Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5cc9bec929111c55698b45aa/80
Foto: RTL

Ljubav je na selu: Upoznajte 11 farmera koji su u potrazi za srodnim dušama

12. sezona showa Ljubav je na selu ponovno će spajati srca diljem Lijepe Naše, a životnu družicu traži jedanaest usamljenih muškaraca.

Dušan Golubovac (29), Zrin (Dvor)


Dušan Golubovac ima 29 godina, radi na poljoprivrednom gospodarstvu nekoliko kilometara od kuće, a na svojem imanju ima ovce, koze, svinje i zemlju na kojoj sadi kukuruz i djetelinu. Za sebe kaže da je jako emotivan, voli ugađati osobi do koje mu je stalo, pa je tako, otkriva, zbog ljubavi jednom vozio osam kilometara na biciklu. Kao svoju manu ističe to što previše vjeruje osobi do koje mu je stalo. Dušan je do sada imao dvije duže veze, a sad se nada da će naći djevojku koja će biti iskrena i pozitivna i koja će mu se svidjeti na prvi pogled. Nije mu čak važno, kaže, ni kako izgleda. Nada se da će pronaći djevojku za brak, osnovati obitelj i nastaviti se baviti poljoprivredom.

Hakija Špago (41), Konjic


Hakija Špago ima 41 godinu i bavi se iznajmljivanjem opreme za rafting u dolini Neretve. U slobodno vrijeme popravlja računala, svira gitaru i pjeva. Za sebe kaže da je otvorena i komunikativna osoba, ali se nakon jedne duže veze od osam godina, priznaje, povukao u sebe. Njegova buduća ljubav, naglašava, mora imati svoj stav, biti iskrena, mlađa od njega i njegove visine. Hakija bi volio upoznati djevojku s kojom će osnovati obitelj, što mu je i jedan od planova koje bi volio ostvariti u budućnosti. S prijateljima provodi vrijeme na kavama, a kaže da voli upoznavati i nove ljude, no isto tako priznaje i svoju manu, a to je da ponekad donese  odluke zbog kojih se kasnije kaje.

Ivan Putnik (44), Ruda (Otok kod Sinja)


Ivan Putnik ima 44 godine, a na svom imanju ima oko 50 koza te zemlju na kojoj sadi kukuruz, djetelinu i povrće. Za sebe kaže da je vrijedan, pošten i da voli pomagati drugima kad god može. U životu je, ističe, imao dosta veza, ali o tome ne želi javno jer, objašnjava, to je ipak njegova privatna stvar. Ivan se nada da će pronaći smirenu, jednostavnu i iskrenu ženu s kojom se može oko svega dogovoriti  i s kojom bi proveo ostatak života te imao obitelj. Kada ne radi, voli se opustiti s prijateljima na kavi ili u miru kod kuće.

Ivica Jurjević  (32), Tinj ( Biograd na Moru)


Ivica Jurjević ima 32 godine, lučki je radnik i poljoprivrednik, a  ima 200 ovaca, krave i polje na kojem sije pšenicu i kukuruz. Ivica svoj dan uglavnom provodi  na svom imanju te brine o životinjama, a kada se želi odmoriti, ode s prijateljima na pivo, kavu ili, kako kaže, organiziraju druženja. Za sebe kaže da je dobra osoba, uvijek veseo i pristojan, posebno prema ženama. Bio je u braku šest godina te nakon toga nije imao veze, ali se nada, otkriva, da će u emisiji 'Ljubav je na selu' pronaći temperamentnu i vatrenu crnku s kojom bi proveo život.  

Josip Tratnjak (20), Brdo Cirkvensko (Sv. Ivan Žabno)


Josip Tratnjak ima 20 godina, po zanimanju je pomoćni kuhar, a na svom imanju uzgaja kokoši, patke, te sadi kukuruz i ječam. Svoje slobodne vrijeme Josip provodi u šetnji sa psom ili pomaže susjedima na njihovim imanjima. Za sebe kaže da je smiješan i zabavan, i upravo takve djevojke i traži. Najluđe što je učinio za ljubav bilo je kada je djevojci poslao SMS poruku s videom u kojem pleše. Iako je mlad, priznaje da je već imao dosta veza, ali sve su bile kraće ili na daljinu. Sada bi volio pronaći djevojku koja će ga voljeti onakvog kakav je. Izgled mu kod buduće djevojke nije važan, no poželjno je da djevojka ima smisla za humor.

Josip Vodička (31), Požega


Josip Vodička ima 31 godinu i vlasnik je OPG-a na kojem sam brine o ovcama i svinjama, a ima i voćnjak te zemlju na kojoj sadi pšenicu, kukuruz, soju i suncokret. Josip je član lokalnog DVD-a, a voli pjevati i plesati. Tata je šestogodišnjeg sina, a iza sebe ima brak u kojem je bio tri i pol godine.  Za sebe kaže da je vrijedan, zabavan i društven, a kao manu navodi to što previše radi. Usprkos tome, uvijek nađe vremena za druženje i izlaske s prijateljima. Buduća Josipova partnerica, otkriva, mora biti nekoliko godina mlađa od njega, srednje građe i visine, i to bi bila, kaže Josip, idealna žena s kojom bi mogao osnovati obitelj te zajedničkim snagama raditi na imanju i oko životinja.

Mihael Derdić (37), Sladojevci (Slatina)


Mihael Derdić ima 37 godina i po struci je frizer, ali se bavi izradom namještaja u svojoj radionici. Živi s mamom, tatom i bakom na farmi na kojoj uzgaja kokoši, ali i obrađuje vinograd. Član je lokalnog DVD-a, u slobodno vrijeme igra nogomet ali i, kaže, iznajmljuje sobe. Do sada je bio u tri duže veze, a sve su, priznaje, uglavnom završavale zbog toga što su prelazile u rutinu. Mihael je otkrio da je najluđe što je učinio za ljubav bilo to što je poslao djevojci cvijeće za Dan žena, no cvjećar je zapisao krivu adresu, pa se za njegovu gestu pročulo po cijelom selu. Sada se nada da će pronaći djevojku koja nije umišljena, koja je poštena i po mogućnosti plave kose.

Miro Vojvodić (48), Donja Jelenska (Popovača)


Miro Vojvodić ima 48 godina, bavi se poljoprivredom te uzgaja krave i ovce. Za sebe kaže da je pomalo naivan, a želi upoznati ženu koja zna što želi i spremna je na kompromis. Miro otkriva da nije arogantan i uvijek je spreman na dogovor, a do sada je imao samo jednu dužu vezu od godinu i pol dana. Kaže da nikako ne bi volio da je žena s kojom je u vezi svadljiva i da joj smeta svaka sitnica, a iskreno priznaje da ne bi volio ostariti sam te se nada da će u 'Ljubav je na selu' pronaći nekog tko će s njim provesti život.

Stjepan Basarić (27), Ilača (Tovarnik)


Stjepan Basarić ima 27 godina, a ima svoj OPG sa svinjama i kokošima, vinograd, voćnjak i vrt te uzgaja  kukuruz, ječam, zob i soju. Stjepan živi s roditeljima, sestrom i bratom, a svira tamburu u bendu s kojim nastupa na svadbama. Za sebe kaže da je društven, zabavan i uvijek spreman za šalu. Do sada je imao je nekoliko kraćih ljubavnih veza, a prekidao ih je, kako kaže, jer nije bila riječ o nečemu ozbiljnome. Otkriva da bi volio upoznati ozbiljnu i odgovornu djevojku njegovih godina s kojom bi osnovao obitelj i imao djecu.

Stjepan Skočak (66), Kladešćica (Sv. Ivan Zelina)


Stjepan Skočak ima 66 godina, u mirovini je i svoje vrijeme provodi u svom voćnjaku i vrtu.  Član je planinarskog i gljivarskog društva, a za sebe kaže da je smiren i veseo čovjek koji voli društvo i zabave. Iza sebe ima brak koji je trajao 20-ak godina, a otac je i dvoje odrasle djece, sina i kćeri. Stjepan se nada da će u emisiji 'Ljubav je na selu' upoznati  ženu koja je slična njemu, između 55-60 godina. Od buduće partnerice traži samo da nije svadljiva, a volio bi da je lijepa. U slobodno vrijeme piše pjesme, a  bere i ljekovite trave te organizira roštilje s prijateljima.

Valter Krastić (52), Kaštel


Valter Krastić ima 52 godine, a Istrijan je koji radi u firmi za proizvodnju ljepljivih traka. Ovisno o smjenama na poslu, prilagođava svoje poljoprivredne aktivnosti, a na svome imanju sadi povrće. Valter živi pet kilometara od granice sa Slovenijom, a u kući stanuje s majkom. Član je DVD-a Buje, voli se družiti i izlaziti, a posebno u klubove s  domaćom glazbom. Valter je bio u braku  sedam godina, a u emisiju ga je prijavio prijatelj, što ga je jako razveselilo. Od buduće partnerice traži da je poštena i pravedna te iskrena, da ne puši i ne pije, a volio bi, kaže, i da je zgodna i mršava, iako to nije presudno.

hr Wed May 01 2019 17:54:25 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ce94cc029111c4ba48b45e9/80
Foto: Pixabay

Uz ova 3 trika crveno meso više nikada neće ispasti tvrdo i žilavo

Koliko vam se puta dogodilo da kupite lijepi komad mesa, no kada ste ga pripremili, ostalo je tvrdo i suho? Mi imamo tri jednostavna rješenja

Crveno meso je namirnica koju možete pripremiti na stotine načina, no jedini problem kod pripreme može predstavljati kvaliteta mesa. Koliko vam se puta dogodilo da kupite lijepi komad mesa, no kada ste ga pripremili, ostao je tvrd, suh ili žilav?

Kako bi izbjegli ovakav scenarij, budite lukavi i  meso 'iznenadite' nekim od sljedećih trikova koji garantiraju da će pečeno, pirjano ili kuhano meso ispasti mekano kao duša.

1. Voće

Jabuka, ananas i kruška vaši su saveznici u kuhanju, pečenju i pirjanju crvenog mesa. Sve što trebate učiniti je oguliti voće te ga poslagati po mesu dok se pirja kuha ili peče. Voćne kiseline će omekšati meso i učiniti ga ukusnijim.

2. Jabučni ocat

Iako postoje različite marinade za meso, ova koju vam predlažemo utjecat će na okus mesa, ali će ga i učiniti mekim. U zdjeli izmiješajte nasjeckani luk i jabuku te dodajte maslinovog ulja i žlicu jabučnog octa. Meso namažite marinadom te ga spremite u hladnjak preko noći, a sutradan ga pripremite po želji.

3. Limun

Limun je izvrstan saveznik u pripremi mesa. Želite li biti sigurni da će meso ispasti meko i ukusno, premažite ga limunovim sokom. Za razliku od spomenute marinade koja trema odstajati preko noći, limunov sok ima puno brži učinak te će djelovati na meso već nakon 30 minuta, piše Punkufer.

hr Sat May 25 2019 16:10:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5881cdc61eea8fe1118b45d5/80

Kada preskakanje doručka zapravo može biti dobro za vas?

Je li doručak stvarno najvažniji obrok u danu? Iako je za neke ljude tako, nedavno istraživanje pokazuje da je za druge doručak samo 'obrok'

Kako ne unosimo hranu tijekom noći, naše tijelo probavlja i asimilira hranu koju smo uzeli tijekom dana. Zato je naš prvi obrok u danu - prekidanje posta. 

Debata o doručku

- S jedne strane imamo stručnjake koji tvrde da nam je potrebna glukoza za doručak kako bi dala snagu našem tijelu i mozgu za obveze i održala zdravu težinu. To je fundamentalno vjerovanje o kojem se piše već godinama. Zatim imamo novi tabor - znanstvenici sa Sveučilišta Cornell nam kažu da je izostavljanje doručka nekoliko puta tjedno razborit način mršavljenja", objašnjava nutricionistica Alex Ruani. 

Dalje navodi da postoje osobe koje mogu isključiti doručak, ali da je obvezan za dijabetičare i trudnice. Također sportaši koji imaju strukturirane programe bi trebali obvezno doručkovati.

- Je li preskakanje doručka dobro za vas? Ovisi. Jednostavan odgovor bi bio da jedete ako ste gladni ili ga preskočite ako niste gladni. Neki ljudi nisu gladni ujutro, dok će drugi pasti u nesvijest ako nisu doručkovali", objašnjava daljenutricionistica Alex Ruani. 

Istraživanje objavljeno u časopisu The American Journal of Clinical Nutrition nije potvrdio da je doručak važan za gubitak kilograma. Znanstvenici objašnjavaju da ako doručak nije "vaš obrok" možete ga preskočiti. Svaka osoba je različita s obzirom na svoju jedinstvenu biokemiju, genetiku i program aktivnosti.

- Preskakanje obroka s vremena na vrijeme može biti dobro za vas u smislu čišćenja stanica. Ograničenje kalorija, preskakanje doručka dosad je jedan od najjačih načina poznatih protiv starenja. Drugim riječima kada preskočite obrok vaše stanice se stignu očistiti", dalje objašnjava.

- Preskakanje doručka u osnovi je oblik povremenog posta. Ako se borite sa svojim jelom, preskakanje doručka može biti stvarno dobra ideja. Ključno je testirati i eksperimentirati, dok ne nađete nešto što vama dugoročno odgovara", savjetovala je na kraju za Healthscienceacademy, piše zivotistil.hr


hr Sat May 25 2019 13:52:29 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ce9257e29111c8ba58b456a/80

Tri trika uz koja crveno meso više nikada neće ispasti tvrdo i žilavo

Koliko vam se puta dogodilo da kupite lijepi komad mesa, no kada ste ga pripremili, ostalo je tvrdo i suho? Mi imamo tri jednostavna rješenja

Crveno meso je namirnica koju možete pripremiti na stotine načina, no jedini problem kod pripreme može predstavljati kvaliteta mesa. Koliko vam se puta dogodilo da kupite lijepi komad mesa, no kada ste ga pripremili, ostao je tvrd, suh ili žilav?

Kako bi izbjegli ovakav scenarij, budite lukavi i  meso 'iznenadite' nekim od sljedećih trikova koji garantiraju da će pečeno, pirjano ili kuhano meso ispasti mekano kao duša.

1. Voće

Jabuka, ananas i kruška vaši su saveznici u kuhanju, pečenju i pirjanju crvenog mesa. Sve što trebate učiniti je oguliti voće te ga poslagati po mesu dok se pirja kuha ili peče. Voćne kiseline će omekšati meso i učiniti ga ukusnijim.

2. Jabučni ocat

Iako postoje različite marinade za meso, ova koju vam predlažemo utjecat će na okus mesa, ali će ga i učiniti mekim. U zdjeli izmiješajte nasjeckani luk i jabuku te dodajte maslinovog ulja i žlicu jabučnog octa. Meso namažite marinadom te ga spremite u hladnjak preko noći, a sutradan ga pripremite po želji.

3. Limun

Limun je izvrstan saveznik u pripremi mesa. Želite li biti sigurni da će meso ispasti meko i ukusno, premažite ga limunovim sokom. Za razliku od spomenute marinade koja trema odstajati preko noći, limunov sok ima puno brži učinak te će djelovati na meso već nakon 30 minuta, piše punkufer.hr

hr Sat May 25 2019 13:22:55 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ce87b7029111cb3a28b45bb/80

Šime Kovačević priprema novu modnu priču: "Originali - ljudi koji su pomakli granice" bit će njegova druga revija

Uskoro će se u Splitu održati osamnaesta Montura
Montura je jedinstvena splitska modna priča koja već osamnaest godina za redom okuplja sve ljubitelje mode i hrvatskog dizajna u Splitu. Montura je uvijek otvarala vrata novim imenima te ugostila etablirana imena hrvatske modne scene, a tako će biti i ove godine.

Prošlogodišnja Montura oduševila je mnogobrojne Splićanke i Splićane koji su uživali u ambijentu galerije Meštrović, gdje se predstavio veliki broj domaćih dizajnera, a jedan od njih je i poznati splitski novinar Šime Kovačević

Kovačević se prošle godine predstavio kolekcijom "NO7" kao aluzija na sedmu silu, čiji je i sam predstavnik. Kolekcija je bila spoj nespojivih kombinacija - animal printa, jakni vojničkog kroja, a stvorena je iz "dišpeta" 
 jer je u našim dućanima ponuda za muškarce limitirana, uvijek ista i za Šimin ukus- dosadna.

Revija je izazvala pozitivne komentare i reakcije, što ni sam Šime nije očekivao.

- Moram biti iskren da nisam očekivao toliko pozitivnih rekacija na moj modni prvijenac. Očekivao sam rekacije "javna je osoba, novinar pa se sad umislio da je kreator". No, kada mi je jedna simpatična gospođa nakon revije prišla i rekla "ja vam čestitam, vi ste meni otkriće", jednostavno sam u tom trenutku poletio na krilima slave.


Šime ističe kako su njegovu prvu reviju modeli nosili s ponosom, a uskoro je osvanuo i u susjednim modnim časopisima i televizijskim emisijama. 

- Osvanuo sam u modnom časopisu "Plezir" u Srbiji, a zatim je kolega Miomir Maroš s TV Crne Gore napravio veliku reportažu u jutarnjem programu njihove nacionalne televizije. Uslijedio je i prilog na slovenskoj televiziji.

Šimu je najviše iznenadio poziv prijateljice prije par mjeseci koja mu je rekla kako je upalila televiziju i ugledala kaput s uzorkom zebre u turskoj seriji. Kako je došao do tamo, ni sam Šime ne zna, ali priznaje da mu laska.

S kolekcijom "NO7", želio je upozoriti na loše stanje s napuštenim životinjama u Splitu.

- Situacija sa životnjima me jako rastužuje, ali vođem sam onom kreni sam od sebe - udomio sam još jednog psa, a nedavno i mačku staru nekoliko dana.


Pred Šimom je i nova Montura, koja će se održati u lipnju, ovoga puta bit će skroz drugačija od prošle.

Organizator Monture, Tonči Šundov, pozvao ga je i ove godine.

A kako život piše najbolje priče, mjesec dana prije Tončijevog poziva, Šime se susreo s poznatim splitskim arhitektom i velikim umjetnikom Draženom Pejkovićem na njegovoj izložbi. Tada mu je Dražen rekao kako bi bilo super njegove uratke prebaciti na materijal za šivanje. I odjednom, kao prst sudbine, zaključili su da će krenuti zajedno u novu modnu priču.

Za ovogodišnju Monturu, nastala je priča "Originali - ljudi koji su pomakli granice". O čemu je riječ, Šime još uvijek nije hito otkriti. No, i ovoga puta poznata splitska lica nosit će njegove modele i to upravo ljudi koji pomiču granice. 

Zaštitno lice njegove revije bit će jedna mlada djevojka, naša jedina sanjkašica, Daria Obratov.

- Ona je itekako pomakla granice. Uspjela je biti prva Hrvatica na bob stazi i predstavljala je našu zemlju na Zimskim olimpijskim igrama, a još je i Dalmatinka. Nažalost, ovdje to pomicanje granica nisu shvatili pa je Daria danas u nizozemskom timu. Za mene je ona velika heroina.

Glazbena podloga za reviju također je od umjetnika koji su na svjetskoj sceni pomakli granice i bili originali ispred svog vremena.

Za kraj, Šime poručuje:

- Početak je najvažniji dio svakog posla, rekao je davno Platon. Ovo je, ja se nadam, početka jedne moje nove priče. 
hr Sat May 25 2019 07:50:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .