Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5b3fa51acb557a6e078b47a2/80
Foto: Institut za javne financije

Općine imaju najmanju transparentnost proračuna, prevelik broj ih ima nedopustivo loše rezultate

Institut za javne financije (IJF) iz godine u godinu analizira proračunsku transparentnost hrvatskih županija, gradova i općina, a prije nekoliko dana izašlo je i najnovije istraživanje o rezultatima transparentnosti u razdoblju od studenog 2017. do kraja ožujka 2018.

Proračunska transparentnost podrazumijeva uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu. Uz transparentno obznanjene proračune, građani mogu vlastitim angažmanom utjecati na efikasnost prikupljanja javnih sredstava i ponude javnih dobara i usluga, na povećanje odgovornosti Vlade i vlasti lokalnih jedinica, pa time i na smanjenje mogućih koruptivnih radnji.

Način na koji Institut za javne financije mjeri proračunsku transparentnost je taj da mjeri koji su sve ključni proračunski dokumenti objavljeni na službenim mrežnim stranicama hrvatskih lokalnih jedinica.

Ti dokumenti su:

- godišnje izvršenje proračuna za 2016.;
- polugodišnje izvršenje proračuna za 2017.;
- prijedlog proračuna za 2018.;
- izglasani proračun za 2018.;
- proračunski vodič za građane za 2018.4

Istraživanje je pokazalo kako je prosječna proračunska transparentnost lokalnih jedinica mjerena brojem proračunskih dokumenata od mogućih 5 iznosila 3,52. Vidno je poboljšanje u odnosu na prethodna tri ciklusa, kada je iznosila 1,8; 2,4 i 3,1.

Najgore stanje je opet među općinama

Institut za javne financije je i pohvalio neke općine koje su se vidno popravile među njima su Dugopolje, Posedarje, Rugvica i Svetvinčenat s nule skočile na peticu, a općina Vela Luka, te gradovi Pleternica i Vodnjan s jedinice na peticu. Četiri dokumenta više nego u prošlom ciklusu objavili su još Dugi Rat, Dvor, Kraljevec na Sutli, Lovinac i Šolta.

Popravak se dogodio i u prošlogodišnjem najnetransparentnijem gradu Gospiću koji je u novom ciklusu objavio tri, Imotski i Valpovo po dva, a Vrgorac po jedan proračunski dokument.

Usprkos tim poboljšanjima iz IJF-a upozoravaju kako je transparentnost je i dalje vrlo neujednačena i još uvijek čak 25 općina nije objavilo ni jedan proračunski dokument, uključujući i Milnu, jednu od općina s najvišim prihodima po stanovniku.

Po prosjeku svih lokalnih jedinica na svom području najtransparentnije su Primorsko-goranska, Koprivničko-križevačka i Karlovačka, a najmanje su transparentne Splitsko-dalmatinska i Osječko-baranjska županija.

Po vrstama lokalnih jedinica zaključili su kako su županije odlične u transparentnosti jer ih je čak 17 dobilo najvišu ocjenu, gradovi su vrlo dobri, a najgore stanje je među općinama.

Općine s prosjekom 3,3 i dalje zaostaju i za županijama i za gradovima, no među njima postoje i vrlo velike razlike. Tako su najtransparentnije (s prosjekom iznad 4) u Koprivničko-križevačkoj, Požeško-slavonskoj, Primorsko-goranskoj i Karlovačkoj, a najnetransparentnije u Splitsko-dalmatinskoj (prosjek manji od 2) te Osječko-baranjskoj, Varaždinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj (prosjek ispod 3).

Nedopustiv je velik broj lokalnih jedinica s lošim mrežnim stranicama

- Premda su se prosječno sve vrste lokalnih jedinica popravile i objavljuju sve više svih vrsta dokumenata, samo se sve županije u potpunosti pridržavaju zakona, odnosno objavljuju izglasani proračun, te godišnje i polugodišnje izvješće. Za razliku od njih, dosta je gradova i još uvijek mnogo općina koje će morati uložiti još puno truda da bi barem zadovoljili zakonske obveze, a pogotovo da bi poslušali i preporuke Ministarstva financija, odnosno objavili i prijedlog proračuna i vodič za građane - poručili su na kraju newslettera iz IJF-a te istaknuli kako još uvijek postoji prevelik broj gradova i posebice općina s nedopustivo lošim, teško pretraživim, nepreglednim ili gotovo praznim mrežnim stranicama.

Općine i gradovi s najgorim ocjenama

Gradovi s ocjenom 1- Trilj, Vrgorac

Općine s ocjenom 1- Baška Voda, Bol, Bošnjaci, Breznica, Cista Provo, Darda, Davor, Donja Motičina, Donja Voća, Donji Lapac, Donji Vidovec, Gradište, Gunja, Hrvace, Karlobag, Kaštelir – Labinci, Klis, Kumrovec, Majur, Marina, Negoslavci, Nerežišća, Novi Golubovec, Okučani, Otok, Pašman, Petrijanec, Privlaka (Vukovarsko-srijemska ž.), Rešetari, Runovići, Slivno, Sopje, Sveti Petar u Šumi, Šestanovac, Tinjan, Tordinci, Trnava, Viškovci, Višnjan, Vrbje, Zagorska Sela

Općine s ocjenom 0- Bedenica, Čeminac, Dicmo, Drenje, Ervenik, Gorjani, Gornji Mihaljevec, Klenovnik, Lokvičići, Lovreć, Milna, Podbablje, Podravska Moslavina, Pojezerje, Povljana, Preko, Prgomet, Proložac, Punitovci, Seget, Stankovci, Sućuraj, Zadvarje, Zmijavci, Zrinski Topolovac, piše crnaknjiga.hrhr Fri Jul 06 2018 19:22:02 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c925ca829111c70128b4653/80
Foto: Screenshot

Stojanović: Nije bilo beneficija zbog poznanstva sa Žalac, tužit ću Marasa

Josip Stojanović Jolly potvrdio je da Mercedes parkiran u dvorištu ministrice Žalac pripada njegovoj tvrtki. Kaže da je automobil iznajmljen po uobičajenim uvjetima. Najavio je tužbu protiv Gordana Marasa jer je insinuirao da je od HBOR-a, zbog poznanstva sa Žalac, dobio povoljniji kredit.

- Nitko kod nas ne dobije popust, nego onaj koji možemo dati. Kad bi meni ćaća pravio mercedese ja bi ih poklanjao. Borimo se da ih prodamo po što povoljnijoj cijeni. Kod nas nema popusta ni na servis. Mi smo ograničeni, Mercedes nas kontrolira, mi imamo procedure koje moramo poštovati", rekao je Stojanović.

Rekao je da novinarima ne može dati ugovor na uvid zbog GDPR-a, ali ga je pokazao te da će ga dati ministrica, iako na ugovoru nije njeno ime nego ime njene majke. Riječ je o iznajmljivanju automobila s mogućnošću kupnje. 

Komentirao je i tvrdnju Gordana Marasa da je dobio povoljniji kredit od HBOR-a zbog poznanstva s ministricom Žalac. Kaže da je dobio kredit od 175 milijuna kuna koji je bio nepovoljan, koji su vratili odmah jer su dobili bolje uvjete kod komercijalne banke. "

- Rekao sam vam u početku. S velikim zadovoljstvom ću Marasa tužiti, to nema veze s istinom. Zbog gospodina Marasa i njegova nerada dvije godine smo čekali s hotelom", rekao je Stojanović. 

Komentirajući činjenicu da je njegova tvrtka dobila natječaj za autobuse splitskog gradskog prijevoznika Prometa, koji se financiraju iz europskih sredstava, što je pod ingerencijom ministarstva Gabrijele Žalac, Stojanović je rekao da njegova tvrtka ima zonu odgovornosti servisa od Dubrovnika do Gospića te da nisu na potpisivanju ugovora ni imali priliku reći koliko će Promet profitirati i uštedjeti kupovinom njihovih Mercedesa, piše N1.

hr Wed Mar 20 2019 16:32:16 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c924ff729111c81158b4569/80

Zatvara se šetnica od Spinutskih vrata do Bena

Jedan dio šetnice ostat će zatvoren do daljnjeg
Zbog radova na sanaciji Marjana od sutra, 21. ožujka 2019. se za sav promet i pješake zatvara dionica od Spinutskih vrata do Bena.

Procjena izvođača je da će ta dionica biti zatvorena tjedan dana, dok će šetnica od Instituta do Bena do daljnjega ostati zatvorena.
hr Wed Mar 20 2019 15:37:09 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c9230b129111cd80f8b46b9/80
Foto: MI za IM - Nezavisna lista mladih za Imotski i Imotsku krajinu/Facebook

Vidikovcu na Crvenom jezeru prijeti urušavanje: Angažirana i Hrvatska gorska služba spašavanja

Konstrukcija vidikovca odvojila se od litice, a beton je skroz popucao

Prije nekoliko godina, županijska Javna ustanova “More i krš“ izgradila je nekoliko vrlo atraktivnih vidilica uz same rubove imotskih jezera, no neke od njih sada predstavljaju životnu opasnost za sve posjetitelje ovog fenomena.

Nezavisna lista mladih za Imotski i Imotsku krajinu podijelila je fotografije vidikovca s Crvenog jezera upozoravajući da su temelji već mjesecima posve napukli te se konstrukcija vidno odvojila od litice.

Kažu kako se u pogledu sigurnosti još ništa nije poduzelo jer nadležnima to “nije dovoljna prijetnja“ ljudima.

Na navedeni problem su, kako kažu, već ukazivali na gradskim sjednicama Vijeća, a danas su poslali apel nadležnim institucijama.

- Javna ustanova "More i krš" postavila je obavijesne table o zabrani pristupa predmetnom vidikovcu. Također, u sklopu obnove sustava signalizacije poučne staze Imotska jezera gaj (planiranog za travanj 2019., odnosno prije ljetne turističke sezone) Javna ustanova angažirala je Hrvatsku gorsku služba spašavanja za uklanjanje vidikovca na sjevernoj strani Crvenog jezera. 

Sukladno dogovoru, radovi će se izvršiti do kraja ožujka 2019. godine. -  poručio je Domagoj Lažeta, v.d. ravnatelj Javne ustanove “More i krš“.

Vidikovac se nalazi na sjevernom rubu litice iznad ponora dubokog i do nekoliko stotina metara. S njega se pruža prekrasan pogled na jezero, Imotsku krajinu pa sve do vrhova Biokove. I nema dana da nema posjetitelja... 

hr Wed Mar 20 2019 13:24:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c922ee429111c9e138b45c4/80

Tiramol u Centru „Juraj Bonači” povodom dana sindroma Down

Dana, 21. ožujka, cijeli svijet odlučio je slaviti jedan kromosom više koji svojom jedinstvenošću Downovce čini posebnima. Kao i svake godine, COO "Juraj Bonači" navlači svoje šarene čarape kako bi potaknuli razumijevanje i osigurali im kvalitetniji i bolji život u našem društvu.
Kao i svake godine Centar Juraj Bonači prigodnim programom obilježava Svjetski dan Sindroma Down. 

Tradicionalno i ove godine navlače šarene čarapice na tiramolu koji se nalazi u dvorištu našeg Centra stoga Vas ovim putem pozivaju da im se pridružite.

Njihovu obavijest prenosimo u cijelosti:

Dragi roditelji i prijatelji dođite i ponesite vaše šarene čarapice kako bi ih zajedno u našem dvorištu objesili na tiramolu i Splitu pokazali koliko volimo našu djecu sunca.

Veselja neće nedostajati jer nam u goste dolazi Lorena Bućan, pjevačka nada Hrvatske koja će nas svojim pjesmama rasplesati i tako dodatno upriličiti nama važan dan.

Očekujemo vas u dvorištu Centra Juraj Bonači (Brune Bušića 30) u četvrtak, 21.ožujka u 10:30 sati s šarenim čarapicama i srcem spremnim za proslavu.
 
„Isti smo pod nebom plavi, ljubav tu je da nas brani…“
hr Wed Mar 20 2019 13:15:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .