Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5841a6ca1eea8fbe118b45af/80
Foto: TZ Omiš

Najizazovnija turistička sezona u zadnje vrijeme

Ova turistička sezona bit će najizazovnija u proteklih nekoliko godina - čulo se tijekom predstavljanja rezultata Turističkog impulsa.
Polugodišnje izvješće za 2019.-tu pokazuje kako su najave tržišnih turbulencija bile točne. Najnoviji rezultati pokazuju da je broj rezervacija 3-7% manji u odnosu na prethodnu godinu.

- Naročiti pad osjeti se u apartmanima, apartmanskim naseljima i nakon toga u kampovima. To ne mora ništa značiti. Očekuje se značajan "last minute" i sve hotelske kompanije kažu da očekuju ponavljanje prošlogodišnjih rezultata, direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić.

Na pad potražnje smještaja u Hrvatskoj, utječu i niske cijene u ostalim mediteranskim zemljama. Turska ove godine očekuje 50 milijuna stranih i domaćih gostiju. Stručnjaci ističu kako ni smanjenje cijena nije dugoročno rješenje - jer jednom kada padnu, teško ih je vratiti na staro, piše HRT.
hr Fri Jul 05 2019 21:10:31 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a2e5b59b9e03ec9238b4568/80
Foto: Pixabay

Besplatne radionice za nezaposlene u Trogiru: Želite li pokrenuti vlastito poduzeće?

Cilj radionica je potaknuti nezaposlene na samozapošljavanje te ojačati svijest i znanja o poduzetništvu
Visoka škola za menadžment i dizajn Aspira u sklopu projekta „Lokalnim partnerstvima do svijeta rada“, organizira radionice za pokretanje vlastitog poduzeća namijenjene nezaposlenim osobama s područja Splitsko-dalmatinske županije.

Ciklus radionica će se organizirati više puta, a svaki put u drugom gradu. Izrada financijskog plana, financijsko ekonomsko poslovanje, EU fondovi, marketing i menadžment temelj su pokretanja vlastitog poduzeće, a upravo s navedenim temama će se polaznici upoznati kroz radionice.

Svaka pojedina tema obuhvaća teorijska znanja kao i rad na praktičnim primjerima koji će zasigurno svakom tko želi pokrenuti svoje poduzeće uvelike koristiti. Tako svaka osoba koja se planira upustiti u pokretanje vlastitog posla stječe sva znanja koja su potrebna kako biti to učinila na kvalitetan i informiran način.

Cilj radionica je potaknuti nezaposlene na samozapošljavanje te ojačati svijest i znanja o poduzetništvu.

Radionice će održavati profesori Visoke škole Aspira s dugogodišnjim iskustvom rada kako u struci tako i u nastavi u navedenim područjima. Ovaj ciklus provodit će se u Trogiru s početkom 29.10. (utorak) u 09:00 u Gradskoj vijećnici grada Trogria.

Radionice su za sve sudionike besplatne, a obaveza sudionika je donijeti ili poslati potvrdu s HZZ-a o statusu nezaposlene osobe.

Prijaviti se možete OVDJE.
hr Wed Oct 23 2019 18:09:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis
http://www.dalmacijanews.hr/files/5db0641229111cdfc48b456d/80

U Splitu otvoren 23. Sajam SASO: Najznačajniji gospodarski skup koji okuplja izlagače iz nekoliko europskih zemalja

Sajam će ove godine okupiti 896 brendova, izlagača i suizlagača iz osam zemalja

SASO 2019, kao tradicionalno najznačajniji gospodarski skup u širem okruženju okuplja izlagače iz nekoliko europskih zemalja – 10 specijaliziranih sajmova s 4 stručne konferencije, više od 100 izlagača iz zemlje i inozemstva te više od 20 godina tradicije. Sajam će ove godine okupiti 896 brendova, izlagača i suizlagača iz osam zemalja.

Župan Blaženko Boban je, pun komplimenata za organizaciju Sajma, kazao: 

Sajam SASO je jedan od najbolje organiziranih sajmova na području Splitsko-dalmatinske županije, a slobodno mogu reći, i šire. U segmentu građevinarstva je zasigurno najbolji u Republici Hrvatskoj. A iz tog kuta gledano, sajma je posebno značajan, jer se događa uoči otvaranja toliko radova na području naše Županije. Spomenut ću samo potpisane ugovore za aglomeraciju Kaštela, vrijedne 1,4 milijardi kuna, za aglomeraciju Split – Solin, vrijedne 1,8 milijardi kuna, za aglomeraciju Sinj- Trilj, ugovori vrijedni ... milijuna kuna, te Omiš – Hvar – Brač. Čekaju nas i radovi na tunelu Komorjak i mostu na Cetini, potom radovi na centu za gospodarenje otpadom u Lećevici, itd. Dakle, sa sigurnošću možemo reći da će nedostajati i radne snage i općenito građevinske operative, ali u svakom slučaju prilika je to, prije svega, za oporavak naših, domaćih građevinskih tvrtki – kazao je župan te dodao: 

- Hvala organizatorima Sajma, posebno direktorici Sanji Vuković Veić, kao i svim sudionicima, poduzetnicima, gostima i posjetiteljima koji će kroz ova dva-tri dana posjetiti Sajam.

Direktorica tvrtke “Sajam Split” Sanja Vuković Veić izjavila je kako unatoč napretku tehnologije još uvijek nema boljeg načina za sklapanje suradnje od izravnog kontakta. 

- Sajam se događa u najvažnije vrijeme u godini. Točno u vrijeme najmasovnijeg planiranja investicija u graditeljstvu koje već godinama bilježimo zahvaljujući turizmu upravo na dalmatinskoj obali. - kazala je novinarima direktorica Vuković Veić.

- Ovaj sajam doista pokazuje što je prava integrativna platforma. Njegovi izlagači na pravi način pokazuju što je to pametan i održiv rast. Ovdje je vidljiv uspjeh hrvatskog poduzetništva, čemu mi u javnom sektoru trebamo biti potpora. Vidljivo je kako naše gospodarstvo usvaja standarde Europske unije. - kazala je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Broj obrtnika u Hrvatskoj raste i ove godine ih je 87 tisuća, a u samo godinu dana dobili smo i 6 tisuća novih. Međutim još uvijek ih muče stare boljke, a najveća je ipak nedostatak radne snage, kaže predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec.

- Problem je kod upisa u srednje strukovne škole i veliki dio koje donosi tržište. Kada se govori o uvoznim kvotama mi se zalažemo da se što prije donese Zakon o strancima, kako bi ukinuli kvote, jer posebno obrtnici teško dolaze do radne snage. Naime, velike tvrtke za ovu namjenu imaju posebne službe, a obrtnik dok obavi cijelu papirologiju više nema kvote. Ujedno važno je da se i skine stigma s obrtničkih zanimanja i da svima kažemo koliko je važno postati majstor

Potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore Mirjana Čagalj istaknula je kako je graditeljstvo na trećem mjestu po ukupnom prihodu i broju zaposlenih u našoj županiji, a graditeljstvo okuplja 12,5 posto svih gospodarstvenika. Veliki problem ipak predstavlja sve duža turistička sezona koja ozbiljno smanjuje razdoblje za gradnju.

- To je onaj dio koji nas najviše boli, jer kada se kaže da turizam raste onda mi automatski znamo da je zabrana gradnje puno duža, a graditeljstvo se svodi na sezonski rad. To je na sreću samo u primorskim mjestima, ali misli da će se jedan dan trebati sjesti i razgovarati i naći kompromis jer se jedna djelatnost ne može razvijati na štetu druge.

Uz sajam graditeljstva, sajam drvne industrije, sajam alata, strojeva i opreme, koji su sastavni dio Sajma od početka okupljanja prije 23 godine, već godinama su dio ovoga sajma  i međunarodni sajam obrtništva, male privrede i poduzetništva, međunarodni sajam elektronike i energetike, međunarodni sajma ekologije – SEKO, sajam kamena, bazena i bazenske opreme, te međunarodni sajma komunalne opreme.
 

hr Wed Oct 23 2019 16:30:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis
http://www.dalmacijanews.hr/files/5daac25429111c80bd8b456b/80

Kako se prilagoditi tržištu i odabrati najpovoljniji model ugovora za opskrbu električnom energijom

U HGK u Splitu održana radionica Tržište električne energije za poduzetnike
U organizaciji Hrvatske gospodarske komore održana je 18. listopada u HGK – Županijskoj komori Split radionica o tržištu električne energije za poduzetnike.

- Cilj je radionice predstaviti poduzetnicima sveobuhvatan prikaz organizacije tržišta električne energije, a ŽK Split organizacijom ovakvih edukacija nastoji u što većoj mjeri informirati svoje članice te na taj način doprinijeti njihovom kvalitetnijem poslovanju“, rekla je pozdravljajući skup Ana Marija Puzić iz ŽK Split.

- Liberalizacija tržišta električne energije u Hrvatskoj donijela je velike promjene koje mnogi poduzetnici, posebno mikro i male tvrtke, ne stignu pratiti, zbog čega često struju plaćaju skuplje nego što moraju. Radom strukovnih udruženja uočen je problem nedovoljnog poznavanja tržišta električne energije, stoga je HGK tijekom listopada organizirala četiri regionalne radionice na ovu temu“, istaknuo je tajnik Udruženja energetike HGK Krešimir Štih.

Predstavnik Ministarstva zaštite okoliša i energetike Boris Makšijan je naglasio kako poduzetnici trebaju biti pametni kupci, ali i mogući proizvođači te iskoristiti zakonski okvir i regulative koje im donosi energetska unija.

- Cilj je energetske unije izjednačavanje i harmonizacija tržišta energije na prostorima država članica EU i postizanje jednakih prava i obveza sudionika tržišta te je u tu svrhu donesena Uredba o upravljanju energetskom unijom koja se primjenjuje na nacionalno zakonodavstvo“, izjavio je Makšijan najavivši i nove izmjene regulative o električnoj energiji u idućoj godini.

U ime Hrvatske energetske regulatorne agencije HERA Mladen Žunec je istaknuo kako ukupna cijena električne energije obuhvaća više neovisnih komponenti, tržišnih i reguliranih, te više nije moguće razmotriti cijenu struje jednako kao prije uvođenja tržišnih odnosa u elektroenergetskom sektoru. HERA je u ožujku ove godine donijela novu Metodologiju za određivanje cijene za zajamčenu opskrbu, koja potiče kupca tj. poduzetnika da sklopi ugovor o opskrbi s jednim opskrbljivačem na tržištu, što bi značilo da može ostvariti povoljniju cijenu struje.

O temeljnim pravilima tržišta govorio je član uprave Hrvatske burze električne energije (CROPEX) Ivica Toljan predstavivši proces trgovanja na hrvatskoj burzi. Uvjete za stjecanje potpore u cijeni struje za pojedine kategorije poduzetnika, odnosno naknadu za poticanje obnovljivih izvora energije i visokoučinkovite kogeneracije predstavio je Ozren Fućak iz Hrvatskog operatora tržišta energije  (HROTE).

Na radionici  je bilo riječi i o dostupnim modelima za sklapanje ugovora, poticanju energetske učinkovitosti te o modelima za poduzetnike koji su i proizvođači električne energije. Dostupne tržišne modele za krajnje kupce u kategoriji poduzetništva predstavili su opskrbljivači električnom energijom i to Saša Dumanić, HEP Opskrba d.o.o., Radislav Gulam, Elektrodalmacija Split, Damir Šarec, HEP ESCO d.o.o. te Lana Barković i Jurica Gregurić iz RWE Hrvatska d.o.o. Brojni sudionici radionice su tako imali priliku dobiti vrlo konkretne i mjerodavne odgovore na pitanja, što su i iskoristili.
hr Sat Oct 19 2019 09:59:29 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis
http://www.dalmacijanews.hr/files/5842b86c1eea8f07158b4576/80
Foto: Screenshot YouTube

Vrdoljak u Splitu gradi stanove vrijedne čak 16,4 milijuna kuna

- Pozvao sam ga zbog iskustva, znanja i pameti i nisam se prevario. On je uz prava preuzeo i sve obveze i to mi daje sigurnost. - izjavio je partner Ivana Vrdoljaka, Klement Bašić
Bivši ministar gospodarstva i predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak i njegov stranački kolega Klement Bašić grade stambenu zgradu nedaleko od splitske plaže Žnjan u kojoj će se prodavati luksuzni stanovi površine od 65 do 137 metara kvadratnih. 

Riječ je o zgradi koja ima 10 stanova, dva poslovna prostora i garažna mjesta. Očekuje se kako bi rokovi biti završeni do kraja Uskrsa. Prema objavljenim oglasima, kvadratura stanova i poslovnih prostora vrijedi oko 16,4 milijuna kuna.

Čelni čovjek HNS-a potvrdio je za 24sata kako stanove prodaju po višoj cijeni od onih na stranicama tvrtke - nešto nižoj od 3000 eura.

- Prodaja ide dobro i mogu reći da ćemo pristojno zaraditi jer smo podigli nivo kvalitete gradnje u Splitu. Ja sam ušao u projekt naknadno, Bašić je već imao zemljište koje je kupljeno od privatnika, a nije bilo nikakvih prenamjena zemljišta - rekao je Vrdoljak koji je kazao kako je dao pozajmicu svom partneru i da mu je vraćena od avansa prodaje stanova na Žnjanu, koju je onda iskoristio za kupnju stana u Zagrebu. 

Partner Klement Bašić otkrio je kako je riječ o iznosu od 450 tisuća kuna. On je potvrdio kako je on osnovao tvrtku Sunčani Žnjan i kupio zemljište, potom je u cijeli posao uključio i Vrdoljaka. 

- Pozvao sam ga zbog iskustva, znanja i pameti i nisam se prevario. On je uz prava preuzeo i sve obveze i to mi daje sigurnost. Ja sam kupio zemljište od prijatelja i odlučio se za stanogradnju jer sam godinama u tom sektoru, a za politiku i nisam više previše zainteresiran. Ja sam od 1986. privatnik i nikada nisam bio na državnim jaslicama, kaže Bašić, piše 24sata. 

hr Sat Oct 19 2019 09:50:34 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis

Pročitajte još . . .