Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5bd5b77e0e493821178b4672/80

Iz Dalmacije u Švedsku: Prvi dojmovi o preseljenju mladog para

Iseljavanje mladih već odavno nije vijest. Svakodnevno Hrvatsku napusti par autobusa popunjenih svim generacijama. Iz različitih razloga, ali s istim ciljem - bolja budućnost.
 Bolju budućnost generacije su pronalazile u Njemačkoj. Ružica i Zvonko potražili su ju u Švedskoj.
Odluku o preseljenju donosili su punih godinu dana. Nakon otvaranja firme, pokretanja vlastitog posla, ogromnih troškova prema državi,... prihvatili su priliku i spakirali kofere.

Od njihovog preseljenja prošla su dva mjeseca. Nijedan početak nije lagan, a za Dalmacija News ispričali su prve dojmove.

Zašto ste se odlučili preseliti, što je utjecalo na Vašu odluku?
- Naime, otvorili smo svoju firmu u Hrvatskoj. Imali smo sva prava na poticaje, što od grada što od županije, ali kako to biva u Lijepoj Našoj, poticaje dobiju oni koji znaju nekoga, a ti neki opet znaju nekoga... Tako da nam se nije dalo raditi za mizerne plaće i plaćati ogromne troškove prema državi, a da ne dobiješ ni kunu za koju imaš potpuno pravo.

Zašto baš Švedska?

- Što se tiče izbora prevagnuo je standard jer smo imali poziv i za Njemačku. Odlučili smo se za Švedsku jer ima puno više mogućnosti, a posebno za djecu. Besplatno školstvo, a pri tome mislim na knjige, bilježnice, sav mogući pribor i još dobiju na korištenje tablete ili laptope za bolje snalaženje. Zdravstvo je besplatno do 23. ili 24. godine, nisam sasvim sigurna.

Osim hrabrosti, što je još potrebno za takav korak u životu?
- Za preseljenje osim hrabrosti vam treba realno i malo više novca, s obzirom na to da je stan jako teško naći, a i skupi su dok nemate posao. Trebate imati posao za stalno ili kako oni smatraju ugovor na pola godine ili godinu dana. Kada vide da sve uredno plaćate, imate priliku unajmiti stan na svoje ime, ali red za stan je ogroman jer stanove iznajmljujete od firmi i od općine.

Je li mladim strancima teško pronaći posao?
- U prva dva mjeseca smo pronašli posao i oboje smo primljeni u školu za jezik što je odlično. Radim u hotelu u Kristianstadu i da za šest dana zaradim plaću kao za čitav mjesec u Hrvatskoj. Muž radi u pizzeriji, a plaćena mu je čak i obuka njihovog rada. Učimo jezik i nadamo se pronalasku boljeg posla jer smo svjesni da sada radimo za minimalac. Ali njihov minimalac je sasvim dovoljan za život. Po ovome što smo mogli vidjeti ima dosta i hrane i odjeće jeftinije nego u Hrvatskoj. Za posao vam može pomoći engleski jezik kao i za snalaženje, ali za napredovanje, švedski jezik je prioritet.

Po čemu se razlikuju Hrvatska i Švedska?
- Hrvatska nam je još u mislima. Ovdje se trgovine otvaraju u 10:00 h, a zatvaraju uglavnom u 18:00 h. Nema puno druženja, ideš na posao, s posla kući. Živiš za vikende da odeš na neki kraći izlet jer je Švedska bogata prirodnim ljepotama. Ima puno šuma, prirodnih parkova, jezera i da, imamo i ovdje more (hahah). Ali zato smo i došli, da radimo i osiguramo nama i jednoga dana našoj djeci bolju budućnost.

Što Švedska nudi doseljenicima? Kako se odnose prema strancima?
- Švedska kao država je sasvim otvorena prema svim doseljenicima, npr. migrantima daju socijalnu pomoć i plaćaju im smještaj, ali imaju rok od godinu dana da pronađu posao jer im tada socijalna pomoć prestaje. Kada dobijete ugovor na najmanje pola godine, predajete za njihov Personnummer (osobni broj) i s njim imate sve moguće povlastice i prava kao i svi švedski državljani. Za građane EU je sve dostupno. Rad je jedini uvjet i imat ćete sve.

Jeste li ikako zažalili zbog svoje odluke? Što Vam najviše nedostaje?
- Za sada nismo zažalili. Treba se naviknuti bez obitelji i prijatelja. To je najteže, ali i njima je sigurno lakše kada znaju da smo mi zadovoljni i u suštini sretni jer napokon živimo, a ne da preživljavamo. Fali nam i naša Dalmacija i Hercegovina, ali radujemo se ponovnom susretu prvom prilikom. 

hr Sun Oct 28 2018 14:31:11 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c97d19029111c861d8b4585/80
Foto: PIXABAY

Dva zelena smoothieja s jabukama koja čine kožu zdravijom

Mnoga istraživanja pokazuju sve veći utjecaj prehrambenih navika na izgled kože. Puno tekućine i kvalitetne namirnice ponekad su ključne za njeno zdravlje.
Koža je površinom naš najveći organ i k tome je podložna raznim vanjskim, ali i unutarnjim utjecajima. Deficiti ili nedostatci pojedinih vitamina i minerala u organizmu mogu se manifestirati na koži pojavom raznih upalnih i drugih procesa. Stoga vam donosimo dva recepta koji detoksiciraju vaš organizam, a pritom su izvor raznih kiselina i vitamina koji pomažu vlažnost, elastičnost, ali i sveukupno zdravlje kože.

Sve što trebate je sastojke izblendati u blenderu i servirati u čašu:

Dijetni sok:
1 Jabuka
1 Limeta
1 Kockica đumbira
Pola krastavca 
Šaka blitve
(Led)

Zeleni detox:
3 štapića celera
2 Jabuke
1 Kockica đumbira
Pola krastavca
Šaka kelja
Pola limuna
(Led)


hr Sun Mar 24 2019 19:51:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/59eb113eb9e03e368a8b4588/80

Sedam najvećih grešaka zbog kojih nam tjestenina ispada loše

Kultni talijanski chef Antonio Carluccio napominje kako se tjestenina nikad ne bi trebala ispirati jer se tako uklanja prevše škroba.

Chef Antonio Carluccio tjesteninu obožava više od sedam desetljeća, a kao i u životima drugih Talijana, neraskidivo je povezana s domaćom kuhinjom. U Italiji je djeca jedu čim počnu uživati u krutoj hrani, stoga ne čudi da na susjednoj Čizmižive majstori tjestenine. Ondje se proizvodi oko 600 oblika i vrsta, a umaka još i više. 

1. Uski lonac 

Posuda u kojoj se tjestenina kuha mora biti visoka i široka jer će vam trebati puno vode. Najbolji izbor su lonci širokog dna jer se tako održava optimalna temperatura.

2. Premalo vode 

Tjestenini treba puno vode kako bi mogla otpustiti škrob. U suprotnom će tijekom kuhanja ponovno upiti škrob koji je ispustila.

3. Previše soli

Dodajte 10 g soli po litri vode. Kuhate li tjesteninu u vodi s dodatkom temeljca, tu količinu možete smanjiti.

4. Poučak o ulju 

Kod kuhanja lazanja dodajte list po list u zavrelu vodu u koju ste prethodno dodali malo ulja. Špageti i druga tjestenina se neće lijepiti promiješate li je nekoliko puta kuhačom.

5. Prekuhavanje 

Talijani svoju tjesteninu vole "pod zub“, a u Napulju je toliko tvrda da odskače od tanjura. Kuhate li je predugo, teško će vam pasti na želudac jer postaje neprobavljiva.

6. Ispiranje tjestenine 

Tjestenina se ne ispire pod vodom jer ćete tako ukloniti previše škroba i neće biti ukusna.

7. Umak koji kasni

Neka umak bude pripremljen prije tjestenine. U ocijeđenu tjesteninu stavite malo vode od kuhanja, maslaca ili ulja da se ne zalijepi, umiješajte pokoju žlicu umaka i promiješajte da se ne lijepi, piše punkufer.hr

hr Sun Mar 24 2019 15:17:25 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c976e7a29111cf91b8b45a5/80
Foto: Facebook: Dnevna doza prosječnog Dalmatinca

Kakav vlasnik takav pas: Pogledajte fotografiju koja je oduševila trogirsku rivu

Ovaj vlasnik doista se potrudio zaštiti svog ljubimca od sunca
Fotografija je izazvala oduševljenje na društvenim mrežama, a čini se kako, osim naočala, ovaj crni ljubimac voli i pozirati.


hr Sun Mar 24 2019 12:48:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c975ef729111c901b8b45c4/80
Foto: PIXABAY

Evo zašto jaja ne biste trebali držati u vratima hladnjaka

Mnoga vrata hladnjaka imaju ugrađene police za odlaganje svježih jaja, no takvo pospremanje stvari nakon kupovine i nije baš najpametnije rješenje u ljetno vrijeme.
Zbog konstrukcije hladnjaka, ali i čestog posezanja u njega, vrata su najtoplije mjesto u ovom kućanskom aparatu. Upravo zato nije poželjno u vratima držati kvarljive proizvode poput svježih jaja, upozoravaju stručnjaci. 

Svježa jaja, meso i ribu najbolje je staviti na zadnju policu, te u stražnji dio hladnjaka. Stručnjaci tvrde da je ovo najhladnije mjesto u hladnjaku, pa pohranjivanje namirnica u ovaj dio smanjuje mogućnost od razvijanja bakterija u namirnicama koje mogu naštetiti ljudskom zdravlju. 

No, niti stražnji dio hladnjaka neće vam pomoći ako pohranjujete namirnicu kojoj je istekao rok trajanja, stoga čitajte deklaracije na proizvodima i naučite razliku u terminologiji između 'upotrijebiti do' te 'najbolje upotrijebiti do'

Savjet plus: 

Redovito čistite hladnjak, odleđujte ga i provjeravate li radi li ispravno. Idealna temperatura hladnjaka koji radi odgovarajuće varira između 0 i 4 Celzijeva stupnja, piše punkufer.hr
hr Sun Mar 24 2019 11:42:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .