Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5f527bf7daf72d4f888b4573/80

Dvije splitske srednje škole potpisale ugovore vrijedne 130 milijuna kuna

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU, Nataša Tramišak i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU, Tomislav Petric potpisali su ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava.
Riječ je o dva ugovora ukupne vrijednosti 129,85 milijuna kuna: Uspostava infrastrukture Regionalnog centra kompetentnosti Turističko - ugostiteljske škole, Split'' s korisnikom Turističko-ugostiteljska škola Split. Ukupna vrijednost projekta iznosi 97.584.711,00 kuna, od toga bespovratnih sredstava u iznosu 30.000.000,00 kuna. 

“Razvojni centar za elektrotehniku i računalstvo Splitsko-dalmatinske županije“, s korisnikom Obrtna tehnička škola. Ukupna vrijednost projekta iznosi 32.268.655,50, od toga bespovratnih sredstava 30.000.000,00 kuna.  
 
Dosad su u okviru poziva „Uspostava infrastrukture regionalnih centara kompetentnosti u strukovnom obrazovanju kao podrška procesu reforme strukovnog obrazovanja i osposobljavanja“ (tzv. RCK)  ugovorena 22 projekata, a s navedena dva ugovora ukupno će u provedbi biti 24 projekta čija je ukupna vrijednost 876 milijuna kuna od čega je 696 milijuna kuna bespovratnih sredstava tj. ugovoreno je 92% alokacije. 

- Ove dvije škole koje broje preko 1320 učenika će zahvaljujući ovim projektima, uslijed primjene novih metoda učenja temeljenih na radu, povećati razinu stručnih kompetencija svojih učenika, zbog čega će biti konkurentniji na tržištu rada.", rekla je ministrica.

Projekt „Uspostava infrastrukture Regionalnog centra kompetentnosti Turističkougostiteljske škole, Split“  je usmjeren na uspostavu infrastrukture Regionalnog centra kompetentnosti Turističko-ugostiteljske škole (TUŠ) Split kojom će se omogućiti da TUŠ Split stekne potrebne prostorno-tehničke uvjete za adekvatno obavljanje svih aktivnosti i djelatnosti kao regionalni centar kompetentnosti za područje turizma i ugostiteljstva u sljedećih 5 godina. Zahvaljujući provedbi projekta, Korisnik stječe prostorno-tehničke uvjete za teorijsku nastavu te praktičnu nastavu i vježbe i to za učenike i nastavnike iz ostalih škola i visokih učilišta te za druge pravne i fizičke osobe (obrazovanje i osposobljavanje za nezaposlene osobe, zaposlenike malih, srednjih i velikih poduzeća, i sl.). 

- Projekt Upostava infrastrukture RCK Turističko - ugostiteljske škole Spilt je najveći projekt unutar Poziva", naglasila je ministrica.

Projekt „Razvojni centar za elektrotehniku i računalstvo Splitsko-dalmatinske županije“ je usmjeren na uspostavu infrastrukture Regionalnog centra kompetentnosti Obrtne tehničke škole, Split kojom će se omogućiti da škola stekne potrebne prostorno-tehničke uvjete za adekvatno obavljanje svih aktivnosti i djelatnosti kao regionalni centar kompetentnosti za područje elektrotehnike i računalstva u sljedećih 5 godina. Predmetnim projektom Korisnik će steći prostorno - tehničke uvjeta za teorijsku nastavu te praktičnu nastavu i vježbe i to za: učenike i nastavnike iz ostalih škola SOO–a i visokih učilišta te za druge pravne i fizičke osobe (obrazovanje i osposobljavanje za nezaposlene osobe, zaposlenike malih, srednjih i velikih poduzeća i sl.), za osobe s invaliditetom / učenike s teškoćama (stjecanje praktičnih vještina u odgovarajućim uvjetima u skladu s funkcionalnim sposobnostima učenika s teškoćama), učenike i nastavnike iz sličnih centara u EU te će steći prostornotehničke uvjete koji će imati namjenu za smanjenje socijalne isključenosti, borbu protiv siromaštva, razvoj ciljanih usluga za osobe s invaliditetom / učenike s teškoćama te omogućavanje suradnje sa sličnim centrima u EU.

Zahvaljujući povećanju kapaciteta Škole zbog uspostave RCK-a, Projekt će doprinijeti povećanju broja učenika (i polaznika), a s druge strane, uslijed primjene novih metoda učenja temeljenih na radu, povećat će razinu njihovih stručnih kompetencija zbog kojih će biti konkurentniji na tržištu rada. Navedeno će rezultirati time da će, odmah po završetku školovanja, veći broj učenika/polaznika koji pohađaju RCK pronaći posao. Na taj način Projekt doprinosi porastu zaposlenosti polaznika/učenika koji su nedavno završili programe SOO-a u području elektrotehnike i računalstva. 
hr Fri Sep 04 2020 19:40:25 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f6b5d5adaf72de5a48b45c2/80

Vrijedna investicija: Grad Trogir kreće s uređenjem pješačke površine, ceste i parkinga na nasipu Brigi

Splitsko-dalmatinska županija sufinancira projekt uređenja Brigi Lokvice u Trogiru

Uz potporu Splitsko-dalmatinske županije, Grad Trogir kreće u realizaciju projekta Uređenja pješačke površine Lučica - most Čiovo - zapadni dio u sklopu kojega će se urediti cesta i parking na nasipu Brigi, od crkve do sportske lučice s kompletnom infrastrukturom. Investicija je to ukupne vrijednosti četiri milijuna kuna.

Sporazumom o sufinanciranju kojeg su  potpisali splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban i trogirski gradonačelnik Ante Bilić osigurano je izvođenje radova na prvoj fazi projekta u vrijednosti 1,2 milijuna kuna, koju Splitsko-dalmatinska županija sufinancira s 500.000,00 kuna.

Kako je istaknuto prigodom potpisivanja sporazuma, ovaj projekt predstavlja nastavak uređenja cjelokupnog pojasa Brigi Lokvice u sklopu kojega su u prvoj fazi obuhvaćeni radovi na izgradnji ceste na nasipu Brigi Lokvice, odnosno pristupa sportsko rekreacijskim sadržajima i franjevačkom samostanu.

Cjelokupnim projektom obuhvaćeno je uređenje uređenja ceste i parkinga na nasipu Brigi, od Crkve do sportske lučice s kompletnom infrastrukturom.

hr Wed Sep 23 2020 16:37:05 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f282d40daf72d75518b45ff/80
Foto: Pixabay

Butković u Šibeniku: U pripremi brojni prometni projekti

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u srijedu je sa šibensko-kninskim županom Goranom Paukom i šibenskim gradonačelnikom Željkom Burićem razgovarao o prometnim projektima vezanim uz rasterećenje državne ceste D8 i drugim te su zajedno obišli novi prometni čvor Rokići.
"U pripremi su čvorovi Njivice1 i Njivice2 i Mandalini - Hrvatske ceste kao nositelj projekta u suradnji sa Šibensko-kninskom županijom i Gradom Šibenikom rješavaju pravne odnose. Uspješno je završena podzemna garaža pod Poljanom, a tu je i gradnja putničkog terminala za koji još dio financijske konstrukcije ide preko Hrvatske banke za obnovu i razvoj", izvijestio je Butković.

Istaknuo je i da je na sastanku sa šibenskim gradonačelnikom Željkom Burićem, šibensko-kninskim županom Goranom Paukom i direktorom Hrvatskih cesta Josipom Škorićem razgovarao i o obilaznici Drniša koja je u ozbiljnoj fazi, čekaju se izvlaštenja i 2021. može se očekivati početak radova.

Gradska vertikala i izgradnja žičare

Za čvor Podi je ishodovana lokacijska dozvola za spoj na auto-cestu, a 2021. ćemo za taj projekt raspisati natječaj. Dotakli smo se i budući projekata važnih za Šibenik kao što je izgradnja žičare. I ona mi se mogla financirati preko našeg ministarstva pomoću EU fondova, kao i novi prometni spoj koji bi išao od centra grada prema magistrali kod gimnazije, dodao je.

"Jedan od projekata o kojem smo razgovarali je i spoj Vrpolja, Primoštena, Rogoznice i Marine s jednim pravcem i tome ćemo se ozbiljno posvetiti. Obilaznica Knin i obilaznica Drniš mogu funkcionirati i samostalno, ali su sastavni dio brže ceste Šibenik-Drniš-Knin. Zaobilaznica kod Drniša tu je otišla malo naprijed", dodao je.

Burić: Žičare kao alternativni prijevoz

Hrvatskim cestama i ministru Butkoviću na suradnji je zahvalio šibenski gradonačelnik Željko Burić.

"Zahvaljujući toj suradnji smo i ostvarili sve te prometne projekte. Ono što je za Šibenčane vrlo interesantno je i što smo otvorili priču s obzirom na financijsku omotnicu 2021. -2027. i projektu Zelena Europa za što je grad spreman. Govorimo o žičarama, ali ne kao o povezivanju spomenika kulture već kao o alternativnom horizontalnom gradskom prijevozu. O famoznoj gradskoj vertikali, o kojoj se priča više od 20 godina, krenulo se u rješavanje kako konkretno riješiti otkup, kako bi gradske četvrti Šubićevac i Meterize dobili normalni pravac za kretanje u centar grada. U našoj viziji sve te bi vertikale riješile kretanje prometa kroz grad", rekao je Burić.
 
Suradnju s Šibensko-kninskom županijom i Gradom Šibenikom uspješnom je ocijenio i Josip Škorić te najavio daljnju podršku svim navedenim projektima.
hr Wed Sep 23 2020 16:29:07 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f6b31efdaf72dbba48b45b4/80

SPLIT Obustava prometa zbog radova na izgradnji Primoštenske ulice

Iz Grada mole građane za strpljenje.
Zbog radova premještanja telekomunikacijskih instalacija na trasi Primoštenske ulice koja je u izgradnji, za sav promet bit će privremeno zatvoren dio spoja prometnice Put sv. Lovre prema Makarskoj ulici i prema Ulici Put ispod sv. Lovre u vremenu od 8 sati u četvrtak 24. rujna 2020. pa do 5 sati u petak, 25. rujna 2020. godine.

Radovi će se obavljati na mjestu označenom crvenom crtom na priloženoj fotografiji.- Podsjetimo, radovi na izgradnji dionice prometnice s infrastrukturom - Primoštenske ulice na Žnjanu, koja će se tako spojiti s raskrižjem ulice Put sv. Lovre i Kotorske započeli su u svibnju. Vrijednost ugovorenih poslova koje su investitori Grad Split i Vodovod i kanalizacija d.o.o. nakon provedenog postupka javne nabave sklopili s tvrtkom Građevno Zec d.o.o. je 2.062.325,00 kuna s PDV-om. Molimo građane za strpljenje zbog izvođenja ovih neophodnih radova u sklopu izgradnje Primoštenske ulice, poručuju iz Grada Splita.
hr Wed Sep 23 2020 13:31:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ebe4f096f2ab8bd298b45e7/80

Gradonačelnica Supetra o izborima u SDP-u: 'Nikome nisam dala javnu podršku'

Apelira na prekid međusobnih optuživanja.
Gradonačelnica Supetra Ivana Marković oglasila se povodom informacije u jednim dnevnim novinama da je prvo podržavala Grbina, a potom Kolara u izborima za SDP.

- Kao i u svim prijašnjim situacijama kad me se svrstavalo uz drugoga kandidata, kako nikome nisam dala javnu podršku kako ne bi doprinijela daljnjim podjelama u stranci i stvaranju tzv. klanova.

I prije me se, bez moje volje svrstavalo u razne struje i grupacije usprkos činjenici da sam to po svaku cijenu htjela izbjeći. Moja jedina želja je raditi za SDP, doprinijeti stvaranju jače i bolje stranke svojim iskustvom i znanjem kojem sam stekla baveći se politikom. Kampanja još traje ali ovim putem želim pozvati sve kandidate na fer borbu, prvenstveno iznošenjem svojih politika i ideja za stranku. Mišljenja sam da međusobno blaćenje i prozivanje koje je u ovom trenutku već došlo do vrhunca jednostavno nije pravi način.

Mislite na članove, mislite na budućnost naše stranke. Apeliram na prekid ovih međusobnih optuživanja kojima svakodnevno svjedočimo jer ona samo stvaraju još veći razdor među nama.

Svi kandidati su uspješni članovi SDP-a, ljudi koji obnašaju ili su obnašali odgovorne i zahtjevne dužnosti a međusobno prozivanje i dokazivanje nečije druge nesposobnosti ne pomaže nikome od nas.

Sutra ćemo svi zajedno ponovo u nove bitke i izbore, a izgovorene riječi će biti teško zaboraviti i ostavit će gorak okus ustima svih. SDP Supetar i ja osobno uvijek ćemo raditi za dobrobit stranke , nastaviti dobivati izbore kao i do sada, provoditi ideje socijaldemokracije, a svaki član, pa tako i ja ima pravo izbora koje će konzumirati na biračkom mjestu, napisala je Marković.
hr Wed Sep 23 2020 13:21:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .