira prikupiti i u kojem vremenu.

- Na sve njihove zahtjeve sam odgovorila u dopisu. Navela sam da je potrebno najmanje 15 infuzomata sa šest centralnih nosača, aparat za kontinuirano mjerenje srčanog minutnog volumena, devet kreveta i devet noćnih ormarića. Prema dobivenim ponudama izračunali smo da nam je potrebno točno 464.607,31 kunu, a planirali smo prikupiti barem pola milijuna kuna. Bilo je planirano da se akcija održi od 8. kolovoza do 15. listopada. Oni su nakon toga trebali zatražiti načelnu suglasnost Ministarstva zdravlja, ali to nisu htjeli učiniti uz objašnjenje da ne mogu tražiti suglasnost Ministarstva bez da točno navedem od koga ću i kako prikupljati sredstva - kaže ona te dodaje da bi još jedino voljela znati zbog čega nije dobila suglasnost dr. Sarage, a bez problema je dobila suglasnost dr. Radman.

- Po zakonu ja sam ta koja treba otvoriti račun, ali u bolnici drže da su oni to trebali učiniti. Htjeli su otvoriti žiro-račun na koji bi im uplatila novac, pa bi oni raspisali javni natječaj. Zašto ako već postoje ponude?! Poučena ranijim lošim iskustvima nekih drugih humanitaraca odlučila sam da im neću donirati novac, već da ću od prikupljene svote kupiti aparate. Ostali su paf kad sam im to rekla kao i to da želim biti prisutna na primopredaji. Pretpostavljam da donaciju za internu u Ravnateljstvu nisu htjeli prihvatiti kako ne bi išli kontra dr. Saragi - kaže Tea Carić.

Ravnatelj splitskog KBC-a, dr. Ivo Jurić, nije bio baš raspoložen za razgovor o ovoj temi. Najprije je nam je poručio da prenesemo Tei Carić da se pismenim putem obrati KBC-u. Ona je to učinila, a dr. Jurić je u medijima u srpnju objasnio stav bolnice zbog čega odbijaju donaciju. Naveo je da smatraju kako akcija nije bila transparentna, da ne mogu prihvatiti donaciju za koju ne znaju odakle točno dolazi te da bez jasne dokumentacije ne mogu uputiti Ministarstvu zahtjev za pristankom. 

Budući da nam je Tea Carić pokazala dokumentaciju iz koje je vidljivo što je htjela organizirati, kako, kada i od koga je htjela tražiti donacije, pitali smo dr. Jurića što nije bilo uredu i zbog čega nije dobila pristanak.

- Mi smo bili vrlo jasni - kratko je odgovorio dr. Jurić, a na pitanje je li problem nastao jer nije htjela dati novac već kupiti aparate zaključio je: "Mi smo bili vrlo jasni i poslujemo prema zakonu. Smatram da smo završili diskusiju."

Facebook komentari

hr Tue Oct 25 2016 17:54:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/580f735c1eea8fb17e8b45b1/80
Foto: Bruno Konjević / CROPIX

Hasanbegović neće biti na čelu saborskog Odbora za medije

Kako N1 neslužbeno doznaje, bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović neće biti na čelu saborskog Odbora za medije

Nagađalo se da bi uz Hasanbegovića u praznu fotelja predsjednika Odbora za informiranje, informatizaciju i medije mogao zasjesti i koalicijski partner vladajućih Darinko Kosor i HDZ-ovac Andrija Mikulić.

Jedno mjesto u Odboru za medije ispraznilo se odlaskom Gorana Marića na dužnost ministra u Vladi Andreja Plenkovića.

Facebook komentari

hr Tue Oct 25 2016 17:28:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/580f70f01eea8f0d7f8b4582/80

Održana svečana Skupština TZO Bol

Na Skupštini su uručena i priznanja

Dana 25.listopada, u hotelu Elaphusa u Bolu je održana svečana Skupština TZO Bol. Skupštini je prisustvovao Direktor Turističke zajednice Županije i izaslanik Župana splitsko-dalmatinske Županije g.Zlatka Ževrnje, g.Joško Stella te predstavnici medija.

Tvrtka Heraklea iz Zagreba je održala prezentaciju ovoljetnog projekta "Tajni gost" u Bolu.

Nakon toga su uručena godišnja turistička priznanja. 

Dobitnici turističkih priznanja za ovu godinu su:

- Krešimir Okmažić, za uspješno djelovanje i suradnju u turističkom razvoju Bola

- Frane Marinković, za doprinos turistčkoj promidžbi  destinacije Bol

- Nikola Hero, za dugogodišnji rad u izobrazbi i edukaciji turističkih kadrova Bola

- Tonči Kukoč, za specifični doprinos razvoju bolskog turizma

- Natalija Bilić, za doprinos unapređenju kvalitete hotelske ponude

- Luka Klapež, za kontinuirani dugogodišnji rad u ugostiteljstvu Bola

- Ljubica i Nikola Prskalo, za posebnu vjernost turističkom Bolu

- Irena Babanović, za posebnu vjernost turističkom Bolu

- Rene Ullrich, za posebnu vjernost turističkom Bolu

- Feliciti i Petar Šalej , za posebnu vjernost turističkom Bolu

Priznanja su u ime Turističke zajednice općine Bol uručili Predsjednik TZO Bol Tihomir Marinković i Direktor TZO Bol Markito Marinković.

U ime dobitnika ovogodišnjih priznanja, Skupštini i uzvanicima se obratio prof. Krešimir Okmažić.

Facebook komentari

hr Tue Oct 25 2016 17:10:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .